Спасяването на летния туристически сезон в Европа изглежда много трудно

Спасяването на летния туристически сезон в Европа изглежда много трудно

© ReutersВ Гърция започна ваксиниране на жителите на отдалечените острови - не само защото там няма подходящи болници в ситуация с много заразени, но и за да е защитено населението преди началото на летния туристически сезон.


Спасяването на летния туристически сезон в Европа изглежда много трудно

© Reuters

Но летните почивки отново са под въпрос в Европа точно в момент, когато в нормална ситуация набират скорост ранните резервации. Мнозина разчитаха масово ваксиниране до лятото да позволи и на туристи, и на домакини да са по-спокойни, но кампанията се забавя, вместо да се ускори.


По същото време Белгия забрани на гражданите си да пътуват на почивки в чужбина до март, британският министър за ваксинирането Надим Захауи предупреди, че сега не е време да се планират почивки, а в Берлин канцлерът Ангела Меркел е казала на депутати от ХДС, че тази зима туризъм няма да има. Три от водещите европейски туристически дестинации - Франция, Португалия и Испания преминават през поредната много критична фаза от пандемията.


Британското правителство започна кампания по социалните мрежи "Почивките са незаконни", а преди поредната забрана и ограничения за излизане и влизане в страната вътрешният министър Прити Пател каза в парламента: "Очевидно твърде много хора продължават да пристигат и напускат всеки ден. Хората трябва да си стоят по домовете, освен ако нямат основателна причина да пътуват в чужбина. Да отидеш на почивка не е основателна причина".


По-скоро консервативен, отколкото оптимистичен, сценарий
Прогноза от 19 януари на лондонския Световен съвет за пътувания и туризъм (WTTC) сочи, че в най-добрия случай възстановяване на сектора може да има от края на март и въпреки възстановяването на милиони работни места в туризма те ще останат 17% под нивото от 2019 г. Този оптимистичен сценарий предвижда масово ваксиниране, бързо въвеждане на всеобхватни режими за тестване и проследяване на хората плюс силна международна координация.


Понеже засега нито един от трите елемента не се вижда, изглежда се върви към консервативния сценарий:


- стъпка по стъпка подновяване на международните пътувания през втората половина на годината,


- забавено спрямо първоначалните планове ваксиниране,


- отложена отмяна на граничните изисквания


- потиснато търсене в туризма


- намаляващо доверие на потребителите.


Иначе казано, в сектора може да имаме 25% по-малко работни места в сравнение с 2019 г., казват от WTTC.

 • В Ирландия - страната с най-много заразени на глава от населението в света - например, проявяват реализъм и казват, че все още се надяват да има международни пътувания по-скоро през втората половина на годината, защото вътрешният туризъм в страна от 5 милиона души не стига, за да спаси сектора от две поредни години на парализа. В нормална година около 75% от приходите идват от гостуващи чужденци в дълъг сезон от май до края на септември, докато почивките на ирландците са само през юли и август.

Но не само за тази островна държава това означава подновяване на самолетните полети. А в момента не е ясно кога ще се случи това и дори кои авикомпании ще са оцелели, за да докарат туристи.


Спасяването на летния туристически сезон в Европа изглежда много трудно

© Reuters


А кой ще докара туристите


Йохан Лундгрен, изпълнителен директор на EasyJet, призова в четвъртък Лондон да направи нещо, за да спаси летния сезон. След срив на приходите с 88% през последното тримесечие на 2020 г. компанията отказа да прави прогнози за лятото. Между септември и декември бяха изпълнени 18% от полетите от същия период на 2019 г., а през март-март 2021 г. този дял намалява на не повече от 10%.


Великобритания обяви в петък удължаване и през летния сезон на изключението, позволяващи по-малко полети в сравнение с изискването поне 80% от запазените слотове да се използват, защото иначе авикомпаниите трябва да ги върнат на летищата за използване от други превозвачи. В ЕС по-скоро са склонни да се прекрати или намали това облекчение, за да се възстанови конкуренцията. Ryanair и Wizz Air, например, искат да пуснат нови полети и са недоволни от решението на Лондон, което им пречи.


В същото време над половината от пилотите в света вече не летят, а останалите да работят смятат, че вече не са оценявани високо в компаниите си. Данните са от четвъртък от допитване на FlightGlobal сред почти 2600 пилоти и показват, че само 43% продължават да работят, 30% са без работа, 17% са в неплатен отпуск и 10% са при същия работодател, но вършат работа, която не е свързана с полети. Преди пандемията имаше недостиг на такива професионалисти, сега 82% от безработните казват, че биха приели намалена заплата, за да започнат да летят.


Спасяването на летния туристически сезон в Европа изглежда много трудно

© Reuters


Испания почти отписа лятото


Испания, която преди пандемията беше 7 поредни години втората по брой туристи дестинация в света, днес не очаква нормализиране преди октомври. Миналата година бе катастрофална за туризма (спад от близо 80%), както се случи с всички държави по света и секторът тайно се надяваше на бързо възстановяване през 2021 г. Сега не само напълно са погребани надеждите за някакви приходи по Великден, но и 70% от работещите в сектора не вярват в нормализация до края на лятото.


Премиерът Педро Санчес също заяви на среща с представители на туристическия бизнес, че първо иска да са ваксинирани поне 70% от населението, а това едва ли ще бъде постигнато преди края на септември. Той, заедно с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис, е сред най-настойчивите защитници на идеята за сертификат или "паспорт за ваксиниране", който да облекчи пътуванията през лятото. Но тази инициатива засега не среща ентусиазъм сред останалите в ЕС.


Германия, Франция, Испания, Италия и Обединеното кралство са водещите европейски дестинации и се сред 10-те най-посещавани от туристи държави в света според Световната организация по туризма. В момента те са и сред страните с най-строги ограничения за пътувания.

 • Практиката от миналото лято показа, че възраждането на почивките зад граница може да се случи експлозивно след отмяната на забраните на границата. Но има още два много важни фактора. Първият е в чужбина да не са затворени ресторанти, музеи, галерии и забележителности, както и да има музикални фестивали (а някои от най.известните от тях вече обявиха пауза за 2021 г.). Вторият е да се знае ммного добре дали и колко пандемията промени предпочитанията на туристите.


Новите тенденции


В средата на януари "Юронюз" разговаря с няколко представители на сектора и те обясниха, че пак ще има търсещи удобството и сигурността на хотелските комплекси или безкрайните и обилно наквасени с алкохол купони по плажните дискотеки, но поне за следващите няколко години са се очартали нови тенденции.


След многото месеци клаустрофобичен живот вкъщи хората ще търсят простор - откритите пространства на планините и природните паркове и резервати, както и отсядане в малки семейни хотели или къщи за гости.


Вместо пътуване до едно място и престой само там, расте популярноста на турове през няколко точки за престой и нощувка. Иначе казано, хората искат да съберат повече впечатления, без да бързат и с идея, че по-важно може да се окажат спомените от самото пътуване, отколкото от посетените места.


Спасяването на летния туристически сезон в Европа изглежда много трудно

© Reuters


Контактътт с живота на местните хора също е нещо, за което се пита по-често. Това означава повече "аграрен" туризъм, посещение на грънчари, тъкачи и овчари, пътуване в малки компании с яхти от пристанище на пристанище, където да пийнеш узо, ракъ или пастис с рибарите.


Нещо съвсем ново е оформянето на т.нар. workation (нещо като "работочивка") - съчетаването на отдих с дистанционна работа. Не става дума само за известните "дигиталн иномади" - след привикването на мнозина към надомна работа, хотелиерите вече съобщават за клиенти, които вместо традиционните 5 дни престой остават още толкова, като доработват нещо на лаптопа край басейна.


Всичко изброено обаче опира до две неща - сигурност и гъвкавост. Може мнозина да се хвалят в компания, че като се отворят границите, ще сбъднат мечтата си да отидат до Мачу Пикчу или до базовия лагер на Еверест. Но в действителност 60% от пътуващите в Европа казват в момента, че не планират да напуснат континента. И това е за да не се окажат внезапно блокирани от нова карантина на другия край на света. Гъвкавост се очаква от туристическите агенции, за да реагират бързо на промените и колкото може да гарантират, че плановете на клиентите - и предплатените суми - за почивка няма да изгорят.


Спасяването на летния туристически сезон в Европа изглежда много трудно

© Reuters


Гърция пак затяга мерките


Спасяването на летния туристически сезон в момента изглежда много трудно. Гърция може да ваксинира по островите в очакване на туристи, но в събота в Солун беше открит силно заразен южноафрикански вариант на коронавируса, за който открито се изказват съмнения, че може да бъде спрян от ваксина.


Ситуацията в следващите 2 месеца ще е нестабилна и може да се променя ден за ден, каза в събота за Skai TV Никос Сипсас, специалист по заразни болести и професор в Медицинския факултет на университета в Атина. "Вирусът поръчва музиката и ние танцуваме според нея", обясни той. Според него не е изключено дори завръщането към пълна национална блокада като през март-май 2020 г.


От понеденик сутринта влязоха нови ограничения в редица райони, включително заради увеличаване на заразените в Халкидики и на остров Крит. Така в "червената зона" са още Атика (районът около Атина), Евия, Беотия, Родопи, Лакония, Магнисия, Санторини, Миконос, Закинтос и Ахея. В тях има вечерен час от 18 до 5 часа, училищата не работят, допускат се до 9 души в църквите, магазините ще обслужват само клиенти, които преддарително са си купили нещо онлайн и минават само да го вземат, всички магазини затварят в неделя.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Сезон нема да има.🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Лошо. Още от сега се гответе за калпав сезон. Специално за БГ, разхлабването на мерките на този етап, би било по-скоро безотговорно.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 3. 3 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Това няма да попречи на министерството на туризма да излее едни пари за безумна реклама като тези, които чух по радиото през ноември и декември, както и на пишман-министърката да раздава интелект по интервюта и да обяснява какса взети "всички мерки" и ще се "спаси сезона" :)

 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#3] от "debruckere":

  Приложението за проверка за свободни чадъри и шезлонги още ли работи, или Англекова ги взе със себе се ?

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 697 Любопитно

  Истината е, че масовия туризъм - такъв какъвто го познаваме трябва да спре, и ковид в случая подпомогна нещата, за да лъсне неприятната истина - че масовия туризъм повече вреди, отколкото има полза от него.

 6. 6 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Като опция хотелите трябва да осигурят пълно и безоктазно ваксиниране на персонала ,както и настаняване на ваксинирани клиенти на преференциални цени.

 7. 7 Профил на Crowprince
  Crowprince
  Рейтинг: 8 Любопитно

  Интересно, скоро не съм чувал пилотите на Луфтханза да стачкуват с искане за повишаване на заплатите. Що така?

  Или сега си натискат парцалите, че да не излетят без да са в самолета...

 8. 8 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Сезон ! Сектор туризъм е отписан от "невидимата ръка". Няма и не се очертава потребление. Гърция ще кара по инерция още 5-10 години . При нас Варна и Бургас ще трябва да решат какво ще ядат и работят , а принц Хари го казва по " изящно"- да преосмислим туризма :)

 9. 9 Профил на ikod
  ikod
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Щом все още се плащат по 550 милиона на футболисти, мисля че сме се справили добре и може да отваряме туризма в цял свят :)

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#1] от "Шакир Зулов":

  "Сезон нема да има.🐵"
  =================
  Само за тези, които срещнат онази с косата.
  То и миналата година нямаше. И пак навъртях 20 000 километра. Е, не излизах извън страната, но го преживах.
  Ако искат сезон, да натискат на ваксините, дано вършат някаква работа.

  Има и нещо, дето не е съвсем ясно. Защо вярват, че ако отворят кръчмите и залите за културизъм, ще се напълнят веднага, но за хотелите и самолетите не вярват?
  Човек си търси онова, към което е привикнал.Махленската кръчма не ми липсва, но пътуванията - да.

  Еретик
 11. 11 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  Истината е, че масовия туризъм - такъв какъвто го познаваме трябва да спре, и ковид в случая подпомогна нещата, за да лъсне неприятната истина - че масовия туризъм повече вреди, отколкото има полза от него.
  —цитат от коментар 5 на techops


  Зависи какво смяташ за полезно и вредно. Вероятно загубихме едни пари от тълпите пияни по Слънчака, но големите играчи в масовия туризъм не са хората, на които съчувствам. Те съсипват персонала, плащат лошо и не вярвам да не скриват по нещо. Дотук си прав, пък и на мен навалицата не ми харесва. В оплакването от масовия туризъм обаче има нещо лицемерно. Сега са готови да плачат за него, не само тук, но и във Венеция.

  Еретик
 12. 12 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#5] от "techops":

  "Истината е, че масовия туризъм - такъв какъвто го познаваме трябва да спре, и ковид в случая подпомогна нещата, за да лъсне неприятната истина - че масовия туризъм повече вреди, отколкото има полза от него."

  Така е. Телена ограда, вишки с картечници и надпис на входа Arbeit macht frei. Тва е истината!

 13. 13 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 1118 Неутрално

  До коментар [#5] от "techops":

  Масовият туризъм движи икономиката на много държави. Не говорим само за едни хотели, които били на мутри и затова не им желаем доброто. Има много други, които развиват дейност и печелят от туристите. Ограниченията имат лавинообразен ефект и имат отрицателен ефект в много сектори - туризъм, транспорт, храни.

 14. 14 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Голем праз, то на тези които решават дали да има сезон или да няма им вървят безспирно солидни заплати и премии, даже позабогатяха за една година...останалите =- да го духат под вода ,докато изсъхне

 15. 15 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 981 Неутрално

  До коментар [#3] от "debruckere":Приложението за проверка за свободни чадъри и шезлонги още ли работи, или Англекова ги взе със себе се ?
  —цитат от коментар 4 на Ан Он


  ...май ще требва и безплатна услуга "свирка".ДОКАТО ТУРИСТИТЕ ПИЯТ БЕЗПЛАТНО МОХИТО..

 16. 16 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Голем праз, то на тези които решават дали да има сезон или да няма им вървят безспирно солидни заплати и премии, даже позабогатяха за една година...останалите =- да го духат под вода ,докато изсъхне
  —цитат от коментар 14 на Nik Nikolov


  Тъй ами - ти нали си на теферич всяка вечер - пред блока с водка и мастики, заедно с още 5-6 простака, като теб.Ако слезеш до центъра на града, за теб е равно на екскурзия и е повод за разказване с години, но тъй като можеш да се загубиш, го правиш изключително рядко - веднъж на две-три години!Ама пък виж - това всеки уикенд да ходиш до село за картофи и домати, които мама гледа - обичайно е!
  Поне си се научил да пишеш.Не много правилно, но нали се наричаш грамотен и мислещ човек, което е твърде-твърде преувеличено!

 17. 17 Профил на conservative
  conservative
  Рейтинг: 13 Разстроено

  Четейки коментарите се убеждавам колко много овце има на тази земя, които изобщо не се интересуват от нищо след като не ги засяга пряко, нищо, че убиват бизнеса на толкова много хора. От вируса се оказа, че не се умира толкова, колкото се опитват да ни убедят, че се, вижте от глад да, но нали овцете си имате кошарка и си казвате "бее, яко ще се мрее"....

 18. 18 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#16] от "Капабланка":


  Тъй ами - ти нали си на теферич всяка вечер - пред блока с водка и мастики, заедно с още 5-6 простака, като теб.Ако слезеш до центъра на града, за теб е равно на екскурзия и е повод за разказване с години, но тъй като можеш да се загубиш, го правиш изключително рядко - веднъж на две-три години!Ама пък виж - това всеки уикенд да ходиш до село за картофи и домати, които мама гледа - обичайно е!
  Поне си се научил да пишеш.Не много правилно, но нали се наричаш грамотен и мислещ човек, което е твърде-твърде преувеличено

  Човекът поне се среща с хора! Не като теб да киснеш 20 часа във форума на Дневник и да гледа Евроком сам самичък!

 19. 19 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#17] от "conservative":

  "Четейки коментарите се убеждавам колко много овце има на тази земя, които изобщо не се интересуват от нищо след като не ги засяга пряко, нищо, че убиват бизнеса на толкова много хора."

  Нормално. Повечето във форума сме милионери и слабо ни интересува живота на обикновените хора.

 20. 20 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До сега в коментарите/14/ на всички има истина,и за добро и за лошо.
  Да започнем със самите туристи. Ами няма такива. През миналото лято имаше само юзъри,върли фенове на ефтинджоса и незачитащи никакви мерки. Естествено за резултата няма никаква яснота. От друга страна добрите мениджъри на хотели успяха да привлекат туристи от Румъния ,които никога не биха стъпили в БГ и нашето черноморие. Но туризма дава 1/5или 1/4 от БВП ,а правителството не прави нищо за подпомагането му. Да те казват има програми 60/40 и 80/20 , а те се оказват 69-тоест парите достигат само до определени фирми като на М.Велчев,Дарик,и подобни. Например в момента Велчев разширява хотел на Зл.Пясъци ,за който е получил подпомагане,но не е работил-ха честито. И тази идилия с природните паркове може да я бъде,но не и в БГ, в Словения например. Пример -джиповете към 7те езера... В бранша туризъм цари престъпност,никаква икономическа и националноотговорна политика. Камерите естествено в курортите не работят ,та да не видим строителството в момента... От друга страна наистина видях че малките хотели на Север са взели всякакви мерки.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  На мене ми трябва море е си го имам. На който му трябва сезон, да ходи да го дири.

 22. 22 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 119 Неутрално

  До коментар [#17] от "conservative":
  Не се подвеждай от коментарите, брат - половината са написани от 3 трола.
  Иначе съм съгласен с това, което казваш. Вярвам и че голяма част от хората извън анонимното онлайн пространство разсъждават по същия начин.

 23. 23 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  На малки групи, в малки хотелчета и къщи, без екскурзоводи и програма - СВОБОДА! Ей го на - миналото лято българите се завърнаха на Черноморието, а магистрала "Тракия" никога не е била толкова натоварена.

 24. 24 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  На малки групи, в малки хотелчета и къщи, без екскурзоводи и програма - СВОБОДА! Ей го на - миналото лято българите се завърнаха на Черноморието, а магистрала "Тракия" никога не е била толкова натоварена.

 25. 25 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#22] от "dwr30648311":

  Колко ми се иска да е вярно,но... И не е въпроса дали се мре или само се одрисква. Въпроса е в това че от една страна нямаме право да пътуваме,а от друга наистина е нужно човек да излезе навън,на почивка и т.н. Това го пише дори и в учебника по медицина.Тук в РБ всичко е сведено пълнене на чекмеджета -колкото и опростачено да звучи. Дано има "сезон",дано морските изкарат парици,но пак всичко отива при ТЯХ....по-нагоре писах кои.

 26. 26 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#5] от "techops":

  и защо да вреди? на кое? затварянето в една държава вреди на разширяването на кръгозора, което за нашата селска държава е ключово. туризма е ключов сектор за икономиката. питайте ги сега. във венеция. ив барселона как реват.и не мога да разбера какъв е тоя рев туризма отново да се превърне в лукс, достъпен само за богатите.

 27. 27 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1434 Неутрално

  Комплексите от бетон за пореден път ще го духат. Така и трябва - разорение до дупка! Лаком гъз кръв да сере!

 28. 28 Профил на div_petel
  div_petel
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Британското правителство започна кампания по социалните мрежи "Почивките са незаконни"
  Звучи напълно Оруелско...
  Може да я последва кампания "Свободата е робство", после "Невежеството е сила", а защо не и "Работата ще ни направи свободни".

 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4549 Неутрално

  Очертаващият се втори пореден слаб туристически сезон ще е голям удар за нашата БГ икономика!

 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4549 Любопитно

  До коментар [#3] от "debruckere":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Важното е да се "усвояват " държавни пари и да се "хвърля прах в очите на хората" , че държавата прави всичко за тях!

 31. 31 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4549 Неутрално

  До коментар [#8] от "dejmos":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Много тежък удар за регионите на Варна и Бургас!

 32. 32 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4549 Неутрално

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Няма как да очакваме бързо възстановяване на туристическите дейности , защото на доста хора / най-вече у нас/доходите са "ударени " тежко от сегашната рецесия!

 33. 33 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 528 Неутрално

  До коментар [#5] от "techops":

  Доста глупаво изказване.

 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2918 Любопитно

  До коментар [#25] от "wpo34378687":

  "Тук в РБ всичко е сведено пълнене на чекмеджета -колкото и опростачено да звучи. Дано има "сезон",дано морските изкарат парици,но пак всичко отива при ТЯХ....по-нагоре писах кои."
  =============
  И кои точно хонели пълнят чекмеджета? Семейните или големите?

  Еретик
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  Ще трябва да свикваме! След този вирус, може да се задава друг. Повече нищо няма да е същото.

 36. 36 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  До коментар [#3] от "debruckere":Приложението за проверка за свободни чадъри и шезлонги още ли работи, или Англекова ги взе със себе се ?
  —цитат от коментар 4 на Ан Он


  :))) ++++

 37. 37 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Четейки коментарите се убеждавам колко много овце има на тази земя, които изобщо не се интересуват от нищо след като не ги засяга пряко, нищо, че убиват бизнеса на толкова много хора. От вируса се оказа, че не се умира толкова, колкото се опитват да ни убедят, че се, вижте от глад да, но нали овцете си имате кошарка и си казвате "бее, яко ще се мрее"....
  —цитат от коментар 17 на conservative


  Първо: От вируса има много починали
  Второ: Проблемът не е само в това колко хора е убил, а ив това колко хора са ТРАЙНО увредени. Нещо, което още не се знае
  Трето: Огромна част от проблема е свързана с нетрудоспособността на засегнатите от вируса
  Четвърто: В бранша ъм от 26 г. и мога спокойно да заявя, че от глад са умрели по-малко, отколкото от факта, че 90 % от хотелиерите ни имат мутренско-милиционерско потекло. Разбирайте го както щете !

 38. 38 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1276 Любопитно

  Ситуацията ми напомня за след 10 Ноември 1989 когато започнаха да се скапват и фалират всички заводи и предприятия, които в последствие бяха придобити на безценица от спекулантите. В момента ситуацията се развива в световен мащаб и тепърва ще фалират фирми и държави. За това няма да има спасение за летния туристически сезон нито тази, а вероятно нито и следващата година.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK