Армията свали с преврат лидера на Мианма заради "изборни измами"

Сваленият фактически лидер Аун Сан Су Чжи бе много популярна в страната си, въпреки че международната ѝ репутация бе опетнена от кампанията срещу рохинджите.

© Reuters

Сваленият фактически лидер Аун Сан Су Чжи бе много популярна в страната си, въпреки че международната ѝ репутация бе опетнена от кампанията срещу рохинджите.Военните поемат властта в Мианма за година, след като свалиха фактическия лидер на страната и Нобелов лауреат Аун Сан Су Чжи. В сила влезе извънредно положение. С това армията се връща на власт за пръв път след 2011 г., когато започнаха демократични промени.


Пред телевизия на армията неин говорител обясни частично действията с "изборна измама" и с липсата на реакция от властта след твърденията на армията след вота през ноември. Изборите, които според военните трябвало да се отложат заради коронавируса, бяха спечелени от управляващите, но се превърнаха в унизително поражение за партията на въоръжените сили, с която те управляваха, преди да отстъпят властта (тя също говореше за измама).


На власт в азиатската страна с население 55 млн. души идва главнокомандващият въоръжените сили генерал Мин Аун Хлайн. Партията на Аун Сан Су Чжи, Национална лига за демокрация, според някои информации вече призова за протести, но връзката с нея е невъзможна заради частичен срив на комуникациите.
От няколко десетки държави дойдоха предупреждения миналата седмица, че в страната може би се готви преврат и че поводът вероятно ще са резултатите от изборите. Днес новият парламент трябваше да започне работа въпреки напрежението между армията и правителството. Преди няколко дни изборните власти обявиха, че наблюдаваните нередности не са достатъчно, за да се говори на изборна измама или да са повлияли на резултатите от вота.


Главнокомандващият въоръжените сили генерал Мин Аун Хлайн

© Associated Press

Главнокомандващият въоръжените сили генерал Мин Аун Хлайн


Фактическият лидер на Мианма, на 75 години, се възприемаше като символ на десетилетната борба срещу военните, които позволиха демократизация в някои области. Тя прекара общо над 15 години от живота си под домашен арест.


Пет години след освобождаването ѝ, в момент, когато армията бе обявила поетапна либерализация, партията ѝ спечели внушителните 86% на изборите и стана държавен съветник (функция, близка до премиер) на Мианма. Изборите през ноември утвърдиха репутацията ѝ - партията взе 83 на сто. Партията на съюза за солидарност и развитие (партията на военните) получи едва 33 от 476 места.


Репутацията на Аун Сан Су Чжи по света обаче бе силно накърнена след критики (които тя прие) за бездействие при мащабна кампания срещу рохинджите, мюсюлманско малцинство, стотици хиляди представители на което избягаха от започналото преди няколко години насилие.


Сред арестуваните освен нея и президента Вин Мин са множество представители на партията, депутати от новия парламент.


Старата столица Янгон тази сутрин

© Associated Press

Старата столица Янгон тази сутрин


Въоръжените сили, които изготвиха конституцията, приета през 2008 г., и формално оставиха властта няколко години по-късно, бяха част и от досегашната политическа система. В нейни ръце бяха министерствата на отбраната, на вътрешните работи и границите. В парламента ѝ се полагаше квота от 25%, която не се избираше, а се назначаваше.


Според написаната от нея конституция единствено при случаи като "разпадане на съюза, на националната солидарност или загуба на суверенитет" е възможна намесата на въоръжените сили. При това трябва да има действащо извънредно положение.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK