На живо

Коронавирусът по света: И Полша не иска да имунизира възрастните с "Астра Зенека"

Коронавирусът по света: И Полша не иска да имунизира възрастните с "Астра Зенека"

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.
Австрия се отваря отново след седмица

На пресконференция днес федералният канцлер Себастиан Курц обяви, че на 8 февруари ще приключи локдаунът в Австрия, но секторите от обществения живот, за които е разрешено да отворят отново врати, ще бъдат въведени още по-строги мерки за сигурност, пише БТА.


Училищата ще започнат втория срок с присъствено обучение на учениците до четвърти клас през цялата седмица и посещение в два дни от седмицата за учениците от пети до дванадесети клас. На малките ще се правят тестове два пъти седмично - в понеделник и четвъртък. Класовете на прогимназията и на гимназията ще са разполовени. Групата, която посещава занятията в понеделник и вторник, ще бъде тествана в първия ден от седмицата. Втората група ще бъде тествана в сряда и ще посещава учебните занятия в сряда и четвъртък. Присъственото обучение е разрешено единствено за тествани ученици и учители.


На 8 февруари отварят врати и търговските обекти. Абсолютно задължително е носенето на маски от типа ФФП2, необходимата площ за клиентите се увеличава от десет на двадесет квадратни метра на човек.
Разрешават се услугите с близък контакт, тоест тези на фризьори и масажисти, които ще приемат единствено клиенти с актуален антивирусен тест.


Остава вечерният час от 20 ч. до 6 ч. сутринта, разрешени са срещите на две домакинства, включващи максимум по четирима възрастни. Предвижда се глобите за неспазване на мерките да бъдат увеличени, както и да бъде въведен по-строг режим за влизане в Австрия. Отварят музеите, галерии, зоопарковете при спазване на новите мерки, валидни за търговските обекти.


При увеличаване на броя на новозаразените ще се наложи отново да бъде обявен локдаун, подчерта Себастиан Курц. На петнадесети февруари правителството ще заседава отново за евентуално ново разхлабване на марките. Това се отнася предимно за заведенията за обществено хранене, хотелите, спортните съоръжения и културните прояви.

И Полша няма да имунизира възрастните с "Астра Зенека"

Възрастните хора в Полша няма да бъдат имунизирани с ваксината срещу COVID-19 на компанията "Астра Зенека" (AstraZeneca), заяви днес министърът без портфейл Михал Дворчик, отговорен за имунизационната кампания в страната. Той добави, че крайното решение ще бъде взето след препоръка на медицински експерти, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА.


Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в петък одобри използването на ваксината срещу COVID-19 на "Астра Зенека" и Оксфордския университет за хора над 18 години, но заяви, че засега няма достатъчно данни за действието на този препарат при хора над 55-годишна възраст.


"Ако говорим за решението на медицинския съвет, очакваме го през идните дни или може би часове, но е ясно, че възрастните хора няма да бъдат ваксинирани с този препарат", заяви на пресконференция Дворчик.


"Очакваме ясни препоръки от медицинския съвет и тогава... ще вземем решение", добави той.
Дворчик заяви, че учителите могат да бъдат първите ваксинирани.


В четвъртък комисията за ваксинация на Германия препоръча ваксината на "Астра Зенека" да бъде поставяна само на хора между 18 и 64 години, а медицински експерти в Австрия отправиха същата препоръка вчера.


Коронавирусът по света: И Полша не иска да имунизира възрастните с "Астра Зенека"

© Associated Press


Израел достави 2000 дози ваксина на палестинците

Израел достави 2000 дози от ваксината на "Модерна" срещу коронавирус на Западния бряг за използване от медицинските екипи на Палестинската власт, предаде ДПА. Основната израелска служба за връзка с палестинците (КОГАТ), заяви, че е съгласувала преминаването тази сутрин на първата пратка през граничен пункт Бетуния в района на град Рамала. Това е част от общо 5000 ваксини, одобрени от политическото ръководство за тази цел, посочи КОГАТ.


Доставката става факт след критики, че макар и на израелска територия ваксинационната програма да върви с пълна пара, Израел не е помогнал на палестинците, които все още чакат да започнат ваксинирането, отбелязва ДПА. Палестински критици на Израел призоваха Палестинската власт, която има автономен контрол над част от Западния бряг, да не приема ваксини, ако такива й бъдат предложени. Според тях Израел се е задействал само защото е станал обект на остри критики в международен план, че не е осигурил ваксини за палестинците, въпреки че това е морално и законово задължение на Израел като окупационна сила.


Палестинските критици на Израел казват, че страната иска да подобри образа си с предоставянето на "пренебрежимо малко количество" ваксини, и приканиха Палестинската власт да чака, докато дойде руската ваксина "Спутник V".


През май Палестинската власт скъса отношенията с Израел заради спрения сега план за анексиране от него на част от Западния бряг и ги възстанови едва през ноември.


Палестинската власт никога не е искала официално ваксини от израелското правителство. Според Израел по силата на подписаните през 90-те години временни мирни споразумения Палестинската власт е тази, която е отговорна за здравето на палестинците под свое управление.

Полша е ваксинирала почти 1 млн. души

Първа доза от ваксина срещу COVID-19 е поставена на близо един милион души в Полша, съобщи днес началникът на правителствената канцелария Михал Дворчик. По думите му това темпо се вписва в плана на властите, които очакват до края на март да бъдат ваксинирани три милиона човека, предаде ТАСС.
Досега в страната са поставени 1 милион и 176 хиляди дози, като 200 хиляди души са получили и двете дози, а първа доза са получили 976 хиляди. Странична реакция се е появила в 871 случая.


Ваксинацията в Полша започна на 27 декември първо сред медиците, а сега наред са възрастните над 70 години. Предстои поставянето на ваксини на военните и учителите.


За един месец в Полша са доставени над 1.5 млн. дози от препаратите на "Пфайзър" и "Модерна". През последните дни темповете и обемите на доставките намаля. Всички налични дози са разпределени до края на март, посочи ТАСС.

Заразените се увеличават, но Мадрид разхлабва

Автономна област Мадрид започва от тази седмица да разхлабва противоепидемичните мерки, съобщиха регионалните власти. Това се случва, въпреки че в същото време в останалите части на Испания мерките се затягат, за да бъде овладяна трета вълна на заразата, предаде "Ройтерс". От петък на открити тераси на ресторанти ще могат да се събират групи до шест души при ограничение от четирима души сега. Началото на вечерния час може да бъде преместено от 22:00 в 00:00 ч.


"В Мадрид правим всичко по силите си да запазим отворени нашите ресторанти и барове и културно пространство въпреки политическия натиск", заяви консервативният премиер на региона Исабел Диас Аюсо, която многократно е влизала в сблъсъци с лявото централно правителство на Испания относно подхода за справяне с епидемията.


В петък 14-дневната заболеваемост в Мадрид достигна 993 случая на 100 хил. души, която е малко над средната за Испания, която е 887 случая на 100 хил. души. За последните две седмици здравното министерство е регистрирало там над 66 000 нови случая на заразяване - повече, отколкото във всеки друг регион. През февруари Испания ще получи 2,3 милиона дози от ваксините срещу коронавируса на компаниите "Пфайзер" и "Модерна", съобщи на пресконференция испанският министър на здразвеопазването Каролина Дариас.


Миналата седмица някои испански региони се наложи да спрат временно ваксинирането заради недостатъчни доставки.

Едва 12 млн. ваксинирани в ЕС

Досега в ЕС срещу COVID-19 са ваксинирани около 12 млн. души, съобщи пред комисията по бюджет на Европейския парламент директорът на отдела по здравеопазване на Европейската комисия Сандра Галина.
Тя отбеляза, че досега са доставени над 15 млн. дози ваксина (според други данни на ЕК - 18.5 млн. - бел. кор.), като този месец се очаква бройката да нарасне до 33 млн., а през март - до 55 млн. дози. По нейните думи до края на лятото ЕС ще разполага с ваксините, необходими за имунизирането на 70 на сто от общо 447 милиона пълнолетни европейци.


Галина поясни, че ЕК е залагала на ваксината на "Астра Зенека" за масова имунизация в първото тримесечие. По нейните думи, за разлика от този производител, "Пфайзер" и "Модерна" успяват да доставят навреме поръчаните количества. Тя отбеляза, че засега "АстраЗенека" се очаква да достави до края на март едва 25-30 на сто от поръчаните пратки.


По нейните думи най-голямата опасност днес са щамовете на вируса на болестта, особено заради необходимостта ваксините да бъдат развивани допълнително, за да могат да противодействат. Тя заяви, че миналата година, когато комисията е сключвала рамковите споразумения с производителите, е поръчала всички възможни количества. Галина добави, че споразуменията на ЕК са се основавали на договори, изготвени от Италия, Германия, Нидерландия и Франция.

"Байер" ще произвежда ваксината на "Кюрвак"

Германският фармацевтичен гигант "Байер" (Bayer) ще произвежда от 2022 година ваксината срещу Ковид-19, разработена от "Кюрвак" (CureVac). Това съобщи днес директорът на фармацевтичният филиал на групата Щефан Йолрих, цитиран от "Франс прес".


Пореден производител на лекарства предлага производствените си мощности, тъй като доставките изостават от търсенето, отбеляза "Ройтерс". Разполагаме с необходимото, за да произвеждаме ваксината на КюрВак, каза директорът на онлайн конференция.


"Байер" очаква през 2022 година да произведе 161 милиона дози от експерименталната ваксина на КюрВак, която в момента е в последен етап на тестване, добави Йолрих. Ваксината ще се произвежда в завода на "Байер" в западния германски град Вупертал. /БТА

Още дози за ЕС от ваксината на "Пфайзер"

Германската лаборатория "Бионтех" (BioNTech) обяви днес ускоряване на доставките за Европейския съюз на ваксината срещу COVID-19, разработена съвместно с американската компания "Пфайзер" (Pfizer). Тя обеща до 75 млн. дози повече през второто тримесечие на годината от вече договорените, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Увеличаването на доставките ще започне в седмицата от 15 февруари, каза в изявление, изпратено до АФП, финансовият директор на "Бионтех" Зирк Пьотинг. След забавянето на доставките, дължащо се на промяна в производствената верига в завода в белгийския град Пюрс, "се връщаме отново към първоначалния си план за доставките", добави той.


Това съобщение бе направено в деня, когато е насрочена среща между германските ръководители и няколко фармацевтични компании в опит да се ускори имунизационната кампания, която буксува в Германия, както и в много други европейски държави, отбелязва АФП.

Италия смекчава ограниченията, въпреки че е "прекалено рано"

Италия смекчава от днес наложените с цел борба срещу новия коронавирус ограничения, които са в сила в повечето области, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Агенцията отбелязва, че това е в контраст с общата тенденция сред европейските съседи за затягане на рестрикциите. В четвъртък Световната здравна организация предупреди, че е "прекалено рано за смекчаване" на ограниченията поради все още голямото разпространение на вируса. Равнището на опасност в повечето италиански региони вече се класифицира като "жълто" - най-ниското, с изключение на Алто Адидже, Умбрия, Пулия, Сардиния и Сицилия, класифицирани с "оранжев" код за среден риск. Нито един регион вече не е с "червен" код, обозначаващ най-високия риск.


Понижаването на равнището на риска позволява и повторното отваряне на баровете и ресторантите и улеснява пътуванията. Музеите също могат да отворят отново, но само през делничните дни, но не и през уикендите, за да се избегнат струпването на хора.


Полицейският час остава в сила на цялата територия на страната от 22 ч. до 5 ч. на следващата сутрин.
Вчера Италия регистрира 11 252 нови случая на коронавирус - с близо 1500 по-малко от събота, когато броят им бе 12 715. През уикенда, когато смекчаването на мерките вече беше обявено, но все още не беше влязло в сила, хиляди хора се разходиха по улиците и парковете на големите градове. Министърът на здравеопазването Роберто Сперанца беше принуден да предупреди, че опасността все още не е отминала и трябва да се проявява предпазливост, "ако не искаме да зачеркнем напредъка, постигнат през последните седмици".


Над 88 хил. души са починали до момента от коронавируса в Италия - първата европейска страна, ударена сериозно от пандемията. Третата икономика в еврозоната освен това преживя най-тежката си рецесия от Втората световна война.

Франция няма нужда от ново затваряне

Евентуално ново затваряне за ограничаване на разпространението наCOVID-19 може да има само в краен случай, заяви днес френският министър на финансите Брюно льо Мер, цитиран от "Ройтерс". Той добави, че сегашните мерки дават резултати в овладяването на вируса.


Пред радио Ер Те Ел министърът посочи, че сегашният вечерен час от 18 ч. до 6 ч. струва на икономиката около 6 милиарда евро месечно, а пълно затваряне би излязло по около 15 милиарда евро на месец.


В петък Франция реши да не въвежда трета национална карантина срещу коронавируса, припомня "Ройтерс".

Австрия препоръча ваксината на "Астра Зенека" за лица до 65 години

Както съобщава електронното издание на вестник "Курир", единодушната препоръка на австрийския експертен съвет към Министерството на здравеопазването е ваксината на "АстраЗенека" да се прилага на хора от 18- до 64-годишна възраст, тъй като все още няма достатъчно натрупани данни за приложимостта й при по-възрастни лица.


За хората на и над 65-годишна възраст следва да се препоръчват ваксини на основата на информационна РНК (иРНК), но при логистични проблеми с тези ваксини няма проблем групата над 65 години да се ваксинира с продукта на "АстраЗенека".


Експертният съвет по ваксините очаква през идните седмици да станат известни резултатите от нови изследвания в САЩ и Великобритания, които да дадат възможност да се направи препоръка без уговорки и за групата на възрастните граждани.


Министърът на здравеопазването Рудолф Аншобер и федералният канцлер Себастиан Курц са на мнение, че прилагането на ваксината на "АстраЗенека" може да започне на 7 февруари. Утре експертният съвет ще заседава с шефовете на австрийските провинции и ще бъде актуализиран планът за ваксиниране, съобразен с новите рамкови условия, който ще бъде публикуван в началото на следващата седмица.

Протести в Унгария

Стотици хора, включително ресторантски работници, протестираха вчера в унгарската столица Будапеща срещу наложените заради коранавируса рестрикции. Най-малко 100 ресторанта планират да отворят отново въпреки големите глоби, с които ги заплашиха властите, предаде агенция "Ройтерс".


Коронавирусът по света: И Полша не иска да имунизира възрастните с "Астра Зенека"

© Associated Press


Правителството на премиера Виктор Орбан заяви, че може да започне да разхлабва мерките само ако броят на заразени с коронавируса рязко намалее или ако значителна част от унгарците се ваксинират.


Унгария тази седмица стана първата страна от Европейския съюз, подписала сделка за руската ваксина "Спутник V" и за ваксината на китайската компания "Синофарм".


Действащият в страната локдаун включва мерки като вечерен час, затваряне на средните училища, на кафенетата и на всички ресторанти, които могат да предлагат единствено храна за вкъщи.

Швейцария намалява ваксинацииите

Швейцария трябва да намали мащаба на плановете си за имунизиране на населението поради недостиг на ваксини. Само половината от ваксинациите, предвидени за февруари, ще бъдат направени, съобщи министерството на здравеопазването, цитирано от ДПА.


Първоначалният план бе да се направят 1.3 милиона ваксинации, но вече са налични само 650 000 дози от ваксините на "Модерна" и на "Пфайзер"/"БиоНтех".


Здравното ведомство заяви, че не очаква сериозни последици от недостига и че има достатъчно ваксини за решаващото второ прилагане.


Останалите дози трябва да бъдат доставени най-късно до март.


Правителството е обещало всеки в Швейцария, който иска ваксина, да я получи до юни. Към сряда в страната са направени около 262 000 ваксинации, което обхваща около 3 процента от населението.

Екипът на СЗО работи в Ухан

Ръководения от Световната здравна организация (СЗО) екип, разследващ произхода на пандемията от COVID-19, се очаква да посети днес Центъра за контрол и превенция на заболяванията в провинция Хубей в Централен Китай, където възникна епидемията в края на 2019 г., предаде агенция "Ройтерс".


След като в четвъртък излезе от карантината, която прекара в столицата на провинция Хубей - град Ухан, групата от независими експерти има две седмици работа на терен. Досега специалистите посетиха болници, пазари, изложба, посветена на битката на Ухан с коронавируса.


СЗО каза, че членовете на екипа ще бъдат ограничени в рамките на посещенията, организирани от китайските домакини, и няма да имат никакъв досег с членове на общността поради здравните рестрикции.


Маршрут на групата при работата й не терен не беше огласен, а на журналистите, които отразяват строго контролираната визита, не се дава възможност за контакт с членовете на екипа.

Израел удължи ограниченията с пет дни

Израелското правителство реши снощи да удължи с пет дни срока на мерките за изолация, който трябваше да изтече в полунощ, съобщиха в общо комюнике канцеларията на премиера Бенямин Нетаняху и здравото министерство, цитирани от "Франс прес".


Тъй като числеността на заразените продължава да расте въпреки интензивната ваксинационна кампания, правителство удължи въведените на 27 декември миналата година ограничения - за трети път от началото на пандемията.


След продължително заседание министрите се споразумяха да запазят ограниченията до 7 ч. в петък.
Правителството ще се събере отново в сряда, за да проучи ситуацията и да обмисли ново удължаване, се казва в комюникето.


Режимът на изолация беше нарушен вчера от хиляди ултраортодоксални евреи, участвали в погребение на равин в Ерусалим.


Погребението на друг равин в същия град снощи доведе до ново нарушаване на локдауна. При положение че е разрешено само 20 души да следват тленните останки на починалите, на практика участниците в процесията бяха хиляди.


Коронавирусът по света: И Полша не иска да имунизира възрастните с "Астра Зенека"

© Associated Press


Парламентът подкрепи вчера увеличаване на глобите за нарушителите на здравните ограничения. Депутатите гласуваха на трето четене законопроект, предвиждащ удвояване на глобата за магазини и училища, които нарушават рестрикциите - от 5000 на 10 000 шекела (2500 евро).

Нова Зеландия без нито един нов случай

Министерството на здравеопазването на Нова Зеландия не регистрира през изтеклото денонощие нито един нов случай на коронавирус в страната, предаде ТАСС.


Това се случва за първи път от близо два месеца - от 4 декември.


По данни на здравните власти през последните 24 часа са оздравели двама заразени, а активните случаи са намалели до 69.


Общият брой на регистрираните в Нова Зеландия заразени е 2303. От тях 2209 вече са оздравели, а от усложнения, свързани с новия патоген, са починали 25 души.


Строгата карантина в Нова Зеландия бе вдигната още през юни и в момента единствената санитарна мярка, която още е в сила, изисква задължително носене на предпазна маска в обществения транспорт и в самолетите при пътуване по вътрешни линии. Пристигащите в страната чужденци са длъжни да останат две седмици под карантина в специални държавни центрове и да преминат три теста за коронавирус, отбелязва ТАСС.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  > ваксината на "АстраЗенека" да се прилага на хора от 18 до 64-годишна възраст, тъй като все още няма достатъчно натрупани данни за приложимостта й при по-възрастни лица.

  > но при логистични проблеми с тези ваксини няма проблем групата над 65 години да се ваксинира с продукта на "АстраЗенека".

  Това звучи като циганката която познавала какво ще е времето утре. Освен ако не сме се загубили в превода.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  > Режимът на изолация беше нарушен вчера от хиляди ултраортодоксални евреи, участвали в погребение на равин в Ерусалим.

  Няма ли да е по-лесно тези индивиди да ги оставят да си правят каквото си искат ? Ако заразата е толкова страшна, ще измрат и ще има дългосрочна полза. Ако не е толкова страшна, тази част от стадото ще натрупа стаден имунитет.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Положението в целия свят към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  77.382.649 приключени случая
  75.140.187 оздравели (97%)
  2.237.964 починали (3%)

 4. 4 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Положението в България към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  196.097 приключени случая
  187.052 оздравели (95%)
  9045 починали (5%)

 5. 5 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  Македония - 1370
  България - 1308
  Румъния - 957
  Гърция - 558
  Сърбия - 461
  Турция - 306

  Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.

  Швеция и съседите ѝ:

  Швеция - 1144
  Дания - 366
  Финландия - 121
  Норвегия - 104

  Смъртността в Швеция е между 3 и 10 пъти по-висока от съседите ѝ.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Весело

  Австрия препоръча ваксината на "Астра Зенека" за лица до 65 години
  ...
  Добре, каква е рая борба против хубавата, демокрарическа и капиталустическа ваксина???

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 687 Весело

  До коментар [#1] от "Ан Он":
  Аман от тебе бе пед//ал, ако не си сложиш лай//ното в тенджарата вместо меродия не може. Казва ти се ясно:

  „Експертният съвет по ваксините очаква през идните седмици да станат известни резултатите от нови изследвания в САЩ и Великобритания , които да дадат възможност да се направи препоръка без уговорки и за групата на възрастните граждани.“
  А ми ще станат известни изследванията. Само вчера в Англия са ваксинирани 600000, предимно възрастни, а в САЩ вече броя на ваксинираните е 35 млн.

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Как се плюеше само до преди дни ваксината на "Астра Зенека" от "дневник", че не била одобрена за използване.

  Анатема на комунизма!
 9. 9 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  Унгария не ѝ пука, прави каквото си иска. И нищо не могат да ѝ направят, като заплаши, че излиза от ЕНП.

 10. 10 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  До коментар [#3] от "xkoleva":

  Мен друго ме притеснява. Че България е на 12-то място по смъртност, но едва на 91-во място по направени тестове.
  Значи ние можем да се самозалъгваме, че по брой на открити заразени сме на 58-мо място в света, но в същото време сме на 91-во място по направени тестове. Защо в България не се правят повече тестове?

  Анатема на комунизма!
 11. 11 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 789 Неутрално

  > Режимът на изолация беше нарушен вчера от хиляди ултраортодоксални евреи, участвали в погребение на равин в Ерусалим.Няма ли да е по-лесно тези индивиди да ги оставят да си правят каквото си искат ? Ако заразата е толкова страшна, ще измрат и ще има дългосрочна полза. Ако не е толкова страшна, тази част от стадото ще натрупа стаден имунитет.
  —цитат от коментар 2 на Ан Он


  Ако питате гражданите на Израел мисля че доста голям процент биха се съгласили с вас или дори биха изказали по-крайно мнение. Поне тези с които имам някаква комуникация считат брадатите за търтеи които живеят на техен гръб.

 12. 12 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1626 Неутрално

  В статията липсва една 'добавка", а именно, че тези преопръки не означават че одобрените до момента ваксини са вредни или опасни за конкретните възрасти, а че не е доказано, чрез необходимата проверка тяхната ефективност за тези групи.
  Разбира дали да се ваксинираме и с коя ваксина е въпрос на личен избор, но ако отчетем пълната некомпетентност по въпроса на 99% от хората, най-добре е решенията да се взимат на базата на изказвания от тези специалисти, които са успели да ви спечелят дверието.
  Другото е хвърляне на боб, поне да е на готин корем:).
  Що се отнася до унгарците и Орбан конкретно, веднага се вижда кой бие едно челце ред джуджи. Най-смешното е, че руснаците не могат да предложат съществени количества, знаем какви "добри' организатори са и в случая става дума само за ПР, който им се предлага от Орбан.. И да не забравяме, че руснаците могат да изпратят ракета в космоса, но две еднакви коли не могат да направят.
  Аз лично никога не бих експериментирал с руска ваксина.

 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3924 Весело

  До коментар [#2] от "Ан Он":

  Хаха... интересно предложение правиш. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3485 Любопитно

  Доста тукашни пенсионери ще си ....отдъхнат.

 15. 15 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3402 Неутрално

  До коментар [#14] от "Николай Бучков":

  С възрастните хора наистина трябва внимателно.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално
 17. 17 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#7] от "joro4900":

  Привет колега пед//ал !

  Като пише в статията, експертния съвет единодушно е препопоръчал няколко неща:

  > ... единодушната препоръка на австрийския експертен съвет към Министерството
  > на здравеопазването е ваксината на "АстраЗенека" да се прилага ..

  и обещал след няколко дни като станат "известни резултатите от нови изследвания" единодушно да препоръча някакви други неща.

  Кой от цитатите ви се струва некоректен ?

  કટાક્ષ
 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonim440":

  ваксината на "Астра Зенека" ... че не била одобрена за използване.
  —цитат от коментар 8 на anonim440


  Както вече предложих другаде, просто трябва да я пуснат като 'хранителна добавка' и да не се занимават с глупости. Потециални клиенти - бол.

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonim440":

  > Защо в България не се правят повече тестове?

  Да кажем че направим специална организация и всяка седмица тестваме по веднъж всяко лице пребиваващо в България (да кажем 7 милиона теста на седмица, един милион теста на ден). И така всяка седмица, до края на 2021-ва.

  С какво ще ни помогне това ?

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 687 Весело

  До коментар [#12] от "tsvetko_51":

  „И да не забравяме, че руснаците могат да изпратят ракета в космоса, но две еднакви коли не могат да направят.“

  А ми да, обаче да не забравяме, че руснаците могат да направят разни видове „новичоци“ и още куп други биологични бойни вещества, може би най–опасни(за съжаление) в света. За това се изисква широка мрежа институти и лаборатории снабдени с най–съвременна апаратура. А те ги имат. И са водещи в тази област. Логично е да помислиш, че за тях разработката на ваксина не е кой знае какъв проблем. Проблемът за тях(за сега) е, че спутникът не е минал всички етапи за потвърждение на ефективност при всички възрастови групи. Но като имаш предвид, че се ваксинират десетки хиляди дневно, след месец ще имат нужната информация. Тогава вероятно ще получат и разрешение за продажба в ЕС. Има информация, че това същото ЕС води преговори за закупване и на руска ваксина. Друг въпрос е до колко Русия ще е в състояние бързо да произведе нужните количества. Но предполага се, че и това ще се реши под девиза „за родину, за сталину“...
  За сведение в русия се произвеждат всички марки западни, японски и корейски автомобили. Е и Лада естествено...

 21. 21 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 687 Весело

  До коментар [#17] от "Ан Он":

  Пак се въртиш за да си го наместиш... Е ми върти се, твой проблем.

 22. 22 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 1903 Неутрално

  Напразно се мъчат да изкарат астра и Спутник нещо повече от киъайските боклуци. За групата при която се водят ефектвни с 50 процента ефект излиза че дали ще си ваксиниран с руски, китайски или английски ваксини няма никакво значение.

 23. 23 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#10] от "anonim440":

  Защото тестовете не "се правят" сами и от въздуха. Изискват човек, който да отиде доброволно или доброзорно да му бъркат в носа доста неприятно и инвазивно. Някои хора не искат, други нямат нужда. А и няма да помогне особено, ако ще ходи да търсиш да говориш с мениджъра защо "не се правят" повече тестове.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK