Химикалките са по-опасни от терористите

Химикалките са по-опасни от терористите

© Associated PressДа си дъвчеш химикалката е около 30 пъти по-опасно за живота от тероризма. Карането на велосипед крие 50 пъти по-голям риск от летенето със самолет. Кои са най-опасните човешки дейности, разказва "Дойче веле".


Три изпушени цигари скъсяват живота с около половин час - поне според статистиката. Да караш велосипед е десет пъти по-опасно за живота, отколкото да караш автомобил, и 50 пъти по-опасно от пътуването със самолет.


Споменатите три цигари се равняват на 2 "микроморта" - единица мярка, въведена от американския учен Роналд Хауърд.


На колко "микроморта" се равнява заразяване с COVID-19?
"Микроморт" буквално означава "малка смърт", а с въведената от Хауърд единица мярка статистиците измерват вероятността да умреш в определен ден и рисковете за живота от определени дейности. Един "микроморт" означава вероятност едно на милион, респективно - риск едно към милион. Германският професор Кристиян Хесе обяснява тази "микровероятност" така: "Един микроморт - толкова е вероятността в определен ден да умреш, ако си здрав, 25-годишен човек и живееш в Централна Европа." Ако обаче в този ден тръгнеш да изкачваш Еверест, опасността вече е 35 хил. микроморта, уточнява световно известният германски учен, работил в "Бъркли" и "Харвард" и получил докторската си титла на рекордно млада възраст.


Ако приемем, че животът на един човек в Европа днес възлиза средно на 80 години, това прави 29 200 дни със среден дневен риск от 34 микроморта. Ако си над 80-годишна възраст и се заразиш с вирус, опасността вече се измерва с цели 170 хил. микроморта, тоест около 6:1 шанс да оцелееш. Това особено ясно личи в момента при възрастните пациенти с COVID-19. За хората на възраст между 35 и 44 години обаче коронавирусът наистина не е по-опасен от обикновен грип.


Писането на SMS-и се равнява на шофирането в нетрезво състояние


Пред германския вестник "Зюддойче цайтунг" професор Хесе "класира" така различните опасности и рискове: алпинизъм в Хималаите - 12 хил. микроморта; цезарово сечение - 170 микроморта; да говориш по мобилния телефон, докато шофираш - рискът е същият, както ако караш кола с 0.7 промила алкохол в кръвта. "А да пишеш SMS-и, докато караш, е все едно, че си с 1.1 промила алкохол", добавя професорът.


Той съобщава и друг удивителен факт: опасността от смърт е еднакво висока при 100-годишните и при новородените. "За повечето хора собственото им раждане е най-опасният момент в целия живот", казва той и уточнява, че на обратния полюс е едно 10-годишно дете в Централна Европа. Статистически тази група е най-малко заплашена, защото детските болести са отшумели, родителите се грижат за детето, а то самото все още не участва толкова активно в пътнотранспортни дейности.


Повишено внимание на празниците!


През годината статистически най-опасният ден в живота на човек е рожденият ден. "Мащабни проучвания показват, че на рождения ден рискът да умреш се повишава с цели 14 процента", казва Кристиян Хесе. Рожденият ден е опасен, защото стресът на този ден е повишен, човек се вълнува и се вглежда в себе си повече от обичайното, а и консумацията на алкохол обикновено е по-висока, обяснява професорът.


Според неговите проучвания за много хора страховете извират от фалшиви източници - например особено разпространените страхове от полет със самолет или от тероризъм. "В Германия в резултат от терористични нападения годишно загиват средно 10 души. В същото време 300 души годишно умират от задушаване, защото са дъвкали химикалката си, в резултат от което в дихателните им пътища са попаднали частици пластмаса", обяснява професорът.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK