"Юбер в космоса": ракета на биогориво беше успешно тествана в САЩ

"Юбер в космоса": ракета на биогориво беше успешно тествана в САЩ

© bluShift AerospaceПървата ракета с търговски цели в света, задвижвана от биогориво, излетя след два неуспешни старта и при минусови температури от бивша военна база в Мейн, САЩ, този уикенд.


Стартъпът bluShift Aerospace изстреля първия си ракетен прототип, наречен Stardust 1.0, в неделя (31 януари). Ракетата не е достигнала космоса, но доказва концепцията на компанията, която възнамерява да предлага поръчкови мисии, пригодени за малки сателити.


"Всичко мина идеално", каза изпълнителният директор на bluShift Саша Дери след старта, предаде Би Би Си. "Кацна точно там, където се надявахме и където планирахме. Не би могло да мине по-добре от това."
Stardust 1.0 е протопип за ракета, задвижвана от "биологично извлечено" твърдо гориво, на чиято база ще се изграждат бъдещите ракети на bluShift, способни да извеждат малки наносателити в космоса. Ракетата е висока 6 м и може да носи 8 кг полезен товар; общото тегло е 250 кг.


Основана през 2014 г., bluShift Aerospace е екип от осем души, които целят да изстрелват малки сателити в полярни орбити от брега на Мейн. Компанията е насочена към клиенти с наносателити, които искат по-голяма гъвкавост или контрол над своите орбити, което може да не се предлага от други, по-големи компании като SpaceX или Rocket Lab.


Stardust е малка ракета, но е много евтина за полети и не се нуждае от високотехнологичната инфраструктура на по-големите ракети, като това направи космическите изследвания достъпни за повече хора. Студенти, изследователи и фирми ще могат да провеждат експерименти и да тестват продукти с по-голям контрол и честота.


"Искаме да бъдем "Юбер" в космоса, предоставяйки истинска услуга за наносателити", каза Дери преди изстрелването.


"Юбер в космоса": ракета на биогориво беше успешно тествана в САЩ

© bluShift Aerospace


За да направи това, компанията планира две по-големи суборбитални ракети, наречени Stardust 2.0 и по-голямата Starless Rogue, които ще осигурят до 6 минути безтегловност за полезни товари на цена до 300 000 долара. Планираната орбитална ракета, наречена Red Dwarf, ще изстрелва наносателити с тегло до 30 кг в орбита за около 60 000 долара за килограм.


За първото изстрелване, което достигна малко над 1200 м височина, полезният товар включваше ученически научен експеримент и тестове върху сплав, наречена нитинол, направени от Kellogg Research Labs.


Ракетният двигател на bluShift, хибрид за твърдо и течно гориво, използва патентовано твърдо биогориво, което според компанията е нетоксично, въглеродо неутрално и "може да се достави евтино от ферми в Америка". Като окислител се използва азотен оксид, примесен с кислород, каза Дери.


"Искаме да докажем, че биологично извлеченото гориво може да служи също толкова добре, ако не и по-добре в някои случаи, отколкото традиционните горива за задвижване на ракети и полезен товар в космоса", казва той. "Всъщност струва по-малко на килограм от традиционното ракетно гориво и е напълно нетоксично. И това е въглеродно неутрално гориво, което по същество е по-добро за нашата планета и по-отговорно."Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK