Британски, южноафрикански, бразилски: какво се знае за новите варианти на коронавируса

Британски, южноафрикански, бразилски: какво се знае за новите варианти на коронавируса

© Associated PressВ последните седмици все повече се обсъжда наличието на нови варианти (а не щамове) на коронавируса. Британският от тях вече е в България, говори се още за южноафрикански и бразилски. "Дневник" обобщи известната на Световната здравна организация (СЗО) информация за най-тревожните нови варианти.


За вирусите е нормално с течение на времето да мутират и да се появяват нови техни варианти, обясняват от СЗО. Вероятността от мутация се увеличава при наличието на множество заразени в една общност.


- Мутацията означава действителната промяна в генетичната последователност на вируса.
- Промененият вирус се нарича вариант на оригиналния вирус. Вариантите могат да се различават по една или повече мутации.


- Мутациите може да направят вируса по-лесно преносим, да утежнят протичането на заболяването или да повлияят на ефикасността на диагностиката, терапията или на ваксините.


Когато тези варианти увеличават риска за здравето на хората, те се считат за варианти, предизвикващи тревога. Засега първите данни показват, че ваксините вероятно ще работят срещу британския и южноафриканските варианти, които са най-широко разпространени.

Засега СЗО обръща внимание на три нови варианта на SARS-CoV-2:


- Вариант, възникнал в Дания през септември 2020 г., свързан с отглеждането на норки


- Вариант, открит в Обединеното кралство през секември 2020 г.


- Вариант, открит в Южна Африка през декември 2020 г.


Всички тези варианти включват генетични мутации на шиповидния протеин, срещу който са насочени повечето ваксини. Затова и се наблюдават толкова внимателно.


Британският вариант


На 14 декември 2020 г. властите на Обединеното кралство съобщиха за вариант, на име SARS-CoV-2 VOC 202012/01. Този вариант има необичайно голям брой мутации, включващи 17 мутации на шиповидния протеин и вече е основният вариант, циркулиращ в страната. Към 24 януари повече от 60 държави са открили SARS-CoV-2 VOC 202012/01 в проби от положителни случаи.


Предварителните проучвания предполагат, че SARS-CoV-2 VOC 202012/01 има повишена преносимост. Но показват също така, че няма промяна в тежестта на заболяването (измерена чрез продължителност на хоспитализацията и смъртността в рамките на 28 дни) или поява на реинфекция между различни случаи в сравнение с други варианти на SARS-CoV-2, циркулиращи в Обединеното кралство.


Южноафриканският вариант


На 18 декември властите в Южна Африка съобщиха за нов вариант, наречен 501Y.V2. През ноември рутинното секвениране от здравните власти в Южна Африка установи, че този нов вариант на SARS-CoV-2 до голяма степен е заменил другите, циркулиращи в провинциите Източен Кейп, Западен Кейп и Квазулу-Натал.


Предварителните проучвания показват, че вариантът е свързан с по-висок вирусен товар, което може да предполага потенциал за повишена предаваемост. Но този, както и други фактори, които влияят на предаваемостта, подлежат на допълнително проучване. Освен това на този етап няма ясни доказателства, че новият вариант е свързан с по-тежко заболяване или по-голяма смъртност. Необходими са допълнителни изследвания.


Датският вариант


Вариант на SARS-CoV-2, наричан Cluster 5, е свързан с инфекция сред отглежданите във ферми норки, впоследствие предадена на хората. 17 милиона норки бяха избити в Дания през ноември 2020 г. Датските власти са идентифицирали само 12 случаи на заразени и изглежда той не се е разпространил повече.


Британски, южноафрикански, бразилски: какво се знае за новите варианти на коронавируса

© Associated Press


В резултат на предварителни проучвания, проведени в Дания, има опасения, че този вариант може да доведе до намалена вирусна неутрализация при хората, а това потенциално може да намали степента и продължителността на имунната защита след заразяване по естествен път или ваксинация. Продължават проучванията за оценка на неутрализацията на вируса сред хората с този вариант.


Бразилският вариант


Вариантът P.1 има над десетина промени, няколко от които се намират върху шиповидния протеин. Поради това изследователите смятат, че щамът вероятно се предава по-лесно, пише "Вашингтон пост". Съществуват и предварителни доказателства, че антителата може да не разпознаят варианта P. 1, което може да доведе до повторно заразяване. В момента няма сериозни доказателства, които предполагат, че ваксините няма да работят срещу него. Учените обаче повдигнаха възможността този вариант да успява да избягва антителата, което би повлияло на ефективността на настоящите ваксини.


Moderna обяви, че ще разработи нова ваксина, съобразена с подобен вариант, в случай че се наложи да актуализира медикамента си.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 341 Любопитно

  Хувави нови щамове на тунингован вирус.Кат всяка пандемия и тая ще е 2-3 години.Кофтито е,че Бил Гейтс каза,че през 2023 година мое се появи нов вирус 10 пъти по заразен и смъртоносен от тоя.А той ги разбира тея работи.🐵

  Много съм прост
 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  > какво се знае за новите варианти на коронавируса

  Нови варианти = непрекъсващ поток от нов бизнес.

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 702 Неутрално

  Тези дето ги пускат вирусите,ако пуснат наведнъж всички известни по лабораториите хиляди ,никакви ваксини не ще ни спасят

 4. 4 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 1015 Неутрално

  Чакаме колорадски, марокански, нигерийски, хондураски...
  ТоЪ народ трЕбвЪ да сЪ шашка.

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4645 Весело

  Направо световен вирус , какво го щадят и глезят , такъв бил , онакъв и кво.......направете нещо бе управляващи , вярно е , че се справяте , ама щам по щам , а защо е така......не е на хубаво.....не е ! Нещо все още липсва......

 6. 6 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 119 Неутрално

  Давайте ги насам. Оригиналдъ и британскио не бяха кой знае какво - даже не ги усетих. И на другите ще им видя сметката...

 7. 7 Профил на so
  so
  Рейтинг: 324 Весело

  През март месец 2020, с плам в очите ни обясняваха два месеца поред как ако се стегнем още две седмици, с вируса е свършено. С плам в очите и разливаща се топлина от корема надолу... И трябваше да се слага прилагетеното "строг" пред всяка друга дума - строга карантина, строго затраряне на паркове и планини, строга изолация и най-вече "строги наказания". Ех, ако бяхме издържали още две седмици, какво ли щеше да бъде... А да, сещам се - същото :-)

 8. 8 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 119 Неутрално

  До коментар [#7] от "so":
  Тогава модерната дума беше “Пик”, а този сезон е
  “Щам”. Модата навлиза и в здравеопазването, а медиите отразяват...

 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3148 Неутрално

  До коментар [#8] от "dwr30648311":

  > Тогава модерната дума беше “Пик”, а този сезон е “Щам”.

  Да не забравяме и модата на 'клъстери'-те.

  А пък 'вълните' са си все още модерни.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4355 Любопитно

  "На 18 декември властите в Южна Африка съобщиха за нов вариант, наречен 501Y.V2. През ноември рутинното секвениране от здравните власти в Южна Африка установи, че този нов вариант на SARS-CoV-2 до голяма степен е заменил другите, циркулиращи в провинциите Източен Кейп, Западен Кейп и Квазулу-Натал. Освен това на този етап няма ясни доказателства, че новият вариант е свързан с по-тежко заболяване или по-голяма смъртност. Необходими са допълнителни изследвания."

  Една юарска приятелка живееща в Кейптаун (провинция Западен Кейп) се разболя от COVID-19 в средата на декември, каза, че го е прекарала тежко само през втората седмица, но не е стигнала до болница. Сега е добре, спортува всеки ден и се готви да се върне на работа този месец.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 224 Неутрално

  Ако има методика за лечение, а то трябва да има, защото все нещо правят в болниците, да я публикуват и да остяват хората да правят каквото щът.
  Един бърз 3 дневен курс за всеки мераклия да лекува Ковид и всички дето пускат апартаментчета на ЕрБиНБи може да си отворят мини лечебници. Който се разболее, да го лекуват.
  Ще е по-евтино, отоклкото да купуват по 60 милиона ваксини на година за всеки вирус с откъснато пипало.

 12. 12 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1076 Любопитно

  - Вариант, открит в Обединеното кралство през секември 2020 г.

  Кой ли ще да е този месец?

 13. 13 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Западните щамове на вируса - най- здравите щамове. Китайския щам - най-болния щам. Такава е животворната сила на англоамериканската демокрация - дори болните са здрави.

  Свободата, Санчо...
 14. 14 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Това в Бразилия е най-проблемно. Ако е вярно хвърляме в коша ваксините и започваме отначало.

 15. 15 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Скоро ще има български вариант след отварянето на МОЛовете и фитнесите - ще влизаме в болниците добре облечени и стегнати.

 16. 16 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#10] от "Иво":

  Т.е. месец и половина не ходи на работа, няма страшно, леко го кара

 17. 17 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2690 Весело

  какво се знае..... Че ще "измрем яко" по ски-влековете на Банско

 18. 18 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 784 Весело

  Знаем това, че преди всичко, всеки нов щам се използва като източник на психоза и оправдава затварянето под всякакви форми. Вече локдауните са институция, още 100 години няма да се отърве човечеството, писарушките се изучиха.

  А знаем, че 'роната продължава да убива главно най-възрастните, вече болните, според някои данни - и в комбинация с неоткрит грип. Също така катурва лесно хора с метаболитен синдром и превъзбудена имунна система, тоест - западняшки тлъстаци, мушкали бургери с години. Е, и дебели българи.

  Тук-таме и бедни, разбира се, заради мизерията.

  Но иначе най-важното звено в борбата с вируса е умнокрасив жълтопаветник с три маски, нитрилни ръкавици, шлем и дето не излиза от март насам и вече има три култури квас в кухнята си.

 19. 19 Профил на Julian Dob
  Julian Dob
  Рейтинг: 193 Неутрално

  Гласоподавателите на ДеБъ, смятат да ни внесат южноафриканския вариант от Занзибар, където почиват тези балъци. Решението е да им се отнеме гражданството и да бъдат наритани в Молдова, Украйна, или там където ще ги приемат

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4355 Весело

  До коментар [#16] от "petrapetra":

  Тя работи в училище, сега там е лято и имат лятна ваканция. Затова така.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Алибеговия щам кога ще го пускат 😀

 22. 22 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1364 Неутрално

  Ковидите не са това, което са.

  ЕК обаче бди и вече подготвя директива за тестване чрез гъзобрък, което ще обърне развоя на битката

  https://trud.bg/южноафриканският-иде-ваксинa-не-го-лови/

  Южноафриканския е наречен така само за заблуда на противника. Всъщност произлиза от заразната лъжица. Солунският поп го доказва.
  https://bnr.bg/horizont/post/101413948

 23. 23 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 957 Неутрално

  с други думи - колкото различни общности, толкова и варианти. Въпросът е само нивото на науката в дадена страна да е на достатъчно ниво, за да ги охарактеризира и фиксира.

 24. 24 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 857 Весело

  До коментар [#12] от "koko65bg":

  Този ще е от Марс!

 25. 25 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1476 Весело

  Какви са тия британски, бразилски, южноафрикански варианти? Какви, питам аз? Ние българи ли сме или лукови глави? Чуждопоклонници сме ние! Чуждопоклонници! Ако беше сега тука Цар Симеон, той с твърда ръка щеше да наложи наш, български, православен вариант, с който да залеем света и да се гордеем! Щяха да помнят през вековете хората от всички континенти какви е вируси раждала, раждала, ражда и сега българска майка юнашка! Да, ама не! ... :-)

 26. 26 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Не знам дали е истина, ама казват, че преди много години хората са ходили без маски, не е трябвало да се ваксинират на всеки 8 месеца и да показват телефона с ваксинационния app на всеки полицай, не е имало вечерен час и даже са МОЖЕЛИ ДА ЛЕТЯТ СЪС САМОЛЕТ ДО ДРУГИ ДЪРЖАВИ!!! Един приятел го гледал на някакъв стар филм(от тия забранените дето се изтриват от диска ти като ги надушат), случайно останал на една флашка.....

 27. 27 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 723 Весело

  А га идат Мозамбикският и Тасманийският варианти на вируса?

 28. 28 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2232 Разстроено

  "Бразилецът" изглежда най-опасен.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 29. 29 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1298 Неутрално

  Спокойно, тия които са се скрилипод леглото с каска, маска, противогаз, скафандър и морков в г.за няма как да се разболеят.Ще се разболеят тия, които им доставят водата, храната, тока, интернета, щото те трябва да бачкат и не могат да се крият под леглото.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 30. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Ще се мре, яко ще се мре - това става!

 31. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  "Бразилецът" изглежда най-опасен.
  —цитат от коментар 28 на etty1


  Бие чрез Заразнолъжичност - по който сяда на пейки в парк!
  Това му е адетът, на Бразилецът!

  Абсолютна опасност!

 32. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  "На 18 декември властите в Южна Африка съобщиха за нов вариант, наречен 501Y.V2. През ноември рутинното секвениране от здравните власти в Южна Африка установи, че този нов вариант на SARS-CoV-2 до голяма степен е заменил другите, циркулиращи в провинциите Източен Кейп, Западен Кейп и Квазулу-Натал.
  Освен това на този етап няма ясни доказателства, че новият вариант е свързан с по-тежко заболяване или по-голяма смъртност. Необходими са допълнителни изследвания."

  Една юарска приятелка живееща в Кейптаун (провинция Западен Кейп) се разболя от COVID-19 в средата на декември, каза, че го е прекарала тежко само през втората седмица, но не е стигнала до болница. Сега е добре, спортува всеки ден и се готви да се върне на работа този месец.
  —цитат от коментар 10 на Иво


  Що е ходила по дискотеки, що е сядала на пейки?
  Да се спазват Мерките!

  Вардете се за заразнолъжичност!

  Не слушайте, дето ви викат: „Мерките не помагат, те са идиотски .
  Ваксината само!
  Който разбира - тука се спира! “ .. манете ги теа мангъристи!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK