Британски, южноафрикански, бразилски: какво се знае за новите варианти на коронавируса

Британски, южноафрикански, бразилски: какво се знае за новите варианти на коронавируса

© Associated PressВ последните седмици все повече се обсъжда наличието на нови варианти (а не щамове) на коронавируса. Британският от тях вече е в България, говори се още за южноафрикански и бразилски. "Дневник" обобщи известната на Световната здравна организация (СЗО) информация за най-тревожните нови варианти.


За вирусите е нормално с течение на времето да мутират и да се появяват нови техни варианти, обясняват от СЗО. Вероятността от мутация се увеличава при наличието на множество заразени в една общност.


- Мутацията означава действителната промяна в генетичната последователност на вируса.
- Промененият вирус се нарича вариант на оригиналния вирус. Вариантите могат да се различават по една или повече мутации.


- Мутациите може да направят вируса по-лесно преносим, да утежнят протичането на заболяването или да повлияят на ефикасността на диагностиката, терапията или на ваксините.


Когато тези варианти увеличават риска за здравето на хората, те се считат за варианти, предизвикващи тревога. Засега първите данни показват, че ваксините вероятно ще работят срещу британския и южноафриканските варианти, които са най-широко разпространени.

Засега СЗО обръща внимание на три нови варианта на SARS-CoV-2:


- Вариант, възникнал в Дания през септември 2020 г., свързан с отглеждането на норки


- Вариант, открит в Обединеното кралство през секември 2020 г.


- Вариант, открит в Южна Африка през декември 2020 г.


Всички тези варианти включват генетични мутации на шиповидния протеин, срещу който са насочени повечето ваксини. Затова и се наблюдават толкова внимателно.


Британският вариант


На 14 декември 2020 г. властите на Обединеното кралство съобщиха за вариант, на име SARS-CoV-2 VOC 202012/01. Този вариант има необичайно голям брой мутации, включващи 17 мутации на шиповидния протеин и вече е основният вариант, циркулиращ в страната. Към 24 януари повече от 60 държави са открили SARS-CoV-2 VOC 202012/01 в проби от положителни случаи.


Предварителните проучвания предполагат, че SARS-CoV-2 VOC 202012/01 има повишена преносимост. Но показват също така, че няма промяна в тежестта на заболяването (измерена чрез продължителност на хоспитализацията и смъртността в рамките на 28 дни) или поява на реинфекция между различни случаи в сравнение с други варианти на SARS-CoV-2, циркулиращи в Обединеното кралство.


Южноафриканският вариант


На 18 декември властите в Южна Африка съобщиха за нов вариант, наречен 501Y.V2. През ноември рутинното секвениране от здравните власти в Южна Африка установи, че този нов вариант на SARS-CoV-2 до голяма степен е заменил другите, циркулиращи в провинциите Източен Кейп, Западен Кейп и Квазулу-Натал.


Предварителните проучвания показват, че вариантът е свързан с по-висок вирусен товар, което може да предполага потенциал за повишена предаваемост. Но този, както и други фактори, които влияят на предаваемостта, подлежат на допълнително проучване. Освен това на този етап няма ясни доказателства, че новият вариант е свързан с по-тежко заболяване или по-голяма смъртност. Необходими са допълнителни изследвания.


Датският вариант


Вариант на SARS-CoV-2, наричан Cluster 5, е свързан с инфекция сред отглежданите във ферми норки, впоследствие предадена на хората. 17 милиона норки бяха избити в Дания през ноември 2020 г. Датските власти са идентифицирали само 12 случаи на заразени и изглежда той не се е разпространил повече.


Британски, южноафрикански, бразилски: какво се знае за новите варианти на коронавируса

© Associated Press


В резултат на предварителни проучвания, проведени в Дания, има опасения, че този вариант може да доведе до намалена вирусна неутрализация при хората, а това потенциално може да намали степента и продължителността на имунната защита след заразяване по естествен път или ваксинация. Продължават проучванията за оценка на неутрализацията на вируса сред хората с този вариант.


Бразилският вариант


Вариантът P.1 има над десетина промени, няколко от които се намират върху шиповидния протеин. Поради това изследователите смятат, че щамът вероятно се предава по-лесно, пише "Вашингтон пост". Съществуват и предварителни доказателства, че антителата може да не разпознаят варианта P. 1, което може да доведе до повторно заразяване. В момента няма сериозни доказателства, които предполагат, че ваксините няма да работят срещу него. Учените обаче повдигнаха възможността този вариант да успява да избягва антителата, което би повлияло на ефективността на настоящите ваксини.


Moderna обяви, че ще разработи нова ваксина, съобразена с подобен вариант, в случай че се наложи да актуализира медикамента си.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK