На живо

Коронавирусът по света: Швеция няма да поставя ваксината на "Астра Зенека" на хора над 65 г.

Коронавирусът по света: Швеция няма да поставя ваксината на "Астра Зенека" на хора над 65 г.

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.
Швеция ограничава използването на ваксината на "Астра Зенека"

Швеция препоръчва ваксината срещу COVID-19 на шведско-британската лаборатория "АстраЗенека" само за хора на възраст до 65 години поради липса на данни за групата на по-възрастните. Това съобщиха днес здравните власти, цитирани от "Франс прес".


Според службата за обществено здравеопазване ваксината на "Астра Зенека" (която Европейският съюз миналата седмица одобри за лица над 18 години, без да посочи горна граница) трябва първо да се предлага на хора на възраст от 18 до 65 години. Обратно, ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Модерна" трябва първо да се предлагат на хора на 65 години и нагоре.


Първата страна, взела подобно решение, беше Германия. В края на януари германската служба по ваксините препоръча да не се разрешава ползването на ваксината на "АстраЗенека" за хора на и над 65 години, докато не се получат достатъчно данни за ефективността й в тази възрастова група.


Австрийският национален комитет по ваксинацията в неделя се присъедини към това становище. Макар общата ефективност да се изчислява на около 60 процента, "все още няма достатъчно резултати при участници на над 55 години, за да разполагаме с число за ефективността на ваксината при тази група", призна Европейската агенция по лекарствата.


Няма обаче основание да се смята, че тази ваксина няма защитно действие или би имала негативни последствия за тези възрастови групи, подчерта днес Сьорен Андершон, който отговаря за имунизационните програми в шведската здравна служба. Според здравните власти решението им ще доведе до известно забавяне на ваксинационната кампания, но без сериозни последици.


Швеция, с население от около 10.3 млн. души, започна да ваксинира гражданите си срещу COVID-19 на 27 декември миналата година. Оттогава първа доза е била поставена на близо 260 хил. души.

Над 100 млн. дози са доставени по света

Над 100 млн. дози ваксина срещу COVID-19 вече са поставени по света, съобщи "Франс прес", позовавайки се на свое преброяване, направено въз основа на официални данни. Откакто кампаниите по масово ваксиниране започнаха в началото на декември, към обяд днес са били поставени най-малко 101 317 005 дози на ваксина в поне 77 държави и територии.


На първо място по брой ваксинирани на глава от населението е Израел. Над една трета от жителите на страната (37 процента) вече са получили първата доза, а един на всеки петима (21 на сто) и втората необходима за постигане на имунитет.


Масовото ваксиниране е привилегия за богатите държави, отбелязва АФП. По данни на Световната банка близо две трети от хората, получили поне по една доза (65 процента), живеят в развитите страни, чийто дял от населението на Земята е само 16 на сто. На челни позиции са Великобритания (9,8 милиона сложени дози, или 13,7 процента от жителите), Съединените щати (32,2 милиона дози или 7,9 на сто), Обединените арабски емирства (3,4 милиона дози, без данни за дял от населението) и Сърбия (6,2 процента от жителите).
В Европейския съюз са поставени 12,7 милиона дози (2,3 на сто от населението). На първите места са Малта (5,4 процента от жителите), Дания (3,2 на сто) и Полша (3,1 процента).


В двете страни с население от над 1 милиард (Китай и Индия) са поставени съответно 24 милиона и 4 милиона дози, което значи, че е обхваната малка част от населението. Над една трета от жителите на планетата (35 на сто) живеят в държави, в които ваксинационната кампания още не е започнала. Това са бедни страни, които "гледат и чакат", както заяви генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.


Ваксинационната кампания не е започнала и в няколко богати държави като Япония, Южна Корея и Австралия. Към този момент по света се прилагат седем ваксини, отбелязва АФП. Европа, Северна Америка, Израел и арабските страни от Залива използват предимно две - на американската компания "Пфайзер"/германската "Бионтех" и на американската "Модерна". Ваксината на британско-шведската компания Астра Зенека и Оксфордския университет, която вече е в употреба във Великобритания, Индия и още няколко държави, наскоро получи одобрението и на ЕС. Индия използва и друга ваксина, разработена от местната компания "Бхарат Байотек" (Bharat Biotech). Руската ваксина "Спутник" V на Центъра "Гамалея" се използва освен в самата Русия в Беларус, Сърбия, Алжир и Аржентина. Има и две китайски ваксини. Освен в Китай препаратът на Синофарм се използва в ОАЕ, Бахрейн, Египет, Сейшелските острови, Лаос и Сърбия. Ваксината на Синовак е в употреба в Турция, Бразилия, Индонезия и Китай.

Белгия е забранила износа на лекарства

Белгийското правителство е изготвило законопроект, с който да се осигурят правомощия за забрана на износа на лекарства и суровини за тяхното производство, както и на здравно оборудване, в случай на кризи като пандемията от ковид, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.


Отбелязва се, че проектозаконът предвижда при нужда държавата да поема временно управлението на работниците и мощностите, свързани с производството на здравни средства. Предвиждат се промени за обособяване и поддръжка на стратегически запаси за случай на нова епидемия.


Промените ще дадат възможност на здравния министър съгласувано с цялото правителство да налага временни ограничения за дадено лекарство, както и за продажбата и доставката на препарати на даден производител. Законопроектът предвижда също възможност правителството да забрани, ограничи и следи вноса, производството, притежанието, употребата или продажбата на средства за лична защита.


Обсъждането на законовите изменения съвпада с недостига в ЕС на ваксини срещу новото заболяване и въведените европейски ограничения за износ на тези препарати. Белгийски експерти днес препоръчаха да се използват всякакви резрешени в ЕС ваксини в борбата с пандемията, въпреки данните за различната степен на ефективност на отделните препарати, включително по възрастови групи. Според тях всички одобрени в ЕС ваксини са подходящи в преследването на целта да се ограничат възможно най-много случаите на тежко протичане на болестта.

Британският вариант на коронавируса SARS-COV-2 е започнал да мутира спонтанно на няколко места едновременно и това предизвиква "сериозна загриженост" сред специалистите, защото може да се отрази на ефективността на ваксините, съобщи "Ройтерс".


Предупреждението отправи професорът по заразни болести Кейлъм Семпъл, който е член на Научната група съветници за извънредни ситуации. Според него мутация, известна в научните среди като E484K, се е появила в нов вариант на коронавируса от района на Кент. Тя е засечена не само в тази част от Южна Англия, но и в други места на Обединеното кралство.

91.6% ефективност на руската ваксина

Ефективност на ваксината "Спутник V" при симптоматичните случаи на коронавирус е 91.6%. Това сочат междинни данни от клинични изпитвания, осъществени сред около 20 хил. души. От тях три четвърти са получили ваксината, останалите - плацебо.


Общо 2144 души са на възраст над 60 години и при тях ефективността е още по-голяма - 91.8 на сто, сочи публикуваната преди малко статия в сп. The Lancet.

Критики от шефа на DHL

Шефът на DHL обвини правителствата, че не са се подготвили адекватно за разпространението на ваксините срещу COVID-19, като обясни забавянето на разпространението с липсата на местни решения за съхранение и доставка.


"Като цяло не сме виждали достатъчно прогнози как ще работи последният етап от снабдяването", каза Франк Апел, управляващ директор на Deutsche Post DHL, пред "Файненшъл таймс". "Това е основната пречка - как да се стигне до пациента?"


DHL, която разполага с повече от 260 самолета, е сред тези, с които е сключен договор за доставка на ваксините на BioNTech / Pfizer. Тя реорганизира своите корабни съоръжения в Германия, за да работи със сух лед и да поддържа продукта стабилен при температура -70 градуса по време на транспортиране.


Апел признава, че работата със сухия лед е "предизвикателство за местните лекари", но настоява, че инфраструктурата може лесно да бъде изградена на големи паркинги, за да се улесни местното разпространение. "Това не е ракетно инженерство", казва той.

Както съобщи днес министърът на вътрешните работи Карл Нехамер, в Австрия се въвеждат по-строги мерки за влизане в страната. За първи път хората, които влизат ежедневно за работа от съседните страни, ще трябва да представят отрицателен PCR или антигенен тест и са длъжни да се регистрират. Тестът се изисква веднъж седмично и се зачита, ако бъде показан официален документ. Регистрацията на правителствената онлайн платформа трябва да се направи преди влизане в страната и на границата да се покаже официално потвърждение.


Увеличават се и глобите за неспазващите мерките за сигурност: глобата за лицата, които не носят маски от типа FFP2 и не спазват дистанцията от 2 метра, се увеличава на 90 евро. Ще бъде засилен контролът в ски курортите. Продължава се строгият контрол по границите с Чехия и Словакия, постоянен е контролът и по границите с Унгария и Словения.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Португалия се е понижил със 7,6 процента през 2020 година заради пандемията от коронавируса, след растеж от 2.2 процента през предходната година. Това се посочва в първата оценка на Националния статистически институт Ине (Ine), публикувана днес и цитирана от "Франс прес".


Този спад обаче е по-слабо изразен, отколкото прогнозираха социалистическото правителство и Португалската централна банка. Те залагаха на понижение от 8.5 и 8.1 процента съответно.

Великобритания ще тества 80 хил. души

Великобритания започва днес ударно тестване за COVID-19 на 80 000 души в опит да спре разпространението на нов силно заразен вариант на коронавируса, предаде "Ройтерс".


Службата за обществено здравеопазване на Англия (Public Health England) съобщи, че са идентифицирани общо 105 случая на т.нар. южноафрикански вариант от 22 декември насам и че за да се предотвратят нови огнища на заразата, жителите на осем засегнати района, всеки с население от около 10 000 души, ще бъдат тествани независимо дали проявяват симптоми или не, за да се пресече веригата на инфекция.


Във всеки от тях живеят около 10 000 души. Три са в Лондон, две в Югоизточна Англия, по един в Централна, Източна и Северозападна Англия. Учени заявиха, че южноафриканския вариант се предава по-лесно, но няма доказателства, че причинява по-тежко заболяване, отбелязва "Ройтерс". Все пак няколко лабораторни изследвания са установили, че той намалява ефикасността на ваксината и терапията с антитела.


Коронавирусът по света: Швеция няма да поставя ваксината на "Астра Зенека" на хора над 65 г.

© Associated Press

Франция иска PCR тест и за транзитно преминаващи

Франция въведе изискване за предоставяне на отрицателен резултат от PCR тест и за транзитно преминаващи. Според информация на централна дирекция на Гранична полиция на Френската република изследването трябва да бъде направено в рамките на 72 часа преди пътуването, съобщава българското външно министерство.


Коронавирусът по света: Швеция няма да поставя ваксината на "Астра Зенека" на хора над 65 г.

© Associated Press


Изискването важи за всички граждани над 11-годишна възраст, независимо дали пътуването е по суша или със самолет. При пътуване с прекачване срокът се изчислява от отпътуването на първия полет.


Изключение за представянето на PCR тест има за транспортните работници, за пограничните работници, както и за жителите на пограничните райони в радиус от 30 км около дома им, независимо дали пътуването е по суша или със самолет. При пътуване с прекачване срокът се изчислява от отпътуването на първия полет.

ЕС одобри нови ограничения за влизане на чужденци

Посланиците на страните - членки на ЕС, одобриха нови рестрикции за пътниците, идващи от страни извън ЕС, по-специално представяне на отрицателен резултат от PCR тест. Мярката е с цел борба с разпространението на новите варианти на коронавируса, предаде агенция "Франс прес", като се позова на европейски източници.


Постигнато споразумение от посланиците би трябвало да бъде одобрено от страните членки днес. То предвижда нови критерии с цел разрешаване на несъществени пътувания от трети страни към ЕС.


Един от критериите е третата страна, от която идва пътникът, да има:


- съотношение на нови случаи на зараза с коронавируса под или равно на 25 на 100 000 жители през период от 14 дни,


- съотношение на тестовете над 300 и


- 4-процентно съотношение на положителните тестове спрямо всички направени.


Трябва да се отчита и това какъв вариант на коронавируса има в дадена трета страна. PCR тест, направен най-много до 72 часа преди пътуването, ще се изисква дори и за хората, които пътуват по съществени причини, с изключение на трансграничните работници или на заетите в транспортния сектор. Гражданите или пребиваващите в ЕС хора могат да направят този тест при пристигането си от трети страни на територията на съюза.


Страните членки освен това могат да налагат карантина до 14 дни след пристигането, както и допълнителен тест. Тези мерки се изискват, когато трета страна е засегната от нов вариант на коронавируса. Сега в списъка на ЕС фигурират Австралия, Нова Зеландия, Руанда, Сингапур, Южна Корея, Тайланд и Китай. Актуализиран списък ще бъде публикуван идната седмица, като се вземат предвид новите критерии.

Чехия затегна правилата за влизане

Правителството на Чехия взе днес решение за затягане на правилата за влизане в страната заради усложняване на ситуацията с коронавируса, съобщи Чешкото радио. Правилата се отнасят както за чешки граждани, така и за чужденци.


От петък хората, които пристигат в Чехия от държави с висок риск за пренасяне на заразата, ще трябва да представят при влизане на чешка територия документ за отрицателен резултат от PCR тест и да останат в петдневна самоизолация, съобщава Чешкото радио, цитирано от ТАСС. Те ще могат да излязат от карантината само ако повторен PCR тест, направен не по-рано от пет дни след пристигането им в Чехия, потвърди, че не са заразени с коронавирус. След успешно преминаване през тези процедури те трябва още поне 10 дни да носят на обществени места маски с максимална степен на защита.


Чехия определя като високорискови страни Русия, Беларус, Украйна, Словакия, Словения, Великобритания, Испания, Португалия и Турция.

Япония удължава извънредното положение до 7 март

Японското правителство планира да удължи до 7 март въведеното заради коронавируса извънредно положение в Токио и други региони, заяви вчера запознат със ситуацията служител, цитиран от агенция "Киодо".


Министър-председателят Йошихиде Суга каза, че ще вземе окончателно решение за удължаването след изслушване днес на експертна група.


"Случаите на коронавирус намаляват, но трябва да останем бдителни по-дълго време", заяви той пред репортери, след като се срещна с членове на правителството, включително министър Ясутоши Нишимура, който отговаря за отговора по отношение на COVID-19, и здравния министър Норихиса Тамура.

Дубай затвори баровете

Емирство Дубай, което е една от най-популярните туристически дестинации, заяви днес, че заради увеличение на случаите на заразяване с коронавирус ще затвори баровете си до края на февруари, предаде агенция "Франс прес".


Коронавирусът по света: Швеция няма да поставя ваксината на "Астра Зенека" на хора над 65 г.

© Associated Press


Новата мярка ще влезе в сила от утре и бе взета "в отговор на зачестяващите нарушения на предпазните мерки", заявиха дубайските власти. Властите въведоха и други ограничителни мерки във връзка с коронавируса, като например намаляване наполовина на броя на хората, които могат да присъстват в затворени помещения като киносалони и спортни зали. Хотелите, басейните и частните плажове ще продължат да работят на 70 процента от капацитета си. Същото ограничение се отнася и за търговските центрове. Ресторантите и кафенетата са задължени да затварят в 01:00 ч. след полунощ.

Тайланд регистрира 836 нови случая на заразяване с коронавирус през последното денонощие, предаде "Ройтерс", като се позова на тайландските здравни власти.


Общият брой на заразените с вируса в Тайланд е вече 20 454.


През последните 24 часа в азиатската страна са регистрирани два нови смъртни случая от коронавирус.


Общият брой на починалите от вируса в Тайланд е вече 79.


Първите случаи на заразяване с коронавируса в Тайланд бяха регистрирани през януари миналата година, припомня "Ройтерс".

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия нарасна с 6114 за едно денонощие до общо 2 228 085 по данни на института на инфекциозни болести "Роберт Кох", предаде агенция "Ройтерс".


Починали са 861 души, с което общият брой на смъртните случаи от началото на пандемията достигна 57 981


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK