"Гугъл" ще похарчи 3.8 млн. долара заради това, че е дискриминирала жени и азиатци

"Гугъл" ще похарчи 3.8 млн. долара заради това, че е дискриминирала жени и азиатци

© Associated PressGoogle ще похарчи 3.8 млн. долара, от които 2.6 млн. за вдигане на заплати със задна дата, заради обвинения, че плаща по-малко на жени и несправедливо подминава жени и азиатци при решения кой да бъде повишен. Това съобщи трудовото министерство на САЩ в понеделник.


Обвиненията произтичат от рутинен одит отпреди няколко години, изискван от статута на Google като доставчик на технологии за федералното правителство. Службата за федерални програми за спазване на договори е открила "предварителни данни", че Google от 2014 до 2017 г. понякога е плащала по-малко на 2783 софтуерни инженерки в Маунтин вю, Калифорния, и в района на Сиатъл.


Разследващите са установили и разлики в процентите на наемане, които поставят в неравностойно положение жените и азиатските кандидати за позиции за софтуерни инженери.
Google също така ще задели 1.25 милиона долара за корекции на заплатите за инженери в Маунтин вю, Къркланд, Сиатъл и Ню Йорк през следващите пет години. Всички неизползвани средства ще бъдат изразходвани за усилията за повишаване на демографското многообразие.


Компанията заяви: "Ние вярваме, че всеки трябва да получава заплащане въз основа на работата, която върши, а не въз основа на това какъв е. Инвестираме сериозно в процесите си за наемане и определяне на заплащането, за да ги направим честни и безпристрастни."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK