С присъда руски съд извади Навални от политиката за почти 3 години

С присъда руски съд извади Навални от политиката за почти 3 години

© Associated PressРуският опозиционер Алексей Навални получи ефективна присъда от три години и половина, след като съд в Москва замени с нея условна с изпитателен срок, изтекъл миналата година. С този ход Навални, най-известният критик на властта, се оказва извън политиката малко над половин година преди парламентарните избори на 19 септември 2021 г., в който той бе готов да участва в момент на нарастваща популярност след миналогодишното отравяне.


Решението бе обявено от Симоновския съд на изнесено заседание в Московския градски, започнало тази сутрин и приключващо с четене на присъдата в момента на тази публикация. В няколко руски медии се появи скрийншот от публикация на държавната RT в социалните мрежи с данни за почти същата присъда 20 минути преди прочитането ѝ (при проверка на "Дневник" обаче публикациите бяха недостъпни).

Присъдата удовлетворява искането на Федералната служба за изпълнение на наказанията, която именно настоя условната присъда срещу Навални от 2014 г. да се замени с ефективна. ФСИН, която отговаря за затворите, твърдеше, че присъдата от 2014 г. от 3 години и половина е с петгодишен изпитателен срок, но той е удължен до 29 декември 2020 г. заради неявяване на Навални за мярката "подписка".

Днес съдът се съгласи с това. Отговорът на опозиционера бе, че дори напускането на Русия не е било по негова собствена воля, а при пресичането на границата е бил в изкуствена кома след отравяне с нервнопаралитично вещество, а след това се е възстановявал в Германия.


Навални обаче няма да прекара три години и половина в колония, а 2 години и осем месеца, тъй като времето, прекарано от него под домашен арест, се счита за част от присъдата, освен времето на ареста му (от средата на януари). Защитата му има срок от 10 дни за обжалване.
Първата международна реакция бе на Великобритания, чийто външен министър Доминик Рааб призова той "веднага и безусловно" да бъде освободен заедно с всички мирни протестиращи, арестувани в последната седмица. Към призивите се присъединиха Германия и Съединените щати, като Вашингтон обеща да координира отговора с партньорите си.


България също бе сред реагиралите в първия час след обявяването на присъдата. Повече за реакциите четете тук.


За какво е осъден Навални


Неговият Фонд за борба с корупцията (ФБК) вече свика нови протести в подкрепа на Навални. Към 20:30 ч. българско време на Манежния площад в Москва вече имаше задържани, а малко по-късно полицията призова всички събрали се да се разотидат. За протести със задържани се съобщава и в Санкт Петербург.


Алексей Навални и брат му Олег бяха осъдени през 2014 г. - първият условно за три години и половина (и месеци под домашен арест), а вторият ефективно за същото време - по т. нар. дело "Ив Роше". Две години преди това генералният директор на компанията "Ив Роше Восток" заяви, че техен съвместен бизнес я е ощетил за 55 млн. рубли, предлагайки транспортни услуги на завишени цени. В хода на делото "Ив Роше" се отказа от претенциите си и заяви, че не ѝ е нанесена вреда. През 2017 г. Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) обяви присъдата за "произволна".


Заседанието, започнало сутринта, премина при засилено присъствие на силите на реда в района на Московския градски съд, а според руски медии е отцепен и важен площад в Санкт Петербург, вероятно като мярка срещу евентуални протести. Привърженици на Навални опитаха да послушат призива на екипа му да се съберат в района, за да протестират. Според организацията "ОВД-Инфо" най-малко 300 души са били задържани от силите на реда.


Сериозно обаче бе и присъствието на чуждите дипломати. Няколко часа след предупреждения от руските власти Московският градски съд отбелязва за РИА "Новости", че никога не е имало толкова много представители на чужди държави по дела на руски граждани. Нещо повече, "дори когато става дума за чуждестранни граждани, винаги има не повече от един или двама представители на посолства."


"Путин Отровителя"


Преди съдебният състав да се оттегли за няколко часа малко след 16 ч. българско време, за да вземе решението си за присъдата, Навални критикува президента Владимир Путин в яростна реч.


"Някой не искаше да направя и една крачка в страната си като свободен човек. Знаем кой, знаем защо - омразата и страхът на един човек, който живее в бункер, когото оскърбих, като оцелях, когато се опита да ме убие." 


Алексей Навални,

руски опозициотер


Опозиционерът има предвид именно Путин, когото обвинява за отравянето си (и когото е наричал още "крадливия дядо от бункера"). Той каза още, че "единственият метод (на президента) е да убива хората. Колкото и да се преструва, че е велик геополитик, ще остане в историята като отровителя. Имало едно време Александър (Втори - бел. ред.) Освободител, Ярослав Мъдри и Путин Отровителя в бельото."


Отравяне с "Новичок" чрез бельото е една от версите за покушението в Томск през август, която самият Навални споделя.


Спор за документи и язвителни подмятания


Спорът на Навални с прокуратурата и ФСИН се завъртя около въпроса за изпратени документи по време на престоя му, с които той твърди, че недвусмислено е обяснил ситуацията на ФСИН. Двете страни говореха на различен език и за това дали рехабилитацията (официалната руска позиция е, че няма данни Навални да е бил отровен, още по-малко с вещество от групата "Новичок") е достатъчно уважителна причина той да не се прибере в Русия и дали е част от лечението.


"Изпаднах в кома, след това дойдох в съзнание, напуснах болницата, свързах се с адвоката си и ви изпратих документ, с който заявих къде съм. Разбира се, че не бях вкъщи! Какво повече можех да направя?" попита Навални. Негов адвокат се обърна към ФСИН с въпроса дали болнично лечение и физиотерапия са уважителни причини за неявяване.


Към 19 ч. българско време арестуваните в района на Московския градски съд бяха най-малко 354 по данни на "ОВД-Инфо".

© Reuters

Към 19 ч. българско време арестуваните в района на Московския градски съд бяха най-малко 354 по данни на "ОВД-Инфо".


ФСИН твърди, че наличните документи не могат да потвърдят тази версия, но и че те се получени. Пред съдията неин представител, попитан дали при получаване на документи те е проверен адресът, подаден от Навални, отговаря с "не", но и че изпратените материали не са съдържали доказателства за уважителните причини. Същевременно службата потвърди, че е била запозната с местонахождението на Навални.


Навални отрече и настоя, че е предал всичко необходимо, а защитата му добави нови към съдебните материали, срещу което прокуратурата не възрази, но видя несъответствие в датата на подаване и посочените за инспекция моменти (т.е. Навални е уведомил, че няма да може да се яви за подписка със закъснение). Прокуратурата не вижда проблем в това да има медицински документи за състоянието на Навални, но не разбира какво е правил той в Берлин от изписването си през септември до януари.


Късно след обяд прокурорът по делото Екатерина Фролова няколко пъпи попита Навални дали ФСИН го е безпокоила, докато е бил хоспитализиран. "Да, както лежа, при мен идва жена ми и започва да чете постановление, че ФСИН ме безпокои," отговори в единия от случаите опозиционерът. "Аз не можех да ходя. Учих се на всичко наново. С това се занимавах, въпреки това изпратихме писмо в инспекцията. Рехабилитацията е част от процеса на лечение."


Прокуратурата освен това обвини Навални, че не зачитал условията на присъдата си, въпреки че е "единственият гражданин на Русия, осъждан условно два пъти" и с това съдът е показал "човечно отношение" към него. Освен това Фролова се опита да омаловажи наблюдавания с интерес в и извън Русия случай с думите, че миналата година е заменена условната присъда с реална на 11 хил. души и че присъдата на Навални не е уникална, а безпрецедентна е снизходителността на съда към него.

Ключови думи към статията:

Коментари (375)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Zlatko Denev
  Zlatko Denev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Опитвам се да намеря разлика между Третия райх и Путландия и между хитлер и путин и не мога.
  Гениално е хрумването да му викат путлер.

 2. 2 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Страхлив карлик клати с крачолките си под масичка

  "Чуждестранен агент"
 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4246 Любопитно

  Много бързо Путин си разчисти сметките с Навални!Явно много го е страх!

 4. 4 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Чисто политическа присъда.
  От тук нататък думата имат гражданите на Русия.

 5. 5 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Нищо мово в тюрмата на народите , само самодържеца е духовно и умствено джудже ....както и на ръст де......

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4246 Любопитно

  До коментар [#1] от "Zlatko Denev":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  Има само една разлика и тя е , че не сме 20-ти век между двете Световни Войни, а сме 21-век

 7. 7 Профил на xaw4764o628
  xaw4764o628
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Връщането в Русия е най-глупавата му грешка. На какво точно е разчитал, арестът му да предизвика огромни протести из цела Русия, които да доведат до сваляне на Путин от власт? Требваше да си остане в Германия и да почне нов живот, сега от затвора нема да е полезен на никой. Американските и британски агенти около него му направиха много лоша услуга.

 8. 8 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Връщането в Русия е най-глупавата му грешка. На какво точно е разчитал, арестът му да предизвика огромни протести из цела Русия, които да доведат до сваляне на Путин от власт? Требваше да си остане в Германия и да почне нов живот, сега от затвора нема да е полезен на никой. Американските и британски агенти около него му направиха много лоша услуга.
  —цитат от коментар 7 на xaw4764O628


  Жертва се.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Очаквано.
  Руснаците още с арестуването му на границата, показаха, че им е писнало от глупостите и провокациите на Запада.
  И очаквано - Навални ще го отнесе по пълната програма. Германците го използваха, после го изгониха. Мислят си, че ще го направят сакрална жертва, но ще го отнесе самия Навални.
  Но и той си го заслужава.
  Едно е да критикуваш властта, друго - да работиш срещу народа и държавата си.
  Да не говорим за фалшивите филмчета.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 11. 11 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 784 Неутрално

  "Страх лозе пази."

  В. Путин

 12. 12 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Пародия на правосъдие и пут-инова тъпотия вилнеят из Русия...
  —цитат от коментар 9 на stein


  Няма никакви доказателства да е извърил нещо незаконно.
  Навални е политически затворник.

 13. 13 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  2 процента от хората - мисят,
  3 процента - смятат, че мислят, а
  95 процента от хората предпочитат да умрат, отколкото да мислят.

  "Чуждестранен агент"
 14. 14 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2413 Любопитно

  "Алексей Навални получи ефективна присъда от три години и половина" - ЕСПЧ и цялото ДЕМОвойнство ще се намеси, ще има помиловка и пак от начало, но може без анимация този път. Естествено е, че АлН не е Че Гевара, колкото и да се опитват да го изкарат, естествено, че целта е самодържеца ВоПу, но в Русия отдавна са им хванали цаката, колкото и Черно море да не е "тяхна" зона на влияние. Годината на заразата няма как да избледнее пред годината на Навални.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 15. 15 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Връщането в Русия е най-глупавата му грешка.
  —цитат от коментар 7 на xaw4764O628

  Много е вероятно да са му казали, че ако не се върне, роднините му в Русия ги чака случка.

 16. 16 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  "Осъдете ме. Историята ще ме оправдае" Фидел Кастро.

 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Е, ся кво, ще правим православен и бял Нелсън Мандела, а?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 18 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Бум, бум, бум - гърмим Дом Периньон за нъвални - три години бейби! Наздоровье на Властелина - цяла Бг е с теб - буууууум - мухаххахаха)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 19. 19 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Путин победи (анти)законно Навални. Путин го затвори за цели 3 години. Но Путин не може да затвори свободния дух на последонателите на опозиционера. Путин не може да убие иконата му на мъченик срещу диктатурата и тиранията. Навални ще излезе от затвора, рано или късно, но Путин ще понесе цялата международна тежест на своето решение.

  П.С. Онзи дебел крастав жабок, външния министър на Русия, каза, че отравянето на Навални било инсценирано. Нека продължават по същия начин- да съдят, за лъжат, да арестуват. Резултатите ще дойдат и няма да се харесат на Путя.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 20. 20 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  Е, ся кво, ще правим православен и бял Нелсън Мандела, а?
  —цитат от коментар 17 на simval


  Поне една Нобелова награда му се полага

 21. 21 Профил на xaw4764o628
  xaw4764o628
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#8] от "atmanpg":

  Именно и аз това казвам, жертва се като се върна, но какво точно е очаквал да се случи. Имаше некакво психично отклонение, каращо хората да се мислят за месии. Надценил е ролята и влиянието си, може би и милионите гледания в ютуб са го подвели, както и западните агенти около него.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Според мен той знаеше че без ефективна присъда няма да се размине. Изборът беше или това или забвение в чужбина. Има кураж човека.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 24. 24 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2527 Неутрално

  Тук някой казва: „Малко хора ще излизнат на улицата, а "мнозинството" е за Путин“.
  Кратко за това защо не трябва да се обръща внимание на „мнозинството на Путин“:
  През 1953 г. цялата държава, се зарече да продължи делото на Сталин.
  Само 3 години по-късно същата тази „цяла държава“ дори не издаде звук, когато Сталин беше свален от власт.
  А през 1962 г., когато тялото му беше изхвърлено от Мавзолея, това "мнозинството" мълчеше.
  През 1989 г. КПСС се състоеше от 19 милиона души. По това време 200 пъти по-малко хора излязоха на улицата срещу всемогъществото на КПСС.
  Само 2 години по-късно Комунистическата партия на Съветския съюз беше изнесена на боклука и 19 милиона „лоялни ленинисти“ просто се разпръснаха мълчаливо.
  През март 1991 г. "абсолютното мнозинство" подкрепи запазването на СССР. Само за 9 месеца СССР го няма. И никой от "абсолютното мнозинство" не излезе да защити запазването на Съюза.
  През есента на 1993 г. "мнозинството" бяха недоволни от политиката на Елцин. Но в Москва излезе да защити Върховния съвет на РФ. от силата 50 000 човека. В други градове цареше абсолютно мълчание. И най-послушно седяха вкъщи.
  През 1996 г. рейтингът на Елцин е 3%. Тогава "мнозинството" вярваше, че резултатите от президентските избори са фалшифицирани. Но на "мнозинството" беше казано, че Елцин е победил. И "мнозинството" го погълна мълчаливо. Дори нямаше протести.
  Позицията на "мнозинството", в Русия няма никакво значение, защото това "мнозинство" няма никаква позиция. "Путинското мнозинство" не прави изключение.
  Утре ще им цикнат - и то ще започне да проклина днешния идол.
  Малцинството ще реши всичко.
  Напред, герои!! Русия ще бъде свободна!!

  "Чуждестранен агент"
 25. 25 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3191 Весело

  След 14 дни арест Навални изглежда по-добре отколкото след лечението в Германия. Не е ли странно?

 26. 26 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4809 Неутрално

  Аз залагам, че путин ще го помилва в рамките на 6-12 месеца.
  Царска милост!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 27. 27 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Не се гаси туй що не гасне!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#7] от "xaw4764O628": Американските и британски агенти около него му направиха много лоша услуга.

  По скоро елегантно се отърваха от него след като сценката с "новичока" не даде очаквания ефект

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3195 Неутрално

  До коментар [#12] от "atmanpg":

  Спомени и на чия политика е затворник

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 30. 30 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#20] от "blondofil":

  Не една - десет(10)! Тоя е длъжен милионс бъкс - всичко ще му вземат - мухахаха) Властелина раздава шамари с крак!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 31. 31 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Руснаците не заслужват политик от класата на Навални

  Човешката глупост се разпространява по- бързо и от скороста на светлината
 32. 32 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2197 Неутрално

  Зорлем го превръщат в мъченик.

 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Именно и аз това казвам, жертва се като се върна, но какво точно е очаквал да се случи. Имаше некакво психично отклонение, каращо хората да се мислят за месии. Надценил е ролята и влиянието си, може би и милионите гледания в ютуб са го подвели, както и западните агенти около него.
  —цитат от коментар 21 на xaw4764O628


  Борбата срещу путинската банда беше смисъла на живота му.
  Нямаше как да не се върне.
  Най малкото - за да даде на руснаците повод да се възпротивят на властта.
  От тук нататък - думата има руския народ.

 34. 34 Профил на Iordan Kolev
  Iordan Kolev
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#8] от "atmanpg":
  ЖертваХА го.
  😆

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  И сега...
  ЗеКи-Патриоти, "не харесали усмивката" на Навални, и го наръгали до смърт!
  Хей! Путин няма нищо общо! Той ще тъжи за "Гражданина, на който не знае името"!

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Тук някой казва: „Малко хора ще излизнат на улицата, а "мнозинството" е за Путин“. Кратко за това защо не трябва да се обръща внимание на „мнозинството на Путин“: През 1953 г. цялата държава, се зарече да продължи делото на Сталин. Само 3 години по-късно същата тази „цяла държава“ дори не издаде звук, когато Сталин беше свален от власт. А през 1962 г., когато тялото му беше изхвърлено от Мавзолея, това "мнозинството" мълчеше. През 1989 г. КПСС се състоеше от 19 милиона души. По това време 200 пъти по-малко хора излязоха на улицата срещу всемогъществото на КПСС. Само 2 години по-късно Комунистическата партия на Съветския съюз беше изнесена на боклука и 19 милиона „лоялни ленинисти“ просто се разпръснаха мълчаливо. През март 1991 г. "абсолютното мнозинство" подкрепи запазването на СССР. Само за 9 месеца СССР го няма. И никой от "абсолютното мнозинство" не излезе да защити запазването на Съюза. През есента на 1993 г. "мнозинството" бяха недоволни от политиката на Елцин. Но в Москва излезе да защити Върховния съвет на РФ. от силата 50 000 човека. В други градове цареше абсолютно мълчание. И най-послушно седяха вкъщи. През 1996 г. рейтингът на Елцин е 3%. Тогава "мнозинството" вярваше, че резултатите от президентските избори са фалшифицирани. Но на "мнозинството" беше казано, че Елцин е победил. И "мнозинството" го погълна мълчаливо. Дори нямаше протести. Позицията на "мнозинството", в Русия няма никакво значение, защото това "мнозинство" няма никаква позиция. "Путинското мнозинство" не прави изключение. Утре ще им цикнат - и то ще започне да проклина днешния идол. Малцинството ще реши всичко. Напред, герои!! Русия ще бъде свободна!!
  —цитат от коментар 24 на putinxujlo


  Ok, но как ще стане свободна с такова "мнозинство"? Властник в руската история НИКОГА не си е тръгвал след изгубени избори, фалшиви или не. Като начало трябва да почне да има избори и те да имат резултат, някой да си тръгва за сметка на други хора на тях. Дори и в силно покварената от руска корупция и руски мекерета България, е имало много пъти избори на които управляващите получават червен картон. Едва напоследък с БКП1 и БКП2 почнаха да се обезсмислят, но и това е до време и се крепи на статуквото в Русия. А преди руското робство е имало и доста оспорвани избори и реални български партии, не само руски мекерета.

 39. 39 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Новичокът е размътил ума на Навални, така че да се връща...
  Освен ако играта не е по сложна...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2909 Неутрално

  Спомени и на чия политика е затворник
  —цитат от коментар 29 на дерибеев


  На путинската банда.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2422 Неутрално

  Има правосъдие . Освен че няма никакъв протокол/докумет за отровата , а този образ е единственият гражданин на Русия, осъждан условно два пъти. Ще му дадат възможност да прави по - добри филми за ДВОРЦИ. САЩ ще предложат филма за ОСКАР, такива неща казва Пскаи :) Но ,......... следвайки логиката ..изкуството изисква жертви ...Навални се жертва :)

 45. 45 Профил на Johnnie Glupavia
  Johnnie Glupavia
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#40] от "hasmokar":

  Лукашенко е най-демократичния ръководител на три континента - Европа, Северна Америка и Австралия и Океания...

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Путинския режим няма как да просъществува.
  Службите тровят някого, откровения е в кома и не се явява за подписка, за което е осъден ефективно.
  Руския народец все трябва да има някаква степен на траене?

 48. 48 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Присъдата може да бъде обжалвана пред Московския градски съд. Но тя превърна Навални в Нелсън Мандела и по кремълските чутури ще се стоварят вече много сериозни европейски и американски санкции. Навални нарече в съда Путин поръчков отровител и убиец и призова руснаците да продължат с протестите и да не се страхуват от плъховете и техните опричници в Кремъл. Слушаше с усмивка нелепото и неразбираемо бръмчене на путинската съдийка, която доказаваше, че дори да е бил в болница в Берлин е трябвало по закон да се върне да се разпише в Москва по измислената му условна присъда, която бе отменена от съда в Страсбург. Путираша я чакат жестоки санкции, стана по-зле и от брежневския СССР.

 49. 49 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  Жалко.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 50. 50 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  1000% диктатура в Русия. Путин един ден всичко ще плати.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 51. 51 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#7] от "xaw4764O628":

  Оставането му в Германия го пускаше в трета глуха, като политическа фигура. И ставаше ненужен на плащащите му. А така става фигура, макар и много спорна. Един вид обединител на руската опозиция.

 52. 52 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#8] от "atmanpg":

  Пи ар.

 53. 53 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#28] от "дерибеев":
  [quote#28:"дерибеев"... По скоро елегантно се отърваха от него след като сценката с "новичока" не даде очаквания ефект[/quote]

  Интересно, много странно разбиране за елегантност имаш. Да не си кюмурджия?

  Аз не зареждам в Лукойл.
 54. 54 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#12] от "atmanpg":

  Нарушил е изпитателен период на условна присъда. И у нас за това дават ефективна такава.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 56. 56 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4106 Весело

  До коментар [#13] от "putinxujlo":

  Ех, ако беше от първата, или поне от втората група... 😉

 57. 57 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#10] от "г-н Саранди Говедаров":

  Той получава ефективна присъда, като му заменят условната. За дело, по което ЕСПЧ е осъдил Русия да му плати 80к евро, тъй като е приел, че процеса е бил несправедлив. Тези пари Русия е платила и по този начин държавата е приела решението на Европейския съд по правата на човека. Освен това, руските власти твърдят, че Навални не се е разписвал в съответния полицейски участък по време на условната си присъда, но болница Шарите в Берлин официално уведоми Москва, че той е извършвал процедури там до 16 януари. Освен това, по делото има данни за това, че Навални е уведомил прокуратурата за адреса му в Германия. Общо взето, това е някаква много тъжна пародия на правосъдие.
  От тази дата за Путин започва обратно броене. Личните ми очаквания са протеста да се радикализира, а в един момент ще се стигне до т.нар. точка на бифуркация, след която връщане назад няма. И съответната кървава революция. В Москва и Санкт Петербург полицията е анонимна и репресиите ще продължат. Но какво ще се случва в някой малък град в т.нар. руска глубинка, където теди хора в униформи ги познава целия град? Мисля, че ни очакват много интересни събития. А Навални едва ли ще прекара в затвора дори година. През 2021г. очаквам режима да рухне

 58. 58 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 5749 Неутрално
 59. 59 Профил на shylock
  shylock
  Рейтинг: 37 Неутрално

  пичове, сега се почва...2021 ще се запомни..

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  И по какво обвинение? Че гледа в канчето на баш мутрата навярно?
  Апропо какво става с борбата на БСП и Радев против мутрите?
  И като каах Радев, няма ли да приветства налагането на политически затворници в Русия, зер те са нашия пример за подражание.

 63. 63 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2017 Любопитно

  През 1953 г. цялата държава, се зарече да продължи делото на Сталин. Само 3 години по-късно същата тази „цяла държава“ дори не издаде звук, когато Сталин беше свален от власт.
  —цитат от коментар 24 на putinxujlo


  Все си мислех, че Сталин е починал през 1953-а, а сега с удивление узнавам, че е бил жив и през 1956-а, когато са го свалили от власт...
  Какво нещо е знанието ;)

  Мараба, С-ДС доносници!
 64. 64 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#15] от "koz":

  По - скоро, ще му спрат грантовете. А без пари е нула. Нищо, че има над 1 млрд рубли по сметки. И руснаците питат от къде такива пари в един честен борец срещу корупцията.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на zdra4
  zdra4
  Рейтинг: 731 Неутрално
 67. 67 Профил на David Moyseev
  David Moyseev
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Три неща вече със сигурност ще се случат - лека му пръст на Северния поток, Навални е носител на тазгодишния Нобел за мир, а разслевдането на Путинския суперВерсай е номиниран за най-големите награди за документалистика и разследваща журналистика - Пулицър. Раша окончателно е изритана от световната икономика и няма да може да храни 430 хил опричници/!/ от Путинската Росгвардия - това са повече негодници от цялата турска армия със заплати по 2000 евро и пенсиониране на 45 години.....

 68. 68 Профил на скучно, девочки
  скучно, девочки
  Рейтинг: 8 Весело

  "Отговорът на опозиционера бе, че дори напускането на Русия не е било по негова собствена воля, а при пресичането на границата е бил в изкуствена кома след отравяне с нервнопаралитично вещество, а след това се е възстановявал в Германия."

  Какво общо има Германия? Преди Германия пациентът е ходил към 6 пъти в годината на луксозни "почивки" заграница.

 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7900 Неутрално

  Руснаците ще си платят за това.

 70. 70 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#3] от "bat_plamen":

  Ив Роше искаш да кажеш Делото се води заради врътките на Навални с тази фирма

  гошо
 71. 71 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#16] от "blondofil":

  Сравняваш звезда с астероид на политическия небосклон.

 72. 72 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Видяхте ли уплашената физиономия на влогърчето нъвални след присъдата))) след като полицая му направи кик асс с думите - пашел сука - влогърчето се разрева - мухахахаха))) поръчах още един кашон Дон Периньон за което!

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 73. 73 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Негов адвокат се обърна към ФСИН с въпроса дали болнично лечение и физиотерапия са уважителни причини за неявяване.
  ===================================================
  Да ходи да прави филми за дворци може, нищо че бил на "болнично лечение".

  Свободата, Санчо...
 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  "Осъдете ме. Историята ще ме оправдае" Фидел Кастро.
  —цитат от коментар 16 на blondofil


  Аналогията е изключително тъпа!

  Имало едно време ссср...
 77. 77 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 682 Неутрално

  ЕС вместо да реагира адекватно, само мълчи и се крие. Само прибалтийските държави и Полша се обадиха, но файда никаква. Просто отвратително.

 78. 78 Профил на xaw4764o628
  xaw4764o628
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Борбата срещу путинската банда беше смисъла на живота му.
  Нямаше как да не се върне.
  Най малкото - за да даде на руснаците повод да се възпротивят на властта.
  От тук нататък - думата има руския народ.
  —цитат от коментар 33 на atmanpg

  За неговите намерения и цели никой не се и съмнява, въпросът е в нереалните му очаквания. Народът е добре запознат и с корупцията, и с отстраняването на неудобни журналисти/политици, та как точно неговият случай се предполага да обърне каруцата, не става ясно. Хубаво, разкриваш мръсните ризи на властта, но за да тръгне народът след теб се иска да покажеш и алтернатива. Че "Путин не може" го чуха, но какво ти можеш и какво предлагаш никой не разбра.

 79. 79 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3218 Неутрално

  Давид срещу Голиат!

  Чест, Достойнство и Благородство, срещу убийствено мизерната съветска крепостна лакейска милиционер машина за смачкване на хората.

  Шапка свалям и поклон пред този смел човек, Народен Будител!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 80. 80 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Слава богу в бг съдът не е напълно превзет от мафията както прокуратурата, иначе същите неща щяха да се случат на много неудобни за властта хора и тук. а иначе за русия това си е нормално, там никога не е имало свобода и няма да има. крепостните са си крепостни т.е. роби.

  “I am sorry for the length of my letter, but I had not the time to write a short one.” Blaise Pascal
 81. 81 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#67] от "David Moyseev":

  То и Обама получи нобелова награда за мир. Тя отдавна девалвира.

 82. 82 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2527 Весело

  До коментар [#56] от "Vlado Nikolov":

  Важно е, да не от твоя – трета:)

  "Чуждестранен агент"
 83. 83 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2017 Любопитно

  болница Шарите в Берлин официално уведоми Москва, че той е извършвал процедури там до 16 януари.
  —цитат от коментар 57 на asroma1927


  Интересно какви точно процедури са извършвани в болница Шарите по времето на триседмичната работа на Навални върху филма за двореца на Путин? Три седмици в студиото, което никак не е в болницата, на друго място е....И още доста време разходки по стъпките на Путин в бившата ГДР....

  Мараба, С-ДС доносници!
 84. 84
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 85. 85 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Трябвало е да мисли, преди да действа. Някой му навива пружината.

 86. 86 Профил на jelev03
  jelev03
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#16] от "blondofil":Сравняваш звезда с астероид на политическия небосклон.
  —цитат от коментар 71 на Vlado Nikolov


  Звездата обаче не е Фидел Кастро, за него звездата може да му бъде само оная на шапката закачена на облъчената му глава!

 87. 87 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2527 Весело

  До коментар [#74] от "скучно, девочки":
  Аааааа
  Девочка, тези думи са на Джордж Бърнард Шоу.:)))))

  "Чуждестранен агент"
 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 720 Неутрално

  До коментар [#48] от "David Moyseev":

  Точно след седмица тоя Навални ще е забравен
  Мандела е осъден защото хвърля бомба на гара в Йоханесбург ,а преди това на 16 декември 1961 взривяват далекопровод
  Та по леко с героите и героизирането им
  Друг е въпроса кой го крие и защо и кой осъществява бягството на укривателя му

  гошо
 90. 90 Профил на скучно, девочки
  скучно, девочки
  Рейтинг: 8 Весело

  "Осъдете ме. Историята ще ме оправдае" Фидел Кастро.
  —цитат от коментар 16 на blondofil


  Тоя няма нищо общо с Фидел! В момента го сравняват с Елцин, ма даже и с него е трудно да се сравнява.

 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 92. 92 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 710 Неутрално
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Али Ибн Абдул Обстул Бей
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Току що домъкнаха поредния кашон Дом - наздоровье на Властелина! нъвални къде си -'мухахахаха))) буууумм Периньон в бокали от бохемски кристал)))

  No pain, no gain! GHA Discovery програма за лоялност: Платинено Ниво ; Шалом! ; https://i.imgur.com/LaeLkEr.jpg
 96. 96
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 97. 97 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4247 Неутрално

  Въпреки някои коментари тук, че връщането на Навални в родината му била голяма грешка, всъщност е точно обратното : целият режим се тресе от параноя, а ефективната присъда на Навални значи мобилизация на опозицията по начин, който постава Русия в допълнителна международна изолация и опасност от нови, много по - сериозни санкции ! А часовникът цъка все по - неумолимо и отброява топящото се време на ОПГ - то в Кремъл........

 98. 98 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 16 Неутрално

  Така и не можах да разбера патоса на този човечец. Има семейство, има бизнес, какво още му трябва?
  Много хора в България и това нямат, за тях някой нещо направил ли е? Великобритания, ЕС, Страсбург, Господ може би?

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 99. 99 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4207 Неутрално

  До коментар [#47] от "Таралеж":
  "Руския народец все трябва да има някаква степен на траене?"

  Тя е безкрайна.

 100. 100 Профил на asroma1927
  asroma1927
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Удивителен факт е, че у нас русофилите се отъждествяват с една банда, включваща Путин, Сечин, братята Ротенберг, Тимченко и др., а не с нормалната част от руското общество, което на практика е заложник на същата тази банда!? Даже мой приятел руснак скоро ме попита какво не е наред с нас.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK