SpaceX: Прототипът на Starship отново полетя и отново избухна

SpaceX: Прототипът на Starship отново полетя и отново избухна


SpaceX изстреля още един от своите прототипи на космически кораб Starship и за пореден път не успя да прецени кацането.


Безпилотната ракета с кодово име SN9 се изкачи на 10 км над повърхността на планетата във вторник и след това се спусна, като трябваше да извърши контролирано вертикално спускане на площадката, откъдето излетя.


Когато компанията опита това миналия месец със своя модел SN8, полетът завърши с експлозивен удар със земята. SN9 не се справи много по-добре, като също се блъсна в земята.
Въпреки това SpaceX заяви, че инженерите са събрали огромно количество данни и ще продължат с програмата.


"Не забравяйте, че това беше тестов полет, едва втория път, когато летим със Starship в тази конфигурация", каза редовният коментатор на уебпредаването на SpaceX Джон Инспрукър. "Просто ще трябва да поработим малко повече върху кацането."


SpaceX: Прототипът на Starship отново полетя и отново избухна

© Reuters


Високият 50 м Starship е концепция за бъдещ космически транспорт.


Изпълнителният директор на SpaceX Илон Мъск вярва, че след като бъде напълно разработен, корабът ще може да отведе хора на Марс, както и да пренася хора бързо по целия свят. Поставянето на сателити в орбита е друго очевидно приложение.


SN9, най-новият модел, беше одобрен за полети само след получаване на необходимите одобрения на Федералната авиационна администрация, които дойдоха рано във вторник.


Подобно на SN8 преди него превозното средство беше издигнато в небето от три използващи метан двигателя Raptor. Те успяха да се изключат последователно, когато прототипът достигна целевата си височина.


SpaceX: Прототипът на Starship отново полетя и отново избухна


След това в горната част на изкачването корабът се завъртя в хоризонтална позиция, за да започне връщането на земята.


Това спускане "по корем" има за цел да симулира как бъдещите космически кораби ще навлизат отново в земната атмосфера от орбита, като използват по-голяма повърхностна площ в посоката на движение, за да намалят скоростта си.


Превозното средство трябва да премине обратно към вертикална конфигурация (с опашката надолу) малко преди да достигне повърхността, като отново запали два двигателя Raptor, за да забави падането. Но SN9 успя да запали само един двигател и избухна в пламъци, когато се удари в бетонната площадка.


SpaceX вече е извела SN10 на стойка, готов за следващия експериментален полет. Други прототипи са на различни етапи на сглобяване в Бока Чика.


SpaceX: Прототипът на Starship отново полетя и отново избухна


В крайна сметка Starship ще се изстрелва на върха на ракетата Super Heavy.


Тя ще включва може би 28 двигателя, произвеждащи повече от 70 меганютона тяга.


Когато се комбинират, двете части на новата система на SpaceX - Starship и бустерът Super Heavy - ще стоят на около 120 метра височина на стартовата площадка.


Двата елемента са проектирани така, че да могат да се използват многократно, като правят контролирани кацания в края на всяка мисия.


Мъск заяви, че Starship сега е приоритет номер едно за SpaceX освен ракетите Falcon, които в момента обслужват сателитни оператори, американските ВВС и американската космическа агенция НАСА.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK