Невиждан срив - 8% от хората живеят в "напълно демократични" държави

Невиждан срив - 8% от хората живеят в "напълно демократични" държави

© EIUИндексът на демокрацията през 2020 г. се е сринал от 5.44 на 5.37 - най-лошият резултат от 13 години. Причината се корени в голяма степен (но не изцяло) в ограниченията на индивидуалните и граждански свободи, наложени от властите заради пандемията, а едва 8.4% от населението живеят в изцяло демократични държави.


Това сочат данните на новия анализ на "Икономист интелиджънс юнит" (оценката за България можете да прочетете тук). Тази година 13-ото издание на анализа се съсредоточава върху ефекта на пандемията върху демокрацията и свободата по света. Идеята е да бъде проследен начинът, по който коронавирусната криза засяга гражданските свободи и подхранва тенденцията на нетолерантност и цензура на инакомислещите.


Резултатите сочат, че към момента едва 49% от хората живеят в някакъв вид демокрация. На теория делът на живеещите в напълно демократични държави се е увеличил до 8.4 от 5.7 на сто, но това е заради подобрението в три страни в Източна Азия, но в останалата част от света ударът по правата и свободите и работата на институциите насред коронавирусната криза влошава резултатите. Над една трета от населението (много от тях - в Китай) живеят в условията на авторитарно управление.


Възходът на Азия
Общо 75 от 167 държави и територии - или 44.9% - се смятат за демокрации (цялостните демокрации са 23, с една повече от предходната година). С две се е увеличил броят на "дефектните демокрации" и вече е 52. От останалите 57 са "авторитарни режими", а 35 - "хибридни режими".


"Доброволното отдаване на основни права от страна на милиони хора бе може би едно от най-забележителните събития в необичайна година", продължава анализът, според който повечето хора са приели временната загуба на свобода. Всъщност правителствата очакваха повече съпротива срещу ограниченията, но нито във Великобритания, нито другаде тези опасения се оправдаха - имаше ограничени протести, продължава EIU.

Същевременно не бива да се предполага, че хората са се отказали от права, без да помислят какво точно правят и да преценят приоритетите си, а и ограниченията дойдоха в труден момент заради пандемията. Проблемът е друг: "това, че ходът на пандемията опроверга скептиците за затварянето, не означава, че на тях трябва да им се пречи да изразяват мнението си, колкото и грешни да се оказаха някои от тях". Освен това работата на институциите и справянето с пандемията в тези условия за затваряне подкопаха доверието в правителствата.

Спад на регионалните стойности има навсякъде по света, но особено в Субсахарска Африка и Близкия изток и Северна Африка. Общо 116 от 167 изследвани държави отбелязват спад, други 38 се подобряват, при 13 на сто има стагнация. В Тайван е най-голямото подобрение, в Мали най-голямото влошаване. Заедно с Южна Корея и Япония той получава статута на "напълно демократични", след като бе "дефектна демокрация".


EUI описва последното като събитие, заредено със силна символика, тъй като "коронавирусът... ускори прехвърлянето на глобалния баланс от Запада към Изтока". Азия за момента се справя по-добре с пандемията от всички останали и действа решително, макар това на моменти да включва използване на принуда. Обратно, европейските правителства действаха бавно, здравните системи бяха на ръба на тежък срив и това нанесе удар на общественото доверие.


"Пандемията подчерта разширяващата се пропаст между динамичния Изток и западащия Запад и се очаква това да ускори прехвърлянето на баланса към Азия." 


Economist Intelligence Unit


В Европа


Две западноевропейски държави - Франция и Португалия - губят статута на изцяло демократични страни и стават "дефектни демокрации". В Европа вече има 13 вместо 15 цялостни демокрации, а на континента само 3 държави (Италия, Турция и Великобритания) подобряват резултатите си, докато 18 бележат спад. В категорията "граждански свободи" е най-големият срив, където нито една държава не бележи напредък. Все пак в Западна Европа остават 7 от 10 водещи в света демокрации, като сред тях са първите три - Норвегия, Исландия и Швеция, а още две скандинавски (Финландия и Дания) са на 6-о и 7-о място.


Средните стойности за Западна Европа спаднаха от 8.35 на 8.29, като с най-слаб резултат са поставените от EIU в тази категория Гърция и Турция, а малко над тях, във втората половина на класацията, са с всички останали средиземноморски страни и Белгия. Впрочем Турция е страната с най-голямо подобрение в региона заради подобрението в категории "изборния процес", свързани с работата на опозицията след местните избори, по-голямото доверие в партиите и увеличената готовност на гражданите за участие в политическия процес (но там е и единственият в "региона" "хибриден режим", а оценката за граждански свободи е най-ниската).


В повечето страни се наблюдава упадък в гражданския контрол и работата на институциите, в някои има подобряване на изборния процес, остава същият средният резултат за политическо участие. Повечето правителства загубиха одобрението, което за кратко натрупаха в началото на пандемията."Трудно е да се каже" дали сривът в Източна Европа би продължил без коронавирусната пандемия, но ограниченият станаха прикритие за злоупореба с власт, каквато държавите там познават в последните години. Слаба политическа култура, трудности в работата на институциите и опазване на върховенството на закона са част от проблемите, които заедно с корупцията спъват демократичното развитие.


В Латвия се наблюдава и едно особено измерение на упадъка - увеличава се обществената подкрепа за военно управление. Полша подобри някои показатели и изпревари Унгария, където пандемията бе използвана за още безконтролно упражняване на власт, смята EIU (оценката за България можете да прочетете тук).


На Балканите Албания спря да бъде "хибриден режим" и стана демокрация с дефекти (заради изборната реформа и увеличилата се подкрепа за демокрацията). В региона си, Източна Европа, тя е сред 13 държави с подобна класификация заедно с държавите от ЕС и Сърбия, а останалите на Западните Балкани, Армения, Грузия и Киргизстан са хибридни режими, докато Беларус, Казахстан и Русия са "авторитарни режими".


В "хибридния режим" Черна гора има подобрение след изборите, а в "авторитарната" страна Беларус резултатите се подобряват.

Коментари (86)
 1. Подредба: Сортирай
 1. Защо САЩ е посочена като демократична страна? Има 1000 доводи, че не са?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 2. 2 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2602 Неутрално

  Още един мандат под библиотекаро-сарайското слънце и ще се гледаме при турците.

 3. 3 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Няма нито една демократична държава в света.Навсякъде има малко или много ограничаване на свободата на словото. Откривателят на ДНК Джеймс Уотсън го лишиха от титлите му,защото каза,че черните са по-малко интелигентни от белите.

 4. 4 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 579 Неутрално

  щом Франция е по демократична от Турция ясно, каква статистика е това ...безсмислена

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 5. 5 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Исках да кажа обратното поне така се разбира от написаното в статията, но като гледам картата сега май-по добре да не чета статията

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1689 Любопитно

  До коментар [#1] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Защо САЩ е посочена като демократична страна? Има 1000 доводи, че не са?
  —цитат от коментар 1 на Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда


  Когато написах това:

  "САЩ с фалшифицираните си избори и безкомпромисната политическа цензура къде са в тая класация - зад Беларус и преди Венецуела?"

  в статията на Карабоев от сутринта го изтриха под предлог, че не било по темата - да видим дали пак ще го направят от страх да не падне прашинка съмнение върху легитимността на Байдън.

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1666 Неутрално

  Тази цивилизация отива по дяволите. Най доброто решение е, да не се правят деца.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 8. 8 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3147 Любопитно

  Едно е да се смяташ за демократична територия, друго е да спазваш демократични принципи, съвсем различно е мнението на живеещите и посещаващите я дали наистина е така. България е "оазисче" за нЕкои, кална територия за други, курорт и емоции за трети и така до Н-ти. Имат работа институти, анализатори и съвременни мислители, само където истинска демокрация отдавна няма.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4330 Неутрално

  Дано в близкото десетилетие нещата се подобрят!

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  И туй сега добре ли е или хубаво? ;)

  Все пак цели 92% живеят извън демократични страни, каквото и да значи това и явно не е чак толкоз зле :)

 11. 11 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Цвета на демократичността на Щатите е най-забавен. Ама то с тия, дето са по-католици от папата, и по-демократични от Щатите трябва нещо спешно да се прави! Всякакви там Парагвай с Чили, Исландии с Австралии и прочее Канади! Не може то така, баш от най-демократичната демокрация да си по-демократичен!! Няма ли американско посолство ви тия страни кажете ми? Да ги поучи тях туземците що е то туй - демокрация!

 12. САЩ: Шест месеца безредици, грабежи, палежи, убийства и терор, засягащи стотици градове в цялата страна, атакуваха си парламента, имаше убити. Столицата Вашингтон продължава да е е под военна обсада. Голяма част от населението е убедено, че изборите са фалшифицирани. Противоконституционен вот на недоверие към бивш президент който не е на власт?

  И тези са по-напред в класацията от нас?

  Изключително жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  Едва 8% в страни с министерство на истината? Ще трябва да се разнася демокрация пак

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1007 Весело

  Абе тука ката ден излизат статии как Турция ставала все по-диктаторска, пък в статията пише, че си подобрявала позициите по "демокрацията".
  Айде разберете се там кой ще ни спуска ИСТИНАТА - Дойче Веле ли, Икономист ли, че съвсем се объркахме...

  Знанието е сила, информацията - власт
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3681 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мусаши":

  За щастие своеволията на такива откриватели ще намерят демократичен отговор
  https://news.yahoo.com/house-democrat-urges-biden-declare-232155359.html

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. До коментар [#6] от "Jazzdevil":

  Демагогия до дупка, пускаме мъгла, сива с цвят на гробище.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4578 Любопитно

  Добре написана статия, само е забравено да се добави, че САЩ са на 25 място в тази класация и са сред страните с дефектна демокрация. Миналата година пак беше в групата на дефектните демокрации. :-) На заслуженото първо място е Норвегия, а на последното място е КНДР.

  Повече подробности за подреждането на държавите тук:

  https://www.economist.com/graphic-detail/2020/01/22/global-democracy-has-another-bad-year

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Ще трябва да се разнася демокрация пак
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Тц, тя сама ще долети където трябва.

  Знанието е сила, информацията - власт
 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Любопитно ми е от къде идва разликата между Канада и САЩ.

  подпис
 20. 20 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 957 Неутрално

  А колко ли българи искат да живеят в демократична държава?
  Предполагам, че горе-долу, колкото слушат класическа музика...

 21. 21 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Сомалия демократична , колкото нас и централна Европа аахахаха .....еййй хибридчици . Мексико , дето картелите колят и бесят - също. Долна , гнусна пропаганда.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 22. До коментар [#4] от "angevins":

  А на бас, че по голяма част от младите мюмюни във Франция харесват и зачитат шериата от колкото тези в светска Турция.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 23. 23 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1729 Весело

  Тц, тя сама ще долети където трябва.
  —цитат от коментар 18 на pag


  Мда, на крилете на някоя F-ka, висококачесвена, високоскоростна и високоточна демокрация. Гарантирани 100%, а не 8.

 24. 24 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Любопитно ми е от къде идва разликата между Канада и САЩ.
  —цитат от коментар 19 на Иван K


  Ми от това, че журналиста дето изкара кирливите ризи на Джъстин Трюдо по случая SNC-Lavalin не се самоуби с два изстрела в главата, като журналиста по случая Байден - Бурисма.

  А приликата е, че Джъстин Трюдо все така си е премиер, Аллах да удължи дните му, както и Байден си е президент.

 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Ооо ясно , т'ва е карта на нашите кучи синове и тия дето малко или много , не ебават демократичните господари.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#12] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Уорни, тролче гербаво, личи си че си далеч от представата за демокрация.
  В САЩ има независими съдебни институции и развит свободен пазар. Няма джуджета под път и над път. САЩ, с всичките им кусури, е свободна страна със свободна икономика и, да кажем така, съдебна система работеща независимо от политическата.
  На вас гербаджийчетата, мозъчетата са ви като на пилета и действате първосигнално - като ви се пусне лампичката и почвате да кудкудякате.
  Не ги мисли САЩ, мисли за кочината, в която си затънал. Само с тубата и форума на Дневник няма да накъдриш гънките.

 27. 27 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2104 Неутрално

  Тия класации са едно от най-големите МЕНТЕТА във Вселената...

  Нявга един французин-ергенин направил следните ВЕРНИ заключения...

  1) Земята е най-красивото небесно тяло във Вселената;
  2) Европа е най-красивото място на Земята;
  3) Франция е най-красивата държава в Европа;
  4) Париж е най-красивият град на Франция;
  5) Моят квартал е най-красивият квартал в Париж;
  6) Моята улица е най-красивата улица в моя квартал;
  7) Моята къща е най-красивата къща на моята улица;
  8) Аз съм най-красивият в моята къща,

  поради което заключил, че е най-красивият във Вселената.

  Да виждата същата логика при правенето на подобни класации!?

 28. 28 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1890 Весело

  Тази цивилизация отива по дяволите. Най доброто решение е, да не се правят деца.
  —цитат от коментар 7 на Боян Таксиров


  Прав си, не си хвърляй никъде и никога семето 😁😁

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 29. 29 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  Забелязал съм, че най-често за недемократично определят едно управление, теии, които не са в него. Накак много зависи оценката от гледната точка.
  Демокрацията е политически механизъм за държавно управление, който е така конструиран, че позволява на по-голяма част от гражданите да си мислят, че взимат участие в управлението. Поради това, демокрациите в много отношения са по-жизнеспособни, просто защото са по-хитри като механизъм на организация на обществото, а не защото са по-честни, справедливи и т.н. обективно.
  Другите механизми на управление са не по-лоши или по-добри, но са по-прости и не създават чувство за способност да се влияе на процесите на управление, което пък се възприема като несправедливост от обществото.
  Демокрацията е добра с това, че като всека по-сложна система, по-лесно може да се реконструира/преправи в сравнение с по-простите, така че е по-устойчива при вътрешни сривове .

 30. До коментар [#20] от "1107":


  А колко ли българи искат да живеят в демократична държава? Предполагам, че горе-долу, колкото слушат класическа музика...
  —цитат от коментар 20 на 1107


  Класическата музика скоро ще бъде забранена от либералните прогресивни: Отмяната на Бетовен е последната събудена лудост.

  Черни срещу бели лебеди от Чайковски.

  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 31. 31 Профил на justauser
  justauser
  Рейтинг: 549 Неутрално

  До коментар [#27] от "Аскет":

  На една улица започнали да се откриват един след друг магазини...
  Чудели се собствениците каква реклама да сложат на магазините си.
  Първият написал над магазина си "Най-добрият магазин в града"
  Вторият написал "Най-добрият магазин в страната"
  Третият написал "Най-добрият магазин в света"
  И четвъртият се чудил, чудил и накрая написал "Най-добрият магазин на тази улица"...

  ДБ криптикомунисти боядисани в лилаво, но отвътре червени. Проект на БКП за промиване на мозъци и лъжене за миналото на България. Идеята на ДБ не е декомунизация и лустрация, а реставрация на Виденов, Орешарски и всички комунистисти.
 32. 32 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1729 Неутрално

  До коментар [#24] от "sablezub":

  +++++++++++

 33. 33 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1045 Гневно

  Паднала жена - ще я вдигна!
  Сринат индекс - ще го издигна отново!
  Още малко, само да спечеля изборите.....

  Из Дневника на един пишман политик.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  Любопитно ми е от къде идва разликата между Канада и САЩ.
  —цитат от коментар 19 на Иван K


  САЩ избраха Тръмп. :)

  Канада като изберат някой като него ще ги настигнат. :)

 35. 35 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 979 Неутрално

  САЩ вече не са демократична страна след изборите, които бяха откраднати и след гоненията срещу инакомислещите. Шайка олигарси, медиите и социалките им и корумпирани политици контролират всичко.

  -voxy
 36. 36 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1478 Весело

  Както 'демократите' в Щатите показаха спасяването на демокрацията е лесна работа с 'гласуване' по пощата

  Facing Worlds
 37. 37 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1045 Любопитно

  "Невиждан срив - 8% от хората живеят в напълно демократични страни".
  Очаквам заглавие в ПИК: Бомба в ПИК! 92% живеят в недемокрация!
  Открийте 10-те разлики?

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 38. 38 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  А колко ли българи искат да живеят в демократична държава? Предполагам, че горе-долу, колкото слушат класическа музика...
  —цитат от коментар 20 на 1107


  Зависи от дефиницията. Щото българите искат да живеят в демократична държава както те я разбират, а не както някакъв неизвестен институт на задните части на географията им казва. :)

 39. 39 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3279 Неутрално

  "Невиждан срив - 8% от хората живеят в напълно демократични страни".Очаквам заглавие в ПИК: Бомба в ПИК! 92% живеят в недемокрация!Открийте 10-те разлики?
  —цитат от коментар 37 на proventuss


  ПИК са практична медия, те не се занимават с такива глобални и чисто философски проблеми. :)

 40. 40 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  Икономист уж е сериозно списание, но понякога такива ги снася...

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 41. До коментар [#26] от "SSS":

  Каквото и да отговоря в моя защита ще го изтрият, така че няма смисъл, не че и ти ще вземеш да отговориш ... нали си комунист до мозъка на костите си: подкрепяш БСП, Нинова и Радев.

  Отговори обаче друго КАК ВЪРХОВНИЯТ СЪД НА САЩ РЕШИ НАЙ-ОСПОРВАНИТЕ ИЗБОРИ В САЩ през миналата година?
  И защо отказа да се намеси?

  И това било правосъдие и демокрация? Това е по-зле и от историята на Брейвяк дето политиците в ЕС го обявиха за луд и го прехвърлиха на лекарите, те да носят отговорност. А той казва не съм луд, нарочно го направих!

  САЩ надолу по наклонената плоскост.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 42. 42 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  САЩ е най- демократичната страна, защото всеки може да си купи автомати и патлаци на килограм, а като нещо се обърка си плаща гаранцията и излиза на свобода. Ако пак нещо не стане според плановете има си затвори където си плаща съвсем легално и получава много привилегии и удобства в панделата.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 43. 43 Профил на zto53649477
  zto53649477
  Рейтинг: 14 Любопитно

  Западните либерастократични режими били "напълно демократични", цирк дами и господа!

 44. 44 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 60 Неутрално

  С ръка на сърцето си отговорете на следните въпроси:

  “Ако не се бях родил в България, а можех да избера от 5 други държави, в които да го направя кои щяха да са те?”

  “Ако не се бях родил в България, а можех да избера къде кои ще са последните 10 държави в списъка ми?”

  Сега погледнете картата и вижте в какъв цвят светят държавите, които сте посочили.
  Бъдете здрави!

 45. 45 Профил на cvt37646118
  cvt37646118
  Рейтинг: 26 Неутрално

  Голем кеф, че съм в една от тъмносините.

 46. 46 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  Ако питате оня сладкодумник - проф. Иво Христов (дебила), той ще ви каже, че не съществуват такива понятия като "демокрация", "дефектна демокрация", "хибридни режими" и пр. Поне не и в трудовете на Маркс, Енгелс и Ленин, по които проф. Христов е специалист. Има само "капиталистически" държави и КНДР. Друго няма.

 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7855 Неутрално

  То и ние сме някакъв хибридна държава, с хибрвидно правителство, с хибридно правосъдие, абе, всичко ни е хибридно.

 48. До коментар [#44] от "dwr30648311":

  Ти може да си избираш обаче уточни и по кое време да се родиш, защото едно време Моленбек е бил прекрасен квартал в Брюксел.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 49. 49 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Няма нито една демократична държава в света.Навсякъде има малко или много ограничаване на свободата на словото. Откривателят на ДНК Джеймс Уотсън го лишиха от титлите му,защото каза,че черните са по-малко интелигентни от белите.
  —цитат от коментар 3 на Мусаши


  Лишиха от титлите му, и освободен от длъжносите в Cold Spring Harbor Laboratory,която е частна организация и се ползва с присъщите за такава организация свободи,Няма никакводействие или акт на какъвто и да било орган на каквато и да било власт.

 50. 50 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 60 Неутрално

  До коментар [#48] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  “Ти може да си избираш обаче уточни и по кое време да се родиш, защото едно време Моленбек е бил прекрасен квартал в Брюксел“

  Когато е роден този, който си задава въпроса (Ти). Нали сега на мода е думата “рестарт” :)

  В какъв цвят са твоите първи 5 и последни 10 от списъка?

 51. 51 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1610 Неутрално

  Ще следим дали при Байдън и компания още една страна ще мине в лагера на социализма, цензурата, преследването на инаквомислещи и т.н. Добре, че са конфедерация и федералните власти нямат пълен контрол.

 52. До коментар [#49] от "slonsco":

  Сериозно?


  Всеки исторически факт беше премахнат или фалшифициран,
  всяка книга пренаписана, всяка картина пренарисувана,
  всяка статуя и сграда преименувани, всяка дата беше променена.
  И процесът продължава ден след ден и минута след минута.
  Историята спря.“
  Джордж Оруел, „1984“

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 53. 53 Профил на zto53649477
  zto53649477
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Дори Норвегия, където родителите са пропищели от масовите отвличания на деца от соц. службите, била "напълно демократична".

 54. 54 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  До коментар [#27] от "Аскет":

  В случая не виждам точно тази логика,Беликобритания е поставена след Тайван и Уругвай,Има някакви страни и неясни за мен критерии

 55. 55 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 104 Неутрално

  "първите три - Норвегия, Исландия и Швеция"

  Ако Швеция и Норвегия са еталонът за "демокрация" - не, мерси. Аз бих пропуснал.

 56. 56 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3393 Гневно

  До коментар [#7] от "Боян Таксиров":

  "Тази цивилизация отива по дяволите. Най доброто решение е, да не се правят деца."
  ============
  Да, точно това чакат орките, на които тази идея никога няма да влезе в главата. След 500 години някой пак може да заговори същото.

  Еретик
 57. 57 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3393 Гневно

  До коментар [#17] от "Иво":

  Приемам, че написаното в текста, към който ме пращаш, е верен.
  Не го четох, защото ако всеки сайт, в който искам да вляза, иска безпрекословно да ям бисквитките му, аз пък не ща.

  Еретик
 58. 58 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Писах и под другата статия за това. Икономист има доста про-китайско влияние, изписаха много оди за Китай миналата година и дори известно време имаха рекламна брошура за ККП, която преля чашата и се наложи да спрат (https://tibetnetwork.org/the-economist-scraps-china-propaganda/ )

  Всички страни, които са услужливи към Китай получават бонус точки, а останалите са наказани. Така Румъния е последна в Европа, заради мерки като тази (https://www.euractiv.com/section/economy-jobs/news/romania-issues-memorandum-blocking-chinese-firms-from-public-infrastructure-projects/ )

  Франция и Португалия - най-открито анти-китайските страни в Европа - са избутани надолу, а Гърция и Унгария са възнаградени за "балансирания си подход".

  Затова и ние не сме последни в ЕС. Има бонус точки и минус точки от Китай : )

 59. До коментар [#50] от "dwr30648311":

  Моят избор номер едно е: Мианамар или Бирма или вече се обърках как да наричам тази да не бе дедко Байдън да иде на посещение там като Барак Хюсеин и да изнесе демокрация, да смени името.


  Така че внимавай какво си пожелаваш.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 60. 60 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3393 Гневно

  До коментар [#30] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":
  "................................................................................
  .......................
  ...............Жалка история."
  ==========
  С останалото съм съгласен. Ама ми писна всеки за всичко да пише за жалката история, като последна диагноза. Щях и аз да го напиша, ама вече е изтъркано.
  Нямате ли малко въображение над: "Жалка история, БУДАли, Гарантирано от, либераст, гейропа."... и други такива. Става битка на елементарните фрази. Когато се били приложени за първи път, вероятно са били ефектни. Сега е точно обратното.

  Еретик
 61. 61 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  щом Франция е по демократична от Турция ясно, каква статистика е това ...безсмислена
  —цитат от коментар 4 на angevins


  По-забавното е, че ЮАР била по-демократична от България и Румъния. :))))))))

 62. До коментар [#60] от "Костадин Иванов":

  Извинявай обаче "жалка история" си ми е запазен знак. Сам си го измислих и пръв го въведох в Дневник. Нещо като "ВЕСЕЛО!" на един много обичан коментатор в Дневник Чардо дето почина.
  За другото си прав, когато всичко го копират става изтъркано... но все още го обичам.


  Явно ще трябва да мисля ново...

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 63. 63 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  [quote#49:"slonsco"][/quote]

  Е то само властта ли налага цензура?Защо единствените хора в киното,които подкрепят Тръмп са старците Клинт Истууд и Джон Войт?Ако някой друг го подкрепи и с кариерата му е свършено. На Истууд и Войт вече не им дреме, щото са над 80 годишни.

 64. 64 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3681 Весело

  До коментар [#57] от "Костадин Иванов":иска безпрекословно да ям бисквитките му, аз пък не ща.

  Защо? То онова в Украйна не бяха точно бисквитки

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 65. 65 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Как така България на 47 място, нали бяха договорили 111 място. Радан и Еленка не се справят. Само да не им се сбъднат мечтите фатмака да вземе власта, че дори и за едни джипове фалшифицира документите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3092 Неутрално

  "....анализ на "Икономист интелиджънс юнит"

  Щом Биг Брадър го казва, значи е вярно.

 67. 67 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3393 Гневно

  До коментар [#44] от "dwr30648311":

  “Ако не се бях родил в България, а можех да избера от 5 други държави, в които да го направя кои щяха да са те?”
  “Ако не се бях родил в България, а можех да избера къде кои ще са последните 10 държави в списъка ми?”
  ==============
  Отговарям честно, без да гледам картата - някъде около Алпите бих искал да се родя, щото ми харесват. Няма да е Италия, вероятно Швейцария или Австрия.
  Къде би било катастрофа? Вероятно в Бангладеш или нещо подобно.
  Картата е общодостъпна, но не казва нещо категорично.
  Климат, стандарт и свободи са важни, а не някакви индекси. Гледам, Бангладеш е боядисана като нас, ама Божков избяга в Дубай.

  Еретик
 68. 68 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3393 Весело

  То и ние сме някакъв хибридна държава, с хибрвидно правителство, с хибридно правосъдие, абе, всичко ни е хибридно.
  —цитат от коментар 47 на Роси


  Чунким знаеш какво е хибридно, ама звучи добре.

  Еретик
 69. 69 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 560 Неутрално

  САЩ са на 25 място в тази класация и са сред страните с дефектна демокрация. Миналата година пак беше в групата на дефектните демокрации. :-) На заслуженото първо място е Норвегия
  —цитат от коментар 17 на Иво


  Норвегия - стожер на световната демокрация! Ако някъде по света деморацията закъса винаги Норвегия може да се притече на помощ...

 70. 70 Профил на zto53649477
  zto53649477
  Рейтинг: 14 Неутрално

  До коментар [#44] от "dwr30648311":

  Поживей малко в тия "образцови демокрации" и после пак ще си говорим къде искаш да се родиш и къде не искаш, това там е чист фашизъм и болшевизъм в псевдолиберална опаковка, иначе на хартия всичко изглежда добре. Аз либералната демокрация я разбирам като свобода - на мненията, на духа и пр., а там подобно нещо липсва. Ако не си с "правилен" мироглед системата те унищожава.

 71. 71 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  До коментар [#44] от "dwr30648311":

  “Ако не се бях родил в България, а можех да избера от 5 други държави, в които да го направя кои щяха да са те?”

  "Сега погледнете картата и вижте в какъв цвят светят държавите, които сте посочили."

  ---
  Както е ясно и от картата, България е една много добра опция, особено за родените след 2007, когато получихме свободен достъп до още 26 страни- можем да сравним, да останем на по-зелено или да се върнем. Към това прибавяме добър климат, гастрономия и историческа принадлежност, която някои богати, но модерни страни нямат. Определено сме от най-добрите опции на Света.

 72. 72 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3393 Неутрално

  До коментар [#71] от "observador":

  Подкрепям!!! Затова не съм избягал.

  Еретик
 73. 73 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3778 Неутрално

  До коментар [#15] от "дерибеев":
  Интересен линк и информация. Проследих кой е двигател на инициативата в Конгреса за борба с белите супремасисти и прочетох, че е Джаки Спиърс ..Тя е дългогодишен член на Конгреса от ДП, от Сан Франциско и е оживяла след 5 куршума по време на трагично завършилото посещение в Гвиана на делегация. Тази делегация, водена от конгресмена Райън, трябвало да получи оплаквания за ..расово интегрираната комуна на преподобния Джоунс. След като станало ясно че Джоунс е създал в социалистическа Гвиана нещо като севернокорейска комуна, конгресмена Райън и още няколко съпровождащи го са застреляни от Червените бригади(службата за сигурност на Джоунс) . Над 900 души извършват масово самоубийство заедно с децата си по заповед на лидера.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Jim_Jones
  .....Jones tells Temple members that the Soviet Union, with whom the Temple had been negotiating a potential exodus for months, would not take them after the airstrip murders.
  The reason given by Jones to commit suicide was consistent with his previously stated conspiracy theories of intelligence organizations allegedly conspiring against the Temple, that men would "parachute in here on us," "shoot some of our innocent babies," and "they'll torture our children, they'll torture some of our people here, they'll torture our seniors."
  Jones' prior statements that hostile forces would convert captured children to fascism would lead many members who held strong opposing views to fascism to view the suicide as valid.....

 74. 74 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2799 Любопитно

  До коментар [#17] от "Иво":

  "Добре написана статия,"

  Като фалшива новина? Или като дефектна либерастия или либерална дефекалия?


  " страните с дефектна демокрация"
  И какво правим със страните с "либерална демокрация" - дефектна, със "социалистическа демокрация" -пълна, "ислямистка демокрация"-божествена? Как се различават от въведените от тия грантаджийски "изпечени мозъци" от "Икономист интелиджънс юнит" "хибридната демокрация", "авторитарната демокрация" и "тоталитарната демокрация" от "демократичната демокрация", "демократичната олигархия" и олигархичната представителна демокрация, на която всъщност слугуват тия интелиджънси?

  "На заслуженото първо място е Норвегия, а на последното място е КНДР."
  Как е защитено "изконното човешко право" избор на президент в Кралство Норвегия в сравнение с Корейската народна демократична република? Да не е малко по-потистанато това човешко право в Норвегия!?

  И кой идиот сравнява кралство (абсолютната монархия Саудитска арабия, без конституция) с народната република (Китай, без поправки в конституцията) и с дефектиралите демокрации в Монголия и САЩ (с много кръпки в конституцията)!?

 75. 75 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2799 Весело

  До коментар [#29] от "georgievb":

  "Поради това, демокрациите в много отношения са по-жизнеспособни, просто защото са по-хитри като механизъм на организация на обществото, а не защото са по-честни, справедливи и т.н. обективно."

  От известната история 77 века са минали в абсолютен тоталитаризъм/диктатура и само 250 години демокрация в най-демократичната, робовладелска до 1868 г. държава.
  Древните елини са били още по-жестоки с жизнеността на демокрацията - след конституционните реформи на Солон, четири години по-късно зет му, Пизистрат става тиранин за три мандата ... и всички си отдъхнали доволни от демокрацията.

  А там, където е имало демокрация - свободен избор на вожд, не е имало устойчиво управление.

 76. 76 Профил на ена блогърка
  ена блогърка
  Рейтинг: 27 Неутрално

  нямам идея за каква демокрация въобще се говори тук. цяла Европа е залята от тежък социализъм. евро-национал-социализъм. десни партии не съществуват, свободата на индивида е мачкана за сметка на псевдообществени и "европейски" ценности. извращение след извращение, джендър след джендър, доктрина след доктрина. болшевизъм с хитлеровски привкус и аромат на обществена тоалетна.
  най-гнусния от всички гнусни досега съюзи. клоаката на света.

  to see a world in a grain of sand and heaven in a wild flower hold infinity in the palm of your hand and eternity - in an hour.
 77. 77 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Демокрация няма никъде по света. Има олигархии, които управляват тук-там малко по-нормално. Останалото е диктатура.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 78. 78 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Демокрация няма никъде по света. Има олигархии, които управляват тук-там малко по-нормално. Останалото е диктатура.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 79. 79 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  До коментар [#78] от "Darcas":

  Демокрация няма никъде по света.
  =======
  Еврика....!
  От кога го обеснявам.....че демокрацията е една илюзия.....
  Едно ненужно състезание между съзнанията на отделни хора, общности или държави.....
  Един етикет пораждащ дразги, проблеми....а понякога дори и войни....

  Bukalemun
 80. 80 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мусаши":

  КОЙ е този Свръхмозък, който решава къде има демокрация и къде не?
  Авторчето мже ли да отговори на този въпрос. От кой джоб ги вади ния цифри? Да не е фокусник...
  Как така Норвегия е сред НАЙ-ГОЛЕМИТЕ демокрации, при положение, че там могат да ти отнемат детето, според донос от некой съсед и къдено се покриват ужасяващи данни за ПЕДОФИЛИИ, организирани от САМИТЕ РОДИНЕЛИ, спрямо техните деца...

 81. 81 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  Начи, чини ми се, че колкото е по-извратена дадена територия, за толкова по-демократична я приемат нагаждаческото НПО, което изготвя картата. Щот несъмнено прибира пари от педофилите, джендер флуидните и техните спонсори. Яд ме е малко, че Либия, Египет и още няколко африкански държави, за които беше изнасяна "демокрация" на крилете изтребители на страни членки на ЕС, все още са кърваво червени на картата, значи няма шанс някой норвежец, както по времето на робовладелският строй да си купи някое дете точно от тези няколко държави, че да го използва само той си знае как, макар че има все още доста синеещи, демек роботърговски територии в Африка и още повече на други континенти. И преди някой да възрази, докато има капитализъм, или друг паричен строй, без значение как се нарича и какво пише в конституцията и другите закони, хора ще се продават, изнасилват, измъчват и убиват. Това е неотменно свойство на тези строеве.

  мурзилка
 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3761 Весело

  До коментар [#4] от "angevins":
  До коментар [#5] от "angevins":

  Дори много подходящо си се 'объркал'.....
  Адмирации...!
  Щом Франция е по синя спрямо Турция.....интригата на коментара ти е изцяло уместна....

  Bukalemun
 83. 83 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2799 Весело

  До коментар [#77] от "Darcas":

  "Има олигархии, които управляват тук-там малко по-нормално."

  "По-нормално" им викат "просветени" олигарси, а не еднокнижници. Разликата е, че "просветеният" ще плати (с държавни пари) на един "интелиджънс юнион" да обясни на простолюдието колко е "правилен" (либерален, демократичен, войнстващ, хибридизиращ или каквато е текущата мода), докато еднокнижникът ще сбере личната кохорта и ще обяснява как се е жертвал като куче (за да крадне едни държавни пари).

  "Останалото е диктатура."
  Управлението си е диктатура, от което се очаква да даде положителен резултат, а не "отрицателен ръст", "отрицателна доходност" и "отрицателна лихва" както е при така наречената "либерална демокрация". Сиреч "плодовете на управлението" (икономически ръст, доходност, благоденствие) при либерализма могат да вземат всякакви стойности - отрицатели, инфлационни, солидарни като "уравнението на живота" се балансира я с глобална тъмна материя, я с глобална тъмна енергия или друга "сива икономика", дефектиращи "либералната демокрация".

  Спорът е: От чие име да се води управлението - на мнозинството, на богатите, на технократите, на умните или от името на най-умния/най-хитрия/най-силния? После е въпросът: Как да разпознаем "имената"? На мнозинство (което не гласува), на богатите (които данъци не плащат), на технократите (за които енергията е безкрайна) и имената на умните (правят/не правят разлика между един билион и един милиард ... според вярата в чужда мерна единица, IQ-та).

 84. 84 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2799 Весело

  До коментар [#80] от "ogp03622986":

  "Как така Норвегия е сред НАЙ-ГОЛЕМИТЕ демокрации".

  Норвегия е монархия, а не демокрация. Няма и никога не е имало свободен избор на президент, било със "свободното движение" на руски хакери или със "свободното движение" на пощенски пликове.
  Поданиците на монархията са оковани в тежки зависимости - от залежи на газ до социални вериги. От време на време, когато някоя зависимост изпадне в криза като Норвежкия пенсионен фонд, някой поданик като Брейвик извиква "царят е гол" и после добивът на "зависимостта" се увеличава за да се чудят поданиците чие бъдеще да управляват с излишните за момента пари.

 85. 85 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3761 Любопитно

  До коментар [#14] от "pag":

  Абе тука ката ден излизат статии как Турция ставала все по-диктаторска, пък в статията пише, че си подобрявала позициите по "демокрацията"
  ========
  А сега, де....!
  Но все пак......с 1...2 примера ще ти помогна....
  Така, де......нали сме колеги...... :)....
  При вчерашната статия /видео.....относно арестуваните 158 студенти в Истанбул......се оказа, че само около 20 ина от тях са наистина студенти.....
  Още на същия ден на бял свят излезе и една друга информация......че ПКК е финансирала турските ЛГБТ общности и те да се включат в протестите....

  Това сега какво е....?
  Не е ли......повишаване индекса на демокрацията....!?

  А....да не забравя....
  И за капак, Twitter анулира посланието на шефа на турското мвр....което апелираше, младите да не се поддават на странични провокации....

  Bukalemun
 86. 86 Профил на Yordan Grigorov
  Yordan Grigorov
  Рейтинг: 19 Неутрално

  В Сомалия и Западна сахара синьо или сиво трябва да е, за последно между анархия и демокрация имаше разлика. Иначе ние защо не сме в оранжево? България, Унгария и Полша имат същия режим като Турция

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK