Излекуван невинаги означава здрав - проблемът с постковид синдром

Излекуван невинаги означава здрав - проблемът с постковид синдром


Тя е млада, атлетична, без никакви заболявания. Изкарва лека форма на Ковид-19 и бързо се възстановява. Но пет месеца по-късно 25-годишната германка изпада в тежка здравословна криза. Диагнозата: постковид синдром, разказва "Дойче веле".
Ребека е на 25 години: млада и атлетична жена без никакви заболявания. Когато през април миналата година се заразява с коронавируса, тя успява бързо да се справи с болестта. Само след две седмици младата жена, която по професия е социална педагожка и работи в детски дом, отново се връща на работа.


Симптомите на т.нар. постковид синдром


Но пет месеца по-късно всичко се променя: Ребека започва да се задъхва при качване по стълби, чувства се силно изтощена и трудно може да се концентрира. Личният лекар я изпраща на прегледи при пулмолог, кардиолог и невролог. Бързо става ясно, че Ребека има възпаление на сърдечния мускул. Освен това левият ѝ бял дроб все още е силно засегнат от болестта. "Никога не съм вярвала, че млад и физически активен човек като мен може да пострада толкова сериозно от този вирус", казва 25-годишната жена.


Днес Ребека знае, че страда от т.нар. постковид синдром. Така учените наричат симптомите, които остават или се проявяват за пръв път месеци след заболяването. "При някои пациенти могат да минат и шест месеца, а оплакванията са понякога толкова тежки, че се налага да постъпят в болница", казва Ремберт Кочула, пулмолог в клиника за рехабилитация на боледували от Ковид-19.
Типични симптоми на постковид синдрома са хронична отпадналост, проблеми със сърцето и с концентрацията, задух и кашлица. Учените се позовават също на изследване от китайския град Ухан, което показа, че три четвърти от пациентите са продължили да имат оплаквания и шест месеца след изписването им от болницата.


Не е ясно каква част от хората в Германия, преболедували Ковид-19, са развили въпросния постковид синдром. Една от причините за това е, че късните последици от заболяването не се регистрират от института "Роберт Кох", а всички преболедували се смятат за излекувани.


Друга причина е, че много от засегнатите изобщо не знаят, че страдат от постковид синдрома. "По време на първата вълна миналата пролет лекарите се концентрираха основно върху проблемите с белите дробове. Днес обаче знаем, че имаме нужда от по-широка диагностика", казва пулмологът Ремберт Кочула. Защото от заболяването могат да бъдат засегнати също сърцето, бъбреците, мозъкът и кръвоносните съдове. Затова личните лекари трябва да бъдат нащрек при контролните прегледи и при съмнение да изпращат пациентите към съответния специалист, казва Кочула.


"Постковид синдром при 50% от пациентите"


"Да си излекуван не означава непременно, че си здрав", предупреждава и Йордис Фромхолд от клиниката "Медиан" в Хайлигендам. По думите на д-р Фромхолд, до 50 процента от пациентите в клиниките развиват по-късно постковид синдром.


В Германия вече заработиха т.нар. постковид амбулатории, в които лекари от различни специалности преглеждат пациенти с такава симптоматика и при нужда ги насочват към съответните специалисти. Такива центрове има вече в градовете Кил, Хамбург, Хановер, Йена и Мюнхен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иполит Матвеевич
  Иполит Матвеевич
  Рейтинг: 1602 Весело

  Да, а заразЕн в 80% от случаите не означава болен ... :-)

 2. 2 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 774 Весело

  ще се мре,вече всичко съм си поръчал и чакам ковида ме тресне и да не ме пусне

 3. 3 Профил на Муха Стръвница
  Муха Стръвница
  Рейтинг: 403 Любопитно

  При ваксинираните го няма, нали?

  :o)
 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3552 Неутрално

  " Днес Ребека знае, че страда от т.нар. постковид синдром. Така учените наричат симптомите, които остават или се проявяват за пръв път месеци след заболяването. "При някои пациенти могат да минат и шест месеца, а оплакванията са понякога толкова тежки, че се налага да постъпят в болница", казва Ремберт Кочула, пулмолог в клиника за рехабилитация на боледували от Ковид-19."

  Ковида ще промени и вече промени света и световната икономика по необратим начин ! Жалко е, че това ще се случи и с някои от нас.....

 5. 5 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 692 Неутрално

  мръсни копелета,

  хпохажатсипаге кониса, а?
  умрете от хейт!

 6. 6 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 783 Неутрално

  ВАСКУЛИТ А ТОЙ ИСКА СПЕЦИАЛЕН НАБОР ОТ АНТИБИОТИЦИ САМО ЧЕ ПОВЕЧЕТО ДОКТОРИ МРАЗАТ АНТИБИОТИЦИТЕ И ТОГАВА ТАКА СТАВА , И ФИБРОЗА НА БЕЛИЯ ДРОБ ,

 7. 7 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Мдаа, страхът в обществото трябва да се поддържа, щото иначе хората гледайки какво става, ще си кажат, че всъщност не е толкова страшно, ще го прекарат за седмица и готово. Ако въобще се заразят.
  Снимките на хладилните камиони предполагаемо пълни с трупове изчезнаха, но се заговори за постковид синдром.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 8. 8 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  > Не е ясно каква част от хората в Германия, преболедували Ковид-19, са развили въпросния постковид синдром.

  Значи нищо не е ясно, ама си дърдорим празни приказки ?

  કટાક્ષ
 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  > много от засегнатите изобщо не знаят, че страдат от постковид синдрома.

  А то имало и много хора дето изобщо не им е хрумвало че са засегнати от този изключително специфичен пост-синдром ...

  Предполагам че може изобщо и да не са разбрали че заразата е минала през тях.

  કટાક્ષ
 10. 10 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Благораря на 'роната, че вече ще се признае периодът на възстановяване. Щото досега на няколко пъти карам вируси, дето ме изкарват от строя за по половин година, ама никой нито следи, нито дори ти вярва. Сега поне може и да повярват, че като се разболееш, след това не си на 100% със седмици. Щото преди беше - 2 кафета повече, стягаш, стискаш зъби и така.

 11. 11 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  Едно време, на този синдром му викаха "бавно протичаща шизофрения".

 12. 12 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Колко ли от обичайните неразположения на човек отвреме на време през деня са в резултат на нещо си, ама що ли не ги търсихме тия причини и не дълбаехме така преди. Моите наблюдения са че тия дето най-ги е шубе от кашлицата го карат най-зле, останалите даже не се сещат че са я минали. И никой не смее да се запита не вреди ли всъщност и не влошава ли здравето точно носенето на парцал на носа, липсата на свеж въздух, липсата на движение, висенето по домовете и постоянния стрес. Със същата правдоподобност, даже още по-голяма може да допуснем че 25годишната атлетична германка се задъхва точно заради тези изброени неща. Предлагам да се направи експериметн, затворете млад здрав човек за две седмици в един апартамент, да не излиза и за една секунда и по възможност да не си отваря прозореца да диша свеж въздух, че никога не знаеш. Дали пък няма после да се чувства задъхващ се по стълбите и уморен през деня? Малоумната карантина на практика е това, и здрав човек да карантинираш и той после ще е уморен да ходи.

 13. 13 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 667 Любопитно

  ВАСКУЛИТ А ТОЙ ИСКА СПЕЦИАЛЕН НАБОР ОТ АНТИБИОТИЦИ САМО ЧЕ ПОВЕЧЕТО ДОКТОРИ МРАЗАТ АНТИБИОТИЦИТЕ И ТОГАВА ТАКА СТАВА , И ФИБРОЗА НА БЕЛИЯ ДРОБ ,
  —цитат от коментар 6 на reply


  Мразят ги, 'щото безразборното използване на антибиотици ни докарват на главата супербактерии.

  - Докторе, нещо се разкашлях...
  - Няма проблеми, бе, те ти рецепта за доксициклин.

  Потребители с активирана функция "автоматичeн минус", 'щото са фанатични комундета: Мутри вън, Иво, Мунчету на Боеку, Ivan Stoyanov, Другарят Иванов*, #ОСТАВКА, Роси, Студио Х, samoedin, niksan1, Котаракът на Шрьодингер, Fiji, Norman Granz, Billy Pilgrim, historama, hawaii, dejmos, cinik, Virgin, Рим, Gopeто, 3biri, yavooor, Alexander97, Voiko, Kingpin, Doge, papуre, Oleg Shishmanov, dnevnikar, stein, Чарли Мишкин, Смартдъмби*, LudLustrator, Тайпи*, Hristov
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3669 Весело

  Мъка, мъка на "диалектическият" детерминизъм!

  Хем требе да са фали Властта, че "излекува" - хем и требе обосновка за тричане на мат'рялонаселението с "Ужаст! УжасТ!".

  И те' ви гениалната формула: "Излекуван не означава здрав!"

  Мдааммм ... Та кой отричаше "Новата реалност"?

 15. 15 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 697 Гневно

  Ето за това трябва пълен и абсолютен локдаун от 1 година и никакво излизане навън, за да не се заразяват хората.

 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3364 Неутрално

  До коментар [#15] от "techops":

  > Ето за това трябва пълен и абсолютен локдаун от 1 година и никакво излизане навън, за да не се заразяват хората.

  Според мен не са нужни частични мерки, трябва да се решават проблемите от корена.

  Пълен локдаун 7 години. Да видим тоя вирус какво ще измисли.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3105 Весело

  До коментар [#3] от "doggy":

  При вассинираните никой не знае какво има и какво няма , Както казват специалистите ,, няма данни"

 18. 18 Профил на zto53649477
  zto53649477
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Китайците създадоха вирус, който не само да парализира света за дълго, но и да намали трудоспособността на населението за години, съответно и конкурентоспособността на икономиките. Разбира се, китайците тоя вирус не ги лови и са единствената държава с ръст за 2020-та.

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3669 Весело

  До коментар [#15] от "techops":> Ето за това трябва пълен и абсолютен локдаун от 1 година и никакво излизане навън, за да не се заразяват хората.Според мен не са нужни частични мерки, трябва да се решават проблемите от корена.Пълен локдаун 7 години. Да видим тоя вирус какво ще измисли.
  —цитат от коментар 16 на Ан Он


  Ми една еврейска мурация - и ша требе пълен локдаун за 40 години!

  Е, те' тогаз няма да мой тоа вирус нищо да измисли!

 20. 20 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Думата "излекуван" е българско ноухау. Оригиналният термин е "recovered".

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 628 Неутрално

  И никой не смее да се запита не вреди ли всъщност и не влошава ли здравето точно носенето на парцал на носа, липсата на свеж въздух, липсата на движение, висенето по домовете и постоянния стрес. ..Предлагам да се направи експериметн, затворете млад здрав човек за две седмици в един апартамент, да не излиза и за една секунда и по възможност да не си отваря прозореца да диша свеж въздух, че никога не знаеш. ..Малоумната карантина на практика е това, и здрав човек да карантинираш и той после ще е уморен да ходи.
  —цитат от коментар 12 на Billy Pilgrim


  Да не забравяме и задължителното ежедневно и апокалиптично всяване на паника и облъчване на "матряла"от всички медии.
  "Лекари" се изтипосват в черна униформа и започват назидателно да заплашват със смърт, препълнени морги и т.н.
  Разбира се преди още хората да разберат какво се случва се спират и плановите операции.
  И всичко това от грижа за физическото и ментално здраве на народонаселението...разбира се...
  И после - ама болниците се препълниха...ама повечето не били всъщност за там, ама от къде ли тези хорица са се шашнали, та други, които наистина имаха нужда от лечение измираха по стълбите и коридорите....

 23. 23 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1276 Весело

  Здрав не винаги означава излекуван.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 24. 24 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  > Не е ясно каква част от хората в Германия, преболедували Ковид-19, са развили въпросния постковид синдром. Значи нищо не е ясно, ама си дърдорим празни приказки ?
  —цитат от коментар 8 на Ан Он


  О, вълшебнико, всички които са го изкарали със симптоматика имат постковид. Бъди сигурен.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 25. 25 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 623 Неутрално

  "Типични симптоми на постковид синдрома са хронична отпадналост, проблеми със сърцето и с концентрацията, задух и кашлица"
  Звучи точно като всеки друг псевдосиндром, развиващ се предимно след като медиите доволно насипят паника по въпроса. Аз хипохондрик без отпадналост, задух и проблеми с концентрацията не познавам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 905 Неутрално

  Имам едно наблюдение, чисто лично. Хората с прогресивни, либерални виждания изгълтаха цялата пропаганда за вируса и я преповториха с ентусиазъм. В същото време въпреки параноята си, някак успяха масово да се заразят, че и да карат бая тежко, а някои върли защитници на мерки не успяха и собствената си баба да опазят. Обаче реват на умряло другите да пазят. А те що не се пазеха достатъчно, откъде ги накаца тая гадна корона?

  Така, тия хора също така имат по-голям % дебели, защото по принцип ако си разпасан, дебел и не много успешен, няма как да не си прикачиш прогресивни идеи, за да компенсираш лична непълноценност.

  Та така, 'роната парадоксално поразява най-загрижените и параноични. В едно изследване на т. нар. "дълъг ковид" имаше прелюбппитни данни. Около 80% от оплакванията идват от жени. В групата с дълъг ковид има и 1.5% транссексуални, много над % в общото население. И само малък процент мъже. Още по-любопитно, половината с т. нар. "дълъг ковид" дори нямат антитела и няма доказателство, че изобщо са били болни. Китайската кашлица си взе жертвите, ама изкара и бая хипохондрици на светло. А жените са царе на неясни оплаквания (щото примерно хормонални проблеми имат сходни оплаквания с т. нар. "дълъг ковид" - чоглаво ти е, ама не знаеш от какво.)

 28. 28 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Значи винаги ще има Ковид 19 ...

 29. 29 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Според мен предковидовия синдром е по-страшен от постковидовия.

 30. 30 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#15] от "techops":

  Ма що не идете в Северна Корея, там имат як локдаун и никой с нищо не се заразява. Ако може всичките фашаги да се натоварите на хладилните камиони на Мутафчийски, че бездруго нямат работа поради липса на въргалящи се по улиците трупове, и не потеглите право към другаря Ким. Или се пренесете в Хонгконг да ви тестват с палки по главите. Ние тука безотговорниците ще преживеем някак задуха и отпадналостта.

 31. 31 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6190 Весело

  Не винаги симптомите на отпадналост и задух се дължат на пост-бла-бла синдром. Годината на производство (ЕГеНеТо) също има роля.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 32. 32 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 783 Неутрално

  До коментар [#13] от "Петърчо":ГОВОРИМ ЗА ВЪЗПАЛИТЕЛНИ ПРОЦЕСИ НА ВЪТРЕШНИТЕ СТЕНИ НА КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ БИЕ В СЪРЦЕ ГЛАВА И В БЯЛ ДРОБ НАЙ ВЕЧЕ , МЕГАНАРАСТВАНЕ НА ЕНЗИМИТЕ НА ЧЕРНИЯ ДРОБ АЛАТ АСАТ ГГТ , ЦЯЛО ГЕРОЙСТВО БЕШЕ ДА ИЗКАЧА ДВЕ СТЪПАЛА НАВЕДНЪЖ , БЕЗ АНТИБИОТИК СЕ ПОЛУЧАВА ТОВА ДЕТО ГО ЧЕТЕШ В СТАТИЯТА ПО ГОРЕ ПРИ ТАЯ ЖЕНА , ОЩЕ ПО ГАДНОТО Е ЧЕ ТИЯ ВЪЗПАЛЕНИЯ ПРОДУЦИРАТ ТРОМБИ , ИНСУЛТ ИНФАРКТ И ЗВЕРСКИ АРИТМИИ ПУЛС СТО И ПЕТШЕЙСЕ И ПОКАЧВАНЕ НА КРЪВНОТО НАД ДВЕСТА С ЦЕЛ ТЯЛОТО ДА ГО ПРОКАРА ТРОМБА , СЛОЖН Е , НЯМА ДА ГО РАЗБЕРЕШ АКО НЕ СИ БИЛ В ДУПКАТА !!!

 33. 33 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Ето за това пазене му е майката и ваксиниране. Самия Ковид може и да мине леко, но пораженията остават дълготрайно. Интересно е да чуем разкаяние от невярващите в епидемията, след като са се разболели? Примерно - г-жа Нинова нещо замлъкна......

 34. 34 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  Мдаа, страхът в обществото трябва да се поддържа, щото иначе хората гледайки какво става, ще си кажат, че всъщност не е толкова страшно, ще го прекарат за седмица и готово. Ако въобще се заразят.Снимките на хладилните камиони предполагаемо пълни с трупове изчезнаха, но се заговори за постковид синдром.
  —цитат от коментар 7 на Боян Таксиров


  Вие сигурно не сте виждал нито един болен от Ковид , нали?

 35. 35 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Какво точно означава “излекуван“ е част от тайната на Плана за пандемията..

 36. 36 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  Значи винаги ще има Ковид 19 ...
  —цитат от коментар 28 на dejmos


  Ъхъм.
  Както винаги е имало вируси и ще има ...

  А аз от самото начало на патакламата твърдя, че може да го е имало и винаги преди.
  PSR-ит е разработен, да припомня, през 80-те години на миналия век, а коронавирусите се изясни, че са слабо изследвани досега от вирусологията, не са били обект на особено внимание.
  Та като нищо някои от тежките грипни епидемии преди може да се окажат негови или на негови "брат'чеди" - никой не може да каже дали е вярно или да отрече.

 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Ето за това пазене му е майката и ваксиниране. Самия Ковид може и да мине леко, но пораженията остават дълготрайно. Интересно е да чуем разкаяние от невярващите в епидемията, след като са се разболели? .....
  —цитат от коментар 33 на Мавродинов


  Помните ли, как се шашкаше и “Дневник“ - как щял бил да се възстанови Роналдо?
  Пуснаха и статия на темата ..

  И се оказа не много сложно - четвъртък е имал отрицателен тест, петък е провел тренировка, събота - два гола на “Специа“..

  Също и Златан Ибрахимович .. ковид, ковид .. излезе му отривателен тест - влиза и гол!

  Също и нашият Мартин Камбуров.. Ковид, влезе на смяна - гол на Герена след 3 минути игра..

  Явно Ковид и последиците от него, въобще не са така изучени!

 38. 38 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Мдаа, страхът в обществото трябва да се поддържа, щото иначе хората гледайки какво става, ще си кажат, че всъщност не е толкова страшно, ще го прекарат за седмица и готово. Ако въобще се заразят.Снимките на хладилните камиони предполагаемо пълни с трупове изчезнаха, но се заговори за постковид синдром.
  —цитат от коментар 7 на Боян Таксиров


  Имам приятели и познати, които преболедуваха - от около 10 души, които познавам една жена почина. Четирима имат сериозни проблеми, въпреки че се излекуваха отдавна- един приятел е със сърдечни проблеми и аритмия, въпреки че досега не е имал сърдечни оплаквания, една жена е с яка дископатия и едва да ходи, друга още непрекъснато кашля, макар че отдавна е излекувана и друг мой приятел е с подути крака - нещо като подагра и още не могат да разберат какво е.
  Глупака обаче си държи на своето.

 39. 39 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#15] от "techops":

  не 1, 3 години и всички с 10 ваксини и никой да не доближава друго човешко същество на повече от 10 метра .дистанция му е майката,10 години затвор за здрависване и 20 за прегръдка(за целувка разтрел) ,само така ще преборим този свръх смъртоносен вирус КОВИДЕ АКБАР КОВИДЕ АКБАР ,МОЖЕ ДА СТЕ ЗДРАВИ, АМА СТЕ БОЛНИ.

 40. 40 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#38] от "blagoj":

  аз пък го изкарах за 3 дена на крака ,както и мойте познати.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  То и от обикновения грип често остават последствия за дълго.

 42. 42 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#34] от "star bastun":

  ех какъв хубав беше животът преди 02.20 когато нямаше болести и никой не умираше.

 43. 43 Профил на Clint_Eastwood
  Clint_Eastwood
  Рейтинг: 816 Неутрално

  Е*а си глупостите, братче.....

  Няма по-тъпо нещо от журналиста.

  Като епидемиолози по инфекциозни болести и учени в областта на общественото здраве имаме сериозни опасения относно вредното въздействие върху физическото и психическото здраве на населението, в резултат на преобладаващите политики наложени във връзка с COVID-19: https://gbdeclaration.org/great-barrington-declaration-bulgarian/
 44. 44 Профил на Orchid
  Orchid
  Рейтинг: 930 Неутрално

  Колко ли от обичайните неразположения на човек отвреме на време през деня са в резултат на нещо си, ама що ли не ги търсихме тия причини и не дълбаехме така преди. Моите наблюдения са че тия дето най-ги е шубе от кашлицата го карат най-зле, останалите даже не се сещат че са я минали. И никой не смее да се запита не вреди ли всъщност и не влошава ли здравето точно носенето на парцал на носа, липсата на свеж въздух, липсата на движение, висенето по домовете и постоянния стрес. Със същата правдоподобност, даже още по-голяма може да допуснем че 25годишната атлетична германка се задъхва точно заради тези изброени неща. Предлагам да се направи експериметн, затворете млад здрав човек за две седмици в един апартамент, да не излиза и за една секунда и по възможност да не си отваря прозореца да диша свеж въздух, че никога не знаеш. Дали пък няма после да се чувства задъхващ се по стълбите и уморен през деня? Малоумната карантина на практика е това, и здрав човек да карантинираш и той после ще е уморен да ходи.
  —цитат от коментар 12 на Billy Pilgrim


  Един от най-смислените коментари по темата. Поразгледах малко Дневник и видях, че това е четвърта статия по отношение на последващи болестта ефекти, от ноември насам. Три са преписани от Дойче веле, стожерът на паниката в Европа, явно.
  В изключително малко медии се прокрадва ( и то доста страхливо) идеята за психологическите ефекти от заболяването, стреса преди, по време и след това, паник атаките, тревожността и депресията, които цялата обстановка на затваряне и изолация причиняват у хората. Задъхването е най-малкият проблем, който може да се случи на хората от сега нататък.
  Никоя медия не говори и не поема обществена дискусия за превенция на личностно ниво - задравословно хранене и спорт, намаляване на стреса, както и промяна на самата доболнична и болнична помощ. Защото е по-лесно да обвиняваме и затваряме зддрави хора, отколкото да се опитаме да променим системните грешки.

 45. 45 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Всяко заболяване може да има дълготрайни последици върху организма.
  При "лекуването" на ковида обаче имаше и много експерименти и е хубаво да се обърне внимание и с какви точно лекарства са били "лекувани" съответните пациенти, за да не се окаже, че пост - ковид симпомите са странични реакции на лекарствата. При коктейла от лекарства, който по едно време се изписваше в Бъглария за домашно лечение, съм очудена, че няма много такива истории и от България.

 46. 46 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 947 Неутрално

  И аз се Очудвам, че има безсимптомни болни, неоздравели излекувани, незащитени ваксинирани, и т. н. глупости. Скоро ще изкукуригаме от ковид- новини......... мда

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK