Вирус, подобен на SARS-CoV-2, e присъствал в Камбоджа още през 2010 г.

Вирус, подобен на SARS-CoV-2, e присъствал в Камбоджа още през 2010 г.

© Pixabay.comПрез ноември и декември 2010 г. ЮНЕСКО и властите в Камбоджа канят учени от Националния природонаучен музей в Париж да изследват биологичното разнообразие на прилепите в няколко обекта в Северна Камбоджа. Уловени са голям брой прилепи, включително осем вида от рода Rhinolophus - те представляват голям интерес за вирусолозите. тъй като те са резервоарът на всички сарбековируси - групата на коронавирусите, съдържаща човешките вируси SARS-CoV и SARS-CoV-2, съответно отговорни за епидемията на ТОРС през 2002 - 2004 г. и настоящата пандемия от COVID-19.


При изследване на 10-годишните проби през 2020 г. са открити два варианта на вирус, близък до SARS-CoV-2, при два прилепа от вида Rhinolophus shameli, уловени през 2010 г. в пещера в провинция Стеунг Тренг.


Резултатите от това изследване са свободно достъпни на уебсайта bioRxiv.
Откриването на този нов вирус в Северна Камбоджа е важно, тъй като той е първият открит извън Китай, който е близък до SARS-CoV-2 - от 29 913 подредени бази в геномите на двата вируса 93% са идентични. Всички други, за които е било съобщавано до момента, са открити при животни, събрани в Китай, включително два вируса, открити в два вида прилепи Rhinolophus в южната част на Китай, и още два по-различни вируса (90% и 85%), открити в панголини, заловени от китайските митници в провинции Гуандун и Гуанси.

Новият вирус от Камбоджа е открит в ендемичен за Югоизточна Азия вид прилеп, който не се простира отвъд китайската провинция Юнан, където са открити двата предишни вируса, подобни на SARS-CoV-2.


Това означава, че вируси, подобни на SARS-CoV-2, циркулират от няколко десетилетия, както личи от молекулярните датировки, в цяла Югоизточна Азия и Юнан и че различни видове прилепи са могли да обменят тези вируси в пещерите, които обитават.


Китайските учени търсят сарбековируси в цялата страна от около 15 години. Те са открили повече от 100 вируса, подобни на SARS-CoV, но само два, свързани с SARS-CoV-2. По този начин новите данни потвърждават хипотезата, че подобни на SARS-CoV-2 вируси присъстват най-вече в Югоизточна Азия, докато подобни на SARS-CoV вируси са доминиращи в Китай.


Най-вероятно групата SARS-CoV-2 произхожда от континенталната част на Югоизточна Азия. Човешките популации в Камбоджа, Лаос, Тайланд и Виетнам, изглежда, са много по-малко засегнати от пандемията от COVID-19, отколкото други страни в региона като Бангладеш, Мианмар, Малайзия, Филипините и Индонезия. Това предполага, че популациите на тези четири страни може да се възползват от ниво на стаден имунитет срещу сарбековируси.


Вирус, подобен на SARS-CoV-2, e присъствал в Камбоджа още през 2010 г.

© Pixabay.com


Освен прилепите малайският панголин (Manis javanica) е единственото диво животно, при което са открити вируси, подобни на SARS-CoV-2. Проблемът е, че тези открития са направени в доста специален контекст, този на трафика на панголин. Няколко болни животни бяха иззети от китайската митница в провинция Гуанси през 2017-2018 г. и в провинция Гуангдонг през 2019 г.


Дори вирусите, секвенирани в панголини, да не са толкова близки до SARS-CoV-2 (единият е 85% идентичен, а другият 90%), те показват, че поне два сарбековируса са могли да бъдат внесени в Китай много преди епидемията COVID-19. Всъщност е доказано, че панголините от страните от Югоизточна Азия са се инфектирали един друг, докато са били в плен на китайска територия.


Възможно е панголините да са се заразили първоначално в естествената им среда в Югоизточна Азия. Откриването на нов вирус, близък до SARS-CoV-2 при прилепите в Камбоджа, подкрепя тази хипотеза, тъй като прилепите и панголините могат да се срещат, поне от време на време, в пещери в Югоизточна Азия. Това засилва хипотезата, че трафикът на панголини е отговорен за многократния "износ" на вируси, подобни на SARS-CoV-2, за Китай.


През 2020 г. американските норки, отглеждани за козината им, бяха заразени с вируса SARS-CoV-2 от хора в Европа и САЩ. През ноември 2020 г. милиони норки в Дания бяха унищожени, след като се заразиха с COVID-19 и от своя страна предадоха мутиралата му форма обратно на хората.


Кризата с COVID-19 научи света, че задържането на голям брой дребни месоядни животни в плен е основен риск за здравето: вирусите могат да се разпространяват и еволюират бързо в развъдните съоръжения, като потенциално произвеждат повече по-опасни варианти. Тъй като панголините и дребните видове месоядни животни често се съхраняват и продават заедно на "мокри" пазари, лавинообразният ефект, дължащ се на междувидово вирусно предаване, може да е бил последната стъпка в началото на човешката пандемия COVID-19.


Този сценарий е много вероятен, тъй като през последното десетилетие са били нелегално пренесени близо 1 милион панголини и милиони малки месоядни животни се отглеждат във ферми за кожи в Китай.


За да се тества тази хипотеза и да се разбере защо епидемиите се появяват в Китай, а не другаде, би било интересно да се търси възможна инфекция от сарбековируси в проби от американски норки и миещи се кучета, отглеждани за козината им в Китай. Тези проби съществуват, те са събрани през последните две десетилетия за изследване на вируса на кучешката чума или вируса на птичия грип H5N1 и H9N2.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1639 Неутрално

  Цитат:
  Вирус, подобен на SARS-CoV-2, e присъствал в Камбоджа още през 2010 г.

  -----
  Никой не ме чете...
  Ако проверят мумиите на фараоните по Египетско - бас залагам, че с вероятност 99.99% ще открият корона...

 2. 2 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5950 Весело

  Прилеп!
  Виросот е македонски и постои од десет иляди години!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  > Вирус, подобен на SARS-CoV-2, e присъствал в Камбоджа още през 2010 г.

  А според научната общност е присъствал там още през 2000 година преди новата ера.

  Даже 200 000 година преди новата ера.

  Както и останалите няколко милиона видове вируси.

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2293 Неутрално

  Естествено че като има прилепи ще го има и вируса.
  Това че ние бе сме запознати с него си е съвсем отделна тема.

 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  До коментар [#2] от "Незнайко в Слънчевия град":

  > Виросот е македонски

  Ех какви вируси имаше едно време, а ?

  Вълшебници направо ...

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5950 Весело

  До коментар [#5] от "Ан Он":

  Факири!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3261 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  >Естествено че като има прилепи ще го има и вируса.

  Прилепите са се появили някъде преди 50 милиона години.

  Бая вириси са ни предали през изминалото време...

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Страхува ли ви вируса, а дтрахува ли ви ...

 9. 9 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3352 Любопитно

  Значи въпреки всичко човекът е виновен за плъзването на вируса(ите) по света!!Лакомията за пари,яденето на всевъзможни животинки ще направи така че природата ще ни "отговори" потресаващо...........

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3392 Весело

  "Дори вирусите, секвенирани в панголини, да не са толкова близки до SARS-CoV-2 (единият е 85% идентичен, а другият 90%), те показват, че поне два сарбековируса са могли да бъдат внесени в Китай много преди епидемията Covid-19 . Всъщност е доказано, че панголините от страните от Югоизточна Азия са се инфектирали един друг, докато са били в плен на китайска територия."

  Ами както и да го погледне човек, баш китайски си е вируса, няма какво да се сърдят другарите в Пекин......

 11. 11 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5636 Неутрално

  Преносител да не се окаже комар, вместо прилеп.

 12. 12 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Прилеп! Виросот е македонски и постои од десет иляди години!!!
  —цитат от коментар 2 на Незнайко в Слънчевия град


  Ама Тито го надви! Кога Тито гъбяса, отпочноа са проблемите!

 13. 13 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Правих сметка, че от мои близки и познати имам доказано минали през короната 16 човекса, и това е без семействата им. Със семействата трябва да са поне към 50 - 55 човека.
  От тях имам:
  1. Починал 1 - на вазраст, мъж.
  2. Трима минали през болница с тежки симптоми - мъже 2 (над 60 пушач с наднормено тегло и 50-годишен лекар), една жена над 70 с придружаващи заболявания.
  3. 2 - ма с по-висока температура за по-дълго време - жени.
  4. Другите до бройката 50 или не са го усетили или само загуба на вкус или обоняние.
  Т.е. от около 55 човека, това е домораслата статистика.

 14. "За да се разбере защо епидемиите се появяват в Китай, а не другаде....".

  Много е просто. Заради глада. Въпреки че скоро ще станат икономика номер едно в света, Китайската комунистическа партия не е забранила и населението убива, продава и яде всякакви животни.


  Жалка история.

 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2474 Неутрално

  Лека полека, нишката ще се разплете чак до Пол Пот.

 16. 16 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 646 Любопитно

  До коментар [#1] от "Аскет":

  С PCR-тест, нали?

 17. 17 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2991 Неутрално

  Като прочетеш заглавието си мислиш, че ставало въпрос за хора. А в статията се говори, че ставало въпрос за прилепи.

  А иначе още при предния грип тези вируси бяха известни че се намират в прилепите и имаше предупреждения от 2007 още че някои практики на ядене на прилепи в някои китайски провинции може да доведе до разпространение на тези вируси сред хората.

  Е стана.

 18. 18 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Природата реагира на огромната човешка популация.
  Така може така реагира. Природата не чете Билията и не знае, че всички живи твари са дадени на човека само за да му служат.

  подпис
 19. 19 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  Всеки вид на земята има своя мисия. Мисията на прилепите е да ядат насекоми и да се чифтосват в пещерите, панголините ...... норките....

  А мисията на хората, съгласно последната мода, е да се забавляваме.

  подпис
 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2469 Неутрално

  Винаги съм смятал ,че Пол Пот е виновен ..., дори бях убеден!
  Ако сме сериозни , грип има винаги...птичи, свински , телешки , прилепски ..Дръг е въпроса защо някой натисна да се правеят тези МЕРКИ. Една държава (Беларус) не взе никакви мерки ., ......е няма повишена смъртност в съпоставка с 2019. Тогава защо е тази патардия , ако не за други неща !

 21. Цитат:Вирус, подобен на SARS-CoV-2, e присъствал в Камбоджа още през 2010 г.-----Никой не ме чете...Ако проверят мумиите на фараоните по Египетско - бас залагам, че с вероятност 99.99% ще открият корона...
  —цитат от коментар 1 на Аскет


  Което е нещо съвсем нормално. Прилепите са единствените бозайници дето летят. При което изразходват огромно количество енергия при което от клетките изпадат молекули с които пък коронавирусите се хранят. Затова и на прилепите нищо им няма. Така че такива коронавируси има още много преди фараоните. Това сме го писали преди близо година. Въпросът е в посредника? И също учените дали не трябва да проверят африканските панголии дето се вкарват с цели кораби в Китай за да задоволят глада и търсенето.

 22. 22 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2435 Любопитно

  "Китайските учени търсят сарбековируси в цялата страна от около 15 години. "

  Намерили са ги! Че даже ни ги дадоха и на нас, дори и без да сме им ги искали!

 23. Природата реагира на огромната човешка популация. Така може така реагира. Природата не чете Билията и не знае, че всички живи твари са дадени на човека само за да му служат.
  —цитат от коментар 18 на Иван K


  Природата реагира, обаче човекът е най-големият паразит и пак ще победи. След години СЗО ще обяви окончателното унищожаване на SARS CoV -2 в природата както го направи през 1980 с вируса на Едрата шарка.

 24. 24 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  От сто кладенеца вода ще донесат. Няма причина да търсиш вируси в природата, освен ако не искаш да ги модифицираш като оръжие. Обърнете се към някой известен и действителен математик и го питайте каква е вероятност да се заразиш от прилепи, които не живеят сред хора.

 25. 25 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Търсещите сложни обяснения, или са с промити мозъци или се опитват да се правят на много умни, но не са.

 26. 26 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Изглежда терминът "ендемичен вид" затруднява много форумни "капацитети". Ако този подвид на корона-вирусите се среща само у ендемични за югоизточна Азия прилепи, то няма как да е бил наличен у прилепите в долината на Нил, та фараоните да се заразят с него. То в статията го пише, де, ама кой да чете: В част от Азия населението има стаден имунитет, понеже от поколения насам се среща с тези вируси. В останалата част на света такъв имунитет няма, понеже тези вируси преди глобализацията не са напускали ЮИ Азия. Този феномен не е нов. При идването на европейците в Америка местното население измира от болестите, донесени от новите заселници, срещу които последните имат вече имунитет. Изобщо не е изключено да се случва това още много пъти в историята.

 27. 27 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тарасион":

  Глупости, целият свят търгува с Азия от пет века насам. Глобализацията е само продължение. Ако е толкова опасно сега, не е било по-малко преди. Винаги можеш да пренесеш нещо по търговски път. Друго е обяснението, далеч по-очевидно.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7814 Неутрално

  Сигурно всички вируси за известни на човечеството.

 29. 29 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 610 Любопитно

  При условие, че между човека и шимпанзето има над 98% съвпадение на генома, тази прилика от 93% между корона вирусите ми се вижда странна за категоризиранито им като много близки.

  @)----,--'--
 30. 30 Профил на Riley Wheeler
  Riley Wheeler
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Във всеки случай тези заболявания винаги се предават от китайците. Те се заразяват с тези заболявания, защото ядат всеки бръмбар, без да готвят животно.
  basketballlegend

  <a href='https://www.basketballlegends.club'>basketballlegends</a>
 31. 31 Профил на Riley Wheeler
  Riley Wheeler
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Във всеки случай тези заболявания винаги се предават от китайците. Те се заразяват с тези заболявания, защото ядат всеки бръмбар, без да готвят животно.
  https://basketballlegends.club

  <a href='https://www.basketballlegends.club'>basketballlegends</a>
 32. 32 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 33. 33 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 34. 34 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 107 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 35. 35 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41 Профил на Йордан
  Йордан
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Поне все още има хора, които се опитват да помогнат на потърпевшите от съответните фирми да си върнат парите като с условията могат да се запознаят на следните страници:
  1. www.finance-engineering-opinions.com
  2. www.opinions-postfinance.com
  3. www.capital-engineering-reviews.com
  4. www.grandeasternmarket-reviews.com
  5. www.reviews-grandresearch.com

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK