"Като остатък от комунистическо време" - проф. Детрез за българо-македонската комисия

Проф. Раймонд Детрез на представянето на книгата си "Не търсят гърци, а ромеи да бъдат. Православната културна общност в Османската империя, ХV – ХІХ век" в София

© YouTube

Проф. Раймонд Детрез на представянето на книгата си "Не търсят гърци, а ромеи да бъдат. Православната културна общност в Османската империя, ХV – ХІХ век" в СофияБългаро-македонската историческа комисия "изглежда като един остатък от комунистическо време", казва в интервю за сайта МКД белгийският изследовател на Югоизточна Европа проф. Раймонд Детрез.


В интервюто, в което търси баланса между позициите на спорещите България и Северна Македония за общата история и редица други въпроси, проф. Детрез е критичен към нагласите и в двете страни (за което впрочем е силно критикуван в България). Смята, че ключът към решението на проблема е в контактите между българите и македонците и в промяна в подхода към образованието.


Комисията изглежда като от времето, "когато (Йосип Броз) Тито и (Николае) Чаушеску сядат и постигат съгласие и изведнъж югославяните и румънците са братски и приятелски народи. Каквото и да се договорят (историците в София и Скопие - бел. ред.), каквото и да обещае Северна Македония, това няма да промени мисленето на самия македонски народ по отношение на въпросите. Ще се цензурират научни публикации ли, вестници, телевизионни емисии, за да няма мислене, което не допада на България?"
Нужно е, напротив, двете страни да контактуват помежду си "отдолу нагоре" - гражданите "да се запознават, да спорят", да се отварят за аргументите на другите и "накрая да схванат, че можеш да другаруваш и да правиш бизнес и с човек, който има друго мислене за Гоце Делчев".


Отбелязва, че напрежението между София и Скопие, още по югославско време, е с различен интензитет "в зависимост от отношенията между Белград и Москва".

"Мога да разбера" позицията на България за македонската национална идентичност и езика, но проблемът е "в употребата на политически средства, за да може тя да се наложи," казва още професорът. "В България политиците и историците не трябва да сменят мисленето, а да приемат, че политиците и историците в Северна Македония имат право на по-различно мислене." Учещите в момента се "индоктринират с патриотична и митологична версия на миналото, в която трябва да вярват, като във верски догми" и това създава "монолитно публично мислене, от което зависят и решенията на политиците" и това е проблем "и в много други страни".

"Докато не се промени общественото мислене, няма да се правят отстъпки. Това важи и за Северна Македония," смята още проф. Детрез. "Неслучайно се казва, че за един политик отстъпките в "македонския въпрос" биха били политическо самоубийство."


От Григор Пърличев до Че Гевара


Попитан за твърденията за "кражба на историята", той казва: "Ако македонците "откраднат" Гоце Делчев, българите пак си го имат, както преди кражбата... Историческите личности може да имат своето място в много национални наративи."


Той отхвърля идеята за "изкуствена нация", тъй като държавите не съществуват в природата и търси корените на македонската национална идеология далеч преди Йосип Броз Тито и Коминтерна. Преди това заявява, че "човек не се ражда с национално съзнание, а го придобива със семейно възпитание, училището, влиянието на книгите и личен опит" (последното казва по повод на българския възрожденец Григор Пърличев, за когото е написал книга - по думите му се идентифицирал първо с гръцката нация, след това за българин, а към края на живота си, разочарован, развил и "един вид" македонска идентичност). Обръща внимание, че "някои хора може да играят важна роля в историята на повече нации и да имат свое място в повече национални наративи". Примерът е по повод на аржентинеца Че Гевара, който е и кубински революционер.


"Македонците постепенно започнаха да се появяват като отделна общност дори след средата на 20 в. Оттогава има хора, които казват, че са македонци и за мен са македонци. Фактите са факти и с тях не трябва да се манипулира, но тълкуванията трябва да бъдат свободни," продължава проф. Детрез. Тук той критикува отритата на македонски сайт поема от Никола Вапцаров, в която не се отбелязва, че е превод от български, "сякаш Вапцаров я е написал на македонски".


"Балканските народи сами затвърждават предразсъдъците на Запада"


Нарича цар Самуил българин, защото това пише в изворите, но отбелязва, че това не го лишава от правото "от професионално любопитство" да се пита "какво точно в Средновековието обхваща самоопределението "българин". По друг въпрос на практика обаче застава на страната на критиците на премиера Зоран Заев, който в интервю се отказа от термина "българска окупация" във Втората световна война и го замени с "българска администрация". Детрез обръща внимание, че и българите използват термина "окупационен корпус" по време на войната.


Изследователят опитва да изгради нюансирана представа за спора дали съществува македонски език - литературните езици са изцяло равноправни, но е и факт, че "са изградени върху един и същ език като континуум на диалекти, който още през 19 в. се наричал "български език", дори от онези, които смятали, че диалектите в Македония представляват отделно македонско наречие, което се различава от източнобългарските до такава степен, че са взаимно неразбираеми."


"Струва ми се, че ако в България веднъж завинаги се приеме съществуването на македонски литературен език и на македонска нация, по-точно ако изчезнат всякакви (от гледна точка на македонците) "български претенции", за македонците не би трябвало да има проблем да приемат, че едно време езикът им се наричал "български" и не се различавал радикално от българския."


Раймонд Детрез,

историк


Проф. Детрез казва още, че се опитва да поправя негативните представи за Балканите на запад, "но за съжаление ми се струва, че балканските народи сами постоянно затвърждават тези предразсъдъци". "Често се казва, че народ, който не знае миналото си, няма бъдеще. Но на Балканите народите носят миналото си зад себе си като тежък товар, който им пречи по-бързо да напредват. Изглежда, всичко там минава, освен миналото."

Ключови думи към статията:

Коментари (124)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Пак шамар за шайката. Не се прави дипломация с милиционерски ботуши.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  Пак шамар за шайката. Не се прави дипломация с милиционерски ботуши.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Не смятам за правилно ( редно !) , лице от страна член на ЕС , с история , в която етническият модел се респектира в една държава - два етноса ( самопределящи се за такива , което важно....) , да дава ударение само върху образованието на подрастващите , защото излиза , че възрастните нищо не разбират , а и не всичко е остатък от комунистическото минало!

 6. 6 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  През глупостите на г-н Детрез сто пъти предпочитам казаното от Весела Ляхова за тази комисия: "двустранни научни комисии, обречени на неуспех, защото какво има да се умува и преговаря с една лъжа."
  https://www.dnevnik.bg/knigi/2021/01/25/4167055_vesela_liahova_istinata_ne_e_kresliva_kato_lujata_i/

 7. 7 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Любопитно

  ,,Попитан за твърденията за "кражба на историята", той казва: "Ако македонците "откраднат" Гоце Делчев, българите пак си го имат, както преди кражбата... Историческите личности може да имат своето място в много национални наративи."
  Тоя наред ли е с главата?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  ,,Той отхвърля идеята за "изкуствена нация", тъй като държавите не съществуват в природата и търси корените на македонската национална идеология далеч преди Йосип Броз Тито и Коминтерна”

  И къде ше им намери корените?...ще намери корените на македонците в България 😂

 10. 10 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Чисто обективно, написаното е пълна безсмислица.

 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Пак ли тоя....професор.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 12. 12 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 2093 Неутрално

  Нещата ще се променят след изборите, като мвро и подобни утайки бъдат изритани от парламента.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 13. 13 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  А от т. нар. "Македонци" се иска не да признават нашият прочит на историята, а да признаят документите и да ги тълкуват безпристрастно. Те не го правят.

 14. 14 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  До коментар [#12] от "kaiser":

  Кое ще се промени, Гоце ще стане северномакедонец ли?

 15. 15 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  ,,Изследователят опитва да изгради нюансирана представа за спора дали съществува македонски език - литературните езици са изцяло равноправни, но е и факт, че "са изградени върху един и същ език като континуум на диалекти, който още през 19 в. се наричал "български език", дори от онези, които смятали, че диалектите в Македония представляват отделно македонско наречие, което се различава от източнобългарските до такава степен, че са взаимно неразбираеми."

  И какво им е неразбираемо на северномакедонците? Че те си говорят на чист български диалект 😂 плюс три четири внесени сръбски думи

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  "Струва ми се, че ако в България веднъж завинаги се приеме съществуването на македонски литературен език и на македонска нация, по-точно ако изчезнат всякакви (от гледна точка на македонците) "български претенции", за македонците не би трябвало да има проблем да приемат, че едно време езикът им се наричал "български" и не се различавал радикално от българския."

  Господинът дори не си е дал труд да научи българската позиция, която предлага същото, но в обратен ред - тръгнал да дава акъл.

 18. 18
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Коментарът е скрит от модераторите, защото съдържа вулгарни, нецензурни квалификации, лични нападки, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на други коментиращи и лица, цитирани в публикациите. Ако въпреки това желаете да го видите, натиснете тук.

 19. 19 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 563 Неутрално

  "Ще се цензурират научни публикации ли, вестници, телевизионни емисии, за да няма мислене, което не допада на България?" (Детрез)
  В Северна Македония няма научни публикации, що се отнася до българската история.
  Има публикации. Но те НЕ СА научни.
  Леополд фон Ранке, "бащата на науката история", получава тази титла, защото е решен "да се придържа стриктно към фактите на историята, да не изнася проповеди, да не се позовава на морала, да не разказва приказки, а да казва чистата историческа истина".
  Ето пример за чиста историческа истина – Из писмо на Гоце Делчев до Никола Малешевски: „Отцѣпленията и разцѣпленията никакъ да не ни плашатъ. Действително жалко е, но що можемъ да правимъ, когато си сме БЪЛГАРИ и всички страдаме отъ една обща болѣсть! Ако тая болѣсть не сѫществуваше въ нашитѣ прадѣди, отъ които е наследство и въ насъ нѣмаше да попаднатъ подъ грозния скиптъръ на турскитѣ султани…"

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 21. 21 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 13 Неутрално

  Българо-северномакедонски проблем няма. Единствените с проблем са северномакедонците, които твърдят, че искат да са в ЕС. Ако това е така, отдавна трябваше да са приели българските условия и да се приключи драмата. Първото необходимо условие за развитие на процеса по присъединяване е да се приемат българските искания. Следват още много, които ще бъдат поставени от други държави. След около 10-15 години евентуално Северна Македония може и да влезе в ЕС.

  Но това си зависи от тях и е изцяло техен проблем. Не разбирам защо се дискутира толкова много в България и ни се насажда внушението, че ние имаме някакъв проблем, когато не ние сме се запътили към ЕС.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  ” Григор Пърличев, за когото е написал книга - по думите му се идентифицирал първо с гръцката нация, след това за българин, а към края на живота си, разочарован, развил и "един вид" македонска идентичност).”


  Другарю Детрез, не е хубаво да се лъже, дори когато се налага, за да се заслужи гранта! Това, че Пърличев е написал поемата ”Сердарят” на гръцки, не го прави грък. Напротив, при беседата на гръцкото жури с Пърличев, той ясно заявява, че е българин. Същото Пърличев прави и в своята Автобиография.
  Моля, придържайте се към фактите и не си измисляйте като македонците други идентичности за пичинали хора.

 24. 24 Профил на uvtest
  uvtest
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  Детрез : " промяна в подхода към образованието. " ------------------Анджък де ,България нали точно това иска,промяна на учебниците по история в СРМ.

 25. 25 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Колко лампи трябва да светнат на уж умните глави, за да прозрат елементарният модел, по който се случват събитията?

  Да, Русия и Сърбия не искат РСМ да започне преговори за членство в ЕС. И да, те правят всичко възможно, за да си постигнат целите. Само че, това не се случва като вербуват агенти в България, което е трудно и неблагодарно начинание със съмнителен ефект. Постигат го далеч по-лесно - активират целият политически елит в РСМ да се държи толкова провокативно и неприемливо, колкото е необходимо, за да реагираме. Ако у нас няма реакция, ще има още и още действия и провокации, докато и на най-премерените не им издържат нервите.

  Просто, но ефективно. И което пък ясно показва, че РСМ наистина не е готова за ЕС, тъй като целият и политически елит е изцяло на подчинение на Белград и Москва.

 26. 26 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  ,,Изследователят опитва да изгради нюансирана представа за спора дали съществува македонски език - ...”
  Няма никаква нужда да се опитва да изгражда ,,нюансирана” представа дали има македонски или родопски език!
  ИМА СЪС СИГУРНОСТ и ДВАТА СА ДИАЛЕКТИ НА БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК!

 27. 27 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#24] от "uvtest":


  Доживях и на тебе да ти сложа един плюс

 28. 28 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  проф. Раймонд Детрез, остатък от западния колониализъм и национализъм.

  Свободата, Санчо...
 29. 29 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  "каквото и да обещае Северна Македония, това няма да промени мисленето на самия македонски народ по отношение на въпросите. Ще се цензурират научни публикации ли, вестници, телевизионни емисии, за да няма мислене, което не допада на България?"

  Белгийците бяха ли антисемити и помгаха ли на Хитлер през втората световна война? Да? Сега такива ли са? Не? Е значи можело да се промени мисленето на един народ като цяло.

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "..каквото и да обещае Северна Македония, това няма да промени мисленето на самия македонски народ по отношение на въпросите. ..... Нужно е, напротив, двете страни да контактуват помежду си...."

  Че то мисленето на т. н. македонски народ е формирано насилствено. С натиск и откровен терор. А античното мислене е идиотско.
  А някой пречи ли на контактуването? То е само въпрос на желание.

 31. 31 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  На професора като му задигнат джебчийките около Шератон портфейла, му пожелавам успешни преговори с тях кой кого всъщност е окрал. Шото и джебчийките имат алтернативни виждания за историята.

 32. 32 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  Не е нужно да се цензурира нищо. Нужен е един сборник с автентични изворови документи. Отсъствието на такъв сборник е най-ясната порява на цензура сега, в момента.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 33. 33 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  А до професор Детрез: Бях в Брюксел през 2009 г, през юни. Фламандски националисти бяха разбили стъклената фасада на френскоезичния национален театър. Така че преди да говорите наставнически как българите и македонците изглеждали в очите на запада, оправете собствените си бакии.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 34. 34 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Проф. Детрез що не обясни на украинците, че такава народност няма или да им държи сметка защо забраняват руския език а не "спорят" с руснаците или що украинците да не "правят търговия" с хора, които смятат националния им герой за нацист.

  Свободата, Санчо...
 35. 35 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  ,,Попитан за твърденията за "кражба на историята", той казва: "Ако македонците "откраднат" Гоце Делчев, българите пак си го имат, както преди кражбата... Историческите личности може да имат своето място в много национални наративи." Тоя наред ли е с главата?
  —цитат от коментар 7 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Не е наред, разбира се .... Цар Самуил, според тоя, сигурно освен български цар, е бил и македонски цар, който, на всичкото отгоре, се бил и сражавал срещу ....... българите ??! Нали "историческите личности можело да имат своето място в много национални наративи" !?!?!?

 36. 36 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Весело

  "Струва ми се, че ако в България веднъж завинаги се приеме съществуването на македонски литературен език и на македонска нация..."  Другарю Детрез, може ли да споменете някои автори през вековете, писали на македонски литературен език?!
  Жалка история!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 37. 37 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 950 Разстроено

  Задавам си въпроса, кому е нужно и носи полза тук и в никоя друга медия да се дава гласност на този "професор"? Коментарите под статията са показателни, но защо се разпалват страстите под подобни/както и на сръбският умник/ брътвежи, вместо да се подминат с презрение. Не е ли това част от редакционната политика да се настройват българите срещу някакъв "враг", било то руснаци, гърци, турци, македонци, сърби, американци, управляващи? Имам усещането, че в България всеки е враг на всеки, граждани срещу селяни, българи срещу роми, българи срещу турци и така до безкрай. Чия мелница захранва това, Дневник?

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 38. 38 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  ми то и на мен белгийското отношение към конго и конгоанците ми напомня за едни не така отдалчени варварски времена в белгийската история, ама той тръгнал с тая комисия да се занимава

 39. 39 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  Поредни глупости на изкуфелата продажна отрепка, която от Скопие са купили за да бълва антибългарска пропаганда по цел ден ...
  —цитат от коментар 22 на nnb3164O665


  За съжаление тази антибългарска пропаганда се бълва чрез Дневник, който постоянно и упорито защитава антибългарския македонизъм.
  "Професорът" няма нужда да се коментира. Говори исторически неверни неща , което го опровергава като историк.Жалко е , че на такъв морално нечистоплътен "изследоветил" му се превежда гнига и се издава в България.

 40. 40 Профил на nniikkii
  nniikkii
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Браво, браво, всеки ден, всеки час, толкова либерално, толкова проресивно! Чакам с нетърпение следващата статия за големият професор Детрез!

 41. 41 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#36] от "hamiltonf":

  До коментар [#35] от "Alex Ivanov":

  Тоя е много объркан ,,изследовател”😂

 42. 42 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 950 Весело

  Браво, браво, всеки ден, всеки час, толкова либерално, толкова проресивно! Чакам с нетърпение следващата статия за големият професор Детрез!
  —цитат от коментар 40 на nniikkii


  Само "немеца" още не се е изказал, загуби се това момче нещо.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 43. 43 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 594 Неутрално

  колкото до предразсъдъците спрямо нас, много моля тия ментори с морални претенции на светци да се замислят за зверствата и кражите на колониализма, да не си затвърдим и ние предразсъдъците за тях

  аре стига вече. де що се извъди родено на запад от калотина се чувства длъжно да ни набива канчето и ние да ги възприемаме като некви съдебни инстанции едва ли не.

 44. 44 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 691 Любопитно

  Защо ни е да знаем мнението на този учЕн от страна, известна най-вече с педофилските си завери, както и с това, че е постоянно под заплаха от разпад?

 45. 45 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  Всичко мога да разбера, но не и патоса на участниците във форума, за които македонските политици са по-голям враг от местните. Ще ни нападнат с подарените танкове, за да се съгласим да влязят в ЕС ли?
  Неспособността да се живее в настоящето и нуждата от бляскаво минало, с което да се гордееш, е вид компенсаторен манталитет за л***ното настояще, в което живеем тъкмо поради неумението да градим общо бъдеще. Тук винаги сме били ние, вие, те и онези, а "Не сакам я да съм добре, сакам Вуте да е зле" е част от народопсихологията.

  Бил съм в Македония и хората там - както и да се наричат и какъвто и език да говорят, живеят доста по-сплотено от тук.

  Че е кочина навсякъде, кочина е, но що първо не погледнем в собствената си кочина, преди да атакуваме съседната, а?

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 47. 47 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#43] от "owen":

  Белгийците, изобретателите на холокоста.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 48. 48 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#45] от "Λllαν Βalckmore":

  В ,,собствената ни кочина” всички сме на ЕДНО мнение че Гоце Делчев е българин, че Македонска нация НЯМА, нито има македонско малцинство в България, защото македонец значи българин!

 49. 49 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 859 Любопитно

  Много са ми интересни такива пишман професори как отбягват да коментират твърди факти, а говорят за интерпретации. Докараха го дори до интерпретации на пола при хората.

 50. 50 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Весело

  Северно македонците нямат никакви исторически личности защото имат едни 40 години история 😂

 51. 51 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#50] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":


  Даже и по-малко!

 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  "За съжаление тази антибългарска пропаганда се бълва чрез Дневник, който постоянно и упорито защитава антибългарския македонизъм."
  До коментар [#39] от "tacheaux":

  Де що има антибългарска пропаганда, тя е срещу заплащане. На тоя явно му плащат, за да разхлабва българското вето срещу СЕ. То на този майната му, чужденец е, но има и "българи" такива в ДВ , СЕ и на други места, даже и тук.

 53. 53 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#45] от "Λllαν Βalckmore":

  А като нямаш история-по-добре да си мълчиш отколкото да дразниш съседните на теб народи!

 54. 54 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 950 Весело

  До коментар [#45] от "Λllαν Βalckmore":

  Патосът може умело да се събуди и направлява умело с няколко добре подбрани статии.
  /Първо правило на Божков/.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 55. 55 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 950 Весело

  Сори за тавтологията.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 56. 56 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Колкото по-малко външни разбирачи се бъркат в сложните ни отношения с братята ни, толкова по-бързо и по-лесно ще се разберем с тях!

 57. 57 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  “Българо-македонската историческа комисия "изглежда като един остатък от комунистическо време", казва в интервю за сайта МКД белгийският изследовател на Югоизточна Европа проф. Раймонд Детрез.”

  Хайде Детрез да бъде така добър да си гледа белгийско-холандските отношения и да не си вре носа на Балканите! Когато нашите деди са говорили и писали на български, неговите предшественици са ползвали латински, а на фламандски само са ругаели конете си.

 58. 58 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  ПОЗДРАВЯВАМ ВСИЧКИ БЪЛГАРИ С ЕДНА НАША СТАРА МАКЕДОНСКА ПЕСЕН на Любка Рондова
  https://m.youtube.com/watch?v=cpumjgjOqZM
  Аз също съм израстнала с НАШИТЕ хубави македонски песни!
  🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

 59. 59 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Имам роднини в РСМ, както и в цял Благоевградска област. Знам им настроението. Ето го:

  "Ако и сега ни предадат, всички ще се пишем македонци". И това е до Разлог и Банско.

  Ха сега, развивайте теориите си. А Дечев и Дичен от СУ-то знаят как са нещата, но имат и искат да привлекат още суденти от РСМ, та затова приказват с недомлъвки. Хем уж обективни, хем гъделичкат северняците-сърбомани.

 60. 60 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  Антибългарската грантова линия се поддържа редовно.
  Явно много пари са дадени и на разни професори и на разни сайтове...
  Ама България решава, грантоядчета...

 61. 61 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Да признаят историческите факти и да ги впишат в учебниците по история.
  А после да си ги тълкуват както си искат.

 62. 62 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1840 Неутрално

  До коментар [#29] от "blondofil":


  И поляците бяха антисемити, но сега подскачат като ощипани госпожици като им го напомниш ;)

 63. 63 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#48] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ти българин не знаеш какво значи, пък си тръгнала да обясняваш какво значи македонец, пък аз знам и двете, но това няма никакво значение в ситуация като сегашната. Ето Вазов ти е дал правото да се наричаш българче и да се гордееш с това, ти защо отричаш правото на съседите да се наричат както искат?
  Българската нация е точно толкова измислена, колкото и турската, и гръцката, и македонската, и румънската - че даже и френската, и италианската и коя ли още не. Но само тук не разбираме смисъла на това...

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Северно македонците нямат никакви исторически личности защото имат едни 40 години история 😂
  —цитат от коментар 50 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Можем да им подарим гошо тарабата.

 66. 66 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  https://m.youtube.com/watch?v=vluxKp3lV7w
  🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 68. 68 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  https://m.youtube.com/watch?v=Vc6jd4pkMD4
  🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

 69. 69 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#65] от "pantyshot":


  То и той има български корени 😄

 70. 70 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#63] от "Λllαν Βalckmore":


  Като не разбираш смисъла на българщината що се обаждаш дето ти не е работа?
  Ай кажи?

 71. 71 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Весело

  Вместо да преразказват, да бяха пуснали оригиналното интервю. Ето какво не е преразказано;” Може да се спори дали Вапцаров е Бугарин или Македонец, тоа е прашање на слободна интерпретација на фактите, но да се објави поема од Вапцаров во македонски превод, без да се забележи дека е превод од бугарски јазик, како што видов на еден македонски сајт, како да ја напишал Вапцаров на македонски јазик, тоа веќе изгледа како манипулација со фактите.” 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 72. 72 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#63] от "Λllαν Βalckmore":

  Смешките на интернационала разказваш, дедо Сорос ли те прати?
  Заев не живее тук, объркал си адреса.
  А Тито се спомина.

 73. 73 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#63] от "Λllαν Βalckmore":

  Навсякъде по света БЪЛГАРИН ЗВУЧИ ГОРДО🇧🇬🇧🇬🇧🇬

 74. 74 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Дневник нещо позамълчаха за Македония. Викам си , заработиха грантовете. Явно съм сгрешил.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 75. 75 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#74] от "kvasimodo":

  После и за Сърбия така ще реват. И на тях ще има вето.

 76. 76 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Призовавам всички българи които живеят в Сев Мак да си изкарат български паспорти!
  Така ще имат право хем да бъдат част от европейското семейство, хем да ползват привилегиите на ЕС.
  А останалите които горяха знамето да си седят там... и да си плащат за греховете спрямо нас!

 77. 77 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Весело

  Колелото се завъртя- СЕГА НИЕ СМЕ ОТГОРЕ 😄👍🏻

 78. 78 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#76] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Заедно с тези, които вече имат, са може би близо до 200 000 души.
  Затова ги е страх За(ев)йците, ще си вземем така територия без бой.

 79. 79 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#78] от "НеКой":

  Всичко се връща...

 80. 80 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#78] от "НеКой":


  Знаеш ли как ми е ставало мило когато ходя минаваме през Северна Гърция и като ги питаш нещо на български и те разбират и те ти говорят на родопски диалект...Започваш да си спомняш за Цар Иван Асен2... и ти става едно гордо, едно готино

 81. 81 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  До коментар [#80] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Това всичкото, Северна Гърция и достъпа до Бяло море, сме го изгубили точно заради пустата Македония. Заради нея сме се хванали и с Германия. Важното е, че сега сме силни, а имаме диаспора и в Гърция и в Турция.
  В РСМ имаме мнозинство... :)

 82. 82 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 617 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Пак шамар за шайката. Не се прави дипломация с милиционерски ботуши.
  ...........
  Мдааа
  Червеният чугун си е червен чугун - и майка си ще продаде , само и само да има "шамар за шайката".

  Гнусна работа.

 83. 83 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#81] от "НеКой":

  Истинският българин друг не става и не може да бъде!
  КЪДЕТО И ДА Е -ТОЙ СИ ОСТАВА БЪЛГАРИН ДО КРАЯ НА ДНИТЕ СИ !🇧🇬

 84. 84 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 908 Неутрално

  До коментар [#80] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Даже като влизам в Гърция при Калотина гръцкият граничен офицер аз го поздравявам на гръцки, а той ми говори на чист български.

 85. 85 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#81] от "НеКой":

  Виж Де е България...

  ДЕ Е БЪЛГАРИЯ?

  Питат ли ме де зората
  ме й огряла първи път,
  питат ли ме де й земята,
  що най-любя на светът.

  Тамо, аз ще отговоря,
  де се белий Дунав лей,
  де от изток Черно море
  се бунтува и светлей;

  тамо, де се възвишава
  горда Стара планина,
  де Марица тихо шава
  из тракийска равнина,

  там, де Вардар през полята
  мътен лей се и шуми,
  де на Рила грей главата
  и при Охридски вълни.

  Там, де днес е зла неволя,
  де народа й мъченик,
  дето плачат и се молят
  се на същият язик.

  Там роден съм! Там деди ми
  днес почиват под земля,
  там гърмяло тяхно име
  в мир и в бранните поля.

  До чукарите Карпатски
  е стигнала тяхна власт
  и стените Цариградски
  треперали са тогаз.

  Вижте Търново, Преслава -
  тие жални съсипни:
  на преминалата слава
  паметници са они!

  Българио, драга, мила,
  земля пълна с добрини,
  земля, що си ме кърмила,
  моят поклон приемни!

  Любя твоите балкани,
  твойте реки и гори,
  твойте весели поляни,
  де бог всичко наспори;

  твойте мъки и страданья,
  твойта славна старина,
  твойте възпоминанья,
  твойта светла бъднина.

  Дето ази и да трая -
  за теб мисля и горя,
  в теб родих се и желая
  в теб свободен да умра.

 86. 86 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#84] от "evtimvz":

  😂👍🏻

 87. 87 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1611 Неутрално

  ХАЙДУШКИ ПЕСНИ

  На Гоце Делчев


  Ден денувам - кътища потайни
  нощ нощувам - пътища незнайни;
  няма тато, нито мама -
  тато да ругае,

  мама да ридае...

  Леле моя
  ти Пирин планино!

  Море черно
  цариградско вино.

  С враг врагувам - мяра според мяра,
  с благ благувам - вяра зарад вяра;
  нямам братец, ни сестрица -
  братец да ме хвали,
  а сестра да жали...

  Леле моя
  сабя халосия!

  Море люта
  одринска ракия.

  Бог богува - нека си богува,
  цар царува - века ли царува?

  Нямам либе, първа обич -
  мене да очаква
  и да ме оплаква...

  Леле моя
  пушка огнебойка!

  Море тънка
  солунска девойка.

  Пейо Яворов

 88. 88 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#70] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ако идеята е да мразим по-умните и способните от нас и да ги гоним зад граница, каквото се случва в последните 30 години, но и много преди това, можеш да си сигурна, че не само никога няма да я разбера, но няма да се кротна, докато не я унищожа.

  Ако идеята е хора да се самозапалват пред общини, за да могат управниците и избирателите им да благоденстват не само, че няма да я разбера, но ще я изгоря, заедно със знамето.

  Ако идеята е да се унищожават детски мечти и младежки копнежи поради безхаберието на политиците и лекарите и те да бъдат наказвани за делата на родителите си, не само че няма да я разбера, но ще я смачкам.

  И не, няма да си тръгна оттук докато всички, принудени от политическите шайки и мафията да заминат не се върнат, а такива като теб бъдат натикани в кучи ***. С цената на живота си.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 89. 89 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Да започнат да излъчват българските поети и историята на България по СевМак телевизията... Много пропуснато време в което можехме да направим така, че БЪЛГАРИТЕ В СЕВ МАК ДА НЕ ЗАБРАВЯТ И ДА СЕ ГОРДЕЯТ С ИСТОРИЯТА СИ, С БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК И ТВОРЧЕСТВО!

 90. 90 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#88] от "Λllαν Βalckmore":


  Теб кой те е изгонил зад граница?

 91. 91 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#90] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Аз съм сам в държавата на проститутките, скъпа.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 92. 92 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#88] от "Λllαν Βalckmore":


  Ако си българин и живееш тук в България-никой няма да те изгони.
  Но ако работиш срещу българските интереси- директно са те изритали та даже малкото име няма да можеш да си кажеш.

 93. 93 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#91] от "Λllαν Βalckmore":

  Ъпсурт 😄

 94. 94 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Призовавам всички българи които живеят в Сев Мак да си изкарат български паспорти!Така ще имат право хем да бъдат част от европейското семейство, хем да ползват привилегиите на ЕС.А останалите които горяха знамето да си седят там... и да си плащат за греховете спрямо нас!
  —цитат от коментар 76 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Никоя уважаваща себе си страна, включително България, няма как да раздава паспорти без никакви критерии. Всеки, който по рождение или в последствие е придобил българско гражданство, става част от нашето общество. С всички социални, изборни, здравни, пенсионни и т.н. права. В РСМ има много хора, които не са достойни да са български граждани, а има и такива, които даже не трябва да бъдат допускани да минават границата. Който се чувства българин, ще намери пътя към страната на дедите си. Но кампании и раздаване на паспорти няма и не трябва да има.

 95. 95 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#94] от "famousandco":

  Няма кампании!
  Българите където и да се намират имат права!

 96. 96 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#92] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Българските интереси не могат да се определят от бившото ДС и техните евро-атлантически партньори, чиито деца живеят в чужбина.

  Българските интереси могат да се определят единствено и само от хора, които искат децата им да останат да живеят в България.

  За да разбереш какво казвам, провери къде живеят децата на повечето политици от 90-та година насам, и особено на един от тях, известен от архивите на ДС като агент "Буда".

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 97. 97
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 98. 98 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  До коментар [#96] от "Λllαν Βalckmore":

  Разбирам те прекрасно, защото и моето дете живее в чужбина ... и аз съм от тази категория родители, които чакат то да се върне в България.
  Разбирам те!

 99. 99 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 907 Весело

  Белгийски изследовател.
  Ти да видиш - капацитет.
  А знае ли нещо за съдбата на крал Балдуин . От Фландрия...

 100. 100 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Весело

  До коментар [#99] от "palav_nik":

  Трудно му е с българската история защото е доста материя

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK