Устояването на трудности не води непременно до щастие

Устояването на трудности не води непременно до щастие

© Pixabay.comЖивеем в трудни и несигурни времена и постоянно ни се напомня да останем издръжливи пред несгодите. От всички посоки ни засипват съвети за това как да останем силни и да се справим с неочаквани неуспехи, като се възстановим - и дори да израстваме като човек. Този вид неща могат да бъдат полезни, но първо трябва да се запитаме, какво всъщност означава да бъдеш издръжлив - и какво добро носи?


През последните две десетилетия се наблюдава огромна промяна в психологията от фокуса върху индивидуалния риск и уязвимост към личната сила и капацитет. Около 85% от всички проучвания за психическа устойчивост са публикувани през последните 20 години, отразявайки нарастващата ни вяра, че хората могат да се обучават да преодоляват трудностите. Но няма пряка връзка между устойчивостта и щастието, показва ново проучване, публикувано в BMC Public Health.


Устойчивостта зае основно място в политическата рамка на Световната здравна организация (СЗО) за здраве и благосъстояние през 2020 г. - "изграждането на устойчивост е ключов фактор за защита и насърчаване на здравето и благосъстоянието". Подобни изявления се правят и от изследователи на благосъстоянието. Въпреки това, повечето изследвания за устойчивост се фокусират върху това как да помогнат на хората да избегнат негативни резултати, вместо да постигнат положителни резултати.

Благосъстоянието е широко понятие, което обхваща чувството на щастие и удовлетворение. Мнозина правят разлика между субективно "хедонично благополучие", което се характеризира с положителни емоции, и психологическото благополучие, което е свързано с начина, по който оценяваме живота си. Последното може да включва възприятия за автономия, цел в живота, взаимоотношения с другите и т.н. Когато тези различни аспекти на благосъстоянието се разглеждат заедно, те колективно се наричат "психическо благосъстояние".
Доброто психическо благополучие има множество положителни резултати. По-щастливите хора имат по-успешни връзки, чувстват се по-добре за себе си, печелят повече пари и дори имат по-силна имунна система. По-високото благосъстояние произтича не само от тези резултати, но може да доведе и до тях. Същото важи и за психичното здраве. Изследванията показват, че поддържането на добро благосъстояние може да компенсира някои от процесите, които водят до проблеми с психичното здраве. По-щастливите хора по-рядко имат психично заболяване.


Устойчивостта може да ни помогне да избегнем развитието на проблеми с психичното здраве, след като ни се случи нещо негативно - но това не гарантира щастие, показва проучване на Университета в Бристол с повече от 650 участници, които са били подложени на тормоз като юноши.


Много жертви остават частично устойчиви, като избягват депресията в ранна възраст. Независимо дали са били издръжливи или не, те все пак са имали значително по-лошо благополучие от хора, които никога не са били тормозени. Тези констатации са доста забележителни, тъй като благосъстоянието е оценявано десет години след преживяването на тормоза - демонстрирайки потенциално тежките и трайни последици от тормоза при юноши.


Устояването на трудности не води непременно до щастие

© Pixabay.com


По-ниските оценки на благосъстоянието са пример за хората, които "изнемогват", вместо да процъфтяват. Това състояние на съществуване е вероятно също така да бъде свързано с други случаи на виктимизация, а може би и с негативен жизнен опит в по-общ план. Но тъй като благополучието почти не се оценява сред възрастните след несгоди, не може да се прецени истинската тежест на тези събития. Доколко благосъстоянието се влияе от дадено негативно събитие е от решаващо значение за намирането на правилната подкрепа. Лица, които не отговарят на критериите за клинична диагноза, все още може да се нуждаят от психологическа подкрепа.


Подходите за подобряване на благосъстоянието се различават от тези, предлагани при проблеми с психичното здраве, включително депресия. Докато лечението на депресията се фокусира върху облекчаване на симптомите, положителните психологически интервенции имат за цел да култивират положителни мисли, чувства и поведение. Стратегиите включват неща като писане на благодарствени писма и споделяне на положителни спомени - целта не е да се лекуват психиатрични симптоми, а да се помогне на тези, които изпитват негативни емоции. Когато това се прилага заедно с лечения за депресия, вероятността от повторна проява също е значително намалена.


Ползите от доброто благосъстояние са безкрайни и наличието на положителни психологически интервенции е едновременно огромно и достъпно. Следователно е време да разширим фокуса върху устойчивостта, за да включим оценки на благосъстоянието, за да помогнем да се определи кога, защо и за кого тези ресурси ще бъдат от най-голяма полза. Това е жизненоважно, за да се гарантира, че хората не само избягват проблеми с психичното здраве след премеждията, но наистина процъфтяват и изграждат устойчивост, както на минали, така и на бъдещи събития.


Джесика Армитаж е изследовател по психология към Университета в Бристол. Фокусът на проучванията й е как генетичните и екологичните влияния могат да си взаимодействат, за да оформят психичното здраве и благосъстояние.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK