Устояването на трудности не води непременно до щастие

Устояването на трудности не води непременно до щастие

© Pixabay.comЖивеем в трудни и несигурни времена и постоянно ни се напомня да останем издръжливи пред несгодите. От всички посоки ни засипват съвети за това как да останем силни и да се справим с неочаквани неуспехи, като се възстановим - и дори да израстваме като човек. Този вид неща могат да бъдат полезни, но първо трябва да се запитаме, какво всъщност означава да бъдеш издръжлив - и какво добро носи?


През последните две десетилетия се наблюдава огромна промяна в психологията от фокуса върху индивидуалния риск и уязвимост към личната сила и капацитет. Около 85% от всички проучвания за психическа устойчивост са публикувани през последните 20 години, отразявайки нарастващата ни вяра, че хората могат да се обучават да преодоляват трудностите. Но няма пряка връзка между устойчивостта и щастието, показва ново проучване, публикувано в BMC Public Health.


Устойчивостта зае основно място в политическата рамка на Световната здравна организация (СЗО) за здраве и благосъстояние през 2020 г. - "изграждането на устойчивост е ключов фактор за защита и насърчаване на здравето и благосъстоянието". Подобни изявления се правят и от изследователи на благосъстоянието. Въпреки това, повечето изследвания за устойчивост се фокусират върху това как да помогнат на хората да избегнат негативни резултати, вместо да постигнат положителни резултати.

Благосъстоянието е широко понятие, което обхваща чувството на щастие и удовлетворение. Мнозина правят разлика между субективно "хедонично благополучие", което се характеризира с положителни емоции, и психологическото благополучие, което е свързано с начина, по който оценяваме живота си. Последното може да включва възприятия за автономия, цел в живота, взаимоотношения с другите и т.н. Когато тези различни аспекти на благосъстоянието се разглеждат заедно, те колективно се наричат "психическо благосъстояние".
Доброто психическо благополучие има множество положителни резултати. По-щастливите хора имат по-успешни връзки, чувстват се по-добре за себе си, печелят повече пари и дори имат по-силна имунна система. По-високото благосъстояние произтича не само от тези резултати, но може да доведе и до тях. Същото важи и за психичното здраве. Изследванията показват, че поддържането на добро благосъстояние може да компенсира някои от процесите, които водят до проблеми с психичното здраве. По-щастливите хора по-рядко имат психично заболяване.


Устойчивостта може да ни помогне да избегнем развитието на проблеми с психичното здраве, след като ни се случи нещо негативно - но това не гарантира щастие, показва проучване на Университета в Бристол с повече от 650 участници, които са били подложени на тормоз като юноши.


Много жертви остават частично устойчиви, като избягват депресията в ранна възраст. Независимо дали са били издръжливи или не, те все пак са имали значително по-лошо благополучие от хора, които никога не са били тормозени. Тези констатации са доста забележителни, тъй като благосъстоянието е оценявано десет години след преживяването на тормоза - демонстрирайки потенциално тежките и трайни последици от тормоза при юноши.


Устояването на трудности не води непременно до щастие

© Pixabay.com


По-ниските оценки на благосъстоянието са пример за хората, които "изнемогват", вместо да процъфтяват. Това състояние на съществуване е вероятно също така да бъде свързано с други случаи на виктимизация, а може би и с негативен жизнен опит в по-общ план. Но тъй като благополучието почти не се оценява сред възрастните след несгоди, не може да се прецени истинската тежест на тези събития. Доколко благосъстоянието се влияе от дадено негативно събитие е от решаващо значение за намирането на правилната подкрепа. Лица, които не отговарят на критериите за клинична диагноза, все още може да се нуждаят от психологическа подкрепа.


Подходите за подобряване на благосъстоянието се различават от тези, предлагани при проблеми с психичното здраве, включително депресия. Докато лечението на депресията се фокусира върху облекчаване на симптомите, положителните психологически интервенции имат за цел да култивират положителни мисли, чувства и поведение. Стратегиите включват неща като писане на благодарствени писма и споделяне на положителни спомени - целта не е да се лекуват психиатрични симптоми, а да се помогне на тези, които изпитват негативни емоции. Когато това се прилага заедно с лечения за депресия, вероятността от повторна проява също е значително намалена.


Ползите от доброто благосъстояние са безкрайни и наличието на положителни психологически интервенции е едновременно огромно и достъпно. Следователно е време да разширим фокуса върху устойчивостта, за да включим оценки на благосъстоянието, за да помогнем да се определи кога, защо и за кого тези ресурси ще бъдат от най-голяма полза. Това е жизненоважно, за да се гарантира, че хората не само избягват проблеми с психичното здраве след премеждията, но наистина процъфтяват и изграждат устойчивост, както на минали, така и на бъдещи събития.


Джесика Армитаж е изследовател по психология към Университета в Бристол. Фокусът на проучванията й е как генетичните и екологичните влияния могат да си взаимодействат, за да оформят психичното здраве и благосъстояние.

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  как генетичните и екологичните влияния могат да си взаимодействат, за да оформят психичното здраве и благосъстояние.
  ====================================================
  С 300 лева пенсия и с 24 лева на ден и то не всеки ден психичното здраве е застрашено при всякакви екологични влияния.

  Свободата, Санчо...
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2915 Неутрално

  Това се постига лесно. Изключвате си компа, телефона, ТВ-то и отивате на разходка. Днес времето е разкошно и след малко тръгвам на една дълга и прекрасна предварително планувана разходка сред природата. :)

 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Очаквам сега и статия как влияе глупостта, страха, липсата на гражданска позиция, липсата на разсъждение, липсата на декомунизация... Защото в България това са проблемите.

  ДБ=БКП
 4. 4 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2920 Неутрално

  Някои хора не могат да различават малките беди и нещастия в живота от големите (тежка болест, смърт на близък човек).
  Нашите баби и дядовци казваха на малките беди "бели кахъри".
  За съжаление схващането, че детето трябва да живее в непрекъснат душевен комфорт го правят непригодно да се справя по-късно със ситуациите в живота, когато трябва да си намери подходяща работа и да се пребори за по-висока позиция. Неподготвените за живота хора очакват от партньора си да им спестява всички житейски несгоди така, както мама и татко са правили навремето.

 5. 5 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  Може да ви се стори банално, но репцептата на щастието е в сентенцията:
  Като не можеш каквото искаш - искай, каквото можеш.
  Нещастието се корени във вечната неудовлетвореност.

 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Неутрално

  До коментар [#4] от "pamela":

  Да добавим и баба и дядо с шоколадите преди вечеря...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Някои хора не могат да различават малките беди и нещастия в живота от големите (тежка болест, смърт на близък човек). Нашите баби и дядовци казваха на малките беди "бели кахъри". За съжаление схващането, че детето трябва да живее в непрекъснат душевен комфорт го правят непригодно да се справя по-късно със ситуациите в живота, когато трябва да си намери подходяща работа и да се пребори за по-висока позиция. Неподготвените за живота хора очакват от партньора си да им спестява всички житейски несгоди така, както мама и татко са правили навремето.
  —цитат от коментар 4 на pamela


  Абсолютно съгласен.

 8. 8 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#4] от "pamela":

  Неативните емоции и рядко имат положителен ефект,травматичните преживявания винаги имат отрицателен.Избягванетоо на трудностите и страданията е ценнои полезно умение,както и минимализирането на вредите.И от партньора в живота се очаква да благоприятно влияние върху благополучието и в хедонистичен и в психологичен план,както същото се прави и за нея,него.И се търси такъв и връзкатасе гради и подържа така.

 9. 9 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Много добър и интересен текст!
  Жалко, че не четат онези, които трябва да знаят!

 10. 10 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Понякога се налага да отстъпваш пред трудностите.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 11. 11 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Понякога се налага да отстъпваш пред трудностите.
  —цитат от коментар 10 на Полковник за европейско развитие на България


  Често е необходимо и уместно да настъпим срешу причинителя на трудностите,и та ка да отстраним трудностите,

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3063 Весело

  По-добре здав и богат ,отколкото беден и болен

 13. 13 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Тази статия не ми беше полезна: аз отдавна знам, че е по-добре да си богат, но здрав, отколкото беден, но болен :)

 14. 14 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  До коментар [#4] от "pamela":Да добавим и баба и дядо с шоколадите преди вечеря...
  —цитат от коментар 6 на Незнайко в Слънчевия град


  На мен вече са ми забранили, да купувам шоколади. По всяко време...
  Давам ги на децата тайно.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 15. 15 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3809 Неутрално

  Понякога се налага да отстъпваш пред трудностите.
  —цитат от коментар 10 на Полковник за европейско развитие на България


  За да се прегрупираш.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1658 Весело

  Има различни видове трудности и разбира се не всяка при преодоляването й , носи щастие...и обратно , например у нас да си депутат е трудно , ако имаш съвест , същото е и да си прокурор или съдия.....за повече от министрите е направо тегоба.....та ,такава е работата с устояването на трудностите....да не говорим за екоминистъра....

 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#5] от "atmanpg":

  Нещастието се корени във вечната неудовлетвореност
  ========
  Това болест която може да се излекува единствено чрез Вярата и религията.
  За съжаление....през последните два три века, човечеството загуби тази взаимно зависима константа спрямо своето съществуване....
  Човека забрави, че преди всичко е човек и нищо повече.....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  До коментар [#17] от "eti mehter":

  Остава да уточниш коя религия точно.

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#18] от "atmanpg":

  Прочети по внимателно......
  Написал съм първо Вярата (с главна буква)....и после, религията.....

  Поне под такива сериозни статии.....си запазете комплексите.....
  Темата е много актуална и е крайно належащо в глобален мащаб да се вземат някакви решения......
  В противен случай.....числото на ония които са щастливи благодарение на чуждите нещастия.....постоянно ще расте....
  И в тоя форум те не са никак малко....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Някои хора не могат да различават малките беди и нещастия в живота от големите (тежка болест, смърт на близък човек). Нашите баби и дядовци казваха на малките беди "бели кахъри". За съжаление схващането, че детето трябва да живее в непрекъснат душевен комфорт го правят непригодно да се справя по-късно със ситуациите в живота, когато трябва да си намери подходяща работа и да се пребори за по-висока позиция. Неподготвените за живота хора очакват от партньора си да им спестява всички житейски несгоди така, както мама и татко са правили навремето.
  —цитат от коментар 4 на pamela  А какво се случва, когато мама и тате намерят и подходяща работа, и помагат за децата, и жилище купят??

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 39 Неутрално

  "Добре е ако си богат и здрав,кофти е ДА си беден и болен".
  Котгениално.!!!!
  Как НЕ можех да се сетя,та трябваше да прегледам материала...

 22. 22 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 39 Неутрално

  [quote#20:"hope"][/quote]

  Получава се Гущеров- джуниър с булка-барби.

 23. 23 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Любопитно

  До коментар [#1] от "Bornagain":

  "Битието определя съзнанието", нали така, дрОгарьо?!
  Риторичен въпрос!

 24. 24 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#1] от "Bornagain":"Битието определя съзнанието", нали така, дрОгарьо?!Риторичен въпрос!
  —цитат от коментар 23 на selqnin

  Това е за хора със съзнание, за теб не знам, кептан -сардж.

  Свободата, Санчо...
 25. 25 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1994 Весело

  До коментар [#4] от "pamela":Неативните емоции и рядко имат положителен ефект,травматичните преживявания винаги имат отрицателен.Избягванетоо на трудностите и страданията е ценнои полезно умение,както и минимализирането на вредите.И от партньора в живота се очаква да благоприятно влияние върху благополучието и в хедонистичен и в психологичен план,както същото се прави и за нея,него.И се търси такъв и връзкатасе гради и подържа така.
  —цитат от коментар 8 на slonsco

  ДА му се чуди човек на естествения подбор, че ни е пригодил да запомняме лесно и бързо травмичните преживявания (и да ги избягваме по възможност, както си го писал), и трудно да помним благинките...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 26. 26 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  "Но няма пряка връзка между устойчивостта и щастието, показва ново проучване, публикувано в BMC Public Health.

  Някой успял ли е изобщо да формулира що е щастието, че да говорим за всичко останало в статията и в частност връзките към него ?

 27. 27 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1994 Весело

  А какво се случва, когато мама и тате намерят и подходяща работа, и помагат за децата, и жилище купят??
  —цитат от коментар 20 на hope


  Лесен въпрос, с още по-лесен отговор:
  ... Най-сетне пълният, след като послужи на бога и царя и спечели всеобщо уважение, напуща службата, прибира се, става руски помешчик, славен руски благородник, гостолюбец и живее, и хубаво живее. А подир него тънките наследници пропиляват, по руски обичай, с вратоломна бързина цялото бащино имане. ...

  Да пиша ли кой, кога и къде е дал отговора?


  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 28. 28 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1897 Неутрално

  Всъщност усещането за щастие няма как да е трайно. Затова и няма как да е цел в живота. по-скоро трябва да сме удовлетворени от живота си.

  E PLVRIBVS VNVM
 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Устояването на трудности не води непременно до щастие",
  Джесика Армитаж, The Conversation

  Усвояване на лесното води.

  Начин 2:
  Падане пред, сред или след трудности?

  Трети:
  Лаф да става ;)
  Conversation

 30. 30 Профил на nvw11715845
  nvw11715845
  Рейтинг: 8 Весело

  По-добре здав и богат ,отколкото беден и болен
  —цитат от коментар 12 на hodounski


  Бе то по- добре, ама как се става "self made millionaire"?

 31. 31 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 873 Неутрално

  как генетичните и екологичните влияния могат да си взаимодействат, за да оформят психичното здраве и благосъстояние.====================================================С 300 лева пенсия и с 24 лева на ден и то не всеки ден психичното здраве е застрашено при всякакви екологични влияния.
  —цитат от коментар 1 на Bornagain


  Интересно ми е как е живял дядо ми с 10 деца на една заплата по царско време. И е съумял къща да вдигне, и двама сина в Морско училище да изучи и един доктор в София да издържа.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  До коментар [#4] от "pamela":

  Едно е "психичен комфорт," друго е да е глезено и с нереалистични представи за себе си и света. Едно е да се изправя пред предизвикателства, друго е непрекъснато да му се казва, че е неадекватно/ нежелано и т.н.
  Няма противоречие между демонстрация на безусловна любов и уважение към личността и даване на обратна връзка за нежелани поведения.
  "Обичам те, имаш право на мнение. В случая мисля, че изказванетро ти точно по този начин е тенденциозно." :-)

  Никола Йорданов
 34. 34 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  Така е, то е като от много труд и работа най- много да ти излезе гърбица, богат няма да станеш. Важното е да си верваш

 35. 35 Профил на mariapipeva
  mariapipeva
  Рейтинг: 286 Неутрално

  "Дневник", обръщайте повече внимание на качеството на преводните си материали! Колкото и да е потенциално полезна и интересна една статия, когато е написана на чепат, изкълчен български език, това подрива доверието в написаното. Какво означава "По-щастливите хора ... се чувстват по-добре за себе си"? А "да израстваме като човек"? На нормален български няма такъв израз, "какво добро носи" - казваме "каква е ползата от това". Такъв текст просто не може да се приеме сериозно.

 36. 36 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Преди без психологията е имало семейства и традиции, хората са били щастливи и на старини. А сега имаме "връзки" и една армия самотни и самотни родители. Та цялата психология можете да си я заврете някъде ..!

 37. 37 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 696 Любопитно

  Устояването на трудности води до временно закрепване и до нищо друго. Трудностите не спират и са различни, а когато годинките и опитът са се натрупали, подобни писания не казват нищо особено. Защото нито някой е вечен, нито има универсални рецепти за здраве и щастие.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 38. 38 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 531 Весело

  Чудесен материал! Супер!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK