Самотата може да е не по-малко опасна от COVID-19

Самотата може да е не по-малко опасна от COVID-19

© Associated PressCOVID-19 трудно сам по себе си ще компрометира психичното здраве на човек, социалните условия на пандемията също имат отрицателно въздействие. Икономическите затруднения, медийните информации за COVID, намалените социални контакти и домашното насилие са само някои от факторите, които може да засегнат човек.


Проучванията показват, че психичното здраве се е влошило по време на пандемията. Неотдавнашно проучване, цитирано от "Ройтерс" и The Conversation, което разглежда как са се справили хората в цяла Европа през първата половина на 2020 г., показва същото. По-конкретно - че влошаването на психичните проблеми е свързано с по-голямата самота.


Влошаването на психичното здраве по време на пандемията е свързано със случващото се в обществото - блокировки, ограничения, повторно отваряне и т.н. В Дания, например, психичното здраве намаля по време на блокирането при първата вълна, но се подобрява, тъй като датското правителство постепенно отваря обществото.
Изправени пред огромно увеличение на случаите на COVID-19, повечето европейски правителства отново въведоха различни ограничения, блокировки, карантини и мерки за социално дистанциране, за да се опитат да овладеят вируса. Това вероятно ще повлияе на това как се чувстват самотните хора и съответно на психичното им здраве.


В проучването са обхванати хора на 50 и повече години от 26 европейски държави. Използвани са данни, събрани като част от голямо текущо проучване, наречено Проучване на здравето, стареенето и пенсионирането в Европа. Информацията е събрана чрез телефонни интервюта между юни и август 2020 г. Включени са общо 50 609 участници.


Фокус в него е степента, до която хората са имали влошени психични проблеми - депресивно настроение, симптоми на тревожност, проблеми със съня и самота, както и връзката между тях.


30% от анкетираните съобщават, че изпитват депресивно настроение, а подобен процент имат симптоми на тревожност и проблеми със съня. Сред тях 64% от тези, които изпитват депресивно настроение, и 73% от тези, които изпитват симптоми на тревожност, казват, че са се влошили по време на пандемията. От тези, които изпитват затруднения със съня, 35% отчитат влошаване.


С други думи, данните показват, че пандемията е довела до влошаване на психичното здраве в Европа. Тези числа представляват голямо предизвикателство за бъдещото планиране на психичното здраве, като се очаква, че натискът върху системата ще нарастват експоненциално по време на пандемията - и вероятно след това - без намеса и подходящи политики в областта на здравеопазването и социалните грижи.

За мнозина самотата е основната причина за влошаването на състоянието.

29% от участниците съобщават, че се чувстват самотни, а сред тях 40% казват, че от началото на пандемията се чувстват по-самотни отпреди.


Подобни тенденции се наблюдават не само сред по-възрастното население. Други неотдавнашни проучвания, проведени с данни от държави-членки на ЕС, страни от Северна и Западна Европа, Обединеното кралство и САЩ, са документирали подобно нарастване на самотата и проблемите с психичното здраве сред младите пълнолетни и дори студентите (които обикновено не се считат за изложени на риск от самота). Всъщност възрастните изглежда се справят по-добре по време на пандемията от младите.

Най-поразителното откритие е, че увеличената самота по време на пандемията е свързана с изключително висок риск от утежняване на психичните проблеми. Сред хората, чувстващи се по-самотни, е имало шесткратно до десеткратно увеличение на риска от влошено депресивно настроение, симптоми на тревожност и проблеми със съня.

Тези състояние не са и резултат от загуба на близки членове на семейството или приятели от COVID-19. Те явно произхождат от пандемията като цяло, а не от това как вирусът е засегнал конкретно респодентите.

Ключови думи към статията:

Коментари (90)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  UNITED EU UNION

  "Самотата може да е не по-малко опасна"

  Уфф... м...стара.
  Словоред с хастара навътре ;)

  Може да е повече?

  Тази булка все заета, със заети две ръце,
  за да гледа интернета...
  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx860y484_4171601.jpg

  Кой й плаща затова?
  С домашните любимци... заедно да гледат снимки

 3. 3 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Мнозинството самоубийци са духовно самотни хора.
  Физическото дистанциране е по-лесно преодолимо.

 4. 4 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3944 Неутрално

  За съжаление, самотата далеч не е функция само на пандемията и последвалите от нея ограничения ! Те идват и си отиват, но отчуждението между хората е двързан с все по - консуматорския начин на живот, насърчаващ егоизма и егоцентризма, усещането, че най - важното е ти да се чувстваш добре, без значение каква е цената за това ! Отделно е ставало на въпрос, че т.нар. социални мрежи всъщност са асоциални, създаващи един изкуствен виртуален свят за потребителите им, който претендира да замести изцяло истинските активни взаимоотношения такива, каквито те съществуваха преди разрастването на фейсбук и туитър, например, дори преди масовото навлизане на джи ес ем технологията в бита ни. Доброто старо виждане или гостуване не може да се замени с нищо !

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 511 Разстроено

  Накрая ще се окаже, че жертвите на мерките са в пъти повече от жертвите на вируса, който политици и чиновници използват за оправдание за всякакви издевателства над хората...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Самотата е нещо относително.

  Понякога, ако си хора които не понасяш, се чувстваш много повече сам, отколкото ако си сам.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 7. 7 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  "По-конкретно - че влошаването на психичните проблеми е свързано с по-голямата самота."

  COVID-19 извади наяве доста проблеми, свързани с общественото здраве и породени от сбъркания модел, в който живеем.

  Един от тях е тъкмо самотата, която беше фактор и преди появата му, но беше маскирана зад анонимността в едно анонимно общество, което само симулира потребностите от реално общуване, без да е способно да ги задоволи.

  swe in himina
 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":

  Айде стига с тоя "егоизъм и егоцентризъм", че стана клише. Пък и тия, дето ги споменават, най често са истинските такива, а освен това са и ултра лицемери.

  Методиката по принцип е, "ако не направиш квото аз искам и на мен ми е изгодно" си егоист, егоцентрик и дори национален предател :))

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 9. 9 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1909 Весело

  Добър дан Тетка Маро.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 10. 10 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 850 Весело

  Между юни и август и моят домашен телефон е дрънчал международно като телефона на Мамалев, но аз се бях усамотил на един остров и не са успели да вземат интервю от мене.

  Така че, моля, намалете броя на самотните маймуни с един.

  73! Go Go
 11. 11 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  Най-после се сетихте, че призивът стойте си вкъщи води също до болести, депресията може да увеличи самоубийствата.

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Самотата води някой хора до депресия, а това е сериозен проблем!!!

 13. 13 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 846 Разстроено

  Така е: наредени лаптоп, смарт телефон, в ръце - кучета, гледам има и клетка за коте..... Обстановката в стаята - тягостна, интериора - отчайващ..... А къде е любимият?! Трябва всичко да е с нормалността си. Иначе ще се борим и със самотата, и с депресиите. А по този начин ще е безуспешно.

 14. 14 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  Новия светъл свят е ИНДИВИДУАЛЕН . Какво толкова страда..., обществото трябва да се нагоди към общата система. Като се събират ...какво ? Ще обсъдят и похейтят някой ...

 15. 15 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#14] от "dejmos":

  Новият свят е колективистичен и същевременно атомизиран. Индивидът бива профилиран и манипулиран, докато се превърне в стандартизирана биологична единица. Индивидът го мачкат в името на "общата система", а нея никой не бива да я поставя под въпрос, дори тя да е тотална еманация на моралната уродливост.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 16. 16 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 1423 Весело

  а на баце самотата...няма чекмедже ,няма тайнствени госпожици...само джипката и охраната..и работа работа....дългът го зове...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 17. 17 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#15] от "Боян Таксиров":

  Общата система умре. Да живее общата система!

  swe in himina
 18. 18 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#17] от "Λllαν Βalckmore":

  Общата система не е безалтернативна, както се внушава.
  В Петък вечерта по Панорама двамата социолози - Харалан Александров и Страхил Делийски внушаваха, че ГЕРБ е безалтернативен, дори и да не ни харесва. Същата работа и с "общата система".

  НЕ е безалтернативна.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 19. 19 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#18] от "Боян Таксиров":

  Социолозите имат право, безалтернативна е. Всяка система е ФАРС, от който сме длъжни да се откажем. Единствената добра система е отсъствието на система. Нещо като с материята и анти-материята.

  swe in himina
 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  Покрай затварянията (там където бяха и са вде още сериозни), се видяха недостатъците на индивидуалните и атомизираните общества. В общи линии грубо казано, оказа се, че парите и социалната система (колкото и да е развита) не решават всичко, особено когато за справянето с положението трябват общи действия на няколко човека (пък били те рода или не).

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#19] от "Λllαν Βalckmore":

  Викаш, алтернативата е хаоса и анархията. Т.е. че няма алтернатива.
  НЕ съм съгласен. Милиарди хора не могат да живеят без система, но въпросът е каква да е тази система. Тази, в която живеем, очевидно вече се изчерпва, защото вижда отговорът не в развитието на индивида, а в неговата деградация и потискане.
  В историята парадигмите са се променяли неведнъж, и този път ще стане така. Колкото по жестока е системата, толкова по изчерпана е тя. Хаби се все повече енергия тя да се подържа и кърпи, докато пробойните се увеличават.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 22. 22 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#20] от "DDR":

  Викаш, капсулация в родата? Дори диктат на рода върху индивида? Връщане назад на социалната еволюция?
  Историята не познава такива регреси към отминали социално-културни порядки.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2416 Неутрално

  До коментар [#22] от "Боян Таксиров":

  Извинявай обаче явно имаш някакво обладаване на тема индивидуализъм, рода, общество. Явно и не си разбрал какво съм написал. Съжалявам, но не смятам да ”клатя въздуха” в безмислен сюор с тебе, чиято цел е да ме убеди, колко съм грешен. Лек ден.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1701 Неутрално

  Много хора не са научени да живеят сами със себе си и това ги убива. Дори да са заобиколени от много хора. също така много хора нямат реален личен живот, само виртуален и в работата. И идва уикендът - и о ужас, сам съм.
  Всичко това - умението да създаваш реални връзки с реални хора в реално време, както и умението да оставаш насаме със себе си - се учи от ранна възраст и не се заменя с интернет.

  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Милиарди хора не могат да живеят без система
  —цитат от коментар 21 на Боян Таксиров


  Аз и хората, които обичам, можем да живеем без милиарди хора, а ти?

  swe in himina
 26. 26 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  То по начало възрастен човек и самота са синоними.

 27. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":

  Нямам никакво "обладаване". Просто се опитвам да разсъждавам логично. Ти твърдиш, че социалната система не е достатъчна за справянето с кризите и даваш пример с някаква микро общност "пък били те рода или не".
  Това и сега го има, хората помагат на своите близки и роднини, но акцентът трябва да пада върху социалната система, защото затова е държавата. Не може оцеляването да се обвързва с членство във микро общности, които си имат своите правила, често влизащи в поритворечие съ човешките права. Примерно "императивите" на родата.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 28. 28 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#25] от "Λllαν Βalckmore":

  Нито аз мога, нито вие можете. Докато работите, живеете в населени места и си купувате храната от магазина, ходите да се лекувате на лекари и в болници и т.н., няма как да живеете без да сте зависими от средата. Следователно трябва да сте заинтересовани каква е средата.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 29. 29 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Пандемията показа че общуването не може да се замени с ,,онлайн”...
  Живият контакт, физическото присъствието, излъчването, свободното движение....усещането че си част от дадена общност ... Когато ти ограничат всичко това съзнаваш колко е ценно за психичното ти здраве.

 30. 30 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#28] от "Боян Таксиров":

  Среда е едно, система - друго. Нито храната има нужда от магазини, нито лекарите - от болници. Храна може да се продава и в бакалии, а лекарите да приемат по домовете си, оборудвани като кабинети.

  Ама така Влади Горанов и ко. ще се разплачат, а щастието на Влади Горанов и ко. не трябва да бъде поставяно под въпрос, дори то да е причина за страданията на цял свят.

  swe in himina
 31. 31 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#29] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  "усещането че си част от дадена общност ... "

  Каква общност? Тази дума е много съмнителна... Хората имат приятелски кръг, общност е нещо друго. Намесвам се, защото пак стигаме до това, за което пиша по горе. Общности със своите императиви, които често налагат довйни стандарти и потискат индивида. Това в приятелски кръг не може да се случи. Общност е дума с позитивна конотация, но точно тук може да бъде уловката. Чрез правилата на общността може да се потискат НЯКОИ индивиди в нея, да се налагат довйни стандарти, и който не е съгласен, да се обявява за антисоциален, единак и т.н.
  Друга подобна дума е "заедност", и "да бъдем един отбор". А кой определя правилата в отбора, ролите в него?
  Ей през тези "задни вратички" лицемерно може да се провре потисничеството и двойните стандарти, обслужващи нечии социален проект.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#30] от "Λllαν Βalckmore":

  Говориш глупости, дори не заслужават коментар.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 33. 33 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":

  Бояне, човекът преди всичко е социално същество. Сам Бог казва:, Не е добре за човека да бъде сам.”
  Какъв е смисълът изобщо от индивидуализма?

 34. 34 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#31] от "Боян Таксиров":


  За мен и приятелството е общност. Щом не си сам все пак си в някакъв вид общност

 35. 35 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#33] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Човекът е социално същество, но социума трябав да съответства на същността на индивида. Затова културата е дефинирала човешките права. Иначе, какъв е смисълът да си сред хора, които например искат да те потискат, защото така им е изгодно, и които, разбира се, не може да понасяш. Които искат за себе си едно, а за теб друго, защото да имат полза от това? Хора, с които нямаш нищо общо и общуването с които е просто поза и лицемерие? Тогава по добре да си сам, или да потърсиш други хора, които НЕ са такива.

  Индивидуализмът обогатява обществото. Обществото не трябва да бъде маса от сиви, стандартизирани човечета, дирижирани "отгоре", а от индивиди, които уважават себе си и другия.Всеки има свободата да определя себе си и да избира живота си, стига с това да не нарушава правата на някои друг. Само тогава може да има гражданско общество. От индивиди, не от роботи и ботове.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 36. 36 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#34] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  За мен общност е нещо друго. Когато говорим за общност между приятели или семейство, думата придобива различен нюанс.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 37. 37 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6024 Весело

  Вижда се и по самите постове на участниците във форума, че нещо с психиката на масите се е променило...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 38. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#30] от "Λllαν Βalckmore":

  Ама така Влади Горанов и ко. ще се разплачат, а щастието на Влади Горанов и ко. не трябва да бъде поставяно под въпрос, дори то да е причина за страданията на цял свят.
  —цитат от коментар 30 на Λllαν Βalckmore


  Казах ти, че не заслужаваш коментар, но все пак да попитам - ти всъщност кой(или какво) на кого противопоставяш?
  Как щастието на един води до "страданията на цял свят"?
  Обясни по конкретно?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 39. 39 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#38] от "Боян Таксиров":

  Виждам, че с думи отиваме към неразбирателство, да пробваме с други средства?
  Да дойда в Бояна освен, ама нямам паспорт, а разбрах, че тя била част от Турция?

  swe in himina
 40. 40 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#39] от "Λllαν Βalckmore":

  Това някакъв несръчен опит за измъкване ли е?
  Мисля, че бях достатъчно ясен. Противопоставяш нещо на нещо. Внушаваш. Нечие индивидуално щастие водело до "страданията на цял свят". Противопоставяне индивид-колектив. Такова противоречие обаче реално НЕ съществува.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 41. 41 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#35] от "Боян Таксиров":

  Всъщност и ходенето на работа е социум,а там потискането е повсеместно и на всички нива,незавиимо дали си офис планктон или бачкер. Т.е. спираме да работим и искаме УБД.

 42. 42 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#41] от "log_on":

  Не винаги колегите са ти приятели или мислят като теб. Понякога могат да ти бъдат и врагове. А що се отнася до потискането на работното място, уж затова са профсъюзите, нали? Хората така за извоювали правата си в исторически план.
  Пък и дали някой ще ни мачка на работното място зависи и от нас самите, дали ще позволим и ще търпим.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#43] от "Λllαν Βalckmore":

  Кога ще стане късно?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 45. 45 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2764 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тsonkooo":

  ако си самотен в къщи, вероятно имаш проблеми и със самотата и преди ковид

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 46. 46 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#35] от "Боян Таксиров":


  Аз разбирам какво имаш предвид. В този случай се сещам за поговорката ,, По-добре сам,отколкото зле придружен!”

 47. 47 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#46] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Може и така да е. А най добре да НЕ си сам и да НЕ си "зле придружен".

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 48. 48 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#37] от "Незнайко в Слънчевия град":


  Така е. Но я виж и друго- какви приложения онлайн успяха да създадат умовете за да обединят хората по един по-успешен начин?
  Ами никакви! Само приложения за пазаруване... А С ДУШАТА НА ЧОВЕКА КАКВО СЕ СЛУЧВА? КОЙ РАБОТИ С НЕЯ?

 49. 49 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2130 Весело

  До коментар [#42] от "Боян Таксиров":


  Оооох в какви дълбоки води навлезе ...

 50. 50 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  Само най-неинтелигентните все още не са разбрали, че "мерките" са в пъти по-опасни от кашлицата. Хубаво е че дори видни пропагандисти на ковидската църква като дневник вече си позволяват да напишат очевидното.

 51. 51 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  До коментар [#43] от "Λllαν Βalckmore":
  До коментар [#44] от "Боян Таксиров":

  Ей, не спорете и не се и обиждайте! От това боли, а ефект няма!
  Хората сме създадени за да се радваме!
  Сутринта се събудих... толкова ми беше депресивно и тъпо... отворих Библията и прочетох Лука 2 глава от 1- 12...
  Няколко пъти прочетох стих 10...,,Но ангелът им рече:Не бойте се, защото, ето благовестявам ви ГОЛЯМА РАДОСТ, която ще бъде ЗА ВСИЧКИ ЛЮДЕ”....

 52. 52 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#3] от "Красимир Андонов":

  Духовно самотните са за съжаление огромна част от човечеството, физическата самота просто изкарва наяве другата.

 53. 53 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2130 Неутрално

  Нататък прочетете сами за да разберете смисълът на ,,радостта”.
  Не е Гешев! Да не се заблуди някой 😅!
  11 стих продължава:...,, защото днес ви се роди в Давидовия град Спасител,Който е Христос Господ.”.....
  Е?
  Кой когато му е тежко търси Спасителя?

 54. 54 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тsonkooo":

  За съжаление проблема дори не е само стоенето вкъщи. Едно е да стоиш вкъщи когато нямаш притеснения за дохода си, друго е когато това стоене вкъщи всеки следващ ден те доближава до оставането без доходи. А трето е и като добавим постоянната пропаганда отвсякъде опитваща се да те убеди колко е страшно всичко, колко трябва да се притесняваш и каква опастност си за всички околни както и те за теб. След време ако човешката цивилизация израстне ще оценява този период като един от най-тъмните в човешката история.

 55. 55 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  Човекът е стадно същество и изолацията му влияе лошо. Депресия, по податлив на болести, срив на имунната система. Отделно, непрекъснатия тормоз с негативни новини от мас медиите. Всичко това води до повишена смъртност, отделно от епидемията.

 56. 56 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nil satis nisi optimum":

  То си е така, само дето никой не иска да го признае.

 57. 57 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тsonkooo":

  Но пък показва някаква уж загриженост за електората.

 58. 58 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4083 Весело

  До коментар [#16] от "не на безразличието":

  УжастЪ! 😀

 59. 59 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#22] от "Боян Таксиров":

  Но историята познава много такива случаи. Доколко са успешни е друг въпрос.

 60. 60 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4083 Любопитно

  До коментар [#25] от "Λllαν Βalckmore":

  Да не си чичко Сорос, или Бил Гейтс?

 61. 61 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#48] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Според библията, има две личности, които се занимават с душата човека. Бог и дявола.

 62. 62 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#53] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Спасител! Спасител?!?!?! 🤔

 63. 63 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#51] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Смени репертоара, това е тъпо.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 64. 64 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#59] от "Vlado Nikolov":

  Не знам за такива случаи. Кога едно общество се е върщало назад в развитието си до родово-патриархална социална организация, ако веднъж вече е било светско и приело човешките права като норма?
  Би ли споменал, интересно ми е?

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 65. 65 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  Прав си. Има една доза здравословен егоизъм, който позволява на човек да преследва и свои цели в живота, да има свое лично време, да има хобита, а не да се посвети изцяло на другите. Всъщност егоист и егоцентрик е човек, който иска другите да правят за него това, което той и сам може да направи за себе си.
  При сегашните средства на бърза и евтина комуникация не виждам причина човек да е толкова самотен. Вярно, липсва живият контакт, но нищо не пречи на хората да се срещат за малко на разстояние в парка, например. Плюс това пандемията освободи доста време, което човек може да използва плодотворно, примерно да учи чужд език или да изкара някакъв друг курс според интересите си. Има много онлайн курсове, които в момента се предлагат. Най-малкото има повече време за четене.
  Въобще ако човек е достатъчно креативен ще преживее пандемията и дори ще извлече полза от това.

 66. 66 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#65] от "pamela":

  И ти смени репертоара.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 67. 67 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Накрая ще се окаже, че жертвите на мерките са в пъти повече от жертвите на вируса, който политици и чиновници използват за оправдание за всякакви издевателства над хората...
  —цитат от коментар 5 на Nil satis nisi optimum


  Това няма никакво значение. Навремето се издигаха лозунги от вида "Да икономисваме ток на всяка цена". Сега има нещо подобно "Да обхванем всички с Ковид на всяка цена". Без оглед на съпътстващите смъртни случаи от други болести. Те не са на "златната пътека" и може да почакат. За тях ще се погрижат Погребалните агенции.

 68. 68 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  До коментар [#66] от "Боян Таксиров":

  Ако човек иска да си помогне в тази ситуация, трябва сам да намери начин. От оплакването ползата е точно нула.

 69. 69 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#68] от "pamela":

  Ами всеки намира начин да си помогне. Аз един - ти друг, както се вижда :)

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 70. 70 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#64] от "Боян Таксиров":

  От демокрацията, към средновековието. От републиката, към империята (във Франция)

 71. 71 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  До коментар [#70] от "Vlado Nikolov":

  Преди Средновековието НЕ е имало демокрация. Имало е нещо като демокрация в Римската Империя(тогава република?), преди Цезар да завземе властта и да установи диктатура а после след смъртта му и последвалата гражданска война Октавин да обяви империя. В този смисъл нова е подходящ пример от Франция, която след революцията и отхвърлянето на монархията не става демокрация, а държава на терора. Но империята на Наполеон е точно обратното на консерватизма царящ в Европа тогава. Той със своите виждания и програми е бил социален и прогресивен. Затова и цяла Европа го напада.

  Та във всички случаи подобни социални регреси не минават безкръвно. Хората се борят срещу робството и понякога дори успяват...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 72. 72 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  *В този смисъл това(римската империя) е по подходящ пример от Франция,

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: www.unbrain.eu?bg
 73. 73 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Цитат:
  Самотата може да е не по-малко опасна от COVID-19

  -------
  Мдааааааааа.........

  А помните ли колко десетки пъти ви натяквах, как преди години на най-високи философски и пр. форуми се твърдеше, че алиенацията (отчуждението) е Бич №1 за т.нар. бели, десни, развити, демократични пр. общества...

  Вие го вземахте на подбив, но както и да се върти Човекът е социално създание.

  Неразумните, които подмятаха ПРОСТОТИИ в мой адреЗ да ми се извинят!

  Извинете се, бе! :(

 74. 74 Профил на neadekvaten
  neadekvaten
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Накрая ще се окаже, че жертвите на мерките са в пъти повече от жертвите на вируса...
  —цитат от коментар 5 на Nil satis nisi optimum


  Само най-неинтелигентните все още не са разбрали, че "мерките" са в пъти по-опасни от кашлицата. ...
  —цитат от коментар 50 на Billy Pilgrim


  Още от самото начало много експерти предупреждаваха за това.
  Пример:
  https://glasove.com/categories/intervyuta/news/ruski-lekar-posledstviyata-ot-dylgata-karantina-sa-po-opasni-ot-koronavirusa (23-и март).

  Но кукловодите на света това не ги интересува. Интересува ги повсеместният контрол, а за целта хората трябва да бъдат лишени от права и свободи "за тяхно добро". "Пландемията" е само претекст, параван. Пет пари не дават за никого, особено за баба ви (както каза и Майкъл Мат в едно предаване).

 75. 75 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 568 Любопитно

  Самотата и отегчението са симптом на оглупяването. Интелигентният човек винаги може да намери с какво да се занимава и забавлява, а въпросните мерки нама как да навредят на психическото му здраве. Тези които циврят са или глупави или имат психологически/психически проблеми.

 76. 76 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 4448 Неутрално

  До коментар [#45] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Лошо ли е?

 77. 77 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#4] от "samoedin":


  За съжаление, самотата далеч не е функция само на пандемията и последвалите от нея ограничения ! Те идват и си отиват, но отчуждението между хората е двързан с все по - консуматорския начин на живот, насърчаващ егоизма и егоцентризма, усещането, че най - важното е ти да се чувстваш добре, без значение каква е цената за това ! Отделно е ставало на въпрос, че т.нар. социални мрежи всъщност са асоциални, създаващи един изкуствен виртуален свят за потребителите им, който претендира да замести изцяло истинските активни взаимоотношения такива, каквито те съществуваха преди разрастването на фейсбук и туитър, например, дори преди масовото навлизане на джи ес ем технологията в бита ни. Доброто старо виждане или гостуване не може да се замени с нищо !
  —цитат от коментар 4 на samoedin


  Ето какво казва и поета по темата :


  Когато цъфнат теменугите

  Когато цъфнат теменугите
  и работите тръгнат зле,
  еби им майката на другите
  и гледай ти да си добре.

  Еби им майката на другите
  и в себе си утеха намери.
  И ако в себе си утеха не намериш,
  еби си майката и ти!

 78. 78 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Самотата и отегчението са симптом на оглупяването. Интелигентният човек винаги може да намери с какво да се занимава и забавлява, а въпросните мерки нама как да навредят на психическото му здраве. Тези които циврят са или глупави или имат психологически/психически проблеми.
  —цитат от коментар 75 на pppdaemon


  Символ на оглупяване е да пишеш по разните форуми недоказани от никого твърдения, основаващи се единствено на някакви твърде профанизирани и повърхностни "интелигентски разсъждения". Но така е, когато човес си няма критерии за оценка.

 79. 79 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 568 Весело

  До коментар [#78] от "alexsilver":

  Това е лично мнение в новинарски сайт, а не някакъв научен форум в който да "изказваш доказани твърдения".

 80. 80 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1050 Неутрално

  Самотата не започна да съществува с появата на ковид. Вирусът принуди хората и нея да я забележат.

 81. 81 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Taка е. И мерките срещу ковид могат да бъдат по-вредни от самия ковид. Както го показват цифрите. За най-екстремалната ноемврийска седмица: умрели 2019:2034. Умрели 2020: 4619. Разлика:2585. Свръхсмъртност:127%, немислима за мирно време. От разликата:929 от ковид. А останалите от разликата, дето са два пъти повече? Кой ли си товари главата с цифри? Да си каже там я опорката, я това, дето го сърби и дотам с главата за мислене! Слагай шапката и пей сърце!

 82. 82 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1039 Неутрално

  Мерките на правителствата се оказаха опасни, а ковида е едно малко грипче. Страдам от ограниченията на моята свобода, но научих много за хората, примерно че са много тъпи, независимо дали имат дипломи или не, че са много подли и гадни, до степен за която не съм и предполагал, и че наистина има тайни общества, който ръководят всички правителства и партии.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 83. 83 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  Ха, добър ден! Сетихте се! Това мога да ви го кажа и без да харча пари за проучвания. То си е логично. Но, не, не може да бъде, най-опасното нещо в света е коронавирусът! Няма нищо друго, което да се отразява на здравето и изобшо, няма други болести, които заслужават внимание! Нали това ни се набива в главите вече почти година!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 84. 84 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4129 Весело

  Самотата и скуката е в главите на хората най вече!

  klimentm
 85. 85 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#30] от "Λllαν Βalckmore":

  Мисля, напразно се хабиш. Няма да те разберат поне 99% от хората. Не могат да проумеят как така без СИСТЕМА. Ето ти го и Боянчо, борец против ТАЗИ СИСТЕМА, да я замени с НОВАТА СИСТЕМА. Уж проумява накои неща, но не съвсем.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 86. 86 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#71] от "Боян Таксиров":

  Дай ми пример, в който хората са успели в борбата срещу робството, но първо трябва да дефинираме ''робство''.

  http://www.whatreallyhappened.com/WRHARTICLES/slavetobanks.php

  Я виж едно мнение по въпроса, предполагам знаеш английски поне дотолкова.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 87. 87 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4494 Весело

  До коментар [#84] от "klimentm":

  Искаш да кажеш като ти се скара съпругата и започваш да мечтаеш за самота...

 88. 88 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4494 Весело

  До коментар [#73] от "Аскет":

  Има да чакаш за извинения, но нека аз да кажа "Извинявай!", дори и да не съм участвал в преследване на инакомислие. Как беше казал Апостолът, в писмото си до Иван Кършовски от 1871 г.:
  "За отечеството работим, байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все [за]едно да вървим, ако ще бъдем хора."

 89. 89 Профил на Nach
  Nach
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Самотата е много преди Ковида. Ще остане и много след него.

 90. 90 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Самотата само засилва страховете, които са породени от несигурността. Много хора се усамотяват, но знаят кога приключва усамотението, а сега я отпуснат мерките, я ги затегнат и никой не знае кое кога... Причината е несигурността, а не самата самота. Когато се концентрираш, всъщност се усамотяваш, независимо от броя на околните и какво правят, та... несигурността е в основата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK