Догодина Германия спира всичките си ядрени централи. А светът?

Китай залага на собствения си ядрен реактор "Хуалонг 1"

Китай залага на собствения си ядрен реактор "Хуалонг 1"Германия спира окончателно ядрените си централи докрая на 2022-а година. А другаде по света? Какво е бъдещето на атомната енергия, разказва "Дойче веле".


413 в 32 страни - толкова са действащите атомни реактори в света. По данни на Доклада за състоянието на световната атомна индустрия (WNISR), през 2019-а година ядрената енергия е покривала 10 процента от нуждите от електричество в света. Този дял е бил най-висок през 1996-а година - 17.5 процента.


По-голямата част от реакторите са построени между 1968-а и 1986-а в Европа, САЩ, бившия СССР и Япония. Средната им възраст е 31 години.
Ядрените реактори са най-много в САЩ


САЩ са първенец по брой реактори в експлоатация - 94, които задоволяват 20 процента от нуждите от електричество в страната. Повечето реактори са пуснати в експлоатация преди 1985-а и само един - през последните 20 години. През 2013 година започна изграждането на два нови реактора. Те изостават от графика, но трябва да влязат в експлоатация през следващите няколко години.


Бъдещето на ядрената енергетика в САЩ е несигурно. Въпреки че са разработени концепции за ново поколение реактори, под въпрос е дали те един ден ще могат да произвеждат електричество толкова изгодно, колкото възобновяемите източници. В САЩ няма хранилище за високо радиоактивните отпадъци. Те се съхраняват в електроцентралите.


Русия строи извън пределите на страната


В момента в Русия действат 38 ядрени реактора. Към 2019 година те покриват около 20 процента от нуждите от електроенергия. През последните десет години в експлоатация са пуснати десет нови реактора. Два енергоблока са в процес на изграждане от 2018-а и 2019-а и трябва да бъдат завършени през следващите няколко години. Средната възраст на реакторите е 28 години.


Русия обаче вече не иска да субсидира строителството на атомни електроцентрали на собствена територия - държавната компания "Росатом" иска да печели най-вече с изграждането на реактори в чужбина. Според WNISR в момента в чужбина се строят десет руски реактора - по два в Бангладеш, Индия, Турция и Словакия, по един в Иран и Беларус.


И Русия няма хранилище за високо радиоактивните отпадъци. Затова спрямо страната се отправя сериозна критика за липсата на прозрачност по отношение на ядрените отпадъци.


Възобновяемата енергия набира скорост


Макар в Индия в експлоатация да са цели 21 реактора, те осигуряват едва три процента от електричеството в страната. В момента се строят още шест блока, а очакванията са до 2027-а общата мощност на ядрените централи да се повиши от 5 на 30 гигавата.


Класацията за най-много нови реактори, построени в последните години, се води от Китай. Само през последното десетилетие към мрежата са включени 37 реактора. Още 17 се строят. Но въпреки това и Китай залага все повече на възобновяемата енергия за сметка на ядрената.


Франция тъне в задължения, Полша търси инвеститори


Франция залага на ядрената енергия повече от всяка друга държава. Към 2019 година 71 процента от потреблението на ток се задоволява от атомните централи в страната, от които в момента активни са 56. Най-големият производител на ядрена електроенергия в света - държавната EDF, обаче има задължения в размер на 42 милиарда евро, а до 2030-а година трябва да инвестира около 100 милиарда за поддръжка на старите реактори. Дали във Франция ще заработят допълнителни ядрени блокове през следващите години? Въпросът ще бъде решен след президентските избори през 2022 година.


Атомната централа във Фламанвил, Франция.

Атомната централа във Фламанвил, Франция.


Полша планира производството на ядрена енергия още от 1980-а година, когато стартира строителството на два реактора, преустановено след ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 година. След това има многократни опити за рестарт на проекта, през 2014 година правителството приема план за изграждането на нови реактори. Първият трябва да се включи към мрежата до 2024 година, но засега така и няма инвеститор, който да иска да произвежда електричество чрез скъпата ядрена технология.

Коментари (99)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 617 Неутрално

  светът им вика:
  вие сте победени и окупирани след ВСВ. Ше спирате квот и когато кажем.
  Соцални, генетични, икономичедси и прочее експериментс с арийците - зер гут. Даже, самите ви водачи ше ви го прават това по наша заповед.

 2. 2 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 234 Неутрално

  Атомни бомби🐵

  Много съм прост
 3. 3 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 341 Неутрално

  Дойчовците избиха рибата с глупоста си. Сега ще строят сигурно слънчеви централи. По добре, среброто ще стигне сигурно $1000/oz.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 4. 4 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3038 Неутрално

  Светът рано или късно ще проумее че ядреният риск и погребването на радиоактивни отпадъци е скъпо начинание.Погребването на един реактор струва вече повече от изграждането му.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 911 Неутрално

  А едно време Германия беше високотехнологична, имаше атом...Сега ще чакат на вятъра да духне че да им е светло през нощта, като се изразходи акумулираната през деня енергия от соларните мизерии. Добре, че все още им доставят газ от мадър Раша да се топлят.

  мурзилка
 6. 6 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Запасите от газ в хранилищата на Европа паднаха под 50% преди идването на студовете
  Европа | 07.02.2021, 07:32
  Нивото на запасите от газ в подземните хранилища в Европа в сряда, 3 февруари, прекоси "екватора", като падна под 50% от пълния им капацитет, според портала “Европейска газова инфраструктура”

  На 4 февруари сутринта съоръженията съхраняване на природен газ в Европа са запълнени средно с 49,83%. В същото време в Германия - основният пазар в Европа - запасите са паднали до 42,44%, във Франция - до 39,65%. В Украйна, която също дава данни за ЕГИ, резервите са 52%. Настоящото ниво на материални запаси в ЕС е с 2,77 процентни пункта под средното за последните пет години.


  В сряда Европа беше връхлетяна от поредното еднодневно застудяване, а от четвъртък дневната температура се върна до нулата, но през цялата следваща седмица синоптиците обещават стабилни, силни студове по европейските стандарти: от -5 до -10 градуса по Целзий, а в Източна Европа - през нощите до -15.

  Потокът на газ в европейската газопреносна мрежа от терминалите за ВПГ през февруари 2021 г. намаля с 49% в сравнение с преди година. Целият свободен обем втечнен природен газ се привлича от първокласния пазар в Североизточна Азия, оставяйки европейските купувачи само с обеми, гарантирани по дългосрочни договори.

  Средната цена на газа на основната търговска площадка в Европа - холандската TTФ - от началото на февруари е паднала до 225-227 долара за хиляда кубически метра след 257 долара средно през януари.

 7. 7 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Странно съвпадение с довършването на "Северен поток 2".

  Dum Spiro, Spero
 8. 8 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4009 Весело

  Да се започне скоростно с газови потоци......

 9. 9 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1120 Весело

  Германия отдавна купува електроенергия от Франция, която е над 50% от атомни централи, щото по-добри и по-чисти базови мощности няма открити досега. Франция е доволна от бизнеса и няма никакво намерение да ги закрива, даже напротив.
  Някои са на под 100 км от границата, ама нали са в друга държава - според "зелените" значи не се броят.
  Важното е да има все повече перки и солари, които се правят в Китай.
  Другарят Си одобрява това.

  Знанието е сила, информацията - власт
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3664 Любопитно

  Значи, вятърни мелници, соларни панели и ВЕЦ-ове? А, когато няма вятър, нощем без слънце и суша, като миналата година? Въглища, или газ? А, може би на парафинови свещи и газови лампи?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2458 Разстроено

  Германия може да си затвори атомните централи но не е казала че ще ги ликвидира! Ние обаче вървим смело натам където ни сочат американските другари! И след време в Бангладеш и Буркина Фасо ще имат ядрени централи но не и ние!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 854 Неутрално


  Слънчевите панели имат странното свойство да не произвеждат ток , когато времето е мрачно . И особено , когато са покрити със сняг .
  Вятърните централи имат особеното свойство да не дават ток не само , когато няма вятър , но и когато вятърът е много силен . В момента , в който скоростта на вятъра надмине 25 метра в секунда ( 90 километра в час ) вятърните перки автоматично се спират и ротора се заключва , за да не бъдат разрушени от центробежните сили .

  Освен Атомните си централи Европа иска да затвори и ТЕЦ - вете си на въглища . Много прогресивно . 14. 14 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Хубаво е , че в България има хора , които са по-умни от германците.Не спирайте да давате акъл.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 15. 15 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Представям си как най-силната икономика в Европа остава без ток.Тогава ще дойдат българите и ще има - нали ви казахме. :)

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 16. 16 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Нещо повече, статията още със заглавието иска да ни вмени вина и да ни накара да се чувстваме едва ли не виновни, че не сме овци, които да последват магарето Германия, което ги води да се заплетат с козината си в къпинака и да ги изядат вълците. Докато имам възможност за това ще си търся свой собствен път, а няма да следвам разни бунаци, само щото диктуват развалена мода.

  мурзилка
 17. 17 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 854 Неутрално  До коментар [#14] от "Tru Soulja":


  Хубаво е , че в България има хора , които са по-умни от германците.Не спирайте да давате акъл.
  —цитат от коментар 14 на Tru Soulja


  Германците катастрофираха два пъти миналия век . А понеже Българите ги слушаха и те катастрофираха заедно с тях .

  Сега с всичкия си акъл отново сме се закачили за Германската каруца . 18. 18 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#17] от "bxr35608444":

  Само пропускаш факта , че Германия е била на 2 пъти напълно опустошена и пак е номер в Европа.

  Или пък техните политици ще направят така , че да нямат ток? :):):)

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 19. 19 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#17] от "bxr35608444":

  номер 1 в Европа .

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 20. 20 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#16] от "Маршалов":

  Искате да приемете еврото , а не зелената сделка и твърдите , че не сте овце. :)

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 21. 21 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4781 Весело

  До коментар [#7] от "gargamel":

  Ама те ще го завършат ли?😂 Нали всичкото "експерт" тук обяснява как СП никога няма да бъде завършен? Все "капацитети" тук обясняват това на нас които сме "необразовани" 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 22. 22 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5456 Неутрално

  А едно време Германия беше високотехнологична, имаше атом...Сега ще чакат на вятъра да духне че да им е светло през нощта, като се изразходи акумулираната през деня енергия от соларните мизерии. Добре, че все още им доставят газ от мадър Раша да се топлят.
  —цитат от коментар 5 на Маршалов


  Тепърва трябва да се изграждат акумулаторни съоръжения, щото като няма вятър или е облачно икономиката ще замре!

  В Германия е най-скъпия ток в цяла Европа, 1 кват час е 60 стотинки. Причина е добавка за строене на вятърничавите централки!

 23. 23 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 854 Неутрално  " И Русия няма хранилище за високо радиоактивните отпадъци. Затова спрямо страната се отправя сериозна критика за липсата на прозрачност по отношение на ядрените отпадъци. " .

  Русия няма хранилище за ядрените си отпадъци просто , защото има Белоярска Атомна Централа .

  Белоярска Атомна Централа .
  Намира се в района на Свердловск , на 3,5 км от град Заречни и на 45 км от Екатеринбург .

  Втората атомна електроцентрала в СССР (първата е Обнинската атомна електроцентрала ). Спечели световна слава благодарение на дългосрочната успешна експлоатация на реактори на бързи неутрони . Понастоящем АЕЦ „Белоярск“ е флагман на стратегическото направление на ядрената индустрия за преход към затворен ядрен горивен цикъл .

  Инсталираната мощност на АЕЦ за 2018 г. е 1,485 GW, което е около 16% от производството на електроенергия в Свердловска област. Производството на електроенергия през 2018 г. възлиза на 8,8 милиарда кВтч .

  В атомната електроцентрала в Белоярск са построени четири енергийни блока. Блокове № 1 и № 2 с термични реактори AMB-100 и AMB-200 са изключени и са в процес на подготовка за извеждане от експлоатация. В момента работят блокове № 3 и № 4 с реактори на бързи неутрони BN-600 и BN-800.

  Към ноември 2019 г. в АЕЦ „Белоярск“ работят 2634 души, от които над 70% имат висше или средно професионално образование.

  За охлаждане на кондензаторите на турбините на АЕЦ Белоярск е създаден резервоар Белоярск .

  Енергийни блокове №1 и №2 с водно-графитни реактори AMB-100 и AMB-200 са експлоатирани съответно до края на експлоатационния си живот от 1964 до 1981 г. и от 1967 до 1989 г. През това време на работа енергоблок No1 е произвел 8,73 милиарда кВтч електроенергия, енергоблок No2 - 22,24 милиарда кВтч . Реакторите доставяха топлина и на град Заречни.

  Реакторите AMB-100 и AMB-200 (Atom Mirny Bolshoi) станаха разработка на реактора AM-1 на първата в света атомна електроцентрала в Обнинск . Подобно на AM-1, това бяха реактори с кипящ канал с графитен модератор и водно охлаждане. За да се подобрят енергийните параметри, парата се прегрява . AMB-200 се отличаваше с модифицирано оформление на реактора и отхвърляне на двуконтурна схема за охлаждане, което направи възможно увеличаването на мощността му.

  Работата на силовите агрегати даде възможност да се разработи технологията за създаване на по-мощни енергийни блокове с канални реактори, реакторите AMB станаха предшественици на голямата серия RBMK , както и EGP-6 .

  През 2017 г. започна пренасянето на отработено ядрено гориво ( ОЯГ ) от първия и втория енергоблок на АЕЦ „Белоярск“ до ПА „Маяк“ за преработка.

  BN-600 и BN-800 редактиране
  Блокове № 3 и № 4 на АЕЦ „Белоярск” работят с реактори на бързи неутрони BN. И двата захранващи блока са изградени по три контурна схема . Реакторната охлаждаща течност е течен натрий, циркулиращ през първичния и вторичния контур .

  По отношение на физическите параметри реакторите BN-600 и BN-800 имат свойството на естествена („присъща“) безопасност: ако се надвишат допустимите експлоатационни параметри, ядрената реакция самозагасва и реакторът се самоизгасва без човешкнамесаа или автоматична намеса.

  Енергоблок № 3 с реактор БН-600 е свързан към енергийната система на 8 април 1980 г. Силовият агрегат работи надеждно и безпроблемно в продължение на 30 години; след глобална модернизация през 2010 г. експлоатационният му живот е удължен до април 2020 г. с право да бъде удължен до 2025-2030 г. Също така, по време на модернизацията на силовия агрегат, лопатките на турбините бяха заменени със съвременни, по-дълги аналози, в резултат на което електрическият капацитет на енергийния блок се увеличи от първоначалните 600 на 625 MW.

  Блок № 4 с реактор БН-800 беше свързан към енергийната система на 10 декември 2015 г. в 21:21 ч. Местно време (19:21 ч. Московско време). Проектът BN-800 предвижда допълнителни (в сравнение с BN-600) системи за сигурност. Енергийният блок е предназначен за значително разширяване на горивната база на ядрената енергетика поради изотопа на природния уран, който не се използва днес, както и за минимизиране на радиоактивните отпадъци чрез организиране на затворен ядрен горивен цикъл .

  През 2016 г. авторитетното американско списание Power награди енергоблока за бързо размножаване BN-800 с наградата за най-добра атомна електроцентрала през 2016 г .

  Радиационното въздействие на АЕЦ "Белоярск" върху околната среда е на нивото на стотни от процента от допустимото за АЕЦ, главно поради отделянето на неопасни инертни газове (аргон, криптон, ксенон). Освобождаването на други радионуклиди практически липсва . BN реакторите са признати за един от най-екологичните ядрени реактори в света.

  АЕЦ Белоярск ежегодно публикува годишен доклад за безопасността на околната среда . 24. 24 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 854 Неутрално  До коментар [#18] от "Tru Soulja":


  До коментар [#17] от "bxr35608444":Само пропускаш факта , че Германия е била на 2 пъти напълно опустошена и пак е номер в Европа.Или пък техните политици ще направят така , че да нямат ток? :):):)
  —цитат от коментар 18 на Tru Soulja


  Благодаря много . Предпочитам да сме като Швейцария , която някак си избегна да бъде два пъти напълно опустошена и некак си е по - напред от Германия в Европа .
  Апропо имам двама познати Германци , които емигрираха в Швейцария . 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  В случая Франция е по-добрият пример от Германия :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1120 Весело

  Значи, вятърни мелници, соларни панели и ВЕЦ-ове? А, когато няма вятър, нощем без слънце и суша, като миналата година? Въглища, или газ? А, може би на парафинови свещи и газови лампи?
  —цитат от коментар 10 на Vlado Nikolov


  Ще ни топли мисълта, че спасяваме планетата.
  А китайците, нали са прости, нека строят въглищни централи. Пък и защо не, като имат "гратисен период" по Парижката далавера?

  Все едно да се разберем със съседите да си хвърляме боклука разделно, ама аз да почна веднага, а съседа - след 20 години

  Знанието е сила, информацията - власт
 27. 27 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Сега е време Русия да се откаже от СЕВЕРЕН ПОТОК 2 ! Когато Русия каза , ами майната му на СЕВЕРЕН ПОТОК , Германия ден и нощ обяснява колко много и трябва. Така е по нормално ..не трябва РУСИЯ да защитава германските национални интереси :))

 28. 28 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#24] от "bxr35608444":

  Германия - Номинален БВП: 3,68 трилиона $

  Швейцария - Номинален БВП: 678,57 билиона $

  Иначе съм съгласен , че по-някои неща стои по-добре от Германия.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 29. 29 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#25] от "dark'star":

  Най-големият производител на ядрена електроенергия в света - държавната EDF, обаче има задължения в размер на 42 милиарда евро, а до 2030-а година трябва да инвестира около 100 милиарда за поддръжка на старите реактори.

  Направо цветя и рози. :)

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 30. 30 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 752 Неутрално

  'Ма няма такова нещо, това са времянки и фишеци, за такива като нас. Целия свят се е хванал за ядрената енергия, а германците просто отварят място на следващото поколение ядрена технология (термо-ядрения синтез), докато ние спорим още 30 г. ще има ли "Белене", ще разширяваме ли "Козлодуй"... и слушаме глупостите на управляващите политици...

 31. 31 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 923 Неутрално

  До коментар [#11] от "bxr35608444":

  Аз само представям какво би станало като всеки след работа си включи колата в контакта

  гошо
 32. 32 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 854 Неутрално  Миналата седмица в постмайданна Украйна се запалиха и излязоха два ТЕЦ - а на кюмур . Вследствие на това , а и на факта , че няколко атомни блока не са заредени със свежо атомно гориво на Украинският Комедиант и Президент му се наложи да моли непризнатия от него Президент на Белорусия , Александър Лукашенко да му даде 685 МегаВата мощност , а също така " агресора " Владимир Путин за още 200 Мегавата мощност , за да не се разпадне украинската енергийна система .
  Вследствие на неправилното планиране и разчети в украинските ТЕЦ - ве има само 400 000 тона въглища като запаси , когато миналата година по това време е имало над 2 , 5 милиона тона складирани въглища при много по - Мека зима тогава .

  Следващата седмица синоптиците в Украйна обещават снежни бури и виелици и температури падащи до - 20 ° C . Което означава , че украинската власт отново ще трябва да проси още повече електроенергийно подаяние от Путин и Лукашенко . Всъщност ако Лукашенко не беше построил и пуснал в експлоатация първия блок на собствената си Атомна Електростанция дори и при най - добро желание нямаше как да помогне на украинците .

  Само за седем години след революцията на " достойнството " вследствие на пълното неглижиране на енергийния сектор постмайданната украинска власт превърна страната от нетен износител на енергия не само в нетен вносител , но и буквално в енергиен просяк , който обикаля съседите си и моли за енергийна помощ . 33. 33 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#26] от "pag":

  Е да , ама ти ще можеш да обикаляш из маалата през тия двадесет години и да се биеш в гърдите , че спасяваш планетата Земя . Малко ли е ? 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2100 Неутрално

  Браво на германците!
  Винаги са били умни и далновидни!
  Знаят, че ядрената енергетика НЯМА БЪДЕЩЕ, колкото и ядреното лоби да инвестира в пропаганда на противното!!!

 35. 35 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 854 Неутрално

  До коментар [#28] от "Tru Soulja":


  До коментар [#24] от "bxr35608444":Германия - Номинален БВП: 3,68 трилиона $Швейцария - Номинален БВП: 678,57 билиона $Иначе съм съгласен , че по-някои неща стои по-добре от Германия.
  —цитат от коментар 28 на Tru Soulja
  Германия $ 43,837 на човек .
  Швейцария $ 78,060 на човек . 36. 36 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4067 Любопитно

  "Най-големият производител на ядрена електроенергия в света - държавната EDF, обаче има задължения в размер на 42 милиарда евро, а до 2030-а година трябва да инвестира около 100 милиарда за поддръжка на старите реактори. Дали във Франция ще заработят допълнителни ядрени блокове през следващите години? Въпросът ще бъде решен след президентските избори през 2022 година."

  Стана ми любопитно защо EDF има такива колосални дългове!? И ако ядрената енергетика беше печеливша за частните и държавни компании, които произвеждат такава енергия не трябваше ли те да бъдат на печалба, а не на загуба, както се е случило с EDF!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 37. 37 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1120 Любопитно

  До коментар [#26] от "pag":Е да , ама ти ще можеш да обикаляш из маалата през тия двадесет години и да се биеш в гърдите , че спасяваш планетата Земя . Малко ли е ?
  —цитат от коментар 33 на bxr35608444


  И не само да се бия в гърдите, ами и да усвоявам едни кинти. Две в едно, една чудесна комбинация, така да се каже.
  Важното е да се пази хабитатът на червеногъзите дебелосерки (а ако такива няма, ще си ги измислим) и китайската икономика да расте, майната им на европейските граждани. Ще свикнат и на студено, пък и глобалното затопляне иде, иде.

  Знанието е сила, информацията - власт
 38. 38 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Това на снимката е готово за джамия

 39. 39 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1881 Любопитно

  Сега когато тука гледам са се наредили всички защтитници на ядрените сили.
  Да попитам какво ще стане и колко ще ни струва ако внасяме ток отвън?

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 40. 40 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Характерното за такива такива статии са избирателните примери. Защо не пише нищо за Япония и Южна Корея? Особено за Южна Корея, която е с малка територия и голямо население. Там какви са плановете за смяна на ядрените реактори?

 41. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3774 Неутрално

  Немците са толкова богати, че могат да си внасят ток, на каквато и да е цена. Важна е цената на газта, тя влияе на това, което изнасят, а то трябва да е на конкурентни цени.
  И цената на тока е важна, но когато си достатъчно богат и не мислиш за основни нужди, се оглеждаш и за други проблеми, като рискът да унищожиш земята си при евентуална ядрена авария.

  Любовта ще спаси света!!!
 42. 42 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Да стоят на свещи тогава!

  Комунистите са виновни!
 43. 43 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 3565 Любопитно

  До коментар [#35] от "bxr35608444":

  А цените едни и същи ли са?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 44. 44 Профил на ПетКо
  ПетКо
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Като гледам АЕЦ Козлодуй, строен от руснаци и експлоатиран от българи, колко пъти е избухвал, съм убеден, че ядрената енергетика е изключително сигурна, безопасна и евтина...
  Всичко останало е политика и клиентелизъм...

 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  Браво на германците!Винаги са били умни и далновидни!Знаят, че ядрената енергетика НЯМА БЪДЕЩЕ, колкото и ядреното лоби да инвестира в пропаганда на противното!!!
  —цитат от коментар 34 на selqnin


  Явно САЩ, Франция, Китай, Русия, Индия са на обратното мнение .!.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Спирайте ги, като сте луди.
  Светът не е ваша работа.

 47. 47 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 911 Неутрално

  До коментар [#20] от "Tru Soulja":

  Нищо не искам, даже и "демокрация" не искам. Преди бях по-свободен в границите на родината, сега се налага да търся свободата по всички земни кълбета. Ама вместо свободата настроение ми идат да ми пречат и плякат техните простотии и извращения всякакви псевдозелени, флуиди джендъри и прочие, все едно нещо съм им длъжен.

  мурзилка
 48. 48 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Екстра- ще се крият от вируса в тъмното.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 49. 49 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2100 Весело

  До коментар [#42] от "Крадливото ромче":

  Със сигурност имаха огромна необходимост германците точно от "титаничната Ви мъдост"- сега вече ще си купят свещи и ще спят спокойно!

 50. 50 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Миналата седмица в постмайданна Украйна се запалиха и излязоха два ТЕЦ - а на кюмур . Вследствие на това , а и на факта , че няколко атомни блока не са заредени със свежо атомно гориво на Украинският Комедиант и Президент му се наложи да моли непризнатия от него Президент на Белорусия , Александър Лукашенко да му даде 685 МегаВата мощност , а също така " агресора " Владимир Путин за още 200 Мегавата мощност , за да не се разпадне украинската енергийна система . Вследствие на неправилното планиране и разчети в украинските ТЕЦ - ве има само 400 000 тона въглища като запаси , когато миналата година по това време е имало над 2 , 5 милиона тона складирани въглища при много по - Мека зима тогава . Следващата седмица синоптиците в Украйна обещават снежни бури и виелици и температури падащи до - 20 ° C . Което означава , че украинската власт отново ще трябва да проси още повече електроенергийно подаяние от Путин и Лукашенко . Всъщност ако Лукашенко не беше построил и пуснал в експлоатация първия блок на собствената си Атомна Електростанция дори и при най - добро желание нямаше как да помогне на украинците . Само за седем години след революцията на " достойнството " вследствие на пълното неглижиране на енергийния сектор постмайданната украинска власт превърна страната от нетен износител на енергия не само в нетен вносител , но и буквално в енергиен просяк , който обикаля съседите си и моли за енергийна помощ .
  —цитат от коментар 32 на bxr35608444


  Гледай товарищ,и после коментирай постмайданна Украина!Хиляди пъти съм казвал,като не познавате една държава,не я коментирайте!Бил се молил Зеленски на Путя!Друг път!https://kosatka.media/uploads/content/novosti/News_Electricity/March_2020/,PD1,P96mport_v_tekst16.03.jpg.pagespeed.ce.hiCRORBdB0.jpg!Това,което е дало жужето е за окупираните територии!Понял!?

 51. 51 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Сега когато тука гледам са се наредили всички защтитници на ядрените сили.Да попитам какво ще стане и колко ще ни струва ако внасяме ток отвън?
  —цитат от коментар 39 на dedoliben


  Няма нужда да внасяме,дори и без АЕЦ!

 52. 52 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Сега когато тука гледам са се наредили всички защтитници на ядрените сили.Да попитам какво ще стане и колко ще ни струва ако внасяме ток отвън?
  —цитат от коментар 39 на dedoliben


  Ми ще плащаме като германците по 60 ст/квтч и ще зависим от волята на доставчика.

  Знанието е сила, информацията - власт
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 854 Неутрално  До коментар [#50] от "Plamen Shopov":

  Е , за какво ми показваш диаграма от Януари 2020 година .
  Ако не знаеш сега сме Февруари 2021 година . 55. 55 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Разстроено

  Сега когато тука гледам са се наредили всички защтитници на ядрените сили.Да попитам какво ще стане и колко ще ни струва ако внасяме ток отвън?
  —цитат от коментар 39 на dedoliben

  ---
  Голяма беля ще стане! Ничия страна не е длъжна да задоволява електроенергийните нужди на България. В случай на тежки метео условия - какво ще става?
  Ако внасяме отвън мноого ще ни струва, по-добре е да изнасяме и да печелим, нали?
  Ако обичате не задавайте глупави въпроси, защото не говорят добре за Вашата интелигентност.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 57. 57 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1394 Неутрално

  Когато става дума за немци, не бих се наел да им давам технологични съвети. Изглежда неразумно това, което правят, но не познавам цялостната им стратегия. Съмнявам се да са направили тази стъпка без дълбоко да са премислили нещата.

 58. 58 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Полша планира производството на ядрена енергия още от 1980-а година, когато стартира строителството на два реактора, преустановено след ядрената катастрофа в Чернобил през 1986 година."

  Глупости.
  Явно авторът не знае, че първо се планира, а после започва строенето.

  Полша планира създаването на АЕЦ в началото на 70-те. Строежът започна някъде 1982-1983. А го спряха през 1990 след референдум, когато стана ясно, че "нерушимата дружба" с СССР си отива.
  Имаше протести след Чернобил, но те не доведоха до спиране.

 59. 59 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Задачка за начинаещи:

  Как Русия да накара Германия да купува повече газ? Толкова много да иска, че да е готова да се скара със съюзниците си?
  Как Франция да накара германия да купува ядрения и ток?

  Много простичко е, инвестирайте в Зелената партия, господа!
  Германия ще закрие ядрените си централи.
  Русия ръкопляска.
  Франция ръкопляска.
  Зелените са доволни.

  Тази инвестиция изглежда се е случила достатъчно отдавна. Вече имаме видими резултати.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 60. 60 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#7] от "gargamel":

  Странно съвпадение с довършването на "Северен поток 2".
  —цитат от коментар 7 на gargamel


  Нищо подобно.
  Германия още през 2011 заяви, че ще спре АЕЦ през 2022. По него време и следващата година още вървяха проучвания дали разширението на "Северен поток" е икономически изгодно. А строежът започна чак след 5-6 години.

 61. 61 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 915 Неутрално  Светът рано или късно ще проумее че ядреният риск и погребването на радиоактивни отпадъци е скъпо начинание.Погребването на един реактор струва вече повече от изграждането му.....
  —цитат от коментар 4 на Willy Messerschmitt


  А какви други алтернстиви?
  ВЕЦ? Перки и соларки?

  За перки са нужни постоянни ветрове, доста държави покрай океана отговарят на тези критерии.
  Там още в 17 век, масово е имало вятърни мелници.
  За ВЕЦ са необходими пълноводни планински реки.

  Така са Албания, Норвегия, Швейцарив, Швеция..
  За панелки трябва слънце..

  Та КАКВО да е нисковъглеродното решение, за държави бедни на ВЕИ ресурси , ако не АЕЦ?
  Браво на германците!Винаги са били умни и далновидни!Знаят, че ядрената енергетика НЯМА БЪДЕЩЕ, колкото и ядреното лоби да инвестира в пропаганда на противното!!!
  —цитат от коментар 34 на selqnin


  Ами има и ДРУГИ технологии - енергодобив от нисковъглеридни, алтернативни горива.
  Както е вече в.циментовите заводи!

  Помните ли , как се радвахме със selqnin "Добра новина"!
  Но Ядреното лоби плаща!

  Те платиха на Радан и ДеБъ да са против ВЕИ изгарянето на биомаса и РДФ!

 62. 62 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Герхард Шрьодер, федерален канцлер на Германия от 1998 до 2005.
  Понастоящем Шрьодер е председател на съвета на директорите на компанията "Северен поток-2", в която "Газпром" всъщност е единственият акционер.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Герхард_Шрьодер

  Задачката тук е да се познае каква роля ще получи Меркел след излизането си от политиката?
  Заслугите и за закриване на ядрените централи, строителството на Северен поток са значителни и предизвикват симпатия, някъде.
  А ролята и за огромното количество бежанци също трябва да бъде оценена.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 63. 63 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Когато става дума за немци, не бих се наел да им давам технологични съвети. Изглежда неразумно това, което правят, но не познавам цялостната им стратегия. Съмнявам се да са направили тази стъпка без дълбоко да са премислили нещата.
  —цитат от коментар 57 на georgievb


  Познавам и немци тъпи като гъзове (учил съм в Мюнхен), особено немкини - повечето бяха зелени.

  Та там политиците и публиката, като си навият нещо - няма специалист, дето да ги разубеди.

 64. 64 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1483 Неутрално

  Абе мноо се радвате ве. Ако е необходимо това затваряне ще се отложи. Германците са доказали, че се грижат много добре за икономиката си...

 65. 65 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1077 Неутрално

  Немците може и да са били уникални инженери, икономисти и работници и да са постигали невероятни неща.
  Но, когато се намеси левундерщината, може да срине дори най-ефективно работещата система.
  Не съм съгласен, че "немците са по-умни" от нас. По-работливи и дисциплинирани, да. Което е следствие на масовата организация, не е вродено.

  Та аргументи и доводи от сорта "не си мисли, че си по-умен от немците", каквото и да направят, все е добре, за мен са изключително глупави и написани от глупави хора.

 66. 66 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2978 Неутрално

  И с какво ще си светят? ;)

  То хубаво пише ДВ тези неща, ама нещо малко факти да даде. :)

 67. 67 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Разстроено

  [quote#50:"Plamen Shopov"][/quote]

  Очевидно не съзнавате глупостта, която сте постнали.
  Първо показвате диаграма за 2020 година - сега е 2021, нали. Освен това диаграмата показва, че дефицитът на ел енергия е бил покрит с внос, включително от РФ и Белорусия.
  ТАЗИ ГОДИНА ПОЛОЖЕНИЕТО Е ТРАГИЧНО!

  Не се опитвайте до уринирате срещу вятъра!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 68. 68 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2975 Весело

  До коментар [#9] от "pag":

  Ако Макрон обяви, че ще закрива ядрените централи още на другия ден ще го изритат от Елисейския дворец.

 69. 69 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#51] от "Plamen Shopov":

  "Няма нужда да внасяме,дори и без АЕЦ!"

  Данни от ЕСО в момента:
  АЕЦ 34.35%
  Кондензационни ТЕЦ 29.47%
  Топлофикационни ТЕЦ 5.96%
  Заводски ТЕЦ 2.55%
  ВЕЦ 17.64%
  Малки ВЕЦ 3.95%
  ВяЕЦ 4.39%
  ФЕЦ 1.33%
  Био ТЕЦ 0.34%
  http://www.eso.bg/?did=124

  Когато се закрият въглищните централи и АЕЦ излезе от експлоатация, какво ще правим с 65% от мощностите?
  Ще направим Мариците на газ? Ще направим централата Доган на газ? Ще внасяме от Турция, която ще прави още ядрени централи, даже близо да границата? Или пък ядрен ток от Румъния?

  А на кого не му отърва да направим ВЕЦ на Дунава с румънците? Трите милиарда, харизани за сръбски нужди щяха да са добра инвестиция там.

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 70. 70 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Разстроено

  Герхард Шрьодер, федерален канцлер на Германия от 1998 до 2005.Понастоящем Шрьодер е председател на съвета на директорите на компанията "Северен поток-2", в която "Газпром" всъщност е единственият акционер.https://bg.wikipedia.org/wiki/Герхард_Шрьодер Задачката тук е да се познае каква роля ще получи Меркел след излизането си от политиката?Заслугите и за закриване на ядрените централи, строителството на Северен поток са значителни и предизвикват симпатия, някъде.А ролята и за огромното количество бежанци също трябва да бъде оценена.
  —цитат от коментар 62 на UJC4040


  Ще си позволя да Ви информирам, че пишете глупости, по-точно откровени лесно верифицируеми лъжи!
  Герхард Шрьодер НЯМА НИКАКВО отношение към управлението на Северен поток-2!
  Считано от 29.9.2017 година Герхард Шрьодеер е председател на съвета на директорите на НК Роснефт. ТЧК

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 71. 71 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 854 Неутрално  До коментар [#50] от "Plamen Shopov":

  Импорт Украиной электроэнергии из России и Белоруссии растёт, поставки достигли 1500 МВт

  ТАСС, ОПУБЛИКОВАНО 05.02.2021

  Поставки электроэнергии на Украину из России и Белоруссии стремительно увеличились до 750 МВт из каждой страны.

  Такие данные в пятницу приводятся на официальном сайте компании - оператора энергосистемы Украины "Укрэнерго".

  Общий объём поставок электроэнергии из двух государств, согласно данным на электронной карте "Укрэнерго", в объединённой энергосистеме страны составляет 1500 МВт.

  Двумя часами ранее он был на уровне 1 150 МВт: из России - 500 МВт, из Белоруссии - 650 МВт. 3 февраля Украина в экстренном порядке запросила 500 МВт электроэнергии у ГПО "Белэнерго".

  Это произошло после того, как днём ранее случилось аварийное отключение энергоблока №1 Запорожской ТЭС - самой мощной тепловой электростанции страны.

  По информации "Укрэнерго", в результате отключения на Запорожской ТЭС были обесточены города Энергодар и Днепрорудное, а в объединённой энергосистеме Украины появился дефицит мощности 750 МВт. Энергоблок был включён в работу 4 февраля.

  В пятницу генерирующая компания "Интер РАО" сообщила, что нарастила поставки электроэнергии на Украину с 200 до 700 МВт в дневные часы по просьбе украинской стороны.

  Поставки электроэнергии из России и Белоруссии на Украину происходят на фоне заявлений членов правительства о необходимости отсоединения от энергосистем этих соседних государств.

  25 января такой тезис озвучил глава МИД Украины Дмитрий Кулеба, добавив, что целью его страны является интеграция в европейскую энергосистему в 2023 году.

  До этого о задаче отсоединения от энергосистемы Белоруссии и РФ и присоединения к европейской ENTSO-E заявлял и.о. главы Минэнерго Украины Юрий Витренко. По его мнению, это якобы соответствует интересам страны, а также энергетической безопасности Украины. 72. 72 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1024 Неутрално

  До коментар [#69] от "UJC4040":

  Очевидно е, че енергията има значение. Не очевидното е, че правителството няма стратегия, а се занимава реално с тактическа аеробика.

 73. 73 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 854 Неутрално  До коментар [#62] от "UJC4040":

  Ще си позволя само да отбележа , че решението на Меркел за закриването на Атомната енергетика като отрасъл в Германия беше взето след няколко месечен бесен натиск на улицата срещу правителството след аварията във Фукушима . Главни организатори бяха Зелените и Левундерите и в протестите взеха участие няколко милиона Германци . Не , че се опитвам да оневинявам Меркел , но огромна част от Германското общество настояваше за това решение . 74. 74 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#70] от "amerikanbastard":
  "Щепозволя да Ви информирам, че пишете глупости, по-точно откровени лесно верифицируеми лъжи!
  Герхард Шрьодер НЯМА НИКАКВО отношение към управлението на Северен поток-2!"

  https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/09/06/4110722_germanski_politici_prizovaha_bivshiia_kancler_shryoder/
  Понастоящем Шрьодер е председател на съвета на директорите на компанията "Северен поток-2", в която "Газпром" всъщност е единственият акционер.

  Някакви коментари?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 75. 75
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 76. 76 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3774 Неутрално

  АЕЦ - овете ще се концентрират в по-бедните райони на света.

  Любовта ще спаси света!!!
 77. 77 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2403 Неутрално

  Немците са толкова богати, че могат да си внасят ток, на каквато и да е цена. Важна е цената на газта, тя влияе на това, което изнасят, а то трябва да е на конкурентни цени.И цената на тока е важна, но когато си достатъчно богат и не мислиш за основни нужди, се оглеждаш и за други проблеми, като рискът да унищожиш земята си при евентуална ядрена авария.
  —цитат от коментар 41 на hope


  Напротив - много добре са си направили сметката, че с газта от Русия и с участието в изследователския реактор, базиран на синтез, във Франция си осигуряват достатъчно сигурност. Междувременно могат да развиват възобновяемите източници. А ако работата съвсем се закучи, нищо не пречи пак да пуснат урановите реактори.

 78. 78 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#4] от "Willy Messerschmitt":

  За това Бил Гейтс сигурно търси нови методи за отработка на ядрено гориво и използване на ядрени отпадъци за производство на електроенергия ;-)
  Без ядрена енергетика с толкова голямо население на Земята, няма бъдеще.

  Коментарът ми да не се обвързва с АЕЦ Белене или 7-ми блок на Козлодуй, моля.

 79. 79 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  Първо трябва да се постигне консенсус, че най-екологичната енергия е ядрената, слънчевите панели правят негодни огромни площи за земеделие и скотовъдство, Вятърните централи унищожават голям брой птици и допринасят за голямо шумово замърсяване. Второ, има голяма общност от специалисти, които са ангажирани с поддръжката и развитието на този отрасъл, не може да се зачеркват изведнъж огромен обем компетенции без държавата да загуби интелектуален потенциал. Според мен отказването от дадено производство трябва да стане точно толкова постепенно, колкото време е било нужно за да се изгради дадения отрасъл, всичко останало е необмислено емоционално решение с много повече негативни последици.

  Путин им го каза преди няколко години - Не искате ядрена енергетика, не искате руски газ, с какво ще се топлите, с дърва ли? И дърва ще ви осигурим.

  Между другото инициативата "Три морета" е измилена от Хелфорд Макендер, който е формулирал една от големите опасности за короната (и САЩ)- германската технология да се съчетае с руските ресурси. Затова е особено важно в Русия НПОтата да пръскат анти европейска пропаганда, а в държавите от ЕС да се поддържа груба антируска пропаганда. Всъщност тази тема е добре развита от Вацев:

  https://www.youtube.com/watch?v=XeF-H22CQGw&t=2446s

  Истината е, че отказа от ядрената енергетика прави Германия много по-уязвима и зависима заради ограничаването на източниците на енергия. Ако махнат и въглищата вече много ще внимават да не разсърдят Русия или САЩ за да не им се спре газа. Трудно се маневрира между двете големи сили, трябва да се минава през много иглени уши и пак единият ще е сърдит.

 80. 80 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1759 Неутрално

  Светът рано или късно ще проумее че ядреният риск и погребването на радиоактивни отпадъци е скъпо начинание.Погребването на един реактор струва вече повече от изграждането му.....
  —цитат от коментар 4 на Willy Messerschmitt


  Напълно прав сте и освен всичко друго, централите се експлоатират 30-40, напоследък се говори за 60-80 години, а съхранението на отпадъците, което съвсем не е безплатно трае стотици, че и хиляди години.
  Така че евтината и едва ли не екологична на пръв поглед енергия добита по този начин е нещо като безсрочен заем от бъдещите поколения, а за екологичната страна на въпроса няма и не може да има ясен отговор.
  И всичко това без никакви аварии, защото двете големи такива - Фукушима и Чернобил са глътнали и гълтат такива средства, каквито не са по силите на всяка държава извън първите 10-15 икономически силни.

 81. 81 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2814 Неутрално

  Вярно ли Путин щял да преименува университета за чуждестранни студенти на "Меркел-Лумумба"?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 82. 82 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Неутрално

  До коментар [#74] от "UJC4040":

  За избягване на неточности от ненадеждни източници, цитирам от сайта на СЕВЕРЕН ПОТОК:

  СЕВЕРЕН ПОТОК АГ е съвместен проект на пет главни компании с акционерно участие както следва:
  Газпром 51.0 %,
  Wintershall Dea 15.5%
  PEG Infrastruktur AG, (E.ON) 15.5 %
  Gasunie 9.0 %
  ENGIE 9.0 %

  Комитет акционеров
  Герхард Шредер
  Председатель комитета акционеров, бывший канцелер ФРГ
  Олег Аксютин
  Заместитель Председателя Правления ПАО «Газпром»
  Елена Бурмистрова
  Заместитель Председателя Правления ПАО «Газпром»
  Пьер Шарьер
  Исполнительный вице-президент ENGIE SA
  Д-р Ханс-Ульрих Энгель
  Член совета директоров BASF SE
  Хан Феннема
  Президент и Председатель Правления N.V. Nederlandse Gasunie
  Александр Медведев
  Советник генерального директора ООО «Газпром экспорт»
  Марио Мерен
  Председатель правления Wintershall Dea GmbH
  Дмитрий Хандога
  Начальник Департамента 512 ПАО «Газпром»
  Д-р Марк Спикер
  Член Правления E.ON SE
  Д-р Йоханнес Тейссен
  Председатель Правления E.ON SE

  Оперативно Управление
  Алексей Зайцев
  Управляющий директор
  Маркус Кортхалс
  Директор по контролю за нормативно-правовым соответствием
  Таке Кейя
  Директор по техническому обслуживанию
  Константин Басков
  Технический директор
  Инго Леманн
  Финансовый директор
  Оливье Эскола
  Заместитель директора по техническому обслуживанию
  Вячеслав Кудрявцев
  Заместитель технического директора по диспетчеризации

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 83. 83 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 772 Неутрално
 84. 84 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Германците си затварят АЕЦовете от доста време. Последната цел беше 2020.
  Но все отлагат, отлагат, отлагат...
  Та така ще стане и с 2022.
  Щото едно е да управляват зелените, ама е друго като е тъмно и студено.
  АЕЦ все още няма алтернатива, и всеки който твърди обратното или лъже, или нищо не разбира.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 85. 85 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  "скъпата ядрена технология"?!? Това някакъв майтап ли е или другарите искрено вярвате в това? Колко ни излезе дългогодишната дотация на "златната" зелена енергия?!? За Света сумарно сигурно трилиони евро!

 86. 86 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4067 Любопитно

  До коментар [#80] от "tsvetko_51":

  Абсолютно, аварията във Фукушима струва на Тепко (частна ядрена компания) и японското правителство десетки милиарди евро.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 87. 87 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4067 Любопитно

  До коментар [#86] от "Иво":

  Сега проверих и се оказа, че TEPCO вече е по-скоро държавна отколкото частна компания.

  Иначе, другата корекция, която трябва да направя е, че според изчисленията на самите японски правителствени власти щетите от инцидента във Фукушима са на стойност стотици, а не десетки милиарди долари и по точно 187 милиарда долара!

  Така, че Цветко набор 51 е прав, ако това беше се случило в някоя държава извън икономики в топ 5 (Япония е на 3 място в тази класация) сигурно щеше да фалира.

  "In December 2016 the government estimated decontamination, compensation, decommissioning, and radioactive waste storage costs at 21.5 trillion yen ($187 billion), nearly double the 2013 estimate."

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 88. 88 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1258 Неутрално

  До коментар [#86] от "Иво":

  Аз не знам някой да е спрял колите след първата катастрофа или да са спрели да развиват самолетостроенето въпреки първоначалните неуспехи. Човекът винаги опитва и намира начин. След катастрофите се появяват правилата за движение по пътищата. В цялата човешка история светът се е развивал и движил само по един начин - падане и ставане и пак опитване!
  Като има авария във Фукушима правиш каквото винаги са правили хората - измислят допълнителни протоколи за сигурност и продължават напред. Милионите осакатени и починали работници през индустриалната революция не са я спрели, а са измислили правила за по-малко жертви на инциденти. Това е света, ако се опитваш да живееш на друга планета с твои си правила, само ти губиш, никой няма да спре заради теб.

 89. 89 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  До коментар [#9] от "pag":

  Чехите също са бесни, че цялата произведена енргия от Дуковани е изкупена от Германия

 90. 90 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4004 Неутрално

  "в чужбина се строят десет руски реактора - по два в Бангладеш, Индия, Турция и Словакия, по един в Иран и Беларус."

  Нови атомни реактори се строят само в страни от третия свят и те са руски , което ще рече корупционни, такава , каквато ще бъде нашата в Белене , ако започне да се строи. Атомните електростанции са на доизживяване. Развитите страни ограничават атомната енергия като някои като Германия изцяло я спират , а други намаляват относителния дял на атомната енергия като Франция - от 70% на 50% до 2030 година.
  Бъдещето е на възобновяемите енергии. Атомната енергия се оказа скъпа , рискова и екологично мръсна.

 91. 91 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7503 Неутрално

  Някой ликвидират, такива , като нас, се канят тепърва да строят и то с реактори отпреди 30 години.

 92. 92 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4067 Любопитно

  До коментар [#90] от "tacheaux":

  Именно! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 93. 93 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2006 Весело

  Като им оправите енергетиката на немците, после да им оправите и футбола...
  И да не се изтървете, че когато в България всички мощности работеха на 100%, населението беше на режим на тока.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 94. 94 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3065 Неутрално

  Хахаха!
  Руснаците строят в чужбина, а?
  А руските тролски фабрики им помагат за общественото мнение в съответните страни.
  Иначе как да стават врътки тип Белене!

 95. 95 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Хахаха!Руснаците строят в чужбина, а?А руските тролски фабрики им помагат за общественото мнение в съответните страни.Иначе как да стават врътки тип Белене!
  —цитат от коментар 94 на Таралеж


  Тука напълно ще се съглася!

  Даже АЗ съм ги разкрил, кои са троловете..

  “Руските електро-тролове“ им викам..
  Мога да дам техен списък , дето са активирани на форума!

 96. 96 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Хахаха!Руснаците строят в чужбина, а?А руските тролски фабрики им помагат за общественото мнение в съответните страни.Иначе как да стават врътки тип Белене!
  —цитат от коментар 94 на Таралеж


  Тука напълно ще се съглася!

  Даже АЗ съм ги разкрил, кои са троловете..

  “Руските електро-тролове“ им викам..
  Мога да дам техен списък , дето са активирани на форума!

 97. 97 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Хахаха!Руснаците строят в чужбина, а?А руските тролски фабрики им помагат за общественото мнение в съответните страни.Иначе как да стават врътки тип Белене!
  —цитат от коментар 94 на Таралеж


  Тука напълно ще се съглася!

  Даже АЗ съм ги разкрил, кои са троловете..

  “Руските електро-тролове“ им викам..
  Мога да дам техен списък , дето са активирани на форума!

 98. 98 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Бъдещето е на възобновяемите енергии. Атомната енергия се оказа скъпа , рискова и екологично мръсна.
  —цитат от коментар 90 на tacheaux


  Абсолютно вярно..

  КАто за нашите условия - биомаса, РДФ и алтернативни горива в ТЕЦ!
  Такова бъдеще виждам ..

  Но Радан и ДеБъ скачат против!

  Искат да бъдело било на газ!

 99. 99 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 915 Неутрално

  АЕЦ - овете ще се концентрират в по-бедните райони на света.
  —цитат от коментар 76 на hope


  В по-богатите са на дърва!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK