Три различни мисии се подготвят за пристигане на Марс през февруари

Три различни мисии се подготвят за пристигане на Марс през февруари

© NASAТри различни роботизирани сонди от три различни държави ще пристигнат в орбита около Марс през следващите две седмици, след като изминаха милиони километри в космоса.


Орбиталната сонда Hope ("Надежда") на Обединените арабски емирства ще пристигне първа, във вторник, последвана от китайския космически кораб Tianwen-1 на следващия ден, с прогнозна дата за кацане някъде през май. И накрая, американският марсоход Perseverance ("Постоянство") ще направи своето спускане до повърхността на Марс на 18 февруари.


Hope е първата междупланетна мисия на арабска държава някога. И ако Китай успее, това ще бъде първата държава, която някога е посещавала и кацала на Марс от първия си опит. Шансовете са срещу тях, като близо 50% от всички мисии на Марс се провалят. Китай вече е загубил орбитална мисия на Марс (Yinghuo-1) през 2011 г. От десетките мисии на Марс от 1960 г. насам около половината са катастрофирали или са пропуснали планетата изцяло, благодарение на неизправни компоненти, проблеми с двигателите или софтуерни грешки.
Марс е трудна дестинация по няколко причини. Първо, планетата е на милиони километри от Земята.


Освен това докато Марс има атмосфера, тя не е особено плътна. Това означава, че има достатъчно въздух, за образуването на прашни бури и ветрове, които пречат за спускането на сондите, но атмосферата не е достатъчна за използването на парашути за целия процес на кацане.

Трите мисии до Марс


Hope - ОАЕ


Сондата ще проучва климата на Марс и трябва да създаде първата пълна карта на атмосферата на планетата - и да се опита да открие защо голяма част от нея липсва.


Tianwen-1 - Китай


Орбитър за провеждане на глобално проучване и предаване на данни на Земята. Ровърът носи радар, способен да проникне на 100 метра под марсианската повърхност.


Perseverance - САЩ


Марсоходът ще търси признаци на обитаеми условия за живот, както и преки доказателства за микробния живот - ще събира и проби за по-късно транспортиране до Земята.


В миналото американските космически инженери са разчитали на монтирането на въздушни възглавници към сондите, което им позволява да отскочат и омекотят удара след падането с парашут. Новото поколение ровъри на НАСА обаче са твърде сложни и тежки за такива маневри и Perseverance вместо това ще разчита на ракетна платформа, наричана "небесен кран", за да се спусне на повърхността на Марс.


Тази техника е била използвана веднъж преди, през 2012 г., за кацането на американския марсоход Curiosity. Сега Perseverance, много по-тежък марсоход, ще направи подобен опит, за да преживее "седемте минути ужас". Това е времето, за което ровърът с размер на SUV, който тежи повече от един тон, ще достигне повърхността на Марс, след като навлезе в горната част атмосфера на планетата с повече от 20 000 км/ч. Процесът е напълно автоматизиран и по това време няма връзка с наблюдателите на Земата.


Perseverance ще се спусне на повърхността с помощта на "небесен кран"

© NASA

Perseverance ще се спусне на повърхността с помощта на "небесен кран"


Атмосферното триене ще доведе до първото намаляване на скоростта. Тогава огромен парашут ще бъде освободен автоматично и това ще намали скоростта на сондата до няколкостотин километра в час. В този момента ще се запалят ракетните двигатели на небесния кран и сондата ще се забави, докато не достигне на около 20 метра над повърхността.


Кранът ще спусне ровъра по кабели, докато докосне повърхността, кабелите ще бъдат прерязани и небесният кран ще отлети, за да направи собственото си неконтролирано кацане на безопасно разстояние от Perseverance. Едва тогава ще бъде предадено съобщение до инженерите на НАСА за успешно кацане.


За разлика от Perseverance, космическият кораб на ОАЕ Hope, първият междупланетен космически кораб в арабския свят, ще има сравнително проста програма тази седмица. Той е проектиран само за орбита около Марс, което ще постигне чрез 30-минутно изгаряне на основния си двигател.Ако изгарянето е успешно, това ще забави космическия кораб достатъчно, за да бъде уловен от гравитационното поле на Марс и да навлезе в орбита. След това Hope ще прекара следващите две години в изучаване на Марс, за да разбере по-добре как в продължение на милиарди години планетата е загубила плътната си атмосфера, способна да задържа вода на повърхността, и как бавно се е трансформирала в студен и сух свят.


От разстояния между 22 000 км и 44 000 км мисията ще изследва по-подробно и ролята, която прахът играе в марсианския климат - също важна информация за тези, които искат да се установят на Марс един ден.


Китайската мисия Tianwen-1 също трябва да влезе в орбита около Марс тази седмица, в сряда. Тя ще изследва планетата в продължение на няколко месеца, преди да пусне спускателен апарат, който ще пренесе 250-килограмов робот до планетата. Ако успее, Китай ще стане едва втората държава в света, която успешно ще приземи робот на друг свят, след САЩ.


Китайската сонда вече изпрати първата си снимка на Марс, направена при приближаването към планетата.

© Reuters

Китайската сонда вече изпрати първата си снимка на Марс, направена при приближаването към планетата.


Ако всичко върви добре, орбитърът Tianwen, което означава "Въпроси към рая" и все още неназованият марсоход ще се опитат да изследват климата на Марс и "йоносферата" - слоя от електрически заредени частици, заобикалящи планетата. Тази работа може да помогне да се разбере как Марс губи атмосферата си. Но също така ще подкрепи бъдещи мисии с екипаж до Марс, като изследва повърхността и картографира формата, геологията и вътрешната структура на планетата.


Орбитърът е пълен с камери, магнитометър (използван за измерване на магнитни полета) и различни анализатори на частици. Той също така ще действа като релейна станция, за да поддържа комуникация с марсохода. Марсоходът, с размерите на малка кола, е малко по-малък от марсохода на НАСА Perseverance. Той има подобен вид, с шест колела, големи слънчеви панели и стълб с прикрепени камери. Последните ще могат да идентифицират повърхностните композиции на разстояние между два метра и пет метра.


Това, което прави тази мисия още по-интересна, е, че марсоходът ще носи радар, проникващ в земята. По време на мисията си от 90 марсиански дни - марсианският ден е с близо 38 минути по-дълъг от земния - ровърът ще може да изследва структури под повърхността и да търси водни отлагания под земята. Доказателства за подземни солени езера бяха открити с помощта на радар през 2018 г. от европейския Mars Express Orbiter, но никога не са последвани с измервания на място.


Кратерът "Джезъро/Йезеро", където ще кацне Perseverance

© NASA

Кратерът "Джезъро/Йезеро", където ще кацне Perseverance


Марсоходът няма да посещава тези специфични обекти, но би могъл да намери подобни условия край мястото, където ще кацне.


Китай вече е използвал радарната технология с голям успех на скорошния си роувър Yutu-2, за да идентифицира отделни уникални слоеве воден лед до 40 метра под повърхността на Луната.


Първият марсоход на Китай също ще трябва да премине през така наречените "седем минути ужас". Първоначалното забавяне ще бъде направено чрез коничен защитен слой - защитен щит, който причинява аеродинамично съпротивление (триене), но ще се нагрее изключително много, последвано от парашут и след това изстрелване на ретрокети, за да позволи меко кацане.


Трите сонда са част от серията мисии, които през следващите години трябва да трансформират знанията ни за планетата, като върнат проби от марсиански скали и почви на Земята за проучване. Тази задача ще бъде стартирана от Perseverance, който ще идентифицира обещаващи геоложки обекти, ще извлече почвени проби и ще ги постави на избрани места. След това бъдещите мисии, включващи Европа и САЩ, ще вземат тези проби и ще ги върнат на Земята.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5830 Неутрално

  А европейците отложиха тяхната мисия за 2022...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 2529 Неутрално

  СъсипАха я тая планета...

  Анатема на комунизма!
 3. 3 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 696 Весело

  голям трафик ще стане около Марс

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7964 Весело

  До коментар [#1] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Пандемията е и в Космоса :)

  [email protected]
 5. 5 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1430 Весело

  Арабите прочели, че Марс е покрит от пустиня, и пратили сонда да търси нефт.

 6. 6 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 341 Разстроено

  Сондата "Постоянство" е слабичка..Нема да издържи суровите условия на Марс.🐵

  Много съм прост
 7. 7 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3592 Весело

  Къде е синдата Еленджик V?!

  klimentm
 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Супер! Ще чакаме снимки, че сегашният ми desktop wallpaper от Opportunity взе да ми поомръзва.

 9. 9 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1228 Любопитно

  Нека първо да колониализираме Луната, където все още човешки крак не е стъпвал, пък после да се занимаваме с Марс и марсианците.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 10. 10 Профил на Vasil
  Vasil
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Само на САЩ ще успее

  Човешката глупост се разпространява по- бързо и от скороста на светлината
 11. 11 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5830 Любопитно

  До коментар [#9] от "Vency Mirchev":

  Аполо 11,12,14,15,16,17 - пет години само фейк?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 12. 12 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  До коментар [#11] от "Незнайко в Слънчевия град":

  очакваше се някой от [email protected]#@! с мощно включване :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 13. 13 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2114 Весело

  Три различни мисии се подготвят за пристигане на Марс през февруари
  ****************************************************

  Марсианците обявиха вселенски черен петък и гледайте сега каква навалица по моловете им.....
  ;)

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1012 Весело

  Сондата "перверзност" даже нема да чака на светофара, ами ще мине на червено. Т.е. на рашките им е червено пред очите.

  мурзилка
 15. 15 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4735 Весело

  Я да си представим , че там ги посрещнат с музика,овации и добре дошли....най-после , откога ви чакаме......

 16. 16 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 847 Любопитно

  Пожелавам успех и на трите мисии!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 17. 17 Профил на Анти Шишковци
  Анти Шишковци
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Къде е руската безаналогова, уникална неотразима многоглава ядрена сонда?

 18. 18 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1289 Весело

  Интересно ще бъде, ако Perseverance и Curiosity се срещнат.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Има и четвърта, тя засега е тайна ще ще се разбере, като започнат тези да кацат - простига с личен автграф от Александър Македоснски и поздрави от братска РСМ

 20. 20 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2692 Весело

  До коментар [#15] от "Николай Бучков":

  "Я да си представим , че там ги посрещнат с музика,овации и добре дошли....най-после , откога ви чакаме......"
  ==========
  И после яко надпиване на роботи.....

  Еретик
 21. 21 Профил на Misinformed_808
  Misinformed_808
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Нека първо да колониализираме Луната, където все още човешки крак не е стъпвал, пък после да се занимаваме с Марс и марсианците.
  —цитат от коментар 9 на Vency Mirchev


  Спокойно, Луната ще бъде колонизирана много преди да поумнееш.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3904 Неутрално

  Статията набляга на китайската мисия с кратка историческа ретроспекция на досегашните опити на Китай за кацане на Марс и нито дума за американските марсоходи , които до сега са изминали стотици километра по марсианската повърхност и пратили хиляди снимки от повърхността на Марс, нито дума за америкнаската автоматична станция в орбита около Марс , която подробно е картографирала цялата планета.

 23. 23 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2114 Любопитно

  Спокойно, Луната ще бъде колонизирана много преди да поумнееш.
  —цитат от коментар 21 на Misinformed_808


  Предричаш му безсмъртие?.....
  Любопитно......

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 24. 24 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 760 Неутрално

  ЗНАЧИ

  250 кг са МАЛКО ПО-МАЛКО от "повече от тон". Верно!

  Браво Дневник, браво

 25. 25 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  Интересна година за Марс. Чакам с нетърпение американският ровър, който е с размерите и тежеста на средно голям автомобил.

  И тази технология, небесен кран е единствено възможната с която може да се приземи толкова тежък апарат на повърхността на Марс. 2012-та, НАСА вече го направи с Кюриозити.

  Спирит и Опортюнити, които кацнаха 2004-та на надуваеми балони бяха десетина пъти по- леки.

  НАСА, освен Кюриозити в момента има и друга мисия на повърхността на Марс, наречена Инсайт, и тя мери марсотресенията в кората на Марс
  .

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 26. 26 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2114 Любопитно

  ЗНАЧИ250 кг са МАЛКО ПО-МАЛКО от "повече от тон". Верно!Браво Дневник, браво
  —цитат от коментар 24 на ogp03622986


  Май не успяваш да направиш разлика между физически размери / по-малък/ и тегло / по-лек/ ?
  Характерно!

  Истинско удоволствие за полуграмотни хора, като мен, е да общуват с големите демократично-джазови интелектуалци от форума на Дневник!
 27. 27 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  Американските ровъри от 2012-та и 2021-ва използват най- големият свръхзвуков парашут правен някога. Изключително лек и изключително здрав.

  Този апарат преди да навлезе в атмосферата на Марс се движи със скорост 35 000 километра в час. Тази скорост трябва да стане 0 на повърхността на Марс за да може кацането да е успешно.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 28. 28 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3013 Весело

  Между другото, ето как си карам Тесла-та зад полярният кръг в Аляска, USA :

  https://www.youtube.com/watch?v=FWGKCV5rHRI&list=PLqrr-IOtmnK3_CCE_gU_rFlpqklewgtIR

  Хич не е както милиционера Симчо твърдеше, че си кара Иж-а на кюмур в Коми, по неговите думи "р@згологъзен"!!!! 😂🤣😃😄😅😆

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 29. 29 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3013 Весело

  До коментар [#28] от "Realist":

  Извинявам се, коментара беше за друга статия!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 30. 30 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  Брат, знам те че си математик, знаеш английски и т.н. Би ли ми извадил тук данни колко километра е изминал всеки марсоход и да на отделен ред да ги събереш, че на мен не ми излиза сметката до "стотици километри". Благодаря предварително, ако не включваш в сметката предположения колко километра ще изминат бъдещите мисии. Ето ти малко данни:
  https://www-statista-com.cdn.ampproject.org/v/s/www.statista.com/chart/amp/22349/distance-traveled-by-mars-and-moon-rovers/?amp_js_v=a6&_gsa=1&usqp=mq331AQHKAFQArABIA ==#aoh=16128135088099&referrer=https://www.google.com&_tf=From %1$s&share=https://www.statista.com/chart/22349/distance-traveled-by-mars-and-moon-rovers/
  Легенда:
  1. Изминатият път е в мили!
  2. Някои от мисиите в таблицата на тази страница са на Луната, избери си от мисиите само тези на количките, пътували по Марс!
  3. Данните са към 2018, има известно увеличение на изминатото разстояние от все още активните колички!
  4. Абе оправяй се сам, що ли се мъча да ти помагам?

  мурзилка
 31. 31 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":

  Американските полети до Марс са вече нещо рутинно. Наистина е интересно как новаците ще се справят. Само може да се съжалява, че Европа се забави :(.

  Eddie lives... somewhere in time!
 32. 32 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1012 Весело

  Леле, кво съм чел, ма нали не знам английски, пък и линка се е омешал нещо, ще пробвам пак да го постна:
  https://www.statista.com/chart/22349/distance-traveled-by-mars-and-moon-rovers/
  Данните са към 2020. Има едва 47 мили общо изминати на Марс...Е къде са стотиците километри, а?

  мурзилка
 33. 33 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 845 Весело

  Колхозниците няма ли да изпратят нещо от Байконурския батут?

  А да, забравих че изпратиха Фалос Грунт, който бързо омекна и успешно се приводни в Тихия океан.

 34. 34 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 276 Неутрално

  До коментар [#21] от "Misinformed_808":

  Изследвана-да. Колонизирана-никога. Няма да я осерете като земята.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK