Какво ти възстановяване! Търговците на дрехи още намаляват поръчките

Какво ти възстановяване! Търговците на дрехи още намаляват поръчките

© ReutersТърговците на дрехи в Европа и Америка са заседнали върху излишни запаси и намаляват пролетните поръчки. Агентите за снабдяване са изправени пред закъснели плащания. Фабриките за облекло в Бангладеш са първите, страдащи от този процес.


Глобалната индустрия за облекла, която се разклати от жестоката за нея 2020 г., наблюдава как надеждите ѝ за възстановяване издишат заради нова вълна от блокиране на живота заради COVID-19 и неравномерно ваксиниране в отделните държави, разказва "Ройтерс".


Някои големи търговци все още предлагат миналогодишните дрехи, които в нормални времена биха били разпродадени с отстъпки. Британската верига Primark например, заяви пред "Ройтерс", че има облекла за около 150 милиона паунда (205 милиона долара) от пролет/лято 2020 г. и 200 милиона паунда от сезон есен/ зима.
Като показател за мащаба на изоставането консултантската компания McKinsey казва, че стойността на непродадените облекла в целия свят, залежали в магазини и складове, варира между 140 и 160 милиарда евро (168-192 милиарда долара) - повече от двойно спрямо нормалните нива.


Британската Marks & Spencer и германският Hugo Boss заявиха, че за тазгодишната колекция са направили по-малки поръчки от обичайните.


Какво ти възстановяване! Търговците на дрехи още намаляват поръчките

© Reuters


Търговците на дребно поддържат малки количества, а времето за изпълнение е ограничено според Рон Фраш, бивш президент на Saks Fifth Avenue, който сега е партньор във фирмата за частни капиталови инвестиции Castanea Partners, работеща с редица брандове облекла.


"Повечето марки в момента са доста скромни по отношение на количествата, които разпращат по търговските вериги. Мисля, че всички бяха много консервативни при покупките си", каза той. "Знам, че много бавно плащат. Това е сигурно."


Всъщност, от базираният в Хонконг агент за снабдяване Li & Fung, който управлява над 10 000 фабрики в 50 страни за търговци на дребно, включително глобални играчи, каза пред "Ройтерс", че някои търговци са поискали отложено плащане, но отказаха да предоставят конкретни данни.


Какво ти възстановяване! Търговците на дрехи още намаляват поръчките

© Reuters


Фабриките отново страдат


Следователно проблемът се пренася към големите центрове за производство на облекла като Бангладеш, чиито икономики разчитат на износа на текстил. Фабриките се борят да не затворят врати.


Петдесет предприятия, анкетирани от Асоциацията на производителите и износителите на облекла в Бангладеш, заявиха, че са получили 30% по-малко поръчки от обичайното през този сезон, тъй като предколедните блокади в голяма част от Европа, последвани от поредното ограничаване през януари, силно засегнаха бизнеса им.


"Поръчките обикновено пристигат три месеца предварително. Но няма поръчки за март", каза собственикът на фабрика в Дака Шахидула Азим, чиито клиенти включват търговци на дребно в Северна Америка и Европа. "Работим с 25% от капацитета. Имам няколко заповеди да управлявам фабриката до края на февруари. След това не знам какво бъдеще ни очаква. Трудно е да се каже как ще оцелеем."


Миран Али, който представлява Star Network - алианс на производители в шест азиатски държави, а самият той притежава четири фабрики в Бангладеш, е изправен пред подобни проблеми. "Към този момент трябваше да съм изцяло пълен с поръчки поне до март и да очаквам солидно количество за есен/зима - сезон, който вече се задава. Но навсякъде всичко идва твърде бавно", каза той пред "Ройтерс" от столицата Дака."Брандовете купуват по-малко от по-малко хора."


Асиф Ашраф, друг собственик на фабрика в Дака, който произвежда дрехи за световните търговци на дребно, заяви, че е трудно да се приспособи. "Произведохме платовете и сме готови да зашием аксесоарите, но след това те казват, че поръчката е задържана."


Какво ти възстановяване! Търговците на дрехи още намаляват поръчките

© Reuters


Часът на пижамите


Със затварянето на магазините, заплашващо да продължи и през лятото, някои търговци се опитват да разпродадат колкото се може повече от излишните си запаси, преди да направят нови поръчки, съобщиха от компанията за рециклиране на текстил Parker Lane Group пред "Ройтерс".


Главният изпълнителен директор Рафи Касарджиян заяви, че бизнесът му е преминал от обработка на средно 1.5 милиона артикула излишно облекло на месец до над 4 милиона през януари, най-натовареният месец за всички времена.


Миналата година беше ужасна за индустрията за облекло, където продажбите спаднаха с около 17% спрямо 2019 г., според Euromonitor. А бъдещето е несигурно.


Оценките за 2021 г. варират от песимистични прогнози за 15% спад на продажбите (от McKinsey) до 11% възстановяване (от Euromonitor).


И така, има ли някъде искрици на надежда? Е, бумът за домашната пижама предлага малко облекчение.


"Ако искате да знаете какво прави великата британска публика - тя отново носи пижама", заяви главният изпълнителен директор на Marks & Spencer Стив Роу миналия месец, докато от Hugo Boss намекнаха за същия феномен, като казаха, че той "рационализира нашата гама от класически бизнес дрехи и разшири гамата от ежедневни облекла ".


Но това е малка утеха за някои собственици на фабрики.


"Търсенето на пижами е невиждано", призна Али в Дака. "Но не може всеки да шие пижами!"


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK