Как Мъск взриви цената на криптовалутата с покупка за $1.5 млрд.

Как Мъск взриви цената на криптовалутата с покупка за $1.5 млрд.

© ReutersАвтомобилната компания на Илън Мъск "Тесла" (Tesla) обяви в понеделник, че е купила около 1.5 млрд. долара от криптовалутата биткойн през януари и очаква да започне да я приема като метод за плащане в бъдеще.


Съобщенията, заровени дълбоко в годишния доклад на "Тесла" за 2020 г., доведоха до около 20% скок на най-широко разпространената криптовалута в света до нива над 47 000 долара за един биткойн. При текущите цени 0.8 биткойна биха били достатъчни за закупуване на базов Tesla Model 3.


Инвеститорите очакват и други компании скоро да се присъединят към групата фирми, които инвестират или държат биткойни, включително BlackRock Inc, най-големият мениджър на активи в света, и платежните компании Square и PayPal, съобщи "Ройтерс".
Новината предизвика голямо търсене и предизвика технически проблеми при някои от най-големите борси за обмен на криптовалути като Coinbase, Gemini, Binance.


"Тесла" заяви, че се опитва да максимализира възвръщаемостта от парите в брой, които не се използват при ежедневното управление на компанията.


Новината дойде дни след като Мъск добави "#bitcoin" към страницата си в профила в Twitter, което повиши цената. Той го премахна дни по-късно, но продължи да говори за биткойн и други криптовалути, включително Dogecoin, която скочи с 50% след одобрението му.


Как Мъск взриви цената на криптовалутата с покупка за .5 млрд.

© Reuters


В декларация пред Комисията за ценните книжа и борсите (Securities and Exchange Commission - SEC) "Тесла" заяви, че "актуализира инвестиционната си политика" през януари и сега иска да инвестира в "резервни активи" като дигитални валути или злато.


Компанията обяви, че вече е купила биткойни за 1.5 млрд. долара и може да "придобива и държи цифрови активи" в бъдеще.


"Очакваме да започнем да приемаме биткойни като форма на плащане за нашите продукти в близко бъдеще при спазване на приложимите закони и първоначално на ограничена основа, които може или не може да обърнем в друга валута при получаване", добавят от компанията.


1.5 млрд. долара в биткойн, представляват около 8% от всички 19.4 млрд. долара, които "Тесла" държи в брой и ликвидни активи, според декларацията пред SEC.


Мъск заяви преди седмица в туит, че биткойн е "на ръба" да бъде по-широко приет сред инвеститорите.


Промяна на играта


Някои анализатори казват, че инвестицията на "Тесла" може да промени как криптовалутата се възприема от финансовите институции.


Как Мъск взриви цената на криптовалутата с покупка за .5 млрд.

© Reuters


"Мисля, че ще видим увеличения на компаниите, които искат да възприемат биткойн сега, след като "Тесла" направи първия ход", каза Ерик Търнър, вицепрезидент по пазарна информация в изследователската компания за криптовалута Messari, пред "Ройтерс".


"Една от най-големите компании в света сега притежава биткойн и като следствие всеки инвеститор, който притежава акции на "Тесла", или дори само фонд в S&P500, също е изложен на риска от криптовалутата."


"Епъл" (Apple Inc) може да е следващата голяма компания, която ще навлезе на пазара на криптовалути, като позволява биткойн да се обменя в услугата на Apple Wallet и инвестира част от собствените си резерви в криптовалута, каза Мич Стивс, анализатор в RBC Capital Markets.


Ходът на "Тесла" да постави част от корпоративните си резерви в биткойн може да е сигнал, че очаква криптовалутата да се появи като още един метод с дългосрочна стойност заедно с долара и златото, каза Греъм Танака, президент и главен инвестиционен директор на Tanaka Capital Management в Ню Йорк.


За какво е цялата шумотевица?


Какво е биткойн


Биткойнът е оригиналната и най-популярна криптовалута, или цифрова монета, която започна да циркулира през 2009 г.


Създадена е от мистериозния "Сатоши Накамото", проектирана е да бъде свободна от влиянието от централни финансови власти като правителства, банки и централни банки. Тя е peer-to-peer, което означава, че може да се прехвърля директно между онлайн потребители без никакви посредници.


Как Мъск взриви цената на криптовалутата с покупка за .5 млрд.

© Reuters


Биткойнът се основава на блокчейн технологията, която действа като публичен регистър на транзакциите и е защитена чрез усъвършенствана криптография, която предлага на потребителите степен на анонимност.


Тъй като няма централен орган, който да управлява предлагането, стойността на биткойн зависи от доверието на хората в него и към днешна дата той се използва предимно за спекулации от финансови търговци, а не за реална търговия и плащания.


Защо се повишава стойността


Биткойнът увеличи стойността си главоломно, скачайки с над 300% през 2020 г., преминавайки рекордното си ниво от 42 000 долара през януари и преминавайки над 47 000 долара в понеделник.


Това се дължи отчасти на големи институционални инвеститори, които вече го виждат като сигурен резерв срещу инфлацията в пандемичната ера на огромни финансови стимули и са привлечени от нарастващото регулиране от властите на непрозрачния криптопазар.


Има и признаци, че биткойнът може да започне да получава признание като по-масово платежно средство.


"ПейПал" (PayPal Holdings Inc) заяви през октомври, че ще позволи на клиентите си да купуват, продават и държат биткойни и други виртуални монети, използвайки своите онлайн портфейли. Компанията също така ще разреши използването на криптовалути, за да се пазарува от 26 милиона търговци в нейната мрежа от тази година.


Как Мъск взриви цената на криптовалутата с покупка за .5 млрд.

© Reuters


Мъск допълнително стимулира пазара със съобщението си в понеделник, водейки до близо 20% скок на цената на биткойн.


Колко стабилен е биткойн като валута


Исторически погледнато, изключително малко. Това го прави много привлекателен за спекулантите, но по-малко надежден като начин на плащане.


През 2013 г. например биткойн започна от ниво около 13 долара и скочи до над 1000 долара до декември. През 2017 г. цената скочи от около 1000 на около 20 000 долара. В началото на 2020 г. цената потъна под 4000 долара в един момент преди шеметния ръст до над 47 000 долара в понеделник.


Как се съхранява, търгува и използва


Биткойнът се държи във виртуални портфейли с уникални ключове. Транзакциите се извършват чрез изпращане на биткойн от един портфейл към уникален ключ, свързан с друг портфейл, в криптографски процес, който се проверява от компютри в мрежата на биткойн. Биткойн портфейлите могат да се съхраняват офлайн или онлайн на борси за криптовалути - места, където биткойн може да се купува и продава за традиционни валути или други виртуални монети.


Как се създава


Новите биткойни се генерират в процес, наречен "добив", който включва индивиди или групи, използващи големи компютърни мощности, за да решават сложни математически уравнения за изграждането и поддържането на блокчейна и печеленето на награди под формата на нови монети.


Биткойнът е проектиран да бъде "печатан" с фиксирано темпо, което означава, че "миньорите" трябва да се състезават помежду си, за да печелят монети. Броят на биткойните, създавани годишно, автоматично намалява с течение на времето и издаването им ще завърши с общо 21 милиона биткойна в обращение.


Колкото повече време минава, толкова повече време трябва да работят компютрите, за да добиват нови биткойни. В момента в обръщение са над 18 милиона биткойна.


Какво може да се случи в бъдеще


Криптовалутата, първоначално предназначена да подкопае традиционните финансови инструменти, измина дълъг път от корените си в контракултурата, като в момента финансови институции като хедж фондове и големи корпорации управляват пазара.


Някои експерти от бранша смятат, че Мъск и "Тесла" ще ускорят включването на биткойн в регулирания финансов поток.


Но ако историята на биткойн ни е научила на нещо, трябва да очакваме неочакваното.

Ключови думи към статията:

Коментари (119)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8380 Весело

  Бай Сорос нервно пуши в ъгъла, като гледа спекулациите на Мъск ...:)

  [email protected]
 2. 2 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1098 Весело

  Мъск има нужда от кеш за начинанията си. И криптоофцете ще му го осигурят.

 3. 3 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Третата Световна война мобе би ще е в сферата на финансите. Новия високо-технологичен елит има огромен потенциал, за да се бори със стария, който владее банковите институции. А криптовалутите се оказват сериозно оръжие с ефект на атомна бомба.

 4. 4 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2607 Неутрално

  Глобалния долар :)) От него бягат и американците ...

 5. 5 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1255 Весело

  Мухехехехе, цифри и пари, които съществуват само на екрана.
  Класически зиМъско, без изненади.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 6. 6 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 807 Весело

  Да оставим това, ама Мъск ще вземе да докара някой инфаркт на дедо Шорко, та сума народ ще се чуди какво и откъде му е дошло! А иначе Мъск сега може да прави каквото си иска – всичко, до което се докосне, ще става на злато! Като в приказките!

 7. 7 Профил на SerenaLipuma
  SerenaLipuma
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Няма по-голям абсурд от криптовалутата! Харчи ток като хала, идея ор понятие нямаш кое къде се намира, сурне ти се паролата, губиш всичко, комуникацията ти е с анонимни като тези, дето пишат уикипедията - fifito25, batman...Като че ли пробват сокъде е стигнало нивото на всеядност!

 8. 8 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 782 Любопитно

  Ако Мъск инвестира $1.5 млрд. в биткойни и цената скочи от 35 на 47 хил. се чудя какво ще е ако утре Мъск реши да продаде биткойни за $1.5 млрд.

 9. А междужременно Facebook забранява разпространяващите лъжи.

 10. 10 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Пазарната капитализация към днешна дата на Тесла е 818 милиарда $, така че инвестиция от 1,5 млд. $ в биткойни е малко, но при Мъск са важни знаците, които дава.

 11. 11 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2094 Неутрално

  Твърде скъпа за да я продадеш.
  Така ще е докато първите снежинки тръгнат по Склонът.
  Дотогава ще се подиграваме на глупакът дето си купи Кафе с Биткойни.
  После той ще се смее на нас щото поне Кафе е пил.
  И тука си го пише ДОВЕРИЕТО.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 12. 12 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 995 Весело

  Ако Мъск инвестира $1.5 млрд. в биткойни и цената скочи от 35 на 47 хил. се чудя какво ще е ако утре Мъск реши да продаде биткойни за $1.5 млрд.
  —цитат от коментар 8 на ilinko


  Ще загубят новите маймуни на клона. Такива като мен, които не са вложили един лев и имат биткойни от 2011/12, когато по разни форуми на майтан раздаваха по 100на без пари, винаги сме на печалба.

 13. 13 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 807 Неутрално

  До коментар [#3] от "bpcorp":

  @bpcorp, вярно е това, което си написал, че „Новия високо-технологичен елит има огромен потенциал, за да се бори със стария, който владее банковите институции“, но не мислиш ли, че „стария“ няма никакви възможности да се бори с „новия“? Все пак тези, а и други, по-осезаеми финансови инструменти са и на негово разположение! Да не говорим, че на клона на криптовалутите се накачиха прекалено много маймуни! А има и такива неща като „балони“!

 14. 14 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#5] от "Taiga":

  Друго си е вашия Чубайс с Роснано и Високотехнологичния парк "Сколково".
  Що бетон и стомана се изляха там, една технолоия не е създал парк Сколково.

 15. 15 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1657 Весело

  Биткойнети не са стабилни. Това е финасова стока с висок риск. Заемни облигации без покритие. Някой голям ще направи милиарди, но милиони малки ще изгорят.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 16. 16 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  "Биткойнът е оригиналната и най-популярна криптовалута, или цифрова монета, която започна да циркулира през 2009 г."
  ==
  Докато дневник обяснява що е то биткой по такъв малоумен начин, ще има и малоумни коментари под статиите за биткоина.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 17. 17 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Хмм, здравите сили недолюбват биткойна. Вероятно ще поскъпне.

 18. 18 Профил на Dexx
  Dexx
  Рейтинг: 680 Неутрално

  До коментар [#10] от "pepisky":

  То маркет кап-а хубаво, ама 8% от ликвидните средства на компанията е друга работа ;)
  Та знакът, които дава Мъск е доста сериозен.
  Все пак аз продължавам да мисля, че зад криптовалутата няма нищо освен търсене/предлагане. Но може и аз да съм много старомоден.

  “Който и да бе сътворил човечеството, не си бе изпипал работата докрай, защото хората твърде лесно се прегъваха в коленете.” Тери Пратчет
 19. 19 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Има над 8000 криптовалути, дори най-тъпия от всички тъпи рапъри Кание Уест си беше направил негова валута - Coinye... Плащаш си, пишат ти един код и създаваш валиута с покритие зад нея от цяла икономика или какво ?! Теоретично, ако всеки човек си направи криптовалута, то кое ще определя кое колко струва ?! Сега има 8 000 криптовалути, утре може да са 7 милиарда колкото населението на Земята. Нищо, абсолютно нищо не стои зад т.нар. криптовалути, това което крепи биткоина е човешката алчност, че утре ще струва по-скъпо от днес. И ежедневното облъчване, че биткоините били само 21 милиона, добре, аз мога да реша да си купя Етериум, или СОПОЛ-коин, тя колко струва ?! Пълен смях. Лимитираните неща винаги са стрували скъпо в един луксозен свят и се купуват от хора с реални пари, лимитираните автомобили, часовници и т.н. се купуват с долари, не с кодчета от цифрички и буквички, които някой брадясал хаха-кер и написал докато гледа порно и яде хамбургери. Съответно Мъск е тарикат и засилва всички лапни-шарани, с един туит ще ги накара да купуват като обезумели, тоест да ѝ вдигнат цената, докато поетапно в период от месец ще си продаде валутата и дотам. В един евентуален военен конфликт и спиране на тока, как ще си употребите виртуалният портфейл ?! Защо не пробвахте в Украйна или сега в Либия да пазарувате с биткоини.. Единствените печеливши в цялата работа са доставчиците на комп. периферия и ЕВН/ЕнергоПро/ЧЕЗ .

 20. 20 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1008 Разстроено

  "големи институционални инвеститори, които вече го виждат като сигурен резерв срещу инфлацията в пандемичната ера на огромни финансови стимули"

  Пичове, това е огромен червен флаг. Препишете няколко пъти словосъчетанието "инфлацията в пандемичната ера на огромни финансови стимули", барем се светнете какво прави ЕЦБ в момента с парите в джоба ви и със спестяванията ви.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 21. 21 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1193 Неутрално

  "стойността на биткойн зависи от доверието на хората в него и към днешна дата той се използва предимно за спекулации от финансови търговци"
  Досега правеха пари от въздух, отсега ще правят пари без да им трябва дори въздух. Само юнашко доверие! Ама то и доверието е с пари и има край. Рано или късно - свършва!

 22. 22 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  А дали наистина е купил или само е туитнал :)

 23. 23 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 912 Неутрално

  До коментар [#13] от "Santos":

  Така е, но стария елит сякаш загуби ценно време, докато осъзнае, че се изправя с лъкове и стрели срещу огнестрелно оръжие. А битката ще е жестока и мнозина ще изгорят в боя.

 24. 24 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1008 Весело

  До коментар [#19] от "Storm":

  Човек, ПАЗАРЪТ определя колко струва една криптовалута. Ако се появят 8 млрд. криптовалути и някой ти каже "искам 1 МИЛИАРДКОЙН и ти предлагам 1000 ЯЙЦЕКОЙНА срещу него", сам ще прецениш дали си склонен на тази сделка. Никой по-различен от продавача и купувача не определя колко "струва" една криптовалута.
  Самият факт, че очакваш някой да ти """"каже""" колко струва нещо, показва, че си застинал нейде в ерата на административно-командната икономика и смяташ, че цените ги определя някой чичко от Политбюро в кабинет на "Дондуков".

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 25. 25 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  За да печелиш от биткоина или от такива схеми, трябва да има някой който да го купи на по-висока цена от теб.

  Коги свършат балъците да купуват цифрички, контрата ще остане у последните. :)

  Демек чиста пирамида.

 26. 26 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1008 Весело

  До коментар [#22] от "realguru":

  А дали е прочел статията или само е коментирал?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 27. 27 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darulio":

  Или по-скоро че оценява нещата по полезност. :)

  Колкото по-полезно е едно нещо толкова по-скъпо е то.

  В тоя ред на мисли какви полезни функции има биткоина и всички останали коини? ;)

 28. 28 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2860 Весело

  Номера с Геймстоп да го извъртим отново но с койна...... и да нажулим балъците

 29. Tesla наскоро бе привикана от китайските регулатори да дава обяснения по оплаквания за качеството и сигурността на колите си.

 30. 30 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2639 Неутрално

  Колко точно е дълбок въпросният доклад, че в него да се заровят 1.5 милиарда!? Що се отнася до биткойна, сега е момента за продаване!

 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#13] от "Santos":Така е, но стария елит сякаш загуби ценно време, докато осъзнае, че се изправя с лъкове и стрели срещу огнестрелно оръжие. А битката ще е жестока и мнозина ще изгорят в боя.
  —цитат от коментар 23 на bpcorp


  На старият елит не случайно им викат "Мъдреците ".Те държат цели правителства и ако криптовалутите почнат да застрашават властта им си имат начини да ги сринат.

 32. 32 Профил на Astarot
  Astarot
  Рейтинг: 38 Неутрално

  Мухехехехе, цифри и пари, които съществуват само на екрана.Класически зиМъско, без изненади.
  —цитат от коментар 5 на Taiga


  Като всяка една днешна валута :) 98% от доларите в обращение са изцяло електронни и не са емитирани банкноти и монети за тях.
  Една валута държи цена само тогава, когато има търсене за нея по-голямо или равно на предлагането. За момента е най-вече инвестиционен инструмент, но ако започне действително да се ползва широко за търговия, цената й ще се позадържи стабилна по по-естествен начин. Така или иначе, щом акулите започнаха да се запасяват с биткойни, няма да имат интерес цената да спада. А те знаят, как се манипулира курса.

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#20] от "Darulio":барем се светнете какво прави ЕЦБ

  Търси спешно членове на ЕЗ? До края 2022 г са ни приели

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darulio":

  Ясно, всеки от тези 7 милиарда хора със 7 милиарда вида криптовалута по цял ден ще дреме на компютъра и ще криптира, блокчейнва, шерва, туитва, купува и продава букво-цифрички с помощта на десетина копачки, инсталирани в мазето на баба си. Жалко, че няма да има кой да ти произвежда бирата, всички ще са заети да си следят борсовите показатели на собствената си криптовалута. И ще трябва ти да си произвеждаш сам бирата, аз картофите да си изкопая, накрая ще си ги разменим и ето че след хиляди години ще се върнем в ерата на разменната търговия - и така ще борим и съборим капитализЪма ! Дано поне доставчиците на ток и производителите на флашки не са залитнали по тези анархо-хипстърски идеи и все още работят, че и ако те туитват и си надуват акциите по цял ден не знам..

 35. 35 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3729 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darulio":

  Всъщност Мъск в момента с туит казва колко струва

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 36. 36 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Мъск има нужда от кеш за начинанията си. И криптоофцете ще му го осигурят.
  —цитат от коментар 2 на Симо


  След по-малко от година Мъск ще си направи собствена криптовалута и бая биткойнци ще останат с пръст в устата. Към товам да добавим, че регулациите буквално надничат зад ъгъла. В Китай са отдавна факт, следват ЕС и САЩ.

 37. 37 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Сега спокойно може да изчака седмица да си удвои сумата и да продаде.Накрая пак балъците ще изгорят.Когато доларът по комунистическо време скочи на 3000лв всички бяха пощурели какво да правят.Само играчите знаеха кога да купуват икога да продават.А на народа му изгоряха спестяванията да не може да играе на приватизацията.

 38. 38 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#15] от "olexander":

  Биткойн е най-голямата понци схема в историята на човечеството. Не се ползва като средство за обмен и търговия, освен за криминални и полулегални дейности. Не е добро средство за складиране на стойност като златото заради високата волатилност, зависеща от туитовете на някой като Мъск. Няма същинска стойност като благороден метал.

  Единственото нещо което държи стойността му е надеждата на всички лапнишарани, че в бъдеще ще струва повече.

 39. 39 Профил на voxy
  voxy
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#19] от "Storm":

  то и всеки може да си надраска картина, но няма да струва колкото картините на Пикасо, какво стои зад една картина? платно и боя.... Какво стои и зад акциите? На Тесла от тези 880 милиарда долара капитализация най-много 50 да са покрити...
  Биткойна дава свобода, също не може да се печата и всеки притежаващ го си получава дивидента, не едни банки да си печатат на поразия долари/евро обезценявайки спестяванията на всички останали с 0% лихва.

  -voxy
 40. 40 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1008 Весело

  До коментар [#33] от "дерибеев":

  Хаха, да, точно. На 8 септември Бойко ни купи фабрика.

  До коментар [#34] от "Storm":

  Не бе, човече, нищо не разбираш. Никой няма да копае по мазетата. Никой не е длъжен да копае по мазетата. Ти печаташ ли евро в мазето си, за да си купиш телевизор после с тях?
  Как си купуваш долари от чейндж бюрото? Проверяваш курса в някоя борса/банка, проверяваш колко струва в обменното бюро и решаваш дали цената те устройва или не. Ако те устройва, цената на долара е тази, за която сте се споразумели. Ако не те устройва, търсиш друго бюро или човек или банка, които да ти продадат долар на цената, която според теб струват.
  С криптовалутите е същото. Кое е трудното за разбиране?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 41. 41 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  Май наистина е време да се въведе базисен безусловен доход. Така или иначе парите нямат никаква реална стойност сами по себе си, било то стандартните валути или крипто валутите. При това положение не виждам какъв е проблема да има базисен безусловен доход, по добре ще е за всички и поне базисните нужди на всеки човек ще бъдат подсигурени. Човечеството може да си го позволи, единственият въпрос е искаме ли като човечество всички да имат основния минимум или е по изгодно да караме огромен процент от хората да се бъхтят по цял ден и на практика да са роби за да имат този минимум, за да може една шепа хора на върха на пирамидата да се облагодетелстват и да трупат несметни богатства.

 42. Междужременно Facebook забранява разпространяващите лъжи.
  —цитат от коментар 9 на Wornoxmaniak


  Бил Гейтс прогнозира нови заплахи за човечеството.

 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#24] от "Darulio":

  "... Човек, ПАЗАРЪТ определя колко струва една криптовалута..."!

  Пълна глупост! Пазарът като такъв е идеално понятие. Има го само в учебниците. По дефиниция стойността на биткойна трябва да расте до безкрайност. Което естествено, няма как да се случи. Някой, когото никой не е виждал и не знае кой е, измислил едни пари. Ама те били много ценни, защото там било бъдещето. Ама дали са ценни и дали там е бъдещето, кой да ти каже? Казват ти едни хора от мрежата, които няма как да не казват истината, нали?!

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#19] от "Storm":то и всеки може да си надраска картина, но няма да струва колкото картините на Пикасо, какво стои зад една картина? платно и боя.... Какво стои и зад акциите? На Тесла от тези 880 милиарда долара капитализация най-много 50 да са покрити...Биткойна дава свобода, също не може да се печата и всеки притежаващ го си получава дивидента, не едни банки да си печатат на поразия долари/евро обезценявайки спестяванията на всички останали с 0% лихва.
  —цитат от коментар 39 на voxy


  "Едни" банки нямат право да печатат долари или евро, стига глупости. Само централните банки ЕЦБ, Фед. или на съотвените държави имат това право.

  Биткойна давал свобода ...като ти хакна портфейла или си забравиш паролата какво правиш? Дава ли ти защита?

  Как може да си позволиш да пазариш с биткойн след като е супер волатилен. Давати ти заплата в биткойна в Понеделник и в Петък хъврля зарчета дали ще имаш за хляб или за Вила на Карибите.

  Електронни плащания има на света от 80-те и за тях не са нужни криптовалути, бързи са и достатъчно стабилни и защитени. Биткойн от средство за мятане на педо и дрога пари се превърна в политическа валута. Няма да завърши добре.

  А, и накрая - Биткойн: 7 транзакции за секунда , Виза: 65 000

 45. 45 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#39] от "voxy":

  Свобода ти дават пачки евро и долари в джоба. Биткойнът дава надежда за печалба, това му е ценното в момента. Докога, никой не знае...! ;)

  Бивш tww09306483.
 46. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4572 Неутрално

  Това за мен си е чиста манипулация на пазара...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 47. 47 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 692 Неутрално

  ОДОБРЯВАМ НА 100%!
  Само мъск ше има тайминга да купи ефтино, да туитне и да продаде скъпо.
  СИЧКИ ОСТАНАЛИ - КУПУВАТ СКЪПО И ПРОДАВАТ ЕФТИНО.
  Мъск напрао изобрети средцтво за засмукване на пари. Колкото и банките да ги печатат - той ги засмуква по-бързо от ръцете на юзърите. А това е шоу, което ми допада.

 48. 48 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1008 Весело

  До коментар [#36] от "katerina_slavova":

  Т.е. теб те дразни да гледаш как едни хора търгуват свободно и обменят една виртуална стока за друга или срещу хартийки и затова се радваш на очаквания момент, когато тези хора няма да имат свободата сами да определят колко струва нещо, ами ще бъдат смазани от регулации, за да може Бойко да си върне контрола върху осмелилите се да търгуват без нужните отчисления за чекмеджето му. Така ли?

  А каква ще е разликата между криптовалутата на Мъск и криптовалутата на Накамото или Бутерин? Защо да останат с пръст в устата? Появата на нова валута изведнъж ще накара другите да изчезнат от лицето на Земята ли?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 49. Компанията Tesla обяви, че планира да приеме биткойн като плащане за своите продукти в близко бъдеще.

  По курса да деня ли?

  Биткойнът при откриването на търговията отново се повиши като достигна 47 550 долара. По този начин стойността на криптовалутата поднови историческия си максимум за трети път през последните няколко часа.

 50. 50 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#40] от "Darulio":

  Купувам си валута с цената на моят труд, не ги купувам с ''нищо'' , което съм написал за 1 ден на лаптопа. Кое не схващаш ти - че едно екранно судоку не струва нищо, защото освен на екрана не съществува в реалният живот, който водиш. Докато останалото е реално, изкопал съм 2 ниви и имам 2 тона картофи, тях ги е превозил Бай Гошо с камиона, който пък е заредил на бензиностанцята, дал ги е на магазина, там
  продажба, данъци и т.н. - давам елементарен пример. Иначе нищо ново за фондовите спекуланти, купуват и продават неща които още не са произведени и не съществуват
  реално докато надуят балона на макс, увлекат във водовъртежа балъците които набиват реални пари и накрая спекулантите прибират РЕАЛНИ пари, докато балъците прибират цифри и букви от борсата.

 51. 51 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#12] от "pantyshot":

  Нещо от което губят новите маймуни на клона не му ли казваха пирамида едно време ?

 52. 52 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2860 Неутрално

  В САЩ си чакат ковидните 1400 $ на калпак да ги нажулят и тях в балона на борсата и в койни умниците..... Време е за чистене на всички позиции..... и да лъсне голият задник на САЩ......

 53. 53 Профил на Skydiver
  Skydiver
  Рейтинг: 633 Неутрално

  На теория общо биткойн в циркулация струват 800 милиарда. Реално обаче не се знае колко от тях са били изгубени поради немарливо съхранение или неочаквани инциденти. Съответно с тези 1.5 милиарда е напълно възможно Тесла да е изкупила значителен процент от биткойните които реално циркулират. Което ще направи много трудно за тях някога да ги продадат без да сринат пазара.

 54. 54 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 703 Неутрално

  Добре дошли в света на свободата!

 55. 55 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  Не знам за Мъск, ама някой няма ли да попита какво стана с ония 200000 биткойна, които българската държава конфискува през 2017 ? Става дума за 9 млрд долара към момента все пак.

  https://www.coindesk.com/bulgarian-government-sitting-3-billion-bitcoin

 56. 56 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  https://www.mediapool.bg/gdbop-konfiskuva-kriptovaluta-za-3-miliona-dolara-news286722.html

  "Тогава Центърът за правоприлагане в Югоизточна Европа (SELEC) също съобщи за акцията, уточнявайки в своя официална информация по случая от 29 май, че "досега във виртуалното пространство са били открити портфейли на основните заподозрени с общо 213 519 биткойни". Към декември 2017 г. цената на биткойна достигна над 18 000 долара.

  След дълго мълчание властите обявиха, че не са изземвали биткойни по това дело."

  И тия биткойни изплюскаха...

 57. 57 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 891 Любопитно

  До коментар [#36] от "katerina_slavova":Т.е. теб те дразни да гледаш как едни хора търгуват свободно и обменят една виртуална стока за друга или срещу хартийки и затова се радваш на очаквания момент, когато тези хора няма да имат свободата сами да определят колко струва нещо, ами ще бъдат смазани от регулации, за да може Бойко да си върне контрола върху осмелилите се да търгуват без нужните отчисления за чекмеджето му. Така ли?А каква ще е разликата между криптовалутата на Мъск и криптовалутата на Накамото или Бутерин? Защо да останат с пръст в устата? Появата на нова валута изведнъж ще накара другите да изчезнат от лицето на Земята ли?
  —цитат от коментар 48 на Darulio


  Аре стига с тоя Бойко, че стана банално.

  Не, дразни ме, че такава добра технология се ползва отново за жалки спекулации от алчния народ. Виниме ФЕД, че печатал долари, а същевременно вдигаме цената на нещо безполезно чрез спекуалции.

  Към това да добавим, че Биткой харчи ток колкото цяла Австрия за 1 година. Една държава от първия свят с добре развита индустрия. И за какво? За нищо. Абсолютно суб-оптимално решение.

  Ще останат с пръст в уста, заради евентиално по-ниската цена. Това е игра на горещ картоф. Видяхме го с Геймстоп. Ходи ли да четеш вчера или завчера колко обикновени инвеститори са на минус след като хайв майна се наигра? Не си.
 58. 58 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#19] от "Storm":

  Точно в един военен конфликт можеш да си взмеш твърдия портфейл (с размерите на флашка) и да отидеш където си искаш! Трябва ти само някакво стройство (може и мобилен телефон) и интернет. Все ще има някоя работеща за криптовалута по света! Биткойна е свобода! Също така тази печатница на при от централните банки кара хората да търсят сигурно убежище на спестяванията си!

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8081 Неутрално

  Ще спечели, който има здрави нерви и може да чака.

 60. 60 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 995 Неутрално

  До коментар [#51] от "rdb41527334":

  Общо взето е така. Аз серизоно обмислям да кеширам останалите си биткойни. Във Великобритания вече не можеш да депозираш пари от крипто и се налага да ползвам българските си сметки.

 61. 61 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 631 Неутрално

  Печатат се пари и биткойнът се възприема като средство срещу инфлацията. Но зад всеки долар печалба за някой-има загуба за друг. Отделно разходите за ток. Не изглежда стабилна схема.

 62. 62 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1439 Неутрално

  До коментар [#12] от "pantyshot":Нещо от което губят новите маймуни на клона не му ли казваха пирамида едно време ?
  —цитат от коментар 51 на rdb41527334


  Има разлика между пирамида и финансов балон.

 63. 63 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2860 Весело

  А пък ако бяхме направили АЕЦ Беляне .....с тока само койни да "печатахме" вече щяхме да сме на 25% печалба....... Хахаха ?

 64. 64 Профил на d3eH
  d3eH
  Рейтинг: 152 Неутрално

  Хората изгубиха доверието си в банките и пенсионните фондове. Омръзна им да спестяват пари цял живот и после да броят стотинки след пенсия. Криптовалутите са тук и придобиват по-висока стойност всеки ден без значение какво мисли ганьо за тях.

 65. 65 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2860 Весело

  И ако може, всеки който нулира позиции в акции от борсата, трансфера към страни различни от САЩ да са само в койни............миииии дааааа..... Комисията за ценните книжа и борсите (Securities and Exchange Commission - SEC) що пък и тя не мземи да "актуализира инвестиционната си политика" в "резервни активи" и 6  ............... Хахаха......

 66. 66 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 728 Неутрално

  До коментар [#10] от "pepisky":

  какво общо имат едни виртуални 818 млрд с 1.5 млрд истински кеш?

  По-скоро този 1.5 млрд кеш е доста голям процент от наличния кеш на компанията (около 19млрд към 31.12.2020) И както всички знаят автомобилостроенто на Тесла все още е губещо и печалбата на компанията се дължи на продадените въглеродни кредити ... Странен ход, който поне за мен лъха на спекулация.. Да не забравяме преди 2 години като заяви че, ще изкупи акциите на компанията на цена от $420 как го отнесе

 67. 67 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1008 Весело

  До коментар [#43] от "Petleshev":

  > "Има го само в учебниците"
  > Всички виждаме как пазарът успешно определя цените на криптовалутите под статия за това.

  Много забавно, Петлешев. :Д

  До коментар [#50] от "Storm":

  С цената на неговия труд, вика. :D
  Човече, не мога да се разправям да обяснявам на набори на баба ми как изглежда светът след комунизма. Или влез в крак с времето, или недей. Хич не ме интересува.
  Практически няма разлика между търговията с криптовалути или с фиатни такива. Трудът ти не е намесен в нито единия случай.

  До коментар [#57] от "katerina_slavova":

  Ааа, значи си загрижена за бедните прецакани "инвеститори"! Ах клетите те, ах СВЯТАТА тя!
  А може ли да оставиш хората сами да преценяват за какво да харчат хартиените и виртуалните си доларчета, много благодаря? В замяна на това, обещавам, същите тези хора няма да те карат насила да купуваш ни криптовалути, ни акции на геймстоп.

  П.П. Мерите биткойн с долари, които с всеки изминал ден се увеличават с милиарди. Ами, драги ми икономисти с пачки долари и евро по джобовете, ТАКА РАБОТИ ПАЗАРЪТ - когато стойността на една валута пада (т.е. доларът и еврото се обезценяват, тъй като централните банки печатат трилиони от тях), ЦЕНАТА НА СТОКИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВА.
  Това се нарича ИНФЛАЦИЯ. В случая стоката е криптовалута.

  П.П.П. Бойко ще е винаги актуален пример - половината от всеки лев, който излиза от джоба ти под формата на "данъци" отива за чекмеджета, сараи, майки с деца в Барселона и т.н. Толкова за яките регулации, които се очакват.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 68. 68 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#67] от "Darulio":

  Зад фиатните пари все пак стоят бизнеси и правителства, които са готови да ти ги вземат в замяна на някакъв продукт/услуга. Някакъв вид колективно доверие. Държавата има лостове с които контролира инфлацията в някакви разумни граници и не те стимулира да кешираш пари. Разлики до утре може да се изброяват...

 69. 69 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1988 Весело

  Ако Мъск инвестира $1.5 млрд. в биткойни и цената скочи от 35 на 47 хил. се чудя какво ще е ако утре Мъск реши да продаде биткойни за $1.5 млрд.
  —цитат от коментар 8 на ilinko


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 70. 70 Профил на nns11715321
  nns11715321
  Рейтинг: 68 Неутрално

  До коментар [#55] от "Индиана":Не знам за Мъск, ама някой няма ли да попита какво стана с ония 200000 биткойна, които българската държава конфискува през 2017 ? Става дума за 9 млрд долара към момента все пак.


  ... е как "какво стана"... платиха за самолета със фурмите (онези, "питателните")

 71. 71 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  "стойността на биткойн зависи от доверието на хората в него и към днешна дата той се използва предимно за спекулации от финансови търговци"Досега правеха пари от въздух, отсега ще правят пари без да им трябва дори въздух. Само юнашко доверие! Ама то и доверието е с пари и има край. Рано или късно - свършва!
  —цитат от коментар 21 на Мърмор


  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 72. 72 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 891 Неутрално

  [quote#67:"Darulio"][/quote]

  В П.П.-то ти може спокойн да заместиш БИТКОЙН със Злато и пак ще важи. Или пък със сребро, или пък със стоки на Геймстоп. Както виждаш никой никого не спира и хората са свободни да си пазарят биткойни.

  Друг е въпроса, че правят точно копие на скапаната система в момента. Криптото ти дава свобода - да, но хората какво направиха с тая свобода? Създадоха същия спекулативен шит както с фиат валутите.

  Сега чаткаш ли кое е дразнещото?

 73. 73 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1985 Неутрално

  Криптовалутите са лоши!
  Друго си е политицита да казват колко държавен дълг да се емитира и да избират кое поколение ще плаща дълговете.

  подпис
 74. 74 Профил на d3eH
  d3eH
  Рейтинг: 152 Неутрално

  Ако Мъск инвестира $1.5 млрд. в биткойни и цената скочи от 35 на 47 хил. се чудя какво ще е ако утре Мъск реши да продаде биткойни за $1.5 млрд.
  —цитат от коментар 8 на ilinko


  Само днес до момента са търгувани почти $18 млрд. в биткойн. Има хора с много повече биткойни от на Мъск. Ако само той реши да продава ефектът вероятно няма да е огромен и дълготраен. Все пак биткойн стигна цена от $42000 без негово участие.

 75. 75 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#68] от "irobot":

  Така е. А "зад" криптовалутите стоят хора и бизнеси, които са готови да платят по 42 хил. долара за 1 бр. от най-популярната от тях. Колективно доверие, както правилно отбеляза.
  Когато броят на хората, които са готови да платят по 42 хил. долара за 1 бр. намалее, цената ще се понижи и това е ОК.

  До коментар [#72] от "katerina_slavova":

  Съгласен съм. Долу BTC, да живей ETH (2.0). 100 хил. транзакции за секунда на по-ниска "цена" от текущата и без "копаене" на тераватчасове електроенергия? Определено звучи добре.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 76. 76 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#67] от "Darulio":

  Не искам акъл от ботове, дето висят по 17 часа на компа на ден и вместо да си цъкат игри и да дремят в онлифенс, вече започнаха да разбират и от икономика ;)) Ще ти дам още по-прост НЕвиртуален пример: вземи 10 камъчета от морето и ги кръсти че струват по 1 милион всяко, пусни ги на борсата и обясни на хората с какво твоите 10 камъчета са по-различни от останалите милиарди камъчета в морето и всъщност защо струва 1 милион това камъче. Много ще ти е трудно. Та и твоите виртуални валути, въртите, сучете, накрая ги разменяте за долари и си купувате неща в истинският, реалния живот с долари.. Същите сте като веганите дето не им липсва месото, ама правят веган луканка с вкус на месо..

 77. 77 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  До коментар [#15] от "olexander":Биткойн е най-голямата понци схема в историята на човечеството.....
  —цитат от коментар 38 на irobot

  ===
  Кое от двете прилича повече на понци схема ?
  това:
  https://tradingeconomics.com/united-states/money-supply-m2

  илио това:
  https://medium.com/@PhillipNunn/the-bitcoin-supply-curve-513554e6588d

  За знаещита какво е понци, графиките дават еднозначен отговор

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 78. 78 Профил на nns11715321
  nns11715321
  Рейтинг: 68 Неутрално

  Хората изгубиха доверието си в банките и пенсионните фондове. Омръзна им да спестяват пари цял живот и после да броят стотинки след пенсия. Криптовалутите са тук и придобиват по-висока стойност всеки ден без значение какво мисли ганьо за тях.
  —цитат от коментар 64 на d3eH


  ... гледай да копнеш овреме от новата валута битмангойн... че Ивеститорите чукат на вратата

 79. 79 Профил на d3eH
  d3eH
  Рейтинг: 152 Неутрално

  [quote#78:"nns11715321"][/quote]

  Аз съм копал като е било времето, сега само продавам.

 80. 80 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3998 Разстроено

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  А ние поддържаме консервативни ценности

  "Как Мъск взриви
  цената на криптовалутата
  с покупка за $1.5 млрд."

 81. 81 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1008 Весело

  До коментар [#76] от "Storm":

  Ясно е, че не искаш акъл. Затова и отказах да ти обяснявам каквото и да било. Продължавай да не разбираш от нищо. Хич не ми пука.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 82. 82 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 277 Весело

  До коментар [#19] от "Storm":Точно в един военен конфликт можеш да си взмеш твърдия портфейл (с размерите на флашка) и да отидеш където си искаш! Трябва ти само някакво стройство (може и мобилен телефон) и интернет. Все ще има някоя работеща за криптовалута по света!
  —цитат от коментар 58 на silverman


  Значи... със сигурност при един военен конфликт ще намериш ток, интернет, флашката ти с всички спестявания, лаптоп, работеща коин борса, ще се идентифицираш че си ти в борсата, ще продадеш коини за истински пари, съответно след известно време ще се появят парите на банковата ти сметка, ти ще ги изтеглиш и накрая ще си купиш салам и хляб от някой магазин. Елементарна работа, особено за бабите по селата.

 83. 83 Профил на nns11715321
  nns11715321
  Рейтинг: 68 Неутрално

  До коментар [#19] от "Storm":Точно в един военен конфликт можеш да си взмеш твърдия портфейл (с размерите на флашка) и да отидеш където си искаш! Трябва ти само някакво стройство (може и мобилен телефон) и интернет. Все ще има някоя работеща за криптовалута по света! Биткойна е свобода! Също така тази печатница на при от централните банки кара хората да търсят сигурно убежище на спестяванията си!
  —цитат от коментар 58 на silverman


  ... "сигурно убежище на спестяванията"... това е жирафа!
  * (т.е.: такова животно нема!)
  :)

 84. 84 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  Това може само да ме радва с моите 4,9452 биткойна.

 85. 85 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  ТАКА РАБОТИ ПАЗАРЪТ - когато стойността на една валута пада (т.е. доларът и еврото се обезценяват, тъй като централните банки печатат трилиони от тях), ЦЕНАТА НА СТОКИТЕ СЕ УВЕЛИЧАВА.Това се нарича ИНФЛАЦИЯ. В случая стоката е криптовалута.
  —цитат от коментар 67 на Darulio

  Е от вчера до днеска 15% ли повече долари напечатаха, че доларът спадна с 15% спрямо биткойна?
  А предната седмица, когато биткойна падна от $40к на $32к за три дни, да не би тези три дни да изтеглиха 20% от доларите в обръщение и да ги унищожиха?

  Инак статията на мен ми хареса, обективна е, и на разбираемо ниво. Само не ми хареса това: "големи институционални инвеститори, които вече го виждат като сигурен резерв срещу инфлацията в пандемичната ера на огромни финансови стимули "
  Големите инвеститори много добре знаят, че е пирамида, но са привлечени към спекулациите. Всеки балон се надува до определен момент и във фазата на надуването може да се спечели много. Въпросът е да излезеш в правилния момент. Те точно така смятат да направят, а останалите ще "държат празната торба" както казват американците.
  То ако беше толкова уникален актив биткойна, Мъск и другите инвеститори нямаше да тръбят по Туитър как са си купили и да ни зарибяват да си купим и ние. А щяха тихомълком да го изкупят, докато е евтин, та после като стане по $1милион чак тогава да ни светнат и нас.

 86. 86 Профил на Dark
  Dark
  Рейтинг: 1927 Весело

  Тоя Мъск е шефа на света :) праи си кот си иска

 87. 87 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 695 Любопитно

  Малийййййййй,
  един чичо депутат твърдеше, че 80% от българите били прости.

  Като изчетох коментарите искам да го коригирам - 99% процента са.
  А освен прости, са и изключително агресивни.

  Не проумявам ентусиазма с който абсолютни лаици в темата пишат и пишат, и пиша!
  Цвръцнатата простотия ще те издигне в собствените ти очи ли?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 88. 88 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1115 Неутрално


  "Едни" банки нямат право да печатат долари или евро, стига глупости. Само централните банки ЕЦБ, Фед. или на съотвените държави имат това право.
  —цитат от коментар 44 на katerina_slavova

  ===
  "Едни банки" ИМАТ право да печата (ако и думичката да не е най-подходяща) долари евро и пр. На тях това им е работата по дефиниция. Нека да обясня:
  Депозирам 1000 $ в банката. След това банката ги взима тези пари и ти дава 1000 $ кредит, а ти ги слагаш в джоба. След това се срещаме и ти ми се хвалиш, че имаш 1000 $, а аз ти казвам че и аз имам 1000 $ или двамата общо имаме 2000$.
  Това по-горе може и да не го наречем печатане, но ефектът е същия.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 89. 89 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  Има разлика между пирамида и финансов балон.
  —цитат от коментар 62 на Индиана


  И каква е разликата?

  И при двете първите печелят, последните пият студена вода от чешмата. :)

 90. 90 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  [quote#44:"katerina_slavova"]Електронни плащания има на света от 80-те и за тях не са нужни криптовалути, бързи са и достатъчно стабилни и защитени/quote]
  ===
  Имаш ли представа колко посредници (необходими паразити ги наричам) са навързани на клончето на електронните разплащания? Знаеш ли, че сетълментът се осъществява в рамките на 3-4-5 дни? Имаш ли представа какво може да се случи в рамките на това време? За мене курсови разлики от 1/4% не са нищо, но ако през картовите оператори минава милиарди дневно и ако губят по 1/4 % от всяко международно разплащане, колко време мислиш ще останат в играта?

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 91. 91 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  До коментар [#88] от "clarkv622":

  Има разлики и те са какво става при кризи.

  От парите има файда кога влизат в реалната икономика. Кога и двамата се опитаме да купим нещо с тези 1000 долара дето уж и двамата ги имаме. Ми няма да стане.

  Когато се получат кризи банковата система има някакви буфери. Т.е. тя не е раздала всичките депозити като кредити. И може донякъде да посрещне някакво теглене ако хората се паникьосат. Ако банката не може да се справи, може да се намеси централната банка и да даде пари на закъсалата банка да обслужи тегленето на депозитите. Ако и това не може да стане - сещаш се хората с големите депозити пият по една студена вода. Държавата покрива по-малките.

 92. 92 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  [quote#44:"katerina_slavova"]Имаш ли представа колко посредници (необходими паразити ги наричам) са навързани на клончето на електронните разплащания? Знаеш ли, че сетълментът се осъществява в рамките на 3-4-5 дни? Имаш ли представа какво може да се случи в рамките на това време? За мене курсови разлики от 1/4% не са нищо, но ако през картовите оператори минава милиарди дневно и ако губят по 1/4 % от всяко международно разплащане, колко време мислиш ще останат в играта?
  —цитат от коментар 90 на clarkv622


  А ти имаш ли представа че таксите на всичките тези необходими паразити са с пъти по-малки от тока дето ще изгориш за една транзакция с биткоин. :)

  И този ток се плаща от .... - ми от теб. Демек таксата ти за разплащане в биткоин е колко 10 пъти, 50 пъти, 100 пъти по-висока от това да платиш с електронна карта?

  При това още не сме стигнали до курсовите разлики. :)

 93. 93 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3157 Неутрално

  В момента да осъществиш всички транзакции които прави Виза посредством биткоин ще ти трябва всичкия ток на Земята. А освен Виза имаш още 1000 пъти по толкова транзакции.

  Биткоина става за спекула, но не става за разплащания. Много е скъпа транзакцията с него. В началото се ползваше за разплащания като веригите бяха малко. Ама сега е безумие да го ползваш за разплащане. Не случайно почти никой не го поддържа вече като средство за разплащане.

 94. 94 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1715 Весело

  До коментар [#31] от "Мусаши":

  Викат им още и гущери, като дедито ви щори и Рокфелер. Бая си приличат като близнаци тия два гущера.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 95. 95 Профил на silverman
  silverman
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#82] от "Storm":

  При военен консфликт си вземаш т.нар. хард уалет /твърдия портфейл/ и офейкваш. Когато стигнеш сигурно убежище тогава ти трава мобилно у-во, може и мобилен телефон и интернет и си прехвърляш спестяванията там! А ако станеш неудобен на някоя власт, дори и без военен конфликт можеш да се окажеш с запорирано имущество и сметки! Могат и да ти конфискуват всичко!

 96. 96 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3123 Неутрално

  Не е учудващо за Мъск.
  Палячо, опорюнист, голяма уста.
  Всичко това му помагаше да печели инвеститори.
  Сега с биткойна обаче е интересно как ще реагират хората купуващи тесла заради “зелената” идея, заради опазването на природата?
  Биткойна е на обратния полюс. Копаенето на криптовалутата е супер енергоизразходващо, в повечето случаи енергия от мръсни източници.
  Та се получава протеворечие, чиста и зелена кола, мръсен и замърсяващ биткойн???

 97. 97 Профил на Storm
  Storm
  Рейтинг: 277 Неутрално

  До коментар [#64] от "d3eH":

  Ако беше далавера, Мъск щеше да си направи негова валута много преди Ганьо да се прави на икономист, още в слабите години на биткоина. В момента е яхнал хайп вълната, набива едни пари, умножава ги за период от време и след това продава на пазара, но не на веднъж че ще срине балона. Или ще създаде собствена валута, като с неговият дял от коини ще държи спокоен пазара и съответно ще си гарантира конкурентност на собствената валута.

 98. 98 Профил на МиГ-29
  МиГ-29
  Рейтинг: 783 Неутрално

  Пирамиди, фараони и балъци за милиони.
  Куче влаче, рейс, диря няма няма хей.
  Човека взе парите, каза: "Чакай малко.",
  хвана самолета, дръжте му петите.
  Човека взе парите, каза: "Чакай малко.",
  хвана самолета, чакай да се върне.

  Още на: https://textove.com/volodya-stoyanov-piramidi-faraoni-tekst
  Благодариние на textove.com

 99. 99 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  В момента да осъществиш всички транзакции които прави Виза посредством биткоин ще ти трябва всичкия ток на Земята. А освен Виза имаш още 1000 пъти по толкова транзакции.Биткоина става за спекула, но не става за разплащания. Много е скъпа транзакцията с него.
  —цитат от коментар 93 на realguru

  ===
  С няколко години назад си. В новите технологии няколко години са цяла вечност.
  https://lightning.network/

  До коментар [#93] от "realguru":

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 100. 100 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1470 Неутрално

  До коментар [#32] от "Astarot":

  И като как един актив, който е съсредоточен в ръцете на "акулите", ще стане универсално платежно средство???
  Акулите срещу какво ще благоволят да споделят част от тоя актив, че да има достатъчно от него в обръщение?
  Нека позная - срещу истинското платежно средство - класическите парици. Долари, евро и т.н.
  Я да видим сега Мъск с тия биткоини, дето ги купи, на доставчиците на компаниите си ли ще се разплаща, на персонала заплатите в биткоини ли ще ги мине? Или просто ще изчака цената им да се вдигне достатъчно, че най да му отърва да ги продаде и след това пак да "туитне" :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK