Криминалните банди в Европа стават все по-брутални

Криминалните банди в Европа стават все по-брутални


Цените на поръчковите убийства в Европа спадат, все повече престъпници се разхождат по улиците с оръжие: криминалните банди стават все по-брутални. Според експерти те представляват по-голяма заплаха от терористите, разказва "Дойче веле".


Хамбург. Април 2020. В един горски участък късно вечерта се срещат десетина души - членове на наркобанда, успяла преди часове да внесе през хамбургското пристанище кокаин в страната. Възниква спор за дяловете им. Изведнъж единият от тях - 26-годишен германец, вади оръжието си и стреля. Минимум трима други отговарят на огъня. Полицията пристига на място. Равносметката от вечерта: двама ранени и пет конфискувани оръжия. По-късно полицията иззела от членовете на организираната група още 10 огнестрелни оръжия.


Политиката подценява проблема


Този случай е типичен пример за една актуална тенденция, която силно тревожи Рене Мачке, ръководител на следствената служба към хамбургската митница. Той казва, че неговите служители откриват все повече оръжия. "Заплахата нараства. Вече е напълно нормално членовете на престъпни банди да ходят със заредено оръжие и да го използват, когато им се налага", допълва Мачке.
Актуален доклад на Европол стига до подобен извод. Според документа броят на престъпленията, извършвани от организирани престъпни групи в Европа, се е увеличил. Освен това има много признаци, че криминалните банди вече не се спират и пред поръчковите убийства. Особено притеснително е това, че в редица европейски страни цената на поръчковите убийства, изглежда, е спаднала. А междувременно от престъпленията са засегнати далеч не само престъпници. Жертви стават и служители от правоприлагащите органи, адвокати, журналисти или пристанищни работници, отказващи да съдействат на престъпниците.


Пред германската медия NDR ръководителят на отдела за тежка и организирана престъпност към Европол Яри Лиуку казва, че политиката все още подценява феномена организирана престъпност. "Организираните банди днес представляват по-голяма опасност за сигурността на Европа, отколкото тероризма", уверява той. По думите му политиците и правоприлагащите органи са пропуснали да обърнат на този феномен полагащото му се внимание.


Печалби в размер на десетки милиарди


Сред организираните престъпни групи в Европа се открояват например италианската мафия, виетнамските и албанските криминални банди, но също и мексикански или колумбийски организирани групи, рокерски банди, както и престъпни кланове. Според различни преценки годишната печалба на организираната престъпност в Европа възлиза на не по-малко от 100 милиарда евро.


Трябва да си представим организираната престъпност като един вид алтернативна икономика, казва по този повод Себастиан Фидлер от Съюза на криминалните служители в Германия (BdK). И наистина - криминалните мрежи днес работят като компании: те търгуват например с експертизи за нелегален внос на наркотици от Южна Америка в Европа или пък затова как престъпниците да си набавят оръжие. А печалбите обикновено биват реинвестирани в нови престъпления. И докато в явната икономика споровете се решават от гражданския кодекс, в сенчестата икономика основните закони са "насилието и корупцията", допълва Фидлер.


Според експерти организираната престъпност междувременно е по-опасна от тероризма.

Според експерти организираната престъпност междувременно е по-опасна от тероризма.


Класически дейности на криминалните групировки в Европа са например насилствената проституция, търговията с оръжие, пиратските стоки, но също така прането на пари, рекетьорството и поръчковите убийства. През последните години много се увеличиха доставките на дрога от Южна Америка за Европа. Залавянето на пратки с по няколко тона кокаин преди време беше изключение. А днес в пристанища като Ротердам и Антверпен те вече не са нищо необичайно.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK