Коронавирусът може да e постоянно с нас, но и да е по-безопасен

Коронавирусът може да e постоянно с нас, но и да е по-безопасен

© ReutersЕндемични вируси са тези, които имат постоянно присъствие в даден географски район. Такива вируси са навсякъде около нас, но се различават в зависимост от местоположението. Примерите в Европа и Северна Америка включват риновирус (причинител на обикновена настинка) и грипен вирус, докато вирусите на денге и чикунгуня са ендемични в много азиатски страни.


Ендемичните заболявания често са по-леки, но това невинаги е така. Например грипът причинява до 810 000 хоспитализации и 61 000 смъртни случая годишно само в САЩ.


В момента има четири ендемични коронавируса, които за повечето хора просто причиняват настинка. Дали SARS-CoV-2, вирусът, който причинява COVID-19, ще стане един от тях, ще зависи от два преобладаващи фактора, които контролират поведението на вируса в хората: биологията на вируса и имунитета на хората.
Въпреки че знаем много за биологията на ендемичните вируси днес, е много трудно да се разбере откъде всъщност са дошли. Винаги ли са причинявали тези упорити по-леки заболявания или са се развили от по-тежки предшественици?


Вирусите се репликират много бързо - след като влязат в една клетка, много от тях произвеждат нови вирусни частици в рамките на часове. Поради скоростта на този процес често се допускат грешки при копирането на техния генетичен материал, което води до мутации.


Много от тези мутации водят до нежизнеспособни вируси, неспособни да заразяват или да се репликират. Но малък брой от тези мутации може да са полезни за вируса. Например те могат да позволят на вируса да влиза по-бързо в клетките на организма или да направи преход към нов, различен организъм-домакин.


Коронавирусът може да e постоянно с нас, но и да е по-безопасен

© Reuters


Тези мутации са случайни събития. Вирусите не могат активно да решават да мутират или да вземат съзнателни решения къде се появяват мутации.


След като възникне изгодна мутация, вирусите с нея могат бързо да подменят другите версии на вируса, за да се превърнат в доминиращата форма в населението. Това е, което смятаме, че наблюдаваме в момента с варианта от Великобритания, за който компютърното моделиране предполага, че има повишена способност да се свързва с клетките на хората.


Можем да проследим мутациите при появата на нови огнища, тъй като учените по целия свят редовно записват и анализират генетичния материал на популациите на вируси, използвайки процес, наречен геномно секвениране.


Въпреки това е почти невъзможно да се определи как са мутирали днешните ендемични вируси, за да приемат сегашната си генетична форма, тъй като няма достъп до минали версии на вирусите. Някои вируси са били секвенирани в миналото, но рядко се срещат достатъчно добре запазени проби, а и това ще даде само "моментна снимка" на вируса в точно определено време, а не подробен поглед върху развитието му.


Като алтернатива сега можем да разглеждаме генетичния материал на известните вируси и да ги сравним помежду им, за да видим къде и кога са възникнали определени мутации и щамове. Например сходството между ендемичния коронавирус HCoV-043 и неговия аналог при кравите, BCoV, предполага, че човешкият вирус е "скочил" от животните към хората. Заедно с исторически сведения това кара някои учени да предположат, че сегашният ендемичен HCoV-043 е причината за пандемия в края на 19-и век.

Няма преки доказателства, че патогените мутират, за да загубят вирулентността си с течение на времето, и няма определена пътна карта на мутациите, които позволяват на вируса да стане ендемичен. Ние обаче знаем, че SARS-CoV-2 мутира. Вероятно е, но не е сигурно, че може да придобие мутации, които да му помогнат да оцелее в човешките популации в дългосрочен план.


Това е особено вярно в момента, когато имунната ни система става все по-добре обучена срещу SARS-CoV-2 от излагане на вируса и ваксинация. Имунната ни система е еволюирала в продължение на хилядолетия, за да предотврати ефективно инфекциите и сега е в еволюционна надпревара със SARS-CoV-2. Нашата "адаптивна" имунна система се развива всеки път, когато срещнем нови микроби (или имаме ваксина), за да произведе специфични и ефективни антитела.


Пандемиите и спорадичните огнища на зараза се срещат най-често в популации, при които хората нямат съществуваща защита срещу ново заболяване, което често води до тежко преболедуване и бързо разпространение. Но за повечето ендемични заболявания населението като цяло има тенденция да има някакъв съществуващ имунитет, тъй като микробите, които ги причиняват, редовно циркулират в околната среда. Това може да предотврати появата на симптоми изцяло или да доведе до по-леки заболявания, тъй като имунната система ограничава щетите, причинени от вируса.


Коронавирусът може да e постоянно с нас, но и да е по-безопасен

© Reuters


При COVID-19 изглежда, че децата имат по-леко заболяване, докато по-тежкото заболяване има тенденция да се появява при хора над 60 години. Като се има предвид това, ако много хора развият имунитет в началото на живота си (независимо дали чрез инфекция или ваксинация), с течение на времето това може да наклони баланса SARS-CoV-2 да причинява леко заболяване, ако приемем, че младите хора запазват някакво ниво на имунитет през целия си живот.


Както изследователите предполагат, използвайки моделиране от имунологични данни и четирите съществуващи ендемични коронавируса, може да е възможно да стигнем до точката, при която всички са били изложени за първи път на вируса в детска възраст, в резултат на което инфекциите с COVID-19 на по-късен етап са не по-лоши от обикновена настинка. Но е важно да се отбележи, че това все още е много хипотетично.


Също така е много важно да се подчертае, че умишленото заразяване на хора (или активното насърчаване на инфекции) би било безразсъдно - не трябва да подтикваме младите хора да хванат вируса. Не знаем дългосрочните ефекти на COVID-19 или колко дълго трае имунитетът срещу SARS-CoV-2 (или от инфекция, или от ваксинация). Също така няма гаранция, че болестта ще стане по-малко тежка, ако стане ендемична.


Най-етичният, практичен и безопасен начин за намаляване на заплахата от SARS-CoV-2 е да се ваксинира възможно най-голяма част от населението - включително децата.


Грейс Робъртс е вирусолог в университета "Куинс", Белфаст - изследванията й проследяват развитието на респираторните вируси, аденовируси и хепатит C.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (44)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1321 Разстроено

  Баси пропадането Дневник! Последните 6 статии,5 за вируса и една за Гришо! А бяхте новинарски сайт на времето!

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1674 Весело

  Ше се маскираме ли за постоянно?

  В Русия съм! В Русия съм!
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  Не само вирусът е с нас за постоянно, но и здравният министър тук във Великобритания изрази мнение, че по начина по който се развиват и излизат нови мутации може да се очаква, че ще стане като при гриповете. Ще е необходима ваксинация всяка година.
  Фарма компаниите се подсигуриха със стабилни доходи за столетия напред.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Ама разбира се. Видяхме ви историите с:

  1. Луда Крава
  2. Ебола
  3. Свински Грип
  4. Птичи грип
  5. Зика вирус
  6. МЕРС
  7. Денги

  и много други. И сме наясно че няма никакви пандемии а са просто спамдемии с цел да се произвеждат неработещи ваксини като на Астра Зенека и прочие социо - комунистически компаниийки легнали на държавни субсидии.

  И тоя грип ще мине, знам го още от самото начало.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4455 Весело

  Баси пропадането Дневник! Последните 6 статии,5 за вируса и една за Гришо! А бяхте новинарски сайт на времето!
  —цитат от коментар 1 на angeles


  Ти пък как успя толкова бързо да се разпишеш под статията😂😂😂
  Кафе поне успя ли да си направиш Краси?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4455 Весело

  Баси пропадането Дневник! Последните 6 статии,5 за вируса и една за Гришо! А бяхте новинарски сайт на времето!
  —цитат от коментар 1 на angeles


  Ти пък как успя толкова бързо да се разпишеш под статията😂😂😂
  Кафе поне успя ли да си направиш Краси?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1020 Весело

  Момчета, четете ф-нимателно! Баба ви Грейс е написала много добра статия.

  73! Go Go
 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  До коментар [#1] от "angeles":

  Сега са независим, въобще времето на новинарските сайтове свърши. Сега е времето на независимите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#5] от "padrino": Кфо кафе у 10.30pm бе падре!!!! Време е за дъртите да си лягат вече!))))) Нещо да не си се разтреперал та постваш по няколко пъти един коментар?))))

 10. 10 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 341 Любопитно

  А кога ше ни ваксинират срещу Чикунгуня?🐵

  Много съм прост
 11. 11 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  Странн защо Дневник публикува само мнения на англосаксонски авттори за Ковид 19. Англия и Америка са страните, които най-зле се справят с пандемията, в Америка е направо кататстрофа - 27 милиона заразени и почти половин милион починали.

  Свободата, Санчо...
 12. 12 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4455 Весело

  До коментар [#5] от "padrino": Кфо кафе у 10.30pm бе падре!!!! Време е за дъртите да си лягат вече!))))) Нещо да не си се разтреперал та постваш по няколко пъти един коментар?))))
  —цитат от коментар 9 на angeles


  От ваксинацията ще требе да е😂😂😂

  То вярно, че ти си на Пасифик часова зона, хайде лека нощ тогава 😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4355 Любопитно

  До коментар [#3] от "padrino":

  Тази сутрин по новините по БНТ1 съобщиха, че шефът на Джонсън и Джонсън е заявил в интервю същото. Според него е много вероятно да има нужда от ваксина всяка година срещу COVID-19. Тоест да се ползва схемата с грипните вируси при която също всяка година има антигрипни ваксини.

  Само, че е изключено хората по цял свят да си бият ваксини срещу COVID-19. Това няма как да стане практически.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#7] от "Go Go":

  Много ми хареса частта за "умишлено заразяване" . Примерно, ако целта ми е да срина някоя империя - да речем Римската - и за да я постигна съчиня драма за някого, който се жертвал, за да спаси бедните и страдащите в нея, и тази драма ( подобна на днешните сапунки по телевизията) започне да се разпространява из империята подобно на вирус с непрестанни мутации, то това води ли се "умишлено заразяване" или е по-скоро акт на добра воля?
  А ако целта ми е да завладея света и съчиня още по-мелодраматична история, която включва 72 девици в рая, ако изпълняваш указанията ми, то това води ли се "умишлено заразяване" или е вид пророкуване?

  После идват вирусите на Ренесанса, Просвещението, Национализма, Комунизма, Националсоциализма, Евро-атлантизма...и всички те имат един и същи източник.

  Така че, много моля, по-полека с препоръките за неумишленост.

  Господи, пази ме от приятелите, от враговете ще се пазя сам.
 15. 15 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  Странн защо Дневник публикува само мнения на англосаксонски авттори за Ковид 19. Англия и Америка са страните, които най-зле се справят с пандемията, в Америка е направо кататстрофа - 27 милиона заразени и почти половин милион починали.
  —цитат от коментар 11 на Bornagain


  Те за Европа са повече като статистика..положителни 33.5 милиона и починали 700 хиляди при 470 милиона жители.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  До коментар [#13] от "Иво":

  Те хората по цял свят не си слагат и грипни ваксини нали? Винаги е било така и винаги ще има разлики.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 17. 17 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#8] от "дерибеев": +++ Особено независим!)))))

 18. 18 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#11] от "Bornagain":
  Ужаст!😬😬😬

 19. 19 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1321 Весело

  До коментар [#12] от "padrino":


  Е още малко де,има статия за Дръмпи!!!))))

 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4355 Любопитно

  До коментар [#16] от "padrino":

  Точно така Падрино. И добър пример за това е България. Бях чел, че при нас годишно се ваксинират едва 2-3% от населението с антигрипни ваксини. Та, както повечето хора не се ваксинират срещу грип, така и повечето няма да се ваксинират срещу COVID-19. Тук имам в предвид България и някои други по-бедни държави, в западните развити държави много повече хора се ваксинират срещу грип и съответно сега пак по-голямата част от населението ще се ваксинират срещу COVID-19.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4355 Любопитно

  До коментар [#20] от "Иво":

  Допълнение към предишния ми коментар:

  https://btvnovinite.bg/predavania/tazi-sutrin/kunchev-mezhdu-2-i-3-procenta-ot-balgarite-se-imunizirat-sreshtu-grip.html

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на Малко повече разум
  Малко повече разум
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#5] от "Човекът страда, че няма под какво да пише - смяната му е започнала в 8 и досега е написал само 15-ина коментара.

 23. 23 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1233 Неутрално

  До коментар [#11] от "Bornagain":Ужаст!😬😬😬
  —цитат от коментар 18 на angeles

  Не, бе това е нов връх на демокрацията, благосъстояние и процъфтяване.

  Свободата, Санчо...
 24. 24 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Както и знаехме, че коронта е грип, колкото и да ни убеждаваха че не е ..и че само короната убивал, а грипа - не - еми пълна лъжа е!

 25. 25 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  "Също така е много важно да се подчертае, че умишленото заразяване на хора (или активното насърчаване на инфекции) би било безразсъдно - не трябва да подтикваме младите хора да хванат вируса. "
  "Най-етичният, практичен и безопасен начин за намаляване на заплахата от SARS-CoV-2 е да се ваксинира възможно най-голяма част от населението - включително децата."

  Мда, само е забравено и "най-печелившия" за някои.
  Целата статия има един извод - ще си плащате, и то яко...

 26. 26 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Айде бе, как постоянно с нас, аз си мислех че след една година велики и “доказано работещи” “мерки” вече сме го утрепали тоя вирус а ти какво се оказва, щял да си бъде постоянно с нас. Опс, всъщност май забравих че същото нещо преди година го повтаряха вирусолози, никакви мерки не спират такива вируси и е безпредметно да се налагат защото само съсипват живота на хората, ама ние експериментираме, на тия дето налагат “мерките” дохода им върви.

 27. 27 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  До коментар [#4] от "radelmarfx":

  Изключи ебола.

 28. 28 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  Не разбирам смисъла на подобни дълги в обясненията статии на мутациите и огнищата, симптомите и т.н. отдавна обсъждани теми само за да не ни кажат нищо определено с практически измерения за всички нас ! Та ние ли не знаем, че ковид няма да изчезне, ама можело да се преболедува и по - лесно ?

 29. 29 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  Коронавирусите са с хората от време оно. И човечеството е оцеляло. Ама баш пък сега такава истерия? За много голями пари става дума.

 30. 30 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1020 Весело

  До коментар [#14] от "Alan Blackmore":

  Не, става дума за ентропия. И това е обяснено от Лео Силард (някои го наричат Сцилард) още преди около 90 годин, не помня точно кога беше излязла статията му. Това, което биолозите все още не разбират е, че всеки жив организъм намалява собствената си ентропия увеличавайки ентропията на околната среда и доста често на други живи организми. В този смисъл ние бозайниците сме вид паразити.

  А иначе не ми е известна религия (включително комунизмът), която да не се е пръкнала като теория на конспирацията.

  73! Go Go
 31. 31 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1218 Неутрално

  При достатъчно дълъг отрязък от време, няма биологични механизми сарс-ков-2 да успее да изненада историята на живота с нещо ново, невиждано и нечувано досега. В каквато и биологична посока да поеме вирусът, все ще е нещо, с което сме запознати: било ще приеме поведението на грип (постоянни мутации, постоянна "приемлива" смъртност, която никога не е калара светът да се затваря), било ще си замине, било ще си остане, но безобиден. Природата на човешкия имунитет е такава, че не може да позволи различно.
  Интересното е само каква ще бъде реакцията ни в дългосрочен план на инфодемията ковид. Този танц с човешките ценности "свобода-контаткти" с антипода "ограничения-жертване на свобода" е игра на ръба на бръснача. От нас зависи кое да изберем. Едно е сигурно: няма по-тежка последица от тази съзнанието на хората да се промие от мисълта за СВОБОДА. Каквато и да е цената на справянето с вируса, никое решение не трябва да включва в себе си трайно оставане на сегашните ограничения. Това ще е престъпление спрямо човешкия дух. Изборът на свободата няма как да е грешен!

 32. 32 Профил на army
  army
  Рейтинг: 626 Неутрално

  И както се говореше преди: Ще се научим да живеем с него, както с обикновения грип.

 33. 33 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 784 Неутрално

  По едно време станаха ясни 2 неща: 1. че мерките за пандемията са като за човека, дето го било жал наведнъж да отреже опашката на кокершпаньола си, затова всеки ден режел по малко; 2. ще си изядем и солта, и боя, накрая ще си платим.

  Така, вместо миналия февруари да затворим всичко, един месец медийна битка как било ксенофобско и не политкоректно. Вкарахме вируса навсякъде.

  Фаза 2: месеци разтъкаване кое лекарство става и кое не, наново медиен шум. Тихомълком се оказа, че лекарствата, дето ги опищяваха медийно, си стават идеално и намаляват смъртността.

  Фаза 3: вместо да кажат благодаря на обществото, че се ограничава и смъртността не е 10Х, пак се гледа бройката и се твърди, че е прекалено висока. Еми висока-ниска, митигирана е, кажете едно мерси и давайте напред.

  Здравната система уж трябваше да се подготви. Така се подготви, че почна да си пълни сама ковид отделенията от други отделения. След като затвориха обществото, ковид продължи да си вирее като вътреболнична инфекция, точно на място да прихване слабите и застрашени.

  Междувременно някакви женички се пънат да си тестват децата и някакви умнокрасиви ергенаши с нитрилни ръкавици и маски като Дарт Вейдър си мислят, че изнасят пандемията на гърба си. Вирусът обаче си върлува в домовете, в които се разпространява от мръсни тоалетни и от ръцете на едната преуморена санитарка, дето там нещо прибърсва от стая в стая.

  След една година пандемия и изхарчени милиарди за дебилни реклами да си мием ръцете никой не каза - 'роната обича хора с метаболитен синдром и диабет тип 2, започвайте да отслабвате, иначе ще мрете яко.

  Ваксините? Ми оказа се, че тренират резистентни вируси.

  И изобщо - паниката се оказа много лошо нещо. Ако не знаехме, че е нов вирус, може би щяхме да се оправим по-адекватно. Без затваряне вирусът щеше да се срещне със силни имунни системи, да се завърти и да се самопотуши. А вместо това затворихме здравите и 'роната продължи да се върти баш между болните, защото няма здрав организъм да спре веригата. Там си и мутира напоително.

 34. 34 Профил на Marga Sol
  Marga Sol
  Рейтинг: 127 Неутрално

  Грип като злато. Никой от изброените грипове не е качвал на върха на икономиката такъв чорап като Байдън. Тоя грип си е направо маркетинговият продукт на столетието.

 35. 35 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 36. 36 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 37. 37 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 107 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 38. 38 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK