На живо

Коронавирусът по света: Белгийски завод отрече да е създал проблем за AstraZeneca (хронология)

Коронавирусът по света: Белгийски завод отрече да е създал проблем за AstraZeneca (хронология)

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.
Бeлгийски завод, за който се твърдеше от няколко официални лица от ЕС, че е причината AstraZeneca да съкрати доставките на ваксината си срещу OVID-19 за Европейския съюз, заяви днес, че е произвел всички дози съгласно договора си с англо-шведската фармацевтична компания.


Изявлението, цитирано от "Ройтерс", направи Седрик Воланти, вицепрезидент за ЕС на американската компания Thermo Fisher, която през януари купи завода от френската Novasep. На пресконференция той отказа да посочи колко дози са вписани в договора и подчерта, че смяната на собствеността не е имала отрицателни последици за производствения капацитет на предприятието в Сенеф. Той не разкри и дали от Белгия са изпращали дози във Великобритания, а само отвърна, че изпращат произведената ваксина в Италия, където я бутилират и разпращат на клиентите.


На 15 януари AstraZeneca изненадващо обяви, че свива производството на ваксината си през първото тримесечие. Според служители на ЕС до края на месец март намалението е 60% до общо 31 млн. дози от началото на годината.

Коронавирусът може да е бил във Франция още през ноември 2019 г.

Коронавирусът може да е циркулирал във Франция още от ноември 2019 г., преди официалното му засичане в Китай през декември 2019 г., предаде агенция "Франс прес".


Резултати от изследване навеждат на мисълта, че циркулацията на вируса SARS-CoV-2 в Европа е била по-ранна, отколкото се предполагаше, пишат авторите на изследването, публикувано в списанието "Европейски бюлетин по епидемиология".


През последните месеци изследователи от различни страни казаха, че е имало случаи на зараза, които са минали незабелязани още преди декември 2019 г., без обаче да представят окончателни доказателства. Този род изследвания се основава основно на анализи на отпадни води или на тестове, направени на по-късен етап на кръвни проби, взети на по-ранен етап.


Именно последният метод е бил използван и от френските учени. Те са проучили 9144 кръвни проби, идващи от голяма мрежа от научни данни, чието начало е поставено във Франция през 2012 г. за целите на различни епидемиологични проучвания. За целите на Ковид-проучването учените направили серологични тестове и открили антитела към коронавируса, което е признак за изкарана инфекция. От изследваните проби 353 били с положителен резултат. За да се избегнат всякакви грешки, били направени повторни анализи, за да се открие наличието на неутрализиращи вируса антитела. В крайна сметка 44 проби се оказали положителни и при двата теста, от които 7 датиращи от ноември 2019 г., а 3 от декември 2019 г.


Освен тези анализи, 11 от хората, чиито проби са били анализирани, са били разпитвани, за да се провери дали при тях е имало признаци на зараза с коронавируса по времето, когато им е била взета кръв. Петима са казали, че са имали признаци на вирусно респираторно заболяване. Осем са казали, че са били в тесен контакт с хора с такива симптоми или пък са споменали за рискови ситуации, при които евентуално е можело да се заразят.

Куба произведе близо 150 000 дози ваксина срещу COVID-19, която е нейна собствена разработка и е наречена "Соберана 02" ("Soberana 02" или "Суверенна 02"), съобщи днес телевизия "Телесур", цитирана от ТАСС.


По данни на медията в близко време се планира производството на още толкова дози от препарата. Третата фаза на клиничните изпитвания на ваксината ще започне другия месец, а първоначално се планира да бъдат имунизирани 42 хиляди души.


По официални данни Куба е регистрирала 27 592 заразени с новия коронавирус. 216 от тях са починали от причиняваното от него заболяване COVID-19, а 21 856 вече са оздравели.

Комисия на Световната здравна организация, направила оценка на ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет, заяви, че няма нужда от възрастови ограничения за хората наз 18 години, на които да се поставя.


Ползите от нея са повече от рисковете и се препоръчва интервалът между първата и втората доза да е 8-12 седмици.


Въпреки появилите се съмнения за ефективността на този продукт срещу 501Y.V2 - южноафрианския вариант на коронавируса, СЗО "не вижда причина да не я препоръча за употреба".

Свиквайте с идеята за повторни ваксинации, каза Борис Джонсън

Британците трябва да очакват да им поставят и в бъдеще ваксини срещу КОВИД-19, за да може да се реагира на мутациите на новия коронавирус, заяви днес премиерът Борис Джонсън, цитиран от "Ройтерс".


Докато по цял свят се провеждат кампании за имунизация, изследователите проучват промени и подобрения, за да ги направят по-ефективни срещу новите варианти на коронавируса, някои от които изглежда се разпространяват по-бързо. Сред най-притеснителните за учените и здравните експерти варианти са британският, южноафриканският и бразилският.


"Мисля, че ще трябва да свикнем с идеята за ваксиниране и повторно ваксиниране през есента, докато се изправяме срещу тези нови варианти."


Борис Джонсън,

премиер на Великобритания

Германия се изправя пред нов проблем с ваксините

Досега в Германия и другаде в Европа големият проблем на ваксинирането бе недостигът на дози. В близките месеци обаче Берлин ще се изправи пред друга трудност - доставките ще се ускорят, а ваксинационните центрове ще достигнат пълния си капацитет до края на март.


Това сочат документи на здравното министерство. Междувременно, с отварянето на новия производствен обект на "Бионтех" в Марбург, стратегията за ваксиниране е обновена, тъй като се очаква заводът да започне да предоставя ваксини в началото на април.


До момента в Германия са ваксинирани близо 2.9 на сто от населението или около 2.4 млн. души.

Кутия с ключове за Мицотакис

Собствениците на кафенета и ресторанти в Гърция поискаха още помощ от правителствата, за да защитят работните места в бизнеса си и да оцелеят, предаде "Ройтерс".


През септември в страната затвориха близо 80 хил. такива обекта, които дават препитание на около 350 хил. души - единствено е възможно обслужването за консумация извън заведението или с доставка на адрес.


Собствениците събраха ключовете от кафенетата и ресторантите си и ги пуснаха в кутии в площад в центъра на Атина и в други градове, за да насочат внимание към проблемите си. Планират да ги предадат на премиера Кириакос Мицотакис в близките дни.


Общо 45 на сто от обектите в бранша смятат, че няма да са в състояние да подновят работа, цитира "Ройтерс" Янис Хадзитеодосиу, президент на търговската камара на Атина.


Коронавирусът по света: Белгийски завод отрече да е създал проблем за AstraZeneca (хронология)

© Reuters

Да си куче във Виена

Да отиде човек на фризьор във Виена, се оказа по-трудно, отколкото ако клиентът е куче - поне така беше в последните два от общо три случая на затваряне в Австрия, разказва "Ройтерс".


Емблематичните за града домашни любимци нямаха проблем с това - за агенцията жител, който се грижи за 10-годишния йоркширски териер Лили, обяснява, че макар съпругата му да е постригвала косата му неколкократно, "по-големият приоритет е да се приведе във вид кучето". По време на разговора той записва час за Лили - подстригване, измиване и сушене. Златка Чулар, чието шестгодишно куче Арчи е от същата порода, обяснява: "Кучето ми беше първият от нас, за който се погрижиха в салон. За съжаление аз нямах възможност (след отварянето в понеделник - бел. ред.) да отида."


Собственик на салон за кучета обяснява, че напоследък има по-малко работа заради нарасналата безработица при клиентите или страха от зараза.

Австрия купува още ваксини

Австрийското правителство купува шест милиона дози ваксина срещу COVID-19 от допълнителния континггент на Европейския съюз, съобщиха австрийското радио и телевизия. Във второто тримесечие на годината от "Модерна" ще бъдат закупени около 4.7 млн. над предвиденото.


Около 1.2 млн. дози правителството ще купи в края на годината от концерна "Валнева". Ваксината на "Валнева" вероятно ще е подходяща за приложение на деца и младежи, се казва в съобщението.

Не правете резервации за почивки засега, призова британски министър

Британският министър на транспорта Грант Шапс призова жителите да не правят резервации за почивки в страната или в чужбина, преди да са ясни ефектите от ваксинационната програма, предаде "Ройтерс".


Според наскоро въведените ограничения хората, идващи от рискови дестинации, ще трябва сами да платят 10-дневна карантина в хотели и при нарушение на правилата може да бъдат осъдени на 10 години затвор.


Първа доза засега са получили 12.6 млн. души, но вастите не разполагат с достатъчно данни за новите варианти, нито за ефекта от предаването на вируса, преди да бъде премахната карантината.

"Етихад" ваксинира пилотите и кабинния екипаж

Повечето пилоти и кабинният екипаж на авиокомпанията от Абу Даби "Етихад" вече са получили и двете си дози ваксина против коронавирус, пише "Ройтерс". Според компанията единствено ваксинирани пилоти извършват полети към момента. В "Етихад", а и в Обединените арабски емирства, разчитат на ваксина на китайската "Синофарм".


Потърсена с въпроса какво би означавало това пилоти и членове на кабинния екипаж да не се ваксинират, дори ако е по медицински причини, компаният не отговаря.

В Испания преболедувалите над 55 ще почакат за ваксина

Испанското здравно министерство обяви, че хората под 55-годишна възраст без големи здравословни усложнения, преболедували COVID-19, ще трябва да изчакат шест месеца от поставянето на диагнозата, преди да получат ваксина, пишат испански медии и "Ройтерс".


Мярката, която Мадрид въвежда за пръв път в Европа, ще се прилага и за трите одобрени в ЕС ваксини. Аргументът е свързан с "изключително редките" случаи на повторно заразяване в първите 6 месеца след преболедуването. Това става, след като миналата седмица в британско проучване 99% от участниците дадоха положителна проба за антитела 3 месеца след оздравяване и 88 на сто - шест месеца след него.


Засега биват ваксинирани само здравни работници в групите под 55 години.


Няколко италиански епидемиолози също наричат безполезно ваксинирането на заразили се, но Рим не е взимал решение по въпроса. Франция смята, че такава имунизация не е необходима, но има възможност, който от преболедувалите пожелае, да се ваксинира три месеца след появата на симптомите.

Израелските детски градини отварят частично

Част от децата в Израел ще се завърнат от утре в детските градини и училищата, предаде ДПА. Израелските власти вчера взеха решение децата в детските градини и учениците от първи до четвърти клас в училищата в "зелените" и "жълтите" градове (градовете с по-нисък риск в съответствие с въведената от Израел система за обозначаване на степента на опасност от заразяване с коронавирус) от утре да имат присъствени занятия.


В районите с по-висок риск ще бъде разрешено провеждането на занятия с до десет души на открито.
Учениците от по-горните класове се очаква да се върнат в училищата на по-късен етап. Властите също така решиха да въведат по-строги ограничения за хората, които влизат на територията на Израел.


Дори от ваксинираните и от тези, които вече са се заразявали с коронавирус, ще се изисква да представят документи, доказващи отрицателен тест за вируса, направен не по-рано от 72 часа преди излитане, или да си направят тест непосредствено след кацането в Израел.


Израел понастоящем излиза от третата си национална карантина, но международните летища на страната остават почти напълно затворени. Израелският заместник-министър на здравеопазването Йоав Киш заяви днес, че за първи път от месец броят на сериозно болните пациенти с коронавирус е под хиляда. Процентът на положителните тестове за коронавирус вчера е бил 7.8.


"Най-сетне започваме да усещаме ефекта на ваксинационната кампания", изтъкна Киш. В Израел, с население от 9.2 млн. души, понастоящем срещу коронавирус са ваксинирани около 3.6 млн. души, като на около 2.2 млн. от тях са поставени и двете дози от ваксината.

Германия удължава затварянето до 14 март

Германия планира да удължи до 14 март локдауна, който наложи заради коронавирусната епидемия, предаде "Ройтерс".


Агенцията се позовава на проекта за споразумение, подготвен за днешните разговори между канцлера Ангела Меркел и премиерите на германските провинции.


Някои от тях искат ясен график за облекчаване на локдауна и Меркел беше казала, че предимство в това отношение ще имат началните училища, детските градини, фризьорските салони и магазините.

Проучват се две нови разновидности на COVID-19 в Англия

Две нови разновидности на COVID-19 са идентифицирани в Англия, като имат известни прилики с южноафриканския и с бразилския щам, съобщи днес правителствена консултативна научна комисия, цитирана от "Ройтерс".


Една от новите разновидности, засечена първо в Бристол, е определена като предизвикваща тревога от Консултативната група за нови и възникващи респираторни вирусни заплахи. Другата разновидност, идентифицирана за първи път в Ливърпул, е определена от групата като вариант, който се проучва.


Новите разновидности имат мутацията Е484К, която възниква на шиповидния протеин на вируса и представлява същото изменение, наблюдавано в южноафриканския и бразилския вариант, които предизвикаха международно безпокойство.


Здравните власти в Англия са идентифицирали 76 случая на новите варианти на COVID-19 и изразяват увереност, че ваксините ще бъдат ефикасни и срещу тях.


Коронавирусът по света: Белгийски завод отрече да е създал проблем за AstraZeneca (хронология)

© Associated Press

Португалия вероятно ще остане под карантина до март

Португалия вероятно ще остане под карантина до средата на март, за да се намали броят на заразените с коронавирус и на пациентите в интензивно отделение до приемливо равнище, каза днес министърът на здравеопазването Марта Темиду, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.


Специалисти по епидемиология, с които правителството се е консултирало, смятат, че ще е необходима карантина от 60 дни в сила от 15 януари, така че броят на заразените за период от 14 дни да спадне до 60 случая на 100 хил. души при над 1200 понастоящем, а броят на пациентите в интензивно отделение да спадне до около 200, докато днес той беше 860.


Приетите мерки работят, изрази задоволството си министър Темиду, като подчерта, че Португалия продължава да има изключително високо ниво на заболеваемост въпреки тенденцията за намаляване на болните.


След рекордните близо 16 500 случая новозаразени на дневна база на 28 януари днес страната регистрира по-малко от 2600 заразени в рамките на 24 часа според всекидневния бюлетин на общата здравна дирекция.
Днес общият брой на починалите от COVID-19 достигна 14 500, като повече от половината са от началото на тази година.

Над 3 млн. заразени в Испания

Испания, която е сред най-силно засегнатите от пандемията от коронавирус държави, премина прага от три милиона заразени, предаде ДПА, цитирана от БТА.


Броят на потвърдените случаи нарасна с 16 402 през последните 24 часа, съобщи във вторник министерството на здравеопазването. Само САЩ, Индия, Бразилия, Великобритания, Русия и Франция са съобщили за по-голям брой заразени с COVID-19 от Испания. През последните 24 часа испанските здравни власти са регистрирали и 766 смъртни случая, свързани с коронавируса, което е най-високият брой от април. Общо над 63 хил. испанци са починали с коронавирусна инфекция.


Но има и добра новина за 47-те милиона граждани на популярната туристическа дестинация: броят на новите случаи на 100 хил. души население в рамките на седемдневен период стабилно намалява от януари насам на фона на строгите ограничения за придвижване и събирания.


За да ограничи разпространението на вируса, във вторник Испания удължи до 2 март ограниченията за влизане в страната от рисковите държави Великобритания, Южна Африка и Бразилия. Причината е увеличение на случаите с потенциално по-заразните разновидности на новия коронавирус в тези страни.

В Чили има над 1 млн. ваксинирани

Над един милион жители на Чили вече са ваксинирани срещу COVID-19, съобщи във вторник министерството на здравеопазването, цитирано от АФП и ТАСС.


Днес броят на ваксинираните в страната достигна 1 025 580 души, посочи министерството в "Туитър". Населението на Чили е 18.9 милиона души.


През декември миналата година Чили започна имунизация на медицинските работници с ваксината на американската компания "Пфайзер". В края на януари в страната пристигнаха близо четири милиона дози от ваксината на китайската компания "Синовак", което позволи на властите да започнат масова ваксинация на 3 февруари.


Президентът на страната Себастиан Пинера заяви, че през първото тримесечие на годината властите планират да ваксинират пет милиона души от рисковите групи, включително медицински работници и възрастни хора.

Китай обяви още 14 случая

Китай регистрира 14 нови случая на COVID-19 за последното денонощие, колкото бяха и предишния ден, предаде "Ройтерс".


Всички нови случаи са привнесени от чужбина, съобщи днес Националната здравна комисия.


Новите безсимптомни заразени, които Китай не отчита като потвърдени случаи на КОВИД-19, са намалели до седем, от 15 предния ден.


Общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 в континентален Китай (без Хонконг и Макао) достигна 89 734. Този на починалите остава непроменен - 4636.

Калифорния изпревари Ню Йорк по смъртни случаи

Калифорния изпревари Ню Йорк в мрачната класация на американските щати с най-голям брой смъртни случаи, причинени от коронавирусната инфекция, предаде "Ройтерс".Над 45 хил. души са починали с COVID-19 в най-многолюдния американски щат Калифорния, според данни, актуални към вторник вечерта. Ню Йорк, който бе силно засегнат в по-ранната фаза на пандемията, е съобщил за 44 693 смъртни случая, свързани с коронавируса, сочи преброяване на "Ройтерс".


Калифорния, където живеят около 40 млн. души, се оказа през последните месеци главен център на пандемията в САЩ. На национално равнище дневният брой на новите случаи и на хоспитализациите постоянно намалява, докато смъртните случаи се задържат на едно равнище. САЩ са съобщили общо за 27.25 млн. заразени и 468 559 починали с коронавирусна инфекция, по данни към вторник вечерта. Малко над 79 хил. души са били хоспитализираните във вторник, което е най-ниският дневен брой от средата на ноември.Здравни експерти се опасяват, че събиранията за Супербоул (финала на първенството на Националната футболна лига на САЩ) в неделя, както и появата на нови, по-заразни щамове на вируса могат да доведат до ново увеличение на случаите преди повечето американци да бъдат ваксинирани.


В опит да ускори кампанията по имунизация президентът Джо Байдън обяви във вторник, че неговата администрация планира увеличение на дозите ваксини, изпращани в различните щати, от 15 февруари. Част от увеличените доставки ще бъдат изпратени в общинските здравни центрове, за да бъде подобрен достъпът до ваксини за бедните и представителите на малцинствата, които тези центрове обслужват. До вторник около 33 млн. американци са получили най-малко една доза ваксина срещу COVID-19, съобщиха от Центровете за контрол и превенция на заболяванията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 712 Неутрално

  Ще си има всяка година ваксини, мутациите са много.
  Това е вместо грипа, не се харчат грипните ваксини вече.

 2. 2 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 360 Весело

  ахахаха
  излизат нови модели на пазара

 3. 3 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 302 Неутрално

  В Русия за месец положителните тестове намаляха на половина
  при същия брой тестувани хора.
  Браво на Братушките !

 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  И хайде всички маймунки обратно да се връщаме на дърветата, да се пазим от страшния щам който щъка наоколо.

  Който щам, за разлика от последните 300 000 щама които някак си маймунската ни цивилизация е преживяла досега, е изключително опасен и ако някоя маймунка не се покатери много бързо на дървото като го види, може жестоко да пострада.

  કટાક્ષ
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3398 Неутрално

  Какво става с тия нови щамове в добрата стара Англия - на месец по два ли ще вадят, че вече по един ни е малко !

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  Ктайците ми късат сърцето, цели 14 случая - аз разбира се им вярвам 100%. Колко му е да провериш набързо един- два милиарда китайчета и веднага хващаш някой случайно заразен:)
  Що се отнася до целокупната информация, естествено не е лошо да знаем туй-онуй, но всеки един от нас, да проследява всеки нов щам или вариант (както му викат), да не говорим за 'прецизната" информация и тежката компетентност на четящите...
  Всички вече разбираме от вируси, особено от този от конорования вид, изучихме и ваксините, с една дума и да се мре, поне ще сме "добре' информирани.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1645 Неутрално

  В Русия за месец положителните тестове намаляха на половина при същия брой тестувани хора.Браво на Братушките !
  —цитат от коментар 3 на bib45647808


  И нас преди дни бяха наполовина - всичко е въпрос на тестване, при това не само брой тествани, а какви групи хора са тествани и не на последно място на информиране. Например коректна информация като от Китай - проверяваш набързо жителите и хоп, появяват се 14 нови случая, прилагаш съответните мерки и край, няма пандемия, няма и болни.

 8. 8 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Еее, прекалиха докторите. Даде им се трибуна и се почна! Айде и аз да питам-къде е ивермектин-а?

 9. 9 Профил на ТРАБАНТ
  ТРАБАНТ
  Рейтинг: 118 Неутрално

  Пазете се от новите пияни вируси от острова! Те не знаят какво правят!

 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 873 Весело

  Тоя вирус на колко пари смени собственика не е истина! Сигурно вече са трилиони.

  мурзилка
 11. 11 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Какво става с тия нови щамове в добрата стара Англия - на месец по два ли ще вадят, че вече по един ни е малко !
  —цитат от коментар 5 на samoedin


  Абсолютно!

 12. 12 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1892 Гневно

  Някой дава ли си сметка как изобщо е възможно в Китай, първа по население в света и една от първите по мръсотия, да има само 14 случая, и то от чужбина, видиш ли!?

 13. 13 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Какво става с тия нови щамове в добрата стара Англия - на месец по два ли ще вадят, че вече по един ни е малко !
  —цитат от коментар 5 на samoedin


  Хийтроу дълги години беше най-натовареното летище в света, през Англия минават потоци от хора от целия свят и техните вируси се чифтосват енергично и щастливо. Като се добави и напреднала медицина, която лови бързо щамовете, дето вероятно са циркулирали анонимно из Третия свят преди това - логично е първите новини да идват от Англия.

 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  Разправят че Северна Корея се справяла още по-добре.

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  А сега във Великобритания и Щатите ще тръгнат да доказват, че плазмата не е ефективна, за да могат да си продадат ваксините. О, не, не може да бъде, конспирации!

 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2951 Неутрално

  До коментар [#12] от "Victoria":

  > как изобщо е възможно в Китай, първа по население в света и една от първите по мръсотия, да има само 14 случая

  Просто пускат ПЦР тестовете на 27 цикъла а не на 45.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 360 Весело

  Пазара реагира на ситуацията, когато има търсене им и предлагане

 18. 18 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Положението в целия свят към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  81.884.629 приключени случая
  79.384.700 оздравели (97%)
  2.352.288 починали (3%)

  Положението в България към момента:

  203.996 приключени случая
  194.514 оздравели (95%)
  9482 починали (5%)

 19. 19 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  Македония - 1418
  България - 1371
  Румъния - 996
  Гърция - 579
  Сърбия - 477
  Турция - 318

  Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.

  Швеция и съседите ѝ:

  Швеция - 1202
  Дания - 387
  Финландия - 127
  Норвегия - 107

  Смъртността в Швеция е между 3 и 10 пъти по-висока от съседите ѝ.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

 20. 20 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 375 Неутрално

  Защо винаги когато хората започват да стават резервирани за употребата на ваксината "откриват " нов по опасен щам ?! И как това се случва в Англия чиято ваксина не се търси вече ?!! Как е САЩ не откриха нов щам като там са най много случаи и най разнородно население ? Или в САЩ нямат учени или Англичаните се опитват да си продават ваксината

 21. 21 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  До коментар [#20] от "Bojidar Vasilev":

  Няма връзка с ваксината на AZ. Във Великобритания се правят повече изследвания за нови варианти, а и те се появяват предимно там, където има повече заболели. Нови щамове на вируса няма. Думите нов щам ги пишат журналистите и ги говорят някои политици, например нашия министър на образованието, но не съм чул или видял написано от вирусолог за нов щам. Засега това са само варианти (мутации) на вируса. Нов щам ще има ако вируса се промени в по-голяма степен.

 22. 22 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 354 Неутрално

  После май, септември и то дошла Коледа пак..да си знае раята

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Така ше е до около 2030. После ше ни занулят и сичко ше се оправи.

 25. 25 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#19] от "xkoleva":

  "Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия."

  Добре лъжеш. При сравнения между държавите трябва да се вземе предвид различната методология за отчитане на смъртните случаи.
  Та единственото вярно сравнение е това на така наречената излишна обща смъртност. Тоест смъртност, която е над обичайната от тази за последните години.
  За 2020 година в България са починали 18 000, а в Сърбия 14 000 човека повече от предходните години. Населението и на двете държави е около 6 900 000 човека. Та къде я видя тази разлика от 3 пъти?


  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6920 Неутрално

  Никакво затваряне няма да ни спаси, само ваксина или преболедуване. Който оцелее, де.

 27. 27 Профил на sylt
  sylt
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Добре лъжеш.
  —цитат от коментар 25 на bulgarin.

  Става дума за средна смъртност от коронавирус на 1 милион души от началото на пандемията. Посочила съм и източник, умнико.

 28. 28 Профил на sylt
  sylt
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Посочила съм
  —цитат от коментар 27 на sylt

  Да се чете "посочила е".

 29. 29 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#25] от "bulgarin.":

  И аз тва не го разбирам . Хората мрат като мухи от Ковид ,пълно е с анонимни гробове по градинките и паркове , булдозери ринат трупове , екерисажите се задъхват , а ние спорим за обща смъртност!

 30. 30 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#27] от "sylt":

  Така като гледам "източника" ти определя населението на Сърбия на 8.7 милиона, докато в действителност то 6.9 милиона. Направи си лична справка и си смени "източника".
  А това, че сърбите реално лъжат не значи, че лъжите им трябва да се повтарят.
  Ето ти нещо преведено с Гугъл преводач:

  "Преди седмица сръбското статистическо бюро публикува данни за смъртността по всички причини за декември . След като ноември 2020 г. беше по-труден от предшествениците си, това беше най-смъртоносният декември в историята на Сърбия, в който загинаха над 17 000 души. 82 процента повече от очакванията за 9,5 хиляди починали. Изследвания на д-р Дмитрий Ковач и авторът на тази статия изчисляват, че истинският брой на смъртните случаи от Corona в Сърбия е 4,9 пъти по-висок от отчетения, така че смъртността от Corona в Сърбия не е 581 на милион, а 2847"

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK