Стотици видове риби, които хората ядат, са замърсени с микропластмаса

Стотици видове риби, които хората ядат, са замърсени с микропластмаса

© ReutersНад 200 вида риба, която се консумира от хората, е замърсена с микрочастици пластмаса, която впоследствие може да попадне в човешкия организъм, предупредиха учени.


Най-широкото изследване до момента на хранителните навици на рибите показва, че представителите на 386 морски вида са погълнали пластмасови отломки, включително 210 вида, които са с комерсиално значение, като броят на последните се увеличава. Ръстът може да се дължи на подобрените методи за откриване на микропластмаси, но и защото замърсяването с океанска пластмаса продължава да нараства.


Микропластмасите обикновено се образуват, когато се разпаднат по-големи пластмасови предмети като торби за пазаруване и контейнери за храна. Те са с много малки размери, широко разпространени и лесни за консумация от диви животни случайно или умишлено.
Не е новина, че дивите същества поглъщат пластмаса. Първото научно наблюдение на този проблем идва от стомаха на морска птица през 1969 г. Три години по-късно учените съобщават, че рибите край бреговете на южната част на Нова Англия консумират малки пластмасови частици.


Изследователите от Университета на Калифорния в Дейвис и Университета в Станфорд създават най-голямата съществуваща база данни за поглъщането на пластмаси от морски риби, като обединяват всяко научно изследване на проблема, публикувано от 1972 г. до 2019 г. Данните включват видове и брой риба, видове пластмаса и кога и къде е уловена рибата.


За всеки вид в базата данни е идентифицирана и неговата диета, местообитание и поведение при хранене - например дали той е жертва на други риби или се храни с водорасли. Това показва не само колко риби ядат пластмаса, но и какви фактори могат да ги накарат да го направят.


Стотици видове риби, които хората ядат, са замърсени с микропластмаса

© Reuters


Изследването разкрива, че морските риби поглъщат пластмаса по целия свят. Според 129 научни статии изследователите са наблюдавали този проблем при 555 вида риби по целия свят - повече от две трети от тези видове са погълнали пластмаса.


Едно важно предупреждение е, че не всички от тези проучвания са търсили микропластмаси. Това е така, защото намирането ѝ изисква специализирано оборудване като микроскопи или използване на по-сложни техники. Но когато изследователите са търсили микропластмаси, те откриват пет пъти повече пластмаса в отделна риба, отколкото когато са търсили само по-големи парчета. Проучванията показват, че поглъщането на пластмаса е по-високо от първоначално очакваното.


Прегледът на четири десетилетия изследвания показва, че консумацията на пластмаса от риба се увеличава. След международна оценка, проведена за ООН през 2016 г., броят на морските видове риби, в които е намерена пластмаса, се е увеличил четирикратно.


Само през последното десетилетие делът на рибите, поглъщащи пластмаса, се е удвоил при всички видове. Изследвания, публикувани от 2010 г. до 2013 г., установяват, че средно 15% от взетите проби съдържат пластмаса; в проучвания, публикувани от 2017 г. до 2019 г., този дял е нараснал до 33%.


Много от по-ранните проучвания може да не са открили микропластмаси, тъй като учените не са могли да ги видят. Но също така е вероятно рибите да поемт повече пластмаса с течение на времето, тъй като замърсяването с океанска пластмаса се увеличава в световен мащаб. Ако това е вярно, ситуацията може само да се влоши, тъй като количеството замърсяване с пластмаса в океана ще продължи да се увеличава през следващите няколко десетилетия.Въпреки че нашите открития може да изглеждат така, сякаш рибите в океана са натъпкани до хрилете с пластмаса, ситуацията е по-сложна, предупреждават авторите на изледването.


От над 20 000 вида морски риби само около 2% са тествани за пластмаса и остават да бъдат изследвани много райони на океана. За почти една трета от изследваните видове не е установено, че са погълнали пластмаса. И дори в проучвания, които съобщават за такова явление, изследователите не са открили пластмаса във всяка отделна риба. Общо за различните изследвания и видове приблизително всяка четвърта риба е съдържала пластмаса - като този дял нараства с времето. Рибите с пластмаса обикновено имат само едно или две парчета в стомаха си.


Поглъщането на пластмаси от риби може да е широко разпространено и изглежда не е универсално, но не и случайно. Някои видове са по-склонни да "ядат" пластмаса въз основа на тяхната среда, местообитание и хранително поведение.


Стотици видове риби, които хората ядат, са замърсени с микропластмаса

© Reuters


Например риби като акули и риба тон, които ловят други риби или морски организми като храна, са по-склонни да поглъщат пластмаса. Следователно видовете по-високо в хранителната верига са изложени на по-голям риск.


Количеството пластмаса, което консумира рибата, също зависи от това колко пластмаса има в тяхната среда. Видове, които живеят в региони, за които е известно, че са силно замърсени с пластмаса, като Средиземно море и бреговете на Източна Азия, са открити с повече пластмаса в стомаха си.


Учените все още не знаят много за ефектите от поглъщането на пластмаса при риби или хора. Съществуват обаче доказателства, че микропластмасите и дори по-малките частици, наречени нанопластмаси, могат да се придвижат от стомаха на рибата към мускулната й тъкан, която е частта, която хората обикновено ядат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7672 Любопитно

  И защо тогава консервите от риба тон са на такава почит ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1266 Неутрално

  То да беше само в рибата, я вижте опаковките, в какво е опакована храната и напитките?

 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ми не казват, че рибата вътре е двойно опакована. :)

 4. Обаче има ли поне една държава в света да не насърчава икономиката и растежа на населението?
  Човекът е паразит унищожаващ всичко.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4203 Весело

  До коментар [#4] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Нашата...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  А има ли изследвания за бутилираната в пластмасови шишета вода. За пиенето на течности от пластмасови чаши. За пластмасовите чинии и прибори???

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3247 Неутрално

  Съмнява ме в пъстървата, която предпочитам, да се намират микрочастици от пластмаса, просто е риба, живееща в най - чистите пламимски води, за разлика от шарана или сома, например ! А че ядем замърсена и пълна с какво ли не храна и месо, това е излишно да се коментира изобщо !

 8. 8 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1321 Весело

  “Например риби като акули и риба тон, които ловят други риби или морски организми като храна, са по-склонни да поглъщат пластмаса. “ Ясно, не яжте” Блу фин туна” щото гълта яко пластмаса,а бухайте китайска “Телапия” или чилииски” Салмон “”от развъдниците,със сигурност не ги тъпчат с пластмаса!))))

 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Ще ядем само речна риба

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Не е само в рибата ..
  Па и как да е иначе - дрехи, обувки са поне 30% - 40% пластмаса.. домовете ни са със стени покрити с пластмаса- латексовите бои са пластмаса, водопроводите и всичко е пластмасово , прозорци и врати са пластмаса, подовете са пластмаса..

  А некакви скачат за “еко кожи“ - които са пластмаса и за разлика от естествените кожи, дето са биопродукт и си изгниват и организми ги изяждат, теа стоят 200 години и отделят микрочастици..

  А то дрехи и обувки - пластмаса..

 11. 11 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3509 Весело

  ... От над 20 000 вида морски риби само около 2% са тествани за пластмаса и остават да бъдат изследвани много райони на океана. За почти една трета от изследваните видове не е установено, че са погълнали пластмаса. И дори в проучвания, които съобщават за такова явление, изследователите не са открили пластмаса във всяка отделна риба. Общо за различните изследвания и видове, приблизително всяка четвърта риба е съдържала пластмаса - като този дял нараства с времето. Рибите с пластмаса обикновено имат само едно или две парчета в стомаха си ...

  Толкоз!

  Тайзи нАучна дописка е базирана на изследване също като в кравефермата, че от 20 000 крави общо само кравите в едно ъгълче са били проверени и от тях само кравите Пенка, Минка и Малинка са яли пластмаса, при това само Пенка и Малинка имали по едно-две парченца в стомаха си.
  Мно'о нАучно, начи!

 12. 12 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#2] от "Шоршо":

  Ми не яж опаковките бе.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 13. 13 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 795 Любопитно

  И защо тогава консервите от риба тон са на такава почит ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Защото микрочастиците не се виждат, и засега не се усещат на вкус.

  По-интересното е друго: защо смятаме за нормално всяко дете в училище да учи химия, а после се оплакваме че химията е проникнала навсякъде? Нали се сещате какво щеше да стане, ако децата учеха бойни изкуства и стрелба в училище?

 14. 14 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3409 Неутрално

  Няма страшно. Ще станем и ние пластмасови. (това е в кръга на майтапа) За съжаление, тенденцията за намаляване употребата на пластмаса в ежедневието ни е много слаба. Разделното събиране и рециклиране на тези отпадъци, също не е на висота. Надявам се, че всичко ще се промени в близко време.

 15. 15 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Ако човечеството не намали планово раждаемостта на Земята и не редуцира населението, тя сама ще го направи. Погледнете каква е раждаеместа в отделните региони и сравнете миграцията на техните жители.

 16. 16 Профил на Moonshine
  Moonshine
  Рейтинг: 739 Любопитно

  Хубаво е да се добавят към статията данните от още едно изследване - 8 от десетте най-замърсени и съответно замърсяващи океаните реки са в Азия, а другите 2 в Африка.

 17. 17 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2405 Неутрално

  До коментар [#9] от "venci4":

  https://www.mediapool.bg/gal/95/orig_ca57417352b180cf26f7cdd72ef485d2.jpg

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 18. 18 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 354 Любопитно

  Дали микропластмасата погълната от рибите е повече от микропластмаста погълната от носенете на дрехи създадени от изкуствени материали?
  И защо ми се струва, че ако се сравнят, едното поглъщане ще е пренебрежимо малко сравнено с другото поглъщане.
  Не знам, питам

 19. 19 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2635 Весело

  Ние също сме натъпкани с пластмаса, така че не ни пука.

  Еретик
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4355 Разстроено

  "Много от по-ранните проучвания може да не са открили микропластмаси, тъй като учените не са могли да ги видят. Но също така е вероятно рибите да поемт повече пластмаса с течение на времето, тъй като замърсяването с океанска пластмаса се увеличава в световен мащаб. Ако това е вярно, ситуацията може само да се влоши, тъй като количеството замърсяване с пластмаса в океана ще продължи да се увеличава през следващите няколко десетилетия."

  Именно, ситуацията в бъдеще може само да се влоши. Хиляди тонове пластмасови отпадъци всяка година попадат в световния океан.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Manol Nedyalkov
  Manol Nedyalkov
  Рейтинг: 606 Любопитно

  До коментар [#9] от "venci4":

  От река Искър, около Своге ли?

 22. 22 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Е как ще изям пластмасовата частица от шкембето на рибата. Аз да не я ям цяла? Лично я корма и мия.

 23. 23 Профил на army
  army
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Замърсяването на океаните, до това води.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4355 Разстроено

  "Учените все още не знаят много за ефектите от поглъщането на пластмаса при риби или хора. Съществуват обаче доказателства, че микропластмасите и дори по-малките частици, наречени нанопластмаси, могат да се придвижат от стомаха на рибата към мускулната й тъкан, която е частта, която хората обикновено ядат."

  И при печене / пържене ще си хапваме разтопена пластмаса.

  Едва ли тя ще има положителен ефект върху човешкото здраве.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Закривай (пластмасовата цивилизация)!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 26. 26 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2384 Неутрално

  СЗО веднага да получи финансиране, за разработка на ваксина срещу микропластмасата.

 27. 27 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 795 Весело

  щом рибите живеят с пластмаса, значи и човеците могат

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Да му мисли Лили Иванова

 30. 30 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#6] от "evtimvz":

  Има да и според него с пиенето от пластмасови бутилки поглъщаме микропластмаси.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 31. 31 Профил на stoyanst
  stoyanst
  Рейтинг: 495 Весело

  Доста подробно е описано кои риби, колко, как и защо поглъщат пластмаса, но никъде не е споменато как и дали това е вредно.. някакси е оставено да се подразбира, но според мен не е задължително, докато не се проучи ефекта. Както тялото ни има нужда от микро-минерали, за да функционира нормално, така и може да се окаже, че има нужда и от микро-пластмасови частици. Съвременни хора сме все пак, телата ни имат съвременни нужди и модерни материали, за да функционират. Няма да се учудя, ако в близко бъдеще насърчават консумацията на тези видове риба не само заради фосфора, а и заради разнообразието от полезни микро-пластмасови частици, които директно да попадат и укрепват ДНК-то ни и способстват работата на инсталираните имунизационни микрочипове...

 32. 32 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Аман от веганска пропаганда!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Разделното събиране и рециклиране на тези отпадъци, също не е на висота.
  —цитат от коментар 14 на Vlado Nikolov


  Е че то КАК може да се рециклира пластмаса???
  То не е метал - като се стопи и пак да се лее и да е същото?

  В момента основното “рециклиране“ е да се смила пластмасата и да се добавя насам-натам, като пълнител..
  Слага се и в други пластмаси, и в пътищата , и на много места ..
  Има и горене - което май е най-масовото “рециклиране“..


  Стапянето и издърпването на нишки или леенето - е скъпо, а и материалът получен от вторичното топене и изливане е по-некачествен от нова пластмаса..

  Така че - въобще не може на 100% да се топи и наново да се лее .. може само да се добавя една част стара пластмаса, към новото изделие - не е измислено просто, друго рециклиране..

 35. 35 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  В България на много места има контейнери за пластнаса и стъкло, но не във всички райони. Контейнерите трябва да станат задължителни за магазините продаващи опаковани продукти. Така може да се възроди практиката да се продават наливни продукти.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 36. 36 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Разделното събиране и рециклиране на тези отпадъци, също не е на висота.
  Надявам се, че всичко ще се промени в близко време.
  —цитат от коментар 14 на Vlado Nikolov
  Не виждам, как да стане ..

  За да се събира пластмасата - тя трябва някому да е нужна..
  А ще е нужна, ако може да се рециклира и получените изделия да са с поне същото качество..

  И целият процес да е евтин - поне по-евтин отколкото да се произведе нова пластмаса..

  А то не е така - дори и да съберем пластмаса, да я стопим и наново да леем - само ще изхабим енергия, която е пари - и нищо качествено няма да получим..

  И учените нищо не са изобретили..

  Смила се старата пластмаса, добавя се към новата - и това е цялото рециклиране ..

 37. 37 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Така може да се възроди практиката да се продават наливни продукти.
  —цитат от коментар 35 на Корки

  Някъде го бяха смятали ..

  В пъти по-скъпо и свързано с повече емисии СО2 , отколкото еднократните опаковки ..

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 550 Неутрално

  в скоро време да очакваме фекалиите да излизат опаковани в пласмаса

 40. 40 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2030 Неутрално

  И ние се замърсяваме с пластмаса. При това вероятно повече от рибите. Полимерите се втърдяват при температури близки до стайната и са неустойчиви. Вече научихме, че ако пиеме кафе от пластмасова чашка поглъщаме множество молекули от разпадащия се полимер. Ама храните в супермаркете също са опаковани в пластмаса. Вече почти няма хартиена опаковка.

 41. 41 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 569 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  не че са почит ,просто рибата тон свършва и поскъпват

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7462 Неутрално

  До коментар [#16] от "Moonshine":

  Аз, като гледам нашите реки, ние май се мъчим да ги настигнем.

 43. 43 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Китай и Югоизточна Азия са най големите замърсители с пластаси. Тези народи живеят по вода и хвърлят всякакви боклуци там включително и изпражнения ...
  Американския данъкоплатец плаща и сега с политиката на Байден още повече му се пада да плаща да подържа света чист докато китайците ни вземат за съкъри и ни продават все повече боклуци които спират да работят след като им мине гаранцията от 1 година и това са стоки които са изработени за няколко цента продавани с профит 1000%.
  Ако света може да се очисти от тези стоки всичко ще се нормализира но сега вече причината е Байден който като Обама няправи света зависим от Китай и Азия.

 44. 44 Профил на алтернативни факти
  алтернативни факти
  Рейтинг: 34 Неутрално

  Оставете рибата, кажете хората колко поглъщат!

  Нагледно: https://bit.ly/371FzMD

 45. 45 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5524 Неутрално
 46. 46 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 67 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 47. 47 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 48. 48 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 107 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 49. 49 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 107 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK