Стотици видове риби, които хората ядат, са замърсени с микропластмаса

Стотици видове риби, които хората ядат, са замърсени с микропластмаса

© ReutersНад 200 вида риба, която се консумира от хората, е замърсена с микрочастици пластмаса, която впоследствие може да попадне в човешкия организъм, предупредиха учени.


Най-широкото изследване до момента на хранителните навици на рибите показва, че представителите на 386 морски вида са погълнали пластмасови отломки, включително 210 вида, които са с комерсиално значение, като броят на последните се увеличава. Ръстът може да се дължи на подобрените методи за откриване на микропластмаси, но и защото замърсяването с океанска пластмаса продължава да нараства.


Микропластмасите обикновено се образуват, когато се разпаднат по-големи пластмасови предмети като торби за пазаруване и контейнери за храна. Те са с много малки размери, широко разпространени и лесни за консумация от диви животни случайно или умишлено.
Не е новина, че дивите същества поглъщат пластмаса. Първото научно наблюдение на този проблем идва от стомаха на морска птица през 1969 г. Три години по-късно учените съобщават, че рибите край бреговете на южната част на Нова Англия консумират малки пластмасови частици.


Изследователите от Университета на Калифорния в Дейвис и Университета в Станфорд създават най-голямата съществуваща база данни за поглъщането на пластмаси от морски риби, като обединяват всяко научно изследване на проблема, публикувано от 1972 г. до 2019 г. Данните включват видове и брой риба, видове пластмаса и кога и къде е уловена рибата.


За всеки вид в базата данни е идентифицирана и неговата диета, местообитание и поведение при хранене - например дали той е жертва на други риби или се храни с водорасли. Това показва не само колко риби ядат пластмаса, но и какви фактори могат да ги накарат да го направят.


Стотици видове риби, които хората ядат, са замърсени с микропластмаса

© Reuters


Изследването разкрива, че морските риби поглъщат пластмаса по целия свят. Според 129 научни статии изследователите са наблюдавали този проблем при 555 вида риби по целия свят - повече от две трети от тези видове са погълнали пластмаса.


Едно важно предупреждение е, че не всички от тези проучвания са търсили микропластмаси. Това е така, защото намирането ѝ изисква специализирано оборудване като микроскопи или използване на по-сложни техники. Но когато изследователите са търсили микропластмаси, те откриват пет пъти повече пластмаса в отделна риба, отколкото когато са търсили само по-големи парчета. Проучванията показват, че поглъщането на пластмаса е по-високо от първоначално очакваното.


Прегледът на четири десетилетия изследвания показва, че консумацията на пластмаса от риба се увеличава. След международна оценка, проведена за ООН през 2016 г., броят на морските видове риби, в които е намерена пластмаса, се е увеличил четирикратно.


Само през последното десетилетие делът на рибите, поглъщащи пластмаса, се е удвоил при всички видове. Изследвания, публикувани от 2010 г. до 2013 г., установяват, че средно 15% от взетите проби съдържат пластмаса; в проучвания, публикувани от 2017 г. до 2019 г., този дял е нараснал до 33%.


Много от по-ранните проучвания може да не са открили микропластмаси, тъй като учените не са могли да ги видят. Но също така е вероятно рибите да поемт повече пластмаса с течение на времето, тъй като замърсяването с океанска пластмаса се увеличава в световен мащаб. Ако това е вярно, ситуацията може само да се влоши, тъй като количеството замърсяване с пластмаса в океана ще продължи да се увеличава през следващите няколко десетилетия.Въпреки че нашите открития може да изглеждат така, сякаш рибите в океана са натъпкани до хрилете с пластмаса, ситуацията е по-сложна, предупреждават авторите на изледването.


От над 20 000 вида морски риби само около 2% са тествани за пластмаса и остават да бъдат изследвани много райони на океана. За почти една трета от изследваните видове не е установено, че са погълнали пластмаса. И дори в проучвания, които съобщават за такова явление, изследователите не са открили пластмаса във всяка отделна риба. Общо за различните изследвания и видове приблизително всяка четвърта риба е съдържала пластмаса - като този дял нараства с времето. Рибите с пластмаса обикновено имат само едно или две парчета в стомаха си.


Поглъщането на пластмаси от риби може да е широко разпространено и изглежда не е универсално, но не и случайно. Някои видове са по-склонни да "ядат" пластмаса въз основа на тяхната среда, местообитание и хранително поведение.


Стотици видове риби, които хората ядат, са замърсени с микропластмаса

© Reuters


Например риби като акули и риба тон, които ловят други риби или морски организми като храна, са по-склонни да поглъщат пластмаса. Следователно видовете по-високо в хранителната верига са изложени на по-голям риск.


Количеството пластмаса, което консумира рибата, също зависи от това колко пластмаса има в тяхната среда. Видове, които живеят в региони, за които е известно, че са силно замърсени с пластмаса, като Средиземно море и бреговете на Източна Азия, са открити с повече пластмаса в стомаха си.


Учените все още не знаят много за ефектите от поглъщането на пластмаса при риби или хора. Съществуват обаче доказателства, че микропластмасите и дори по-малките частици, наречени нанопластмаси, могат да се придвижат от стомаха на рибата към мускулната й тъкан, която е частта, която хората обикновено ядат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK