СЗО препоръча ваксината на AstraZeneca и за над 65-годишните

СЗО препоръча ваксината на AstraZeneca и за над 65-годишните

© ReutersКомисия на Световната здравна организация, направила оценка на ваксината на AstraZeneca и Оксфордския университет, заяви, че няма нужда от възрастови ограничения за хората над 18 години, на които да се поставя. (СЗО е в заключителна фаза на преглед на искането за одобрение на продукта и днес обяви, че вероятно ще има решение следващата седмица.)


Ползите от нея са повече от рисковете и се препоръчва интервалът между първата и втората доза да е 8-12 седмици.


Въпреки появилите се съмнения за ефективността на този продукт срещу 501Y.V2 - южноафрианският вариант на коронавируса, СЗО "не вижда причина да не я препоръча за употреба".
Това е част от временните заключения на Стратегическата група от експерти за съвети по имунизирането (SAGE) и съобщението им се очакваше с интерес заради въпросите, натрупали се около ваксината на "Астра Зенека" (AstraZeneca).


В брошурата с новите препоръки изрично е записано, че продуктът се прероръчва "за всички от 18 години нагоре" и няма добавена никаква горна възрастова граница.


Конкретно за групата над 65 години е записано следното:


"Поради относително малкия брой доброволци над 65 години за клиничните тестове имаше малко случаи на COVID-19 при ваксинираните или контролната група в тази възрастова категория, заради което интервалът на доверие в оценката на ефективността е много голям. Скоро се очакват по-прецизни оценки на ефективността за тази възрастова група - и от продължаващите тестове, и от проучванията за ефективността на ваксината в различни държави, които я използват.


Имунният отговор, предизвикан от ваксината при възрастните, е добре документиран и сходен с този при другите възрастови групи. Това предполага и вероятно ще се установи, че ваксината е ефикасна и при по-възрастните. Данните от тестовете индикират, че ваксината е безопасна за тази възрастова група."


Припомня се, че рискът от тежко разболяване и смърт заради COVID-19 бързо се увеличават с възрастта и поради това СЗО е дала приоритет на старите хора за поставяне на AZD1222.


"Взимайки предвид всички налични свидетелства, Световната здравна организация препоръчва употреба на ваксината за хората на 65 години и по-възрастните."


Препоръките на комисията за различни ваксини може да откриете тук (на англ. език)


Заседанието на SAGE се е провело на 8 февруари, понеделник, и в съобщението се допълва, че временните препоръки са и за рекомбинантните ваксини ChAdOx1-S, произведени от други, позоваващи се на клиничните данни от AstraZeneca.


Ето още от заключенията на експертите за тази ваксина:


Поставяне


Според продуктовия етикет на производителя ваксината може да се поставя в интервала 4-12 седмици. В светлината на наблюденията за ефективността на две дози и че изграждането на имунна защита расте при по-дълъг интервал между тях СЗО препорърчва интервал 8-12 седмици.


Ако втората доза неволно е поставена преди четвъртата седмица след първата, дозата не бива да се повтаря. Ако неволно втората доза е забавена с повече от 12 седмици, трябва да се постави при първа възможност. Препоръчва се всички ваксиниране да получават две дози.


Бустерни дози


Няма доказателства, индикиращи нужда от допълнителни дози, след като човек е получил две. Нуждата и времето за допълнителни дози трябва да се оцени при допълнително натрупване на данни.


Взаимно заменяне с други COVID-19 ваксини


Няма данни за това, че дозите от тази ваксина могат да се заместват с такива от друга срещу COVID-19. В момента се препоръчва за двете дози употребата на един и същи продукт. Препоръките може да бъдат обновени при наличието на допълнителна информация по този въпрос.


Поставяне заедно с други ваксини


Трябва да има интервал от поне 14 дни между поставянето на тази ваксина и на ваксина срещу някакво друго състояние. Тази препоръка може да бъде допълнена при наличие на данни за едновременно поставяне с други ваксини.


В документа се напомня, че няма данни от клиничните тестове за остри алергични реакции от AZD1222, но че по принцип поставянето трябва да става под медицински надзор и подходящи медицински процедури в случай на алергична реакция. Подобно на други ваксини, се препоръчва наблюдаване на ваксинирания 15 минути след инжекцията. При висока (над 38.5 градуса) температура ваксинирането трябва да се отложи. "Но наличието на малка инфекция като настинка или ниска температура не бива да води до отлагане на ваксинирането."


За бременните


Тези жени са в по-висок риск от тежка форма на COVID-19 в сравнение с останалите в детеродна възраст, а има случаи на асоцииране на COVID-19 с увеличен риск от преждевременно раждане, пише СЗО.


"Данните за ваксинирането с AZD1222 на бременни не са достатъчни за оценка на ефективността на ваксината или за свързаните с ваксината рискове при бременност. Но трябва да се отбележи, че AZD1222 е нерепликираща ваксина."


Първоначални данни показват също, че няма индикация за увреждане развитието на плода. В следващите месеци се планират проучвания при бременните, както и на документацията за бременни, като препоръките ще бъдат обновени в съответствие с данните от тях.


"Засега бременните жени би трябвало да получават AZD1222 единствено ако ползата от ваксинирането на бременната е по-голяма от потенциалните рискове от ваксинирането, каквито са случаите с медици във висок риск на експозиция или със съпровождащи заболявания, поставящи ги в групата с висок риск за тежка форма на COVID-19."


СЗО не препоръчва тестове за бременност преди ваксинирането. СЗО не препоръчва отлагане на забраменяването заради ваксиниране.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK