Унгарска фирма търси специален мениджър за завръщането в променения офис

Унгарска фирма търси специален мениджър за завръщането в променения офис

© ReutersЗа базираната в Будапеща фирма GRAPHISOFT, която създава софтуер за архитектурен дизайн, времето, когато работниците могат да се върнат в офисите си, има име - "следващото нормално" - и управлението му е толкова важно, че са назначили специален мениджър.


"Ако компаниите объркат този процес, могат буквално да се самоубият", казва Хю Робъртс, главен изпълнителен директор. Той разговаря с "Ройтерс", седнал сам в модерните офиси на GRAPHISOFT край река Дунав.


Той иска "брокер на идеи", някой, който да разбере как хората могат да се върнат в офиса или да продължат да работят от вкъщи, как фирмата трябва да наема и да се разширява в бъдеще, като се имат предвид нови навици на работа от разстояние, както и да синтезира ново мислене за това как за да се извлече най-доброто от хората.
Робъртс казва, че един от положителните резултати от пандемията е, че тя е принудила ръководството да преосмисли основите на това как се работи. Експертите смятат, че това преосмисляне може да доведе до промени, които създават по-щастлива, по-здрава и продуктивна работна сила.


"Едно от нещата, които трябва да признаем, е, че хората работят от своите всекидневни, нали? Така че може би не е идеално за всички ... но очевидно поражда всякакви идеи за това какво означава дългосрочно", обяснява Робъртс .


GRAPHISOFT обяви, че търси специалист за тази позиция в края на миналата година, но после реши, че намирането на някой, който би видял по-широката картина, е най-подходящо да дойде някой от самите служители.


Хю Робъртс, главен изпълнителен директор на GRAPHISOFT.

© Reuters

Хю Робъртс, главен изпълнителен директор на GRAPHISOFT.


"Това ще трябва да бъде форма на засилено сътрудничество", каза Робъртс, който се надява да запълни длъжността до месец.

  • Силните комуникативни умения и високата емоционална интелигентност ще бъдат предпоставки за новия мениджър, за да помогне на 670 служители на компанията в световен мащаб по-лесно да навлязат в "следващото нормално", което ще бъде последвано от вълни от допълнителни промени, казва Робъртс.

Той очаква, че през първата половина на 2021 г. най-много ще се работи от дома, но от юли могат да започнат нови практики, ако ваксинационните програми спомогнат за намаляване на ограниченията, както е планирано.


Унгарска фирма търси специален мениджър за завръщането в променения офис

© Reuters


Работата на новия мениджър ще бъде да получи необходимата за GRAPHISOFT информация, за да се вземат решения по въпроси, простиращи се от помещенията до управлението на личния състав. На практика това е всичко с изключение на въпроси, свързани с COVID безопасността, тъй като това е отговорност на един от главните директори.


Унгарска фирма търси специален мениджър за завръщането в променения офис

© Reuters


Повечето служители във фирмата, която е част от германската група Nemetschek, работят от вкъщи от март 2020 г. GRAPHISOFT не е уволнявала хора, не е съкращавала заплати миналата година и дори е наела 60-70 нови служители.

  • Проучване, проведено от Boston Consulting Group (BCG) и Profession.hu с над 1500 служители и 200 работодатели в Централна Европа показа, че само 40% от служителите се очаква да работят на място след пандемията. Сред работодателите този дял е дори по-малък - само 23% казват, че персоналът ще работи на място, а останалите ще продължат работят дистанционно или в някакво хибридно решение.

Ако една компания управлява добре и интелигентно начина на работа, "хората получавават по-голяма автономия, те стават по-гъвкави, по-здрави, по-ангажирани и това е още по-голяма полза за фирмата, която може да спести до 15% разходи за недвижими имоти", казва Адам Коцис от BCG.


Два решаващи въпроса за Робъртс са как да наемат в бъдеще - хората могат да работят не само от вкъщи, но лесно и от друга държава - и как трябва да се променят офис площите.


Унгарска фирма търси специален мениджър за завръщането в променения офис

© Reuters


"Имаме ли нужда от много повече стаи за усамотяване, за да могат хората да дойдат и да работят удобно сами ... или се нуждаем от по-открит офис, защото единствената причина, поради която те идват, е да бъдат заедно ...?"


Според него ще има много повторения и промени - като компания и като свят - докато преминаваме през цикъла на "подобряване на следващото".


Унгарска фирма търси специален мениджър за завръщането в променения офис

© Reuters


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK