Естония работи по ваксинационни паспорти за целия свят

Естония работи по ваксинационни паспорти за целия свят

© Associated PressМоже ли един Кю Ар код да отвори вратите на света? Това е въпросът, поставен в Естония, която съвместно със Световната здравна организация полага усилия за разработването на цифрови ваксинационни паспорти, които да са признавани навсякъде по света.


Проблемът е дали този, който проверява сертификата, може "да има доверие на източника" на документа, подчертава Мартен Каеватс, съветник на естонското правителство по технологичните въпроси.


Естония вече разполага със собствена система за електронни здравни досиета, които съдържат информация за ваксините, но повечето страни по света нямат такива системи и не съществуват методи за взаимно признаване на този вид национални документи.
Проектът е една от многобройните инициативи за цифров ваксинационен паспорт, които стартираха по света и които повдигат неотложни въпроси във връзка със защитата на личния живот и човешките права. Световната здравна организация също проявява предпазливост и за момента не препоръчва ваксинационни паспорти за пътуващите, тъй като не ги смята за достатъчна защита срещу заразяване.


Въпреки това цифровите сертификати откриват привлекателна перспектива, особено за браншовете, засегнати от пандемията, като например самолетните компании. "Емирейтс" и "Етихад" обявиха миналия месец тестове през приложение, което позволява да се потвърди, че пътникът е ваксиниран, преди да бъде допуснат в самолета.


Споразумението между Световната здравна организация и Естония предвижда разработването на "жълта карта с чип", цифрова версия на съществуващата система от хартиени документи, доказващи поставянето на ваксина срещу жълта треска.


"Решението трябва функционира както в Еритрея, така и в Сингапур."


Мартен Каеватс,

съветник по технологичните въпроси към правителството


Според Каеватс, който също така е съветник и на Световната здравна организация по цифровите въпроси, свързани със здравеопазването, през идните месеци е "невъзможно" да бъде създадена световна система за цифрова идентификация, като е по-вероятно да има смесен режим от хартиени и електронни сертификати.


Работата се фокусира върху създаването на световни принципи за разработването на "единно общо решение за потвърждаване на съществуването на доставчиците на грижи", които са издали въпросния сертификат.


Естония, която е с население 1.3 милиона души, си спечели реномето на технологичен пионер, като естонците допринесоха за проекти като "Скайп", електронното гласуване и транспортните роботи.


"Гардтайм", естонска компания, която разработва цифрови сертификати за COVID-19, си сътрудничи с Исландия, Унгария и Литва, а също така и с "Астра Зенека", фармацевтичната компания, която произвежда една от ваксините срещу коронавируса.


Според Айн Авиксо, главният медицински специалист на "Гардтайм", някои страни ще започнат да използват цифрови паспорти на национално ниво "през идните седмици". Авиксо смята притесненията във връзка със защитата на личния живот за неоснователни и подчертава, че компанията му използва технологията блокчейн, за да защитава данните.


Личните и здравните данни остават защитени в местоположението си по произход и системата прави само "криптографична проверка на сертификата и на процеса на неговото издаване, а също така и на автентичността на ваксината".


В отговор на същите тези притеснения съвместният проект на Световната здравна организация и Естония е базиран на принципите, че хората трябва да разполагат с възможността да изтрият данните си и че на технологичните компании не бива да се разрешава да се възползват от обработваните данни.


Въпреки това според Ана Бедуши, хонорувана преподавателка по право в Екзитърския университет, Великобритания, подобни инициативи повдигат още "въпроси във връзка със защитата на данните и личния живот". Тези сертификати създават риск за появата на "ново разделение между хората с оглед на здравното им състояние", заяви тя пред "Франс прес".


Според Бедуши, преди да се премине към широка употреба на новата система, първо ваксините трябва да станат достъпни навсякъде, а също така да бъдат предвидени алтернативни варианти за хората, които не могат да бъдат ваксинирани, като например бременните жени.


"Не е достатъчно да бъдат разработени технически решения за проверка на здравното състояние на хората", казва преподавателката, като изтъква, че "трябва рисковете, свързани с разполагането на тези технологии, да бъдат предвидени и сведени до минимум". /БТА

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1758 Неутрално

  Това май е малко в повечко?

  Panta rhei....
 2. 2 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Ако в Естонияя са решили, че подобно нещо може да е законно на тяхна територия, то със сигурност мога да ви кажа, че има няколко държави, където съда ще постанови подобно нещо за незаконно!

 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  За съжаление, мутациите на вируса поставят изобщо под въпрос ефективността на ваксините към новите щамове, така че подобни паспорти ще създават просто привидност, няма особено да допринесат със спраянето на пандемията:

  Шарън Пийкок отбелязва, че ваксините досега са ефективни срещу вариантите във Великобритания, но допуска, че мутациите биха могли да "подкопаят" имунизациите. "Това, което ни тревожи е, че вариантът 1.1.7, който циркулира от известно време и се предава по-лесно, започва да мутира отново. Новите мутации биха могли да повлияят върху начина, по който се справяме с вируса по отношение на имунитета и ефективността на ваксините", казва Пийкок.

  Особено тревожна според учените е мутацията E484K, която възниква на шиповидния протеин на вируса. Тя се наблюдава в британския вариант на коронавируса, както и в южноафриканския и бразилския варианти, които също предизвикаха международно безпокойство. Ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и "Астра Зенека" осигуряват защита срещу основния британския вариант на коронавируса.

  https://www.vesti.bg/temi-v-razvitie/tema-koronavirus/covid-britanskiiat-variant-mozhe-da-pomete-sveta-6121372

 4. 4 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Относно груповия имунитет.
  Да той е възможен. Но!

  Трябва 70% да са преболедували.
  70% ОТ ОСТАНАЛИТЕ. ЖИВИ!!!

  ВАКСИНАЦИЯ! ДА, ДА.

 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  > така че подобни паспорти ще създават просто привидност, няма особено да допринесат със справянето на пандемията

  Пандемията е удобен повод. Сертифицирането е друг инструмент за виртуален контрол.

  И не - не съм привърженик на тезите за глобалната конспирация, но ако продължават така, сериозно ще се замисля.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 1041 Неутрално
 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  До коментар [#2] от "Scotsman":

  Сертификата е някакъв запис в някаква база в облака. И когато някой (*) прецени, може да го анулира и ставаш несертифициран парий.

  Абсолютно същото като с безкешовите плащания. Докато имаш пари в брой - те са твои. Парите в банката са едно число което банката може (**) да нулира когато си поиска.

  (*) обикновено властите или трети лица с добра връзка с тях
  (**) виж (*)


  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Като не може да работят по ваксина, им остава поне по паспорти да поработят.

  Who the fuck are you to lecture me?
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3698 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ан Он":

  Пандемията е удобен повод. Сертифицирането е друг инструмент за виртуален контрол."..."


  Контролът - чрез всички съвременни джаджи и технологии, е отдавна факт, няма нужда някой да е почитател на конспиративни теории ! По - скоро трябва да си напълно заблуден, за да не може да видиш в смартфона си устройтсво, чрез което с подходящия софтуеър да бързо и лесно си следен изцяло от този, който ти го е имплантирал удобно - при това и с образ, ако има опции да се задейства и камерата ти ! Тука не броим отделно ПС - тата, покупките онлайн, социалните мрежи...Това, което беше непосилно за службите преди 30 години, днес е на един клик разстояние от тях......

 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Че кой нормален човек ползва смартфон и социални мрежи ?

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Против съм това с паспортите.
  Вече може да започне "войната на ваксините"... Която "война" се състои в това, че всяка държава иска да набави ваксини, които все още не достигат, за своите жители. Обаче всички фирми продават по малко на всички, за да не бъдат обвинени, че не са дали на някой. Отделно правителствата понеже не намират достатъчно ваксини от само един производител купуват каквото намерят, и се получава, че всеки купува почти всичко което е одобрено и е на пазара. И всяка държава използва по няколко ваксини. Разбира се това може да се прави за да се види как въздействат различните ваксини на различните хора от различните държави.
  Никой не знае още дали тази ваксинация помага. Просто правителствата така успокояват гражданите, че нещо се върши и че евентуално пандемията свършва.

  Анатема на комунизма!
 12. 12 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2555 Весело

  естония продаде скайп на бил гейц едно време, а сега паспорти случайност?

 13. 13 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Това е начин Естония да промотира електронното си управление, което на светлинни години от всички останали страни. Разбира се, че те няма как да го наложат на някой, но предоставянето на тези продукти безплатно е огромна мека сила за малка Естония.

  В Естония цялото здравеопазване и почти всички инститиции без правораздавателните са напълно дигитализирани с едни от най-добрите защити. Всеки път, когато някой държавен служител отвори файла ви, получавате известие. При доказана злоупотреба има наказания.

  Повечето страни не са готови или само отчасти. Португалия например вече е интегрирана с някои естонски системи и двете страни позволяват на гражданите си дигитален достъп до системата на другата (напр. за естонец работещ в Лисабон). Това е прототип на дигиталния общ пазар на ЕС, който ни очаква.

  България може и трябва да последва това.

  Но паспортите за ваксини са просто реклама на дигитализираното управление.

 14. 14 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  До коментар [#12] от "karatista":

  Бил Гейтс скапа Скайп, сещам се и за още няколко смислени продукта дето станаха на нищо като ги придоби Майкрософт.

  Което всъщност звучи като доста лоша новина - да имаш валиден сертификат, обаче пак да не те пускат на границата...

  કટાક્ષ
 15. 15 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Добре ги е научила КГБ, навремето. КАквото и да става, първата мисъл е тотално чипиране и абсолютен контрол.

 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Любопитно

  Тези със сигурност са измислили ваксина за всичко и всички......

 17. 17 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  Още новини за рубриката "вчерашната теория на конспирацията е днешната мейнстрийм новина, нещо напълно нормално, което винаги сме приемали за нормално".

 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2618 Разстроено

  Естонците ще се окажат малък, но зъл народ ..

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1191 Весело

  Я направо чипа във врата

  Спечелихме битка, но не и войната!
 20. 20 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Статията започва с въпрос. Отговорът е "Не".

  master
 21. 21 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  Проследете хронологията. Инициативата към момента е подета от СЗО, които използват Естония като врата към ЕС, но за първи път предложението дойде от Китай. СЗО защитава интересите на Китай. Дали САЩ имат участие в това - не знам, но е факт, че китайците от няколко месеца насам търсят начини да си пробутат тези идеи в Европа и СЗО застана зад тях.

 22. 22 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2137 Неутрално

  След това ще дойде още нещо, след това нещо - още нещо и накрая правителството ще иска да знае всичко вас - кога за последен път сте си измили ръцете и каква е склонността ви към трансгресия. Ако това безобразие не се удържи и унищожи в зародиш, след 10 години ще е прекалено късно.

 23. 23 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5463 Весело

  "Проблемът е дали този, който проверява сертификата, може "да има доверие на източника" на документа"

  От сега съм сигурен, че българина Силвестър Сталоун е ваксиниран по паспорт

 24. 24 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 952 Гневно

  Европейският съд за правата на човека ЗАБРАНИ на държавите членки да създават дискриминация сред граждани въз основа на ваксинираност срещу корона глупост. Още чакам Дневник да публикува това. Вместо това те предпочитат да продължават да набиват как с такъв паспорт едва ли не ще пътувате из цял свят - ДРЪЖКИ. Ваксините не ловят новите разновидности на ковидозата, както ДНЕС кажа професор Мира Кожухарова, която НИКОЙ не отрази, особено ДНЕВНИК

  https://bntnews.bg/news/prof-mira-kozhuharova-svetat-se-darzhi-neadekvatno-ot-epidemiologichna-gledna-tochka-1095411news.html

  За решението на ЕСПС САМИ СИ ГО НАМЕРЕТЕ, тъпаци

 25. 25 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 952 Разстроено

  До коментар [#13] от "observador":

  Както и промоция на тоталния шпионаж върху гражданите. НЕМА НУЖДА, мерси, стига ми набивахте най-скучната държава в Европа, която ще умре от скука преди да умре от глупост.

 26. 26 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 952 Разстроено

  До коментар [#2] от "Scotsman":

  Европейският съд за правата на човека ЗАБРАНИ дискриминация въз основа на ваксинираност на населението. Въпреки това някои особено държат да се нагъзят на новия световен ред.
  Here is the text extracted at specific points and the full resolution in original and original link.
  7.3 regarding ensuring high vaccine acceptance:
  7.3.1 ensuring that citizens are informed that vaccination is NOT mandatory and that no one is pressured politically, socially or otherwise to get vaccinated if they do not wish to do it yourself;
  7.3.2 ensure that no one is discriminated against for not being vaccinated, due to possible health risks or because they do not want to be vaccinated;
  7.3 regarding the guarantee of high acceptance of the vaccine: 7.3.1 guarantee that citizens are informed that vaccination is NOT mandatory and that no one is pressured politically, socially or in any other way to be vaccinated , if you don’t want it;
  7.3.2 ensure that no one is discriminated against for not having been vaccinated, due to possible health risks or for not wanting to be vaccinated;

  https://pace.coe.int/en/files/29004/html

 27. 27 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#26] от "Славейко":

  7.3 with respect to ensuring high vaccine uptake:
  7.3.1 ensure that citizens are informed that the vaccination is NOT mandatory and that no one is politically, socially, or otherwise pressured to get themselves vaccinated, if they do not wish to do so themselves;
  7.3.2 ensure that no one is discriminated against for not having been vaccinated, due to possible health risks or not wanting to be vaccinated;
  7.3.3 take early effective measures to counter misinformation, disinformation and hesitancy regarding Covid-19 vaccines;
  7.3.4 distribute transparent information on the safety and possible side effects of vaccines, working with and regulating social media platforms to prevent the spread of misinformation;
  7.3.5 communicate transparently the contents of contracts with vaccine producers and make them publicly available for parliamentary and public scrutiny;
  7.3.6 collaborate with non-governmental organisations and/or other local efforts to reach out to marginalised groups;
  7.3.7 engage with local communities in developing and implementing tailored strategies to support vaccine uptake;

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7554 Неутрално

  Тя Естония е напред с всичко електронно.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4116 Разстроено

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Едва ли не фашист, ваксинист, глобалист...

  Едно време наци Германия жадуваше да глътне планетата
  и ваксинираше насилствено, расистки.
  Паспорти не даваше, освен на наци (лица) в алъш-вериш с режима.

  Тъй се "случиха" концлагери с "благодорна" цел направени

  "Естония работи по ваксинационни паспорти
  за целия свят"

 31. 31 Профил на losovelamigusi
  losovelamigusi
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#6] от "Lazarus":

  "Ето интересна статия за ваксинацията в Израел - http://www.memoriabg.com/2021/02/10/tretiat-lockdown-v-izrael-spektakal-na-neuspeha/ "

  Лазаре, Лазаре-е-е-е, не е лошо да си актуализираш информацията ежедневно (а дори и още по- често), защото тя е изключително динамична. И колко ли дълбоко си копал за да изкопаеш мнението на това недоразумение Гилад Ацмон- саксофонистът антисемит и отрицател на Холокоста, ярък пример за това, че левичарството при част от евреите, скъсали пъпната си връв с Израел, понякога парадоксално се изражда в малигнена психична аберация водеща до погрешното възприемане на размитата или изгубена национална идентичност за нравствено извисяване.
  Но нека се върнем на актуалните цифри. До днес в Израел са ваксинирани 42.6% от населението на страната с първата доза на ваксината на Пфайзер, а около две трети от тях са получили и втората доза. Официално са се "срещнали" с вируса близо 700 000 души, но най- вероятно броят им е два пъти по- голям. Смъртните случаи до момента са малко над 5200. От три дни насам се наблюдава изключително осезаемо спадане на новите случаи (с до 40%) и на процентът на положителните проби. Тежките случаи за броени дни спаднаха от над 1200 до 970. Единици са заразените над 60 години (в тази група над 80% се ваксинираха). Близо 50% от всички случаите на новозаразени са във възрастовата група под 19 години!!! По всичко личи, че пречупихме кривата и тя сега стремоглаво се спуска надолу. Да това беше много дълго чакан момент. Вярно е, че темпът на ваксинирането спадна (и то главно заради идиотиите които се разпространяват от плоскоземците по социалните мрежи), но отказващите да се ваксинират в Израел ( освен ако нямат основателна причина за това разбира се, която да не е страх от чипиране например) ги чакат нелеки и доста сложни времена.

 32. 32 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#2] от "Scotsman":Сертификата е някакъв запис в някаква база в облака. И когато някой (*) прецени, може да го анулира и ставаш несертифициран парий.Абсолютно същото като с безкешовите плащания. Докато имаш пари в брой - те са твои. Парите в банката са едно число което банката може (**) да нулира когато си поиска.(*) обикновено властите или трети лица с добра връзка с тях(**) виж (*)
  —цитат от коментар 7 на Ан Он


  Всъщност е точно обратното на това, което сте написал. Използват блокчейн - това е технология за разпределено съхранение на записите и най-гадното е, че не може да вкарват фалшиви записи назад във времето. Един вид няма как да се вкара фалшив запис, че сте ваксиниран преди 6 месеца.
  По принцип такъв тип технология е доста полезна за електронни правителства, обществени поръчки, създаване на история на жизнения цикъл на сгради, автомобили. Само дето никой не иска да я вкара за такива неща, защото е относително сериозна бариера пред корупционни практики. Обаче за здравни паспорти ще я вкарат мамицата им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK