Джибути - стабилно късче земя, важно за всички (и особено за Франция)

Джибути - стабилно късче земя, важно за всички (и особено за Франция)

© Associated PressВисоко ценено островче на стабилност в един размирен регион, Джибути представлява стратегически опорен пункт за Франция, която разчита да поддържа там и занапред най-голямата си военна база в чужбина, щом предоговори споразуменията си за отбрана с малката източноафриканска държава. Президентът Еманюел Макрон се очаква да приеме в Елисейския дворец своя колега Исмаил Омар Гелех, който бе негов домакин през март 2019 г.


Сега, в началото на февруари, дейността на Френските сили в Джибути (FFDJ) е в разгара си - бойни действия в пустинята като стаж за местни и френски военни, учения по въздушно полицейско патрулиране за два "Миража" от военновъздушната база, тренировки на специални сили по спускане на въздушен десант. А военноморската база се готви да посрещне през март самолетоносача "Шарл де Гол", който ще я използва като логистична спирка на път за Индийския океан.


Париж, който сключи през 1977 и 2011 г. споразумения с бившата френска колония, има доста причини за стремежа да запази позициите си на това късче земя с едномилионно население, разположено на няколко кабелта от стратегическия проток Баб ел Мандеб, през който минава голяма част от световната търговия между Азия и Запада.
Срещу годишен наем от 40 милиона долара и гарантирайки защитата на въздушното пространство на Джибути, "ние разполагаме тук с несравнима свобода на действие и възможности за тренировки", отбелязва комендантът на авиобазата на Френските сили полковник Оливие Соние.


А най-вече, в този анклав, обграден от страни в криза - Йемен, Еритрея и Сомалия, "смисълът от присъствието ни е да осигурим на властите у нас оценка на ситуацията", подчертава командирът на Френските сили генерал Стефан Дюпон. Тази база дава на 1500-членния френски контингент


възможността при криза в субрегиона бързо да приема и изпраща войски


към Индийския океан или Близкия изток.


Конкуренцията обаче е жестока. През последните двайсет години френските сили тук бяха разделени надве, а междувременно редица велики сили се настаниха в Джибути, предлагайки на властите добри пари като аренда.


От 2002 г. САЩ поддържат в страната единствената си постоянна база в Африка (4000 войници) и я използват при антитерористични операции срещу сомалийските ислямисти от Аш Шабаб и срещу Ал Каида на Арабския полуостров. Тук има също японци и италианци, които подпомагат борбата с пиратската дейност в съседство.
Колкото до Китай, пристигнал тук през 2017 г., той притежава днес едно пристанище и военна база, гарантиращи сигурността на огромните му икономически интереси в региона (в транспорта, енергетиката, промишлеността и т.н.).


Русия също не е далеч - през декември Москва подписа със Судан спогодба, която й дава правото да изгради военноморска база с до 300 души персонал. "Заради китайския проект за нови Пътища на коприната всички повече отвсякога се бият за контрола над Червено море - а Сомалиленд още не е признат, Еритрея е тоталитарна държава, Судан едва-що е започнал да се отваря, Йемен пък е стигнал до катастрофа. Остава Джибути", изтъква Соня Льо Гуриек, доктор по политически науки и автор на книгата "Джибути - гигантската дипломация на една малка държава".


С оглед наближилото подновяване на споразумението си за отбрана с Джибути, който редовно я упреква за недостатъчните й икономически инвестиции в тази страна, Франция прилежно възхвалява взаимните изгоди от това партньорство. "Военното ни присъствие има и възпиращ ефект, който допринася много за стабилността и икономическото развитие на Джибути", посочва командирът на Френските сили.


При това "френските военни единствени са се настанили тук със своите семейства, от тях се издържат училищата и магазините",


докато с американците и китайците не е така,


допълва комендантът на военноморската база на Френските сили, капитан Жан-Ив Пиаски. "Париж би трябвало да осъзнае, че интересът на Джибути не е само геостратегически, а също и геоикономически", коментира впрочем през ноември президентът на Джибути в интервю за панафриканското сп. "Жьон Африк".


Френското присъствие осигурява 4 на сто от БВП на Джибути според Париж. Отношенията между двете страни наистина са охладнявали в миналото, но днес вятърът изглежда е попътен.


"Отношенията между Франция и Джибути са нещо като "Обичам те, и аз не те обичам" (je t'aime moi non plus, песен на Джейн Бъркин и Серж Генсбур), резюмира Соня Льо Гурийек. "Щом дойдоха китайците, настъпи еуфория" със започването на големите инфраструктурни проекти, финансирани от Пекин. "Само че сега местните трудно изплащат заемите", отпуснати от Китай, който държи основната част от дълга им. "Изведнъж Франция пак е партньорът, който винаги е бил на разположение", обяснява тя. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1362 Неутрално

  Наистина важна база. Ако правилно си спомням французите я използваха в преговорите с Индия. Размениха си възможностите на бойните кораби на двете държави да могат да спират за провизии и по този начин Париж си осигури още по голям обсег в Индийския океан за своите ВМС.

  Иначе докато беше разгара на пиратството в региона Джибути беше като ООН. Май дори държави като Япония и Испания имаха контингент там. Не знам дали сега е така. Горещата точка на пиратството в Африка в момента е от другата страна - Гвинейският залив.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 2. 2 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4780 Любопитно

  След като имат толкова много други чужди бази май Французите не им е толкова удобно колкото статията се опитва да внуши. И тези 40 милиона наем на година за военна база са смешна цена.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3700 Неутрално

  Френско-руската дружба е налице и там.......в което има само добри неща !

 4. 4 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "Джибути... късче земя... разположено на няколко кабелта от стратегическия проток Баб ел Мандеб"

  Какво?!
  Как може да е разположено на разстояние от протока на който се намира? Все едно да кажете, че България е на разстояние от Черно море.

  * * *
  "... анклав, обграден от страни в криза - Йемен, Еритрея и Сомалия"

  Пълни глупости.
  Няма как да е анклав, когато граничи по суша с повече от една държава (с Йемен не граничи – тя е от другата страна на протока). А заради излаза си на море пък съвсем не може да анклав.

  Спрете да публкувате измишльотините на БТА, които ги приписват на чужди агенции! Няма писани такива неща в оригиналния текст на Дафне Бенуа от АФП. Но дори и да бяха написани пак би трябвало да знаете какво е анклав, ексклав и поне да погледнете картата преди да се излагате.

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4780 Весело

  До коментар [#4] от "tamada":
  😂 😂😂😂😂😂😂😂😂👍👍👍👍

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1970 Весело

  В детските ни години "Джибути" беше нарицателно...

 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4780 Весело

  В детските ни години "Джибути" беше нарицателно...
  —цитат от коментар 6 на selqnin


  То и за "селянин" може да се каже същото... за детските ни години става въпрос нали?😂 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 8. 8 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2209 Неутрално

  Джибути си е ЕТИОПСКОТО пристанище, и не е никакъв анклав!
  А след излизане от Баб-ел-Мандеб, са ти необходими няколко часа плаване, за да достигнеш Пристанище Джибути!

 9. 9 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 354 Неутрално

  Препоръчвам филмът "15 минути война" по действителен случай!

 10. 10 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Участвах в строеж на завод за втечнен газ в Южен Йемен в състава на френска компания.В случай на нужда от евакуация,трябваше да дойдат френски бойни кораби от Джибути.

 11. 11 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  "Париж, който сключи през 1977 и 2011 г. споразумения с бившата френска колония, има доста причини за стремежа да запази позициите си на това късче земя с едномилионно население, разположено на няколко кабелта от стратегическия проток Баб ел Мандеб, през който минава голяма част от световната търговия между Азия и Запада."

  Нещо повече, Джибути по подобие на Ливан съществува благодарение на Франция, защото точно Франция създава тази държава през 1977 г. преди тази дата Джибути няма своя история и била част от Сомалия. Иначе, мнозинството от населението на Джибути и сега са сомалийци, но за разлика от 1977 г. не искат да бъдат част от Сомалия по-обективни причини ясни на всеки.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  И нещо друго интересно, Джибути се управлява от един алчен и корумпиран диктатор, който разбира се също така погазва човешките права и свободи на своите граждани тънещи в бедност и мизерия! Но, разбира се САЩ и Франция не критикуват джибутския диктатор Исмаил Гюлех.... всеки знае защо. Отговора е в американската поговорка за кучия син...

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на trafopost
  trafopost
  Рейтинг: 610 Неутрално

  [quote#7:"padrino"][/quote]

  Трябвало е пак да напише нещо бързо, та да влезе в първите 10 коментара , но и да имаше време не би могъл да измисли нещо повече. Толкова е капацитета на средностатистическия герберски трол.
  Статиите (както доказва и този случай) не ги чете. Трябва да изкара нещо и днес горкия :)

 14. 14 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 943 Любопитно

  Какво са „няколко кабелта“?

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  Паразитират французите, където могат. Смучат природни богатства, влияние.

  Любовта ще спаси света!!!
 16. 16 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Какво са „няколко кабелта“?
  —цитат от коментар 14 на zo


  Няколко пъти по 185 метра. Мярка за дължина която се използва само в морето, и то за да се правят моряците на интересни вместо да минат към метричната система.
  В конкретната статия използването ѝ няма никакъв дмисъл, както вече беше обяснил някой по-горе.

 17. 17 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Джибути-малка страна на входа на Червено море получила "независимост" (като по-вечето бивши колонии) през 1977.
  Французите разполагат тук със сили (по-вече от една база ) способни за 24 часа да се разгърнат във всяка една точка на региона ( Африка, Азия, Средният Изток ). Страната е плацдарм на повечето операции из Африка.
  През 2011 се сложи край на пребиваването на част от Чуждестранният Легион в тази страна (бяха заменени от френски части).
  Страната е изключително важна по две причини-сол и локация.
  След като дойдоха китайците, местните (които недолюбваха европейците) наистина повярваха, че най-сетне мечтите им се сбъдват (европейците си отиват и започват да живеят богаташки). Обаче пилците се броят на есен както пише в статията...

  "More Majorum"
 18. 18 Профил на Libra
  Libra
  Рейтинг: 19 Неутрално

  Ех тези от Джибути, нямат никаква държавническа мисъл. Получават само от Франция 40 милиона долара годишно. Не взимат пример от нас, които даваме 4 бази без да вземем и стотинка. А може би като в добрите стари времена плащаме на янките, че си хабят зъбите.

 19. 19 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иво":

  ... Джибути по подобие на Ливан съществува благодарение на Франция, защото точно Франция създава тази държава през 1977 г. преди тази дата Джибути няма своя история и била част от Сомалия.
  —цитат от коментар 11 на Иво


  Не съвсем така, даже хич.
  Джибути е френска колония от 19 век. Тоест Френска Сомалия, което е различно от днешната Сомалия, която е била две колонии – британска и италианска.
  И не е "създадена от Франция", а просто процесът на деколонизация след Втората световна стига и дотам, като подобно на много други места минава през борба за независимост.

 20. 20 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#14] от "zo":

  Какво са „няколко кабелта“?
  —цитат от коментар 14 на zo

  До коментар [#16] от "nigel":
  Няколко пъти по 185 метра. Мярка за дължина която се използва само в морето, и то за да се правят моряците на интересни вместо да минат към метричната система.
  —цитат от коментар 16 на nigel


  Всъщност има връзка с метричната, защото кабелтът е 1/10 от морската миля. Която не е определена ей-тъй за да се правят на интересни, ами има връзка с геометрията, астрономията и т.н.

  Морската миля е 1/60 от градуса, т.е. една ъглова минута от географския меридиан. А градусите в една окръжност, както знаем от геометрията са 360. Което идва от шестдесетичната бройна система, изчисленията са пряко свързани с числото Пи и си има някои удобства, затова днес все още я ползваме. Включително на сушата вкъщи, когато мерим ъгли.

  Затова кабелтът е 185,2 метра, защото морската миля е 1852 метра. То не навсякъде е точно, защото Земята не е идеална сфера, но дълго време е вършило работа. И продължава да я върши – днес все още ползваме старите географски координати с градуси, минути и секунди. Едва в последните десетилетия започнаха да навлизат десетичните координати, но още е рано да се доверяваме изцяло на електрониката и спътниците, затова на всеки нов кораб задължително продължават да инсталират жирокомпас + отделен магнитен компас. И все още корабните компании купуват хартиени карти, нищо че навсякъде се ползва ECDIS.

 21. 21 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#9] от "astra_explorer":

  Режисьор, актьори?

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 22. 22 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#20] от "tamada":

  Изключително точно, поздравления. Много народ пише/преписва глупости и се правят на геополитици без минимални знания по география.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 23. 23 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Дижибути е предпочитано място и за инвестиции. Преди 2-3 години Брус Дикенсън (същият дето е от Мейдън) щеше да прави самолетна компания там, но не съм следил какво стана.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4044 Любопитно

  До коментар [#19] от "tamada":

  Прав си, че европейските колониални сили си разделят Сомалия на три части - френска, италианска и британска. Джибути се пада под френска власт. Но мисълта ми беше, че французите се изтеглят от своята колония (след това превърната в отвъд морска територия) около 17 години след британците. И тогава и сега мнозинството от населението на Джибути са били сомалийци и ако не бяха под френски военен и цивилен контрол можеше и Джибути да се присъедини към останалите две части на Сомалия, които през 1960 г. създават днешна Сомалия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK