На живо

Коронавирусът по света: Над 10 млн. заразени в Източна Европа (хронология)

Варшава

© Associated Press

ВаршаваДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.
Германските ваксинационни центрове в Германия ще заработят до април

Германският канцлер Ангела Меркел отговори днес на критиките заради забавянето на ваксинационната кампания срещу COVID-19 в страната и заяви, че големите ваксинационни центрове, създадени миналата година, ще заработят с пълен капацитет до април, предаде "Асошиейтед прес".


В интервю за обществената телевизия Цет Де Еф Меркал призна, че съществува "разочарование" от бавния старт, но определи като изненадващо създаването на ваксина само година след първоначалното откриване на вируса.


"Това е огромно постижение, което никой не можеше да очаква", каза канцлерът и добави:"Тогава не посочихме достатъчно ясно, че в началото няма да има достатъчно ваксини за всички".


Германия започна да ваксинира по-възрастните хора през декември и досега в страната са поставени 3.8 милиона дози ваксини срещу COVID-19. Но големите ваксинационни центрове, създадени в изложбени и спортни зали приемат малцина желаещи да се ваксинират, тъй като много дози се дават на хората в старчески домове или болници.


Властите заявяват, че доставките от вече одобрените три ваксини ще бъдат ускорени през идните седмици и до Великден всички хора от най-приоритетната група ще бъдат ваксинирани.


"Тези центрове ще заработят с пълен капацитет в края на март или през април", каза Меркел и допълни: "Ще се стремим тогава да поставяме всички (ваксини), но през първите седмици има недостиг и някои хора може да са очаквали друго".

Швеция забрани до края на февруари продажбата на алкохол след 20:00

Шведското правителство обяви, че продължава до края на февруари срока на забраната за продажба на алкохол след 20:00 ч. като противоепидемична мярка, предаде ДПА.


Въпреки продължаването на мярката до края на месеца се предвижда от 1 март ресторантите и баровете да могат да започнат да продават алкохол с два часа повече, до 22:00 ч. Този режим може да остане в сила до 11 април, но може да отпадне и по-рано, ако заболеваемостта намалее.


Правителството обаче предупреди, че ако епидемичната обстановка не се подобри или се влоши, срокът на забраната за продажбата на алкохол може да бъде продължен и с още.


Друга нова противоепидемична мярка - която ще влезе в сила от неделя - има за цел да намали броя на пътниците във влаковете и автобусите, пътуващи на дълги разстояния.


По направления на по-далеч от 150 км превозвачите няма да имат право да продават повече от половината налични места. Изключение е предвидено за вече закупените билети.

Испанските супермаркети, универсални магазини и други компании за храни и доставки предложиха днес да помогнат на претоварените здравни власти с ваксинациите срещу COVID-19, предаде "Ройтерс".


Пет големи асоциации за търговия на дребно посочват в писмо до здравните власти, че техните членове, много от които вече така или иначе ваксинират служителите си всяка година, могат да администрират имунизирането на персонала им, за да намалят натиска върху медицинските служби.


Сред тези компании са Корте инглес (El Corte Ingles), Карфур (Carrefour) и Икеа (IKEA). Те се ангажират да работят при строго спазване на националната стратегия за ваксиниране.

Британският вариант се разпространява все повече в Италия

Случаите на силно заразния вариант на COVID-19, открит първоначално във Великобритания, са 17.8 процента от всички новозаразени с коронавируса в Италия, а темпът на разпространение на инфекцията бележи ръст в много части на страната, заяви днес здравното министерство, цитирано от "Ройтерс".


Индексът на репродукция на COVID-19 се повиши до 0.95 спрямо 0.84 преди седмица, съобщи здравното министерство, а служители предупредиха, че вероятно по-късно днес ще бъдат обявени нови рестрикции за редица области.


Британски учени заявяват, че вариантът на коронавируса, установен първоначално в Югоизточна Англия в края на миналата година, е с до 70 процента по-заразен от останалите и с 30 процента по-смъртоносен.


"Вероятно той предстои да стане доминиращ (в Италия) през идните месеци", посочи в изявление Националният здравен институт на Италия.

Франция препоръча преболедувалите да бъдат ваксинирани само с една доза

Френският здравен орган Haute Autorite de Sante препоръча преболедувалите COVID-19 да бъдат ваксинирани само с една доза от ваксините срещу коронавируса.


HAS казва в изявление, че те запазват имунна памет, която изисква само една доза.


"Единичната доза ваксина ще действа като напомняне", добави здравният орган.

Франция препоръча само една доза за преболедувалите

Френските здравни власти смятат, че на преболедувалите COVID-19 трябва да се поставя само една доза ваксина, предаде "Ройтерс".


Аргументът е, че тези хора имат имунологична памет и че еднократната доза просто ще "подсеща" организма за нея.


Испания взе друго решение тази седмица, като препоръча преболедувалите под определена възраст да чакат шест месеца преди ваксиниране.

Скиорите в Полша се върнаха на пистите

Полша разреши на хотели, кина, театри, спортни площадки и басейни да отворят отново врати за пробен период от две седмици, който започва днес, предаде ДПА.


Но за ентусиастите на зимните спортове най-очаквано беше отварянето на ски пистите и курортите. Тази седмица в популярния курорт Закопане в Татрите се очакват до 20 000 посетители, съобщи ръководителят на местната търговска камара.


Наложените от правителството коронавирусни ограничения изискват хотелите и къщите за гости да работят максимум на 50 на сто от капацитета си. Зимни курорти в цялата страна съобщиха, че са направени много резервации.


Броят на новозаразените в Полша се стабилизира и натискът над здравната система намаля, което накара правителството да облекчи временно някои ограничения. След края на пробния период ще бъде направена нова оценка на мерките. Ресторантите и пъбовете обаче остават затворени.

Броят на болните от тежка форма на COVID-19 в Израел спадна под важен праг

Броят на болните от тежка форма на коронавируса в Израел за пръв път от седмици спадна под 1000 души, предаде ДПА. Здравното министерство съобщи днес, че в страната има 985 сериозно болни от Ковид-19, от които 304 са на изкуствено дишане.


През последната седмица намаляват и новозаразените. Днес беше съобщено за 4922 случая за последните 24 часа. Преди седмица броят им беше 7237.


Според изследователя Еран Сегал броят на новите инфекции сред хората над 60 години е намалял значително. Правителството постигна бърз напредък и във ваксинацията на израелците и иска да започне кампании за информиране на обществеността, за да противодейства на скептицизма срещу ваксините. Обмислят се и стимули, включително "зелени паспорти", които биха позволили на ваксинираните да посещават отново определени хотели и ресторанти.


Около 3.8 млн. души от 9-млн. население на Израел са получили по една доза от ваксините. Около 2.4 млн. от тях са получили и втора доза. Около 30 процента от населението е под 16-годишна възраст и засега няма да бъдат ваксинирани. Съществуват опасения, че ваксините не се разпределят по равно в обществото, като сред по-слабите социално-икономически групи се провеждат по-малко ваксинации.

Над 10 млн. заразени в Източна Европа

Случаите на коронавирус в Източна Европа са надхвърлили днес 10 млн., съобщи "Ройтерс, като се позова на свои изчисления въз основа на официална статистика. Агенцията отбелязва, че на този фон страни от региона се стремят да си осигурят повече дози ваксини срещу COVID-19 от различни доставчици, за да ускорят програмите за имунизиране на своето население.


Към днешна дата потвърдените случаи на коронавирус в Източна Европа са над 10 млн. и 20 хил.. Близо 215 хил. (214 691) души са починали от COVID-19 в региона. Средният брой на новозаразените в Източна Европа е намалял с около 31 процента през последните 30 дни в сравнение с предходния такъв период. Най-много случаи на коронавирус в региона са регистрирани в Русия. В понеделник тя стана първата европейска страна, преминала прага от 4 милиона потвърдени заразени.


Русия е и с най-много смъртни случаи от хил.-19 в Източна Европа - 79 194. Седем страни в региона - Русия, Полша, Чехия, Румъния, Унгария, Словакия и България, - са поставили общо около 4,5 милиона дози ваксина срещу хил.-19, сочат данни на техните министерства на здравеопазването.


Само в Русия са били използвани около 1 млн. дози. При условие че за ваксинирането на един човек са необходими две дози, това означава, че са били имунизирани около 0.3% от населението на страната.


Коронавирусът причини смъртта на над 750 хил. души в Европа. Забавянията на доставки на някои производители на ваксини като компаниите "Астра Зенека" (AstraZeneca) и "Пфайзер" (Pfizer) постави под въпрос изпълняването на целта на Европейския съюз до лятото да бъдат имунизирани 80% от пълнолетните му жители, за да бъде постигнат т. нар. стаден имунитет. За да решат проблема с недостига на ваксини, много източноевропейски държави започнаха да се обръщат към други доставчици от страни като Китай и Русия, отбелязва "Ройтерс". Унгария ще започне скоро да ваксинира хора без хронични заболявания със "Спутник V". Така тя ще стане първата държава от ЕС, използваща руската ваксина.


Чехи ще изчака Европейската агенция по лекарствата да одобри "Спутник V", преди да я вкара в употреба, каза в сряда премиерът Андрей Бабиш.
Украйна, с повече от 1.2 млн. регистрирани заразени и над 24 хиляди починали, забрани руската ваксина. За сметка на това тя вече договори китайски и индийски ваксини и очаква да получи поне 8 милиона дози по линия на глобалната инициатива КОВАКС в подкрепа на по-бедните страни.

САЩ са подписали договори за още 200 млн. дози

Американският президент Джо Байдън съобщи днес, че САЩ са подписали договори за закупуването на още двеста милиона дози от ваксини срещу COVID-19, предаде ДПА. Новите дози ще бъдат произведени от компаниите "Пфайзер" и "Модерна", цитирана от БТА.


"И двете компании изразиха съгласие и са договорно задължени да ускорят доставката на сто милиона дози, които да бъдат доставени до края на май, а не до края на юни", каза Байдън, като подчерта, че по-ранната доставка ще помогне за спасяване на човешки живот. Той изтъкна, че до края на юли Съединените щати ще разполагат с достатъчно дози за ваксинирането на триста милиона души. Байдън отправи критики към бившия президент Доналд Тръмп, че не е имал план за борба с коронавируса и ваксиниране на населението.


Съединените щати са една от най-засегнатите от коронавируса страни. Най-малко 474 554 са починалите, а заразните са над 27.3 млн., става ясно от данни на университета "Джонс Хопкинс". Ваксини срещу коронавируса бяха доставени днес в около 6500 аптеки в САЩ, в които американците обичайно се ваксинират срещу сезонния грип, отбелязва "Франс прес". В САЩ вече са поставени около 44.8 млн. дози от ваксини срещу коронавирус.

Великобритания може да запази някои мерки до ваксинирането на всички пълнолетни

Може да се наложи Великобритания да запази "някои мерки", за на ограничи разпространението на COVID-19, до момента, когато цялото възрастно население бъде ваксинирано, каза вчера Сюзън Хопкинс - управляващ директор на "Пъблик хелт Ингланд" - изпълнителната агенция при министерството на здравеопазването, цитирана от "Ройтерс".


Мисля, че някои мерки може да останат в сила, докато цялото население бъде ваксинирано, поне до ваксинирането на пълнолетното население, каза Хопкинс по телевизия "Скай нюз". Дори и тогава обаче мисля, че ще трябва да знаем повече за естеството на разпространението, преди да може да освободим всичко и да се върнем към живота отпреди, прогнозира Хопкинс.


До момента във Великобритания първа доза ваксина са получили около 13.5 млн. души, страната въвежда и строг граничен контрол. Това прави незаконно пътуването на почивка, за да се предотврати донасянето на нови щамове на коронавируса от чужбина. Министрите бяха критикувани, включително и от членове на Консервативната партия на премиера Борис Джонсън, за това, че дават смесени сигнали относно разхлабването на ограниченията.


Коронавирусът по света: Над 10 млн. заразени в Източна Европа (хронология)

© Associated Press

Щатът Виктория се затваря за пет дни

Вторият по брой на населението австралийски щат, Виктория, ще бъде в петдневен локдаун от утре до сряда, съобщи днес регионалният премиер Даниъл Андрюс, цитиран от "Ройтерс". Причината е ново огнище на коронавирус в хотел в Мелбърн, където биват поставяни хора под карантина. Там вече бяха установени 13 случая на коронавирус.


Тъй като вирусът е силно заразен и се разпространява много бързо, трябва да прекъснем веригата, каза Андрюс пред журналисти в Мелбърн. Хората трябва да си стоят вкъщи, освен ако няма неотложна причина да излязат - да отидат на лекар, на пазар, на работа или за да спортуват. Маските са задължителни навсякъде, подчерта Андрюс.


Досега в Австралия са регистрирани 28 879 случая на коронавирус. 909 заразени са починали, а над 26 хил. вече са оздравели. Откритият шампионат на Австралия по тенис (Australian open) ще продължи, но без публика.

Унгария планира да въведе паспорт за ваксинирани

Унгарското правителство планира да въведе специален паспорт за гражданите, които са се ваксинирали срещу КОВИД-19, или за онези, които могат да докажат, че са се възстановили от предизвикваното от коронавируса заболяване, съобщи днес началникът на канцеларията на министър-председателя Виктор Орбан, Гергей Гуяш, цитиран от ДПА.


Според шефа на премиерската канцелария предстои да бъдат определени предимствата, които подобен паспорт ще дава.


Досега близо 300 хил. души в Унгария са получили първата доза от ваксините срещу коронавируса на "Пфайзер"/"Бионтех" (Pfizer/BioNTech) и "Модерна" (Moderna), а 117 хил. вече са получили и втората.


Страната обаче планира също да одобри за спешно използване руската ваксина "Спутник V" и китайската на компанията "Синофарм", с което ще стане първата държава - членка на Европейския съюз, предприела подобна стъпка.


Коронавирусът по света: Над 10 млн. заразени в Източна Европа (хронология)

© Associated Press

Чешкият парламент отхвърли удължаването на извънредното положение

Долната камара на чешкия парламент снощи отхвърли искането на правителството за удължаване на въведеното на 5 октомври м.г. извънредно положение след 14 февруари, предаде "Ройтерс". Правителството на малцинството начело с Андрей Бабиш каза, че решението означава край на националните ограничения за придвижване, включително и на вечерния час, отмяна на забраната за събирания на публично място и отваряне на обектите за търговия на дребно.


Някои други мерки може да бъдат удължени по силата на други закони. Кабинетът на Бабиш искаше извънредното положение да продължи до 16 март. Министърът на здравеопазването Ян Блатни определи създалата се ситуация като катастрофална, предаде ТАСС.


Той изрази опасения, че отварянето от понеделник на всички магазини, обекти за битови услуги, сауни, басейни, музеи, театри и други обществени обекти ще доведе до рязко увеличаване на социалните контакти и взрив на разпространението на заразата от коронавирус. Блатни предупреди, че през следващите 2 седмици може да се стигне до колапс на системата на националното здравеопазване. Той прогнозира, че след няколко седмици долната камара ще бъде принудена да възстанови режима на извънредно положение.
Кметът на Прага и ръководителите на 5 от 13-те области в Чехия заявиха, че са готови да въведат локален режим на извънредно положение в своите региони.


В Чехия, която има население 10.7 млн., общият брой заразени с коронавирус е 1 064 952.
От COVID-19 са починали 17 772 болни. В момента в болница са 5817 пациенти, а 1057 са в тежко състояние.

Над 2 млн. ваксинирани във Франция

Министерството на здравеопазването във Франция съобщи днес, че 2.135 млн. души са получили първа доза от ваксината срещу COVID-19 от началото на имунизационната кампания, предаде "Ройтерс". Това се равнява на 3.2 процента от цялото население на страната. До момента са инжектирани 535 775 втори дози.


Броят на хоспитализираните с коронавирусна инфекция в страната намалява за трети пореден ден и в момента е 27 007 души - най-ниското равнище от 25 януари насам. За изминалото денонощие Франция е регистрирала 21 063 нови случая, починалите са 360.

Смъртността в Африка се е увеличила

Смъртните случаи на хора с COVID-19 в Африка са се увеличили с 40 процента за един месец, съобщи Световната здравна организация, цитирана от "Франс прес" и БТА.


"Над 22 300 смъртни случая са регистрирани в Африка за последните 28 дни, срещу близо 16 хил. смъртни случая за предходните 28 дни", съобщи местното бюро на СЗО, чиято централа е в град Бразавил в Конго.


Тази ситуация се наблюдава в момент, когато континентът "се бори срещу нови по-заразни варианти на вируса и се готви за най-голямата ваксинационна кампания, организирана някога", допълни СЗО.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4816 Любопитно

  И не само Унгарците го мислят това за паспортите за ваксинация, Латвийци, Британци всичките са вече напред с разработки за това как да го направят така, че да бъде достъпно и прието в другите държави. Британското правителство даже днес се събират специално, за да обсъждат точно това.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 428 Любопитно

  "Чешкият парламент отхвърли удължаването на извънредното положение"

  Май положението почва да става нетърпимо, щом политици са решили да намалят издевателствата над хората...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 4068 Неутрално

  Добре. Англичаните ще ваксинират цялото възрастно население (над 18 години). И? Ще премахнат коронавируса, като заплаха? Толкова, колкото антигрипните ваксини спират ежегодните грипни епидемии. Тоест - никак.

 4. 4 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Гневно

  Чешкият парламент отхвърли удължаването на извънредното положение

  Не им ли очмръзна да обещават, че утре ще измреме

 5. 5 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Няма разбира се, те са световна империя, корона вирусите мутират като грипните вируси, повечето ваксини ще останат непотребни и безсмислени, ако ще да ваксинират и кокошките.

 6. 6 Профил на Scotsman
  Scotsman
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Печат на челото направо! Оказава се, че времето на еврейските звезди не е отминало! Интересното е, че някои глупаци се радват на маркировката, която им готвят. Трагични времена....

 7. 7 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":
  https://bntnews.bg/news/prof-mira-kozhuharova-svetat-se-darzhi-neadekvatno-ot-epidemiologichna-gledna-tochka-1095411news.htm

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":

  Проф. Мира Кожухарова: Светът се държи неадекватно от епидемиологична гледна точка

  Начи щом тази дама - доайен в епидемиологията, проф. Андрей Чорбанов, който прави българската ваксина, и цялата Great Barrington Declaration твърдят това, остава на мисирки, дръжки за микрофони, математици, чиновници, политически назначени директори на Пирогов и плешиви коремни хирурзи да лъжат населението.

  В момента ако някой БЪДЕ ОБЯВЕН за починал от коронавирус, нямаш право на аутопсия и нямаш право да отвориш ковчега му на погребението. Очаквам вълна от искове и претенции към болниците и държавата след немного време, само да се организират тези хора.

 8. 8 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  В щатите CDC е с позиция, че ако си ваксиниран с двете дози, няма нужда от тест и карантина при пристигане. И други ще го въведат като мярка. Разбира се в България това ще са само връзкарите и управляващите.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 9. 9 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#6] от "Scotsman":

  Не знам кой се радва, като ваксината не предпазва от новите мутации на коронката, но пък обикновено преболедуване предпазва. Като всеки грипоподобен. Слушай Мира Кожухарова в моя пост № 7

  Европейският съд за правата на човека ЗАБРАНИ на държавите членки да създават дискриминация сред граждани въз основа на ваксинираност срещу корона глупост. Още чакам Дневник да публикува това. Вместо това те предпочитат да продължават да набиват как с такъв паспорт едва ли не ще пътувате из цял свят - ДРЪЖКИ. Ваксините не ловят новите разновидности на ковидозата, както казва професор Мира Кожухарова, която НИКОЙ не отрази, особено ДНЕВНИК

  7.3 with respect to ensuring high vaccine uptake:
  7.3.1 ensure that citizens are informed that the vaccination is NOT mandatory and that no one is politically, socially, or otherwise pressured to get themselves vaccinated, if they do not wish to do so themselves;
  7.3.2 ensure that no one is discriminated against for not having been vaccinated, due to possible health risks or not wanting to be vaccinated;
  7.3.3 take early effective measures to counter misinformation, disinformation and hesitancy regarding Covid-19 vaccines;
  7.3.4 distribute transparent information on the safety and possible side effects of vaccines, working with and regulating social media platforms to prevent the spread of misinformation;
  7.3.5 communicate transparently the contents of contracts with vaccine producers and make them publicly available for parliamentary and public scrutiny;
  7.3.6 collaborate with non-governmental organisations and/or other local efforts to reach out to marginalised groups;
  7.3.7 engage with local communities in developing and implementing tailored strategies to support vaccine uptake;

  https://pace.coe.int/en/files/29004/html връзката е временно затворена, интересно защо

 10. 10 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Над 22 300 смъртни случая са регистрирани в Африка за последните 28 дни, срещу близо 16 хил. смъртни случая за предходните 28 дни", съобщи местното бюро на СЗО, чиято централа е в град Бразавил в Конго


  Мда.
  Във Африка умират около милион на година от ГЛАД.
  И то всяка година, не само при пандемия.

 11. 11 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  До коментар [#9] от "Славейко":

  Че то няма да е дискриминация, само 14 дневна задължителна карантина в избран от властите и платен от теб хотел във всяка посока, което влиза в съвсем разумните мерки. И не се учудвай, ако работодатели кажат, че им е много скъпо да поддържат дистанция и проветряване и предпочитат ваксинирани, от чисто икономически съображения, също както е ясно, че един пушач работи час по-малко на ден от непушач.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 12. 12 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Идеално, колкото повече държави го направят, толкова повече хора ще се ваксинират и толкова по-бързо ще се махне тази чума.

 13. 13 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 564 Неутрално


  Положението в целия свят към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  82.915.796 приключени случая
  80.386.711 оздравели (97%)
  2.379.806 починали (3%)

  Положението в България към момента:

  205.243 приключени случая
  195.682 оздравели (95%)
  9561 починали (5%)

 14. 14 Профил на xkoleva
  xkoleva
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (брой починали на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  Македония - 1424
  България - 1382
  Румъния - 1002
  Гърция - 583
  Сърбия - 480
  Турция - 320

  Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.

  Швеция и съседите ѝ:

  Швеция - 1220
  Дания - 391
  Финландия - 128
  Норвегия - 109

  Смъртността в Швеция е между 3 и 10 пъти по-висока от съседите ѝ.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  https://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

 15. 15 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#11] от "fpyyh":

  И това ще излезе дискриминация, вервай ми. Само да поизлязат наблюдения и да се поналожи да се пообърнат към учени специалисти, вместо към математици, агрономи и правници от УНСС и НБУ.

 16. 16 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#13] от "xkoleva":

  Грешка.
  Първо, не се пише точка между три тройки числа, второ, десетичният знак е запетайка.
  Ма карай.
  Оздравелите не са оздравели, а снети/свалени от отчет. Това е грешното. И смъртността е 5% от регистрираните случаи, не от реалния брой, който според самите агрономи и ветеринари от щаба е поне х10.

 17. 17 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#14] от "xkoleva":

  Колева, не вярвайте на сръбската статистика. Там случаите днес (вчера, утре) са колкото каже президентът, а след като опитаха да му запалят парламента, рязко намаля смъртността. Само вземете данните от Черна гора, Босна, България и Македония и сложете Сърбия някъде там. Не Хърватска, защото там социалните системи работят по-добре.

 18. 18 Профил на Bond007
  Bond007
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#13] от "xkoleva":

  Полезна информация. Всеки ден с нетърпение чакам да я пуснете. Поне така придобивам представа как се развива ситуацията у нас, понеже медиите мълчат като пукели.
  Един въпрос ако позволите....колко от починалите са ОТ ковид и колко С ковид, въз основа на даниите от направените аутопсии?

 19. 19 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 428 Неутрално

  До коментар [#16] от "Славейко":

  И смъртността е 5% от регистрираните случаи, не от реалния брой, който според самите агрономи и ветеринари от щаба е поне х10.
  —цитат от коментар 16 на Славейко


  Колега, настойчиво Ви моля, не обиждайте агрономите и ветеринарите! Те вършат много полезна работа. В щабовете работят само чиовници и писарушки, които се чудят как да затруднят живота на хората!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 20. 20 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Разстроено

  До коментар [#19] от "Nil satis nisi optimum":

  Приемам, с право реагирате! За съжаление сте и напълно прав!

 21. 21 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Гневно

  До коментар [#18] от "Bond007":

  Дано не се налага да ги търсим с ексхумации някой ден. Но ще ги разкопават затворниците, които сега седят в щаба. И ще носят маски докато копаят, разбира се, и никакви разходки с други хора. Въобще, с маски даже и като спят ще ходят.

 22. 22 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nil satis nisi optimum":

  От тях пък поне един, може някой ден да бъде съден и за държавна измяна. И то от военен съд, ако да речем, е бил вербуван по време на престоя си в чужда военна база далеч на изток, в един град, основан от Александър Македонски, и все още носещ неговото име.

 23. 23 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Неутрално

  До коментар [#11] от "fpyyh":

  Пък за работодателите - за съжаление това също е включено в резолюцията на Съда по човешките права на Съвета на Европа, за която ти не си нито чул, нито ще чуеш, ако сам не си я намериш. Забранява се дискриминация на такава основа, което значи, например във Франция, толкова дебело обезщетение, че ненаел те дори работодател може да фалира.

 24. 24 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  По-добре да сложат по един стикер с форма на коронавирус, върху тези, които не са ваксинирани.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2343 Неутрално

  Учени от БАН са установили, че ваксинирането е изключително опасно! Всички, които са се ваксинирали ще умрат още преди да навършат 100 години! Същото важи и за тия, които са пили вода, или са яли краставици!

  Пазете си здравето, другари!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1162 Неутрално

  Руснаците, като не са ваксинирали и 1% от населението си, защо изнасят Спутник за други държави?
  Вова много го е грижа за братските народи (повече отколкото за своят) - или иска да ги ползва като опитни зайчета?

 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Весело

  По-добре да сложат по един стикер с форма на коронавирус, върху тези, които не са ваксинирани.
  —цитат от коментар 24 на Полковник за европейско развитие на България


  Хаха... :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1035 Весело

  До коментар [#3] от "Vlado Nikolov":......... повечето ваксини ще останат непотребни и безсмислени, ако ще да ваксинират и кокошките.
  —цитат от коментар 5 на Славейко


  Неупотребени може да останат, но непродадени - никога.
  Правителствата ги плащат с пари от бюджета, а после да ги правят каквото щат. Фармацефтичните са получили своето и щракат с пръсти, а политиците са прибрали комисионните. Пей сърце!!!

 29. 29 Профил на Marga Sol
  Marga Sol
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Хубавото" на тази статистика е че поне знаем колко хора умират .. общо от всички болести.

 30. 30 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  И не само Унгарците го мислят това за паспортите за ваксинация, Латвийци, Британци всичките са вече напред с разработки за това как да го направят така, че да бъде достъпно и прието в другите държави. Британското правителство даже днес се събират специално, за да обсъждат точно това.
  —цитат от коментар 1 на padrino


  Да сложат знак, на дясната ръка!

 31. 31 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Положението в целия свят към момента:https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countriesОбърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат. 82.915.796 приключени случая80.386.711 оздравели (97%)2.379.806 починали (3%)Положението в България към момента:205.243 приключени случая195.682 оздравели (95%)9561 починали (5%)
  —цитат от коментар 13 на xkoleva


  Много от заразените случаи са скрити -или минават с леки симптоми и така и не влизат в статистиките!

 32. 32 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#14] от "xkoleva":
  "
  Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия."

  Лъжеш. Според сайтчето, което цитираш населението на Сърбия е 8.7 милиона. (???) А в действителност е 6.9 милиона. И съответно изчисленията са погрешни. И второ, сърбите крият реалната смъртност. Само за месец декември имат 7500 починали над нормалното. Изчислява се, че реалната смъртност от коронавирус там е почти 3 000 на 1 милион.
  Така че спирай се с ежедневните лъжи.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 33. 33 Профил на Georgi Petrov
  Georgi Petrov
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Der Spiegel публикува разследване за публикацията в the Lancet възхваляваша ваксината Спутник
  4ма починали и 35 процента с различна степен на непоносимост. Пурвичните данни не са предоставени дори на руски специалисти.
  https://www.inopressa.ru/article/09Feb2021/spiegel/sputnik.html

 34. 34 Профил на Georgi Petrov
  Georgi Petrov
  Рейтинг: 46 Неутрално

  Русия излезе на първо място в Света по смъртност от К19 на 100 000 и на второ по абсолютен брой починали - към 400.000.
  https://meduza.io/feature/2021/02/10/teper-pochti-ofitsialno-rossiya-na-pervom-meste-po-chislu-zhertv-koronavirusa-na-dushu-naseleniya-eto-rezultat-deystviy-vlastey-letom-2020-goda

 35. 35 Профил на svv03688321
  svv03688321
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Съсипаха Тръмп сега ще съсипят всички това е световната политика на новия американски президент!
  Китай е виновен за вируса и трябваше да бъде държан отговорен за разпространението му.

 36. 36 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Днес Израел отчитат десетократно намаляване на заразените и починалите. Дано да се запази тенденцията, но и се очакваше това след почти 80 процента с антитела.

 37. 37 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2062 Любопитно

  А всъщност защо още броим кумулативно заразените? Това е за цяла година, някои са забравили, а звучи все едно сега 10 милиона едва дишат. Някои са били само положителен тест.

  Впрочем Австралия има гига-успехи, но със забележката, че там сега е лято.

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#35] от "svv03688321":

  Глупости, нито Тръмп, нито Байдън, нито който и да е друг световен политик можеше да държи Китай за световната пандемия с COVID-19.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на cew08382781
  cew08382781
  Рейтинг: 20 Неутрално

  До коментар [#26] от "Камен":

  Просто бизнес!

 40. 40 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  държи отговорен *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 41. 41 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Цялото възрастно население!? Насила ли ваксинират хората във Великобритания!?

 42. 42 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 877 Неутрално

  [quote#28:"nhh18551388"][/quote]

  Съгласен. В края на годината България ще има към 10-15 милиона купени дози, които никой не ще.

 43. 43 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 310 Гневно

  Над 10 млн. заразени в Източна Европа

  Това си е направо фалшива новина. 10 милиона регистрирани случая - показател за НИЩО. Става въпрос за вирусна инфекция все пак!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK