Оксфордският университет ще тества ваксината на AstraZeneca на деца

Оксфордският университет ще тества ваксината на AstraZeneca на деца

© ReutersОксофрдският университет съобщи, че започва проучване за оценка на безопасността и имунния отговор на ваксината срещу коронавируса, която разработи съвмество с компанията AstraZeneca.


Това се прави за пръв път и целта е да се установи дали продуктът е ефективен за възрастовата група от 6 до 17 години, допълва съобщението, цитирано от "Ройтерс".


Ще бъдат включени около 300 доброволци и първите инжекции ще бъдат поставени още този месец. Дози се предвижда да получат 240 деца, а на останалите ще бъде поставена контролна ваксина срещу менингинг.
Тестовете ще са в 4 болници в Оксфорд, Лондон, Саутхемптън и Бристъл и затова се отправя призив към доброволци в близост до тях да се отзоват.


Андрю Полард, професор по педиатрични инфекции и имунитет, който е и водещият учен в Оксфорд при изработването на ваксината, казва, че повечето деца са относително незасегнати от COVID-19 и едва ли ще се почувстват зле при заразяване, посочва Би Би Си.


Но според него е важно да се установи дали ваксината предизвиква имунна защита у деца и младежи, тъй като някои от тях може да имат полза от това да се ваксинират.


Никъде по света ваксината не е одобрена за поставяне на хора под 18-годишна възраст и няма плнавоте това да се прави и във Великобритания, където тя бе одобрена за пръв път. Използващата друга технология ваксина на Pfizer-BioNTech е с малко по-ниска долна граница - 16 години, и не се правят изключения дори за клинично силно застрашените от разболяване.


От няколко седмици в различни страни се съобщава от учени и ръководители на здравните системи, че се работи по ваксини за деца и те може да са налични към края на годината. Оксфордският университет потвърди, че е правил проучвания, но само за младите хора на 16-17 години. Pfizer и Moderna проверяват продуктите си за деца от 12 години нагоре. Обикновено падиатричните ваксини в такава ситуация се правят последни и всяка доработка или нова ваксина трябва да получи одобрение от лекарствените регулатори.


Кралският колеж по педиадрия и детско здраве заявява, че са известни много редки случаи на тежко разболяване и смърт на деца от COVID-19: "Има някои свидетелства, че е по-малко вероятно децата да се заразяват. Ролята им в предаването на заразата на други не е ясно, макар че няма ясни доказателства те да са по-заразни от възрастните."


Въпреки това е известно, че има милиони деца, заразени с коронавируса. В САЩ към 4 февруари те са били 2.9 милиона (от началото на пандемията) с положителен резултат от тест и данните са само от щати, където статистиката се води и по възрастови групи, сочват данни на Американската акедемия по педиатрия и Асоциацията на детските болници. До 18 години се смята, че са около една четвърт от населението на страната, а ако няма ваксина за тях, трудно може дасе говори и за постигане на колективен имунитет.


Д-р Антъни Фаучи - главният здравен съветник на Белия дом, например, заяви, че внимателно се правят тестове и в гурпите 12-15 години, които може да бъдат включени в програмата за ваксиниране към края на пролетта и ли в началото на лятото, след да се слиза надолу в групите 9-12 и 6-9 години, така че към началото на новата учебна година наесен да има ваксини и за първокласниците.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK