Салвадор Иля - един дискретен политик, който може да донесе промяна в Каталуня

Салвадор Иля - един дискретен политик, който може да донесе промяна в Каталуня

© Associated PressДокато ръководеше усилията на Испания за справяне с пандемията от коронавируса, Салвадор Иля се превърна от почти неизвестен държавен служител в позната фигура, получила както похвали, така и критики за своя уравновесен и деликатен подход.


Бившият испански здравен министър сега се надява да донесе спокойна промяна в политиката в испанската област Каталуня, когато избирателите там гласуват днес.


Иля ще оглавява листата на социалистическата партия на министър-председателя Педро Санчес на регионалните избори, опитвайки се да донесе известно спокойствие в Каталуня, която през последното десетилетие е управлявана от политици, решени да откъснат областта от останалата част на Испания.
Социологическите проучвания показват, че 54-годишният Иля е помогнал за увеличаване на популярността на социалистическата партия, а съперниците го вземат на прицел като човека, който трябва да победят в битката за поста премиер на Каталуня. Иля е убеден, че пандемията, отнела живота на над 62 000 души в Испания, е накарала някои подкрепящи отцепването каталунци да се съсредоточат върху здравето и общото добруване.


"Усещам, че в Каталуня мнозинството иска да отвори нова страница след 10 пропилени години", казва той в интервю за АП. "Иска да посветим енергията си на проблемите, с които се сблъскваме днес, на защитата на нашето здраве, на съживяването на нашата икономика и на това никой да не бъде изоставен."


Като се има предвид политическата фрагментация и в двата лагера в дебата за независимост на Каталуня, никоя партия не се очаква да спечели категорично мнозинство от 68 места в 135-членния регионален парламент.


"В живота на една нация, на един народ, на една общност има моменти, когато е необходимо да се сплотим, въпреки че имаме доста различни политически позиции и мнения. Пандемията е един от тези моменти."


Салвадор Иля,

здравен министър на Испания


Шансовете на Иля да стане първият несепаратистки лидер на Каталуня от 2010 г. ще зависят от това дали неговите социалисти ще се представят добре и ще получат подкрепа от други партии. Той отхвърля възможността за съставяне на правителство с които и да е подкрепящи независимостта партии.


Има обаче също така големи шансове подкрепящите отцепването сили да успеят да задържат властта след една доста оспорвана надпревара, чийто изход ще зависи от сключването на сделки, което може да отнеме седмици.


Критиците на Иля смятат, че отговорът на Испания по отношение на пандемията е бил твърде бавен и неорганизиран, и твърдят, че той е използвал здравното министерство, което напусна миналия месец, като трамплин за своята кампания.


Сепаратистките съперници насочват своите атаки срещу решимостта на Иля да запази Каталуня - богатата област, в която се намира Барселона, като част от Испания.


"Решението на Иля е амнезия", каза и.д. регионален премиер на Каталуня Пере Арагонес, който е водещият кандидат на подкрепящата отцепването партия Републиканска левица на Каталуня.


Арагонес и други сепаратисти водят усилена кампания, опирайки се на неуспешния опит на отцепниците за откъсване на областта през 2017 г., след който няколко лидери отидоха в затвора. "Не искам да затварям тази страница. Не можем да пренебрегнем това, че те са политически затворници и изгнаници", каза Арагонес.


Подходът на Иля е в контраст с гласовете, които доминират до голяма степен в каталунската политика. Сепаратистките лидер като бившия регионален премиер Карлес Пучдемон, който избяга в Белгия, за да избегне наказателно преследване за неуспешния опит за отцепване през 2017 г., последователно обвиняват Испания като причина за посочваните беди на Каталуня.


Ким Тора, който беше отстранен от поста миналата година за нарушаване на изборните закони, намекна, че една независима Каталуня е щяла да реагира по-бързо на пандемията. Иля категорично оспорва тази представа. "Това не е вярно, защото виждаме как различните страни трябва да работят заедно по време на пандемията", каза Иля.


Санчес заедно с бившия лидер на каталунските социалисти Микел Исета избраха Иля да участва в предизборната кампания.


"Ние имаме нужда от разумен, ведър и спокоен кандидат, който може да излекува раните, да възстанови Каталуня до предишното й състояние и да оправи връзките на обич между каталунците, а също между Каталуня и Испания", каза Санчес на предизборна проява.


Глобалната извънредна здравна ситуация оказва различни политически въздействия в Европа. Италианският премиер Джузепе Конте, който въпреки високия рейтинг на одобрение за това, че преведе страната през първата карантина на Запад заради коронавируса, наскоро подаде оставка на фона на борба за власт заради това как Италия да използва своите средства от фондовете на Европейския съюз за възстановяване от пандемията.


Макар че властта на британския министър-председател Борис Джонсън е разклатена от броя на смъртните случаи от COVID-19 във Великобритания, който възлиза на над 113 000 и е най-големият в Европа, правителството му е хвалено за своята бърза ваксинационна кампания.


В Германия здравният министър Йенс Шпан се ползва с обществено одобрение благодарение на сравнително успешните първоначални усилия на страната за ограничаване на заразяванията. Баварският премиер Маркус Зьодер също извлече полза от предприемането на твърди действия за задържане на разпространението на вируса на нискониво и е смятан за възможен претендент за заемане на поста на канцлерката Ангела Меркел по-късно тази година.

Иля обаче е един от първите политици, чиято репутация на ефективен, грижовен ръководител е подложена на проверка на избори.


Иля, който е бивш кмет на село Ла Рока дел Вайес близо до Барселона, е прекарал по-голямата част от кариерата си в Социалистическата партия на Каталуня, заемайки второразредни постове, преди Санчес да го определи за здравен министър миналата година. Той нямаше опит в здравеопазването и зае поста седмици преди пандемията да започне жестокия си поход из Европа.


Иля признава, че той и други испански служители са "реагирали със закъснение, защото не са виждали измеренията на това, което се задава към тях". Но каза, че според него целта им е "била да спасят животи", макар съперници да го обвиниха в некомпетентност.


"Именно така разбирам политиката. То е доста различно от това, което виждаме през последните 10 години на т.нар. политика на поляризация", каза Иля.


Той каза, че е загубил приятели, починали от COVID-19, и е преживял социалното напрежение, което дебатът за отцепването е причинил в Каталуня. Иля каза, че университетското му образование по философия му е помогнало да изгради важни качества: "себевладение, умереност, скромност и благоразумие".


"Когато възприемеш смирена позиция и отхвърлиш арогантното отношение, можеш да се учиш", каза той. "Можеш да признаеш, че не знаеш всичко, което има да се знае за този вирус, нито как да се бориш с него. И тогава започваш да научаваш. Мисля, че тази пандемия е урок по смирение." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 736 Весело

  с тази фамилия,поредната провокация на путлер

 2. 2 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 944 Неутрално  " Иля, който е бивш кмет на село Ла Рока дел Вайес близо до Барселона, е прекарал по-голямата част от кариерата си в Социалистическата партия на Каталуния, заемайки второразредни постове, преди Санчес да го определи за здравен министър миналата година. Той нямаше опит в здравеопазването и зае поста седмици преди пандемията да започне жестокия си поход из Европа.


  Иля признава, че той и други испански служители са "реагирали със закъснение, защото не са виждали измеренията на това, което се задава към тях". Но каза, че според него целта им е "била да спасят животи", макар съперници да го обвиниха в некомпетентност . "

  И после някои се чудят защо смъртността в Европа е чудовищна .

  Как може да назначи селски кмет без никакъв опит в здравеопазването за здравен министър ? 3. 3 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5541 Неутрално

  " Иля, който е бивш кмет на село Ла Рока дел Вайес близо до Барселона, е прекарал по-голямата част от кариерата си в Социалистическата партия на Каталуния, заемайки второразредни постове, преди Санчес да го определи за здравен министър миналата година. Той нямаше опит в здравеопазването и зае поста седмици преди пандемията да започне жестокия си поход из Европа.Иля признава, че той и други испански служители са "реагирали със закъснение, защото не са виждали измеренията на това, което се задава към тях". Но каза, че според него целта им е "била да спасят животи", макар съперници да го обвиниха в некомпетентност . " И после някои се чудят защо смъртността в Европа е чудовищна . Как може да назначи селски кмет без никакъв опит в здравеопазването за здравен министър ?
  —цитат от коментар 2 на bxr35608444


  Цоциалисти, сър! Те са еднакво некомпетентни по цял свят!

  Свобода за вкараните в затвора каталунски политици!

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  "Иля ще оглавява листата на социалистическата партия ..." тук някъде интереса ми към този текст приключи!
  Очевидно каузата на каталунците, които са ми много симпатични беше окупирана, употребена и изконсумирана от левундерите....жалко!

 5. 5 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#2] от "bxr35608444":

  Ми като в Бг, Баце ги събира по кръстовищата министрите, още по-зле.

 6. 6 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#2] от "bxr35608444":

  Не си мисли, че испанските села са като българските.

  ... с двеста...
 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#2] от "bxr35608444":


  Как може да назначи селски кмет без никакъв опит в здравеопазването за здравен министър ?

  Има опит с говеда?

 8. 8 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 198 Неутрално

  Окупаторите искат да си назначат послушно провителство в Каталуния, но едва ли ще им се получи, сепаратистите имат голямо мнозинство.

 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#8] от "Dimitar Mogilarov":

  Още ли се мислят за по расово превъзходни от испанците в Мадрид?

 10. 10 Профил на Dimitar Mogilarov
  Dimitar Mogilarov
  Рейтинг: 198 Неутрално

  До коментар [#9] от "blondofil":

  Не знам дали са расово превъсходни, но поне не ходят да превземат други държави, като испанските империалисти.

 11. 11 Профил на Asen Spasov
  Asen Spasov
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Иля няма да донесе никаква промяна в Каталуния. Отдавна има споразумение с каталунските сепаратисти и с подкрепата на комунистите ще сформират тройна коалиция. Колкото и да тръбят, че това няма да се случи.

 12. 12 Профил на Asen Spasov
  Asen Spasov
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Такава е политиката на катъра, който от две години и половина се е настанил в двореца Монклоа .
  Бившият вече министър на здравеопазването разбира здравеопазване,колкото Боко тиквата от квантова физика. Беше спуснат на поста от квотата и с личното благоволение на Мигел Исета- Дон Пимпон Байлон ( колкото телесен, толкова и душевен хомо)- водач на каталунските социалисти ( PSC) ,които уж са конституциалисти, пък поддържат сепаратизма.

 13. 13 Профил на Asen Spasov
  Asen Spasov
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Такава е политиката на катъра, който от две години и половина се е настанил в двореца Монклоа .
  Бившият вече министър на здравеопазването разбира здравеопазване,колкото Боко тиквата от квантова физика. Беше спуснат на поста от квотата и с личното благоволение на Мигел Исета- Дон Пимпон Байлон ( колкото телесен, толкова и душевен хомо)- водач на каталунските социалисти ( PSC) ,които уж са конституциалисти, пък поддържат сепаратизма.

 14. 14 Профил на Asen Spasov
  Asen Spasov
  Рейтинг: 285 Неутрално

  В ръцете на Иля беше да ограничи или забрани манифестацията на 8- ми март ,опирайки се на данните за Ковид-19 С които е разполагало социал комунистическото правителство още от краят на декември и началото на януари. На трите запитвания на опозицията в парламента още в средата на януари- Какви мерки ще вземе министерството относно задаващата се болест ,той и неговото Мини Аз- рошльото Фернандо Симон отговориха, че не очакват проблеми и са напълно готови за борба с вироса. Но разбира се, в цялостната програма на социал комунистическото правителство идеологията се оказа по-важна от адекватните мерки и успешно докараха нещата до нивото на България от 1985 година.

 15. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  с тази фамилия,поредната провокация на путлер
  —цитат от коментар 1 на Ivan Ivanov


  Името се произнася "Ия".

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Весело

  Окупаторите искат да си назначат послушно провителство в Каталуния, но едва ли ще им се получи, сепаратистите имат голямо мнозинство.
  —цитат от коментар 8 на Dimitar Mogilarov


  Голямата изненада днес ще е Вокс.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1406 Весело

  До коментар [#8] от "Dimitar Mogilarov":Още ли се мислят за по расово превъзходни от испанците в Мадрид?
  —цитат от коментар 9 на blondofil


  Някои все още, да.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 18. 18 Профил на karakurum
  karakurum
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Няма никакъв шанс.Каталуния не е Испания и никога няма да бъде.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK