Китай не ваксинира много по-бързо от България, а праща дози на 4 континента

Снимки на доставки с ваксини на "Синофарм" на летища по света влязоха в профилите на властите на всички държави, договорили такива пратки. Тази е от Индонезия.

© Associated Press

Снимки на доставки с ваксини на "Синофарм" на летища по света влязоха в профилите на властите на всички държави, договорили такива пратки. Тази е от Индонезия.Където и в крайна сметка да се окаже, че е първото огнище на коронавируса, причиняващ COVID-19, Китай винаги ще има "специално място" в историята му: там първо бяха обявени случаи, там първо бе овладяна заразата, първо бе разработена ваксина, най-напред започнаха и имунизациите - три месеца преди Великобритания.


Затова светът наблюдава с изненада: страната изостава във ваксинирането.


Причините са няколко, но на запад, където ваксини липсват и станаха най-желаната стока, най-силно впечатление прави, че Китай, изглежда, дава своите на света, вместо да ги използва.


В ЕС само България и Латвия изостават от Китай
Китай не е известен с прозрачен подход към данните и затова няма надеждна информация колко ваксини са достъпни в страната. Изводи могат да се правят само на базата на вече публикувани числа. Ваксинирането на запад може да върви бавно с изключение на САЩ и Великобритания, но азиатската страна изостава дори от повечето европейски.


Официалният план на Пекин е да разполага с достатъчно ваксини за 70% от населението си от близо 1.4 млрд. души до края на годината. Засега това озвачава над 2 млрд. дози (за сравнение само за Индонезия ще се доставят 125 млн.), макар в тези сметки да не се включва новата ваксина - на "Кан Сино", която е само с една доза. Според представител на компанията с най-добре реализиращ се продукт, "Синофарм", цитиран от "Вашингтон пост", дори само за ваксинирането на 500 млн. души - малко над една трета от населението - биха били необходими "година или две" (думите му също са отпреди изследванията на "Кан Сино").


Към края на януари ваксинираните бяха 23 млн. души, в края на първата седмица на февруари общият брой поставени дози бе 31 млн. Това бе вторият най-голям брой в света след САЩ, но при над четири пъти по-голямо население.

Въпреки критиките към Европейския съюз средният процент на ваксинираните там вече надхвърля този на Китай. От държавите в Европейския съюз само България и Латвия изостават от Китай по брой ваксинирани на 100 души според ежедневно обновяваща се база данни на "Блумбърг". Към 12 февруари там са поставени почти 3 дози на всеки 100 души при почти 4 във Франция, 4.4 - в Германия, 5.2 в Румъния, 1.7 - в Латвия и 0.95 - в България. При това Китай започна много по-рано.

Турската ваксинационна кампания в голяма степен разчита на ваксините "Коронавак" на китайската компания "Синофарм". Дори само дозите, доставени за Турция, Сърбия, Бразилия и Чили са повече от половината от поставените в самия Китай.

© Associated Press

Турската ваксинационна кампания в голяма степен разчита на ваксините "Коронавак" на китайската компания "Синофарм". Дори само дозите, доставени за Турция, Сърбия, Бразилия и Чили са повече от половината от поставените в самия Китай.


Националният план на страната предполага едва 50 млн. - или 4 на сто - от населението ще са ваксинирани до края на февруари (половин година след началото на ваксинационната кампания) - известно занижаване на целта, която първоначално се отнасяше за китайската Нова година (започнала на 11 февруари). С други думи, решението за тази скорост не е резултат от непредвидено забавяне - така го иска партията. Вероятно дори тази цел ще бъде изместена - за "Блумбърг" запознати източници твърдят, че притеснения за доставките и колебания сред китайците дали да се ваксинират са причина Пекин да я измести за края на март. Според изследовател от Ню Джърси очакването е било за ускоряване на имунизацията "отгоре надолу, както е ставало преди". "Сега изглежда, сякаш сме били големи оптимисти."


Помощ за другите


Проблемът нито е логистичен, нито е в принципен недостиг на доставки или лошо планиране (а за ваксиниране са определени 25 хил. места). Обясненията са другаде. От една страна, китайците се колебаят заради данните за ефективността на местните ваксини (и пропаганда в държавните медии за лошите странични ефекти на западните), от друга в страната витае усещането, че овладяването на пандемията я е свело само до малки, краткотрайни регионални огнища на север.


Има обаче още една причина.


Изразът "ваксинна дипломация" често се използва на запад за Русия и Китай, откакто започна пандемията. Поне във втория случай има много конкретни измерения - половин милиард дози, договорени с държави на четири континента, от Северна Македония, Турция и Египет до Пакистан, Камбоджа, Индонезия и голяма част от латиноамериканските държави, за които Китай стана незаменим партньор през този век. Вече има случаи на държави с много ниски доходи, на които ваксини направо се подаряват - Екваториална Гвинея получи 100 хил. в четвъртък.


"Всеки се опитва да застане по-нависоко в списъка за ваксините на Китай," казва базиран в Пекин дипломат от една от държавите, които ги искат. Борбата за горната част на списъка е трудна - в Бразилия например са получени почти 15 млн. китайски ваксини. В Турция властта си навлече критики, че продуктът на "Синофарм" не идва само срещу заплащане: чуха се обвинения, че Анкара се е съгласила да екстрадира издирвани от Пекин уйгури.


Пекин уверява, че едновременно ще работи за собствените си нужди и за партньорства с други страни, "особено развиващите се". Тази политика съвпада с момент на глобален недостиг на ваксини, който най-обещаващите препарати - на "Пфайзер" и "Модерна" и малко по-малко ефективният на "Астра Зенека" - не могат да компенсират. СЗО критикува Запада, че държавите там мислят само как да се запасят с ваксини (95% от дозите са отишли при 10 богати страни) и да трупат, по възможност да ограничат износа там, където има заводи на тяхна територия.


Китай в момента прави точно обратното.


На пръв поглед цената, която би платил азиатският гигант за такова поведение, би трябвало да е по-скромна от тази в Западна Европа, въвела строги блокади заради заразата. Не е така. Пекин затваря цели градове, когато установи няколко десетки "привнесени" случаи на коронавирус (страната твърди, че е изкоренила местното му предаване). Китайците отново са призовани да не пътуват за лунната Нова година. Китай ограничи ваксинирането на хората над 60 г. и не е известно как ще бъдат предпазени (особено ако данните за заразените от началото на пандемията са верни - тогава естественият имунитет в тази група е много по-нисък от този на запад).


Работници на първа линия, хора, участващи в приготвянето и доставката на храна и правителствени служители, които пътуват, бяха в началната фаза на ваксиниране (а не най-възрастните, както в Европа, Америка и Близкия изток).

© Associated Press

Работници на първа линия, хора, участващи в приготвянето и доставката на храна и правителствени служители, които пътуват, бяха в началната фаза на ваксиниране (а не най-възрастните, както в Европа, Америка и Близкия изток).


Освен това, ако със сегашната скорост са необходими 4-5 години за ваксиниране, азиатският гигант ще се сблъска с трудности в един нов свят на бариери за непреминалите през имунизацията (например за пътуване). Колективния имунитет ще се забави и от относително по-малката ефективност на китайски ваксини спрямо разработените досега в Русия, Европа и САЩ. Тази на "Синофарм" например е със 79% ефективност, на "Синовак" - с малко над 50 на сто. Новият продукт, ваксина с една доза (подобно на тази на "Джонсън енд Джонсън"), е с 66 на сто.


Битката за Африка


На пръв поглед Китай изпълнява идеала на Световната здравна организация - не пази ревниво ваксините си, а споделя с други държави. При това тази мисия е с подчертано глобален привкус. Докато държави като Камбоджа очаквано купуват или получават дарения на такъв продукт заедно с Тайланд, Малайзия или най-голямата мюсюлманска държава Индонезия (без непременно да разчитат само на "Синофарм", напротив), правят впечатление сключените или оформяните в момента договори на два други континента, където Китай положи много усилия, за да утвърди влиянието си - региони, в които на практика няма конкуренция.


Младото население и малкият капацитет за тестове са сред причините едва 3.5 млн. случая да са регистрирани в над 50-те държави (малко повече, отколкото в Испания), но това са данните от едва 10 млн. теста и то основно в тежко засегнатата Южна Африка и други големи държави като Етиопия, Кения, Нигерия и Уганда. След появата на "южноафриканския вариант" обаче смъртността се увеличава, а с него - и интересът към ваксините.


Африка е договорила доставките на 900 млн. дози - чрез механизма КОВАКС и двустранни сделки - но те ще стигнат за малко над една трета от населението и преговорите продължават. Договорени извън КОВАКС са и западни, и руски (и дори кубински) ваксини, но най-вече китайски. Някои като Нигерия, Кения, Кот д'Ивоар или Сейшелите комбинират договорите със "Синофарм" с тези със западни компании.


Със "Синофарм" преговарят Сенегал (снимката е от религиозен празник в Дакар през октомври), Ботсвана и Демократична република Конго, а в Северна Африка Мароко, Алжир и Египет вече разчитат на десетки милиони договорени дози. За част от тези държави продуктът на "Пфайзер" и "Бионтех" дори не е алтернатива, защото нямат капацитет да го съхраняват на -70 градуса. Още през август президентът Си Цзинпин обеща, че Африка ще е "приоритет" за снабдяване с ваксини.

© Associated Press

Със "Синофарм" преговарят Сенегал (снимката е от религиозен празник в Дакар през октомври), Ботсвана и Демократична република Конго, а в Северна Африка Мароко, Алжир и Египет вече разчитат на десетки милиони договорени дози. За част от тези държави продуктът на "Пфайзер" и "Бионтех" дори не е алтернатива, защото нямат капацитет да го съхраняват на -70 градуса. Още през август президентът Си Цзинпин обеща, че Африка ще е "приоритет" за снабдяване с ваксини.


Повечето държави все още чакат ваксините си. Политическият пиар трудно може да скрие неудобния въпрос "къде са те" - доставките от "Синофарм" се бавят, както закъсняват тези от "Пфайзер" или "Астра Зенека" за Европа. Китайският ангажимент в повече африкански държави, отколкото показват западните компании (но и Русия), обаче вероятно ще затвърди стереотипа сред част от гражданите на континента за богатите, алчни, трупащи ваксини европейци: десетки милиони са ваксинирани, а замисленият в голяма степен за техните страни КОВАКС едва предстои да заработи. В някои африкански държави политиците вече остро нападат Запада - не може да се разчита само на него, Европа лицемерно обещава ваксини, които нито идват бързо, нито ще стигнат за достатъчно голяма част от населението.


"Новата Студена война"


В Латинска Америка картината е по-сложна. На континента има държави от ОИСР, осем страни започнаха кампаниите си, но там все още са поставени едва 3% от всички дози при 15% от всички случаи по света). Чили с над 18 млн. население премина прага от 1 млн. ваксинирани, като разчита основно на дози от водещия си търговски партньор Китай. Перу започна месец и половина покъсно, със стотици хиляди дози от "Синофарм". Бразилия, поставила над 2 млн. (при много по-голямо население) получава доставки от Китай и реши да произвежда руската "Спутник V", която няколко държави като Аржентина и Боливия предпочетоха за начало пред продукта на "Синофарм".


В Бразилия стана скандал, след като губернаорът на Сао Пауло договори договори доставки на "Коронавак" директно с производителя и заобиколи често критичния към китайските ваксини президент Жаир Болсонаро.

© Associated Press

В Бразилия стана скандал, след като губернаорът на Сао Пауло договори договори доставки на "Коронавак" директно с производителя и заобиколи често критичния към китайските ваксини президент Жаир Болсонаро.


От Латинска Америка до Близкия изток и Южна Азия до Източна Европа, все повече държави дават "вот на доверие" на китайските ваксини," се отбелязва в испаноезичната версия на държавен китайски вестник, където изборът на латиноамерикански страни на "Коронавак" се посочва в аргумент на това твърдение.


С други думи, редица латиноамерикански държави са получили ваксини приоритетно от Китай, това могат да кажат и някои близкоизточни, очакват ги много африкански, а други водят преговори - всичко това в момент, когато ваксинирането на самите китайци се забавя все повече. Показалият непознати на запад способности за мобилизация (и дисциплиниране и принуда) азиатски гигант не ускорява, а дори забавя ваксинирането и не спира да заделя за други страни от собствения си капацитет. Политическият анализатор от Аржентина Нелсън Кастро описва ситуацията така:


"За Русия и Китай всичко е геополитика. И науката се използва като част от тази стратегия. Тези държави все още имат визия като за Студената война. Спорът обаче не е същият като преди десетилетия. Идеологическият диспут "за" или "против" комунизма е далеч. "Новата Студена война е търговска и за власт."


Нелсън Кастро,

политически анализатор


От този интерес Африка и Латинска Америка могат само да спечелят, а и осигуряването на ваксини - както и RFI отбелязва - е важен елемент от политическата пропаганда. За Китай обаче има още една голяма награда - в споменатата от държавния китайски вестник Източна Европа.


Повече за китайските ваксини на Балканите и в Източна Европа четете следващата седмица в "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (88)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  Ако изключим грозните думи, като геноцид, по нежните, като редукция, например, все пак трябват и пари.

 2. 2 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1634 Весело

  Защото са комунисти.
  За тях и руснаците е важна Пропагандата собственното население е без значение.
  Да си припомним как ние седяхме на режим при шест реактора и 12000 мегавата инсталирани мощности.
  А и този презрян Долар тази ненужна хартйика също е важна Пущината.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 3. 3 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 645 Неутрално

  И Русия и Китай действат по един и същ начин, явно не могат да се оттърват от комунистическият си манталитет:
  - и на двете държави ваксините са съмнителни - оскъдни и противоречиви данни
  - и двете държави предпочитат да излъскат имиджа си пред света вместо да ваксинират собственото си население
  - и не на последно място - използват изпращането на ваксините за да трупат политически дивиденти в чужди държави

 4. 4 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1450 Неутрално

  Сега им е паднало на комундерите да лапат... А дали ще изпопукат малко китайци не е болка за умиране

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 5. 5 Профил на lout66
  lout66
  Рейтинг: 623 Любопитно

  До коментар [#2] от "dedoliben":
  Парите са всичко , комунистите ги обичат най много особено ако са чужди .
  През комунизмът изнасяхме ток , а населението в България седеше на режим понеже нямаше пари, държавата беше фалирала.
  За Китай това е въпрос на влияние , даже може да ги раздават на кредит за да са сигурни че правителствата ще им се подчиняват .Това се наричало "мека сила " пари или ваксини срещу послушание .
  А е ясно че в Китай никой няма да смее да се оплаче .

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  " От държавите в Европейския съюз само България и Латвия изостават от Китай по брой ваксинирани на 100 души ..."

  Глупости!
  Я питайте Боко! Няма никакво изоставане!
  Нали така, герберчета?

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Сега им е паднало на комундерите да лапат... А дали ще изпопукат малко китайци не е болка за умиране
  —цитат от коментар 4 на venci4

  В Китай има 2 пъти по-малко починали отколкото в България.
  Не като процент от населението, като брой.
  В момента имат 763 активни случая, в България сме 23 315.

 10. 10 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  До коментар [#6] от "dejmos":

  Очаквам нещо за ... уйгурите..
  —цитат от коментар 6 на dejmos


  А за евенките? Да не са станали мнозинство?

 11. 11 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#3] от "Аз":


  И Русия и Китай ...използват изпращането на ваксините за да трупат политически дивиденти в чужди държави
  —цитат от коментар 3 на Аз


  Ваксинна дипломация!

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Весело

  И американците се напиват от кока кола, ама пък вече в Китай бият уйгурите. Не просто школа, епоха е раб.дело.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Държавен капитализъм, Сър! Допълва частната инициатива със силна държавно-партийна намеса. Жертви, ако са нужни. И все пак много малко общо със Северна Корея или Куба. Ако трябва, ще изнасят всички произведени ваксини и ще заложат на останалите антиепидемични мерки, както и правят. Трупат политически капитал, който ще им е нужен, след като противопоставянето със Запада навлезе в очакваната по-остра фаза. При китайския РЗИ-контрол бройката на активните случаи е реална, докато този у нас трябва да се умножи поне по 5. Санитарните ни власти не се и опитват да издирват и карантинират контактни - нямали персонал, вече една година! Ако беше Китай какво щеше да стане?

 14. 14 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2524 Неутрално

  До коментар [#6] от "dejmos":

  Пич, въз основа на какви знания се смяташ за интелектуално светило?
  Дай поне един аргумент.

  "Чуждестранен агент"
 15. 15 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Като направи човек проста сметка се оказва, че има свободни ваксини за над 18000 човека в Бг. Ама кухата тиква на здравния министър му дай само да лае глупости по ТВ. Нито план има нито изпълнение!

 16. 16 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 586 Неутрално

  ама че заглавие. китай има геополитически амбиции на 4 континента, а българия и латвия не. китай е тоталитарна държава, и грижата за собственото население е последна грижа. това ние го знаем от личен опит.

 17. 17 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 635 Неутрално

  И да ваксинират само китайци така или иначе нямат дози за стаден имунитет преди есента или дори идната зима. От друга страна от няколко десетки милиона продадени и раздадени в чужбуна дози тази зима и пролет могат да получат големи дипломатически и пропагандни дивиденти. Избора за ККП е лесен. За Русия е малко по-различно. Там май близо половината население вече е прекарало ковид, така че голяма файда от ваксинация в Русия няма. Малкото налични дози от пропагандната ваксина могат да се използват единствено за извличане на дипломатически дивиденти.

 18. 18 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 635 Неутрално

  В Китай има 2 пъти по-малко починали отколкото в България.
  —цитат от коментар 9 на Virgin


  Интересно как знаеш колко точно са починалите от ковид в Китай?

 19. 19 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Интересно как знаеш колко точно са починалите от ковид в Китай?
  —цитат от коментар 18 на Ехото на Гласът

  Има си сайтове, които дават данните за всяка страна.
  Цяла година се дават линкове към тях във форума.

 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  До коментар [#14] от "putinxujlo":

  Аз съм пътят, истината и животът. Само чрез мен се стига до Отца. :)
  А, за тези които са избрали БАЙДЪНИЗМА .!!? Откачаме вагона и да летят към ТАРТАР , а там индивидуалните права и ХЕДОНИЗМА могат да се сношав...

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  "Защо Китай изостава със собственото си ваксиниране, а е договорил доставката на стотици милиони дози до държави по света, въпреки че собственият му капацитет за производство е ограничен, а целта за имунизация бе занижена?"

  По същите причини по които през 30-те години на ХХ век Сталин изнасяше жито , а украинците умираха от глад. По същите причини по които България по време на социализма изнасяше електроенергия , а ние бяхме на жесток режим на тока. Селата не бяха на режим , защото там изобщо нямаше ток през зимата.

 22. 22 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Любопитно

  Както написах преди известно време, докато ЕС се бори вътре в себе си и помежду си скрито или не, Китайците завладяха Африка и Южна Америка. Когато им светне на зелките от Брюксел ще бъде много късно. (то вече е)

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 23. 23 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  До коментар [#22] от "padrino":

  А бе , мани ги и Европейския Съюз , и Европейците . Сега сме се загрижили за Китай и Китайците . Те са ни приоритет . Е , чети нагоре коментарите . 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4511 Весело

  До коментар [#22] от "padrino":А бе , мани ги и Европейския Съюз , и Европейците . Сега сме се загрижили за Китай и Китайците . Те са ни приоритет . Е , чети нагоре коментарите .
  —цитат от коментар 23 на bxr35608444


  Много правилно, и трябва да бъдат приоритет. Нали се оказа, че немците са най големият им търговски партньор а не Британците както се обясняваше с години. Пък и ЕС нали точно подписа най-голямата си инвеститорска програма ЗА Китай, не за ЕС. Така че си абсолютно прав ЕС се грижи за Китай всеки ден😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Lazar Petrov
  Lazar Petrov
  Рейтинг: 595 Неутрално

  най-големия смях ще падне , като се окаже че руската и китайската ваксини не работят. като гледам Сърбия с по 2000 нови случай на ден май е изтеглила късата клечка.

 26. 26 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  В Европа има над 32 000 000 заразени и над 700 000 починали от Корона Вируса . В половината Европейски страни цари пълен хаос .

  В Китай заразените са 89 763 и загиналите са 4 636 . Властта държи ситуацията под пълен контрол .

  На всичкото отгоре епидемията избухна в Китай като това не даде нито ден за подготовка на Китайските власти , но даде 3 месеца на Европейската Народна Партия да се подготви , които бяха профукани по най - безсрамен начин .

  Но коментаторите на " Дневник " громят Китайската Комунистическа Партия и хвалят Европейската Народна Партия .

  Ум царува , ум робува , ум патки пасе . 27. 27 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 635 Неутрално

  Има си сайтове, които дават данните за всяка страна.
  —цитат от коментар 19 на Virgin


  За сайтовете знам. Не знам защо вярваш на китайските данни в тях.

 28. 28 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1831 Любопитно

  най-големия смях ще падне , като се окаже че руската и китайската ваксини не работят. като гледам Сърбия с по 2000 нови случай на ден май е изтеглила късата клечка.
  —цитат от коментар 25 на Lazar Petrov

  А гледаш ли Израел с по 4 000 нови случая на ден?

 29. 29 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#25] от "Lazar Petrov":

  Руската ваксина е много ефикасна, но само когато се комбинира с "Боярищник"!
  (Или когато се поставя пред икона на Свети Путин!)

 30. 30 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 972 Любопитно

  До коментар [#9] от "Virgin":

  "В Китай има 2 пъти по-малко починали отколкото в България.
  Не като процент от населението, като брой.
  В момента имат 763 активни случая, в България сме 23 315."

  Ти вярваш ли на комунистически власти? Аз, с ръка на сърцето, НЕ!

  В Русия съм! В Русия съм!
 31. 31 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Любопитно

  До коментар [#26] от "bxr35608444":

  Хубав пример давате, но...
  Смъртността в Европа е 2.18%, а в Китай - 5.61%...

  ???

  (По цифрите, които давате!)

 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  Китай е произвел толкова много маски, че се падат средно по 40 за всеки жител на планетата.
  Толкова за великата китайска индустрия.
  Маски или лекарства - изберете сами.
  Не е трудно да се досетим, че ако Китай можеше да произведе повече, щеше да има и за неговите граждани и за света.
  И нека не се залъгваме, че и там имало антиваксъри, че и в Китай някой ще ги пита дали искат ваксини. Колкото ги питаха за маските и за забраните да излизат навън толкова ги питат и за ваксините.

  подпис
 33. 33 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  До коментар [#25] от "Lazar Petrov":


  най-големия смях ще падне , като се окаже че руската и китайската ваксини не работят. като гледам Сърбия с по 2000 нови случай на ден май е изтеглила късата клечка.
  —цитат от коментар 25 на Lazar Petrov


  Е , там е работата , че няма да се окаже . Списание " Lancet " туко тъй не публикува статии потвърждаващи ефективността на дадена ваксина .

  Заразяемостта е паднала от 7999 на ден на 1622 . Смъртността от 69 на ден до 15 .

  Общо досега загинали са 4214 души или 484 души на 1 000 000 души население .

  В Европейската класация Сърбия е на 17 място по брой на заразени и на 23 по починали .

  А по брой на починали на 1 000 000 души население е чак на 38 място .

  На всичкото отгоре и по брой на направени тестове на 1 000 000 души е по - добре от половината Европейски страни

  Така , че вземи ходи на очен лекар или на училище да се научиш да четеш данни , графики и диаграми . 34. 34 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#27] от "Ехото на Гласът":


  [quote#27:"Ехото на Гласът"][/quote]

  А защо пък да вярваме на Американските данни . След като само преди два дни недуразумението Куомо , губернатор на щата Ню Йорк официално призна , че е подправяло данните за броя на умрелите в щата , който управлява .

  Естествено не забрави да обвини и за това Тръмп .

  Оказа , се че Тръмп го е бил по кухата кратуна да лъже и маже за броя на умрелите в Ню Йорк . 35. 35 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Много ясно, ваксинацията не е за борба със заболяването ами за забогатяване на определени хора за сметка на цялото общество. Ако ваксинацията имаше медицинско значение, Англия и Израел отдавна щяха да са махнали локдауните.

  В този смисъл защо китайските биотехнологични компании да не приберат част от парсата хвърляна на вятъра поради масовата истерия. Както виждаме навсякъде решенията се вземат от политици и най-много от коремни хирурзи, които се борят да стават политици. Освен това аз не виждам САЩ да са ваксинирали 20% от населението си преди да изнасят. Какво е по-различен Китай?

 36. 36 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#28] от "Virgin":
  "А гледаш ли Израел с по 4 000 нови случая на ден?"

  Аз специално гледам и то в детайли, защото днес Израел е лабораторията на света.
  Но ти нещо не доглеждаш. В Израел масурестите и мюсюлманите са против ваксините.
  Явно сред тях са тези 4000. Но ако започват да отчитат статистиката по масурести и правоверни ще ги обвинят в расизъм.
  И друго не доглеждаш - хората с две дози са 28.39% към днес. А новите случаи отчетени днас са се заразили поне 10 дни по-рано когато хората с две дози са били 22.58%
  https://ourworldindata.org/covid-vaccinations?country
  Тук има всичко

  подпис
 37. 37 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  До коментар [#31] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Брато много си скаран с математиката . 38. 38 Профил на .
  .
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Китай може и ваксини да произведе, и да си ваксинира населението за нула време, просто такава нужда няма сега. За разлика от останалите, Китай още с появяване на коронавируса започна да строи освен болници още и супермощтни производствени мощности за ваксини. И не само за китайските, то и повечето супстанции за всички ваксино пак от
  китай идат.

 39. 39 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2007 Неутрално

  До коментар [#33] от "bxr35608444":
  "Е , там е работата , че няма да се окаже . Списание " Lancet " туко тъй не публикува статии потвърждаващи ефективността на дадена ваксина . "

  Грешка.
  Списание " Lancet " е списание за наука. Списанията за наука не правят експерименти, не проверяват първичната документация на този който представя данни за експеримент. Редакцията на такива списания оценява публикациите като съобщения за научни постижения.

  подпис
 40. 40 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  До коментар [#39] от "Иван K":


  До коментар [#33] от "bxr35608444":"Е , там е работата , че няма да се окаже . Списание " Lancet " туко тъй не публикува статии потвърждаващи ефективността на дадена ваксина . "Грешка.Списание " Lancet " е списание за наука. Списанията за наука не правят експерименти, не проверяват първичната документация на този който представя данни за експеримент. Редакцията на такива списания оценява публикациите като съобщения за научни постижения.
  —цитат от коментар 39 на Иван K


  Аа , викаш не проверява . Каквото им дадеш това печатат в списанието . И като не проверява защо не вземеш и ти да си публикуваш некой научен труд в него , а ?
  А бе , откъде ви намират такива гении ? 41. 41 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 347 Неутрално

  дам, сещам се как в книгата си за Китай Кисинджър разказва за една среща на комунистическите лидери - Мао заявил, че не го е страх от атомните бомби на Запада - " "Колко бобми ще имат?! И всичките да ги пуснат - какво ще стане? 200-300 милиона китайци да загинат - какво от това - китайската жена ще се мобилизира и за 10 години ще възстанови загубите!" ... на което ген.сек-а на Чехо-Словашката ком.партия плахо възразил "Ама другарю Мао, ние цялата държава сме 14 милиона !?!?" Та и сега така.

  Бай дЪ уей - тази им нова година е една от най-тъжните - милиони работници не ги пускат да се приберат по родните краища, седят в общежитията на заводите - това не се е случвало никога. За китаеца няма нищо по-важно в живота (освен парите де) да се прибере при родителите и семейството си за тяхната си нова година. За това живеят през цялата останала година, затова пестят, за това само мислят.

 42. 42 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#37] от "bxr35608444":

  2+2=22
  Нали?

  Вие ги давате данните! 4636 починали и 89763 заразени, хаиде сега ноплюнчи калема; напъни се (внимавай с напъването) и до довечера да си го сметнал!

 43. 43 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1831 Любопитно

  За сайтовете знам. Не знам защо вярваш на китайските данни в тях.
  —цитат от коментар 27 на Ехото на Гласът


  А на кои данни трябва да вярвам?
  На тези за България трябва ли да вярвам?

 44. 44 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 347 Неутрално

  А гледаш ли Израел с по 4 000 нови случая на ден?
  —цитат от коментар 28 на Virgin


  И като гледаш - к'во виждаш? Заразяването сред критичните възрастови групи е спаднало рязко. Каккто и на тежко-протичащите случаи, както и на нуждата от хоспитализация. Висок остава процента сред масово неспасзващи противо-епидимичните мерски - младежи, реглигиозни общности (ултраортодоксалните групи в част от юдейските общности - 40% от новите случаи). Броят на активните тежко болни в момента е под 1000 души, което не се е случвало никога от началото на пандмеията. Инак си пиши глупости - главно на себе си вредиш и себеподобните :)

 45. 45 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 402 Неутрално


  Общо досега загинали са 4214 души или 484 души на 1 000 000 души население .

  В Европейската класация Сърбия е на 17 място по брой на заразени и на 23 по починали .
  —цитат от коментар 33 на bxr35608444


  Наскоро излезе сръбската статистика за починалите през 2020. Има 13 000 повече от 2019.
  https://publikacije.stat.gov.rs/G2021/Pdf/G20211017.pdf

 46. 46 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1831 Весело

  [quote#44:"frankie...says"][/quote]

  Обясни сега какво е положението в Сърбия!
  Каква е тенденцията там, как са обхванати различните възрастови групи, малцинствата и т.н. и т.н.!

 47. 47 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2416 Весело

  Китай, изглежда, дава своите на света, вместо да ги използва.
  ________________________________________

  Китайците са умни, няма да си ваксинират здрави и млади хора!

  И затова изнасят ваксини на поразия, ама нали уж китайската и руската не ставаха бре?

 48. 48 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 523 Неутрално

  На мен ми се вижда простичък мотива, а именно от две точки:
  - незнаят много за ефективността, както срещу основния щам, така и срещу новите два и тестват навсякъде по света
  - трупат дипломатически точки

 49. 49 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1187 Неутрално  До коментар [#42] от "Tzar Vova Josei-ki":


  До коментар [#37] от "bxr35608444":2+2=22Нали?Вие ги давате данните! 4636 починали и 89763 заразени, хаиде сега ноплюнчи калема; напъни се (внимавай с напъването) и до довечера да си го сметнал!
  —цитат от коментар 42 на Tzar Vova Josei-ki


  Значи дай да се разберем . Аз ги смятам умрелите като процент от броя на населението . И по тоя показател Китай ни смазва отвсякъде .
  Доколкото разбирам ти смяташ умрелите като процент от заразените . По този показател Европа е по - добре от Китай .

  Но има едно , но . И то , е че никой не знае истинския брой на заразените . В Европа данните показват над 32 000 000 обаче никой не знае колко са проболедувалите с леки симптоми , които не са обхванати от статистиката . А освен това и безсимптонните са абсолютно неизвестно число .
  В Китай нещата са още по - зле , защото , когато там беше пикът на епидемията тестове за Корона Вируса въобще не съществуваха .
  Именно , за да избягам от тези неизвестни в уравнението аз изчислявам починалите като процент от населението .
  Ако ти изчисляваш починалите като процент от официално известното число на заразените , то ти формално си прав .

  Надявам се , че съм те разбрал правилно . 50. 50 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 991 Неутрално

  Знаем ги китайците, печалбата е по-важна !!!

 51. 51 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално


  Има си сайтове, които дават данните за всяка страна.
  Цяла година се дават линкове към тях във форума....
  —цитат от коментар 19 на Virgin


  Точно пък информация от китайски сайтове да приемаш на юнашко доверие.. !?

  Аз съм убеден, че китайските ваксини са точно толкова ефикасни, колкото и чудодейните китайски чайчета. Затова и ги изнасят.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До 47:"Dariya Koleva" ....Китайците са умни, няма да си ваксинират здрави и млади хора!..."

  Не виждам защо трябва да ваксинираш вече болен? За да го умориш ли?

 53. 53 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 837 Неутрално

  В ред ли сте? Да сравнявате Китай с България на Боко тиквата. В Китай ваксиниранните са над 30 милиона, в България 500 ПЪТИ по-малко. Заразените в Китай са 90 000 при 160 000 000 теста, В България на сикаджийската мутра - 230 000 заразени. Или ваксинираните в Китай, отнесени към броя на заразените, са над 2000 ПЪТИ повече, отколкото в България.
  —цитат от коментар 8 на bgkurshum


  -Онези дето ги питащ дали са наред, ,,страдат'' само от това как да измислят някакъв проблем на Китай и/или/ Русия, за да си впрегнат ,,красноречието'' от 5-6 /без/словестни речитативи. Нека се опитат/ ама надали/ да осмислят защо в страната, в която е възникнала заразата и са били най дълго подложени на риска, нещата не са по-зле, а са и по-добрте в сравнение с много други. Защо там строят болници за хиляда пациенти за седмица, а и защо не погледнат десетилетната сага с БГдетската болница /дето липсва/. И още -Защо в съседен Виетнам няма епидемия от Ковид 19 и са със само 35 болни, вместо да си чешат клавиатурата с ,,размисли'' за чужди ,,проблеми''.

 54. 54 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1831 Весело

  Точно пък информация от китайски сайтове да приемаш на юнашко доверие.. !?
  —цитат от коментар 51 на historama

  "Worldometer is run by an international team of developers, researchers, and volunteers with the goal of making world statistics available in a thought-provoking and time relevant format to a wide audience around the world. It is published by a small and independent digital media company based in the United States. We have no political, governmental, or corporate affiliation"

 55. 55 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 837 Весело

  До коментар [#40] от "bxr35608444":

  -Такива-та гении се намират най-често у Фор/УРА/ма на Дневник.

 56. 56 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 837 Любопитно

  най-големия смях ще падне , като се окаже че руската и китайската ваксини не работят. като гледам Сърбия с по 2000 нови случай на ден май е изтеглила късата клечка.
  —цитат от коментар 25 на Lazar Petrov


  -А, когато тези руски и/или/ китайски ваксини се одобрят и внесат в ЕС,тогава те ще ли работят или ще продължат да не работят в ЕС. Или твоята ,,констатация- прогноза'' важи само за Сърбия. Колко дъл;го ще се хилиш тогава?

 57. 57 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Рецепта за прилепско суши няма ли да поместите?

 58. 58 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3378 Неутрално

  За комунистически Китай е важно влиянието!Там както и в Индия има един аршин на мислене че дори 5,10,20,50 млн .да погуби вируът ....държавата НЯМА да усети!Докато в Европа или САЩ такова нещо ще е пагубно...Същото е с ваксините...Мислененто на китайци,руснаци е цинично....за такива хората като единица НЯМАТ значение.Важен е пиедестала,пропагандата и влиянието!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 59. 59 Профил на petiopit
  petiopit
  Рейтинг: 456 Неутрално

  За какво да бързат? Ясно им е, че ще се разпространят предимно мутации на вируса които се адаптират към популярните ваксини. Все едно не сме го играли тоя мач 100 пъти. По--добре да изкарат малко кеш.

 60. 60 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  Преброяване на "дивите антикомунисти". Ами добре. Ама от какъв зор бутате и Рашата в този кюп? Да не би Генадий Зюганов, с помощта на Наналното, да е взел властта и да вилнее по света?
  Аман от объркани глави. Аман от надничарско невежество.

 61. 61 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1012 Неутрално

  За какво да бързат? Ясно им е, че ще се разпространят предимно мутации на вируса които се адаптират към популярните ваксини. Все едно не сме го играли тоя мач 100 пъти. По--добре да изкарат малко кеш.
  —цитат от коментар 59 на petiopit


  Ами серсеми по света пълно. Наште не правят изключение. Още със "свинския грип", който също е коронавирус, се разбра, че правенето на ваксини за него е вятър работа, ако наистина се цели защита на населението. Но за търговия е екстра стока.
  Същото нещо се повтаря всяка година с антигрипните ваксини, които, кой знае как, са създадени за все още несъществуващи щамове. Или щамовете са създадени преди ваксините?
  Световните сайбии не крият мераците си да накарат овчедушното население, докарано до на&иране от страх, да се ваксинира три пъти дневно, преди ядене. Въпреки че от "заразените", според местните корифеи, почти умрели, се разболяват 20%, от тях леко боледуват 80%, от останалите умират около 5%, по-малко от сезонен грип. И за такава заплаха вдигат тревога и психози, като че ли върлува чума и холера, взети заедно.
  А ако такива болести дойдат, какво правим? За тях "златни пътеки" няма, защото заболяването е тежко и хората мрат бързо. А сега, от заразените 90% могат да си стоят у дома, но на "златната пътека" струват 22-23 хилядарки. Е, от какъв зор да си гонят стоката? А който е изтеглил късата клечка и е онкоболен, какво е виновна Търговската здравна система за това?

 62. 62 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 332 Неутрално

  комунисти всех стран, жълтури, номенклатура - обединявайте се и пропагандирайте световно една смешна лъжа, за нещо, дето го сътворихте, за да бутнетее света, който мразите от некадърност!

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 63. 63 Профил на frankie...says
  frankie...says
  Рейтинг: 347 Неутрално

  [quote#44:"frankie...says"]
  —цитат от коментар 46 на Virgin
  Обясни сега какво е положението в Сърбия!Каква е тенденцията там, как са обхванати различните възрастови групи, малцинствата и т.н. и т.н.![/quote]

  Ти лъжи по-малко. А аз като имам излишно време ще ти обяснявам :)

 64. 64 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 335 Неутрално

  До коментар [#2] от "dedoliben":

  Абе може и да имаш право, но в модерната търговия има и друг момент :

  Всеки гледа да продаде боклука си първо на другите, и едва след това на собственото си население.
  Само в САЩ и у нас гледат да продадат боклука на собственото население, щото сме две велики нации с дълголетни културни традиции.

  Примерно в Индия да си чул някой гуру да проповядва духовност и спиритуализъм на местното население? Зъб за чене, око за две.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 65. 65 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1337 Неутрално

  През изминалото денонощие в България са се ваксинирали едва 103 души.
  Съотнесено по броя на населението, това означава, че в Китай са се ваксинирали 0.4 души.

 66. 66 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Весело

  До коментар [#57] от "blondofil":...Рецепта за прилепско суши
  >>>Може и за московско пиле на грил:) Една от 4-те версии за възникването на епидемията в Китай беше и за предаване с опаковката на замразени хранителни стоки.
  После се чудя защо преди две седмици китайски източници съобщиха, че били открили следи от вируса на опаковка на замразени руски пилета от Подмосковието.

 67. 67 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#66] от "тулса":

  Даа, всичко лошо идва от варварите извън Поднебесната, а те са еталон за човешки добродетели...

 68. 68 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#51] от "historama":

  И внасят чудодейни илачи като пениси от тигър, рог на носорози, жлъчка на черна мечка, перки от акула или плочки на толкода редкия пенголин например. Е, бракониерите избиват животните, ама пък е в полза на 1/5 от човечеството...

 69. 69 Профил на mudslide
  mudslide
  Рейтинг: 11 Весело


  Ми за какво са им ваксини?В Китай официално няма вирус,никой не намира нови щамове,всичко си работи ,включително и ресторантите така че,ако нещо не вие ясно проблемът е във вашия телевизор.

 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3192 Весело

  До коментар [#67] от "daskal1":...всичко лошо идва от варварите
  >>>>Lo Fan is a term the Chinese used to refer to Americans meant as (Barbarian) due to the lack of patience and discipline
  Гледам филм за Ip Man, където постоянно използват чуждестранни дяволи..Набий го едно хубаво Ип Мен този чуждия дявол:
  Foreign devil is a discriminatory and racist term in Hong Kong for a foreigner...
  L

 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#70] от "тулса":

  Да поразширим речника в тази насока:

  "Other Terms for Foreigners in China

  While laowai is certainly the most common and least threatening, you may hear these other terms uttered in your general vicinity:

  Waiguoren: Waiguoren (pronounced "wai-gwah-rin") simply means "foreign person."
  Meiguoren: Meiguoren (pronounced "may-gwah-rin") is the correct term for American. Relax; mei means beautiful!
  Lao Dongxi: Fortunately not common, lao dongxi (pronounced "laaw-dong-shee") means "silly old fool" and is obviously derogatory.
  Gwai Lo: Gwai lo — with several variations — is a Cantonese word heard more often in Hong Kong or Southern China. The word translates loosely to "foreign devil" or "ghost man." Although the origins were derogatory and negative, the word is often used informally to describe foreign visitors with light skin.
  Sai Yan: Sai yan (pronounced "sigh-yahn") is sometimes used to refer to Western people.
  Guizi: Commonly used, guizi is a centuries-old word for devil in Mandarin Chinese that is often reserved for foreigners. Riben guizi is a Japanese devil (foreigner) while a yang guizi is a Western devil. Other variations include yingguo guizi (English devil) and faguo guizi (French devil)."

 72. 72 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#70] от "тулса":

  И трябва да сме много внимателни с произнасянето ако искаме да впечатлим китайците с някакво учтиво обръщение на местния език. Например "лао" е стар, но и синоним на "истински", оттам "лао уай" буквално е "стар чужденец", при което "стар" е за подсилване на значението "чужденец".
  Например, за мен е опасно да нарека моят приятел, професор Донгже (донгже =учител, демек даскал) "донгши" - "глупак", както е горе в "лао донгши"....

 73. 73 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Пак тенденциозни заглавия.
  Логично е Китайците да дават ваксините си по света. В техен интерес е страните по света по-бързо да излезнат от тази ситуация за да дръпне и тяхната икономика. А в Китай доказаха, че могат да се справят със заболяването и без ваксини. Там не е нужна масова имунизация. Засега се имунизират основно рискови групи.

 74. 74 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1618 Любопитно

  [quote#45:"fec32306340"]Наскоро излезе сръбската статистика за починалите през 2020. Има 13 000 повече от 2019.
  https://publikacije.stat.gov.rs/G2021/Pdf/G20211017.pdf[/quote ]

  Щом в Сърбия през 2020 са умрели +14.000 къмто 2019 и оттях 4.000 са от ковидя, значи 10.000 са умрели от Мерките.

 75. 76 Профил на primumnonnocere
  primumnonnocere
  Рейтинг: 42 Любопитно

  Цифрите за ваксинирани в Китай са фиктивни, за в очите на хората, защото са най-големите производители и износители на ваксини в света!!!

  А те се справят с вируса много по-ефективно и с много по-евтини и ефикасни мерки.

 76. 77 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#56] от "Бенк-Бенк":

  Те не работят, както и английската. Но намаляват броя на тежко заболелите. Работят само американските рнк

 77. 78 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#68] от "daskal1":

  Давал съм го и друг път тоя случай!

  По служба бях три месеца в един китайски град, и редовно ми се налагаше да минавам покрай едно ресторантче! На протоара до входа клетки с различни твари, като в зоопарк!
  И виждаш как клетката с игуани за днес празна; на другия ден, друга тват изчезнала...
  Я котка; я патка...

 78. 79 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#9] от "Virgin":
  В Китай има 2 пъти по-малко починали отколкото в България.
  Не като процент от населението, като брой.
  В момента имат 763 активни случая, в България сме 23 315.
  .........................
  Единственото оправдание за подобна епична наивност от твоя страна е да си под 30г.
  Само идиоти /повтарям ИДИОТИ/ и наивни младежи, невиждали "на живо" комунизъм могат да вярват на КОМУНИСТИчЕСКА ДЪРЖАВА.
  Дано да си млад.

 79. 80 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1029 Весело

  До коментар [#72] от "daskal1":


  Например, за мен е опасно да нарека моят приятел, професор Донгже (донгже =учител, демек даскал) "донгши" - "глупак", както е горе в "лао донгши"....
  —цитат от коментар 72 на daskal1


  Хей, хей!🤣
  Умната!😁
  Толкова ли е малка разликата между китайския "даскал" и китайския "глупак"?

 80. 81 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#80] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Е, не за китайците, но за нас е лесно да оплетем нещата :-)

 81. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#44] от "frankie...says":

  "Висок остава процента сред масово неспасзващи противо-епидимичните мерски - младежи, реглигиозни общности"

  Но в Китай няма "масово неспазващи" противо-епидемичните мерки. Сиреч, спазването на мерките не носи парични приходи, но може да се осребри ... с продажбата на ваксини.
  Грубо казано, ако обикновеният китаец спазва мерките (а той така или иначе ги спазва), то той няма до получи бонус. Но вместо да получи ваксина (за да спре да спазва мерките, които не се търгуват), по-добре е да се изтъргува ваксината. Лично няма да се облагодетелства, но Партията с приходите ще му осигури медицинско лечение (нова болница за седем дни).
  Пък и китаецът не може да избяга от ваксинация. След година, две, четири ще го ваксинират. Не така стоят нещата с ваксинирането на "приятелите на Китай" - за това време могат да се ваксинират с друга ваксина ... и Китай да загуби "приятелството" им.

 82. 83 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 723 Неутрално

  Цифрите за ваксинирани в Китай са фиктивни, за в очите на хората, защото са най-големите производители и износители на ваксини в света!!!А те се справят с вируса много по-ефективно и с много по-евтини и ефикасни мерки.
  —цитат от коментар 76 на deagel2025


  Най-доброто средство срещу КОВИД е разстрелът.
  - Мао Зедонг

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 83. 84 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#9] от "Virgin":

  В Китай затварят всички болни или в болници или в дома им и въоръжени патрули ги дебнат на враатта ,а тук като забранят на някого да излиза ,щото е болен , той прави всичко възможно да скрие ,че е болен ,за да не го карантинират него и семейството му ,губел пари ,а и не можел да стои в къщи ,обикалят всички ,сеят зараза ,а после казват ,че ГЕРБ и ББ са му виновни за хаоса .

 84. 85 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  До коментар [#82] от "wanderer":

  А я накарай местните да се ваксинират ,да видиш какво чудо е ,какви спорове и какви разправии ,коя ваксина каква била , пък колко процента била ефективна ,как щяли да чакат от най хубавата , видиш ли ,правителството им е виновно ,че веднага не е вкарало 20 милиона ваксини ,ама това ,че половината от тях нямат никакви здравни вноски и цели семейства от 20 години не са давали нито един лев здравно осигуряване ,няма значение ,винаги здравната система ,лекарите и правителството им са виновни и им пречат .

 85. 86 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2352 Неутрално

  Най хубавото ,което разбрахме от тази информация е ,че скоро китайците няма да могат да пътуват свободно по света ,поради липса на ваксинационен паспорт ,каквито стават изискванията в нормалния свят за пътуващите .

 86. 87 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#9] от "Virgin":В Китай затварят всички болни или в болници или в дома им и въоръжени патрули ги дебнат на враатта ,а тук като забранят на някого да излиза ,щото е болен , той прави всичко възможно да скрие ,че е болен ,за да не го карантинират него и семейството му ,губел пари ,а и не можел да стои в къщи ,обикалят всички ,сеят зараза ,а после казват ,че ГЕРБ и ББ са му виновни за хаоса .
  —цитат от коментар 84 на edin drugii

  Аз лично 2 дни обикалях болен от КОВИД различни болници, търсейки къде да си направя ПСР тест с направление от личния си лекар.
  И се убедих, че система НЯМА.
  Една година след навлизането на пандемията в България, в една от най-големите болници не ти казват къде мога да си направя тест. В друга болница (университетска) не правели тестове по направления. В трета болница - също, трябвало да си платя. В четвърта ме отпратиха. В пета - правят тестове с направления, но имало административна такса 30 лева. И НИКЪДЕ, НИКЪДЕ няма елементарна информация къде можеш да си направиш ПСР тест.
  Една година не можаха да направят едни надписи. Да не говорим за единна информационна система или приложение за смартфони.
  Вместо това Борисов се тупа по гърдите няколко пъти на ден и пред камерите ни убеждава какво рядко щастие било, че ни управлявал той.

  Това което виждам с кампанията по ваксинирането е още по-голям ХАОС.
  Видяхме хора, които 5 пъти са ходили да си поставят ваксина и са ги връщали.
  Накрая тези хора ще се откажат изобщо от ваксинирането.
  Но Борисов пак се бие по гърдите какво рядко щастие бил.

 87. 88 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#56] от "Бенк-Бенк":Те не работят, както и английската. Но намаляват броя на тежко заболелите. Работят само американските рнк
  —цитат от коментар 77 на rexdog2004


  Абе то Израел ваксинира 53 % от населението си с американските РНК, но пак регистрира по 5 000 новозаразени на ден..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK