Perseverance: Как от тази седмица НАСА ще търси живот в миналото на Марс

Perseverance: Как от тази седмица НАСА ще търси живот в миналото на Марс

© NASA/JPLМарсоходът на НАСА Perseverance ("Постоянство"), който трябва да кацне на Марс на 18 февруари, ще изследва дъното на древно езеро за признаци на живот в миналото на планетата.


Днес на Марс е твърде студено, за да има течна вода на повърхността, а атмосферата пропуска високи нива на радиация, потенциално стерилизирайки горната част на почвата.


Но преди около 3.5 милиарда години течаща вода е издълбала канали, които се виждат и днес, и се е събирала по дъната на кратери. По-плътната атмосфера с повече въглероден диоксид (CO2) е блокирала по-голямата част от вредното лъчение.
Водата е често срещана съставка в биологията, така че изглежда правдоподобно в миналото да е имало живот на Марс.


През 70-те години мисиите Viking проведоха експеримент за търсене на микроби в марсианската почва, но резултатите бяха оценени като неубедителни.


В началото на XXI век на Mars Exploration Rovers беше възложено да "следват водата". Opportunity ("Възможност") и Spirit ("Дух") намериха обширни геоложки доказателства за присъствието на течна вода в миналото.


Марсоходът Curiosity ("Любопитство") откри, че езерото, което някога е запълвало кратера Гейл, където кацна роувърът през 2012 г., може да е било благоприятно за живот. Той също така откри органични (съдържащи въглерод) молекули, които служат като градивни елементи на живота.


Сега марсоходът Perseverance ще изследва подобна среда със специално пригодени инструменти.


Илюстрация как може да е изглеждал кратера Джезъро в миналото

© NASA/JPL

Илюстрация как може да е изглеждал кратера Джезъро в миналото


"Tова е първата мисия на НАСА след Viking, която прави това", каза Кен Уилифорд, заместник-ръководител на научните проекти на мисията, от Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА (JPL) в Пасадена, Калифорния.


"Viking търсеше съществуващ живот - тоест живот, който може би живее на Марс днес. Докато по-новият подход на НАСА е да изследва древна среда, тъй като данните, които имаме, показват, че Марс е бил най-обитаем през първите няколко милиарда години."


Целта на Perseverance е кратерът Джезъро/Йезеро, където признаците на водно минало са дори по-ясни, отколкото тези в кратера Гейл.


Основната задача на марсохода е да извлече проби от марсианската почва и скали. Те ще бъдат запечатани в контейнери и оставени на повърхността. Пробите ще бъдат събрани от друг марсоход, изпратен на по-късна дата, изстреляни в орбита около Марс и доставени на Земята за анализ. Всичко това е част от сътрудничество с Европейската космическа агенция (ЕСА), наречено Mars Sample Return.


Но марсоходът ще направи и много експерименти и научни изследвания на повърхността.Джезъро се отличава с един от най-добре запазените марсиански примери за делта - слоести структури, образувани, когато реките навлизат в открити водни басейни и отлагат скали, пясък и - потенциално - органичен въглерод.


"Има речен канал, който тече от запад, прониквайки през ръба на кратера; и след това точно в кратера, в устието на реката, има тази разгърната красива делта. Нашият план е да кацнем точно пред тази делта и да започнем да проучваме", разказа Уилифорд пред Би Би Си.


Делтата съдържа пясъчни зърна, произхождащи от скали по-нагоре по течението, включително вододел на северозапад.


"Свързващият материал между зърната е много интересен - той записва историята на взаимодействието на водата с този пясък по време на отлагането в делтата, казва Кен Уилифорд. Той осигурява потенциални местообитания за всички организми, живеещи между тези пясъчни зърна."


Джезъро се намира в район, който отдавна е интересен за науката. Той е в западната част на гигантски басейн, наречен Изидис, който съдържа най-силните марсиански признаци за оливин (магнезиево-железен силикат) и карбонатни минерали.


Карбонатите на Земята могат да "заключат" биологични доказателства в своите кристали. Един тип структура, която понякога оцелява дълго време, е строматолитът.


Строматолити, Западна Австралия

© Wikimedia Commons

Строматолити, Западна Австралия


Те се образуват, когато много слоеве бактерии и утайки се натрупват с течение на времето в по-големи структури, понякога с куполни форми. На Земята те се срещат по древни брегови линии, където слънчевата светлина и водата са в изобилие.


Преди милиарди години брегът на Джезъро е бил точно такова място, където строматолитите могат да се образуват - и да се запазят. Perseverance ще изследва богатия на карбонати пръстен на басейна със своите научни инструменти, за да види дали са били образувани такива структури.


Инструментът, наречен Sherlock, ще снима интересни скали и ще създава подробна карта на наличните минерали. След това друг инструмент, наречен Pixl, ще даде на учените подробния химичен състав на същата област.


Езерото Салда в Турция е добър аналог как може да е изглеждал брега на Джезъро в миналото

© NASA/JPL

Езерото Салда в Турция е добър аналог как може да е изглеждал брега на Джезъро в миналото


В рамките на този набор от данни учените ще търсят концентрации на биологично важни елементи, минерали и молекули - включително органични вещества. По-специално, концентрации във форми, които потенциално предполагат съществуването на действащ биологичен процес.


Събирането на много видове доказателства е жизненоважно; само визуалните идентификации няма да бъдат достатъчни, за да убедят учените в биологичен произход, като се има предвид високите изисквания към твърденията за извънземен живот. Находките вероятно ще бъдат описани първоначално само като потенциални "биоподписи" (потенциални следи от живот), докато скалите бъдат изпратени на Земята за анализ.


"Слоевете на строматолитите са склонни да бъдат неправилни и набръчкани, както бихте очаквали за куп микроби, живеещи един върху друг. Цялото това нещо може да се вкамени по начин, който е видим дори за камерите. Но когато виждаме такива форми и може би единият слой има различна химия от следващия, но има някакъв повтарящ се модел или установим органична материя, концентрирана в определени слоеве - това са най-добрите биоподписи, които може да се надяваме да намерим", обяснява Уилифорд.


За да се подготвят за мисията през 2019 г., учените отиват в Австралия, за да се запознаят с изкопаемите строматолити, образували се преди 3.48 милиарда години в региона Пилбара.След проучване на пода на кратера марсоходът ще се отправи нагоре към ръба. Скалните ядра, взети тук, когато се анализират на Земята, могат да дадат възрастта на удара, който е издълбал кратера, и максималната възраст за езерото.


Има и друга причина да се изследва ръбът на кратера. Когато голям космически обект се удари в скали, съдържащи вода, огромната енергия може да създаде хидротермални системи, в които горещата вода циркулира през скалите. Горещата вода разтваря минералите от скалите, които осигуряват необходимите съставки за живота.


"Ако това се е случило, това би било първата обитаема среда в кратера", смята Уилифорд. Доказателствата - заедно с признаци на всеки живот, който колонизира околната среда - може да са запазени по ръба.


Фосил на строматолит от Уайоминг, САЩ

© Wikimedia Commons

Фосил на строматолит от Уайоминг, САЩ


Настоящият сценарий на мисията предвижда марсоходът да посети и близкия североизточен регион Сиртис, макар учените да признават, че това е "амбициозна цел".


Сиртис е по-древен дори от Джезъро и също така предполага наличието на открити карбонати по повърхността, които може да са се образували по различен начин от тези в кратера.


Ако до края на тази мисия не са се появили признаци от минал живот, търсенето няма да приключи. Фокусът ще се насочи към пробите от почва и скали в очакване на доставката им на Земята.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 282 Неутрално

  НАСА търси под вола теле докато 0.5 милиона американци са бездомни и помощите им се бавят. Два пъти толкова се очаква да бъдат изхвърлени на улицата защото не могат да си плащат наемите.

  На това му се вика на гол г..з чифте пищови.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 2. 2 Профил на fantomas
  fantomas
  Рейтинг: 596 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  Според теб дори една от най-богатите страни на света не може да си позволи космически изследвания?

 3. 3 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  Върви в Русия, там тези въпроси са "решени".

 4. 4 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  Тъй де, защо да измислим начин да удължим живота до 200 години, като можем да изхарчим тези средства, за да нахраним всички бездомни за два месеца :)))

  Бездомни винаги ще има, щото не се решават корените на проблема, а просто се хвърлят пари по него с надеждата, че сам ще се реши :))) Все едно да даваш пари на наркоман, които обещава, че ще спре да ползва наркотици :)))

  Знам, че звучи коравосърдечно, но вие сърдечните не сте решили проблема със съчувствие досега и не сте разбрали, че не всичко се решава с пари :))) По здравословно е да им се осигури начин да изкарат тези пари и сами да се изкарат от дъното :)))

 5. 5 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":Тъй де, защо да измислим начин да удължим живота до 200 години, като можем да изхарчим тези средства, за да нахраним всички бездомни за два месеца :)))Бездомни винаги ще има, щото не се решават корените на проблема, а просто се хвърлят пари по него с надеждата, че сам ще се реши :))) Все едно да даваш пари на наркоман, които обещава, че ще спре да ползва наркотици :)))Знам, че звучи коравосърдечно, но вие сърдечните не сте решили проблема със съчувствие досега и не сте разбрали, че не всичко се решава с пари :))) По здравословно е да им се осигури начин да изкарат тези пари и сами да се изкарат от дъното :)))
  —цитат от коментар 4 на Ramon Asvalda


  Къде казах че трябва да се дават пари на бездомните? Казах че НАСА харчи пари които САЩ няма за неща които не и трябват.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 6. 6 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1424 Весело

  До коментар [#2] от "fantomas":

  Заради такива хора, дето спират прогреса, ще бъдем затрити от тази планета изведнъж като динозаврите, щото не сме измислили как да пътуваме в космоса все още :)))

  Та голям смисъл ще има, че си помогнал на бедните, когато земята е огнена топка от магма, а човечеството прах :)))))

 7. 7 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":Според теб дори една от най-богатите страни на света не може да си позволи космически изследвания?
  —цитат от коментар 2 на fantomas


  Според мен САЩ отдавна не е една от най богатите страни на света.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 8. 8 Профил на Gustav Mahlerov Vienski
  Gustav Mahlerov Vienski
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#5] от "radelmarfx":
  Да се приема развитието на науката, като харчене на пари е адски остаряло разбиране - да кажем от 16 век...

  "Науката - производителна сила" - този слоган от комунистическото минало показва, че даже и те са разбирали, ЧЕ НАУУКАТА ДАВА ПАРИ, А НЕ ВЗИМА....

 9. 9 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 669 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  Вие май не разбирате същността на прогреса.

 10. 10 Профил на ZEN
  ZEN
  Рейтинг: 302 Неутрално

  В същото време, Пу.т*кин заглушава GPS около новата си дача.
  Найс, а?

 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#5] от "radelmarfx":

  Колега ето такива "мислители" като Вас са палили кладите под учените през средновековието.Явно не ви достига капацитет за да разделите НАУКАТА от всекидневните си тегоби!Това че нямате какво да ядете не значи че всички в света мислят само за наденици,мастика и чалга.А на НАСА не я жалете !От 40 години почти само те правят наука в далечният космос!Вие си гладайте какво е сътвори "Уралваганзаводмаш".....Благодаря НЕ ми отговаряйте!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 12. 12 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 692 Гневно

  ще открият изсъхнало кравешко...

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  Освен македонци, друго няма да намерят на Марс учените от НАСА! :)

  Комунистите са виновни!
 15. 15 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Пост #1 измести дискусията.
  Успех на мисията.

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2741 Неутрално

  Не виждам каква е идеята да научим дали някога е имало живот на Марс. Как може да бъде затрит животът на една плането го виждаме и на Земята.

 17. 17 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4060 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":Вие май не разбирате същността на прогреса.
  —цитат от коментар 9 на Hristo Daskalov


  Много добре разбира същността на прогреса , но сега се прави на улав , щото не му отърва да каже добра дума за Америка. Ако марсоходът Perseverance беше руски, щеше да възхвалява руската наука и техника. Не му обръщай внимание.

 18. 18 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#12] от "georgi_ww":

  и то е нещо !

 19. 19 Профил на smotlixx
  smotlixx
  Рейтинг: 627 Неутрално

  "Кратера Джезъро" всъщност се чете Йезеро, но ние от журналистите на Дневник много и не очакваме.

 20. 20 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  Според мен САЩ отдавна не е една от най богатите страни на света.
  —цитат от коментар 7 на radelmarfx

  След Бай Пън със сигурност! Където стъпи социалист трева йок 😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 21. 21 Профил на ial
  ial
  Рейтинг: 482 Неутрално

  Дано кацне успешно на Марс Perseverance, че тая работа не е като да разходиш 20-годишния Голф до мола.
  Ако да, ще сме съвременници и на първия марсолет.

 22. 22 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1341 Весело

  Аз се придържам към теорията, че докато маймуните в Африка са ставали хора, извънземните са посяли някъде в Европа семката на съвременния човек в първобитна форма, и сега наблюдават коя група как се развива.. Някои са все още по дърветата, други джиткат роботчета на Марс 😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 23. 23 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  НАСА търси под вола теле докато 0.5 милиона американци са бездомни и помощите им се бавят. Два пъти толкова се очаква да бъдат изхвърлени на улицата защото не могат да си плащат наемите. На това му се вика на гол г..з чифте пищови.
  —цитат от коментар 1 на radelmarfx


  На това му се вика " Русия е безпомощна в космическите изследвания, дайте да я защитим, като оплюем можещата Америка".
  Да очакваме ли нашествие американски мигранти с лодки и салове през Беринговия проток към Русия??? Няма начин да не тръгнат!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 24. 24 Профил на Българин Бг
  Българин Бг
  Рейтинг: 691 Неутрално

  НАСА търси под вола теле докато 0.5 милиона американци са бездомни и помощите им се бавят. Два пъти толкова се очаква да бъдат изхвърлени на улицата защото не могат да си плащат наемите. На това му се вика на гол г..з чифте пищови.
  —цитат от коментар 1 на radelmarfx


  Тези пари, които се дават за мисията да не би да изчезват в космоса? Нали огромна част отиват за заплати на хора по веригата - инженери, физици, производители на компонентите на марсохода и т.н.

 25. 25 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Весело

  До коментар [#1] от "radelmarfx":Вие май не разбирате същността на прогреса.
  —цитат от коментар 9 на Hristo Daskalov


  Разбира го той - партийни събрания, скандиране на лозунги, ръкопляскане и той да е на трибуната с главните "другари". Това е прогрес! Другото е отвличане на вниманието на трудовите маси от прогреса.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 26. 26 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1499 Весело

  До коментар [#6] от "Ramon Asvalda":

  Ами седни и мисли как ще ходим до космоса. То ако ставаше с ходене, веднага ставам от креслото и тръгвам. За беля и с безцелно мислене, а и с каквото и да е мислене, също не става, защото ако само мислиш без да действаш, умиргаш като всеизвестната гладна кокошка. :D

  мурзилка
 27. 27 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1499 Весело

  Интересното е, че в реалността още няма кацане, обаче в статията, се говори в сегашно време, все едно вече се е случило. Може и да е грешка в превода, а може и автора да е пътешественик във времето.

  мурзилка
 28. 28 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Весело

  До коментар [#11] от "Willy Messerschmitt": "Вие си гладайте какво е сътвори "Уралваганзаводмаш".....Благодаря НЕ ми отговаряйте!"

  Не ги подценявай руснаците! Направиха Фобос грунт да отиде на Фобос, но той отиде на океанското дъно. Почти са готови! Сега само трябва да направят една дълбоководна подводница и тя директо ще отиде на Фобос.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 29. 29 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#13] от "radelmarfx":

  харчат или не, в резултат имат най-добрите университети в света и то с голяма разлика. ако не можеш да разбереш, колко е важно да имаш най-качественото образование на планетата не мога да помогна

 30. 30 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 660 Весело

  Ще намерят някакви "артефакти", които ще бъдат представени като пособия на древни инки, или индианци, а макЕдонците ке докажат следи от доспехи на "техния" Александър Велики, не и съмнявам!.. 😉 😀😀😀

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 31. 31 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Няма какво да търсят, нека питат македонците. Те са първите марсианци дошли на земята, нищо че няма доказателства. Те така си знаят.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 32. 32 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 909 Весело

  НАСА търси под вола теле докато 0.5 милиона американци са бездомни и помощите им се бавят. Два пъти толкова се очаква да бъдат изхвърлени на улицата защото не могат да си плащат наемите. На това му се вика на гол г..з чифте пищови.
  —цитат от коментар 1 на radelmarfx  То не е на магарето работа.Затова цял свят се натиска нататък...
  Мурзиляк.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  Аман вече с тази вода!
  Изглежда мисълта че човечеството е само във Вселената е непоносима за нас? Вероятно живота е много рядко явление а разумът още повече!

  klimentm
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 909 Разстроено

  [quote#5:"radelmarfx"][/quote]Къде казах че трябва да се дават пари на бездомните? Казах че НАСА харчи пари които САЩ няма за неща които не и трябват.

  И как реши,че ги няма?Щото явно ги има.Ако зависеше от теб каруцата щеше да е най-бързото нещо на света...

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3310 Весело

  До коментар [#27] от "Маршалов":

  Пиши за тов Рогозин който обеща на расияните заводи на Луната до 2025 и телепортация до 2050 гг!

  klimentm
 38. 38 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  "Кратера Джезъро" всъщност се чете Йезеро, но ние от журналистите на Дневник много и не очакваме.
  —цитат от коментар 19 на smotlixx


  Да, и на мен ми стана любопитно кой е нарекъл този кратер "Езеро"?

 39. 39 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 305 Неутрално

  ще открият изсъхнало кравешко...
  —цитат от коментар 12 на georgi_ww


  ====================
  Ванка уже бил там???

 40. 40 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#32] от "Димитър Димитров":Я покажи как цял свят се натиска? Ама конкретни снимки как 7.7 милиарда сме се наредили на опашка на границата на ФАЩ.
  —цитат от коментар 35 на Маршалов


  Това ли успя да ти роди мозъчето?Сиромах,няма да вземеш надник с тия глупотевини...

 41. 41 Профил на cheburashka
  cheburashka
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#38] от "evpetra":

  Ами те са писали хората, че и линк са сложили, ама кой да чете https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/07/30/4096430_dotam_i_obratno_ezeroto_na_mars_kudeto_triabva_da/

  I am a dinosaur - somebody's diggin' my bones !
 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Любопитно

  Гледах много интересно предаване за това кацане, в което "ровърът" ще бъде спуснат с въжета и процесът ще бъде филмиран с обикновена камера купена от магазините за 400 долара. Решението, критикувано в началото се оказа много интересно заради "огледа" на терена. Плюс това ровърът ще има и свой малък дрон за "разузнаване" на пътя и избягване на големи препятствия.
  https://mars.nasa.gov/mars2020/

 43. 43 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5818 Любопитно

  До коментар [#38] от "evpetra":

  Това е град в Босна. На него е наречен кратерът.

  До руските мурзилки: Викинг, Патфайндър, Спирит, Опортюнити, Кюриосити, Инсайд, сега Пърсъвиърънс - ето ЧАСТ от апаратите, които НАСА изпрати на Марс. Дайте да видим ведомството на Рогозин какво е успяло да прати там? Поне една машинка има ли?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 44. 44 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2331 Весело

  Тези от НАСА, наистина е русофоби бе!

  "Чуждестранен агент"
 45. 45 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2331 Весело

  Москва. 15 февруари. 2021 INTERFAX.RU

  - Русия заема не повече от 1,5% от световната космическа икономика, каза Сергей Басков, академик на Руската академия по космонавтика "Циолковски."

  Юра, прости ни!

  "Чуждестранен агент"
 46. 46 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  //0.5 милиона американци са бездомни и помощите им се бавят//
  =============
  60% от рашнята кензат във външни тоалетни (ако има какво), ама си имат Роскосмос, даже батути за изстрелване,,,,щото за 30г. една площатка не могат да направят...
  https://www.youtube.com/watch?v=usGD2yKelts

 47. 47 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  //0.5 милиона американци са бездомни и помощите им се бавят//
  =============
  60% от рашнята кензат във външни тоалетни (ако има какво), ама си имат Роскосмос, даже батути за изстрелване,,,,щото за 30г. една площатка не могат да направят...
  https://www.youtube.com/watch?v=usGD2yKelts

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Русия пък купува поддръжници в цял свят. Пари, хвърлени на вятъра.

 49. 49 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1499 Весело

  До коментар [#40] от "Димитър Димитров":

  Ти първо кажи колко ти плащат, ако си заслужава, може и аз да стана платен трол. Сега съм безплатен. Ако се печели над 2к чисто, може дори да зарежа бачкаторството :D

  мурзилка
 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4164 Весело

  До коментар [#43] от "Незнайко в Слънчевия град":

  По-точно селото "Йезеро" в Босня-Херцеговина, население около 500 души, а цялото селище е има-няма 1,200 души.
  В НАСА решили, че така честват славянските езици, но мисля че има и политическа съставляваща ...

 51. 51 Профил на lividum
  lividum
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#44] от "putinxujlo":

  Това беше преди SpaceX да им вземе превозите.

 52. 52 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#38] от "evpetra":Ами те са писали хората, че и линк са сложили, ама кой да чете https://www.dnevnik.bg/sviat/2020/07/30/4096430_dotam_i_obratno_ezeroto_na_mars_kudeto_triabva_da/
  —цитат от коментар 41 на cheburashka


  Благодаря за линка. Ето информацията, свързана с името на езерото: "Учените от НАСА смятат, че кратерът с ширина 45 км е бил дъно на езеро преди 3.5 млрд. години - името Jezero идва от славянската дума за "езеро".
  Беше ми много полезна, досега не знаех, че "езеро" е славянска дума. Моят въпрос беше: кой е дал това име на езерото? Ще съм Ви благодарна за отговора.

 53. 53 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  След време и тук , така разни инопланетяни ще търсят живот, но ще попадат само на фосили от фили и фоби, дето насират всяка тема с еднообразните си тъпни.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 54. 54 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#43] от "Незнайко в Слънчевия град":

  "Това е град в Босна. На него е наречен кратерът."

  Но защо?

 55. 55 Профил на cheburashka
  cheburashka
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#52] от "evpetra":

  ОК. Малките кратери на Марс (под 50 км) се наименоват на градове на Земята, като това би трябвало да е без някаква специфична връзка, а случайно от предварително избран списък. Освен в специфични случаи - ако кратерът е място за кацане, или, както е в случая с Джезъро - има характерни черти - бил е езеро в миналото. Имената се дават/одобряват от International Astronomical Union (IAU)

  I am a dinosaur - somebody's diggin' my bones !
 56. 56 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Успех, ще гледам кацането този четвъртък!

  Това е много важна и вълнуваща мисия. И то, дори, само заради факта, че има проби за откриване на живот. Когато Викинг преди 40 години направи подобен опит, той бе положителен! Марс и Земята обменят тонове скали помежду си, процесът е продължил милиарди години, съвсем е възможно на тези скали да е имало микроскопични пътници, които са оцелели по пътя. Все пак, микроби бяха открити на външните повърхности на Международната Космическа Станция, в откритият космос.

  Успех, Кюриозити вече кацна през 2012-та използвайки тази технология, Небесен Кран, и най- големият свръхзвуков парашут правен някога, пожелавам и на Пърси да успее.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 57. 57 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#38] от "evpetra":Това е град в Босна. На него е наречен кратерът. До руските мурзилки: Викинг, Патфайндър, Спирит, Опортюнити, Кюриосити, Инсайд, сега Пърсъвиърънс - ето ЧАСТ от апаратите, които НАСА изпрати на Марс. Дайте да видим ведомството на Рогозин какво е успяло да прати там? Поне една машинка има ли?
  —цитат от коментар 43 на Незнайко в Слънчевия град


  Има.Фобос-грунт.Ама го пратиха да изследва миграцията на скумрията...

 58. 58 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2985 Весело

  До коментар [#43] от "Незнайко в Слънчевия град":
  До коментар [#57] от "Димитър Димитров":

  То, преди Фобос Грунт, имаше и Марс 95, който пък, остави едно радиоактивно петно, катастрофирайки в Андите! Всичко е без-аналогово в Аналоговая, те форумните каскети и ушанки си знаят!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 59. 59 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 909 Весело

  До коментар [#40] от "Димитър Димитров":Ти първо кажи колко ти плащат, ако си заслужава, може и аз да стана платен трол. Сега съм безплатен. Ако се печели над 2к чисто, може дори да зарежа бачкаторството :D
  —цитат от коментар 49 на Маршалов


  Нищо не ми плащат за съжаление.Ако плащаха щеше да бъде уин-уин-хем ми плащат хем се подигравам на мурзилките като теб :)

 60. 60 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2985 Весело

  Ти първо кажи колко ти плащат, ако си заслужава, може и аз да стана платен трол. Сега съм безплатен. Ако се печели над 2к чисто, може дори да зарежа бачкаторството :D
  —цитат от коментар 49 на Маршалов


  Нискоквалифициран си, и природно отлюспен. Големите пари не стават за такива като тебе, стой си при рублите и им се радвай, нямаш друг избор! 😂🤣

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 61. 61 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx"://0.5 милиона американци са бездомни и помощите им се бавят//=============60% от рашнята кензат във външни тоалетни (ако има какво), ама си имат Роскосмос, даже батути за изстрелване,,,,щото за 30г. една площатка не могат да направят...https://www.youtube.com/watch?v=usGD2yKelts
  —цитат от коментар 46 на LudLustrator


  Каква площадка за изстрелване?! Те за царчето дворец не могат да направят повече от 10 години! Построили го и той мухлясал отвътре целия. Сега вътре всичко е изкъртено до тухла и бетон и ще го правят отново. Путин ще умре преди да му направят двореца. Като не успяха да го направят за дворец, ще го ползва за гробница. Само да не изпревари строителите с тия темпове на строителство.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 63. 63 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  До коментар [#40] от "Димитър Димитров":Ти първо кажи колко ти плащат, ако си заслужава, може и аз да стана платен трол. Сега съм безплатен. Ако се печели над 2к чисто, може дори да зарежа бачкаторството :D
  —цитат от коментар 49 на Маршалов


  Бачкай си. Дано там се справяш по-добре, че като трол ще умреш от глад.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 64. 64 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#55] от "cheburashka":

  Аха, намерих информация: https://www.jpl.nasa.gov/news/nasa-mars-mission-connects-with-bosnian-town .
  Благодаря за отговора!

 65. 65 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Не знам дали знаете, но Пърси носи със себе си:

  1. Първият вертолет, който ще лети на друга планета.

  2. МОКСИ, експеримет, който ще добива кислород от атмосферата на Марс с помоща на електричество от ровъра.

  3. Ровърът ще събира интересни проби от скалите и почвата и ще ги слага в специални изолирани съдове. Друг ровър, наречен Fetch, произведен от ЕКА ще събира тези проби и ще ги доставя до специален апарат, който ще бъде изстрелян от Марс на ракета на Нортроп Груман и който ще кацне след 2 години обратно на Земята с пробите.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 66. 66 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4373 Неутрално

  Страхотно! Успех на мисията!

 67. 67 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Весело

  НАСА търси под вола теле докато 0.5 милиона американци са бездомни и помощите им се бавят. Два пъти толкова се очаква да бъдат изхвърлени на улицата защото не могат да си плащат наемите. На това му се вика на гол г..з чифте пищови.
  —цитат от коментар 1 на radelmarfx

  А "Роскосмос" дори това не прави ами изследва морското дъно...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 68. 68 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Весело

  До коментар [#38] от "evpetra":Това е град в Босна. На него е наречен кратерът. До руските мурзилки: Викинг, Патфайндър, Спирит, Опортюнити, Кюриосити, Инсайд, сега Пърсъвиърънс - ето ЧАСТ от апаратите, които НАСА изпрати на Марс. Дайте да видим ведомството на Рогозин какво е успяло да прати там? Поне една машинка има ли?
  —цитат от коментар 43 на Незнайко в Слънчевия град


  За къв да пращат машинки на Марс? Нали още миналия век онази девочка, Алиса, откри пещерата дето живели тутексите...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 69. 69 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  До коментар [#67] от "gost22":

  Морското дъно има по благоприятни условия за живот и океаните имат площ колкото няколко Марс-а

  мурзилка
 70. 70 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#1] от "radelmarfx":

  Абсолютно! Рентабилност и полза нулева от нвестициите им.

 71. 71 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#34] от "klimentm":

  Аааа! 😀 Точно! 😀 😀 😀

 72. 72 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1897 Разстроено

  До коментар [#67] от "gost22":Морското дъно има по благоприятни условия за живот и океаните имат площ колкото няколко Марс-а
  —цитат от коментар 69 на Маршалов


  В статия за мисия до Марс, ти обясняваш как било нормално руските марсоходи да отиват на дъното на морето... щото там било имало повече живот. Абе, за трол, всичко си е точно, ама дори не е смешно вече.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 73. 73 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#65] от "Realist":

  Е, и? Файда? За мен, за теб, за човечеството? С какво ще е полезно това? Да не говорим, че се надяват оная дупка на Марс да е езеро. Чудят се за какво са се хванат, че са си измислят мисии, за да не умрат от глад в НАСА.

 74. 74 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2985 Весело

  До коментар [#73] от "lcx54698210":

  За мен е полезно, каскет, за теб не знам, всяка година, дарявам на НАСА. За човечеството също е полезно, защото ЗНАНИЕТО винаги е било полезно, не е била полезна, ТЪПОТАТА и гаювската ПРОСТОТИЯ.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 75. 75 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2985 Неутрално

  Преди 400 години, сигурно е имало такива които са казвали колко безполезно е да се финансират мисиите на Христофор Колумб и на Фернандо Магелан?

  Този апарат на НАСА прелетя цял океан от 200 милиона километра за да отиде до друг свят, и този четвъртък, дано успее успешно намали скоростта си от 35 000 километра в час да 0 и да кацне успешно на повърхноста на този Нов Свят!

  Пожелавам успех на тази историческа мисия от полза на цялото човечество!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 76. 76 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2985 Весело

  До коментар [#56] от "Realist":

  "Марс и Земята обменят тонове скали помежду си, процесът е продължил милиарди години"

  Не знам дали знаете, но първият изкуствен спътник на Земята е люк, използван от персонала за зареждане и оглед на върха на една от първите атомни бомби избухнали под земята. 4 сантиметра дебел метален люк с над 4 тона цимент между люка и бомбата. Бомбата изпарява цимента, люка отлита в космоса. Никой не знае обаче дали люка не се е изпарил от високата енергия при съпротивлението на атмосферата при полета в космоса, или е излетял извън орбитата на Земята. Люка е излетял със скорост 200 000 километра в час, 54 километра в секунда, 6 пъти скоростта на избягване от повърхността на Земята.

  https://www.youtube.com/watch?v=NSeL5c65v-g

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 77. 77 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#74] от "Realist":

  Ми е, тъпа путка съм, аз кацам само на Bruno Mars! Какъв живот кипи там! От капките му пот живея!

 78. 78 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#74] от "Realist":

  Аз като съм им дарявала акъл, не са ми плащали! Значи са използвачи неблагодарни! На теб щом ти е толкова акъла, дарявай им!

 79. 79 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#76] от "Realist":
  Да си поговорим за спътниците ли искаш? Марс ми е естествения спътник от години. На един вайб сме си, както се казва. Ти твоя намери ли го в живота. Щото от НАСА се правят на разсеяни за моя и за финансирането ми.

 80. 80 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 42 Неутрално

  До коментар [#75] от "Realist":

  А преди четвъртък, гледай *Космически чистачи" 2021 корейски филм.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK