ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Данък "Величие" - Русия похарчила стотици милиарди за геостратегически проекти

Данък "Величие" - Русия похарчила стотици милиарди за геостратегически проекти

© Associated PressОткакто Владимир Путин е на власт, Русия е вложила в "геополитически спецоперации" внушителната сума 609 милиарда долара. При това по-голямата част от тях се падат на годините, в които бяха високи цените на горивата и суровините, съставляващи основна част от износа на страната.


Оценката е на московското издание "Новая газета", което повдига и въпроса дали Москва ще се върне някога към харчене с подобен размах, след като мнозина анализатори от години посочват, че е прехвърлен пикът на търсене на петрол.


Парите са дадени за подпомагане на приятелски настроени режими и за мегапроекти, които се смятат за политически, тъй като икономическата логика сочи, че те едва ли ще се изплатят някога.

 • С въпросните 46 трилиона рубли можеше да се построят 15 хиляди нови болници, дава сравнение авторът. Вместо това "нефтената рента" е изтекла в чужбина - около 1 трилион долара, "паркирани" в офшорни сметки, и още над 600 млрд. долара за външна политика, която в крайна сметка докара Русия до международни санкции и практически я лиши от истински съюзници.

Най-голям дял - 271 млрд. долара, се падат на подпомагането на лоялни на Кремъл държави. Две от тях заемат почти целия обем и това са Беларус и Украйна (до 2014 г.).
Режимът на Александър Лукашенко е струвал на руските данъкоплатци над 109 млрд. лв., изчислява изданието. Около 100 млрд. от тях са в отстъпката за горивата, които Русия продава на Минск, а останалите са държавни кредити.


Данък "Величие" - Русия похарчила стотици милиарди за геостратегически проекти

© Associated Press


Управлявалите в Киев до конфликта с Русия заради анексирането на Крим и подкрепата на сепаратистите в Донбас са стрували също над 100 млрд. долара по думите на самите власти в Москва. Конкретните факти обаче са засекретени.


Цената за непризнатите проруски "републики" в бившия СССР - Донецка и Луганска в Украйна, Абхазия и Южна Осетия в Грузия, както и Приднестровието в Молдова, е около 32 млрд. долара. Това е безплатен ток и газ за предприятията, пенсии за жителите и "изобщо там всичко се доставя за сметка на руските данъкоплатци", казва Михаил Крутихин от консултантската компания RusEnergy. Не е известно колко струва руската подкрепа за конфликта в Източна Украйна, защото са засекретени данните за цените на министерството на отбраната за храни, гориво-смазочни материали, боеприпаси, оборудване, казва анализаторът Александър Голц.


Извън постсъветското пространство две държави се открояват като основни ползватели на руски геополитически разходи - Венецуела (над 20 млрд. долара за последните 10 години, но част от тях са възстановени с тайна търговия с петрол) и Сирия (поне 4.72 млрд. долара, но в действителност вероятно много повече, защото само руската военна операция в подкрепа на Башар Асад струва 3.2 млрд. по оценки на опозиционната партия "Яблоко" и реално може би 1.5 пъти повече, защото в тази сума не са включени самолетните полети и въздушният превоз от Русия плюс 1 млрд. долара за възстановяване на страната).


Най-типичният инструмент на тази подкрепа са дотациите за петрол и газ. Беларус например е получавала до миналата година отстъпка от 35 - 50 процента от средната цена на руския газ за Европа, казва Алексей Гривач от Фонда за национална енергийна сигурност. Ползата от безмитния руски нефт за тази страна е около 1.5-2 млрд. долара. Същото бе в Украйна до 2014 г. - само за 5 години тя е спестила 17 млрд. долара от газови доставки, 18.5 млрд. долара глоби от това, че не взима минималните договорени количества, и 3 млрд. долара задължения по кредити.


8 януари 2020 г. - официалното откриване на "Турски поток".

© Associated Press

8 януари 2020 г. - официалното откриване на "Турски поток".


"Нова газета" отделя в специална категория големите енергийни проекти - 224 млрд. долара, от които само газопроводите "Силата на Сибир" (към Китай), "Северен поток 2" (към Германия) и "Турски поток" (към Турция) струват 133.4 млрд. долара. Подобни проекти са политически мотивирани, а на първо място парите отиват в джобовете на изпълнителите им.


"Газпром" понякога започва политизирани - или не съвсем - и абсолютно нетърговски проекти за газопроводи, след което договорите за строителството им се разпределят между т.нар. приятелски компании", разказва Михаил Крутихин. "Те чудовищно увеличават сметките и бюджета, от което получават сръхпечалба."


Друга област, открояваща се с политически амбиции, е ядрената енергетика. За строителството на 21 блока в чужбина, по които вече има подписани договори, Русия е отделила на "Росатом" 92 млрд. долара. Това са средства, които се отпускат с идея, че ще се намери инвеститор в АЕЦ, но често се оказва, че финансирането до 90% от стойността става за сметка на експортни кредити с ниски лихви, пише изданието.


Последната категория в рейтинга на "Новая газета" е опрощаването на държавни дългове - общо 116 млрд. долара за последните 20 години. От тях 20 млрд. долара са на африкански страни (отпускани основно за покупка на руско оръжие) и рекордните 37 млрд. долара - на Куба, идващи предимно от времената на бившия СССР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK