Мнозина европейци искат ваксина, но не и тази на "Астра Зенека"

Мнозина европейци искат ваксина, но не и тази на "Астра Зенека"

© Associated PressГолям брой европейци искат да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, но не просто с която и да е ваксина.


На фона на доставките този месец на дози от ваксината на "Астра Зенека" в държавите от Европейския съюз, заедно с дози от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", до които вече има достъп, някои хора изразяват несъгласието си да им бъде поставена ваксина, за която смятат, основателно или не, че е второ качество.


Полша започна да ваксинира учителите в петък с ваксината на "Астра Зенека", като някои изразиха резервите си към това, че ще им бъде поставена ваксина, която смятат за по-малко ефективна от останалите.
Евелина Янковска, директорка на начално училище и гимназия във Вилановски район, намиращ се в южната част на Варшава, заяви, че никой в нейното училище не проявява ентусиазъм към ваксинирането с ваксината на "Астра Зенека", въпреки че много хора са се записали за ваксиниране заради желанието си да получат поне някаква защита срещу вируса, който обърка живота им и учебните занятия на учениците им.


"Все още се страхувам повече от болестта, отколкото от ваксината на "Астра Зенека", изтъкна Янковска, която се е заразила с COVID-19 през ноември и е преминала през бавен процес на възстановяване.


"Астра Зенека", англо-шведска компания, разработи ваксината си съвместно с Оксфордския университет. Макар регулаторните органи в над 50 страни, включително и службата на Европейския съюз за лекарствата, да одобриха широката й употреба, тя привлече повече критики от други ваксини заради опасения, свързани с тестването й.


Няколко европейски държави препоръчаха ваксината да бъде поставяна само на хора на възраст под 65 години, а други страни посъветваха тя да бъде поставяна само на хора на възраст под 55 години, тъй като при тестовете е била поставяна на относително малък брой по-възрастни хора.


Изпълнителният директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио прие критиките, но заяви, че регулаторните органи са проверили данните и са потвърдили, че ваксината е сигурна и ефективна. Има недостиг на предлагането на ваксини срещу COVID-19, заяви той, а ваксината на "Астра Зенека" гарантира високи нива на защита срещу сериозно боледуване, което е най-важният показател в борбата с вируса, който отне живота на над 2.3 милиона души по целия свят.


"Перфектна ли е? Не, не е перфектна, но е страхотна. Ще спасим живота на хиляди хора и това е причината да идваме всеки ден на работа."


Паскал Сорио,

главен изпълнителен директор на "Астра Зенека"


Световната здравна организация заяви, че ваксината на "Астра Зенека" е ефективна на 63 процента при предотвратяването на симптомите на COVID-19 след поставянето на две дози. По-нисък процент в сравнение с 95-те процента ефективност на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", но експертите съветват подобни сравнения да не бъдат правени, тъй като тестовете са били правени по различно време и при различни условия. Освен това, и трите ваксини са се проявили като изключително ефективни при предотвратяването на сериозните болестни симптоми и на смъртните случаи.


"Ако ви предложат одобрена ваксина, приемете я. Потвърдено е, че всичките са сигурни. Ваксините са средството, с което светът ще се върне към някаква форма на нормалност", заяви Питър Пайът, директор на Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина.


Френският президент Еманюел Макрон предизвика недоволството на учените миналия месец, като нарече ваксината на "Астра Зенека" "почти неефективна" за хората на възраст над 65 години. Макрон направи това изявление часове преди Европейската агенция за лекарствата да одобри ваксината и да потвърди, че тя може да бъде поставяна на пълнолетни от всякакви възрасти, включително и на тези на възраст над 65 години. Тези, които разкритикуваха Макрон, заявиха, че изявлението му е било безотговорно и е насърчило


скептицизма по отношение на ваксините.


Френският здравен министър Оливие Веран, който е на 40 години, заяви миналата седмица, че ще си постави ваксината на "Астра Зенека", за да демонстрира увереността на правителството, че тя е ефективна за хора на възраст под 65 години.


Към проблемите на "Астра Зенека" се прибавиха критиките на Европейския съюз за недостиг на доставките, липсата на одобрение на ваксината в САЩ и предварителни изследвания, които повдигнаха въпроса дали ваксината е ефективна срещу южноафриканската разновидност на COVID-19. Ваксината на "Астра Зенека" обаче се ползва с предимството, че е по-евтина и че може да бъде съхранявана при хладилни температури, а не при далеч по-ниските температури, необходими за ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".


В Кипър здравният министър Константинос Йоану предупреди, че изборът на една ваксина пред друга може да забави кампанията по ваксиниране, като се вземат предвид ограничените доставки от "Пфайзер" и "Модерна", които се очакват през идните седмици, и отбеляза, че "и трите ваксини драстично намаляват броя на приетите в болница и на смъртните случаи".


Въпреки това, в Полша, Испания и Италия някои професионални организации се оплакаха, че членовете им не искат да бъдат ваксинирани с ваксината на "Астра Зенека", като са заявили, че ги третират като по-малко важни от групите, ваксинирани с ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".


Полицейските обединения в Испания изразиха резервите си по отношение на решението на правителството полицаите, военните, пожарникарите и учителите да бъдат ваксинирани с ваксината на "Астра Зенека".


Някои италиански лекари в частния сектор отказват да бъдат ваксинирани с ваксината на "Астра Зенека", като казват, че искат да им бъдат поставени ваксини на "Пфайзер" и "Модерна", с които се ваксинират и лекарите от системата на общественото здравеопазване.


"Не съм против ваксината на "Астра Зенека". За здравните работници обаче, които са изложени на риск от заразяване, трябва да се прилага същата стратегия за ваксиниране, както за всички, и не следва да бъде допускана дискриминация", казва доктор Паоло Мецана, пластичен хирург от Рим, който е помощник-администратор на група във "Фейсбук" на лекари на частна практика. Те публикуваха отказа си да бъдат ваксинирани с ваксината на "Астра Зенека", след като ваксинирането започна тази седмица.


В Полша правителството обяви по-рано този месец, че планираната доставка на над един милион дози от ваксината на "Астра Зенека" означава, че учителите могат да бъдат ваксинирани по-рано, защото


ваксината няма да бъде поставяна на по-възрастни хора.


Вместо да изрази задоволство обаче, лидерът на един от основните учителски синдикати Славомир Бронярз, разкритикува употребата на ваксината, като изявленията му, на свой ред, бяха разкритикувани от учени и от правителството.


Михал Дворчик, който ръководи кампанията на правителството за ваксиниране срещу коронавирус, изрази съжалението си от факта, че "някои безотговорни политици и синдикати се опитват да изплашат учителите и да създадат тревоги, като разпространяват невярна информация за ваксината на "Астра Зенека".


Въпреки това, сред учителите, които от години са в конфликт с правителството заради ниските заплати и непопулярните реформи, се установиха съмнения.


Патриция Свистовска, която е преподавател във втори клас в училище във Варшава, се е записала за ваксиниране с ваксината на "Астра Зенека" въпреки страховете и объркването.

"Мисля, че учителите са третирани по-зле и това е ваксината, която ни се предлага. Те не ни предложиха ваксините, с които се ваксинират лекарите и другите професионални групи. Дезориентирана съм и не се чувствам добре по този въпрос. Заплащането ни е по-ниско и това е още един пример за това как ни показват къде ни е мястото", казва 39-годишната Свистовска.


В Италия лидерът на един от полицейските синдикати, Стефано Паолани, заяви, че ако полицаите имат усещане, че са ваксинирани с по-малко ефективна ваксина по служебна линия, могат да откажат да бъдат ваксинирани и да изчакат да бъдат ваксинирани с друга ваксина заедно с останалата част от населението. Това би провалило стратегията за по-бързо ваксиниране на максимално голям брой хора от рискови групи.
Някои професионални организации се възползват от възможността да се ваксинират с ваксината на "Астра Зенека" без да се оплакват и като изразяват благодарността си да получат някаква форма на защита.


Доктор Арана Патрикарка, 52-годишна италианска зъболекарка, която в четвъртък бе ваксинирана с ваксината на "Астра Зенека", заяви, че това е "страхотна възможност и много се радвам, че го направих". Директорката на предучилищно заведение във Варшава, Агнешка Грабовска, също изрази радостта си, че в петък е била ваксинирана с ваксината на "Астра Зенека".


"Облекчението е голямо. Цяла година чаках този момент", каза 48-годишната Грабовска, като сподели, че е била изтощена от една година на пандемия. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK