Мнозина европейци искат ваксина, но не и тази на "Астра Зенека"

Мнозина европейци искат ваксина, но не и тази на "Астра Зенека"

© Associated PressГолям брой европейци искат да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, но не просто с която и да е ваксина.


На фона на доставките този месец на дози от ваксината на "Астра Зенека" в държавите от Европейския съюз, заедно с дози от ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", до които вече има достъп, някои хора изразяват несъгласието си да им бъде поставена ваксина, за която смятат, основателно или не, че е второ качество.


Полша започна да ваксинира учителите в петък с ваксината на "Астра Зенека", като някои изразиха резервите си към това, че ще им бъде поставена ваксина, която смятат за по-малко ефективна от останалите.
Евелина Янковска, директорка на начално училище и гимназия във Вилановски район, намиращ се в южната част на Варшава, заяви, че никой в нейното училище не проявява ентусиазъм към ваксинирането с ваксината на "Астра Зенека", въпреки че много хора са се записали за ваксиниране заради желанието си да получат поне някаква защита срещу вируса, който обърка живота им и учебните занятия на учениците им.


"Все още се страхувам повече от болестта, отколкото от ваксината на "Астра Зенека", изтъкна Янковска, която се е заразила с COVID-19 през ноември и е преминала през бавен процес на възстановяване.


"Астра Зенека", англо-шведска компания, разработи ваксината си съвместно с Оксфордския университет. Макар регулаторните органи в над 50 страни, включително и службата на Европейския съюз за лекарствата, да одобриха широката й употреба, тя привлече повече критики от други ваксини заради опасения, свързани с тестването й.


Няколко европейски държави препоръчаха ваксината да бъде поставяна само на хора на възраст под 65 години, а други страни посъветваха тя да бъде поставяна само на хора на възраст под 55 години, тъй като при тестовете е била поставяна на относително малък брой по-възрастни хора.


Изпълнителният директор на "Астра Зенека" Паскал Сорио прие критиките, но заяви, че регулаторните органи са проверили данните и са потвърдили, че ваксината е сигурна и ефективна. Има недостиг на предлагането на ваксини срещу COVID-19, заяви той, а ваксината на "Астра Зенека" гарантира високи нива на защита срещу сериозно боледуване, което е най-важният показател в борбата с вируса, който отне живота на над 2.3 милиона души по целия свят.


"Перфектна ли е? Не, не е перфектна, но е страхотна. Ще спасим живота на хиляди хора и това е причината да идваме всеки ден на работа."


Паскал Сорио,

главен изпълнителен директор на "Астра Зенека"


Световната здравна организация заяви, че ваксината на "Астра Зенека" е ефективна на 63 процента при предотвратяването на симптомите на COVID-19 след поставянето на две дози. По-нисък процент в сравнение с 95-те процента ефективност на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна", но експертите съветват подобни сравнения да не бъдат правени, тъй като тестовете са били правени по различно време и при различни условия. Освен това, и трите ваксини са се проявили като изключително ефективни при предотвратяването на сериозните болестни симптоми и на смъртните случаи.


"Ако ви предложат одобрена ваксина, приемете я. Потвърдено е, че всичките са сигурни. Ваксините са средството, с което светът ще се върне към някаква форма на нормалност", заяви Питър Пайът, директор на Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина.


Френският президент Еманюел Макрон предизвика недоволството на учените миналия месец, като нарече ваксината на "Астра Зенека" "почти неефективна" за хората на възраст над 65 години. Макрон направи това изявление часове преди Европейската агенция за лекарствата да одобри ваксината и да потвърди, че тя може да бъде поставяна на пълнолетни от всякакви възрасти, включително и на тези на възраст над 65 години. Тези, които разкритикуваха Макрон, заявиха, че изявлението му е било безотговорно и е насърчило


скептицизма по отношение на ваксините.


Френският здравен министър Оливие Веран, който е на 40 години, заяви миналата седмица, че ще си постави ваксината на "Астра Зенека", за да демонстрира увереността на правителството, че тя е ефективна за хора на възраст под 65 години.


Към проблемите на "Астра Зенека" се прибавиха критиките на Европейския съюз за недостиг на доставките, липсата на одобрение на ваксината в САЩ и предварителни изследвания, които повдигнаха въпроса дали ваксината е ефективна срещу южноафриканската разновидност на COVID-19. Ваксината на "Астра Зенека" обаче се ползва с предимството, че е по-евтина и че може да бъде съхранявана при хладилни температури, а не при далеч по-ниските температури, необходими за ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".


В Кипър здравният министър Константинос Йоану предупреди, че изборът на една ваксина пред друга може да забави кампанията по ваксиниране, като се вземат предвид ограничените доставки от "Пфайзер" и "Модерна", които се очакват през идните седмици, и отбеляза, че "и трите ваксини драстично намаляват броя на приетите в болница и на смъртните случаи".


Въпреки това, в Полша, Испания и Италия някои професионални организации се оплакаха, че членовете им не искат да бъдат ваксинирани с ваксината на "Астра Зенека", като са заявили, че ги третират като по-малко важни от групите, ваксинирани с ваксините на "Пфайзер" и "Модерна".


Полицейските обединения в Испания изразиха резервите си по отношение на решението на правителството полицаите, военните, пожарникарите и учителите да бъдат ваксинирани с ваксината на "Астра Зенека".


Някои италиански лекари в частния сектор отказват да бъдат ваксинирани с ваксината на "Астра Зенека", като казват, че искат да им бъдат поставени ваксини на "Пфайзер" и "Модерна", с които се ваксинират и лекарите от системата на общественото здравеопазване.


"Не съм против ваксината на "Астра Зенека". За здравните работници обаче, които са изложени на риск от заразяване, трябва да се прилага същата стратегия за ваксиниране, както за всички, и не следва да бъде допускана дискриминация", казва доктор Паоло Мецана, пластичен хирург от Рим, който е помощник-администратор на група във "Фейсбук" на лекари на частна практика. Те публикуваха отказа си да бъдат ваксинирани с ваксината на "Астра Зенека", след като ваксинирането започна тази седмица.


В Полша правителството обяви по-рано този месец, че планираната доставка на над един милион дози от ваксината на "Астра Зенека" означава, че учителите могат да бъдат ваксинирани по-рано, защото


ваксината няма да бъде поставяна на по-възрастни хора.


Вместо да изрази задоволство обаче, лидерът на един от основните учителски синдикати Славомир Бронярз, разкритикува употребата на ваксината, като изявленията му, на свой ред, бяха разкритикувани от учени и от правителството.


Михал Дворчик, който ръководи кампанията на правителството за ваксиниране срещу коронавирус, изрази съжалението си от факта, че "някои безотговорни политици и синдикати се опитват да изплашат учителите и да създадат тревоги, като разпространяват невярна информация за ваксината на "Астра Зенека".


Въпреки това, сред учителите, които от години са в конфликт с правителството заради ниските заплати и непопулярните реформи, се установиха съмнения.


Патриция Свистовска, която е преподавател във втори клас в училище във Варшава, се е записала за ваксиниране с ваксината на "Астра Зенека" въпреки страховете и объркването.

"Мисля, че учителите са третирани по-зле и това е ваксината, която ни се предлага. Те не ни предложиха ваксините, с които се ваксинират лекарите и другите професионални групи. Дезориентирана съм и не се чувствам добре по този въпрос. Заплащането ни е по-ниско и това е още един пример за това как ни показват къде ни е мястото", казва 39-годишната Свистовска.


В Италия лидерът на един от полицейските синдикати, Стефано Паолани, заяви, че ако полицаите имат усещане, че са ваксинирани с по-малко ефективна ваксина по служебна линия, могат да откажат да бъдат ваксинирани и да изчакат да бъдат ваксинирани с друга ваксина заедно с останалата част от населението. Това би провалило стратегията за по-бързо ваксиниране на максимално голям брой хора от рискови групи.
Някои професионални организации се възползват от възможността да се ваксинират с ваксината на "Астра Зенека" без да се оплакват и като изразяват благодарността си да получат някаква форма на защита.


Доктор Арана Патрикарка, 52-годишна италианска зъболекарка, която в четвъртък бе ваксинирана с ваксината на "Астра Зенека", заяви, че това е "страхотна възможност и много се радвам, че го направих". Директорката на предучилищно заведение във Варшава, Агнешка Грабовска, също изрази радостта си, че в петък е била ваксинирана с ваксината на "Астра Зенека".


"Облекчението е голямо. Цяла година чаках този момент", каза 48-годишната Грабовска, като сподели, че е била изтощена от една година на пандемия. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (85)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Удрииии! Удри по ваксината, удри по поляците, после пак по ваксината и пак по поляците. Така се гради съюз за илядо години.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 949 Неутрално  В Азербайджан официално са започнали да тестват двойно ваксиниране с две различни векторни ваксини . Първа фаза с " Астра Зенека " и втора фаза със " Спутник Ви " . 4. 4 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Ако нямаше интернет със сигурност по-малко глупости щяха да се пишат и разпространяват!

  Машини прости, народ неук.
 5. 5 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#2] от "radelmarfx":

  Аман от фалшиви новини и конспиративни теории!

 6. 6 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  А не можеше ли, вместо само да интервюираме полски учителки (от правилните), да цитираме и какво е казал Ги Ферхофщад за работата на ЕК?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 7. 7 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Весело

  "която смятат за по-малко ефективна от останалите"

  Това не е мнение. Това е факт (както пише по-долу в статията):

  "Световната здравна организация заяви, че ваксината на "Астра Зенека" е ефективна на 63 процента при предотвратяването на симптомите на COVID-19 след поставянето на две дози. По-нисък процент в сравнение с 95-те процента ефективност на ваксините на "Пфайзер" и "Модерна"

  Вярно, че ваксината на "Астра Зенека" е по-добре от никаква!

 8. 8 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 1230 Весело

  В Азербайджан официално са започнали да тестват двойно ваксиниране с две различни векторни ваксини . Първа фаза с " Астра Зенека " и втора фаза със " Спутник Ви " .
  —цитат от коментар 3 на bxr35608444


  Aзърбайджан е олицетворение на прогреса и световен пример за подражание.

  Да чуем сега в Демократична Република Конго какво са започнали официално.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 9. 9 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#2] от "radelmarfx":

  Запри са

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 10. 10 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Колкото и да се опитват да замажат положението, се оказа че АстраЗенека са пуснали куца ваксина.

 11. 11 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#2] от "radelmarfx":Аман от фалшиви новини и конспиративни теории!
  —цитат от коментар 5 на plamen_b


  Пламенчо, от кога Блумберг е фалшива новина? Или ЕССР вече и това измислихте

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-16/norway-vaccine-fatalities-among-people-75-and-older-rise-to-29

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 12. 12 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4094 Весело

  Ясно е едно , че докато се решат подобни въпроси , доцент Мангъров ще излезе прав , че всички ще го прекарат , с или без ваксини......

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3835 Неутрално

  До коментар [#10] от "bpcorp":

  По скоро пусна 5 пъти по евтина ваксина....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  До коментар [#11] от "radelmarfx":

  Има огромна разлика между "The findings have prompted Norway to suggest that Covid-19 vaccines may be too risky for the very old and terminally ill" и "В Норвегия убихте 53 човека в старчески домове" (същото население, сред което от естествена смърт умирали 400 човека на ден).

 15. 15 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Ясно е едно , че докато се решат подобни въпроси , доцент Мангъров ще излезе прав , че всички ще го прекарат , с или без ваксини......
  —цитат от коментар 12 на Николай Бучков


  Дребна подробност е, че ако всички го прекараме без да се ваксинираме ще умрат още поне към 20-30 хиляди човека. Ама поне няма да се притесняват, че може да им се отключи автоимунно заболяване след 20-30 години заради ваксината!

 16. 16 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#11] от "radelmarfx":Има огромна разлика между "The findings have prompted Norway to suggest that Covid-19 vaccines may be too risky for the very old and terminally ill" и "В Норвегия убихте 53 човека в старчески домове" (същото население, сред което от естествена смърт умирали 400 човека на ден).
  —цитат от коментар 14 на plamen_b


  Въпроса е кой контролира новините нали. За Чикатило се разбра чак 1995 година когато излезе на яве колко неща са били покривани от бившия режим. Норвежките соц болници едва ли ще тръгнат да тръбят че трепят пациентите си с ваксини. Но като се сетиш че двама канадски граждани съдиха преди години същата тая Норвежка соц система да си върнат трите насилствено отнети деца, почваш да се чудиш на кой да вярваш.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Весело

  Ясно е едно , че докато се решат подобни въпроси , доцент Мангъров ще излезе прав , че всички ще го прекарат , с или без ваксини......
  —цитат от коментар 12 на Николай Бучков


  Ако не сте сигурни за отговорите на "подобни въпроси", ето още един факт: сред 600.000 ваксинирани в Израел с ваксината на Пфайзър е имало 94% по-малко заразени в сравнение с 600.000 неваксинирани на същата възраст и в същото здравословно състояние:

  https://www.bbc.com/news/health-56069460

  Още едно потвърждение на резултатите от тестовете на ваксините въз основа на коите те бяха одобрени.

 18. 18 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1371 Весело

  До коментар [#9] от "дерибеев": Апокалипсис афтер ваксиниране!!! Познавам доста хора дето ги набодоха(включително жената с “Модерна”) и никой не е дал фира(Тнх гад)до сега!

 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Не щат Астра Зенека, не щат Спутник, не щат китайско... Българско не щат ли, ала парацетамакс?

 20. 20 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2690 Неутрално

  Какво има всеки ден да се дъвче , освен ако не искаме да разтворим ВИНАТА. Герболяка не решава въпросите на българите , а участва в някакви вътрешни разправии за пари между различни кланове на групи ,които вече са извън Европа !

 21. 21 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1371 Неутрално
 22. 22 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2389 Весело

  "Мнозина европейци искат ваксина, но не и тази на "Астра Зенека" "

  Спокойно! Отнася се само за европейци, ама ние европейци ли сме, я...
  63% била ефектиеността на Астра-та...
  Че малко ли е? Ехееей... Още четири и квалифицирано мнозинство си има раздрънканата Астра!

 23. 23 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Весело

  До коментар [#9] от "дерибеев": Апокалипсис афтер ваксиниране!!! Познавам доста хора дето ги набодоха(включително жената с “Модерна”) и никой не е дал фира(Тнх гад)до сега!
  —цитат от коментар 18 на angeles


  "Модерна" ваксинираха всичките си служители и членове на борда на директорите, заедно с членовете на техните домакинства... Човек само може да им завижда :-)

  След ваксинацията има повишена температура и болки където е поставена. Има и много рядко силни алергични реакции (поради което ваксинираните остават 15-тина минути след ваксинирането в пункта, където да им бият анти-алергични инжекции ако се наложи). Това е разумна цена за прекратяване на пандемията, безопасно отваряне на икономиката и училищата@

 24. 24 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  "Перфектна ли е? Не, не е перфектна, но е страхотна. Ще спасим живота на хиляди хора и това е причината да идваме всеки ден на работа."

  :::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
  Лошо , непремерено , необмислено изказване !
  Как ще изполваш ''хиляди хора'' , като най-вероятно ще пуснат на пазара милиони единици ваксина ????!!!!!!

 25. 25 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1748 Разстроено

  До коментар [#19] от "ivanpopov": “ https://mobile.frognews.bg/article/211104/
  —цитат от коментар 21 на angeles


  Проф. Чорбанов: "Позитивен резултат при ваксиниране може да помогне на хората като мен, които се съмняват, да се ваксинират"

  Толкова за българската наука, която обещава да разработи прототип на ваксина 1,5 години по-късно от другите.

 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2323 Неутрално

  Абе тия що не вярват на науката? Ваксината е одобрена и изпитана, какво се съмняват? :):)

 27. 27 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#23] от "plamen_b":

  Пилците при ваксиниране се броят след 2 до 5 г. казва науката.

 28. 28 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2389 Весело

  На внимание на администратора!
  Преди десетина години, можеше да се види, кой точно "е несъгласен с теб"😉, и ти е кликнал минус!
  Защо не възстановите това, и изкарате от анонимност, щатните "кликачи" на минуси!
  Re:...[#22]! Докато е "оценил" негативно моя пост, кликача е нацвъкал минуси на всички несъгласни с "правата линия на Боко"!

 29. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#27] от "Хелиана":

  А умрелите от корона се броят всеки ден. И досега са над 20 хиляди. Дано не се наложи да проверите лично кое е по-опасно - корона или ваксина.

 30. 30 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 322 Разстроено

  еий каква пропаганда.... медийте са не 4-та власт, а 4-та напаст....
  Повече от ясно че Астра Зенека, дори да не е толкова ефективна, колкото останалите, реално е многократно по-добре от нищо...
  Но след такава медийна атака - голяма част от хората, особено не високо интелигентната част, смята, че това е пълен боклук и няма да се ваксинира...
  Браво на медиите - удължават с години пандемията! Вероятно са горди от себе си...

 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  Не щат Астра Зенека, не щат Спутник, не щат китайско... Българско не щат ли, ала парацетамакс?
  —цитат от коментар 19 на ivanpopov


  За спутника и китайското не бързай -- нищо не е писано в статията, пък и утре може пак да започнат с руската ваксина, дето Борел я търси в Москва, Меркел щяла да я произвежда в Десау и т.н. Придържай се към задачата за днес и утре да не забравиш да провериш дали не е сменена.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Ми то като пишат разни ПР статии така ще е. Астра Зенека в една доза е най-безопасното за сега от достъпните у нас ваксини. Важното е защитата от тежките форми, че ще кашляш 2 дни това не е болка за умиране.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4222 Любопитно

  Тези които решат, че искат да се ваксинират би трябвало да имат свободата да избират производителя на ваксината. Ако няма в наличност тази която желаят, тогава няма да се ваксинират и ще чакат докато тя дойде.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  До коментар [#14] от "plamen_b":

  То и в България умират около 300 човека на денонощие от различни заболявания и нещастни случаи. Ама все жертвите от ковид казват. За останалите - нито дума. И това, ако не е всяване на паника!

 36. 36 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#29] от "m17":

  Умрелите от короната над 80% примерно са с наднормено тегло и съпътстващи заболявания като диабет и сърдечносъдови. Ако човечеството беше вложило тази енергия за постигане на един здравословен начин на живот, щяхме да имаме средство против короната с 80% ефективност и 0% странични ефекти. Но не, по този въпрос не е предприета и минимална стъпчица, дори при децата, които сега формират навиците си. Много по-важно е към милионите хапчета и ваксини да се абонираме за още една.

 37. 37 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#33] от "Моа Преател Тайпи":

  Нищо не сме копирали, то тия неща така не стават, просто съвместим процесор и толко. И не само той а цела серия разработват нашите, не е копиране щото такава технология тогава и нямаме.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3762 Неутрално

  А, като се сетя каква реклама, какво чудо беше преди стеневреме! Що се съмняват пустите му европейци?

 40. 40 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2854 Неутрално

  наче, питах, дали имаш представа ние как копираме 6502, ква е историята? ко слочайно знаеш?
  —цитат от коментар 33 на Моа Преател Тайпи


  Тва къде империалистите копираха Правец-82, за да го пуснат като Епъл ли? Ми не знам. Оги Дойнов пък се спомина, както и други, които ще да са знаели.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Бре, всички тролове били лекари, и не какви да е а вирусолози...100% найс, както казва Бастун Бей!!!

 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2653 Неутрално

  Ако първоначалните тестове на Астра Зенека са правени в Южна Африка, а там има много хора, срещали се с аденовирусът от шимпанзе(вектор на Астра Зенека) то няма как да получат имунитет. С много по-голяма вероятност човешкият аденовирус - вектор на Спутник-5 е познат на имунната система на хората и няма да може да проникне и да създаде имунитет за К-19.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 50. 50 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#33] от "Моа Преател Тайпи":

  // дали имаш представа ние как копираме 6502, ква е историята? ко слочайно знаеш?//
  ===============
  К'во имаше да се копира, ако си виждал каталог на Интел там можеше да видиш чиповете за пълно производство на Персонален компютър, с изключение на БИОС_а.
  ----------------------
  А много преди пичите въшки наречени ПК, ние произвеждахме PDP8/11...СМ4, и сериите на IBM 360....и как ще го копираш като на чиповете които бяха конвенционални пишеше IBM някакъв си номер!!!

 51. 51 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#33] от "Моа Преател Тайпи":

  // дали имаш представа ние как копираме 6502, ква е историята? ко слочайно знаеш?//
  ===============
  К'во имаше да се копира, ако си виждал каталог на Интел там можеше да видиш чиповете за пълно производство на Персонален компютър, с изключение на БИОС_а.
  ----------------------
  А много преди пичите въшки наречени ПК, ние произвеждахме PDP8/11...СМ4, и сериите на IBM 360....и как ще го копираш като на чиповете които бяха конвенционални пишеше IBM някакъв си номер!!!

 52. 52
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3185 Неутрално

  "...гарантира високи нива на защита срещу сериозно боледуване...."

  Явно не е ефективна, но пък е много, много, много политкоректна. Лошота е, че не я щат.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 56. 56 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 521 Неутрално

  За сметка на това,българските калинки поръчаха най-много от ваксината на "Астра"!Пак изтеглихме късата клечка,нЕли?!

 57. 57 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Аз пък единствено ваксината на "Астра-Зенека" бих си сложил. Ако въобще някой ме пита и имам избор...

 58. 58 Профил на LudLustrator
  LudLustrator
  Рейтинг: 640 Неутрално

  До коментар [#55] от "Моа Преател Тайпи":

  Тайпани, мислех те за разбирач, ама не си PDP11(PDP8 беше 12 битов), е дядото на 16 бит. персонални компютри, за разлика от IBM mainframe, които се наричаха канални машини (за всеки контролер имаше отделен канал), то при pdp-11, беше обща шина, на тази архитектура е и 16 бт. ПК....просто при 16 бт. ПК беше използвана средна и висока степен на интеграция на чиповете, докато при pdp-11, само АУ_то беше средна интеграция.....и затова pdp-11, от шкаф се превърна в кутия...и да не забравяме за измисленият Бил Гейц!!!!

 59. 59 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#36] от "Хелиана":

  Да, абсолютно сте права че 80% са хора с диабет, наднормено тегло или други метаболитни разстройства. Както и че средната възраст на починалите е по-висока от средната преживяемост в България. Но тези статистики едва ли ще ви вълнуват, когато умрат ваши близки, които биха поживели още доста без този вирус. И не разбирам защо трябва да се противопоставя здравословния начин на живот и ваксината - никаква диета няма да ви спаси от болестите за които трябва ваксина - ДЦП,морбили,менингит,дифтерит, коклюш, туберкулоза, хепатит А,Б са тежки инфекциозни заболявания които са довеждали до смъртта на над 30% от децата в миналото. Същото е и с короната с тази разлика че атакува възрастни и не е чак толкова смъртононосна като изброените инфекции. Но е достатъчно смъртоносна да отнесе 20 хиляди българи за 1 година (допълнително към нормалните 100 хиляди починали от други причини) и то с доста мерки за изолация. Без тях щяхме да имаме примерно 100 хиляди починали.

 60. 60 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#56] от "val1320":

  А английските калинки какво поръчаха и даже поставиха най-много ?

 61. 61 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 543 Неутрално

  Пък аз предлагам истериците-ковидисти да си турят по няколко от сички тези продукти.

  За да не псовисат от страх.

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 62. 62 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1382 Неутрално

  До коментар [#3] от "bxr35608444":

  Това е интересно. но си има причина май.
  Говори се, че огранизма може да развие имунитет и към вектора на аденовируса при ваксината на АЗ. Затова кават да се изчака колкото се може повече с втора доза.

  Комбинирайки АЗ със Спутник - векторът е различен и този проблем го няма.

 63. 63 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Към края на годината ще има още ваксини, а догодина очаквам излишък от ваксини в Европа. Вероятно ще има данни и за това колко ефикасно и безопасно е кръстосаното ваксиниране. Който може да се пази може и да почака.

 64. 64 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 761 Любопитно

  Мда и аз съм точно от тези хора. Бих желал да се ваксинирам в първия възможен момент, но по възможност да не е с ваксината на АстраЗенека.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 65. 65 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#59] от "m17":

  Ами отговорът е - да си поставят ваксина тези, които се чустват застрашени и които смятат, че това им е спасението, и да ни оставят всички останали на мира да си водим нормален живот.

 66. 66 Профил на iiu09354227
  iiu09354227
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Както и обещаха управляващите, обикновените хора ще имат възможност да избират ваксината - с АЗ или нищо. Пак е избор. Реален избор може да има на пазарен принцип - пускат се ваксини в аптеките и там си избираш и си купуваш.

 67. 67 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 656 Весело

  Никой не ще боклучавата ваксина на АЗ. Сега боце, майделчето и мама и на майдел, да дават пример и да си я набият, тъкмо да не хабим ваксини на Модерна и Файзер за тях.
  Можем да пратим и малко бройки на фиромците, за да не реват. Така де, второ качество ваксина за второ кач.... ъъъъ за втори братовчеди 😁

  Мома, връщай 12 и 12А!
 68. 68 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1800 Весело

  Аз докато не прочета компетентното мнение по темата на Мери ДъСпиър, дукесата на Оксфорд, не мога да си изградя позиция. Не знам защо Дневник се бавят да ни осведомят.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 69. 69 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1418 Неутрално

  от кога Блумберг е фалшива новина? Или ЕССР вече и това измислихте

  https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-16/norway-vaccine-fatalities-among-people-75-and-older-rise-to-29
  —цитат от коментар 11 на radelmarfx


  Туй е доста вехт хабер. Новите цифри са : 82 пенции обхванати от Пенционната Реформа (гушнали босилека) - 81 от Пфицер и 1 от Модерна
  https://legemiddelverket.no/Documents/English/Covid-19/20210212 Reported suspected adverse reactions coronavirus vaccines.pdf

  Има и още 57 тежки случая, но без да сдават багажа. Туй са цифрите от 501 проверени случая. Общо са рипортнати 962 , но останалите още не са проверени.

 70. 70 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1418 Неутрално
 71. 71 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2168 Разстроено

  Масирана атака - част от търговска война против една марка.
  Черен ПР, платени публикации, всяващи недоверие и съмнения!
  Грозна история!

 72. 72 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 827 Неутрално

  Дали АЗенека или Байонтек, няма никакво значение. Всички ваксини въшат същото ( не вършат нищо)..
  Един пример: Както казва един, часовник за 10 хил. и един за 10 лв. показват едно и също време.
  Ако изпиете бутилка вино от 100 лева, ефекта е като вино от 10 лева.
  Л@йн@ от черен хайвер мирише също толкова гадно, колкото и от боб......... мда
  И накрая, ако Биг Брадър ви спре хронометъра, няма да умрете от Ковид. Ще ви блъсне кола.......... мда

 73. 73 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#65] от "Хелиана":

  Абсолютно съм съгласен но не забравяйте че няма как да "да си живеем" да стане на практика ако тези дето искате да си живеете без ваксина сте много. Щото ако се вдигнат мерките без масова ваксинация ще се натръшкате наведнъж много хора и ще претоварите болниците. И пак ще има съзливи репортажи "умря на стълбите" а няма да кажат "той си пое риска и избора му беше грешен". И затова реалистичния изход от сегашната драма е или бърза ваксинация или безкрайни ограничения докато се натрупа естествен имунитет.

 74. 74 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#66] от "iiu09354227":

  Ваксините са в шишенца по 6 или 10 дози. А Файзера има и специфичен процес на забъркване и изисквания за съхранение.

 75. 75 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#67] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Ама и Файзер не искате щото била РНК и ще ви направи мутанти. Сигурно и китайската няма да я искате, тя е жив вирус. Така че за вас няма голям избор - остава ви само ракия и салата.

 76. 76 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#64] от "FvH":

  А една малка ракия не искате ли? Татуирайте си го на гърдите, да знаят лекарите в спешното как да ви посрещнат подобаващо като им дойдете с корона.

 77. 77 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#73] от "m17":

  Хайде да пробваме и по начина, който хората като мен предпочитат. Не може да ни задължавате да станем опитни зайчета, не може и да съсипем обществото заради хипохондриците.

 78. 78 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 761 Весело

  До коментар [#64] от "FvH":А една малка ракия не искате ли? Татуирайте си го на гърдите, да знаят лекарите в спешното как да ви посрещнат подобаващо като им дойдете с корона.
  —цитат от коментар 76 на m17


  Не, не искам малкия ракия. Айде у лево и си ударете един спутник :D най-малкото прочетох peer review-то на AstraZeneca в Lancet и твърдя, че при други обстоятелства изобщо EMA нямаше да одобри ваксината. Може да е добра, може да върши работа.... но клиничното проучване е под всякаква критика, а в последствие от компанията се опитват сериозно да разкрасят резултатите.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 79. 79 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#77] от "Хелиана":

  То на практика това и правим - помните как отворихме всичко миналото лято, после дойде есента, бройките болни хвръкнаха и се наложи затваряне. Сега отваряме по малко, ако няма достатъчно имунитет пак ще стане същото. И така ще се клатушкаме точно щото не може да ви насили никой. Някои държави като Израел дето не се страхуват да бъдат "опитни зайчета" ще достигнат групов имунитет скоро и до лятото ще забравят за всякаква епидемия, други като Великобритания ще са по бавни но като цяло и те ще стигнат там до лятото. За моя съжаление и ние, дето искаме ваксина ще се наложи да живеем с последствията на действията на антиваксърите като вас. Но пък хубавото е че скоро доста държави ще сложат ограничения за неваксинирани та поне ще ви е гадно и на вас.

 80. 80 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#78] от "FvH":

  Брей какви експерти имало в тоя форум а аз си мисля че само пенсионери и скучаещи ИТа сме били. Щом не ви кефи не се ваксинирайте, чакайте си каквото ви искате и се надявайте да не умрете до тогава. Но осъзнавате че щом процентите на ваксинираните нарастнат ще падат ограниченията и съответно риска за неваксинираните нараства.

 81. 81 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7635 Неутрално

  А тука обявиха, че става-не става за възрастни, ще бъдат ваксинирани.

 82. 82 Профил на SML
  SML
  Рейтинг: 761 Весело

  До коментар [#78] от "FvH":Брей какви експерти имало в тоя форум а аз си мисля че само пенсионери и скучаещи ИТа сме били.
  —цитат от коментар 80 на m17


  Ми не, има и хора, които не са апологети на управляващата калинкокрация, която познава единствено простотията и корупцията....

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 83. 83 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#72] от "Pomak":

  Нали? Ами яж лайна и копулирай с 90-годишни изкопаеми. А и живей под моста. То е все едно и така ще умреш.

 84. 84 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 656 Неутрално

  До коментар [#75] от "m17":

  До коментар [#67] от "CINZANO - оправете си сайта!":Ама и Файзер не искате щото била РНК и ще ви направи мутанти. Сигурно и китайската няма да я искате, тя е жив вирус. Така че за вас няма голям избор - остава ви само ракия и салата.
  —цитат от коментар 75 на m17

  Шиле, предпочитам Модерна или Файзер, ама никой не ме пита, а и не са купени достатъчно бройки за сметка на боклука на АЗ и пълните чекмеджета на банкянското ви божество, майделчето, мамичката и, а също и на ботоксовата перука...
  Аре у лево...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 85. 85 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#84] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Предвид малкото желаещи и увеличаващите се доставки до края на лятото ще може да се ваксинирате с каквото предпочитате.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK