Цената на бързата мода: пътят на една тениска от полето до сметището

Цената на бързата мода: пътят на една тениска от полето до сметището

© Pixabay.comС многото затворени магазини поради пандемични ограничения, разпрoдажбите покрай Черния петък и Коледа можеше да изглеждат различно от минали години. Но едно нещо остана същото: безмилостното темпо на бързата мода. Природозащитници се възмутиха, че търговец на дребно във Великобритания предложи на разпродажба рокля за едва 8 пенса.


Каква е цената дрехите, че да са толкова евтини? Помислете за част от облеклото, която всички ние вероятно ще носим в даден момент - тениската. Подобно на роклята за 8 пенса, тениските принадлежат към индустрия, отговорна за 10% от глобалните емисии на CO2.


В зависимост от марката тениска, която носите, може да допринасяте за тези емисии и за дълъг списък от други екологични и социални вреди. Но за да разберем наистина тези последици, трябва да проучим веригата на доставки, която ги създава, пише Марк Съмнър, преподавател по устойчиво развитие, мода и търговия в Университета в Лийдс, в The Conversation.


Неестествено начало
Повечето тениски се произвеждат от памук, който се отглежда в 80 страни от 25 млн. фермери, произвели общо 25.9 млн. тона между 2018 г. и 2019 г. Конвенционалното отглеждане на памук консумира 6% от пестицидите в света, въпреки че използва само 2.4% от земята в света. Тези химикали контролират вредителите по памука, но могат да отровят и други диви животни и хора. Фермерите са склонни да използват големи количества синтетичен тор, за да увеличат максимално количеството памук, което отглеждат, което може да влоши почвата и да замърси реките.


Цената на бързата мода: пътят на една тениска от полето до сметището

© Pixabay.com


Повече от 70% от световното производство на памук идва от поливни ферми и е необходим обемът на един и половина водни олимпийски басейни, за да отгледате един тон памук. Тениската ви може да е "използвала" 7000 литра вода само за отглеждане на памука, от който е направена. Това е много вода за една тениска, особено когато смятате, че памукът е култура, която обикновено се отглежда в райони, измъчвани от суша. Фермерът може да има само от 10 до 20 литра вода на ден за измиване, почистване и готвене.


Но отрицателните последици едва започват с отглеждането на културата. Памукът трябва да бъде изпреден в прежда, което използва много енергия и е вторият (след процеса на боядисване) най-голям източник на замърсяване с въглерод в целия жизнен цикъл на тениската.


Цената на бързата мода: пътят на една тениска от полето до сметището

© Pixabay.com


След това памучното влакно се използва за плата, от който е направена тениската. В световен мащаб този процес генерира приблизително 394 млн. тона CO2 годишно.


Довършителни работи


След това към тъканта се добавя цвят. Това може да се направи по много различни начини, но всички разчитат на прясна вода, която може да се замърси с фини влакна или химикали, вредни за животните и растенията. В някои случаи тази вода се изхвърля директно в околната среда без обработка. Например в Камбоджа, където облеклото е отговорно за 88% от промишленото производство, модната индустрия носи 60% от замърсяването на водите.


Процесът на боядисване използва много енергия за нагряване на водата, тъй като повечето реакции на багрилата се случват при температура от 60°C или по-висока. След това цветната тъкан трябва да се изпере и изсуши, за да се подготви за последния етап: производството на дрехи. Като цяло са необходими около 2.6 кг CO2, за да се произведе една тениска - еквивалентът на шофиране на 14 км в стандартен лек автомобил.


Цената на бързата мода: пътят на една тениска от полето до сметището

© Pixabay.com


Транспортирането на тениската до вашата къща представлява по-малко от 1% от общите емисии на дрехата. Но веднъж там, тя консумира енергия, вода и химикали. Прането, гладенето и сушенето на дрехи представлява една трета от общото въздействие на дрехите върху климата. Синтетичните дрехи, изработени от материали като полиестер, при пране генерират малки пластмасови влакна, които в крайна сметка се вливат в реките и морето. Изследванията показват, че синтетичните тъкани са отговорни за до 35% от цялата микропластмаса, замърсяваща океана.


Смяна на дрехите


За съжаление средният брой пъти, в които дрехата се носи, преди да бъде изхвърлена, намалява. Във Великобритания дрехи на стойност над 40 млрд. британски лири седят захвърлени в гардеробите. Когато се изпразнят, 350 000 тона дрехи попадат на сметището всяка година. Често тези дрехи все още могат да бъдат позлвани, ако им се даде шанс - 90% от дарените дрехи са подходящи за стелажите в благотворителните магазини на страната. Но това означава да спрем да изхвърляме старите дрехи директно в коша.


Мит е, че бързата мода е непременно с лошо качество. Много марки създават трайни продукти, някои от които траят два пъти по-дълго от еквивалентите на дизайнерските къщи, които са до десет пъти по-скъпи.


Цената на бързата мода: пътят на една тениска от полето до сметището

© Pixabay.com


Все по-голям брой фирми се опитват да минимизират въздействието на дрехите си върху околната среда. Някои марки започнаха да използват памук, чието отглеждане използва по-малко пестициди, синтетични торове и консумира по-малко вода. Може да се отглежда достатъчно висококачествен памук, за да отговори на настоящото търсене с много по-малко вода и пестициди.


Различни процеси за студено боядисване използват до 50% по-малко вода, енергия и химикали от стандартните процеси и произвеждат много по-малко отпадъци. Доброволните инициативи като Sustainable Clothing Action Plan се опитват да определят минимални стандарти за качество в цялата индустрия.


Консуматорите също могат да имат влияние като изберат да купуват само от отговорни марки или да перат дрехите си, само когато наистина има нужда. А като приключите с дрехите си, даряването им на благотворителни организации им предлага втори живот и прави модата като цяло много по-екологична.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  > е необходим обемът на един и половина водни олимпийски басейни, за да отгледате един тон памук

  Това на какво съответства ако използваме стандартни мерни единици като 'library of congress' ?

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Неутрално

  След като ни карат да се отказваме от полетите за да избегнем някакви измислени промени в климата, скоро ще ни накарат да се откажем да ядем месо и да почнем да ядем насекоми заради пак същите измислени промени в климата, защо да не ни накарат и да ходим голи пак заради измислени промени в климата.

  Целта е да се намали популацията на плебеите.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 3. 3 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  > защо да не ни накарат и да ходим голи

  а какво лошо има в това ?

  કટાક્ષ
 4. 4 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 517 Весело

  До коментар [#3] от "Ан Он":

  Нищо лошо няма. Първо Гретето у Швецко дава пример дибидюс, а после всички според блясъка в очите.

 5. 5 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Може и евреите,като досега най-богати да са пуснали вируса,уж че е китайски,защото виждат,че жълтурите ги изместват и ще ги купят.
  Иначе,това за климата са си комунистически идеологии.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2511 Весело

  А какви са вредите от кожените обувки?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Най-видимия пример от нуждите на вода за отглеждане на памук е Аралско море. След като комунистите решават, че в СССР памук ще се отглежда в Казахстан и Узбекистан прокопават напоителни канали с които взимат вода от реките Амурдарья и Сърдаря, които се вливат в Аралско море и то бързо започва да изчезва.

 8. 8 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 932 Неутрално  Довчера не ни даваха да летим на самолети , да си използваме прахосмукачките и да се размножаваме .

  А днес вече и да се обличаме . Ше одиме голи . Или , както беше в онзи Текезесарски виц : - Нека оди бос . 9. 9 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  > А какви са вредите от кожените обувки?

  Недостиг на крокодили.

  કટાક્ષ
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2658 Весело

  До коментар [#2] от "radelmarfx":

  Виж Pressing issuess on VCPR - там има гост, който обяснява предимството да ходиш гол.

  https://youtu.be/-y5_aYO8yeY

 12. 12 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#2] от "radelmarfx":Виж Pressing issuess on VCPR - там има гост, който обяснява предимството да ходиш гол.https://youtu.be/-y5_aYO8yeY
  —цитат от коментар 11 на Deaddark


  Виж сигурно има предимства във всичко, зависи как го погледнеш. Предполагам че има и предимства ако ходиш с гигантско дилдо в задника. Ще го направиш ли? Най вероятно не.

  Проблема е че чрез насяването на страх с лъжи за глобални климатични проблеми се отнема свободата за свободния избор.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3330 Неутрално

  Който се води 100% по модата - така ще прави. В гардероба и на боклука. Почти всички дрехи се носят за защита от времето, да са удобни и практични. И да можеш да работиш с тях. Останалото е гъзария.

 14. 14 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1227 Любопитно

  Проблема е че чрез насяването на страх с лъжи за глобални климатични проблеми се отнема свободата за свободния избор.
  —цитат от коментар 12 на radelmarfx


  Да, а като не се споменават тези проблеми и се правим, че не съществуват не се отнема "свободата за свободния избор".
  И да разбирам ли, че като четеш такива статии започваш да се страхуваш и ти се отнема "свободата за свободния избор"?

 15. 15 Профил на DoPe
  DoPe
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Поредната либераско-малоумна теория. Даже няма нужда са се коментира. Свиквайте, 1984 дойде.

 16. 16 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Разпространителите на тия глупости, вместо да ни занимават с тях, просто да започнат да ходят голи.
  СО2 , който се отделя от памука, е същият, който памукът е използвал при растежа си и след като бъде изхвърлен и изгние, се връща обратно в атмосферата. Ако не се отглежда памук, на мястото му ще растат други растения, които ще правят същото - докато растат ще поглъщат СО2, а след като умрат и изгният, ще го връщат обратно.
  Екоталибанска статия, тюрлюгювеч от факти и произволното и удобното им интерпретиране, социология на ниво детска градина(ако спре използването на памук, производителите му ще измрат от глад) и еко радикализъм.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 17. 17 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 837 Неутрално

  > защо да не ни накарат и да ходим голиа какво лошо има в това ?
  —цитат от коментар 3 на Ан Он


  Съблечи се и излез навън.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 18. 18 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#14:"У Чен"][/quote]

  Ето тук се пропуска тънката нишка. Когато не вярваш в глобалните климатични промени и решиш да не вярваш не може да си ок, защото тия които вярват променят икономиката и модела ти на живот.

  Мисля че си наясно че всичките въглеродни кредити които се раздават се плащат от някой нали? Вярваш или не вярваш плащаш.

  Наясно си предполагам че и статии като горната са чиста пропаганда и те ще променят начина на живот на много хора в един момент.

  И да по този начин се отнема избора ти.

  Надявам се че схвана разликата.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 19. 19 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4124 Любопитно

  Да, а пък едно време кралица Изабела Кастилска имала само четири ризи и ги вписала в завещанието си - две на фаворитката, по една на две други придворни гранд дами.

 20. 20 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Преди години, хората са купували нови дрехи при нужда - когато се скъсат или износят старите. Явно човешката душа се чувства по-добре, когато се премени в ново и бизнесът бързо се е ориентирал за тази възможност на пазара. В 21 век се говори за шопинг-терапия.. т.е. необходими са ти пари, за да задоволиш страстите си, работата те изсмуква психически и физически, за да се почувстваш по-добре пазаруваш и така кръгът се затваря.

  Любовта ще спаси света!!!
 21. 21 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Може и евреите,като досега най-богати да са пуснали вируса,уж че е китайски,защото виждат,че жълтурите ги изместват и ще ги купят.Иначе,това за климата са си комунистически идеологии.
  —цитат от коментар 5 на Сд


  Климатът се затопля действително. Така е от милиарди години - климатът постояно се е променял. През последните стотин милиони години, не си спомням точно колко, 3/4 от периода температурите са били по-високи от днешните и само 1/4 са били по-ниски! Имало е само 2 периода, когато са били по-ниски -ледникови периоди. Разликата между днешните температури и периодите с най-високи е 1,5 - 2 пъти по-голяма от разликата между днешните и периодите с най-ниски. В топлите периоди климатът в Арктика и Антарктида е бил умерен, подобен на българския, и там са намерени вкаменелости от растения и животни, живеещи в умерен климат. Става дума за сериозно изследване, а не за гретенизъм.
  С други думи - в момента сме към края на ледников период и в процес на затопляне. Температурите ще се повишават в продължение на хиляди години и с много. До кога и с колко - никой не може да каже. В някаква минимална степен влияем на тоя процес на затопляне, но с колко - също никой не може да каже, защото не познаваме добте естествения процес на промяната на климата. Тия шматароци с тениските, шортите, потниците и т.н. са обикновени грачещи папагали, мечтаещи за минутка внимание.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  До коментар [#17] от "quatro_4x3":

  > Съблечи се и излез навън.

  Често го правя, и ?

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  До коментар [#17] от "quatro_4x3":

  > Съблечи се и излез навън.

  Често го правя, и ?

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  До коментар [#17] от "quatro_4x3":

  > Съблечи се и излез навън.

  Често го правя, и ?

  કટાક્ષ
 25. 25 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  Извинявам се за повторенията, но не са по моя вина.

  કટાક્ષ
 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  До коментар [#20] от "hope":

  > Преди години, хората са купували нови дрехи при нужда - когато се скъсат или износят старите.

  Не знам какво имате предвид, ние така правим и сега.

  За какво са ни ненужни дрехи ?

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  " само от отговорни марки или да перат дрехите си, само когато наистина има нужда."
  Тук възникват два въпроса:
  1. Кои марки са отговорни? Има ли някакви доказателства за тяхната отговорност, или всичко е на два принципа - "правилност" и Кой каквото плати за рекламата.
  2. Как да разберем че наистина дрехите ни се нуждаят от изпиране?
  Предполагам по реакцията на околните/или от собствената непоносимост.

  Panta rhei....
 28. 28 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#17] от "quatro_4x3":> Съблечи се и излез навън.Често го правя, и ?
  —цитат от коментар 22 на Ан Он


  Прави го, като ти харесва. Хубаво е, че не опитваш да се налагаш на другите, като ги убеждаваш, че също трябва да го правят. Някои мислят, че всички трябва да са като тях и непременно трябва да ги вкарат в "правия" път.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#20] от "hope":> Преди години, хората са купували нови дрехи при нужда - когато се скъсат или износят старите. Не знам какво имате предвид, ние така правим и сега. За какво са ни ненужни дрехи ?
  —цитат от коментар 26 на Ан Он


  Имам предвид, че нуждите се промениха. Жените са по-потърпевши, може би, защото мъжете държат на външния ни вид или добрият външен вид ни дава самочувствие. Купуват се огромни количества дрехи, които се носят по няколко пъти. Естествено бизнесът веднага е насърчил това поведение, чрез медиите. Във филмите се представя, като нещо съвсем нормално една жена да припада пред витрините.
  Не казвам, че трябва да заприличаме на клошари, но трябва да се сложи граница. Изхвърлят се много дрехи.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на Камбанка
  Камбанка
  Рейтинг: 494 Разстроено

  Доста безочливо е да се твърди, че мнение, което е различно от твоето, е пропаганда и отнема „свободния избор“. Май същите тези хора са в огромния капан на ефекта на Дънинг-Крюгер. Ключово за знанието е излагането на различни и противоречащи на собствените ти разбирания. И докато сме на темата за затоплянето - щом можем да унищожим озона, дали можем да затоплим планетата? Или това пак е някаква измама? Жалко, че статия, която подтиква към малко мисъл в покупките, заприличва по коментари на Блиц.

 31. 31 Профил на galleen
  galleen
  Рейтинг: 646 Весело

  До коментар [#3] от "Ан Он":

  Ако плебеите започнете да мислите, може би ще стигнете до някои изводи сами. За добро или лошо обаче, това все още никой не може да ви накара насила

  El pueblo unido, jamás será vencido.
 32. 32 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#21] от "quatro_4x3":

  “С други думи - в момента сме към края на ледников период и в процес на затопляне. Температурите ще се повишават в продължение на хиляди години и с много. До кога и с колко - никой не може да каже. В някаква минимална степен влияем на тоя процес на затопляне, но с ...”

  Теорията ти звучи много успокоително, обаче всички виждаме, че не се касае за хиляди години, а за десетилетия. Преди 30-40 години си спомням какви зими имаше и колко сняг падаше, сега е коренно различно. С това темпо животът ни бързо ще се промени.

  А що се отнася за другата заблуда, че преди милиони години се е случило и следното затопляне/застудяване, мога да ти препоръчам да прегледаш близката история. Защо варварите / настоящите немци и французи/ влизат в Рим и разрушават Империята, защото бягат от студа. Така нареченото “Велико преселение на народите” се е случило точно заради климатични промени.
  Не знам дали можем да променим ритъмът на Планетата, то според мен всички гадаят, но и да се правим, че нищо не се случва, също не е Ок.

  Любовта ще спаси света!!!
 33. 33 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Доста безочливо е да се твърди, че мнение, което е различно от твоето, е пропаганда и отнема „свободния избор“. Май същите тези хора са в огромния капан на ефекта на Дънинг-Крюгер. Ключово за знанието е излагането на различни и противоречащи на собствените ти разбирания. И докато сме на темата за затоплянето - щом можем да унищожим озона, дали можем да затоплим планетата? Или това пак е някаква измама? Жалко, че статия, която подтиква към малко мисъл в покупките, заприличва по коментари на Блиц.
  —цитат от коментар 30 на Камбанка


  Ти също не разбра какво приказвам нали? Имай си мнение и си го представяй както искаш. Проблема идва като почнеш с твоето мнение да ми бъркаш в джоба и да ми ограничаваш свободата на избор. По горе уточних как се ограничава свободата на избор но за теб пак ще повторя:

  Когато въвеждаш изисквания да се ядат насекоми и да се ограничават пътувания базирани на мнението на няколко индивида, това е ограничаване свободата на избор на другите индивиди.

  Никой не е срещу мнението ти, срещу това сме, това мнение да се използва да се ограничават чуждите свободи.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 34. 34 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#30] от "Камбанка":

  Оказа се, че озона не сме го унищожили. Май и при него става въпрос за някаква цикличност. 100 години сме го разрушавали и не сме го унищожили, но като намалихме фреона, за няколко години се възстанови! Като във фантастичните филми.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 35. 35 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  Щеше да е добре, статията да е съпроводена с анкета към жените:
  какъв % от дрехите, които купувате за себе си износвате поне, докато започнат да избеляват цветовете? Или какъв % от дрехите си носите само по веднъж?

  Мъжката част ще се изненада много.

  Любовта ще спаси света!!!
 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  Аз съм твърдо против консуматорското общество. Трупането на вещи ме подтиска. А къща претрупана с вещи е ужас...

 37. 37 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Каква е целта да ни плашат с тези големи числа? Единственият изход са иновации... Нито ще спрем да ядем, нито да се обличаме, нито да се размножаваме.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 38. 38 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#4] от "Бубенце":

  Гретето порасна, вече е пълнолетна и съвсем законно може да го направи ако съвсем превърти. Но големия проблем е климата в нейната държава, както и в по-голяма част от развития свят не го позволява Но не мисля че това трябва да спира желаещите да го правят, тъкмо няма да разпространят гените на тая простотия и постепенно ще отмере.

 39. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#35] от "hope":

  Ще е изненада само този, който не е живял с жена. Всички други сме гледали милиони пъти филма "как добре ми седеше в магазина а сега ми е грозна". Или "нямам какво да облека", казано пред препълнен гардероб.

 40. 40 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#16] от "quatro_4x3":

  Или глупостта с "използвал много вода". Ами да, поливат го с вода, която идва от дъжда. И ако го нямаше памука, пак същата вода щеше да падне като дъжд и да напоява други растения на същата тая земя.

 41. 41 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#32] от "hope":

  Това не е моя теория, а сериозно научно изследване, което беше представено във филм. Показаха и диаграма на температурите за изследвания период. Линията, изобразяваща температурата не беше плавна, а доста "назъбена", редуваха се постоянни малки повишавания и спадане, но с много ясно изразена основна посока към затопляне или захлаждане на климата. Вероятно сега сме в някакъв такъв скок в промяната на температурите.

  "Не знам дали можем да променим ритъмът на Планетата, то според мен всички гадаят, но и да се правим, че нищо не се случва, също не е Ок."

  Че се случва е ясно. Не е ясно дали ние му влияем и, ако да, доколко. Процесът е естествен и не е ясно до колко ще се вдигнат температурите, за какъв период ще се случи - с каква корост, и кога и дали ще започнат да се понижават. Винаги е било различно, но тия процеси са продължавали в едната посока хиляди години.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 42. 42 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Аз съм твърдо против консуматорското общество. Трупането на вещи ме подтиска. А къща претрупана с вещи е ужас...
  —цитат от коментар 36 на hodounski


  И какъв ти е проблемът? Изхвърли всичко и си ОК.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 43. 43 Профил на Ciaran
  Ciaran
  Рейтинг: 526 Неутрално

  ........ едно време кралица Изабела Кастилска имала само четири ризи и ги вписала в завещанието си .....
  —цитат от коментар 19 на Patsis


  Коя кралица беше се заклела да не сменя ризата си докато обсадения от войските и град не падне (нейде 16-17 век, накъм Франция/Белгия/Холандия беше). И до сега има цвят Изабелено сиво......

 44. 44 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 837 Весело

  Щеше да е добре, статията да е съпроводена с анкета към жените:какъв % от дрехите, които купувате за себе си износвате поне, докато започнат да избеляват цветовете? Или какъв % от дрехите си носите само по веднъж?Мъжката част ще се изненада много.
  —цитат от коментар 35 на hope


  Мъжката част няма изобщо да се изненада, защото живеем сред и със жени, знаем какво представлявате и успяваме да ви търпим. Такъв ви е модела!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 45. 45 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4124 Весело

  До коментар [#37] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Е, ние в България отдавна сме спрели да се размножаваме... Пък и около 50% от човечеството.
  Щото още през 2004 година 46% от населението на планетата е живеело в страни и провинции в които раждаемостта не е била достатъчна за простото възпроизводство на населението.

 46. 46 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4124 Весело

  До коментар [#43] от "Ciaran":

  За същата кралица Изабела Кастилска става дума, новекът е 15-ти, а обсаденият град е Гренада - в Южна Испания.

 47. 47 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  "Консуматорите също могат да имат влияние като изберат да купуват само от отговорни марки или да перат дрехите си, само когато наистина има нужда."
  *
  Шегувате ли се? Тениските се носят лятно време и след едно обличане се нуждаят от пране.
  Нямам чувството, че в България се купуват дрехи на поразия. Вкъщи дрехите ги носим по няколко години (предпочитаме по-качествени), а тениските завършват като работни дрехи и след това парцали за чистене.
  Започнаха вече да ни обработват: станете вегани, не купувайте дрехи, не ги перете, стойте на студено, не пускайте прахосмукачки и др. такива все едно всички живеем в пълно разхищение. Няма такова нещо. След деветдесетте години и Виденовата зима храна по принцип не изхвърляме, дрехи и необходимите неща за битови нужди се купуват с мярка, мобилните телефони, лаптопите и битовата техника се сменят по принцип когато се развалят.
  В България повечето хора пестят от необходимост така, че не виждам необходимостта от подобни статии.
  Освен това не се засяга въпросът с обуздаване на високата раждаемост в бедните държави. Пренаселеността на местно ниво води до унищожаване на природата (изсичане на горите), бедност, локални войни и увеличена нелегална миграция към по-богатите държави.

 48. 48 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 837 Неутрално

  До коментар [#16] от "quatro_4x3":Или глупостта с "използвал много вода". Ами да, поливат го с вода, която идва от дъжда. И ако го нямаше памука, пак същата вода щеше да падне като дъжд и да напоява други растения на същата тая земя.
  —цитат от коментар 40 на m17


  И никакви растения да няма, водата ще отиде в океана. Подобни неща се пишат от хора, които са ходили на училище колкото да не им пишат неизвинени отсъствия и не са чували за кръговрат на водата и за различия в климата в различни райони на планетата.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 49. 49 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3064 Неутрално

  До коментар [#28] от "quatro_4x3":

  > Хубаво е, че не опитваш да се налагаш на другите, като ги убеждаваш,
  > че също трябва да го правят.

  За убеждаването си има медии и политици, аз съм самотен играч, не им се бъркам в бизнеса.

  કટાક્ષ
 50. 50 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1988 Весело

  “знаем какво представлявате и успяваме да ви търпим. “
  До коментар [#44] от "quatro_4x3":

  Хъъъ...Опитвам се да си представя физиономията на мъж, който току що е открил купени и забравени дрехи, които си стоят с етикетите в гардероба на жена му .

 51. 51 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1227 Любопитно

  Когато не вярваш в глобалните климатични промени и решиш да не вярваш не може да си ок, защото тия които вярват променят икономиката и модела ти на живот. Мисля че си наясно че всичките въглеродни кредити които се раздават се плащат от някой нали? Вярваш или не вярваш плащаш. Наясно си предполагам че и статии като горната са чиста пропаганда и те ще променят начина на живот на много хора в един момент. И да по този начин се отнема избора ти. Надявам се че схвана разликата.
  —цитат от коментар 18 на radelmarfx


  Първо да се уточним! Не вярваш че климата на земята се затопля или че е вследствие на човешката дейност?
  Второ един бърз пример от където аз живея. През соца ТЕЦ-а се захранваше с въглища, нямаше филтри и тока беше евтин. Само че зимата на втория ден след като паднеше снега отгоре ставаше черен. Влязохме в ЕС накараха ги да сложат филтри, естествено тока се оскъпи но снега вече не почерняваше. Може би трябва да се чуствам виновен, че заради моето здраве са ти бръкнали в джоба? Същото е и с хората живеещи около Аралско море, за да има за теб повече и по-евтин памук, в момента живеят в пустиня вместо на брега на море, ама важното е на теб да не ти бръкнат в джоба, майната и на природата, нали така?

 52. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#50] от "half truth":

  Жените типично не забравят дрехи, обикновено си ги помнят всичките и с голям кеф и ги търсят.
  Но момента със забравени дрехи е най-силен при децата и при подарените дрехи. Подарява ти някои роднина дрехи на око за твоето дете, те се оказват 3 размера по-големи. Прибираш ги за догодина, после ги забравяш и като ги откриеш след 2-3 години те вече са малки. А с бебета тоя период е даже другия сезон. И затова не обичам да подарявам дрехи, особено за деца. Ако подарявам вещ се старая да съм сигурен че ще се ползва веднага а няма да създам проблем да търсят къде да го сложат.

 53. 53 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#51] от "У Чен":

  Сам го написа: изходът е слагане на филтри, а не забраната на въглищните централи.

 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3423 Неутрално

  До коментар [#32] от "hope": Това не е моя теория, а сериозно научно изследване, което беше представено във филм. Показаха и диаграма на температурите за изследвания период. Линията, изобразяваща температурата не беше плавна, а доста "назъбена", редуваха се постоянни малки повишавания и спадане, но с много ясно изразена основна посока към затопляне или захлаждане на климата. Вероятно сега сме в някакъв такъв скок в промяната на температурите. "Не знам дали можем да променим ритъмът на Планетата, то според мен всички гадаят, но и да се правим, че нищо не се случва, също не е Ок." Че се случва е ясно. Не е ясно дали ние му влияем и, ако да, доколко. Процесът е естествен и не е ясно до колко ще се вдигнат температурите, за какъв период ще се случи - с каква корост, и кога и дали ще започнат да се понижават. Винаги е било различно, но тия процеси са продължавали в едната посока хиляди години.
  —цитат от коментар 41 на quatro_4x3


  ——

  Такива “научни данни” намират и двата лагера.

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 648 Весело

  Вместо да се цитират подобни глупави и лъжливи творения на микимаус специалисти бизнес администрейшън ритейлъри, които нямат хабер и понятие от технология, физика, химия и т. н. по-полезно би било да се осмива идиотската мода на изкуствено състаряване на дрехите, при производството, да се късат. Това води до рязко съкращаване използването им, но за сметка на това изглежда много яко, куул и адвансд. Вижте ги и сега през зимата ходят със скъсани гащи!
  Освен това основната разлика между „но нейм“ и „маркова“ тениска е в качеството на памука, от който е произведена. Марковата е с дълговлакнест памук и той държи формата на тениската, дори след многократно пране, за разлика от късовлакнестия продукт. По тази причина в много „памучни“ тениски/джинси има малък процент Спандекс – синтетична еластична нишка, за да държи добра форма, но влошава „дишането“.
  Апропо пране, голяма грешка е прането в перални с модерно измисления пазарен трик - класове А-та, А-та плюс. Прането е ефективно, когато се извършва с подходящ препарат, при съответна температура, с достатъчна механична обработка ( многократно въртене с около 2/3 пълен барабан) и многократно изплакване с много вода. Не доброто изплакване води до наслагване на остатъци от перилния препарат върху повърхността на фибрите на тъканите. Това води до алергии и дрехите придобиват захабен вид, особено белия цвят.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 56. 56 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1988 Весело

  Жените типично не забравят дрехи, обикновено си ги помнят всичките и с голям кеф и ги търсят.
  До коментар [#52] от "m17":

  По принцип да. Ама както се е сетил колегата по-горе, някои неща са красиви само в магазина.
  Освен това жените не купуват дрехи само за да ги обличат. Някои неща се купуват за самочувствие, защото са красиви. Всички знаят, че жените обичат да купуват копринени нощници, но спят с памучни пижами.

 57. 57 Профил на rainbou1
  rainbou1
  Рейтинг: 1163 Любопитно

  Купувам си нови дрехи когато старите окъсеят или се скъсат.
  И гледам да връщам текстила в магазините на една верига за дрехи.
  Зарадвах се, когато в София се появиха контейнерите за дрехи, ама като видях, че етносите ровят и там, се отказах да хвърлям там.
  Бих дарявал старите си запазени дрехи, които стават още за носене, ама не знам къде.

 58. 58 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 908 Неутрално

  > защо да не ни накарат и да ходим голиа какво лошо има в това ?
  —цитат от коментар 3 на Ан Он

  Студено е,бре! 😂

 59. 59 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  Зарадвах се, когато в София се появиха контейнерите за дрехи, ама като видях, че етносите ровят и там, се отказах да хвърлям там.
  До коментар [#57] от "rainbou1":

  В Испания дрехите от контейнерите ги вземат “фирми”. Гледах журналистическо разследване. Почистват ги и ги препродават в Африка. Не стигат като помощи до бедните.
  Я, по-добре да ги вземат ромите.

 60. 60 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Сам го написа: изходът е слагане на филтри, а не забраната на въглищните централи.
  —цитат от коментар 53 на pamela

  Само дето новия български собственик реши, че може да гори боклуци в нея вместо въглища и сега блоковете в града са черни от страната на ТЕЦ-а, нищо че комините му са с филтри.

 61. 61 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1856 Неутрално

  Качествена тениска издържа носене и пране десетилетия, имам няколко такива, но не са купувани, а бяха рекламни. От купените цената не е гаранция, има и по 300 евро, които се развлачват и стават на топчета, има и по 20, които с години изглеждат нови. И издържат по-дълго, ако се перат на ръка, сушат на въже и пазят. Пералня-центрофуга-сушилня ще скапе всяка материя за нула време.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 62. 62 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#60] от "У Чен":

  Като казахте филтри, се сетих за циментовия завод Своге. Предвидливо са го отдалечили от хората далеч в планината. Ама десетина километра наоколо му гората беше посипана с бял прах. Не знам дали все още е така?

 63. 63 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#57] от "rainbou1":

  Напоследък не ги ровят, последните 2-3 години така се освобождавам от дрехи и текстил. Даже има 2-3 вида контейнери на различни фирми и твърдят че ги сортират ръчно и което става за ползване се продава (или изнася) като втора употреба а другото става на технически влакна.

 64. 64 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  До коментар [#62] от "half truth":

  Тоя завод го няма още от края на соца. А сега даже и скелета му го няма, отдавна е "рециклиран".

 65. 65 Профил на army
  army
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Последствията на бързооборотната мода върху природата и хората са големи!

 66. 66 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1988 Неутрално

  До коментар [#64] от "m17":

  👍👍👍 много позитивна новина споделихте !

 67. 67 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 968 Весело

  До коментар [#50] от "half truth":

  Ако е живял с жена повече от 2-3 години ... досада

 68. 68 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Като казахте филтри, се сетих за циментовия завод Своге. Предвидливо са го отдалечили от хората далеч в планината. Ама десетина километра наоколо му гората беше посипана с бял прах. Не знам дали все още е така?
  —цитат от коментар 62 на half truth


  Като казахте циментов завод се сетих за Златна Панега. По соц. време там беше вечна мъгла (ама не естествена), а керемидите по покривите на къщите бяха с два пръста прах. Ма карай да върви, важното е че цимента е бил евтин, сега с това опазване на природата само оскъпяват нещата! :)

 69. 69 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 498 Неутрално

  [quote#51:"У Чен"][/quote]

  Виж примерите може да си ги запазиш за себе си. Ако искаш ти ходи гол и не консумирай нищо. Не забравяй да хвърлиш и компютъра от който пишеш понеже е направен от пластмаса.

  Пак да ти напомня. Вярвай си в каквото искаш когато обаче вярата ти в дядо мраз и снежанка почне да бърка в джоба ми, а ти същевременно ползваш поредната пропагандна лъжа с това че едва ли не нечие потребление ощетява някой друг, съжалявам ама по тая логика всички да живеем в дървени бараки и да ловим риба ли? Нищо не те спира да го направиш ако толкова много вярваш че твоето съществуване ощетява някой друг.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 70. 70 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4124 Гневно

  До коментар [#59] от "half truth":

  Е, да, право да ровят в контейнерите за дрехи имат само хората от народа на господарите!
  Как ли са пропуснали нацистите да го запишат в Нюрнбергските закони!

 71. 71 Профил на У Чен
  У Чен
  Рейтинг: 1227 Неутрално

  Виж примерите може да си ги запазиш за себе си. Ако искаш ти ходи гол и не консумирай нищо. Не забравяй да хвърлиш и компютъра от който пишеш понеже е направен от пластмаса. Пак да ти напомня. Вярвай си в каквото искаш когато обаче вярата ти в дядо мраз и снежанка почне да бърка в джоба ми, а ти същевременно ползваш поредната пропагандна лъжа с това че едва ли не нечие потребление ощетява някой друг, съжалявам ама по тая логика всички да живеем в дървени бараки и да ловим риба ли? Нищо не те спира да го направиш ако толкова много вярваш че твоето съществуване ощетява някой друг.
  —цитат от коментар 69 на radelmarfx

  Има нещо наречено четене с разбиране, явно ви куца! Да съм казвал някъде да не се употребява памук или каквото и да е?

 72. 72 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 942 Неутрално

  [quote#14:"У Чен"]
  —цитат от коментар 18 на radelmarfx
  Ето тук се пропуска тънката нишка. Когато не вярваш в глобалните климатични промени и решиш да не вярваш не може да си ок, защото тия които вярват променят икономиката и модела ти на живот. Мисля че си наясно че всичките въглеродни кредити които се раздават се плащат от някой нали? Вярваш или не вярваш плащаш. Наясно си предполагам че и статии като горната са чиста пропаганда и те ще променят начина на живот на много хора в един момент. И да по този начин се отнема избора ти. Надявам се че схвана разликата. [/quote]
  Това може да се ползва за деклариран мотив да не се следва бързата и каквато и да е мода от чист мързел.

 73. 73 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 942 Неутрално

  [quote#14:"У Чен"]
  —цитат от коментар 18 на radelmarfx
  Ето тук се пропуска тънката нишка. Когато не вярваш в глобалните климатични промени и решиш да не вярваш не може да си ок, защото тия които вярват променят икономиката и модела ти на живот. Мисля че си наясно че всичките въглеродни кредити които се раздават се плащат от някой нали? Вярваш или не вярваш плащаш. Наясно си предполагам че и статии като горната са чиста пропаганда и те ще променят начина на живот на много хора в един момент. И да по този начин се отнема избора ти. Надявам се че схвана разликата. [/quote]
  Това може да се ползва за деклариран мотив да не се следва бързата и каквато и да е мода от чист мързел.

 74. 74 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Проблема може да се реши лесно. Достатъчно е да се спре "модата" в големите вериги, които не предлагат нито качество, нито добър вкус, каквито са Лидл и Кауфланд в България,но и съм против втората употреба, да се пробутва, като "еко мода за ценители :) поради вредните химикали, с които се обработват дрехите. Уникалността си има цена и не може да се вземе на заем за дребни пари. Сорри. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK