Цената на бързата мода: пътят на една тениска от полето до сметището

Цената на бързата мода: пътят на една тениска от полето до сметището

© Pixabay.comС многото затворени магазини поради пандемични ограничения, разпрoдажбите покрай Черния петък и Коледа можеше да изглеждат различно от минали години. Но едно нещо остана същото: безмилостното темпо на бързата мода. Природозащитници се възмутиха, че търговец на дребно във Великобритания предложи на разпродажба рокля за едва 8 пенса.


Каква е цената дрехите, че да са толкова евтини? Помислете за част от облеклото, която всички ние вероятно ще носим в даден момент - тениската. Подобно на роклята за 8 пенса, тениските принадлежат към индустрия, отговорна за 10% от глобалните емисии на CO2.


В зависимост от марката тениска, която носите, може да допринасяте за тези емисии и за дълъг списък от други екологични и социални вреди. Но за да разберем наистина тези последици, трябва да проучим веригата на доставки, която ги създава, пише Марк Съмнър, преподавател по устойчиво развитие, мода и търговия в Университета в Лийдс, в The Conversation.


Неестествено начало
Повечето тениски се произвеждат от памук, който се отглежда в 80 страни от 25 млн. фермери, произвели общо 25.9 млн. тона между 2018 г. и 2019 г. Конвенционалното отглеждане на памук консумира 6% от пестицидите в света, въпреки че използва само 2.4% от земята в света. Тези химикали контролират вредителите по памука, но могат да отровят и други диви животни и хора. Фермерите са склонни да използват големи количества синтетичен тор, за да увеличат максимално количеството памук, което отглеждат, което може да влоши почвата и да замърси реките.


Цената на бързата мода: пътят на една тениска от полето до сметището

© Pixabay.com


Повече от 70% от световното производство на памук идва от поливни ферми и е необходим обемът на един и половина водни олимпийски басейни, за да отгледате един тон памук. Тениската ви може да е "използвала" 7000 литра вода само за отглеждане на памука, от който е направена. Това е много вода за една тениска, особено когато смятате, че памукът е култура, която обикновено се отглежда в райони, измъчвани от суша. Фермерът може да има само от 10 до 20 литра вода на ден за измиване, почистване и готвене.


Но отрицателните последици едва започват с отглеждането на културата. Памукът трябва да бъде изпреден в прежда, което използва много енергия и е вторият (след процеса на боядисване) най-голям източник на замърсяване с въглерод в целия жизнен цикъл на тениската.


Цената на бързата мода: пътят на една тениска от полето до сметището

© Pixabay.com


След това памучното влакно се използва за плата, от който е направена тениската. В световен мащаб този процес генерира приблизително 394 млн. тона CO2 годишно.


Довършителни работи


След това към тъканта се добавя цвят. Това може да се направи по много различни начини, но всички разчитат на прясна вода, която може да се замърси с фини влакна или химикали, вредни за животните и растенията. В някои случаи тази вода се изхвърля директно в околната среда без обработка. Например в Камбоджа, където облеклото е отговорно за 88% от промишленото производство, модната индустрия носи 60% от замърсяването на водите.


Процесът на боядисване използва много енергия за нагряване на водата, тъй като повечето реакции на багрилата се случват при температура от 60°C или по-висока. След това цветната тъкан трябва да се изпере и изсуши, за да се подготви за последния етап: производството на дрехи. Като цяло са необходими около 2.6 кг CO2, за да се произведе една тениска - еквивалентът на шофиране на 14 км в стандартен лек автомобил.


Цената на бързата мода: пътят на една тениска от полето до сметището

© Pixabay.com


Транспортирането на тениската до вашата къща представлява по-малко от 1% от общите емисии на дрехата. Но веднъж там, тя консумира енергия, вода и химикали. Прането, гладенето и сушенето на дрехи представлява една трета от общото въздействие на дрехите върху климата. Синтетичните дрехи, изработени от материали като полиестер, при пране генерират малки пластмасови влакна, които в крайна сметка се вливат в реките и морето. Изследванията показват, че синтетичните тъкани са отговорни за до 35% от цялата микропластмаса, замърсяваща океана.


Смяна на дрехите


За съжаление средният брой пъти, в които дрехата се носи, преди да бъде изхвърлена, намалява. Във Великобритания дрехи на стойност над 40 млрд. британски лири седят захвърлени в гардеробите. Когато се изпразнят, 350 000 тона дрехи попадат на сметището всяка година. Често тези дрехи все още могат да бъдат позлвани, ако им се даде шанс - 90% от дарените дрехи са подходящи за стелажите в благотворителните магазини на страната. Но това означава да спрем да изхвърляме старите дрехи директно в коша.


Мит е, че бързата мода е непременно с лошо качество. Много марки създават трайни продукти, някои от които траят два пъти по-дълго от еквивалентите на дизайнерските къщи, които са до десет пъти по-скъпи.


Цената на бързата мода: пътят на една тениска от полето до сметището

© Pixabay.com


Все по-голям брой фирми се опитват да минимизират въздействието на дрехите си върху околната среда. Някои марки започнаха да използват памук, чието отглеждане използва по-малко пестициди, синтетични торове и консумира по-малко вода. Може да се отглежда достатъчно висококачествен памук, за да отговори на настоящото търсене с много по-малко вода и пестициди.


Различни процеси за студено боядисване използват до 50% по-малко вода, енергия и химикали от стандартните процеси и произвеждат много по-малко отпадъци. Доброволните инициативи като Sustainable Clothing Action Plan се опитват да определят минимални стандарти за качество в цялата индустрия.


Консуматорите също могат да имат влияние като изберат да купуват само от отговорни марки или да перат дрехите си, само когато наистина има нужда. А като приключите с дрехите си, даряването им на благотворителни организации им предлага втори живот и прави модата като цяло много по-екологична.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK