Clubhouse - чатът за богатите, където Мъск покани Путин

Мъск наскоро написа, че се очаква негова съвместна поява в Clubhouse с рапъра Кание Уест, а в дебюта си през януари говори с главния изпълнителен директор на Robinhood Влад Тенев. Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг също има профил.

© Associated Press

Мъск наскоро написа, че се очаква негова съвместна поява в Clubhouse с рапъра Кание Уест, а в дебюта си през януари говори с главния изпълнителен директор на Robinhood Влад Тенев. Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг също има профил.Необичаен задочен диалог свърза Съединените щати и Русия в последните дни. Американският милиардер Илън Мъск покани руския президент Владимир Путин в набиращото популярност сред предприемачи и други известни хора приложение Clubhouse. "За мен ще бъде голяма чест да говоря с вас," написа Мъск, споменавайки Кремъл, в профила си в "Туитър", който иначе бе обещал да не използва известно време.


"Интересна идея," отговори вчера Кремъл. Според прессекретаря Дмитрий Песков обаче "първо трябва да разберем какво се има предвид, какво се предлага, първо ще проверим, а след това вече ще реагираме." Путин не използва социални мрежи, припомни той.


Този разговор е само епизод в опита на богати личности - технологични предприемачи в Съединените щати, но и бизнесмени от Русия и други държави - да изместят част от важните си разговори към това приложение. Именно там Мъск съобщи новина за една от спорните си идеи преди седмици - негова компания използва чип, за да учи маймуна да играе на видеоигри. Предполагаемият пробив бе съобщен в обширна аудио чат стая.
Как приложението започна да набира сили и от бутикова мода в Силициевата долина да се превръща в глобална, но все още елитна платформа за диалог с множество неизвестни?


Само за iOS, само с глас, само с покана


Clubhouse, дело на напусналия "Гугъл" Пол Дейвисън, съществува от почти година и още преди да има сайт, още в бета версия, се оценяваше на 100 млн. долара. За изполването на това приложение има известни ограничения - работи само на смартфони с операционната система на "Епъл", iOS.


Общуването става само с аудио, в реално време (не със запис на глас, каквато функция например позволява "Уотсап"), в чат стаи по интереси. Създателят на дадена стая може да решава кой ще говори. При влизане в ново пространство човек започва автоматично да чува разговорите. Може само да слуша, може да поиска от модератора да участва, а може и сам да създаде стая.


В началото в стаите обичайно имаше по двама или трима, а в големите - стотина участници. В момента една стая може да поддържа до 5000 души и изчезва, когато свърши разговорът. С други думи: нищо не се записва, няма никаква отчетност. На теория няма ограничения за темите - от бизнес планове и политика до музика, медитация и дори руски бани.


Clubhouse - чатът за богатите, където Мъск покани Путин

© Associated Press


Всяка минута се създават хиляди стаи, отворени или затворени; кои са интересни на новия потребител, алгоритъмът решава на базата на информацията в профила му.


По принцип в Clubhouse се влиза само с покана от потребител. Общият им брой се разраства и вече е близо 5.3 млн. души (но това е броят на свалянията; в момента точният брой ползващи не е известен). За "елитарно" приложение това е значим ръст за малко над половин година - към края на май 2020 г. потребителите са едва 1500. През декември бяха над 600 хил. Един потребител може да покани двама нови. При регистрация приложението получава достъп до контактите на потребителите. Съосновател на фонд за рисков капитал, един от ранните използващи Clubhouse, каза тогава за идеята: "Или ще е мъртва до юли, или ще е нещо голямо."


В действителност има възможност човек да си поиска покана. Тя също така се продава в "ограничен тираж" в eBay - на тази страница са достъпни няколко. В сравнение с миналия месец цената е спаднала в пъти.


"Дойче веле" отбелязва, че цената на поканите през януари е достигала 100 долара; днес тя е в пъти по-ниска.

© Associated Press

"Дойче веле" отбелязва, че цената на поканите през януари е достигала 100 долара; днес тя е в пъти по-ниска.


Да говориш без посредник


Приложението постепенно започна да излиза от "балона" на Силициевата долина. След първоначалния интерес основно оттам и от инвестиционни фондове елитният клуб се разшири с американски знаменитости от развлекателната индустрия.


Започнаха да навлизат политици хора на изкуството, общественици, милиардери и други представители на "елита" от други континенти. За кратко стана остров на свободното слово в Китай, но бе блокирано - няколко дни, преди цензорите да забележат, там се водеха безпрецедентно открити дискусии за политика, за погрома на площад "Тянанмън", за Хонконг или уйгурите.


Покрай поканата на Мъск руски медии забелязаха, че много предприемачи и известни личности в страната им бродят в чат стаите. Владимир Соловьов, интервюиралият наскоро руския първи дипломат журналист в разгара на остра размяна на реплики с ЕС, също така наскоро бе блокиран, след като опита да поведе разговор на тема защо в Русия не се е стигнало до "куиър революция". В Германия също са се регистрирали хиляди - от началото на годината имаше седмици, когато това бе най-свалянето приложение за "Айфон" в страната. Днес броят им вероятно е шестцифрен.


"След много месеци във видеоконферентна връзка очевидно има нужда да си говорим с други хора, без да трябва да сме пред камера," казва за "Дойче веле" Маркус Бекедал, основател на блога за дигитална свобода Netzpolitik. Германската медия отбелязва още едно, специфично предимство на това приложение в страната: без натиска на видеоизображението политици и инфлуенсъри могат да канят участници в ексклузивен клуб: да говорят с хората директно, без посредници, но все пак в пространство, изкуствено продавано като "елитно".


Въпросите, които все още поражда това приложение, са много. Регулацията в това "диво" пространство е трудна, модерацията в хипотеза с хиляди участници може да е изпитание, отчетността - невъзможна заради изчезването на записите. Вероятно за Европейския съюз ще възникнат и проблеми, свързани със защитата на личните данни. Не на последно място бизнес моделът на подобен "елитен" клуб предстои да се уточнява, а преди няколко седмици създателите заявиха, че един от вариантите е членството да се заплаща. Със сигурност разрастването на Clubhouse не може да се поддържа вечно само от фондове, желаещи да инвестират рисково в "следващия голям хит" в интернет.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK