"Почти като след ураган сме" - необичаен студ блокира рафинериите в Тексас

"Почти като след ураган сме" - необичаен студ блокира рафинериите в Тексас

© Associated PressНеобичайни за южните щати на САЩ студове предизвикват хаос в енергийния сектор на страната, блокираха дейността на ключови рафинерии, терминали и сонди в САЩ и оставиха без ток милиони хора.


По изчисления на "Ройтерс" заради спирането на няколко от най-големите петролни рафинерии е извън строя около 18% от националния капацитет за преработка на петрол или около 3.3 милиона барела на ден.


Засегнат е и добивът на петрол в рамките на 0.5-1.2 млн. барела на ден. Анализатори на сектора казват, че възстановяването може да отнеме седмици.
В страната заради зимни бури без ток са около 5.3 милиона клиенти, като от тях 4.3 милиона са в Тексас - най-засегнатият щат.


Екипите на Exxon Mobil, Chevron и Motiva Enterprises в рафинериите опитват да се справят със замръзването и съобщават, че инсталации са изключени заради недостиг на пара поради ниските температури. "Говорим за изваждане от строя на голяма част от капацитета за рафиниране по брега на Мексиканския залив - най-вероятно около 4 милиона барела на ден", казва Марк Еймънс, старши анализатор за Wood Mackenzie.


Цените на американския петрол достигнаха 13-месечен връх, а фючърсите за доставка след месец рязко поскъпнаха до най-високата с истойност от 3 месеца. Рекордни нива отчитат и цените на енергията.


"Почти като след ураган сме" - необичаен студ блокира рафинериите в Тексас

© Associated Press


Диспечер на Houston Ship Channel - дългият 85 км канал, свързващ Мексиканския залив с най-натоварените петролни и товарни терминали - и поради това, много важен обект за износа на горива, но и на зърно и други стоки - казва за "Ройтерс", че много от тях не работят.


"Най-голямата пречка е, че хората не могат да се придвижват, тъй като за затворени и много от мостовете и магистралите. В района на много места няма ток, дори ние нямаме, но поне имаме резерви генератори", допълва диспечерът.


Рафинерията на Motiva в Порт Артур - най-голямата в САЩ с капацитет от 600 000 барела на ден - е затворена. Не работят и щатските рафинерии на Royal Dutch Shell Valero Energy Corp, Exxon Mobil Corp и Total SE.


Студеното време се е отразило най-вече на апаратурата, която следи и управлява отделните звена в рафинериите. "Огромна част от оборудването им няма да е работоспособно и след като се затопли. Не очакваме да сме съвсем като в сценарий с преминал ураган, но вероятно ще отнеме няколко седмици рафинериите да се върнат към дейността си преди бурята", казва Еймънс.


"Почти като след ураган сме" - необичаен студ блокира рафинериите в Тексас

© Associated Press


Студът затвори добива на природен газ и газопроводите, използвани от рафинериите за производство на енергия. Масови спирания на тока или нестабилно подаване на енергия може да принуди инженерите да изключат рафиниращите инсталации.


Пермският басейн - един от най-важните райони за добив на петрол в САЩ, е в кризисна ситуация, като на някои места няма ток от петък насам, не са добити стотици хиляди барели петрол, но надеждите са, че това ще бъде компенсирано бързо след като се поднови работата.


Търсенето на енергия е в невиждани размери, като според Electric Reliability Council of Texas (ERCOT) - мрежовият оператор за по-голяма част от Тексас, има компании, предлагащи цени от 11 000 долара за MWh, които да им бъдат доставени незабавно. Средната годишна цена на Ercot за Северен Тексас е 26 долара.


"Почти като след ураган сме" - необичаен студ блокира рафинериите в Тексас

© Associated Press

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK