Смехът е полезен за ума и тялото ви: какво показват изследванията

Смехът е полезен за ума и тялото ви: какво показват изследванията

© Pixabay.comЗабавленията и приятните изненади - и смехът, който могат да предизвикат - внасят разтуха в ежедневието ни. И макар смехът понякога да изглежда леко глупав, той всъщност върши много полезна работа, защото стимулира много области на мозъка - области, които контролират двигателната система, обработват емоции, когнитивни и социални сигнали.


Учените в последните години започнаха да оценяват силата на смеха за подобряването на физическото и психическото благосъстояние на хората, обяснява Джанет Гибсън, професор по когнитивна психология в Гринел колидж, в The Conversation.


Физическата сила на смеха


Хората започват да се смеят още в ранна детска възраст, когато това помага за развитието на мускулaтурата в горната част на тялото. Смехът не е само дишане - той разчита на сложни комбинации от лицеви мускули, често включващи движение на очите, главата и раменете.

  • Смехът - без значение дали се смеете или наблюдавате как някой друг се смее - активира множество области на мозъка: двигателната част на мозъчната кора, която контролира мускулите; фронталнатa част, която ви помага да разберете контекста; и лимбичната система, която модулира положителните емоции. Стимулирането на всички тези вериги укрепва невронните връзки и помага на здравия мозък да координира своята дейност.

Чрез активиране на нервните пътища на емоции като радост и веселие смехът може да подобри настроението ви и да намали физическата и емоционална реакция на стрес. Например смехът може да помогне за контролиране на мозъчните нива на невротрансмитера серотонин, както всъщност правят антидепресантите.
Чрез намаляване на реакциите на мозъка ви към заплахи смехът ограничава освобождаването на невротрансмитери и хормони като кортизол, които изтощават сърдечно-съдовата, метаболитната и имунната ви система с течение на времето. Смехът е нещо като противоотрова за стрес, който отслабва тези системи и увеличава уязвимостта към болести.


Когнитивната сила на смеха


Доброто чувство за хумор и смехът, който следва, зависят от осъзнаване на социалната обстановка и добре работеща памет.


Смехът е полезен за ума и тялото ви: какво показват изследванията

© Pixabay.com


Смехът, подобно на хумора, обикновено произлиза от разпознаването на несъответствията или абсурдите на дадена ситуация. Трябва умствено да позволите изненадващото поведение или събитие - в противен случай няма да се разсмеете и вместо това може просто да се чувствате объркани. Предполагайки намеренията на другите и възприемането на тяхната перспектива, може да повиши интензивността на смеха и забавлението.


За да "схванете" шега или забавна ситуация, трябва да можете да видите по-леката страна на нещата. Трябва да вярвате, че освен буквалното съществуват и други възможности - като говорещи животни, например.


Социалната сила на смеха


Много когнитивни и социални умения работят заедно, за да ви помогнат да наблюдавате кога и защо се появява смях по време на разговори. Дори не е нужно да чувате смях, за да можете да се смеете. Разговорите чрез жестомимичен език, използван от глухонемите, са също толкова изпълнени със смях, подобно на емотикони в писмен текст.


Смехът е полезен за ума и тялото ви: какво показват изследванията

© Pixabay.com


Смехът създава връзки и увеличава близостта с другите. Лингвистът Дон Нилсън посочва, че смехът се случва радко, когато хората са сами, което засилва неговата социална роля. В началото на живота смехът на бебетата е външен признак на удоволствие, който помага за укрепване на връзките с родителите.


По-късно това е външен знак за споделяне на оценка на ситуацията. Например публичните оратори и комиците се опитват да разсмеят публиката, за да я накарат да се чувства психологически по-близо до тях, да създадат интимност.

 • Като практикувате малко смях всеки ден, можете да подобрите социалните си умения. Когато се смеете в отговор на хумор, вие споделяте чувствата си с другите и се научавате от рисковете, че вашият отговор ще бъде приет/споделен/харесан от другите и няма да бъде отхвърлен/пренебрегнат/нехаресан.

В проучвания психолозите са установили, че мъжете с личностни характеристики тип А, включително конкурентоспособност и чувство за постоянна неотложност, са склонни да се смеят повече, докато жените с тези черти се смеят по-малко. И двата пола се смеят повече с другите, отколкото когато са сами.


Умствената сила на смеха


Изследователите по позитивна психология изучават как хората могат да живеят смислен живот и да се развиват. Смехът поражда положителни емоции, които водят до този вид жизнен разцвет. Тези чувства - като забавление, щастие, веселие и радост - изграждат устойчивост и увеличават творческото мислене. Те повишават субективното благосъстояние и удовлетворението от живота. Учените установяват, че тези положителни емоции, изпитани с хумор и смях, вървят заедно с оценяването на смисъла на живота и помагат на възрастните хора да възприемат положително трудностите, с които са се сблъсквали през целия си живот.


Смехът е полезен за ума и тялото ви: какво показват изследванията

© Reuters


Смехът в отговор на забавление е здравословен механизъм за справяне с живота. Когато се смеете, вие приемате себе си или ситуацията по-малко сериозно и може да се чувствате овластени да решавате проблеми. В експеримент, психолози измериха честотата и интензивността на смеха на 41 души в продължение на две седмици, заедно с оценките им за физически и психически стрес. Те откриха, че колкото повече смях изпитват хората, толкова по-ниско е нивото на стрес. Няма значение дали случаите на смях са силни, средни или слаби по интензивност.


Можете ли да накарате смехът да работи за вас?


Все повече терапевти се застъпват за използването на хумор и смях, за да помогнат на клиентите си да изградят доверие и да подобрят работната среда.


Анализ на пет различни проучвания установи, че чувстото за благосъстояние се е увеличило след "интервенции със смях". Тези интервенции са под формата на ежедневни хумористични дейности - обграждате се със забавни хора, гледате комедия, която ви кара да се смеете или записвате три забавни неща, които са се случили през деня.Можете да практикувате смях дори когато сте сами. Умишлено възприемете гледна точка, която оценява забавната страна на събитията. Йогата на смеха, например, е техника за използване на дихателни мускули за постигане на положителните физически реакции на естествения смях със смях "насила".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  Както са казали основателите на човешката цивилизация: 'Секогаш гледајте на светлата страна на животот'

  Поздрав за аудиторията:

  https://www.youtube.com/watch?v=SJUhlRoBL8M

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4409 Весело

  Не винаги...особено , ако ти се плаче...но , който не вярва може да опита , причини бол !

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Но не и фалшивите усмивки,които американците умеят.Вече по всички реклами ,за да продадат нещо слагат някакви засмени хора.

 4. 4 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Ето нещо смешно:
  Британката Дороти Доусън, на 82 години, подала молба за развод след 62 години брак с 84 годишния си съпруг Бари, защото разбрала, че в продължение на дълги години той се преструвал на глух, за да не чува нейното бърборене.
  Когато смятала, че мъжът и не чува, решила да усвои езика на глухонемите, за да комуникира с него. Това и отнело две години.
  Но тогава у Бари започнали да се проявяват проблеми със зрението...

 5. 5 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Но не и фалшивите усмивки,които американците умеят.Вече по всички реклами ,за да продадат нещо слагат някакви засмени хора.
  —цитат от коментар 3 на Сд


  Хмм, на пръв поглед изглежда разбираемо и рационално искане....

  Но на втори поглед нещата може да са малко по-сложни.

  Всеки, прекарващ повече време на Запад (без значение в САЩ или Западна Европа) и пътуващ със самолети ще ви каже, че България започва още от чакалнята на летището за директния полет.

  Хората са по-начумерени и сиви и настроението е по-различно.

  Пълната сила на това се усеща при кацането в София, където никой от персонала на летището и не прави опити да се усмихва освен ако не е в компания на колеги и си разправят клюки.

  В такива случаи ми се дощава да видя фалшивите американски усмивки.

  Както и всеки път като вляза в бъглгарска банка или супермаркет.

  За последните 15 години има напредък...но от друга страна последните 12 години си бяха все години на ръст за страната.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 6. 6 Профил на Krasimir Stoyanov
  Krasimir Stoyanov
  Рейтинг: 339 Весело

  До коментар [#4] от "Lazarus":

  Бари е моят идол!!!

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Весело

  До коментар [#5] от "Боби Колев":

  "....Всеки, прекарващ повече време на Запад (без значение в САЩ или Западна Европа) и пътуващ със самолети ще ви каже, че България започва още от чакалнята на летището за директния полет.

  Хората са по-начумерени и сиви и настроението е по-различно.
  ......."

  Но пък за сметка на това чуеш ли поредния бисер на човекът в жипката, понякога няма как да не се разсмеем от сърце, защото трагикомедията е пълна !

 8. 8 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Но пък за сметка на това чуеш ли поредния бисер на човекът в жипката, понякога няма как да не се разсмеем от сърце, защото трагикомедията е пълна !
  —цитат от коментар 7 на samoedin


  Трябва да си призная, че следя изявите на Борисов колкото следях и тези на Тръмп.
  Т.е. старая се да ги избягвам.
  Мнението ми и за двамата е формирано и не мисля, че подлежи на корекция и шума от тях е като шума от колите на улицата.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 9. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2476 Весело

  Илюстрацията към матетиала е крайно сексистка и стереотипна. Внушава, че само жените се смеят. 😂😂😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 10. 10 Профил на Gerberche Malko
  Gerberche Malko
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Ми да се посмеем на 6-процентните

 11. 11 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#9] от "DDR":

  Мисля е сте пропуснал този незабравим кадър:

  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_4143445.jpg

  કટાક્ષ
 12. 12 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Ми аз защо чета вестници.

  А Ким Кардашян щяла да се развежда. . .

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 13. 13 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Не вярно. От смях на смях човек почва да се смее на началниците си включително и на Началника. Затова смехът трябва да се забрани.

 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2930 Неутрално

  Има само един приемлив смях и той е осмиването на белите мъже християни.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Трябва да има , за какво да се смееш. Ние сега най-много се смеем на себе си. По-скоро се надсмиваме.

 16. 16 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 982 Весело

  Един бозаджия написал на табелата на бозаджийницата си:

  “Бозата е храна! Храната е здраве,
  А здравето е красота! Следователно,
  Бозата е красота!

  73! Go Go
 17. 17 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#5] от "Боби Колев":


  Излиза, че трънчани се смеят повече и по-добре по простата причина, че на запад от споменатото летище е све трънско.

  73! Go Go
 18. 18 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 982 Весело

  До коментар [#13] от "blondofil":


  И затова си има причина:

  Как се нарича човек с висше образование? - Висшист
  Как се нарича човек със средно? - Среднист
  А човек с начално?...

  73! Go Go
 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2184 Неутрално

  видно е, че смехът е полезен, само че, за съжаление напоследък не е никак смешно...

 20. 20 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#19] от "selqnin":

  Вярно е, но доколкото смехът укрепва и имунната система излиза, че е полезен даже в такава ситуация на положението...

  73! Go Go
 21. 21 Профил на Gerberche Malko
  Gerberche Malko
  Рейтинг: 66 Неутрално

  видно е, че смехът е полезен, само че, за съжаление напоследък не е никак смешно...
  —цитат от коментар 19 на selqnin


  Що да не с мешано, Радев вчера ни обяснява за разруха а днес ни вдигнаха рейтинга, как да не му е смешно на човек. Вярно, че на други им е тъжно и ще им става още по-тъжно, но да гледаме от хубавата страна на живота :-)

 22. 22 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 413 Весело

  Четенето на Дневник /дори с коментарите/ се оказва истински извор на здраве и дълголетие - особено под материалите ,преведени с машинен превод от Дойче веле и авторските анализи на елитните възпитаници на Висшето килийно училище с абревиатура НБУ.
  Четете Дневник - смехът наистина е здраве.

  Не отговарям на хейтъри.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK