Как промените в климата предизвикват революция в древните технологии

Как промените в климата предизвикват революция в древните технологии

© Human Origins Program/SmithsonianМислите, че сте чакали твърде дълго за новия си смартфон? Само се радвайте, че не сте се родили преди стотици хиляди години, когато ключовата технология за оцеляване - каменни ръчни брадви - е останала почти непроменена в продължение на 700 000 години.


Археолозите отдавна обсъждат причините за този дълъг период на застой и ново проучване на необичайно подробни данни за околната среда от древно езеро в Кения предполага, че бурна комбинация от климатични промени, тектонична активност и бързи изменения в популациите на животните преди около 400 000 години предизвиква нови социални и технологични нововъведения, включително по-малки обсидианови остриета и търговски мрежи на дълги разстояния.


Идеята е интригуваща - особено на фона на климатичните промени в момента и бързото развитие на технологиите - но заключенията за причините за древния технологичен напредък са базирани на данни само от едно място, предупреждават учените.
Преди около 1.2 млн. години в басейна Олоргесайле в Кения ранните членове на нашия род Homo започват да правят грубо изсечени каменни брадви като изострят ръбовете им чрез премахването на малки люспи камък от тях. Тези ръчни брадви са сравнителен напредък в сравнение с още по-старата, примитивна технология на каменните инструменти.


Как промените в климата предизвикват революция в древните технологии

© Human Origins Program/Smithsonian


Древните хора използват своите универсални, усъвършенствани инструменти за различни задачи, включително разфасоване на животни, почистване на кожи, рязане на дърва и изкопаване на годни за храна растения. Тяхната нова каменна технология, известна като индустрията Acheulean, се запазва повече или по-малко непроменена около 700 000 години.


През това време околната среда на производителите на тези инструменти е изключително стабилна, с изобилие от сладководни езера и обширни тревни площи, които изхранват големи животни като жирафи, биволи и слонове.


Но преди около половин милион години картината се променя, раказва Рик Потс, палеоантрополог от Националния природонаучен музей на института "Смитсониън", който ръководи новото проучване. Мащабната ерозия е унищожила археологическите данни в региона за периода от преди 500 000 до 320 000 години. Когато фосилите и инструментите се появят отново в края на този период, става ясно, че нещата са се променили драстично.


Как промените в климата предизвикват революция в древните технологии

© Human Origins Program/Smithsonian


Хората са започнали да произвеждат по-малки, преносими, обсидианови остриета, способни на много по-голяма прецизност от грубите брадви, показват Потс и колегите му в поредица от статии, публикувани през 2018 г.


Това е нещо като историята на технологиите и е така оттогава насам - от големи и нудобни към малки и преносими.


Рик Потс,

палеантрополог от института "Смитсониън"


Остриетата също така започват да бъдат закрепвани към парчета дърво, за да се правят копия. И тъй като най-близките източници на обсидиан са били на десетки километри, вероятно обитателите на езерото са търгували за него, казва Потс.


Но липсата на данни в промеждутъка между двете технологии дълго пречи да се определят причините зад тези технологични и социални иновации.


"Светлината в края на тунела" за учените се оказва на дъното на дупка, дълбока 139 метра. С помощта на сондажна компания през 2012 г. археолозите вадят ядро от седименти от дъното на древно езеро в близкия басейн Коора. 139-метровото ядро обхваща натрупването на утайки в продължение на около 1 милион години.


Как промените в климата предизвикват революция в древните технологии

© Human Origins Program/Smithsonian


Разглеждайки микроскопичните характеристики на седиментите, археолозите успяват да пресъздат развитието на климата и околната среда в региона. Наличието на различни водорасли например показва нивото на водата и солеността на езерото, а останките от листа им помагат да заключат дали околната среда е дървесна или тревиста.


През първите 600 000 години, запечатани в ядрото, средата е стабилна. След това, преди около 400 000 години, "нещата стават малко неприятни", казва Потс. Запасите от сладка вода започват да се разрастват и да намаляват; околната среда бързо се движи между треви и гори. Между 500 000 и 300 000 години езерото е пресъхвало осем различни пъти. Вкаменелостите разкриват, че по времето, когато пасищата стават неравномерни, големите тревопасни животни са заменени с по-малки, по-пъргави същества като газела и куду.


Как промените в климата предизвикват революция в древните технологии

© Human Origins Program/Smithsonian


От минали проучвания се знае, че преди около 500 000 години регионът е бил разтърсен от вулкани, които са променили ландшафта, източвайки големите езера и създавайки по-малки басейни, склонни към наводнения и пресъхване. Накратко, хората в региона са били изправени пред изключително нестабилна среда, според заключенията, публикувани в Science Advances. Тази нестабилност може да ги е подтикнала да разработят нови инструменти, различни от Acheulean, за лов на по-малка и по-бърза плячка, и да развият по-широки транспортни мрежи и по-сложни методи за комуникация, смята Потс.


Как промените в климата предизвикват революция в древните технологии

© Human Origins Program/Smithsonian


Макар наличието на обсидиан от отдалечени източници да не е убедително доказателство за развити търговски мрежи нестабилността на околната среда, наблюдавана в седиментното ядро, би могла да повлияе за появата на търговия, коментира пред Science археологът Ник Блеген от Университета в Кеймбридж.


Според него пътуването на дълги разстояния може да е насърчило контактите с други групи и разширените социални мрежи, които се смятат за необходими за развитието на търговски системи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK