"Позор сте, твърде добре ви плащат" - словенският премиер е във война с медиите

Премиерите на Унгария и Словения, Виктор Орбан и Янез Янша, през 2012 г.

© Associated Press

Премиерите на Унгария и Словения, Виктор Орбан и Янез Янша, през 2012 г.От връщането си на власт през март миналата година лидерът на една от най-малките държави в Европейския съюз води голяма кампания срещу журналисти, които не харесва.


Премиерът на Словения, която ще е председател на Съвета на ЕС във втората половина на годината, публично е наричал Словенската телеграфна агенция "национален позор", а обществената медия RTV е обвинявана, че разпространява "лъжи" и заблуждава хората. "Очевидно сте твърде много и ви плащат твърде добре", написа в "Туитър" за RTV, която заедно с частна телевизия нарече "безотговорни разпространители на вирус".


Кампанията на Янез Янша обаче не се ограничава само до думи, пише брюкселското издание "Политико".
Припомня се, че през лятото той предложи медийни закони, които биха се отразили на финансирането на обществените радио и телевизия и на държавното влияние върху телеграфната агенция.


"Маршал Туито"


Част от журналистите обясняват, че успяват да продължат работата си. За "Политико" много журналисти обаче казват, че политическият натиск се усеща силно в ежедневната им работа и то особено по конкретни теми. Има и риск за независимостта на словенската телеграфна агенция. Янша насърчава омразата срещу репортерите и редакторите в обществените медии, а това отприщва и вълна на заплахи към тях и автоцензура.


Един от прякорите на Янша, който използва "Туитър" за обиди срещу журналисти, е "Маршал Туито". В тази социална мрежа, когато общественият радио- и телевизионен оператор избира нов генерален директор, той реагира в мрежата с коментар: "Дано новата метла поправи това грешно отразяване." Подкрепящият го канал Nova24TV написа през декември, че телеграфната агенция СТА е "в услуга на дълбоката държава".


Действията на Янша са в разрез с европейските стандарти за медийна свобода в момент, когато нарастват притесненията за медийния пейзаж в Източна Европа, особено в Унгария, Полша и България, пише "Политико". Словенски журналист в обществена медия, пожелал да запази анонимност, говори за "силен натиск" в момента: "опитът от последните месеци е нещо наистина ново и безпрецедентно", казва той.


Според "Фрийдъм хаус" не става дума просто за агресивно поведение, а за отровно за демокрацията.


Бивш комунист, след това дисидент, накрая - крайнодесен


Бивш комунист, по-късно дисидент, а след това крайнодесен политик, Янша е смятан за верен съюзник на унгарския си колега Виктор Орбан, а и политическата му метаморфоза е сходна. Разликата между двамата, чиито партии са членове на Европейската народна партия, е, че Янша е начело на нестабилно коалиционно правителство. От друга страна, прилика е, че негови съюзници управляват проправителствени медии, особено с помощта на свързани с Орбан инвеститори.


Според професора по журналистика от университета в Любляна Манко Милосавлевич "комунистическото минало" на Янша "влияе на сегашното му отношение към медиите, а то е отношението на човек, който не иска да види критика за себе си". Според Милосавлевич при връщането му на власт през март "веднага" се е проявило агресивното му отношение към журналистиката, а проектозаконите за медиите показват как искат да ги сложи "на каишка".


През май той публикува есето "Война с медиите", където настоява, че има "способни, професионални и етични журналисти" в обществените медии, заглушавани от старши редактори жени, "малък кръг" с "връзки със стълбовете на дълбоката държава", и тези жени създават "атмосфера на нетолерантност и омраза".


За "Политико" самият Янша казва, че заплашени са не медиите, а той и партията му, тъй като протестиращите срещу него скандират "smrt janšizmu", заигравка с партизанското "Смърт на фашизма". Външният министър Анже Логар пък твърди, че медиите са свободни, а проблемът е, че са много "едностранни" и липсва баланс "ляво-дясно" - нужен е "професионализъм", за да се различи от него "политическият активизъм".


За властта вече се говори внимателно


Журналистите са на обратно мнение. Друг журналист от обществените медии казва, че "не можеш да работиш нормално" в страната, а атмосферата става "много напрегната и много брутална". През октомври 22-ма словенски редактори използват отворено писмо, за да предупредят, че пресата е под заплаха. Антимедийната реторика е прераснала във враждебност и заплашителни обаждания и съобщения - особено жените, към които са отправяни обидни думи. Трети, високопоставен, обръща внимание, че проблемът е най-голям за жените; "психологически ситуацията е като война".


Програмният съвет на обществената телевизия, част от чиито членове се избират от парламента, също оказва натиск, а в телеграфната агенция рискове за финансирането създават несигурност, смятат журналисти. Властите отхвърлят всякакви твърдения за редакционен натиск.


Четвърти журналист от обществените медии смята, че някои теми заприличват на табу - пример са унгарските срества в Словения, работата на полицията или дейността на крайнодесни групи в страната. Пети, който работи за телеграфната агенция, твърди, че след като попитал защо Янша даде глас на твърденията на Тръмп за изборна измама, бил посъветван от колеги да не се захваща с това; шести - че репортерите са започнали да стават много внимателни, когато говорят за властта.


Правителството отхвърля всякакви идеи за автоцензура в медиите - напротив, те остават предимно свързани с "левите центрове на капитала и политическата власт".

Ключови думи към статията:

Коментари (76)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Има доста вярно - медиите искат всеки да се съобразява с тях и стигат доста низко в средствата да постигнат целта си. "Политико" дали ще защитава Пик, Блиц и др., ако случайно дойде свестен премиер и опозицията от ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП - решат да саботират чрез медиите на Недялко. Нещата намирисват на руски пропагандни пари в джЕба на журналистите.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  .....води голяма кампания срещу журналисти, които не харесва."

  По силно би било "срещу журналисти от независими медии"

  "Четвърти журналист от обществените медии смята, че някои теми заприличват на табу - ...."

  Не е добра идея да се споменава за " теми табу" точно тук, все пак идват избори.

  Досега някой да е чул възмутен журналист от бруталната цензура във форумите на независими медии? Или е тема табу?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Че защо да се притесняват от медийния пейзаж в България? Тук вече всичко е купено от т.н. "демократи". Всички са единни, включително и Пеевски, с неговата пробайдън и проковид пропаганда.

 4. 4 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 439 Неутрално

  E те журналята са платена клика на глобалния елит. Тоя го е избрала локалната мафия и глобалистите не харесват да им се бърка в паничката, та сега ще му спретнат една масова кампания срещу него. Ще го очернят и сигурно ще напишат някои пикантни истории и това е след 4 години пак глобалната мафия ще сложи ръка над населението.

  Такива анахронизми са нормални за всяка демокрация където винаги се борят две мафии - малката локална мафия от търтеи които ползват демокрацията за да забогатеят и голямата глобална мафия които пък са измислили демокрацията и се обогатяват винаги.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 5. 5 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2476 Весело

  ” От връкането си на власт ..”
  Барем да го беха написале ”вракяне”, щеше да е верно и разбираемо за некои.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Неутрално

  "Бивш комунист, по-късно дисидент, а след това крайнодесен политик, Янша е смятан за верен съюзник на унгарнкия си колега Виктор Орбан, а и политическата му метаморфоза е сходна."

  Нещо като мутра, после главен секретар на МВР, а накрая - премиер !

 7. 7 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Външният министър Анже Логар пък твърди, че медиите са свободни, а проблемът е, че са много "едностранни" и липсва баланс

  И тук е така. И навсякъде, където либерастията не е овладяла напълно медиите реве за фашизъм и липса на свобода на словото, докато не допуска никаква гледна точка различна от крайния либерализъм.

 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4153 Весело

  Кво става в държавата за пример Словения, а ний тук, където има пълна свободия - ревем?! Отделно, че и получаваме грантове...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 9. 9 Профил на Червен дисибар
  Червен дисибар
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Бивш комунист, по-късно дисидент, а след това крайнодесен политик, Янша е смятан за верен съюзник на унгарнкия си колега Виктор Орбан, а и политическата му метаморфоза е сходна."Нещо като мутра, после главен секретар на МВР, а накрая - премиер !
  —цитат от коментар 6 на samoedin


  Не, нещо като Кики бой. Бивш комунист, сега криптокомунист, после неуспял министър и накрая краен либерал.

 10. 10 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Отношенията между властите и медиите ТРЯБВА да бъдат лоши.

 11. 11 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#2] от "дерибеев":

  "По силно би било "срещу журналисти от независими медии"
  Виц на деня! Коя е независимата медия? Виж как всяка мята, мята срещу когото ѝ посочат срещу кинти!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4190 Весело

  До коментар [#5] от "DDR":

  За кого, за " унгарнкия си колега Виктор Орбан"?

 13. 13 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  Агентите на ЕРСТЕ?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  До коментар [#11] от "chichka":

  Да ти отговоря с цитат (със заличени лични данни)

  ""Макар процесът да не е пряко свързан с "........", включваща "......." и ".........", има сериозни притеснения, че основна причина за повдигането на обвинения срещу ....... е разследващата работа и критичната спрямо правителството позиция на тези медии. Тези издания са известни като едни от най-важните в България източници на независима и висококачествена журналистика", се казва в позицията на AEJ.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3400 Любопитно

  До коментар [#2] от "дерибеев":

  Че останаха ли независими медии?

 16. 16 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 897 Неутрално

  Външният министър Анже Логар пък твърди, че медиите са свободни, а проблемът е, че са много "едностранни" и липсва балансИ тук е така. И навсякъде, където либерастията не е овладяла напълно медиите реве за фашизъм и липса на свобода на словото, докато не допуска никаква гледна точка различна от крайния либерализъм.
  —цитат от коментар 7 на Червен дисибар


  Бихте ли дали определение на "краен либерализъм"? Или не знаете значението, но сте го прочели някъде и много ви е харесало как звучи?

 17. 17 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3400 Любопитно

  Хайде сега туитър да го банне! Като Тръмп. А?

 18. 18 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 248 Неутрално

  "Бивш комунист, след това дисидент, накрая - крайнодесен..." -нека форумните разбирачи видят как комунист, с лекота става "крайносин". Както БКП се превърна в СДС...

 19. 19 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  За тези, които не знаят: най-будните журналистически съвести от Австрия през Унгария до Румъния, плюс целите Западни Балкани, Албания, Косово, но изглежда без България, се финансират от австрийската банка ЕРСТЕ. Оттам идват и напъните Европейският съюз да се разширява със страни, които и за Африкански съюз не стават. Но и те не са всесилни, колкото и пари да влагат.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 20. 20 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Никой никога не е спечелил война с медиите!
  Друг е въпросът чии и какви са медиите!

 21. 21 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3965 Весело

  "Позор сте, твърде добре ви плащат" - словенският премиер е във война с медиите"

  В нито една демократична държава управляващите не могат да спечелят война срещу медиите. Справка, вижте какво стана с недоразумението Тръмпи, който също беше във война срещу медиите в САЩ. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 22. 22 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 950 Неутрално

  И де се скътана на топло "будната съвест" на евродепутатка Елена Йончева, да направи филм за бити и измъчвани от кремълския режим? Същото и за другите документалисти-хвалисти.

 23. 23 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  За тези, които не знаят: най-будните журналистически съвести от Австрия през Унгария до Румъния, плюс целите Западни Балкани, Албания, Косово, но изглежда без България, се финансират от австрийската банка ЕРСТЕ. Оттам идват и напъните Европейският съюз да се разширява със страни, които и за Африкански съюз не стават. Но и те не са всесилни, колкото и пари да влагат.
  —цитат от коментар 19 на Един вампир броди из Европа


  Брей, вече двама комсомолци са се разсърдили на факти, които могат да се проверят с две-три минути цъкане по интернет.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 24. 24 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3383 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nick F":

  Действително по правилно е ортодоксален, радикализиран... либерализъм

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 25. 25 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  До коментар [#16] от "Nick F":Действително по правилно е ортодоксален, радикализиран... либерализъм
  —цитат от коментар 24 на дерибеев


  Ми по днешната терминология БЛМ=расизъм, антифа=фашизъм, либерализъм=тоталитаризъм и т.н.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2176 Неутрално

  Янез Янша изглежда да е словенския Волен Сидеров, инак действията са му като на Бойко Борисов. Част от силно токсичния, вредния и силнозамърсяващ отпадък на ЕС.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  E те журналята са платена клика на глобалния елит. Тоя го е избрала локалната мафия и глобалистите не харесват да им се бърка в паничката, та сега ще му спретнат една масова кампания срещу него. Ще го очернят и сигурно ще напишат някои пикантни истории и това е след 4 години пак глобалната мафия ще сложи ръка над населението.
  —цитат от коментар 4 на radelmarfx


  Журналистиката е платена навсякъде! Мантри си пропагандират, правителства се нападат, после сме били на 111 място!

  Полковник Паликъщов
 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#14] от "дерибеев":

  Уважаеми, даваш пример с АЕЖ в БГ-то, този червен цирей? Неееее.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 35. 35 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  И кво медиите ги боли че им казват истината в очите ли? ;)

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#20] от "selqnin":

  Не разбирам защо се говори за "медиите" като нещо хомогенно, това е някакъв остатък от соц-мисленето. В момента има стотици "медии" с всякакъв уклон и на практика всеки политик в във "война" с поне половината от тях. И то говорим за традиционни медии с ясен политически профил а в днешния свят социалните медии стават все по-доминиращи в комуникацията на полититиците. А там са милиони и милиони индивиди, всеки със своите предпочитания.

 38. 38 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  Да нахраним журналистите, както казват у нас.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  "Действията на Янша са в разрез с европейските стандарти за медийна свобода в момент, когато нарастват притесненията за медийния пейзаж в Източна Европа, особено в Унгария, Полша и България...."

  Нещата ще се оправят, когато на Сорос му свършат парите. И не е важно Сорос кого финансира, а кой финансира Сорос? КОЙ?
  А Брюксел да спре да се притеснява, ще вдигне кръвно.

 43. 43 Профил на Brighty
  Brighty
  Рейтинг: 452 Неутрално

  У нас такива неща не може да се кажата за медиите! Вижте достойният вестник ДНЕВНИК, който секуднда след като г-н Пръдльо или някой северномакедонец се изплюе върху България ни информира във водеща за вестника статия. Е, вчера някакви българи, в т.ч. от РСМ, Молдова, представили били БЯЛА КНИГА за лъжите на северномакедонците по отношение на езика, но в. ДНЕВНИК случайно са пропуснали тук новината. Сигурен съм, че няма умисъл и в момента, в който г-н Пръдльо даде становище за БЯЛАТА КНИГА, ние ще бъдем информирани. Достойни са нашите журналисти!

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Разстроено

  До коментар [#37] от "m17":

  Напълно съм съгласен с вас, че "медиите" не са хомогенни , и слава Богу!
  Традиционните медии изгубиха темпо и това доведе до загуба на доверие.
  Медиите, които кой знае защо наричат "социални" са бедствие, понеже най-често просто копират чужди текстове, нямат мрежа от кореспонденти и често пишат за събития, които дори не са виждали. Никой не носи отговорност за фалшивите новини, пост истината и алтернативните факти.
  На мястото на лидерите на мнения и авторитетите се появи явлението : "всеки човек е медия"!
  Така се оказахме тук - много и много бързо ротираща се информация и огромна част от хората изгубени в нея, объркани и склонни да вярват на абсурдни неща!

 49. 49 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Разстроено

  До коментар [#37] от "m17":

  Напълно съм съгласен с вас, че "медиите" не са хомогенни , и слава Богу!
  Традиционните медии изгубиха темпо и това доведе до загуба на доверие.
  Медиите, които кой знае защо наричат "социални" са бедствие, понеже най-често просто копират чужди текстове, нямат мрежа от кореспонденти и често пишат за събития, които дори не са виждали. Никой не носи отговорност за фалшивите новини, пост истината и алтернативните факти.
  На мястото на лидерите на мнения и авторитетите се появи явлението : "всеки човек е медия"!
  Така се оказахме тук - много и много бързо ротираща се информация и огромна част от хората изгубени в нея, объркани и склонни да вярват на абсурдни неща!

 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Разстроено

  Извинявам се за дублирането!
  Очевидно няма кой да оправи този сайт!

 51. 51 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  Съгласен съм с човека. Позор са! Продават се на който плати! Приличат на... сещате се на кого!

 52. 52 Профил на xpo07646145
  xpo07646145
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Бивш комунист, пък накрая - крайнодесен. От тая порода хора, за които баба ми казваше - фурнаджийска лопата...

 53. 53 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  Медиите станаха платени рекламни лица на този, който плаща най-добре. Новините се поднасят едностранно, без свян лъжат.
  Видяхме в САЩ какво стана с Туитър и Фейсбук, заключиха акаунта на президента. Пипалата на тази мафия са се впили толкова дълбоко, че няма как да бъдат резнати.

  Любовта ще спаси света!!!
 54. 54 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  Трябва да се забранят рекламите по Държавните телевизии. Как да очакваме да ни разяснят, колко са вредни трансмазнините, като това са им основните рекламодатели.
  Този конфликт на интереси не е в наша полза.

  Любовта ще спаси света!!!
 55. 55 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 416 Неутрално

  Към настоящият момент трудно може да се намери по-продажно нещо от журналист. Ами позор са си. Няма такова нещо като "медиите", има различни медийни кръгове, които обслужват определени интереси. И мантрите за "четвъртата власт", за "коректива" и т.н. вече се изпразниха от съдържание.

 56. 56 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3004 Неутрално

  Как е изглеждал Орбан на снимката преди осем години и как изглежда сега, точно като нашите, толкова ли са били бедни, гладували ли са.

 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  До коментар [#21] от "Иво":
  "В нито една демократична държава управляващите не могат да спечелят война срещу медиите. Справка, вижте какво стана с недоразумението Тръмпи, който също беше във война срещу медиите в САЩ. :-)"

  В САЩ беше обратното. Медиите водиха и продължават да водят война срещу Тръмп.

 58. 58 Профил на Strymski
  Strymski
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Характерната трансформация за почти всички “ бивши” комунисти ! След като са изгубили привилегията си като част от управляващата комунистическа върхушка , подобни господа-другарЕ ,като същински хамелеон, сменят позиция и убеждения по- бързо , само за да седнат на софрата отново.

  Ако политически лидер не умее да контактува с журналята , то пиши го бегал. Понеже е видно как в последните години мафията си накупи медии на килограм и чрез тях влияе върху процесите , като се опитва да ги насочва в желаната посока , то за изпълнителната власт умението да има добра комуникация е задължително условие , това е един вид борба и неутрализиране на олигарсите , превръщайки тяхното оръжие в свой съюзник.

 59. 59 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3273 Весело

  Всички вестници в Сан Франциско се нахвърлиха върху него. Вярно, че една-две редакции бяха намекнали преди това за нуждите си от субсидии, но Дейлайт реши, че положението оправдава подобни разходи. До това време пресата бе била винаги приятно снизходителна към него и го използваше добродушно за създаване на сензации, но сега той трябваше да научи на какво е способна коварната и нагла, враждебно настроена преса. И най-малката подробност от живота му бе възкресена, за да послужи като основа на злобни измислици. Дейлайт бе искрено смаян от новото тълкуване на всичко, което бе сторил някога. От „героя на Аляска“ той бе превърнат в „звяра от Аляска“, лъжец, главорез и изобщо „покварена личност“. Понеже това не ги задоволи, те започнаха да съчиняват най-гадни лъжи по негов адрес. Той никога не отговаряше на клеветите, но веднъж си каза, каквото мислеше, пред няколко репортери.

  — Правете, каквото щете! — им каза той. — Бърнинг Дейлайт е виждал по-страшни работи от вашите мръсни, лъжливи хартийки! Вас, момчета, не ви обвинявам… поне не за всичко! Нищо не можете да направите. Трябва да си печелите хляба. Има твърде много жени по този свят, които си вадят хляба по начин, подобен на вашия, защото не могат да правят нищо друго. Все някой трябва да върши и мръсната работа, защо пък да не я вършите вие? За това ви плащат, а гръбнакът ви е твърде мек за по-честни служби!

  Социалистическата преса в града с радост подхвана тези думи и ги разпространи из Сан Франциско, напечатани на хиляди позиви. А журналистите, здраво засегнати, отвърнаха с единственото си средство — накараха да потече река от печатарско мастило, пълна с мръсотии и клевети. Нападките станаха още по-ожесточени. Цялата кампания се превърна в дивашка разправия.

  Писано е преди повече от 100 години ... :))))

 60. 60 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 439 Неутрално

  [quote#32:"Hajduk"][/quote]

  111 къде? На свободната журналистика ли? И кои са на първо място? Дания, дето журналята криха толкова време корупцията в Данске банк за 200 милиарда долара. Да им имам независимата журналистика на първенците.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 61. 61 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3801 Неутрално

  "Янша даде глас на твърденията на Тръмп за изборна измама,"

  Нормално. Бившата първа лейди на САЩ е словенка. При посещението на Яниша в САЩ и срещата му с президента Тръмп преводач е била Мелания.

 62. 62 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 984 Неутрално

  докато българската нация не разбере, че не журналистите са му враговете, и че има фундаментален интерес от независими от властимащите медии, ще тъне в блато

 63. 63 Профил на pdk00624807
  pdk00624807
  Рейтинг: 17 Неутрално

  До коментар [#60] от "radelmarfx":

 64. 64 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#54] от "hope":

  Не може една групичка да налага маниите си на цялото общество. За вас са вредни транс мазнините, за други е месото а трети са против белите мъже като цяло. И затова ни е нужна обществената телевизия която да отразява балансирано всички гледни точки, дори на хората които обичат мазни бургери или баници с маргарин.

 65. 65 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#62] от "owen":

  А дали обществото има нужда от медии, финансирани от конкретни олигарси и яростно защитаващи неговите икономически и политически интереси?

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1756 Неутрално

  Както преди време Кутев каза, това с комунизма си е вирус, по лош от Кобид-а и по прихватлив от английския му вариант.
  И този комунист, паднало му се да управлява в една малка и доста добре подредена държава, ама му е малко, все нещо му пречи. Като на "кривата ракета и космоса" все нещо му пречи.
  Иначе са видни хамелеони - лево-дясно-патриотично-консерватвно им е все едно, важното е те да са отгоре и да имат достъп до общите ресурси. Такива са там, такива са и по света и у нас. Това популизъм, лъжи и инсинуации са техни обичайни и широко използвани оръжия и затова на тях най-много им пречи свободата на словото и независимите журналисти. Не че се съобразяват с тях, но все пак, особено в страни които са в групата на нормалните държави, макар и да не покриват необходимите стандарти, им се налага да се правят на демократи - виждаме ги в действие - Орбан, Качински, наш баце, а сега и този новоизлюпен прероден комунист.

 68. 68 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  "Ако политически лидер не умее да контактува с журналята , то пиши го бегал."
  До коментар [#58] от "Strymski":

  Как мислиш би могло да се контактува с медии като "Блиц" и ПИК? А с телевизиите "Алфа" и "СКАТ"? Или да оказваш влияние на СЕ и ДВ? А на Сорос какво ще му кажеш?

 69. 69 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  До коментар [#54] от "hope":Не може една групичка да налага маниите си на цялото общество. За вас са вредни транс мазнините, за други е месото а трети са против белите мъже като цяло. И затова ни е нужна обществената телевизия която да отразява балансирано всички гледни точки, дори на хората които обичат мазни бургери или баници с маргарин.
  —цитат от коментар 64 на m17


  —-
  Колега, дадох пример с трансмазнините, защото от 1 април влиза един ЕС регламент за забраната им, а никой, нищо мен казва. За това се покачиха цените на всички мазнини.

  Забраняват ги, защото са доказано патогенни.

  Любовта ще спаси света!!!
 70. 70 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2746 Неутрално

  Янша има кариера като наш Боекоо. Кандидат за шеф на комсомола, шеф на социалдемократите и след това става "десен". оЧУДЕНИ?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 71. 71 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 984 Неутрално

  До коментар [#65] от "m17":

  вижте, аз не чета медиите на пеевски; вие разполагате със същата свобода. дали имаме нужа от пик и т.н. - мен ако питате, не. но който иска да си замърсява душата с тях - аз не мога - и не трябва да го спра.

 72. 72 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2158 Весело

  Властите не трябва да са в приятелски отношения помежду си, нито в зависими, добре за демокрацията е да има разделение между тях. Основен проблем на герб е лакомията да имат влияние навсякъде, тя ще ги погуби.
  Словенците са ми най-симпатични от бившите югославски републики, но и те си избират едни политици...

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 73. 73 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2158 Любопитно

  До коментар [#62] от "owen":

  Без да се впускам в обобщения - коя част от нацията, защото тя е доста разделена, тази, която е избрала хората в парламента и припява на гнусни реклами като сегаемоментазаапартаментааааа или тази, която е отвратена от първата?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 74. 74 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  За позора може да се спори, кой точно е позор, могат да се дадат много примери. Лошото е, стадото блее и не реагира.

 75. 75 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3241 Весело

  До коментар [#9] от "Червен дисибар":

  "Не, нещо като Кики бой. Бивш комунист, сега криптокомунист, после неуспял министър и накрая краен либерал."

  Е, сикаджията си е открит комунист - с червеното билетче, пазено като свята реликва ! Може би по - точно е да се каже : мутрокомунист !

 76. 76 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2230 Неутрално

  Там, където е имало комунисти и комунизъм, е така. Още повече, когото тези бивши комунисти днес са на власт...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK