На живо

Коронавирусът по света: ЕК одобри втори договор с "Модерна"

Коронавирусът по света: ЕК одобри втори договор с "Модерна"

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.
Испания ще ваксинира жителите си на възраст между 45 и 55 години с препарата на компанията 4Астра Зенека" (AstraZeneca) в следващата фаза от националния си план за имунизиране на населението срещу COVID-19, съобщи днес министерството на здравеопазването, цитирано от "Ройтерс".


Ваксината, която е одобрена за хора между 18 и 55 години, в момента се поставя на онези представители на тази възрастова група, за които има голям риск от заразяване с коронавируса - работещи в детски градини, физиотерапевти, полицаи, пожарникари и учители. По-голямата част от първоначалната приоритетна група за ваксиниране в Испания - обитателите на старческите домове и персоналът на тези заведения, - вече са получили и втора доза от ваксина на компаниите "Пфайзер"/"БиоНТех4 (Pfizer/BioNTech) или на "Модерна" (Moderna).


В момента тези препарати се прилагат на хора над 80-годишна възраст и на медици. След това те ще бъдат инжектирани на хора над 70-годишна възраст, а след това - на такива над 60 години. Онези под 60-годишна възраст с висок риск от тежко изкарване на COVID-19 ще са следващите в списъка.


Досега в страната са били инжектирани 2.6 милиона дози ваксина, а 1,1 милиона души са получили и втора доза.


За да изпълнят националната цел за ваксиниране на 70 процента от 47-милионното население на Испания до края на лятото, някои региони може да преустроят големи обществени обекти в центрове за ваксиниране и обмислят да наемат пенсионирани лекари, студенти и фармацевти, които да помагат.

Поетапно излизане от карантината

Британският премиер Борис Джонсън обмисля поетапно излизане от локдауна, чрез което разклатената икономика на Обединеното кралство да заработи през идните пет месеца, след като страната изпревари значително по-голямата част от света във ваксинирането на населението си, предаде "Ройтерс". Новият коронавирус потопи Великобритания в най-тежкия й икономически спад от 300 години.


С по-бърз темп на ваксиниране от всички останали западни партньори, без да се брои Израел, британската икономика с обема си от 3 трилиона долара се стреми да бъде сред първите големи на запад, които ще се върнат към някакво подобие на нормалност, макар и все още далеч зад растежа на Китай.


Джонсън, който ще очертае пътя за излизане от карантината на 22 февруари, заяви, че поетапният план ще бъде предпазлив. Училищата вероятно ще отворят на 8 март, наред с пускането на програма за масово тестване, за да се следи епидемията. Вестник "Дейли мейл" написа, че докато на офис служителите ще бъде казано да продължат да работят от вкъщи още известно време, то части от икономиката като ваканционни къщи и по-големи хотели ще отворят отново през април.


Развлеченията на открито, като тематични паркове и зоопаркове, както и голф, фитнес на открито и тенис, също могат да бъдат възобновени през април, но пъбовете, баровете и ресторантите ще трябва да изчакат до май, a пълнoто им отваряне се предвижда за началото на юни. "Това ще се основава твърдо на предпазлив и разумен подход за излизане от локдауна по такъв начин, че да бъде необратимо", каза Джонсън пред журналисти. "Мейл" твърди, че развлекателният бизнес може да не се нормализира до юли, докато се очаква офис служителите да продължат да работят дистанционно в обозримо бъдеще. /БТА

Нов договор на ЕС с "Пфайзер"

Германският производител на ваксини "Бионтех" (BioNTech) и американският му партньор "Пфайзер" (Pfizer) ще доставят на Европейския съюз още 200 млн. дози от ваксината си срещу COVID-19, предаде ДПА, като цитира изявление на двете компании.


Миналия месец Европейската комисия, която поръчва и разпределя ваксините срещу причиняваното от новия коронавирус заболяване от името на 27-те страни членки на ЕС, вече увеличи максималния брой възможни поръчки за тази година до 600 млн. дози. С вече финализираната сделка, обявена днес, ЕС поръчва със сигурност общо 500 млн. дози, като има възможност да договори още 100 млн..


"Работим неуморно, за да помогнем за напредването на кампаниите за ваксинация в Европа и по света чрез увеличаване на производствения капацитет", заяви изпълнителният директор на Пфайзер Алберт Бурла. Той отбеляза, че споразумението дава възможност до края на годината да бъдат ваксинирани най-малко 250 млн. европейци.


Европейската комисия беше подложена на критики за стратегията си за закупуване на ваксини, защото кампанията в страните членки на ЕС е по-бавна от тези във Великобритания и Израел, отбелязва ДПА.

Швеция може да затвори фитнесите и ресторантите

Швеция, известна със своя по-гъвкав подход в борбата с COVID-19 в сравнение с други европейски държави, планира да затвори спортните зали, ресторантите и фризьорските салони, изправена пред опасна трета епидемична вълна, предаде "Франс прес", като се позова на правителството.


Това решение е взето в рамките на закон, одобрен от парламента в началото на годината. Нормативният акт временно дава на правителството нови правомощия, включително да затвори ресторанти и магазини.


В случай че процентът на заразяване се влоши значително, правителството ще трябва да прекрати някои дейности, предупредиха днес властите в специално съобщение.


Спортните зали, басейните, фризьорските салони, кафенетата и ресторантите са конкретно споменати в съобщението на шведското правителство.


Понастоящем не смятаме, че ще се наложи (да прекратим тези дейности), но, разбира се, няма да чакаме да стане твърде късно, заяви на пресконференция министърката на здравеопазването Лена Халенгрен.

Словакия затегна граничния контрол

Словакия затегна днес контрола по границите си, мотивирайки се с опасността от разпространение на нови варианти на коронавируса в Европа, предаде "Франс прес".


Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато страната се бори с едно от най-високите нива на смъртност от COVID-19 в света.


Словашкото министерство на здравеопазването каза днес, че всеки, който влиза в страната, ще трябва да се самоизолира през следващите 14 дни и че някои по-малко посещавани гранични пунктове ще бъдат затворени.


"Новият граничен режим цели да възпре разпространението на новите варианти на коронавируса", каза здравният министър Марек Крайчи.


В понеделник Словакия започна да затваря някои контролно-пропускателни пунктове на границата с Полша.

Узбекистан ще закупи 1 милион дози от руската ваксина срещу COVID-19 "Спутник V", съобщиха днес властите на централноазиатската държава, цитирани от агенция "Ройтерс".


Узбекистанското правителство заяви също, че ще създаде съвместно предприятие за производство в страната на ваксината, разработена от китайската компания "Чжъфей Лонгком Байофармасютикъл", чиито изпитвания бяха проведени и в Узбекистан наред с други държави.

Европейската комисия предложи днес план за готовност за биозащита, който предвижда ускоряване на одобрението на нови ваксини и разширяване на тяхното производство, подобрено проследяване на щамовете на вируса на ковид, както и необходимото за целта европейско финансиране.


Комисията предвижда поне 75 милиона евро да бъдат насочени за подробно изследване на пет на сто от положителните проби на заразени с новата болест. За проучвания и обмен на данни за щамовете ще бъдат осигурени 150 милиона евро.


Предвижда се 16 държави от ЕС, заедно с Швейцария и Израел, да обменят лабораторни данни и наблюдения при разширяването на изследванията към младежи и деца. ЕК изразява очакване да сключи допълнителни и нови рамкови споразумения с производителите на ваксини, съобразени с новите вирусни щамове.

ЕК одобри втори договор с "Модерна"

Европейската комисия одобри втори договор с фармацевтичното дружество Moderna, който предвижда допълнителното закупуване на 300 милиона дози (150 милиона през 2021 г. и възможност за закупуване на още 150 милиона през 2022 г.) от името на всички държави — членки на ЕС. Договорът също така дава възможност ваксината да се дари на държави с ниски и средни доходи или да се пренасочи към други европейски държави.


Днешният договор с Moderna обогатява широкия набор от ваксини, които ще се произвеждат в Европа, заедно с вече подписаните договори с BioNTech/Pfizer, AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, Curevac и Moderna. Този разнообразен набор от ваксини ще гарантира на Европа достъп до 2.6 милиарда дози, след като се докаже, че тези ваксини са безопасни и ефикасни, съобщават още от ЕК.


Ваксината на Moderna се основава на информационната РНК (иРНК), която играе основна роля в биологията, прехвърляйки инструкции от ДНК към механизмите на клетките, синтезиращи белтъци. При ваксина на основата на иРНК тези инструкции създават безвредни фрагменти от вируса, които човешкото тяло използва за изграждане на имунен отговор за предпазване или борба със заболяването. Когато в организма на човек постъпи ваксина, неговите клетки прочитат генетичните инструкции и произвеждат "протеинов шип" — протеин, разположен на външната повърхност на вируса, който той използва, за да навлезе в клетките на организма и да причини заболяване. След това имунната система на организма възприема този протеин като чужд и произвежда естествени защитни елементи — антитела и Т-клетки, срещу него.

Броят на новите заразени по света е с 16% по-малко миналата седмица

Броят на новите случаи на зараза с коронавируса, за които е съобщено по света, е спаднал с 16 процента миналата седмица, за да достигне 2.7 милиона души, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение на Световната здравна организация. Броят на починалите с коронавирус по света също е намалял с 10 процента миналата седмица в сравнение с предходната седмица, достигайки 81 000 души.


Коронавирусът по света: ЕК одобри втори договор с "Модерна"

© Associated Press


Броят на новите случаи на зараза е спаднал с 20 процента миналата седмица в Африка и в Западния Пасифик, с 18 процента в Европа, с 16 процента в Америките и с 13 процента в Югоизточна Азия. Само в Източното Средиземноморие е имало увеличение със 7 процента.


"Това показва, че простите здравни мерки действат, въпреки наличието на варианти на вируса."


Тедрос Аданом Гебрейeсус,

генерален директор на СЗО


"Важно е сега как ще действаме при тази тенденция. Огънят все още не е угаснал, но ние намалихме размерите му. Ако ние спрем да се борим на който и да е фронт, огънят ще се върне още по-силен", предупреди шефът на СЗО.

Япония започна да ваксинира

Япония започна ваксинационната кампания срещу коронавируса, предаде "Асошиейтед прес". Първи дози бяха поставени на здравни работници.


Японските власти дадоха зелена светлина за използване на ваксината на "Пфайзер", която вече се използва в много други страни от декември. Около 40 000 лекари и медицински сестри от 100 болници в цялата страна получиха първите дози от ваксината, а вторите им дози са планирани за 10 март.


През март ще започне ваксинацията на над 3.7 милиона здравни работници, а после ще бъдат ваксинирани около 36 милиона души над 65 години през април. Следващите, които ще получат ваксината, са хората със здравословни проблеми, персоналът в старческите и в други социални домове. След това ще започне ваксинацията и на останалото население.


Кампанията за ваксиниране се смята за ключово важна за провеждането на летните олимпийски игри в Токио, които вече бяха отложени от миналата година за юли тази година.

Нова Зеландия и Австралия облекчават режимите

Нова Зеландия съобщи за три нови случая на зараза с коронавируса, предадени на местно ниво, предаде "Ройтерс". Те бяха открити преди очакваното решение на властите дали да обявят край на тридневните ограничения в най-големия град в страната Окланд. В крайна сметка властите решиха, че рестрикциите в града ще бъдат разхлабени в края на деня, магазините и училищата ще могат да подновят работа. Хората ще могат да се събират на групи от по 100 души вместо досегашните 10 души. Правилата за социална дистанция ще продължат да се спазват. Тези ограничения ще останат в сила най-малко до понеделник.


Трите нови случая на зараза са при хора, които са свързани с първоначалните три случая в едно и също семейство, станали причина за общата изолация в Окланд.


В съседна Австралия щатът Виктория съобщи, че няма случаи на коронавирус на местно ниво за последното денонощие, предаде "Ройтерс". Днес наложената в щата петдневна карантина се очаква да приключи. Тя беше въведена, за да се спре разпространението на заразата от огнище в Мелбърн. Повечето от рестрикциите ще бъдат отменени в 23:59 ч. местно време. Но хората ще продължава да са задължени да носят маска и посещенията по домовете се ограничават до петима души до 26 февруари, когато и последният от 25-те активни случая на зараза няма да е повече заразен.


Властите все още не са казали дали ще се подновят полетите за Мелбърн. Предстои и да се обяви колко зрители ще има във финалните дни на тенис турнира Australian Open.

Байдън обеща ваксина на всеки американец до юли

"Байдън каза, че всички американци може да получат ваксини до края на юли" е заглавието на в. "Ню Йорк таймс".


Байдън заяви, че всеки американец, който иска ваксина срещу COVID-19, ще може да я получи до края на юли, показвайки повече оптимизъм от миналата седмица, когато предупреди, че заради спънки в логистиката и дистрибуцията много хора вероятно няма да са ваксинирани и в края на лятото, пише вестникът.
Байдън заяви това на среща с граждани в Милуоки, организирана от Си Ен Ен.


Миналата седмица администрацията на Байдън заяви, че е осигурила още 200 милиона дози ваксини срещу новия коронавирус, което е достатъчно за ваксинирането на всеки пълнолетен американец. Допълнителните дози увеличават наличните количества с 50 процента и дават на администрацията необходимия брой дози за ваксиниране на 300 милиона души до края на лятото, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1221 Весело

  😀И нещо от нашенско:

  A slice and a shot: Tel Aviv pushes COVID-19 vaccine with free food

  https://www.ynetnews.com/magazine/article/Hye9duFbO

  И в Тел Авив не дават безплатна бира, ОСТА'ФКА😀!!!

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Много добра новина!
  Израел доказва, че ваксините работят!
  Просто е необходима прилична доза дисциплина, Разум и солидарност!

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3776 Разстроено

  По света новорегистрираните заразени миналата седмица са намалели с 16%, в Европа даже с 18%, само в Източното Средиземноморие се увеличили със 7%.
  А България е в Суперизточното Средиземноморие миналата седмица случаите са се увеличили с 19,2% /по-миналата - 4986, миналата - 5945/.
  Суперориенталци, сър!

 4. 4 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#3] от "Patsis":

  > По света новорегистрираните заразени

  Принципно погледнато, това със намаляването на 'новорегистрираните' е изключително проста процедура, която дори нашата може да се проведе в рамките на три дни (давам им резерв).

  Примерно вместо безсмислените числа които пускаш в ежедневните сводки, пускаш същите разделени на две.

  Има и други варианти - да увеличиш цената на тестовете, да ограничиш достъпа до тях или пък да пуснеш указания за промяна на броя на ПЦР циклите. Ама ще изискват малко повече усилие.

  કટાક્ષ
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на montale
  montale
  Рейтинг: 240 Неутрално

  https://www.worldometers.info/coronavirus/worldwide-graphs/ #daily-cases

  В световен мащаб пандемията затихва.
  Затихването започва малко след старта на масовото ваксиниране по света.
  Уау, какво съвпадение!

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1603 Весело

  Затихването започва малко след старта на масовото ваксиниране по света.Уау, какво съвпадение!
  —цитат от коментар 15 на montale


  Науката работи! Не работи само там, където простотията властва...

 18. 18 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 231 Неутрално

  брао, грипа си отива ,,,като всеки сезон

 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#15] от "montale":

  Странното в случая е че КОВИД графиките изгледат по изключително сходен начин при държавите които са лидери по ваксиниране и тези които още не са започнали масова ваксинация.

  Уау, какво странно съвпадение!!!

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#17] от "plamen_b":

  > Науката работи!

  Медиите работят. Политиците работят. Бизнеса работи.

  И науката работи, ама не остава много място за нея в информационния поток с които ни заливат.

  કટાક્ષ
 21. 21 Профил на koz
  koz
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Медиите работят. Политиците работят. Бизнеса работи. И науката работи, ама не остава много място за нея в информационния поток с които ни заливат.
  —цитат от коментар 20 на Ан Он


  Ти специално, срещу ковид по-добре не се ваксинирай, но срещу бяс - задължително.

 22. 22 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#21] от "koz":

  Здрасти Коз!

  Погледна ли каква е КОВИД ситуацията в Азербайджан ?

  કટાક્ષ
 23. 23 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#21] от "koz":

  > но срещу бяс - задължително.

  Нали знаете кога се поставя ваксина срещу бяс ? Когато ви нападнат и нахапят бесни същества.

  Кого точно от другите колеги в този форум обвинявате в такива намерения?

  કટાક્ષ
 24. 24 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Науката работи! Не работи само там, където простотията властва...
  —цитат от коментар 17 на plamen_b

  Абсолютно заставам зад твърдението, че науката работи!
  Обаче... да го използвате като аргумент за намаляващите регистрирани заразоносители при под 3% (2,36% към днешна дата) ваксинирано население в света е направо смехотворно! В Европейския съюз е 5,02 %. В държави с огромно население вкл. Китай процентът е по-нисък. Ако си мислите, че Израел може да свали тази статистика с ударново ваксиниране на населението, дълбоко се заблуждавате.
  Науката работи, но изводите, че ваксинирането или мерките, които стават все по-строги и по-строги от ноември насам, са... меко казано пресилени. Истината е, че както е характерно и за грипа, просто една вълна приключва по малко или повече естествен път. Следва лек успокоение и след това ще видим, какво ще изработи науката.

 25. 25 Профил на Силвия Колева
  Силвия Колева
  Рейтинг: 236 Неутрално

  Нали знаете кога се поставя ваксина срещу бяс ? Когато ви нападнат и нахапят бесни същества. Кого точно от другите колеги в този форум обвинявате в такива намерения?
  —цитат от коментар 23 на Ан Он

  Ти вярно си палячото на форума, спри се малко. Недей да мислиш че твоето мнение интересува някого.

 26. 26 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#25] от "Силвия Колева":

  Щом сте си направили усилие да отговорите на моя коментар, значи поне вас ви интересува. Но сигурно има и по-срамежливи.

  Благодаря за отделеното внимание (сложих ви и плюсче).

  કટાક્ષ
 27. 27 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 630 Неутрално

  ... Има и други варианти...
  —цитат от коментар 4 на Ан Он


  Най-простият от които е през последния период да са били направени 15-на процента по-малко тестове в световен мащаб. Колко му е, но за това не получаваме информация от СЗО. Всъщност точно проверих - получаваме някаква, но е толкова омазана, че освен очевидно намаляване на темпа на тестване не можеш да разбереш, с колко и точно от къде идва разликата. В САЩ да речем това е очевидно, но в световен мащаб е тотално мътно.
  Изобщо да хвърляш в пространството някакъв брой установени положителни проби без да отразяваш от колко теста излизат, е стъкмистика от ниска класа.
  Увеличаване, намаляване... не казвам, че го правят, но е фасулска задача да бъде манипулирано според целите на деня!

 28. 28 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#27] от "quasimodo":

  > е стъкмистика от ниска класа.

  > не казвам, че го правят, но е фасулска задача да бъде манипулирано според целите на деня!

  Абсолютно споделям вашето мнение.

  Това с което ни заливат не е наука, а е медийна пропаганда от най-пошъл вид (вероятно дори без никакви специални цели, просто да се вдига шум до небесата и да има зрелища за народа).

  કટાક્ષ
 29. 29 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Ти вярно си палячото на форума, спри се малко. Недей да мислиш че твоето мнение интересува някого.
  —цитат от коментар 25 на Силвия Колева


  Мен ме интересува!
  Макар, че отдавна ми е омръзнало да доказвам, че ни правят на маймуни за пари и власт, за мен все още е важно да знам, че е останал тук-таме някой, който не се е поср@л от шубе и не е забравил как да използва кратуната си по предназначение!

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#29] от "idianata":

  > ... за мен все още е важно да знам, че е останал тук-таме някой ...
  > ... и не е забравил как да използва кратуната си по предназначение!

  Голямо Благодаря!

  Вярно е че понякога внасям и безмислен шум в тоя форум, но се опитвам да покажа че света не е черно-бял ... радвам се че поне някой оценява усилията.

  કટાક્ષ
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Средна смъртност от коронавурус (брой починали на 1 милион души) от началото на епидемията:

  България и съседите ѝ:

  Македония - 1439
  България - 1398
  Румъния - 1015
  Гърция - 595
  Сърбия - 487
  Турция - 325

  Смъртността в България е 2 пъти по-висока от Гърция и 3 пъти по-висока от Сърбия.

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  કટાક્ષ
 34. 34 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  Положението в целия свят към момента:

  https://www.worldometers.info/coronavirus/ #countries

  Обърнете внимание на графата CLOSED CASES. Това са регистрирани приключени случаи, т.е. хора регистрирани с вируса, които са или оздравели, или починали. Колко са нерегистрираните заразени, болни, умрели, оздравели не знаем. Тук не е взет под внимание общия брой на заразените, но неприключили случаи, защото не знаем как ще приключат.

  82.915.796 приключени случая
  80.386.711 оздравели (97%)
  2.379.806 починали (3%)

  Положението в България към момента:

  205.243 приключени случая
  195.682 оздравели (95%)
  9561 починали (5%)

  કટાક્ષ
 35. 35 Профил на Kiril Mitov
  Kiril Mitov
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Ти вярно си палячото на форума, спри се малко. Недей да мислиш че твоето мнение интересува някого.
  —цитат от коментар 25 на Силвия Колева

  Не му обръщайте внимание. Това е един изплискал пенсионер, който по цял ден плещи във форума. Това очевидно осмисля жалкия му живот.

 36. 36 Профил на quasimodo
  quasimodo
  Рейтинг: 630 Неутрално

  ... Вярно е че понякога внасям и безмислен шум в тоя форум, но се опитвам да покажа че света не е черно-бял ... радвам се че поне някой оценява усилията.
  —цитат от коментар 31 на Ан Он

  Понякога мненията Ви са чисто заядливи към определена гледна точка. Понякога са претенциозни и се опъвате като магаре на лед, за да докажете нещо, което не е в центъра на дискутираните проблеми и по тази причина олекотява присъствието Ви, но... малко или повече на почти всеки тук се случва.
  По-важното е, че ако и да не съм съгласен винаги с Вас, поне сте човек, който задава въпроси, а не скандира лозунги!

 37. 37 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#36] от "quasimodo":

  Тенк ю. Приемам забележките, ще опитам (но надали ще успея) да коригирам поведението си.

  Бъдете здрави и лек ден.

  કટાક્ષ
 38. 38 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#35] от "Kiril.Mitov":

  > Това е един изплискал пенсионер, който по цял ден плещи във форума.

  Хубаво де, ние - изплисканите пенсионери не сме ли също хора ?

  И вашите родители са (са били) изплискани пенсионери и вие някой ден ще станете (ако не сте). И вашите деца и внуци също.

  Всички сме хора на тоя свят, дори и тия дето нямат по две бентлита в гаража.

  > Това очевидно осмисля жалкия му живот.

  Мисля че сте объркал форума. Тук всички сме милионери с по-няколко доктората и поне един супер-успешен (в глобален мащаб) бизнес. Само отвреме навреме се появява някоя заблудена овчица дето е под общото ниво...

  કટાક્ષ
 39. 39 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  > Всички сме хора на тоя свят, дори и тия дето нямат по две бентлита в гаража.

  А на тези нямат по две бентлита им поднасям моите извинения, но за съжаление комунизма свърши и вече се налага всеки сам трябва да си използва главата (*) за да притежава това от което има нужда

  (*) при някои лица силата им не е в главата, предполагам ч те могат да използват други части от тялото си със сходен резултат.

  કટાક્ષ
 40. 40 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 907 Весело

  Много добра новина!Израел доказва, че ваксините работят!Просто е необходима прилична доза дисциплина, Разум и солидарност!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Защото Израел се ваксинираха на 50%, затова и случаите в света спаднаха на половина от 8 януари насам :)

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  А тука почнаха да се увеличават. Ние все сме наопъки.

 43. 43 Профил на Valeria
  Valeria
  Рейтинг: 465 Неутрално
 44. 44 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2893 Неутрално

  До коментар [#41] от "bulgarin.":

  > Ха ха ха. Не и взимай хляба на женицата.

  Приятел в нужда се познава. Надявам се и тя някой ден да върне жеста.

  કટાક્ષ
 45. 45 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 820 Весело

  "Коронавирусът по света: Заразените по света са с 16% по-малко миналата седмица..."

  Логически по тъпо формулирано заглавие отдавна не бях чел ;)

 46. 46 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2838 Неутрално

  До коментар [#2] от "selqnin":

  Че работят Израел е възможно, но в коя посока?
  В момента там в последните две седмици е налице най-висока обща смъртност от както се е появил ковида.
  Мистерия някаква.
  Уж зарадените намаляват а значително повече хора умират от нещо друго.

 47. 47 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1221 Весело

  До коментар [#29] от "idianata":> ...
  ....
  ...
  ...Вярно е че понякога внасям и безмислен шум в тоя форум, но се опитвам да покажа че света не е черно-бял ... радвам се че поне някой оценява усилията.
  —цитат от коментар 31 на Ан Он


  😀😀😀Цитат в КАПС:"...ПОНЯКОГА ВНАСЯМ И БЕЗМИСЛЕН ШУМ В ТОЯ ФОРУМ..."😀😀😀

  Дъ ъндерстейтмент на деня, за сега😀 От 8 заранта до 14;00 имаш 37 коментара в САМО ДВЕ ТЕМИ ЗА ВИРУСА!!! През 10 мин-коментар! И ТОВА ТИ наричаш "ПОНЯКОГА"😀😀😀?!?

  Ама...дет' се вика "няма срамна рабта"😀 Па дори да е спамене на активен антиваксър в този и други форуми. Само онзи кретен със средния пръст е по плодовит от теб май😀
  До коментар [#31] от "Ан Он":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK