България се върна рязко назад с увеличение на отказаните молби за визи за САЩ

България се върна рязко назад с увеличение на отказаните молби за визи за САЩ

© Associated PressБългария рязко е влошила показателите си през миналата година по един от ключовите критерии за безвизово пътуване до САЩ. За фискалната 2020 г. делът на отхвърлените молби за визите от категория "В" - кратки пътувания за туризъм или бизнес - е станал по-голям, отколкото през 2018 г.


Само преди месец посланикът на България във Вашингтон Тихомир Стойчев каза, че единственият критерий за безвови пътувания, който още не е покрит, остават отказите, но тенденцията била положителна.


Не е известно на какво се дължи влошаването в година, когато САЩ спряха за дълго време издаването на визи заради пандемията. Това действие важеше за всички от ЕС, но има страни, които са запазили нивото от 2019 г. (Румъния - 9.11%), а други значително са подобрили показателя си.
Хърватите ще могат "в близко бъдеще" да пътуват без визи до САЩ, след като миналата година в страната е покрит един от основните критерии за подобен режим. Отказаните молби за визи през фискалната 2020 г. (тя приключва в края на август - бел.ред.) са намалели до 2.69%, което е под прага от 3%.


Новината разпространиха медиите в Хърватия, цитирайки американската шарже д'афер Виктория Тейлър, според която този факт е важна крачка към безвизови пътувания до страната. Тя добавя, че посолството ще продължи да си сътрудничи с Хърватия за покриване и на останалите изисквания, без да посочи конкретно кои са те, посочва агенция ХИНА. За слизането под 3% съобщи още миналия октомври посланикът на САЩ в Хърватия Робърт Кохорст, който тогава уточни, че едва ли ще има безвизов режим до края на 2020 г.


За хърватите намаляването на отказите е значително, защото за предходната година то бе 4.02%, а година по-рано - 5.92%. Скоро страната може да покрие и алтернативното условие за поне 2 последователни години със средно под 2% откази.

 • Българите не могат скоро да се надяват на промяна, защото за 2020 г. този показател е 12.52% - влошаване спрямо предходната година, когато той бе 9.75%. До миналата година тенденцията бе оптимистична, тъй като през 2018 г. отказаните визи бяха 11.32%, а през 2017 г. - почти 15%.

През октомври Загреб подписа със САЩ споразумение за сътрудничество в разкриване на данни за пътуващите. Става дума за размяна на информация с цел задържане, разследване и други действия, свързани с борбата с тероризма и тежките международни престъпления.


На 4 октомври 2019 г. отпаднаха визите за поляци и от 11 ноември същата година те можеха да влизат в САЩ за туризъм или бизнес за срок не по-дълъг от 90 дни.


В момента от страните в ЕС само България, Хърватия, Румъния и Кипър са с визов режим.

Ключови думи към статията:

Коментари (240)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7291 Неутрално

  То за всичко така, аха да влезем в Шенген и ни отсвириха, така и с визите.

 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2110 Разстроено

  Лошо.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Всичкото циганин ще се юрне там, ако паднат визите.
  Няма да стане, за Румъния е същото.

 4. 4 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Мо нали си взеха 3 милиарда за самолетите на картинки. Що да, дават визи на Байерн ганьовцит те техните корумпирано политикани така или иначе дават всичко за едно поръчване по рамото.

 5. 5 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1089 Неутрално  Хи - хи единственият показател за отмяна на визовия режим със САЩ бил броя на отказите за виза . А броят на отказите през последния месец рязко се е увеличил .

  Е , ясно , е че САЩ искат визовият режим с България да остане . Елементарно .

  И колкото и да подсмърчате и подскачате визите ще останат , защото те определят правилата на играта . А освен това винаги могат да ги променят ако започнат да не им уйдисват . 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Не мисля. В САЩ полицията не си полюса за просещи циганки с малки деца. Вземат им ги и отиват за осиновяване. В Европа е по добре за традиционните цигански дейности.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#6] от "blondofil":

  Те могат доста неща да вършат, остави просията.
  То е проституция, кражби, наркотици, ще почнат и техните възрастни хора да лъжоткат по телефона.

 8. 8 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2529 Любопитно

  И колкото и да подсмърчате и подскачате визите ще останат , защото те определят правилата на играта .
  —цитат от коментар 5 на bxr35608444


  Я кажи какво ще се промени ако паднат визите?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Любопитно

  До коментар [#5] от "bxr35608444":

  "И колкото и да подсмърчате и подскачате визите ще останат , защото те определят правилата на играта . "

  Ти кой "искаш да определя правилата" кой има право да влиза в една страна?

 10. 10 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1769 Неутрално

  Нямам работа натам. И нашите да сложат визи. Какъв е проблемът?

 11. 11 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Любопитно

  Мо нали си взеха 3 милиарда за самолетите на картинки. Що да, дават визи на Байерн ганьовцит те техните корумпирано политикани така или иначе дават всичко за едно поръчване по рамото.
  —цитат от коментар 4 на Daria


  Визите се издават индивидуално и това, че държавата купува самолети няма нищо общо с визите. Другата голяма заблуда е, че хората си мислят че като вземат визата и край, Щатите ги чакат. Това не може да бъде по-далеч от истината.
  Визата ти дава право ДА СЕ ПРЕДСТАВИШ пред имиграционните власти и не ти гарантира влизане в страната. Имиграционният офицер на който си даваш паспорта решава дали да те пусне или не. Ако той или тя кажат не....ти си на първият самолет обратно откъдето си дошъл.
  Същото се отнася и за всички държави които имат "безвизово" право на пътуване. Единствените които "гарантирано" влизат са тези с Американски паспорт. Дори и хората със зелени карти не са гарантирани. Защото по същество зелената карта е ВРЕМЕННО разрешение което може да бъде прекъснато по всяко време.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  "Всичкото циганин ще се юрне там, ако паднат визите.
  Няма да стане, за Румъния е същото."

  Би било добре ако се изнесат, тъкмо ще се отървем от проблеми с тях. Но не вярвам да стане - гражданите на Чехия, Унгария и Словакия пътуват безвизово до САЩ, а не е като да си нямат цигани, особено Словакия.

  Така че друга ми се струва причината, не са циганите.

 13. 13 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  До коментар [#12] от "areta":

  Другата е, че трябва да купим поне още 8 изтребителя.

 14. 14 Профил на famousandco
  famousandco
  Рейтинг: 752 Неутрално

  България се върнала назад? Никъде не сме се връщали. Не сме и тръгвали.

  Издаването и отказването на визи не почива изцяло на обективни критерии, а си има и сериозен субективен елемент. Зависи в много голяма степен от волята на издаващият/отказващият. Да не говорим, че и обективните критерии също не са природно явление, а едностранно и в голяма степен субективно определени от одобряващата страна.

  В този смисъл, да се подхожда към намаляване или увеличаване процентите на одобрени/отказани визи, като към съревнование, в което да се мобилизираме, е трогателно нелепо. Решението си е изцяло политическо дали ще бъдат премахнати визите или ще си останат завинаги. Това е факт и така трябва да бъде. А всякакви напъни да си следим успеха/неуспеха е просто глупав и внушава, че в наши ръце е решаването по определен начин на въпрос, който не е, никога не е бил и никога няма да бъде в нашите правомощия.

 15. 15 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Еми външно да вкара визи тогава за всички американски граждани и да се сезира Европейския съюз.

  Горд българин с три години стаж в Испания .
 16. 16 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1089 Неутрално  Аз мисля , че външно министерство трябва най - после да признае усилията си да премахне визовия режим със САЩ като напълно безуспешни , безплодни , а и безперспективни .

  И е време да положи поне една десета от тези усилия за премахването на визовия режим с Китай и Русия .
  Първо народите им са много по - приятелски настроени към Българския Народ .
  Второ администрациите им не са толкова високомерни , надменни и грандомански настроени .
  И трето икономически връзките ни с тези страни са много по - перспективни . Например 90 % от енергоносителите ни се импортират от Русия под една или друга форма . Китай миналата година стана най - големият търговски партньор на ЕВропа .

  Не можеш да станеш приятел с някого насила и е време да спрем с безплодните усилия да се сприятелим с Америка . Нека бъдем реалисти . Те си имат други приятели и приоритети . Ние абсолютно не можем , а и не е необходимо да променяме това .
  И досега сме живяли с визов режим със САЩ и светът не е свършил заради това .
  На който толкова много му трябва да пътува да си се реди на опашка . 17. 17 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  Мерси на автора на статията за линка с информация за всички държави, оказва се, че 100% от хората подали молби за виза от Лихтенщайн и Западна Сахара (интересно защо точно тя) са получили виза за САЩ, а на другия полюс със 100% отказ за получаване на виза са КНДР и малката държава в Тихият океан - Палау. :-) Списъка е тук:

  https://travel.state.gov/content/dam/visas/Statistics/Non-Immigrant-Statistics/RefusalRates/FY19.pdf

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3470 Весело

  До коментар [#12] от "areta":

  не са
  ======
  Ами .....не са ....разбира се. ....:)
  Но не е полит коректно. .....да се казват такива неща на държавно ниво....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 962 Весело
 20. 20 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 962 Весело
 21. 21 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2529 Любопитно

  До коментар [#3] от "НеКой":

  И какво ще постигне този който се юрне?
  С виза или без, не се дава право на работа, на социални помощи, на безсрочно пребиваване. За какво им е да се юрнат?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 22. 22 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Любопитно

  Впрочем винаги ми е било чуден баш този критерий - брой отказани визи.

  Нали решението за отказ на виза не го взема кандидата, а американски чиновник и не зависи от преценката на кандидата, а от преценката на американския чиновник?

 23. 23 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  До коментар [#16] от "bxr35608444":

  Към момента в цяла Европа има само една държава която има безвизово пътуване до Китай и това е Сърбия. Съответно китайците нямат нужда от виза само при пътуване в Сърбия, във всички други държави, включително и Русия те имат нужда от виза.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 24. 24 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Любопитно

  Мерси на автора на статията за линка с информация за всички държави, оказва се, че 100% от хората подали молби за виза от Лихтенщайн и Западна Сахара (интересно защо точно тя) са получили виза за САЩ, а на другия полюс със 100% отказ за получаване на виза са КНДР и малката държава в Тихият океан - Палау. :-) Списъка е тук:https://travel.state.gov/content/dam/visas/Statistics/Non-Immigrant-Statistics/RefusalRates/FY19.pdf
  —цитат от коментар 17 на Иво


  В Западна Сахара цялото население е 550 хиляди и 450 хиляди от тях носят Калашников, та за това е обяснимо, че никой не ги пуска никъде 😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3045 Неутрално

  А защо изобщо България трябва да се ангажира с тези дето искат да забягнат в Америка? Ми то си е техен проблем и на приемащата страна. Малко ли и са на властта вътрешните проблеми? Ма те пък са тежки, тягостни и досадни. Затуй се работи по принципа на другаря Сталин "Няма човек, няма проблем".

 26. 26 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#14] от "famousandco":

  +++++++++++++++++++++++
  Именно!

 27. 27 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Ако въобще имаме някакъв гръбнак останал ще им сложим визи и ние.
  Стига толкова подигравка и гавра.

  Колкото повече се навеждаме на други народи, толкова повече ще се гаврят с нас.

  Падането на визите зависело от процента на отказите, които естествено американците си решават колко ще са и дори не дължат никакво обяснение за който и да е отказ. Ясно е от години, че просто не искат да свалят визите. Точка.

  Или продължаваме да се правим на заблудени и да се унижаваме или слагаме и ние визи и показваме, че имаме поне някаква гордост.

 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4043 Любопитно

  Иначе по темата, единствения начин българите да получат правото да пътуват безвизово до САЩ е когато ЕС и ЕК реши да наложи визи на всички американски граждани пътуващи до ЕС и тази мярка да остане докато всички граждани на ЕС не получат право да пътуват безвизово до САЩ. От много време европейски политици и ЕП настояват за това, но за съжаление в ЕК има европейски лидери, които са против.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Ми той оранжевия нали беше много ларж бе?

 30. 30 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 690 Неутрално

  на клоуна тръмп заповедите, спраха и студентските бригади, заради тоя шут няма да видим безвизово пътуване със щатите скоро

 31. 31 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  И ся да ревем ли?

  Комунистите са виновни!
 32. 32 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1089 Неутрално  До коментар [#11] от "padrino":


  Добре им го напомни на нашите пишман кандидат Американци .
  В наш'та махала няколко души кандидатстваха и всичките получиха откази , но след тях един , който бачкаше за компания собственост на Американски Гражданин кандидатства и според неговите собствени думи с ходатайство от собственика му дадоха десетгодишна виза . Мани един месец след това с него не можеше да се разговаря . Престана даже да ни поздравява . След месец замина а след три се върна с вид на бито куче .
  Питаме го а бе какво стана , бе Генчо ? И той смърк , подсмрък : А бе , като кацнах и там се оказа , че минавам през имиграционната служба и ми се падна някакъв латинос . Разпитва ме за семейно и материално положение и накрая ми каза аре чиба от тук . Ти си потенциален емигрант .

  Но оттогава вече ни поздравява и даже разговаря и с нас простосмъртните плебеи .

  Обаче му излезе прякор , започнаха да му викат Пробит Долар . 33. 33 Профил на vila
  vila
  Рейтинг: 575 Неутрално

  От тия 12.52% отказани визи поне 12% със сигурност са на русофили опитващи да заминат в "загниващия" САЩ и от там да хвалят "просперираща" русия.

 34. 34 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 944 Неутрално

  Хи - хи единственият показател за отмяна на визовия режим със САЩ бил броя на отказите за виза . А броят на отказите през последния месец рязко се е увеличил . Е , ясно , е че САЩ искат визовият режим с България да остане . Елементарно . И колкото и да подсмърчате и подскачате визите ще останат , защото те определят правилата на играта . А освен това винаги могат да ги променят ако започнат да не им уйдисват .
  —цитат от коментар 5 на bxr35608444


  Именно ! Те решават колко отказа да дадат и колко разрешения и ще поддържат необходимия им процент откази докогато искат. От България нищо не зависи.
  Нещо реално зависи и на теория може и трябва да се направи от ЕС. Те трябва да изискат реципрочност за всяка от страните-членки, в противен случай трябва да въведат реципрочно визи за гражданите на САЩ за целия ЕС. Мисля че формално си направиха устата по въпроса, но реално никой няма да направи нещо повече заради "най-бедната и най-корумпирана страна в съюза".

 35. 35 Профил на chasovnik
  chasovnik
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#21] от "vesolr":

  Да направиш един Marshalls, малко Micro center & Apple Store, да се позавъртиш на някой аукцион от Копарт или някой дилър с добри оферти в месеца, отпуснат ти от имиграционния офицер за да натовариш някоя каруца на контейнер към БГ те такива работи.

 36. 36 Профил на Луд Общественик
  Луд Общественик
  Рейтинг: 891 Неутрално

  До коментар [#3] от "НеКой":

  Всичкото циганьор знае, че там е законно да стреляш в доста случаи. Няма да е чак такава вълната за страна с 400млн + граждани. В тази връзка - а в България КОГА?!

  Удавете ги в сигнали: https://grajdanite.bg/home
 37. 37 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#19] от "Ivan Ivanov":

  А4!? Не е ли е4. Иначе кон на с6.

 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Любопитно

  До коментар [#34] от "nigel":

  "Те решават колко отказа да дадат и колко разрешения и ще поддържат необходимия им процент откази докогато искат."

  Кой предлагаш да решава колко отказа да се дадат? Дай предложение!

 39. 39 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 704 Неутрално

  Хем ти чупят носа, хем те обвиняват, че си им разранил кокалчетата.

  Като си помисля, какви примитиви влизат безвизово.

  Външно, Европейска комисия, българи на водещи позиции в организации като НАТО...всички са за як кютек.

  И, разбира се, любезно може да се подшушне, че членството на Северна Македония в ЕС минава през влизане в Шенген и отпадане на щатските визи.

 40. 40 Профил на tintiri
  tintiri
  Рейтинг: 325 Неутрално

  Причините са политически,най вече силното руско влияние в България.Както се изказа за нас един американски дипломат "Не може да си в НАТО и ЕС и да искаш да си равноотдалечен и от запада и Русия"
  Поляците с население от близо 40млн. са много по-голяма заплаха за пазара на труда в САЩ,но за тях отпаднаха визите.

 41. 41 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#38] от "vassilun":

  Викаш, нормално е визата на Пешо от Видин, да зависи от това, дали на Асан от странджанските села му е набит отказ?

  Все едно да откажат виза на Васил (ум), щото баща му го кръстил на Банго Васил.

 42. 42 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Какво ни интересува на колко българи или други европейски граждани са отказали визи САЩ!? Важното е ЕС да прекрати тази наведена позиция и да въведе визи за американците, както и за всички държави, които имат визов режим с Европа!

 43. 43 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#23] от "Иво":


  До коментар [#16] от "bxr35608444":Към момента в цяла Европа има само една държава която има безвизово пътуване до Китай и това е Сърбия. Съответно китайците нямат нужда от виза само при пътуване в Сърбия, във всички други държави, включително и Русия те имат нужда от виза.
  —цитат от коментар 23 на Иво


  Еми , точно бе ивчо . Много по - лесно и по - добре и перспективно е да се бориш да станеш втората страна с безвизов режим с Китай , отколкото 32 - та страна с безвизов режим със САЩ .

  Тази мисъл не ти ли е идвала в главата .

  И е време да спрем да се блъскаме като теле в Американската стена и поне половината от тези усилия , време и пари да ги вложим за преодоляване на визовия режим с други страни . Нито търговските , нито хуманитарните ни взаимоотношения със САЩ са най - важните .
  И още нещо друго вече повече от 30 години нашата дипломация се бори за премахването на тази тъпотия с визите . За какво ? Какво толкова ще спечели България от цялата тази шизофрения .

  Апропо , Борисов и Каракачанов като подписваха Договора за покупката на 50 - годишните Американски таралясници , които ще пристигнат след 10 години , защо не поставиха като условие за сделката премахването на визите . Бас ловя , че такава голяма компания от военно - промишления комплекс има необходимите лобита , които да натиснат Американската администрация за премахване на някакъв глупав визов режим .

  Да напомня , че Байдън вече предприема стъпки да легализира 11 милиона нелегални емигранти , а цяла България я има 6 милиона , я не . И да не би всичките 6 милиона да тръгнат да емигрират в Америка . Бас ловя , че няма да са повече от няколко десетки хиляди , от които половината ще ги върнат от летището , а от другата половина 50 % ще се върнат разочаровани сами само след няколко месеца . 44. 44 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 701 Неутрално

  На практика докато тук са на власт пипалата на кремълската мафия БКП-БСП, БКП-ГЕРБ, БКП-ДПС, разни "патриоти" с руски знамена тоест докато България е в зависимост от империята на злото Русия въпроса с визите за САЩ ще бъде замразен.
  Едва когато се откъснем от зависимоста и влиянието на Кремъл тук , тогава би могло да раздвижи въпроса с визите за САЩ.
  Но както е видно това в настоящото деситилетие очевадно няма да стане,по прстата причина,че мат'ряла отново ще гласува за мафията.
  Материала,материала

 45. 45 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#38] от "vassilun":Викаш, нормално е визата на Пешо от Видин, да зависи от това, дали на Асан от странджанските села му е набит отказ?Все едно да откажат виза на Васил (ум), щото баща му го кръстил на Банго Васил.
  —цитат от коментар 41 на klecho


  Викам да прочетеш още веднъж каквоп съм написал, да го осмислиш, ако ти се отдава и да опиташ пак!

 46. 46 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 655 Неутрално

   Ако си мислите, че щатите нямат цигани, мексинаци или бездомници и само български циганори чакат, няма как да сте по-далеч от истината. Точно в момента щатите не са добра дестинация - нито за търсене на работа, нито за релокиране. "Хубавите" места са зверски скъпи - Л.А. или Ню Йорк примерно, и като отидеш там виждаш, че не е само цветя и рози.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 47. 47 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1531 Неутрално
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 386 Неутрално

  Абсурдно е процента откази да е критерий при положение, че решението е изцяло субективно. Съдя от собствен опит. Имам доста визи и два отказа и последно завърших с виза. Нямаше никаква логика в решенията им.

 50. 50 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1089 Неутрално  До коментар [#34] от "nigel":

  Глей ся , разбирам чувствата ти , емоциите ти и разочарованието ти от Американското отношение към Българския народ . Но нека бъдем реалисти . Никой в Европа няма да вземе да си разваля отношенията с Американците заради България . Ние сме последната дупка на последния Европейски кавал и същевременно последната дупка на последния Американски Кавал . Това са реалностите . Твърде послушните ,твърде лоялните и твърде безгръбначните всъщност никой нито ги обича , нито ги уважава . Ба този свят можеш да се сдобиеш с нещо само покажеш гръбнак и самоуважение и престанеш да дадакаш на всяка глупост спусната ти от силните на деня . 51. 51 Профил на army
  army
  Рейтинг: 551 Неутрално
 52. 52 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  До коментар [#48] от "radelmarfx":

  "САЩ си заслужава да се иде сега като се разпадне и Тексас стане независима държава. Тогава ще си заслужава да се иде."

  Кога ще се разпаднат САЩ? Дай повече инфо! Аз помня кога се разпадна любимият ви нерушим СССР!

 53. 53 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Неутрално

  До коментар [#49] от "unbiased":

  "Нямаше никаква логика в решенията им."

  Логиката в решенията им е, че ти трябва да убедиш интервюиращия, че ще се завърнеш в България след дадения ти престой, а няма да останеш нелегално! Това е логиката! Аз отказ нямам, а имам две последователни десетгодишни визи! И то за цялото семейство, като дори малолетните деца не се наложи да ходят в консулството!

 54. 54 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#5] от "bxr35608444":

  а защо искат така, за да ни правят гадно ли :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 55. 55 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#10] от "ju.li":

  ти въобще имаш ли работа :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 56. 56 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#11] от "padrino":

  навсякъде където има граничен конторл, могат да те върнат. не само САЩ

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 57. 57 Профил на ddemi
  ddemi
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Всичкото циганин ще се юрне там, ако паднат визите.Няма да стане, за Румъния е същото.
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  В Америка си нямат фрау Меркел и ако не работиш, се оттичаш в клоаката. Проблемът с отпадането на визите е че нашите политици раздават български паспорти на всички терористи, които си поискат и при отпадане на визите, тези терористи безконтролно ще наводнят Америка.

 58. 58 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 704 Весело

  До коментар [#45] от "vassilun":

  Прочетох. Два пъти. Нищо не разбрах. Най-вероятно, защото не може да се търси смисъл, там където го няма.

  Човекът намеква, че критерият "процент" откази е малоумен, доколкото те са продукт на самата щатска администрация. Reductio as absurdum.

  Синтезирано, за теб:
  Това е, като всеки месец да правиш скъпи подаръци на някоя фриволна мома, с надеждата най-сетне да те отрази, а тя да ти заяви, че ще ти пусне, когато прецени, че вече и е втръснало от съседа ти. Или, по-точно, от достатъчно висок процент от съседите ти.

 59. 59 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иво":

  е, то на Палау има население колкото голямо село... сигурно 1 човек е кандидатствал за виза и не са го пуснали :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 60. 60 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#49] от "unbiased":

  кой знае какви неща си писал тогава по форумите... а те знаят сигурно :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 61. 61 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#31] от "Крадливото ромче":

  Не, вие ще ревете, като ви отрежат от Москва :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 62. 62 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Нещо реално зависи и на теория може и трябва да се направи от ЕС. Те трябва да изискат реципрочност за всяка от страните-членки, в противен случай трябва да въведат реципрочно визи за гражданите на САЩ за целия ЕС....."

  ЕС не е федерален съюз, и ние все още сме суверенна държава, със свое суверенно правителство. Защо някои си мислят, че това не е работа на Борисов и Захариева, а се опитват да пробутат Урсула на топа?

 63. 63 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#59] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  Просто докладът е с качество "бай Ивчо".
  И Лихтенщайн, и Палау са безвизово със САЩ.

  Отделно, че гражданите на Палау (до 90-те години американски протекторат) могат да живеят и работят свободно в САЩ.

 64. 64 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 416 Весело

  Честно, кой се натиска да ходи в държава където върлуват Антифа и БЛМ? Освен това има полвин милион бездомни да не говорим че още толкова скоро ще останат без подслон. САЩ си заслужава да се иде сега като се разпадне и Тексас стане независима държава. Тогава ще си заслужава да се иде.
  —цитат от коментар 48 на radelmarfx


  Пхахаха, абе доста хора се натискат все още. Жалко, че не разполагат с някой капацитет като теб да им обясни кои върлуват в САЩ...

 65. 65 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4199 Любопитно

  До коментар [#11] от "padrino":навсякъде където има граничен конторл, могат да те върнат. не само САЩ
  —цитат от коментар 56 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Това е точно така, но понеже статията е специфично за Щатите затова така го описах 👍

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 66. 66 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Дневник, това е добре, че ни информирате за увеличение на отказите. А какво пречи да се направи едно проучване, анализ за причините? Червените тролове масово искат намеса на ЕК в наша полза, т.е. ясно им е, че Борисов и компания са с кафяви гащи, и изобщо не смеят и дума да обелят пред Държавния департамент за безвизов режим.
  Да не се окаже главна пречка неистовото желание на бг строителите да продават имоти на руски граждани, и широко отворените врати за тях у нас?
  Или да не са се е увеличил процентът на андърграунда ни за американски визи?

 67. 67 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#48] от "radelmarfx":

  А Република Орегон няма ли да има?!

  klimentm
 68. 68 Профил на mitaka_1
  mitaka_1
  Рейтинг: 437 Любопитно

  Айде сега лизачите на щатски задници имат думата.И още-ще въведем ли реципрочни визи за хамериканците,както е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в дипломатическия протокол?

  Изпреварващо увеличение на доходите-стимул за икономиката..John Maynard Keynes
 69. 69 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  И правилно. Българите да си стоят в България. За САЩ има доста други мераклии, които са с предимство и без визи. Испаноговорящи. Чакат на границата с Мексико на собствен ход.

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 944 Неутрално

  До коментар [#34] от "nigel":Глей ся , разбирам чувствата ти , емоциите ти и разочарованието ти от Американското отношение към Българския народ . Но нека бъдем реалисти . Никой в Европа няма да вземе да си разваля отношенията с Американците заради България . Ние сме последната дупка на последния Европейски кавал и същевременно последната дупка на последния Американски Кавал . Това са реалностите . Твърде послушните ,твърде лоялните и твърде безгръбначните всъщност никой нито ги обича , нито ги уважава . Ба този свят можеш да се сдобиеш с нещо само покажеш гръбнак и самоуважение и престанеш да дадакаш на всяка глупост спусната ти от силните на деня .
  —цитат от коментар 50 на bxr35608444


  Ами и аз това казвам.
  Няма съмнение кой има право да решава кого да допуска в страната си. Нашият нов Голям Брат естествено си го решава и го прави според собствените си интереси, което също е нормално.
  Само че цялата работа с отношението и на Щатите, и на ЕС към нас е като в стария виц "Кат' за работа - доргарьо Манго, кат' река дай идин цигар - марш от тука мръсен циганин".
  Просто отношението е доста унизително. Помня колко неприятно беше преди 2007-ма да се организира дори официална командировка до европейска страна. Сега с Щатите нещата са даже по-неприятни, защото както чувам от доста хора които вече имат визи решението в много случаи е доста субективно.

  Иначе това с визите изобщо не ме засяга. Походил съм насам-натам по три континента, та сега даже и до Гърция не ми се ходи (сега значи - още отпреди карантините). Ходене до Щатите никога не ми е било в плановете и без това.

 72. 72 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Кога ще се разпаднат САЩ? Дай повече инфо!
  —цитат от коментар 52 на vassilun


  https://www.insider.com/a-texas-lawmaker-wants-texit-secession-on-the-ballot-2021-1

 73. 73 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1322 Неутрално
 74. 74 Профил на Климент Горанов
  Климент Горанов
  Рейтинг: 537 Неутрално

  [quote#24:"padrino"][/quote]

  Не четеш , на никой от Западна Сахара не е отказана виза

 75. 75 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#53] от "vassilun":

  Браво на теб. Явно интервюиращия не е спал накриво предната нощ, но никога не е късно да ти откажат, На мен ми отказаха след 7 или 8 предишни визи, като никога не съм си нарушавал времето на престой, а и не съм имал желание да оставам да живея там. Но след отказите пак ми дадоха виза без да се е променило нищо, което зависи от мен. Тезата ми е, че преценката е базирана на субективни критерии и няма връзка с доходи, имотно състояние, образование, семейно положение и друга подкрепяща информация

 76. 76 Профил на gsh47306343
  gsh47306343
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Всичко е политика с тези визи, да не си мислите, че тези критерии за обективни. Бат бойко да беше изтъргувал поне това при сделката със самолетите, защото имаше, какво да предложи в замяна. Ама той е свикнал да се мазни и да слушка големите само и само да не го закачат и да го търпят. Никой не обича такова поведение и затова и ни мачкат - сега милиардите но са в сащ и с тях са отворени високоплатени работни места, а за нас - какво реално. Браво на Донълд Тръмп - добра сделка, ама за американците.

 77. 77 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Честно, кой се натиска да ходи в държава където върлуват Антифа и БЛМ? Освен това има полвин милион бездомни да не говорим че още толкова скоро ще останат без подслон. САЩ си заслужава да се иде сега като се разпадне и Тексас стане независима държава. Тогава ще си заслужава да се иде.
  —цитат от коментар 48 на radelmarfx


  Предишния път когато си се надявал щатите да се разпаднат се разпадна СССР. Време е измислиш ново име на РФ.

  SHADOWS of SOFIA
 78. 78 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2401 Неутрално

  До коментар [#76] от "gsh47306343":

  Дрън-дрън политика. Както по всички други показатели сме на опашката, така и по този.
  Щях да се изненадам ако по всичко сме последни а по това сме напред, явно щеше да е признак на двоен стандарт :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 79. 79 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#49] от "unbiased":

  прав сте, че има субективен момент в издаването на американски визи. Причината до голяма степен е един член 212(б) от закона за имиграция, според който чиновникът издал визата носи отговорност за изпълнението и от страна на лицето момуто е издадена визата. Затова и в страни като Индия, Пакистан процентът на откази е толкова голям, а в случая и в България на хора които често нямат вина за това как изглеждат или как се държат.
  Примерно, една студентка която иска да учи в САЩ има много по-голям шанс да получи виза при надлежно подготвени документи ако се яви на интервюто по джинси и тениска отколкото силно гримирана, с дълбоко деколте, къса пола и обувки на 15-сантиметров ток. :-)

 80. 80 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  До коментар [#58] от "klecho":

  "Прочетох. Два пъти. Нищо не разбрах."

  Ще пиша бавно, защото разбираш бавно.

  В пост #38 питам: "Кой предлагаш да решава колко отказа да се дадат?"

  Към пост# 34: "Те решават колко отказа да дадат и колко разрешения и ще поддържат необходимия им процент откази докогато искат."

  В #34 се казва, че "те решават"! Та аз питам кой трябва да решава, ако не служителите на консулството!

  Сега разбра ли? Или пак да го напиша, още по-бавно?

 81. 81 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Кога ще се разпаднат САЩ? Дай повече инфо!
  —цитат от коментар 52 на vassilun


  https://www.sanjoseinside.com/news/california-secede-one-group-got-a-key-approval-last-week-to-try/

  Страната е доста поляризирана и разделена.

  Половината от населението ("демократите"), включително и много папагали тука, 4 години не спряха да поругават и унижават президента на другата част от населението!
  Сега пък 90% от републиканците не приемат изборите и твърдо вярват, че Байдън е нелегитимен президент, дори щурмуваха конгреса им - нещо което никога не се е случвало досега.

  По времето на Тръмп лявите искаха Calexit, сега републиканците Texit.

  Левите продължават да си дърпат на ляво - повече имигранти, отворени граници, зелена енергия, трансджендъри в женските спортове, опрощаване на студентските заеми, и т.н.

  За консервативната част от населението много от това е неприемливо, но за съжаление НЕ ПОДЛЕЖИ НА ДИСКУСИЯ, всеки който смее да го оспори или не се съгласи, бива канселиран от медиите и социалните мрежи.

  Когато няма свобода на словото и решаване на проблемите с консенсус и компромиси рано или късно се стига до горещ конфликт или раздяла.

 82. 82 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Това е единственият показател, който не покриваме.а от друга страна той се ръководи от броя на отказите. Демек от посолството , хаха.. те така могат да си отказват пи норматив колкото им е таргета и може да чакаме до 3021-ва

 83. 83 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#49] от "unbiased":

  Заради теб са се влошили викаш :))))

 84. 84 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Всичкото циганин ще се юрне там, ако паднат визите.Няма да стане, за Румъния е същото.
  —цитат от коментар 3 на НеКой


  А ще чакат ли репортери по летищата, като в Англия, преди години!Такива, като теб - лъжци и подлеци - лъгаха с месеци, че българи и румънци щели да наводнят Империята им и ще им вземат работата.Това бе причината и за Брекзит - лъжи от лъжци!

 85. 85 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Браво на теб. Явно интервюиращия не е спал накриво предната нощ, но никога не е късно да ти откажат, На мен ми отказаха след 7 или 8 предишни визи, като никога не съм си нарушавал времето на престой, а и не съм имал желание да оставам да живея там. Но след отказите пак ми дадоха виза без да се е променило нищо, което зависи от мен. Тезата ми е, че преценката е базирана на субективни критерии и няма връзка с доходи, имотно състояние, образование, семейно положение и друга подкрепяща информация
  —цитат от коментар 75 на unbiased


  Отказите са базирани на квота, затова няма логика. На посолството им тук се поставя задача "тази година 9% откази" и те отказват един на всеки 11 човека и това е ...

 86. 86 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Весело

  До коментар [#75] от "unbiased":

  "Тезата ми е, че преценката е базирана на субективни критерии и няма връзка с доходи, имотно състояние, образование, семейно положение и друга подкрепяща информация"

  Дай пример за обективен критерий! Да имаш пет апартамента? Един милион в банка? Дай такъв! Разбира се, че критериите са субективни!

 87. 87 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Затягането на условията за имиграция при предишната администрация има също отражение и върху нарасналия процент отказани визи. Сега се очаква рязка смяна на курса към ЕС и подобряване на отношенията. Явно това се налага, защото данните за одобряването лидерската позиция на щатите в страните от Г-7 не са никак оптимистични за миналата година:
  https://bit.ly/3qvN1Hk
  В Германия това одобрение е само 6 %.

 88. 88 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Любопитно

  До коментар [#81] от "everlast666":

  Не разбрах КОГА ще се разпаднат САЩ!

 89. 89 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4828 Любопитно

  До коментар [#85] от "everlast666":

  "Отказите са базирани на квота, затова няма логика. "

  Лъжа! Тръмпист сте, нали?

 90. 90 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Весело

  Не България "СЕ" върна рязко назад ..... а НИ върнаха рязко назад.....тея визи да не ги издава някоя българска служба...... Аут на американските бази и готово..... И референдум за НАТО..... И реципрочност с визите, на европейско ниво .....

 91. 91 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 386 Неутрално

  До коментар [#83] от "alray":

  Не е заради мен, моите откази са от преди повече от 10 години =)))

 92. 92 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Лошо.
  —цитат от коментар 2 на etty1


  Аз не познавам човек в България, комуто е отказана американска виза без причина.

  От чисто гледна точка на статус, В1-2 с виза е много по-благоприятно за пътуващия, отколкото WWP-B1-2. Особено в тези несигурни времена. Първоначално разрешеният престой с виза е 6 месеца, вместо 3 на безвизов режим. Тези 6 месеца могат да бъдат удължени два пъти по шест, което е идеално за някоя баба, която идва тук да помага с отглеждането на внуците. В1-2 с виза също така подлежи на промяна от САЩ, докато с WWP няма възможност за промяна на статуса без напускане на държавата. Също така, визата дава право на пътуващия да обжалва решение на имиграционния служител пред съдия, a WWP - не. При положение, че визите за българи са десетгодишни, не намирам никаква причина за национален нихилизъм и скръб. При пристигане в САЩ тези с визи и тези без се редят на същата дълга опашка и процедурата по контрол на паспорта е абсолютно еднаква като на чужденците пристигащи с WWP.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 93. 93 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  До коментар [#16] от "bxr35608444":

  Обаче в Русия и Китай тоалетните миришат лошо. И ти хакват телефона, за да знаят ако се оплачеш, че тоалетните им миришат лошо.

 94. 94 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Нямам работа натам. И нашите да сложат визи. Какъв е проблемът?
  —цитат от коментар 10 на ju.li  Виж, за това съм съгласен 200%.

  Трябва да има реципрочност. Аз съм абсолютно ЗА за визи за американци.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 95. 95 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 578 Неутрално

  Два пъти съм ходил за виза - и двата не ми дадоха.Първият - бях още студент, на бригада отивах, имах място и се знаеше какво ще работя, но от посолството, след дълго чакане от ранни зори, ми казаха, че съм потенциален емигрант и край.Не пожелах да им дам още долари за втори опит, още повече, че бяха годините при Виденов - хиперинфлация и глад.А не исках да оставам, нищо, че имам роднини там.Обаче дадоха визи на състуденти - те били надеждни, а една приятелка дори не я интервюираха - беше ходила от ансамбъл по танци преди 3-4 години, като ученичка още.Всички те останаха!!!
  Вторият път - преди 5 години.Покана от вуйчо ми, за мен и майка ми.Този път не е като тогава - записваш си ден и час и не чакаш, като животно.Минава за по-малко от 5 минути.Аз пак съм потенциален емигрант, но на майка ми дават.Не се и ядосах, като преди - очаквах го.Но никой не ти казва какви са критериите, защо и каква е причината - всичко е субективно.
  И винаги американците могат да се оправдаят с това правило за визите - не зависи толкова от нас, колкото от тях!

 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#87] от "тулса":

  На думи е така, но в реалността Байдън започна да натиска спирачките за имиграция, особено по южната граница, където струпалите се хора си мислеха "Тръмп го няма, границата е отворена."
  И, в интерес на истината, администрацията на Тръмп реално направи изпълнението на съществуващите закони по-драконовско, но не въведе някакви сериозни изменения в съществуващите имиграционни такива. Обама например депортира над 1 милион незаконни имигранти и беше много по-сериозен в това отношение. Просто го правеше с усмивка, блага дума, и оставяше "малце кютек" на други, а и медиите не вдигаха шум.

 97. 97 Профил на .
  .
  Рейтинг: 915 Неутрално

  ЕС постави на САЩ ултиматум преди години за визите, ма нашите управлявящи се хвърлиха на амбразурата като Павел Матросов да защитят САЩ. Щели сме индивидуално да се разберем....

 98. 98 Профил на FourOhFive
  FourOhFive
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Решението си е изцяло политическо дали ще бъдат премахнати визите или ще си останат завинаги.
  —цитат от коментар 14 на famousandco


  Ами аз така на първо четене ще ти отговоря така:

  Докато български паспорти се РАЗДАВАТ на всеки, като държавна политика и също така се ПРОДАВАТ за незначителна сума пари (фалшиви или напълно истински), България няма да влезе нито в Шенген, нито в Американската безвизова система.

  Не са проблема родените в България притежатели на български паспорти.

  Граждани, не хранете трола. Минус, удивителна и да плува!
 99. 99 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Любопитно

  До коментар [#87] от "тулса":

  Видя ли мой пост 79 в статията "Елена Енева, психолог: Милениълите са свръхгрижовни и тревожни родители" в Дневник?

 100. 100 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 230 Неутрално

  Тази "новина" не заслужава толкова коментари, доколкото не отразява някакъв сериозен проблем.

  Всъщност, при безвизово пътуване повече българи щяха да имат възможност да се включат в тръмповата "разходка" в сградата на конгреса в началото на януари, защото тук лошите полицаи не ги пуснаха да влязат в Партийния дом. Излиза, че наистина в САЩ има повече демокрация и свобода на придвижване :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK