Вярващите във фалшиви новини - уплашени и с вече набелязани врагове

Вярващите във фалшиви новини - уплашени и с вече набелязани врагове


"Вярваме на митове и конспиративни теории, ако предварително сме си набелязали врагове," обясняват експерти. Какви са другите причини хората да се доверяват на фалшиви новини и конспирации?
Жаклин Ф. попаднала на фалшивата новина в "Инстаграм": протестиращи в Чили били малтретирани и дори бесени от полицаи в една станция на метрото. Това се твърдяло в публикация във вестник, публикувана в "Инстаграм". През 2019 година чилийците протестираха срещу поскъпването на билетчетата за метрото. "Бях напълно шокирана", признава жената.


Първата стъпка е набелязването на враг


И ако Жаклин Ф. е попаднала случайно на тази фалшива информация в социалните мрежи, много други избират да вярват на разпространяваните конспиративни теории. "Всичко зависи от нагласите ни - вярваме на митове и конспиративни теории, ако предварително сме си изградили определени представи или сме си набелязали врагове," казва изследователят на конфликти Андреас Цик. Това може да бъде например полицията, правителството или пък активистите в борбата срещу климатичните промени.


Страхът също играе съществена роля, допълва доцентът по психология Андреас Капес от лондонския City University. "Например е възможно някой, който се страхува от игли, да откаже да се ваксинира", казва той. Тогава той целенасочено започва да търси информации за това, че ваксините са опасни и че хората не бива да се имунизират.
Затова е правилно да се питаме не само защо хората не вярват, а и защо не искат да вярват на науката, смята Капес. Той не намира за задоволително обяснението, че от едната страна стоят образованите хора, а от другата - необразованите.


Конспирациите - средство за преборване на несигурността


Важна роля играе възможността да различаваме добрите от лошите източници на информация, твърди невроложката Франка Парианен. Понякога хората са по-податливи на фалшиви новини, когато са загубили контрол над живота си, защото до известна степен те им връщат контрола обратно. "Светът за тях изведнъж отново става разбираем. И ако вярващите в заговорнически теории са чувстват несигурни, тогава те се опитват да убеждават и други хора. Защото ако още някой друг им повярва, това ги прави още по-уверени," посочва Парианен. В настоящата пандемия фактор се оказва и скуката. Тя допринася за това хората да залитат по теории на конспирацията. "Сега те имат повече време да четат подобни сайтове или да следят групи", казва експертката. Когато се чувстваш част от някаква група, вече не си толкова самотен, допълва Парианен.


Фалшивите новини не са продукт само на психологията на потребителите, а също и на социалните мрежи, смята старши научният сътрудник от Оксфордския университет Дженс Мадсън. По думите му комбинацията от лично мнение и алгоритъм е опасна. Така например едно американско проучване стига до извода, че фалшивите новини се разпространяват в "Туитър" много по-бързо, отколкото истинските. "Дезинформациите съдържат често емоционален език, който е провокативен и звучи сензационно", обяснява той. Понякога те са толкова абсурдни и "забавни", че се споделят и от хора, които изобщо не вярват в тях.


Правилната и уважителна комуникация е ключът


Хората, които вярват на конспиративни теории, все пак могат да бъдат разубедени с рационални аргументи, смята Андреас Капес. Само трябва да се избере подходящият подход. "Ако например им противоречиш, те изобщо няма да те слушат", казва психологът. По-добре е да се намери една обща основа, нещо, което споделят и двете страни, и тогава да се води дискусия с включването на факти. Защото хората, които вярват на такива съдържания, трябва да намерят нещо, което да им даде опора.


Жаклин Ф. е изпитала известен срам, след като е разбрала, че новината за малтретираните и бесени от полицията демонстранти в Чили е фалшива. След това е станала по-внимателна в проверката на това, което чете. "Ако не знам дали нещо е вярно или не, се опитвам да открия колкото се може повече информация по същата тема. И внимавам да използвам надеждни източници, а не несериозни сайтове", казва тя.

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 5992 Неутрално

  Първата стъпката е набелязването на враг ....

  М-да, Тръмп или Орбан или ПИС! Може ЕС или Урзула фон ....

  ДБ: Време е да спечелим България
 2. 2 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 902 Весело

  Забравили сте - бедни, необразовани и прости предимно.

 3. 3 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Спомням си в Сирия как ни даваха едни деца, които ги обливаха с маркучи с вода, някакви хора с бели каски, писъци, ...ужас. Диктаторът трови народа с химическо оръжие.
  Накрая руснаците заеха анклава и намериха участниците, между които и едно от децата - всичко се оказа инсценировка, от Белите каски (подразделение на британските специални сили). Бяха привлекли участниците в клипа срещу предоставяне на храна, щото е глад. Дори водиха детето и баща ми в Организацията за забрана на химическите оръжия. Разбира се западняците се правеха, че не съществува...
  Та така с конспирациите, и да е само това, с мед да ги намажеш.

 4. 4 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 726 Неутрално

  То сега истината, я обявяват за, фалшиви новини, а лъженет о било доказано от науката :) Оруел е като чавдарче в сравнение с тези мафиоти.

 5. 5 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Огромна част от населението на България е функционално неграмотно и лишено от способнот за критично мислене и оценка - просто на много хора им липсват елементарни познания за природните закони и научните факти.

  Например т.нар. "чипиране" - някой от малоумниците дава ли си сметка какъв колосален скок на науката и техниката се изисква за да се изработят въпросните "чипове"? с подобни нано-размери, автономно захранване, изчислителни способности и средства за комуникация??

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 6. 6 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 652 Весело

  Просто не мога да не припомня стария, но много готин анекдот за двете прасета:

  Първото прасе казва:
  - Абе, знаеш ли че хората ни хранят безплатно, защото се готвят да ни заколят по Коледа.
  - Ей, ставате смешни с тези конспиративни теории, отговорило другото прасе.

 7. 7 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 676 Неутрално

  Първата стъпката е набелязването на враг ....М-да, Тръмп или Орбан или ПИС! Може ЕС или Урзула фон ....
  —цитат от коментар 1 на Hajduk


  или Сорос, Бил Гейтс, "норвежците", гейовете, "джендърите", елюменатите, юроведитите, рептилите, марсианците, евреите - списъка е дълъг - все врагове на "традиционните ценности", православието и здравословният начин на живот, ракийкат аи салатката на мат'ряла

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  Спомням си в Сирия как ни даваха едни деца, които ги обливаха с маркучи с вода, някакви хора с бели каски, писъци, ...ужас. Диктаторът трови народа с химическо оръжие.Накрая руснаците заеха анклава и намериха участниците, между които и едно от децата - всичко се оказа инсценировка, от Белите каски (подразделение на британските специални сили). Бяха привлекли участниците в клипа срещу предоставяне на храна, щото е глад. Дори водиха детето и баща ми в Организацията за забрана на химическите оръжия. Разбира се западняците се правеха, че не съществува...Та така с конспирациите, и да е само това, с мед да ги намажеш.
  —цитат от коментар 3 на georgievb


  Пък аз си спомням как едни щастливи деца маршируваха под чернобилския дъжд, а властите се правеха, че авария няма!
  Та така с конспирациите, и да е само това, с мед да ги намажеш.

 9. 9 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 305 Неутрално

  А как да се разпознава една неистинска новина? Ако не е по телевизора ли? Или ако не е в Дневник?

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4169 Любопитно

  "Той не намира за задоволително обяснението, че от едната страна стоят образованите хора, а от другата - необразованите."

  Това (ниско образование) само една от причините защо някои хора вярват на фалшиви новини и конспирации. Другите причини са глупостта (която според Айнщайн няма край) и наивността.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  Вярващите във фалшиви новини - четете ПИШ!

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 676 Неутрално

  През 1870 година драги зрители, във Велико Търново започва масова ваксинация на децата против Едра шарка. Да - правилно разбрахте - явно турските власти за били загрижени за здравето на "робите".

  В резултат населението се вдига на бунт - излиза на улицата въоръжен с брадви, вили и колове.

  Ваксинацията е осуетена.

  И Така - не бива да се притеснявате, че ще ни затрият, че изобщо някой може ни бутне (я Сорос, Бил Гейтс, "норвежците", "джендърите", рептилите, САЩ, "меките китки" от ЕС и т.н.) - през хилядолетията обикновено изчезват напреднали Цивилизации мили съграждани - а ние българите - както е видно от по-горе - не сме мръднали и на милиметър!!!

  Спете спокойно.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Казаха хората, които най-вече се занимават с разпространението на фалшиви новини. :)

 14. Всеки ден, всеки час, всяка секунда сте подложени на абсолютна демагогия и пропаганда.

 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2708 Неутрално

  Врагът е ясен ..досега бе Тръмп , а сега Путин . За Си ще мълчим , но комунизма в Китай :)
  Разбира се филмът за двореца на Путин и изборите в САЩ са чистата и неподправена истина. Пробвайте с обратното в БИГ ТЕХ ...и ще се убедите:)

 16. 16 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 115 Неутрално

  Границата между истината и фалша отдавна е размита.

  Примерно аз никога не бих повярвал, че Япония е нападнала Пърл Харбър, поради няколко причини :

  1) Филмът по темата е твърде мелодраматичен
  2) Американското правителство има нужда от подобен повод, за да убеди населението от нуждата да се включи във войната, поради спомените на обществото от предишната
  3) Самата Япония няма никакъв интерес от подобен акт

  И понеже сме на религиозна тематика : "Боже, пази ме от съюзниците ми, от враговете ще се пазя сам"

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 17. 17 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Любимата поза на назидаващите "авторитети" е, че, ако изразиш съмнение в това, което се опитват да ти пробутат като светата истина, си конспиратор като плоскоземците и не заслужаваш нищо повече от подигравки...

 18. 18 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 147 Неутрално

  Министерството на истината пак се изложи. Не знам кой е с враговете. На вас враговете са ясни: Всички мафиоти които не са от вашата черга, плюс средната класа.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 19. 19 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Аз пък помня един негър - генерал, който размахваше шишенце от трибуната на ООН... и после една държава изчезна...

 20. 20 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Аз и друго помня.
  През март 2007 г.бившият върховен главнокомандващ на НАТО в Европа ген. Уесли Кларк обясни, че в Пентагона му казали, че трябвало да завоюват 7 страни за 5 години: започвайки с Ирак, Сирия, Либия, Ливан, Сомалия, Судан и завършвайки с Иран.
  Като теглим чертата - в Ирак мисията е завършена, в Либия - също. Судан е разцепен на две части,. Сирия е разрушена, Ливан си има взрив и също на пракитка е разрушена държава. В Сомалия нещо се запецнаха нещата. Да, донякъде изостават с графика - населението на държавите-мишени се съпротивлява на „освободителите ” по-енергично, отколкото се предполагаше. И накрая остава Иран, но САЩ му кроят и на него шапка.
  И има само една държава в БИ, който е напълно доволна от всичко това и е в нейна полза. Иначе, това са си само конспиративни теории.

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Неутрално

  "Това може да бъде например полицията, правителството или пък активистите в борбата срещу климатичните промени."
  *
  Ей къде ги сърби! Да няма опозиция на климатичните талибани.

 22. 22 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Ооо...това го видяхме миналата година и в България!
  Първо се "появиха " незнайно от къде едни "снимки "- пачки, кюлчета, патлаци.... Едни не особено интелигентни, но с вече отровено от омразата и пропагандата съзнание, започнаха да малтретират тези които не бяха с тях съгласни. Затваряха кръстовища, влачиха ковчези, провесиха бесилки, палеха полицаи, омърсиха центъра на София, скачаха на бой на всеки несъгласен с тях.....
  Нагледахме се, нагледахме се и го опознахме тоя феномен, който е описан в статията.

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Това (ниско образование) само една от причините защо някои хора вярват на фалшиви новини и конспирации. Другите причини са глупостта (която според Айнщайн няма край) и наивността.
  —цитат от коментар 10 на Иво


  А тея па високо образованите вярват в комунизъм, мулти-културизъм и прочие глупости, нищо че винаги са се проваляли досега в практиката. :)

  Така че образованието не е гаранция за това дали вярваш в глупости или не. :)

 24. 24 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 115 Неутрално

  До коментар [#18] от "radelmarfx":

  Проблемът не е в истината и в лъжата, а във вярващите. Защото те биха повярвали на всичко. Голямата цел на Новия световен ред е да се отърве от вярващите - точно това е и причината НЕвярващите евреи - банкери да избият вярващите евреи.

  Ей, страшно тъжно ми е за вярващите - в каквото и да било, но отговорността си е тяхна. Аз повече нямам време и сили да ги пазя от самите тях, но за близките си убивам.


  олекна ми на душата, возвисих ся!
 25. 25 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Ооо...това го видяхме миналата година и в България!Първо се "появиха " незнайно от къде едни "снимки "- пачки, кюлчета, патлаци.... Едни не особено интелигентни, но с вече отровено от омразата и пропагандата съзнание, започнаха да малтретират тези които не бяха с тях съгласни. Затваряха кръстовища, влачиха ковчези, провесиха бесилки, палеха полицаи, омърсиха центъра на София, скачаха на бой на всеки несъгласен с тях.....Нагледахме се, нагледахме се и го опознахме тоя феномен, който е описан в статията.
  —цитат от коментар 22 на Северозападнал


  Наистина си много западнал. Снимки и кюлчета се появиха, но не чух любимия партиен ръководител да отрече, напротив - най-отговорно заяви, че знае кой го е снимал! Или не е казвал това? Значи, ако е казал това, значи тулупа от снимките е истински?
  Между другото в статията се споменава, че единствения начин за борба с фалшивите новини е опровергаването с факти. Има ли опровергаване, че снимките са фалшиви? Проведено ли е такова разследване? Няма нужда да ми отговаряш.


  До коментар [#23] от "realguru":

  Онуфрий, само такива като теб пишат по форумите, че са дошли комунисти и болшевики на власт в Щатите. Гледането на клипчета в тубата само потвърждава, че затъпяването е процес и ти си негов активен участник.

 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  Така си и знаех, следейки реакциите на вярващите на fake news аутлета NYT, дето разпространяваше алтернативни факти, че полицай бил убит с пожарогасител от побеснели привърженици на Orange man при нахлуването в Капитолия на 06 януари. Е оня ден най-накрая написаха, че са излъгали, ама никой не призовава да ги закрият...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2001 Весело

  Също така ми е интересно как се дефинира кой е образован и кой не. По брой дипломи ли? Щото житейският ми опит показва, че по-необразована група от разни с дипломи по "Политология", "Психология", "Социология", "Журналистика" и т.н., дето са лайкнали IFLS и "Наука и критично мислене" във ФБ на тоя свят няма. Пък някои ги броят по образованост към тия дето измислят нови хибридни двигатели или правят мозъчни операции...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Любопитно

  До коментар [#2] от "pinoccio":

  За демократите Тръмп е враг. Те бедни, прости и необразовани ли са всичките?

 29. 29 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#3] от "georgievb":

  ... всичко се оказа инсценировка, от Белите каски (подразделение на британските специални сили)... Дори водиха детето и баща ми в Организацията за забрана на химическите оръжия...
  —цитат от коментар 3 на georgievb


  Тъпи лъжи.
  "Белите каски" бяха доброволци финансирани от Запада. И повечето бяха местни сирийци.
  И като са били толкова лоши, защо се налагаше руснаците първо да лъжат, че "Белите каски" не съществуват? После да твърдят, че съществували, ама направили инсценировка? После, че имало пострадали, ама се били нагълтали с обиквовен дим? После че били намерили варели с химикали, ама били британски и германски? А накрая, когато ОЗХО каза, че е намерила следи от хлор Асад почна да лъже, че не било вярно.

  И уликите изобщо не бяха само от този клип, а имаше и множетво свидетелства на пострадали, че не е било само пушек, ами газ.

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 913 Разстроено

  Човек има право да бъде и неумен...

 31. 31 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2693 Неутрално

  До коментар [#8] от "4ort":

  аз си споням че правешкия цъвул не беше излязъл да маха с ръчичка тогава...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 32. 32 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3797 Весело

  До коментар [#20] от "georgievb":

  Ей сега ще те обвинят, че си измисляш конспирации! 😀

 33. 33 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Влизам от време на време в такива групи във ФБ да се посмея малко.
  Най-много се забавлявах на една кака от Лом, където искрено вярваше, че пандемията е организирана за да вземат апартаментите на хората. Така се беше притеснила за гарсониерата си на брега на Дунав...

 34. 34 Профил на Северозападнал
  Северозападнал
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#25] от "SSS":

  Нямаше снимки и кюлчета, а "снимки "и "кюлчета "!!! Има разлика.
  Не ми отговаряй! Мнението на "свидетел на чекмеджета " за мен не струва нищо.

 35. 35 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 554 Весело

  Много хубава статия! На мен любимата ми фалшива новина е, че Путин назначи Тръмп за президент, а сега наскоро Тръмп организира щурмът на Капитолия! :)

  "Alle bisherigen Bewegungen waren Bewegungen von Minoritäten oder im Interesse von Minoritäten. Die proletarische Bewegung ist die selbständige Bewegung der ungeheuren Mehrzahl im Interesse der ungeheuren Mehrzahl." - Karl Marx, Friedrich Engels, Manifest der Kommunistischen Partei. MEW 4, S. 472
 36. 36 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 1902 Неутрално

  Какво доживяхме! Бах дойче веле да ни обяснява за фалшивите новини. Вярно е, че са експерти, ама все пак дори за това не мога да им повярвам. хахах :-)

 37. 37 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1253 Неутрално
 38. 38 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  Колко много прказки, а всичко може да се събере в едно изречение:

  "Всичко, което противоречи на нашата теза е "фалшива новина".
  А всичко, което е в нейна подкрепа е "върховенство на закона".
  Всеки, който изразява несъгласие с нас ползва "език на омразата".

 39. 39 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Колко много прказки, а всичко може да се събере в едно изречение:"Всичко, което противоречи на нашата теза е "фалшива новина".А всичко, което е в нейна подкрепа е "върховенство на закона".Всеки, който изразява несъгласие с нас ползва "език на омразата".
  —цитат от коментар 38 на Литекс се преименува на ЦСКА минус София


  ++++++++++++

 40. 40 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2154 Весело

  До коментар [#38] от "Литекс се преименува на ЦСКА минус София":

  Кратко и точно!

 41. 41 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  Ало, дойче веле ли е. Новината, че македонците били отделна нация с отделен естествено възникнал език, дето вие от дойче веле я разпространявате, фалшива ли е или не?

 42. 42 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2127 Весело

  "Понякога те са толкова абсурдни и "забавни", че се споделят и от хора, които изобщо не вярват в тях."

  Абсолютно, неотдавна споделих тук изказаното предположение от новата "звезда" на РП в Джорджия - Марджъри Тейлър Грийн, която се била изцепила, че пожарите в Калифорния били предизвикани от... израелски лазер в Космоса!

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 43. 43 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#42] от "vesolr":

  "Понякога те са толкова абсурдни и "забавни", че се споделят и от хора, които изобщо не вярват в тях."

  Като например за древната македонска нация.

 44. 44 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Врагът е ясен ..досега бе Тръмп , а сега Путин . За Си ще мълчим , но комунизма в Китай :) Разбира се филмът за двореца на Путин и изборите в САЩ са чистата и неподправена истина. Пробвайте с обратното в БИГ ТЕХ ...и ще се убедите:)
  —цитат от коментар 15 на dejmos


  Бахти тоз комунизъм, при който милиони бачкат за стотинки по 10-12 часа на ден,шест дни в седмицата. А практиката на отпуските извън официалните празници тепърва плахо навлиза. Докато в същото време собствениците(често членове на партията и на ръководни постове в нея) харчат милиони за поръчкови Ролс Ройс и десетки хиляди за чанти втора употреба Ерме. На това едно време му виках дикенсов капитализъм. Но щом за теб е комунизъм...

 45. 45 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 696 Неутрално

  През 1870 година драги зрители, във Велико Търново започва масова ваксинация на децата против Едра шарка. Да - правилно разбрахте - явно турските власти за били загрижени за здравето на "робите"..
  —цитат от коментар 12 на mastikata


  Като говорихме за фалшиви нови....

  'progressives' is the politically correct word for communists
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3580 Любопитно

  До коментар [#36] от "Stargate":

  Какво доживяхме! Бах дойче веле да ни обяснява за фалшивите новини. Вярно е, че са експерти,
  ======
  DW вече прибягва по малко до фалшиви новини.....
  Да засенчиш с някаква посредствена....друга топ новина....
  Това е новия метод на тази медия....

  Bukalemun
 47. 47 Профил на NotWokeEnough
  NotWokeEnough
  Рейтинг: 696 Весело

  Бахти тоз комунизъм, при който милиони бачкат за стотинки по 10-12 часа на ден,шест дни в седмицата. А практиката на отпуските извън официалните празници тепърва плахо навлиза. Докато в същото време собствениците(често членове на партията и на ръководни постове в нея) харчат милиони за поръчкови Ролс Ройс и десетки хиляди за чанти втора употреба Ерме. На това едно време му виках дикенсов капитализъм. Но щом за теб е комунизъм...
  —цитат от коментар 44 на Filofob


  ... се е загрижил някой си стои в топлия офис/дом и със всички удобства.... подтикнат от седни да седна манталитет, но искащ 'справедливост'

  'progressives' is the politically correct word for communists
 48. 48 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 440 Неутрално

  До коментар [#37] от "georgievb":

  Вместо да се замеряме с линкове по-добре отговори на въпросите, които зададох!

 49. 49 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#47] от "AllLivesMatter":

  ...туй за мен ли? Щото май оборваш нещо, което не съм писал. И водиш диалог с някой друг. Най-малкото съм се загрижил за Китай. Но да наричаш комунистическа държавата, която се измъкна от комунизма и с широки крачки минава през най-експлоататорския капитализъм по пътя, който са минали останалите развити капиталистически общества е смешно. А, да, запази се партията като единствен източник на власт, а вече и на капитали за правоимащите.

 50. 50 Профил на potop
  potop
  Рейтинг: 40 Неутрално

  Обяснението е много просто - липса на сиво вещество. Плоскоземци, кюанонци, антиваксъри и всякаква подобна измет. Общото между тях е че са от плебса - нископлатени и необразовани.

 51. 51 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2336 Неутрално

  До коментар [#16] от "Alan Blackmore":
  "аз никога не бих повярвал, че Япония е нападнала Пърл Харбър, поради няколко причини :....
  3) Самата Япония няма никакъв интерес от подобен акт"

  Ето къде грешиш.
  Управляващите никога не са най-умните хора в една нация, за това са сгрешили за интересите на Япония.

  подпис
 52. 52 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  "Страхът също играе съществена роля, допълва доцентът по психология Андреас Капес от лондонския City University. "Например е възможно някой, който се страхува от игли, да откаже да се ваксинира", казва той. Тогава той целенасочено започва да търси информации за това, че ваксините са опасни и че хората не бива да се имунизират."

  Тия сериозно ли си вярват на подобни нелепици? Съвсем превъртяха май разните " експерти".

 53. 53 Профил на truthsearch37
  truthsearch37
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#44] от "Filofob":

  Точно това е комунизмът, какъвто беше в Съветския съюз и у нас в по-смекчена форма. Народът работи за стотинки, висшите партийци живеят като богаташи. Разликата при китайците е, че са по-умни, работят по-здраво и привлякоха много чуждестрани фирми, на които откраднаха технологиите. Освен това са по-жестоки от другите. Те са стара цивилизация и имат самочувствие.

 54. 54 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#53] от "truthsearch37":

  Съветски комунизъм!? Евентуално по времето на НЕП-а. Иначе къде ти частна инициатива в съюза и у нас. Отделно, те комунистическите велможи имаха повече от нормалните хора, но пак в пъти по-малко от това, което имат сегашните китайски милионери. И беше скрито. А сега пошлото доволство и социална ножица е фрапираща. Отделно, поне при нас работниците имаха и продължават да имат много придобивки, за които в Китай могат само да мечтаят. Изобщо, в момента що се отнася до индустриални отношения Китай е все едно Западна Европа в началото на 20 в. Ще преминат през тази фаза и ще станат по-социални, но това не е комунизъм.

 55. 55 Профил на phillyjawn
  phillyjawn
  Рейтинг: 8 Весело

  на нискообразованите, закостенели, застинали във времето консервички им дай да се страхуват и да търсят накой виновен за собствените им неудачи ...

 56. 56 Профил на truthsearch37
  truthsearch37
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#54] от "Filofob":

  Да, ама Людмила Живкова е ходила в Париж да пие кафе. Дъщерята на Брежнев е живеела в голям разкош. По азиатските републики особено е имало такава курупция и разкош, че единствената разлика с Китай е в степента на развитие. Нали това казах, че китайците в момента са по-успешни на макрониво и това им дава много по-големи печалби. Честно казано, много ме съмнява, че ще хукнат да дават придобивки на робите. Освен това, "пандемията" ще промени икономиката по начин, който още е трудно да си представим. Няма да се повтори историята на 20-ти век, чака ни нещо ново.

 57. 57 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4124 Неутрално

  Лесно беше при социализма. Понеже лъжата беше тотална , истината се намираше като обърнеш информацията наопъки. Като съобщат , че цените на сиренето няма да се повишат , това означава , ще се увеличат.
  А сега истини се смесват с полу истини, лъжи с полу лъжи. Докато през социализма беше опасно да се казват истините , сега те се казват , но в съотношение 1:100 в полза на лъжата и в крайна сметка лъжата отново възтържествува над истината с тази разлика , че в лъжата вече вярват повече хора.

 58. 58 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#56] от "truthsearch37":

  Това са естествени процеси на капитализма.Все пак Китай не е Северна Корея и не е СССР. Вече много вдигнаха нивото на производство. Заплащането се вдигна. Много от най-нископлатените дейности се изнасят от Китай към околните държави. (Като вметка 1996 си купих маратонки Найк произведени в Корея, което беше равнозначно на произведено в Китай сега).Държавата подкрепя частната инициатива и конкуренцията. Стига само предприемачите да слушкат. А партийците и техните семейства получават не специално снабдяване от магазина в хотел Рила и възможност да пътуват в чужбина, а печеливши бизнеси. Фирмите и държавата все повече могат да си позволяват да осигуряват добри условия на труд и живот. Всъщност, именно на това разчита и режима. Населението да се чувства добре. Та според мен нещата ще се оправят за все по-голяма част от китайското общество. Но и много ще мизерстват както е и на запад. Но за разлика от комунизма никой не крие това.

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7272 Неутрално

  "Хората, които вярват на конспиративни теории, все пак могат да бъдат разубедени с рационални аргументи"
  Стига да могат да ги накарат да изслушат аргументите. Тука например, те говорят заедно с тебе и нищо не слушат.

 60. 60 Профил на Ipolit
  Ipolit
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Тя тезата е ясна: Ако имаш критично мислене, значи си прост и/или беден. Затуй всички дружно ще се кълнем във вярност на публикациите на ДВ, за да демонстрираме просперитет и висока степен на образование.

 61. 61 Профил на tyx56891380
  tyx56891380
  Рейтинг: 8 Неутрално

  I think former president trump would be interested in this one.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK