Съдът в Страсбург поиска Навални да бъде освободен, за Русия това е "безпрецедентна намеса"

Съдът в Страсбург поиска Навални да бъде освободен, за Русия това е "безпрецедентна намеса"

© ReutersЕвропейският съд по правата на човека поиска най-известният критик на Кремъл Алексей Навални да бъде освободен. Това съобщиха първо приближени на Навални, информацията се появи и на сайта му, без да фигурира на този на ЕСПЧ.


Малко след публикацията от екипа на Навални обаче руското министерство на правосъдието на практика потвърди автентичността на документа. Институцията определи искането като "неизпълнимо" и "явно политическо".


Съдът в Страсбург е "разгледал обстоятелствата и възможността за заплаха за живота" на Навални, цитира "Интерфакс" адвоката на опозиционера Олга Михайлова. Преди две седмици московски съд замени условна присъда на Навални с ефективна - две години и осем месеца - по искане на Федералната служба за изпълнение на наказанията.
По-късно днес ЕСПЧ потвърди, че е отправено такова искане към правителството в Русия. Страната обаче от миналата година има закон, според който националното законодателство има предимство пред международните ѝ задължения, когато те противоречат на руската конституция.


Абсолютно неизпълнимо и "безпрецедентна намеса" в руската съдебна власт бяха определенията, дадени от руския правосъден министър Константин Чуйченко. По думите му в руското законодателство няма основание за подобна стъпка. "Това е грубо вмешателство в дейността на съдебната власт на суверенна държава" и е "неправомерно искане, защото не се позована на нито един факт, на нито една правна норма". Нещо повече, позицията на съда може да усложни възстановяването на отношенията между Русия и ЕС.


ЕСПЧ е отсъждала в полза на Навални, включително заради делото "Ив Роше", условията по присъдата за което според руските власти са били нарушени от опозиционера, тъй като той не се е явявал за подписка в Русия по време на рехабилитацията си в Германия след отравянето с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок".


Алексей Навални и брат му Олег бяха осъдени през 2014 г. - първият условно за три години и половина (и месеци под домашен арест), а вторият ефективно за същото време - по т. нар. дело "Ив Роше". Две години преди това генералният директор на компанията "Ив Роше Восток" заяви, че техен съвместен бизнес я е ощетил за 55 млн. рубли, предлагайки транспортни услуги на завишени цени. В хода на делото "Ив Роше" се отказа от претенциите си и заяви, че не ѝ е нанесена вреда. През 2017 г. ЕСПЧ обяви присъдата за "произволна".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK