На живо

Коронавирусът по света: Чехия отчете рекорден брой пациенти в тежко състояние

Коронавирусът по света: Чехия отчете рекорден брой пациенти в тежко състояние

© Associated PressДневник" следи разпространението и ефектите от коронавируса по света. Карта на болестта вижте тук, положението в България следете тук.
В Нидерландия - парламентът срещу съда за вечерния час

Вечерният час в Нидерландия, въведен като част от мерките за борба с разпространението на коронавируса, както изглежда, ще остане да действа в бъдеще и без намесата на съда, предаде "Ройтерс", цитирана от БТА. Повечето партии в парламента днес изразиха подкрепа да се приеме закон за спешни правителствени действия, който ще заобикаля съдебни разпореждания за отмяна на вечерния час.


Във вторник окръжен съм в Хага постанови мярката да бъде отменена. Правителството обжалва, а премиерът Марк Рюте призова сънародниците си да продължат да я спазват. Още същата вечер апелативна съдебна инстанция обяви, че вечерният час се възстановява, но апелативното решение беше временно и утре ще има заседание по жалбата на правителството, като се очаква вечерният час да остане в сила за постоянно. Всичко това обаче нанесе удар по политиката за борба с пандемията на премиера Марк Рюте месец преди изборите в Нидерландия, доминирани от дебата как властите управляват здравната криза.


Вечерният час в Нидерландия е в сила от 21 ч. до 4.30 часа. Въвеждането му породи вълна от протести, когато той влезе в сила за първи път на 23 януари. Тогава мярката беше остро критикувана от противници на Рюте в парламента. Но във вторник премиерът акцентира, че запазването на вечерния час е нужно, за да се справи страната с нова вълна на заразата, която според здравните власти е неизбежна. Днес по време на дебатите по новия законопроект, Рюте защити позицията си.


Въпреки че нидерландците не харесват вечерния час, повечето от тях одобряват правителствената политика за борба с пандемията, показа допитване до общественото мнение вчера.


В същото допитване се отразяват и нагласите на избирателите преди изборите на 17 март. Според тях консервативната Народна партия за свобода и демокрация на Рюте ще постигне най-голяма победа, откакто той стана премиер за първи път през 2010 година.

Нигерийската икономика расте въпреки COVID-19

Нигерия, противно на очакваното, вече не е в рецесия. Това сочат обявените днес статистически данни. Според тях икономиката на страната с най-голямо население в Африка, е успяла да постигне слаб растеж в края на 2020-а, предаде "Франс прес".


Силно засегната от пандемията от COVID-19 и рязкото поевтиняване на петрола през миналата година, нигерийската икономика изпадна в рецесия през третото тримесечие на 2020-а за втори път през последните четири години. Брутният вътрешен продукт (БВП) на Нигерия е нараснал с 0.11 на сто през четвъртото тримесечие на 2020 година. Това е първото тримесечие на растеж, отбеляза Националното статистическо бюро на Нигерия.


БВП на страната се бе свил с 6 на сто и с 3.2 на сто през второто и третото тримесечие на 2020 година. /БТА

Унгария започна допитване дали да се дадат повече права на ваксинирани

Унгарските власти обмислят възможността хора, прекарали COVID-19 или ваксинирали се, да могат да бъдат освободени от някои от противоепидемичните ограничения, предаде "Ройтерс". Освобождаването, въпросът за което е предмет на национално проучване, започнало от снощи, ще бъде обвързано с издаването на удостоверения на тези, за които се смята, че са защитени от вируса. В това число влиза например изключване от задължителното спазване на вечерен час, една от по-строгите противоепидемични мерки, въведени през ноември.


Правителства и разработчици по целия свят проучват възможната употреба на така наречените ваксинационни паспорти като начин икономиката да бъде отворена чрез установяване на защитените от COVID-19.


Коронавирусът по света: Чехия отчете рекорден брой пациенти в тежко състояние

© Associated Press


Премиерът националист Виктор Орбан, който в началото на следващата година ще се яви на избори, редовно използва подобни проучвания, за да проверява обществените нагласи по ключови въпроси като например имиграцията и подкрепата за определени политически решения, отбелязва "Ройтерс". Не е ясно обаче дали унгарците, много от които не искат да се ваксинират срещу COVID-19, ще бъдат готови да подкрепят подобни привилегии за тези, за които бъде сметнато, че са защитени.


Проучването включва и опция противоепидемичните мерки да останат в сила до края на пандемията.
В ситуация на предизборна година 57-годишният Орбан е под натиск да отвори спрели заради пандемията работа икономически отрасли като например ресторантьорския и хотелиерския бранш, които изпитват сериозни трудности заради наложения частичен локдаун в Унгария. Всяко отваряне на икономиката обаче си остава далечна възможност с оглед на бавния темп на ваксинациите и новата активизация на коронавируса. Данните за последното денонощие показват, че днес е регистриран най-големият брой нови случаи на заразяване от началото на годината.


Золтан Новак, политически коментатор от мозъчния тръст Център за справедлив политически анализ, заяви, че целта на проучването вероятно е да легитимира възможно отхлабване на мерките, ако пандемията отслабне. "Колко голям ще бъде натискът върху правителството, ще зависи от битката между онази част от населението, която подкрепя локдауна, и другата, която казва, че нещата не могат да продължават така още дълго", каза той.


Правителството на Орбан пита унгарците и дали тези, които са защитени, следва да имат право да посещават концерти и други събития. В проучването се задава въпрос и дали Унгария трябва да отвори границите си само за хора с ваксинационен паспорт. Към днешния ден ваксинираните и с двете дози хора в Унгария са 141 023, което прави малко над 1 процент от населението.

Затвор след викове "корона, корона"

Датчанин беше осъден на четири месеца затвор от датския Върховен съд, защото се изкашлял върху двама полицаи и викал "корона, корона", предаде ДПА. Действията на мъжа са сравними с "криминална заплаха за насилие", постанови съдът.


Инцидентът станал през март м.г. в град Орхус, когато патрулка спряла кола, в която обвиняемият бил пътник. Мъжът на възраст между 20 и 25 години заявил, че е пиян, но не е заразен с новия коронавирус. Той кашлял и викал "корона", отчасти защото бил пиян, понеже малко преди това празнувал рождения си ден. Той се намирал на около метър от полицаите, когато се изкашлял в лицето на единия и в гърдите на другия.


Съд в Орхус оправдал мъжа за кашлянето, но го осъдил на един месец затвор, защото избягал от патрулна кола, която го водела в полицейски участък. Мъжът се е предал няколко дни по-късно. В апелативен съд мъжът получил три месеца затвор. Тогава и обвиняемият, и прокуратурата обжалвали през Върховния съд - мъжът за пълна отмяна на присъдата, а прокуратурата за по-дълга присъда.

Подправени отрицателни тестове на летището в Талин

Петима пътници са представили подправени отрицателни тестове за новия коронавирус на летището в Талин и са задържани, предаде ДПА, цитирана от БТА. Петимата души представили тестове, за които твърдели, че са издадени от частна медицинска лаборатория. След проверка обаче се установило, че те са подправени, съобщиха властите, цитирани от местни медии.


Според вътрешния министър Кристиан Яани полицията е получила сигнал за подправени тестове от тази частна лаборатория и е проверила допълнително тестовете на около 500 пътници, при което са открити петте подправени.


Естония изисква отрицателни тестове за новия коронавирус от пристигащи от някои страни пътници.

Чехия отчете рекорден брой пациенти, хоспитализирани в тежко състояние с COVID-19 - 1227, предаде "Ройтерс".


На този фон капацитетът на страната да оказва медицинска помощ на такива хора намалява.
Към тази сутрин свободният капацитет за интензивно лечение е 14 процента, включително 154 легла за пациенти с причиняваното от новия коронавирус заболяване.


Чехия, чието население е 10.7 милиона души, е с най-високата в Европа двуседмична заболеваемост от COVID-19 на глава от населението и по този показател пред нея е само Португалия, показват данни на Европейския център за контрол и профилактика на заболяванията.


Вчера чешкият здравен министър Ян Блатни заяви, че до две или три седмици болниците в страната може да бъдат претоварени от пациенти с коронавирус - най-сериозното предупреждение, отправяно от него досега.

"Нигерийският" вариант е открит в Италия

В италианския град Неапол беше идентифициран първи случай на нов вариант на коронавируса, наречен B.1.525, за който се предполага, че произхожда от Нигерия, пише в. "Кориере дела сера". Досега този вариант беше открит в някои други страни, като Великобритания, Дания и САЩ, но сега за първи път анализи потвърждават, че е внесен и в Италия.


Вариантът е открит у човек, завърнал се от Африка, съобщават учени от Италианския висш институт по здравеопазване. Специалистите са го анализирали и после са предоставили данните за него в международната база данни за вирусите GISAID.


Вариантът на коронавируса B.1.525 има някои сходни неща с английския вариант на вируса, но при него има и мутация, наречена E484K, която присъства и в бразилския, и в южноафриканския вариант и която има характеристики, позволяващи на вируса да "бяга" отчасти от антителата и да отслаби ефикасността на ваксините.

Броят на смъртните случаи в Африка наближава 100 хил.

Броят на смъртните случаи в Африка, свързани с COVID-19, доближава 100 хиляди. Това е малка част от регистрираните такива случаи на други континенти, но броят им на Черния континент нараства бързо с втората вълна, която претоварва болниците, предаде агенция "Ройтерс".


Досега в Африка са регистрирани 99 800 починали с диагноза COVID-19, докато в Северна Америка са повече от половин милион, а в Европа наближават 900 хиляди, сочат изчисления на информационната агенция. Обаче нивото на смъртността в Африка заради короновируса рязко се повишава, особено в икономически развитата южна част на континента. Този район е поразен от втора вълна на нов по-заразен щам на вируса.

ЕС има съгласие кои бързи тестове да се признават взаимно

Комитетът на ЕС за здравна сигурност постигна съгласие по общ списък на бързите антигенни тестове за COVID-19. Също така има съгласие за подбор от тестове, чиито резултати държавите членки взаимно ще признават, като ще има общ стандартизиран набор от данни, които да бъдат включени в сертификатите за резултати от тестовете за COVID-19.


Това са:


- Abbott Rapid Diagnostics, Panbio™ COVID-19 Ag Rapid Test


- AMEDA Labordiagnostik GmbH, AMP Rapid Test SARS-CoV-2 Ag


- Becton Dickinson, BD Veritor System for Rapid Deteciton os SARS-CoV-2


- Beijing Lepu Medical Technology, SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test Kit (Colloidal Gold immunochromatography)


- BIOSYNEX SWISS SA, BIOSYNEX COVID-19 Ag BSS


- CerTest Biotect S.L., CerTest SARS-CoV-2 CARD TEST


- Hangzhou Clongene Biotech, Clungene COVID-19 Antigen Rapid Test Kit


- Healgen Scientific Limited, Coronavirus Ag Rapid Test Cassette (Swab)


- LumiraDX UK LTd, LumiraDx SARS-CoV-2 Ag Test


- nal von minden GmbH, NADAL COVID -19 Ag Test


- Quidel Corporation, Sofia 2 SARS Antigen FIA


- SD BIOSENSOR, Inc., STANDARD F COVID-19 Ag FIA


- SD BIOSENSOR, Inc., STANDARD Q COVID-19 Ag Test


- Siemens Healthineers, CLINITEST Rapid COVID-19 Antigen Test


- Xiamen Boson Biotech Co, Rapid SARS-CoV-2 Antigen Test card


- Zhejiang Orient Gene Biotech Co.,Ltd, Coronavirus Ag Rapid Test Cassette (Swab)

"БиоНтех" продължава да планира доставки за Тайван

"БиоНтех" (BioNTech) заяви, че продължава да планира доставки на ваксината си срещу COVID-19 за Тайван, предаде "Франс прес".


Вчера тайванският министър на здравеопазването Чън Шъчжун каза, че върху германската фармацевтична компания е бил оказан политически натиск да не доставя ваксини на Тайван.


Днес "БиоНтех" потвърди, че продължава да преговаря с Тайван за доставка на ваксини. Германската кампания припомни, че е превърнала в своя кауза слагането на край на пандемията.


В изявлението не се споменава нищо за вчерашните думи на тайванския здравен министър и не се посочва причината, поради която през декември се провали сделка за доставка на ваксини, отбелязва АФП.


"Опасявах се от намесата на външни сили през цялото време на преговорния процес. Смятаме, че е бил оказан политически натиск", заяви вчера в радиоинтервю тайванският здравен министър. В отговор на въпроса дали Пекин е блокирал сделката с "БиоНтех", той каза, че това е възможно, но не може да го потвърди. "Продължаваме да преговаряме с компанията", допълни Чън Шъчжун.


Тайван се представя изключително успешно в борбата с коронавируса. Досега тайванските власти регистрирали около 940 заразени и само девет смъртни случая, свързани с вируса.

Южноафриканският вариант намалява защитата на "Пфайзер"

Южноафриканският вариант на коронавируса може да намали защитата на антителата от ваксината "Пфайзер" и "БиоНтех" с две трети, съобщиха компаниите в сряда.


Тяхно проучване установи, че ваксината все още е в състояние да неутрализира вируса и засега няма доказателства от опити при хора, че вариантът намалява защитата от ваксина, казаха компаниите.


Въпреки това те инвестират и разговарят с регулаторите за разработване на актуализирана версия на тяхната иРНК ваксина, ако е необходимо.


За проучването учени от компаниите и Медицинския клон на Университета в Тексас (UTMB) са разработили инженерно създаден вирус, който съдържаше същите мутации, намиращи се в шиповете на силно заразния вариант на коронавируса, открит за първи път в Южна Африка, известен като B.1.351. Шипът, използван от вируса за проникване в човешки клетки, е основната цел на много ваксини срещу COVID-19.


Изследователите са тествали инженерния вирус в кръв, взета от ваксинирани хора, и са установили намаление с две трети на нивото на неутрализиращи антитела в сравнение с ефекта на ваксината върху най-разпространената версия на вируса. Техните открития са публикувани в New England Journal of Medicine (NEJM).


Тъй като все още няма установен еталон, който да определи какво ниво на антитела са необходими за защита срещу вируса, не е ясно дали това намаление с две трети ще направи ваксината неефективна срещу варианта, разпространяващ се по света.

Отложете втората доза на "Пфайзер", призоваха учени

Учени призоваха правителствата да отложат прилагането на втората доза ваксина срещу COVID-19 на "Пфайзър". Според тях медикаментът има ефективност 92.6% след първата доза.


Коронавирусът по света: Чехия отчете рекорден брой пациенти в тежко състояние

© Associated Press


Изследователите, Данута Сковронски и Гастон де Серес, заявиха, че изводите им са базирани на документите на "Пфайзер", предоставени на Американската администрация по храните и лекарствата. Писмото им е публикувано в журнала The New England Journal of Medicine.


Тези констатации също са подобни на ефективността на първата доза - 92.1%, отчетена за иРНК ваксината на "Модерна", казват още те. Те предупредиха, че не е сигурно колко дълго продължава защитата от единична доза, но прилагането на втората доза един месец след първата дава "малко добавена полза в краткосрочен план".


"Предвид настоящия недостиг на ваксини отлагането на втората доза е въпрос на национална сигурност, който, ако бъде пренебрегнат, със сигурност ще доведе до хиляди хоспитализации и смъртни случаи, свързани с COVID-19, тази зима в САЩ", предупреждават учените.


"Пфайзер" отвърна, че алтернативните режими на дозиране на неговата ваксина все още не са оценени и че решението за това се взема от здравните власти.


"Ние от "Пфайзер" вярваме, че е от решаващо значение за здравните власти да провеждат наблюдение на въведените алтернативни схеми на дозиране, за да се гарантира, че ваксините осигуряват максимално възможната защита", добави той.

Индия ще тества идващите от Великобритания, Южна Африка и Бразилия

Индия въвежда задължителни молекулярни тестове за COVID-19 за хора, пристигащи директно или през други държави от Великобритания, Република Южна Африка и Бразилия, за да предотврати разпространяването на новите варианти на коронавируса, установени в тези страни, предаде агенция "Ройтерс".


Властите в Индия, където са регистрирани най-много случаи на коронавирус след САЩ, са открили четирима заразени с южнофриканския вариант миналия месец и един заразен с бразилския вариант на вируса този месец.


Според правителството южноафриканският и бразилският вариант могат по-лесно да засегнат белите дробове, отколкото британският. В Индия до момента са засечени 187 случая на британската мутация.


Снощи правителството съобщи, че от авиокомпаниите ще се изисква да изолират пристигащите пътници от посочените страни. Индия няма директни самолетни връзки с Бразилия и Южна Африка и повечето хора, които пристигат от тези държави, минават транзитно през летища в Близкия изток.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1642 Неутрално

  Е,щом смятат, че е достатъчно......( ама , така ли се изразяват учените , защото впечатлението е неласкаво...).

 2. 2 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  > Властите в Индия, ... са открили ... четирима заразени с южнофриканския вариант ... и един с бразилския вариант

  И това на един милиард население ? Голямо търсене е паднало.

  А с останалите 13700 варианта (щамове / мутации) дето още си нямат имена, какво правим ?

  કટાક્ષ
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4590 Весело

  "Южноафриканският вариант на коронавируса може да намали защитата на антителата от ваксината "Пфайзер" и "БиоНтех" с две трети, съобщиха компаниите в сряда."
  Ама защо пишете такива неща бре? Нали инструкцията беше да се пишат негативни новини само за Астра Зенека. Защо се сменя партийната линия?😂😂😂😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Ако наистина еднократна доза осигурява надежден имунитет това е много добра новина!

 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  > засега няма доказателства от опити при хора

  Ей тук едно образователно линкче за 'опитите при хора' (благодаря на Бабет)

  You Won't Believe What They Admitted on the News in 1971...
  https://www.youtube.com/watch?v=yfaAtdTgBGk&feature=youtu.be

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 182 Неутрално

  Е как няма, срещу настинката и солена вода върши работа.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 7. 7 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  > това е много добра новина!

  Нали !

  А утре като кажат обратното - че по-добре е с две дози ... всъщност пак ще е една много добра новина ! (защото всеки ден научаваме нещо ново и полезно)

  કટાક્ષ
 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4590 Весело

  ""Предвид настоящия недостиг на ваксини, отлагането на втората доза е въпрос на национална сигурност, който, ако бъде пренебрегнат, със сигурност ще доведе до хиляди хоспитализации и смъртни случаи, свързани с COVID-19, тази зима в САЩ", предупреждават учените."

  Хайде голямото зарибяване започва отново.....сега вируса "мутира" до ниво НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ??? Може би е време за телените мрежи и стадионите за задържане на всички тествани положително? Все пак те разнасят нарушената "национална сигурност"
  Колкото до стадионите, Пиночет е написал инструкция как да се направи😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 182 Неутрално

  "Южноафриканският вариант на коронавируса може да намали защитата на антителата от ваксината "Пфайзер" и "БиоНтех" с две трети, съобщиха компаниите в сряда."Ама защо пишете такива неща бре? Нали инструкцията беше да се пишат негативни новини само за Астра Зенека. Защо се сменя партийната линия?😂😂😂😂😂😂😂
  —цитат от коментар 3 на padrino


  Май файзъра не иска да даде без пари на ЕССР и сега пропагандната машина е включена на пълна пара.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 10. 10 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  До коментар [#6] от "radelmarfx":

  > Е как няма, срещу настинката и солена вода върши работа.

  За солената вода не знам, но третиране с уиски ми се струва по-приятно.

  કટાક્ષ
 11. 11 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Очкавах такова изявление.
  Насвяткаха близо 200млн първи дози, без да мислят как и кога ще са вторите.
  Сега се пробва почвата в смисъл, або то може и без втора доза, ако не можем да насмогнем.
  Като чуя в поседно време: Учени смятат... и спирам да чета.

 12. 12 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Стойте под кревата, докато ви донесат първата доза, или не огладнеете, за да излезете.

 13. 13 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4590 Любопитно

  "Южноафриканският вариант на коронавируса може да намали защитата на антителата от ваксината "Пфайзер" и "БиоНтех" с две трети, съобщиха компаниите в сряда."
  —цитат от коментар 0 на статия  Другият "интересен" нюанс е, е ако фаизер си губи ефективността с"две трети" то от 90% спадат на 60% ефективност...същото като Астрата...и сега кВо праим? 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 14. 14 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4590 Весело

  [quote#13:"padrino"][/quote]

  Корекция, при две трети спадат до 30% 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1837 Весело

  До коментар [#11] от "taratanki":

  Логично е да се предположи, че загубата на доверие към учените естествено Ви води до безгранично доверие във врачки и баячки, в кюанон....
  Честито!!!

 16. 16 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":

  > Ви води до безгранично доверие във врачки и баячки

  Колега, вашия 'коментар [#4] от "selqnin"' е типичен представител на горната категория доверие.

  કટાક્ષ
 17. 17 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Те тези "учени" първо да разберат откъде север вируса а после да умират за, ваксините.

 18. 18 Профил на Фат Ким
  Фат Ким
  Рейтинг: 558 Любопитно

  До коментар [#14] от "padrino":

  30% при южно африканската мутация, за АстроЗенека според изследване в ЮАР е 22%....

 19. 19 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  До коментар [#18] от "Фат Ким":

  Абе какво значение имат цифричките, важно е да се хвърля нещо ангро на тълпата- зрелища да има.

  Да не мислите че зад тези стоят някакви детайлни научни изследвания ?

  В най-добрия случай е минало през маркетинговия екип където е трябвало да решат кое ще звучи най-добре за обществото - примерно дали да пишат 22%, 23% или 24%

  કટાક્ષ
 20. 20 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  До коментар [#15] от "selqnin":

  Нямам предвид учени като авторитет. Продължавам да вярвам на науката.
  Имам предвид прес съобщения, които започват с думите: "Британски учени откриха...)

 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6014 Весело

  До коментар [#17] от "Daria ":

  И да четат Фейсбук, както и многобройните коментари тук, особено тези на запалените фенове на Астра Зенека...
  Това е изворът на истината!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на еспресо
  еспресо
  Рейтинг: 1508 Неутрално

  До коментар [#11] от "taratanki":Логично е да се предположи, че загубата на доверие към учените естествено Ви води до безгранично доверие във врачки и баячки, в кюанон....Честито!!!
  —цитат от коментар 15 на selqnin


  Глупости, това с врачки и баячки са суеверия, бабини деветини. Недейте да заблуждавате хората.
  За актуална и компетентна информация си има БгМама.

 23. 23 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Бучков":

  Те "учените" вече така говорят. Смятат, може би, възможно е, допускат, твърди се, предполагат, някои изследвания, има съмнения, според някои, и пр.
  учени та дрънкат!

 24. 24 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 1868 Неутрално


  "Южноафриканският вариант на коронавируса може да намали защитата на антителата от ваксината "Пфайзер" и "БиоНтех" с две трети, съобщиха компаниите в сряда.


  Тяхно проучване установи, че ваксината все още е в състояние да неутрализира вируса и засега няма доказателства от опити при хора, че вариантът намалява защитата от ваксина, казаха компаниите."

  Хахаха, Новоговор, Новонаука, Новосвят, свиквайте зайчета с живота в новия световен Абсурдистан.

 25. 25 Профил на _raccoon
  _raccoon
  Рейтинг: 36 Неутрално

  До коментар [#14] от "padrino":

  Ефективността на ваксината не се отчита посредством нивото на антитела.

 26. 26 Профил на bulgarin.
  bulgarin.
  Рейтинг: 377 Весело

  Колева да не е в отпуск?
  Липсва ми.

  "Аз съм бил всякога българин и ще бъда не само до гроб такъв, но още и после смъртта ще оставя завещание и прахът ми да не се смеси с друга народност."
 27. 27 Профил на just
  just
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Хуморалният имунитет е само част от общият имунен отговор на организма, има много други
  звена-клетъчен имунитет, NK клетки, к-ки на имунната памет, интерлевкини, интерферони,
  и Много други. Абсолютно подвеждащо и непрофесионално е да се говори и пише за имунна защита само чрез антитела, както и да се "измерва" имунният отговор само чрез нивата на
  неутрализиращите антитела. В този смисъл измерването на титъра-нивата на антитела
  НЕ дава пълен отговор за нивото на защита.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7809 Неутрално

  А на нас тука ни предлагат най- неефективната ваксина. Има едни за убиване...

 29. 29 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3373 Неутрално

  До коментар [#26] от "bulgarin.":

  >Колева да не е в отпуск?

  И аз се притеснявам, да не е пипнала нещо покрай Тунджа.

  કટાક્ષ
 30. 30 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Както се и предполагаше новите ваксини са нещо като патчовете на Уиндоус.
  От недоучил и прост хакер, ако и да е богат толкоз.

 31. 31 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2711 Неутрално

  Много е досаден този диктатор, току прави допитване след допитване.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 32. 32 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Броят на смъртните случаи в Африка, свързани с COVID-19, доближава 100 хиляди.


  Интересно. Във Света умират ежегодно около 10 милиона от глад, много голяма част от тях, в Африка. Предимно деца. За една година, 100 хил. от вирОса, и такава загриженост, просто да не повярва човек........мда

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK