"Фейсбук" спря да показва новини в Австралия, защото не иска да плаща на медиите

"Фейсбук" спря да показва новини в Австралия, защото не иска да плаща на медиите

© Associated PressИзбори 2022

Американската технологична компания "Фейсбук" спря да допуска новинарски материали да бъдат четени или споделяни на нейната платформа в Австралия. Причината е медиен закон, с който правителството иска да накара технологичните гиганти да плащат на издателите на новини - нещо, срещу което "Фейсбук" и "Гугъл" остро възразяват. "Гугъл" обаче отстъпи от заплахата да изтегли основната си търсачка от Австралия и вместо това сключи сделки с някои от големите търговски издатели в страната.


"Фейсбук" каза, че ограничава австралийските издатели на новинарски материали да споделят или публикуват каквото и да е съдържание, а съдържанието от международни медии вече няма да може да бъде достъпно или споделяно от австралийската публика.


Засилващият се спор е свързан със законодателно предложение, внесено в австралийския парламент през декември. Предлаганият закон би задължил американските технологични компании "Фейсбук" и "Гугъл" да преговарят с австралийските издатели на новинарски материали за заплащане за тяхното съдържание или да понесат глоби.
"Фейсбук" каза, че законодателното предложение е "проява на основно неразбиране" за отношенията между компанията и издателите, които според нея доброволно публикуват връзки към своите статии в нейната социална мрежа и печелят от това.


„Действията на "Фейсбук" (...) бяха толкова арогантни, колкото и разочароващи.Тези действия само ще потвърдят притесненията, които все по-голям брой държави изразяват относно поведението на големите технологични компании, които смятат, че са по-важни от правителствата и че правилата не трябва да се прилагат за тях."


Скот Морисън,

премиер на Австралия


Компанията също така блокира по погрешка правителствени страници в Австралия, включително на ведомства по здравеопазването, които предоставят важна информация за коронавируса, както и на метеорологичната служба, която предоставя данни за бедствия. Блокирани бяха и някои страници на полицията.


Какво предвижда законът


Така нареченият Кодекс за преговори с медиите е разработен от правителството и регулатора на конкуренцията, за да се справи с дисбаланса на власт между тех гигантите и издателите при договаряне на плащането за новинарско съдържание, използвано на сайтовете на технологичните фирми.


Съгласно кодекса новинарските агенции ще трябва да договарят търговски сделки индивидуално или колективно с "Фейсбук" и "Гугъл". Ако не могат да постигнат споразумение, арбитър ще реши чия оферта е по-разумна. Ако компаниите нарушат каквито и да било споразумения, те могат да бъдат глобени до 10 милиона австралийски долара (7.4 милиона американски долара).


Законът също така изисква технологичните фирми да уведомяват медиите, когато променят алгоритмите за търсене по начин, засягащ реда, в който се появява съдържанието. Те също трябва да споделят използването на потребителски данни, извлечени от новинарско съдържание на техните сайтове.


Предложеният код ще се прилага за "Фейсбук" и "Гугъл", въпреки че регулаторът, който е консултирал правителството по законодателството, заяви, че е вероятно да бъдат добавени други технологични фирми.


С какво е различен подходът на Австралия


Австралия използва законодателство за конкуренцията за изготвяне на Кодекса за преговори за медиите - подход, който регулаторът твърди, че е много по-ефективен от законодателството за авторското право, което се използва в други юрисдикции, включително ЕС.


Разликата между двете бе подчертана от последните сделки, сключени с "Гугъл" от австралийски издатели и от търговски обекти във Франция, която е първата държава от ЕС, която въведе директивата на ЕС за авторското право в националното законодателство.


Двата най-големи безплатни телевизионни оператора в Австралия сключиха сделки на обща стойност 60 милиона австралийски долара (47 милиона долара) годишно, според съобщения в медиите.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK