България може да се изправи пред съд, ако не свърже Търговския регистър с европейската система

България може да се изправи пред съд, ако не свърже Търговския регистър с европейската система

© Associated PressАко до два месеца България не предприеме мерки за свързване на Търговския регистър с европейската система, страната може да се изправи пред Европейския съд. Това гласи мотивирано становище на Еврокомисията, пратено като част от наказателните процедури за неспазване на европейското право.


Страната е изправена и пред други процедури, но те са все още в начална фаза - че не е въвела в националното законодателство допълнителни правила за борба с расизма, не е осигурила необходимите възможности за получаване на данни от всички оператори на въздухоплавателни средства и че не спазва правилата за питейната вода на Евратом, свързани с наблюдението на радиоактивните вещества.


Търговският регистър


Европейската комисия е изпратила мотивирано становище до България за това, че все още националният Търговски регистър не е свързан с европейската система (BRIS).
Тази система осигурява прозрачност на данните за фирмите и улеснява дейностите на вътрешния пазар. Според комисията това, че България не е изпълнила изискванията, създава трудности за гражданите, дружествата и специалистите от ЕС да получат подходящи данни за българските дружества.


Крайният срок София да изпълни изискванията е изтекъл на 8 юни 2017 година, а на 2 юли 2020 година ЕК е изпратила първо предупреждение до България, Франция и Ирландия с искане да предприемат необходимите стъпки. Франция и Ирландия са предприели нужните мерки, а България разполага с още два месеца, като след това ЕК може да отнесе случая до Съда на ЕС.


Борба с расизма


Европейската комисия изпрати официални уведомителни писма до Белгия, България, Финландия, Полша и Швеция за това, че още не са въвели в наказателните си закони европейските правила за борба с расизма и ксенофобията.


Правилата предвиждат за тежките прояви на расизъм и ксенофобия да се налагат ефективни, съразмерни и възпиращи наказания. Белгийското и българското законодателство не предвиждат действията, извършени на расистка и ксенофобска основа, да бъдат утежняващо обстоятелство при осъждането на престъпления и така не се преследват достатъчно престъпленията от омраза, пояснява ЕК.


България не е успяла да въведе правилно определянето като престъпление на някои видове реч на омразата, които подбуждат към насилие, като откритото оправдание, отричане или банализиране на холокоста. Посочените държави разполагат с два месеца, за да отговорят, като след това ЕК може да продължи с наказателната процедура.


Данните за операторите на въздухоплавателни средства


Европейската комисия съобщи, че е решила да изпрати допълнителни официални уведомителни писма до България, Кипър, Франция, Гърция, Литва, Малта, Португалия и Словакия, тъй като не са осигурили необходимите възможности за получаване на данни от всички оператори на въздухоплавателни средства, летящи във въздушното пространство под тяхна отговорност.


Комисията отбелязва, че миналата година е изпратила първите писма по този повод. В съобщението се уточнява, че всяка държава от ЕС е длъжна да въведе предвидените в европейското законодателство стъпки.


Допълва се, че средствата за връзка по посоченото европейско законодателство се използват обикновено от Ръководство на въздушното движение. Те служат за свързване между пилотите и наземните служби. Това средство за връзка е трябвало да бъде въведено до началото на 2018 година.


Комисията отчита, че на места липсва необходимото оборудване, и добавя, че е дала срок това да се промени до февруари миналата година. ЕК поставя днес срок за отговор от един месец, като изразява готовност да продължи наказателната процедура при необходимост.


Правилата за питейната вода


България и Малта получават официални уведомителни за неспазване на всички изисквания на правилата за питейната вода на Евратом, свързани с наблюдението на радиоактивните вещества.


Правилата определят стойности, честоти и начини за наблюдение на тези вещества. Те предвиждат създаване на програми за проследяване дали питейната вода отговаря на изискванията.


Според правилата на ЕС гражданите трябва да бъдат уведомявани за качеството на водата, която използват.
България и Малта разполагат с два месеца, за да отговорят, като в противен случай ЕК може да продължи с втората фаза от процедурата - пращане на мотивирано становище.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 379 Неутрално

  В годините на равития социализъм,мъж заварва жена си с любовник и с назидателен глас почва да нарежда:
  -Ако бе бях член на партията,щях да те пребия от бой!...Ако не бях член на партията,щях да те хвана за косите и да те извлека на улицата.....Ако не бях член на партията.........
  А тя го гледаше с разширени от ужас очи и тихо шепнеше:
  "Слава на БКП!...Слава на БКП!"

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4774 Неутрално

  Е как ще крадем фирми тогава???
  Един вице премиер знае как и защо НЕ се прави!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Любопитно

  Герберите какво се мотаят още....................?!

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5434 Неутрално

  "Крайният срок София да изпълни изискванията е изтекъл на 8 юни 2017 година..."

  Нямат оправдание управляващите

 5. 5 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 531 Неутрално

  А Дончев от 10 години прави електронно правителство :)

 6. 6 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4319 Любопитно

  България на Европейски съд....отново. Ми то това се превърна в ежедневие. Някой да знае има ли друга държава в ЕС който да е съдена и ОСЪЖДАНА повече от България?

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 7. 7 Профил на danubian.whale
  danubian.whale
  Рейтинг: 402 Весело

  "Как да го свържа, бе, младеж?", попита отчаяно шефката на НАП, която продължава да получава стабилни бонуси, наскоро си увеличи заплатата на над 6 бона месечно и не си прекрати моренцето по време на най-големия теч на национални данни в историята въобще, причинен от безхаберието на поверената ѝ агенция.

 8. 8 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 759 Любопитно

  "Крайният срок София да изпълни изискванията е изтекъл на 8 юни 2017 година..."Нямат оправдание управляващите
  —цитат от коментар 4 на pet_fire


  А ЕК къде е дремала че изпраща предупреждение 3 години след изтичането на срока?

 9. 9 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  На страницата на BRIS
  BETA VERSION OF THE PORTAL IS NOW AVAILABLE!

  Лошо няма да има такова място, но то не дава нищо допълнително, което да е в повече от сегашния сайт на ТР. Просто на едно място са събрани регистрите от всички страни с дота бедна информация от това, което видях.
  След като обаче имаме задължение, трябва да го изпълняваме.

 10. 10 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 809 Неутрално

  Пак ли проблеми с тоя Търговски регистър бе! Загубих му дирята колко калинки с огромно самочувствие, надменност и арогантност се изредиха там за директори. Всяка година усвояваха милиони левове за "оптимизиране и подобряване" на системата на Търговския регистър. Всяка година си раздават бонуси. А то Търговският регистър продължава да си е една простотия със сканирани листчета - неструктурирани данни, по които не можеш да правиш търсене. Търсене може да се прави само по ЕИК, ЕГН и имена. Ако искаш да търсиш по данни от ГФО (например търсене по годишен оборот, приходи, разходи, печалба и прочие), ще има да вземаш. На всичкото отгоре подадените отчети от преди години все още не са обработени и не са публикувани в системата.

 11. 11 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  А сега де. Как ще се сменят собственици без да стане лесно за проследяване.

  SHADOWS of SOFIA
 12. 12 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 370 Неутрално

  Тесла за шайката !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 13. 13 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2737 Неутрално

  Ония "космонавтис" от Анадола също не са свързали с търговския регистър с европейската система и ще ядат европейски бахур..

  shlshlshlshl
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  На страницата на BRISBETA VERSION OF THE PORTAL IS NOW AVAILABLE!Лошо няма да има такова място, но то не дава нищо допълнително, което да е в повече от сегашния сайт на ТР. Просто на едно място са събрани регистрите от всички страни с дота бедна информация от това, което видях. След като обаче имаме задължение, трябва да го изпълняваме.
  —цитат от коментар 9 на georgievb


  Така е.Но рейдерските изкупувания ще се разкриват лесно. Вероятно ще има сериозна съпротива докато регистъра премине в исканата форма.

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Тези пък от ЕС, с търговския регистър е лесно. Не са решили да му свалят базата, не са го направили. Единствено по-трудно ще им е през няколкото седмици когато ТР не работи за да оправят нашите хора каквото трябва...


  Иначе ей тази дивотия не я разбирам:
  Белгийското и българското законодателство не предвиждат действията, извършени на расистка и ксенофобска основа, да бъдат утежняващо обстоятелство при осъждането на престъпления и така не се преследват достатъчно престъпленията от омраза, пояснява ЕК.

  За еднакво престъпление би трябвало да има еднакво наказание. Не че съм наясно как точно престъпника ще потвърждава, че е извършил престъплението на расистка основа. Но много се съмнявам, че ромите които издевателстват над възрастните хора по селата ще бъдат съдени за престъпленията им при утежнени обстоятелства и расизъм.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 17. 17 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Така е.Но рейдерските изкупувания ще се разкриват лесно. Вероятно ще има сериозна съпротива докато регистъра премине в исканата форма.
  —цитат от коментар 15 на Hepo


  Позволявам си да се усъмня, че между двете неща има връзка. Това е просто сайт с интгерфейс, който се обръща към базата данни на съответния национален регистър и по определен протокол вади оттам някакви данни. Звучи гръмко, но не е нищо особено.
  "Краденето" на фирми си има други основи в милатататковина, които нямат много общо с ТР.
  Пъво, едва ли има друга такава държава в ЕС, в която можеш срещу шише ракия да си намериш "сламен човек", който да си сложи подписа и данните от личните документи (без да му пука, че може да иде в затвора).
  Второ, това, което трябва го има и сега в ТР - автоматично получаване на съобщение при движение по партидата - така собственика знае, че има движение и ако не е уведомен, може веднага да вземе мерки.
  Трето - само тук може урбулежката да подкупваш разни съдебни, досъдебни и административни органи, за да ти мине плитката иначе операция по измама с най-често неистински документи.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Сакън, недейте, лоши евробейци такива. На Шиши всички дюнержиниицки с преработка на бял сос от ОАЕ ще лъснат барабар с посредничеството на Черепа.

 20. 20 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3961 Неутрално

  До коментар [#4] от "pet_fire":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Поредното доказателство как се "кара през пръсти у нас"!

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#10] от "Smoke":

  А ти защо мислиш, че е редно да можеш да търсиш по обороти, печалби и т.н.? Ако това не е публична компания, дори не е редно тази информация да е публична. Ако това е едно ЕООД, на практика това е информация за приходите на конкретно лице.
  Зная, че отчетите се публикуват в момента в ТР, но не смятам че е редно

 22. 22 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2329 Неутрално

  До коментар [#17] от "georgievb":

  Има колкото искаш такива в цял свят, дето ще си сложат подписа срещу шише ракия, даже и в светинята ви Германия, само че не могат да се доредят. С тая привилегия, но за малко повече от шише ракия се ползват само жителите на Сан Марино, Малта, Гибралтар, Люксембург, Андора, Лихтенщайн и може би някои за които не се сещам

 23. 23 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 871 Любопитно

  "Работи се, всички екипи са на терен"

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Няма за кога да се вързва. Скоро ще я изкарват БГ от ЕС. Гледам как се е засилила антиевропейската и въобще антизападна пропаганда. По медиите само разни "консерватори" и "патриоти" реват срещу ЕС и САЩ. Навсякъде пускат анкети как българите били по - различни от другите в ЕС и обичат Русия. Явно се готви нещо...

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Словата на моите братя от Брюксел са звънки, както са сияйни лъчите на слънцето. Братята ми от ГЕРБ и аз, Винету Борисов обещаваме това да бъде оправено възможно най-бързо през следващия ни мандат.
  Хоуг
  Винету Борисов

 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#25] от "mranderson":

  На ченгесарията им става ясно, че краденето става все по-трудно, и бонусите от ЕС все по-малко ги вълнуват.
  Като че ли и центъра на ЕС все по-малко се вълнува и от България, нещо вече им омръзнахме с начина ни на мислене, който е доста по-различен от тяхната логика.

 28. 28 Профил на vvs08576060
  vvs08576060
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Не само трябва да го свържат, а и да дигитализират отчетите като базата данни на КФН в САЩ(SEC), която се казва EDGAR -- може би сте я използвали. Вместо да се взираш в нарочно накриво сканирани ПДФ документи с ниско качество, всичко е дигитално и, най-важното, може да се търси.

  Е тогава каква прозрачност ще настане.

  А не като сега, да задържат журналист от в-к Сега, защото гледал в Имотния имотите на държавен служител.

 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  То за какво по-напред да ни съдят. Ние досега едно нещо не сме направили според европейските правила. На Боко само устата му не можеш да затвориш от хвалби, работа от него не чакай.

 30. 30 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 540 Неутрално

  Щом не можем повече да прикриваме фирмите на прасета и бойковци, значи вече нямаме национален суверенитет и трябва да мразим ЕС! Да се възмущаваме, да се бунтуваме и да вдигнем възстание или революция!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK