Между здравето и (гео)политиката - защо Китай ваксинира Балканите

На жп гарата в Белград, чиято скоростна връзка с Будапеща се изгражда от Китай, е този надпис на сръбски и китайски: "Когато двама приятели се разбират, железопътната линия от мечтите е изградена."<br /><br />Европейският съюз предвиди и Западните Балкани в покупката на ваксини, но когато се очерта недостигът, те се оказаха изолирани.

© Associated Press

На жп гарата в Белград, чиято скоростна връзка с Будапеща се изгражда от Китай, е този надпис на сръбски и китайски: "Когато двама приятели се разбират, железопътната линия от мечтите е изградена."

Европейският съюз предвиди и Западните Балкани в покупката на ваксини, но когато се очерта недостигът, те се оказаха изолирани.На европейския континент се появи нов разлом - между тези, които имат ваксини против COVID-19 и тези, които нямат. Той съвпада с границите на Европейския съюз и всички в периферията му - но най-вече Западните Балкани - разчитаха на обещанието от Брюксел, че няма да допуснат да се появи. Вместо това за заличаването му се грижат Китай и донякъде Русия.


Европа се опита да отправи критики към "ваксинната дипломация" на двете държави, изоставащи от големите западноевропейски в имунизацията, но щедро предлагащи на другите, но получи отговор, че смесва здравето и геополитиката. В китайския случай обаче един далечен от Западните Балкани, но все по-уверен в региона играч трупа точки изцяло за сметка на ЕС.


Как Китай се възползва от кризата и какво означава това за съседите на България? Идват ли китайските ваксини с условия и отдалечават ли Балканите от ЕС, но и ЕС - от Балканите? "Дневник" потърси отговорите от експерти от няколко сфери и разгледа случая на една балканска страна, толкова умело използвала връзките си с Китай, че започна да развива собствена "ваксинна дипломация". Дали обаче помощта и за нея не идва с други обвързаности?


В очакване на Китай
Почти всички държави на Западните Балкани са тежко засегнати от пандемията; само малкото им население скрива мащаба ѝ. В Босна, с население 3.3 млн. души, има над 3700 починали, девета в света по брой на 1 млн. души, 11-а е Черна гора (където всеки десети официално е преболедувал), 13-а - Северна Македония. Тези обезлюдяващи се страни с висока смъртност и емиграция нямаха достатъчно ресурси, за да се справят сами с пандемията; ЕС задели средства, но това не бе достатъчно.


Въпреки това изходът от кризата изглежда далеч за всички държави на Западните Балкани с едно ярко изключение.


Албания получи 1000 дози от неизвестен благодетел от ЕС, когато нямаше нито една. Бавят се поръчаните 1.14 млн. дози от международния механизъм КОВАКС и Тирана договори 500 хил. дози от "Пфайзер" (и вече е получила част), а символични дози ще даде на Косово, също разчитащо на КОВАКС. Босна и Херцеговина се оказа разделена - Сараево и Баня Лука спорят кой може да поръчва ваксини. Република Сръбска не дочака договорените от централните власти американски ваксини и 1.2 млн. от КОВАКС (по който Босна бе сред първите поръчали), вече ваксинира със "Спутник V" и започна преговори със "Синофарм".


Забавянето се усети болезнено и в малка Черна гора, очакваща поръчаните миналия месец 150 хил. китайски ваксини. Преди това дойдоха ваксини "Спутник", но не от Русия, а около 2000 "сръбски". Доставките от "Синофарм" през първото тримесечие обаче биха били достатъчни за почти 12% от населението.


Символична сръбска пратка даде началото на ваксинирането и в Северна Македония остана без нито една доза до миналата седмица, въпреки чакани доставки КОВАКС (а и от България, поне според нагласата, която се създаваше без аргументи в последните два месеца) и докато отстраняваше бюрократични спънки за поръчката на ваксини. Същинската кампания ще започне с 200 хил. дози от Китай. "Изборът на "Синофарм" беше последен шанс," каза журналистът Мариян Николовски от "Сител".


"Повечето македонци смятат, че властта е виновна. При нас най-често се сравняват със Сърбия. Казват: ако Вучич може да набави три различни ваксини, при нас има проблем, ако ние не можем."  


Мариян Николовски,

македонски журналист


За лекарите и учените в тези страни въпросът не е политически - здравето е преди всичко.


На това мнение е и македонският епидемиолог Драган Даниловски, бивш ръководител на Института за епидемиология и биостатистика на Медицинския факултет в университета "Св. Кирил и Методий". Попитан от "Дневник" дали го притеснява продуктът на "Синофарм", той изтъква няколко предимства. Подобни ваксини се съхраняват по-лесно и дълго и това намалява разходите за дистрибуция; конкретната ваксина се смята за по-адаптивна на новите варианти в момент, когато "британският" става водещ в страната му. Даниловски, който е и бивш здравен министър, уточнява, че позицията му съвпада с тази на повечето му колеги.


Скопие не знае и кога ще получи своите 800 хил. дози от КОВАКС.


"В такава ситуация е абсолютно оправдано правителството да се опре на всички възможни алтернативни механизми, за да осигури ваксини. Защото, чакайки, се оказахме на опашката."


Драган Даниловски,

епидемиолог


Странният случай на Сърбия


Китайски експерти съветваха и помагаха на Сърбия още когато започна пандемията; миналата седмица някои получиха орден от президента Александър Вучич. Пекин предостави маски и медицинско оборудване, когато ЕС се затвори за всички, които не са членки. По-късно блокът опита да поправи тази грешка след остри критики на Вучич. Тогава Китай вече бе помогнал Сърбия да удвои тестовете си и да стане лидер в региона.


В Сърбия първо пристигнаха няколко хиляди дози от продукта на "Пфайзер", ваксинираха се премиерът и министри, след това имаше по-малка доставка от руската "Спутник V", докато броят руски дози достигна 100 хил. (чакат се още).


На 16 януари Вучич посрещна на летището в Белград над милион ваксини от Китай, последваха още 500 хил.. Първата си доза са получилиха над милион жители (над 15% от населението), стотици хиляди втората - впечатляващ резултат спрямо късно започналата Северна Македония и бавещата се България. В ЕС само Малта се справя по-добре, а Китай вече изрази задоволството си, че е помогнал.


Всъщност Сърбия се справя доста по-добре с ваксинирането и от Китай. Кандидат-членката на ЕС, чакаща и западни ваксини и планираща да произвежда по 20 млн. дози "Спутник V" годишно в института "Торлак", сякаш жъне ползи от геополитическите си маневри.


Ваксинирането в Сърбия има и не толкова шумно изтъквани измерения. Балканската мрежа за разледваща журналистика (БИРН) например <a href="https://birn.rs/vakcinaski-turizam-iz-kumanova-i-skoplja-na-vakcinisanje-u-nis-i-vranje/">писа</a> наскоро за "ваксинни туристи" от градове като Скопие и Куманово (в други медии има данни за пътуващи от други балкански държави), за да се ваксинират, като се регистрират със сръбски телефонен номер. Други издания се питат <a href="https://www.intellinews.com/serbia-to-become-vaccine-production-hub-for-the-western-balkans-203135/?source=serbia">може ли ваксинацията да продължи</a> със сегашната скорост - интересът към нея намалява, дори сред лекарите.

© Скрийншот, YouTube

Ваксинирането в Сърбия има и не толкова шумно изтъквани измерения. Балканската мрежа за разледваща журналистика (БИРН) например писа наскоро за "ваксинни туристи" от градове като Скопие и Куманово (в други медии има данни за пътуващи от други балкански държави), за да се ваксинират, като се регистрират със сръбски телефонен номер. Други издания се питат може ли ваксинацията да продължи със сегашната скорост - интересът към нея намалява, дори сред лекарите.


Въпросът за геополитиката формално не е на дневен ред за властите в Белград:


"Дали ваксините идват от Китай, САЩ или ЕС, не ни интересува, стига да са безопасни и да ги получим възмжно най-бързо. За нас ваксинирането не е геополитически въпрос. Здравен въпрос е... Също толкова бих се радвала, ако получим милион ваксини от "Пфайзер". Но външната ни политика даде плодове, беше умна и се гордея какво постигнахме."


Ана Бърнабич,

премиер на Сърбия


Китай обаче не бяга от геополитиката. Доставката за Сърбия бе впечатляваща и на глобално ниво.


Азиатският гигант обеща да сподели ваксините си, особено в Африка, още през лятото. В началото на януари обаче, по времето на първата голяма доставка за Сърбия, някои африкански и азиатски държави не бяха получили нито една доза, макар някои да имат по-малко алтернативи от балканската страна (чакаща и 1.8 млн. дози от КОВАКС).


"Китай ще опита да достави колкото може ваксини на колкото може места по света," каза за "Дневник" сръбският изследовател и бивш дипломат, сега докторант в London School of Economics, Вук Вуксанович.


"Това е част от китайска кампания за поправяне на репутацията и увеличаване на политическото влияние и на "меката" сила." Същевременно "интензивните политически връзки между двете страни със сигурност допринесоха Сърбия да стигне дотук. Нещо повече, Сърбия беше полезна на Китай, за да промотира ваксините си за евентуално навлизане на европейския пазар."


Владимир Шопов, консултант, бивш съветник на двама външни министри и гост-изследовател в Европейския съвет за външна политика, също свързва тези процеси с пострадалата китайска репутация в изпратени до "Дневник" отговори. Според него обаче Китай не се опитва да "влезе здравно" в Европа през Балканите, защото изостава с лицензирането на ваксините си, а и страните в ЕС направиха предостатъчно заявки от други производители.


В отговорите си той припомня и за съмненията за ефективността на продукта на "Синофарм", смятана за по-ниска спрямо западните ваксини и "Спутник V".


Сръбският президент Александър Вучич и македонският премиер Зоран Заев при получаване на ваксини на "Пфайзер" от Сърбия. Над 2000 ваксини са капка в морето за Сърбия, поръчала почти 9 млн. ваксини и приела част от тях, но бяха от силно символично значение за македонците.

© Twitter/@VFilipche

Сръбският президент Александър Вучич и македонският премиер Зоран Заев при получаване на ваксини на "Пфайзер" от Сърбия. Над 2000 ваксини са капка в морето за Сърбия, поръчала почти 9 млн. ваксини и приела част от тях, но бяха от силно символично значение за македонците.


"Китай ще капитализира ситуацията по посока разширяване на общото си присъствие в региона. При това ще се опита да го направи чрез секторен подход, в областта на публичното здраве, където досега не са съществували сериозни сътрудничество с отделните държави. Става въпрос за институционално сътрудничество, изследвания, обмен на научни кадри, дискусии на ниво политики и други," а и сътрудничеството в тази област бе изрично подчертано на последната среща между страни от Централна и Източна Европа и Китай, казва той за "Дневник".


Изследователят вижда още една полза - Пекин получава шанс дейността му да изглежда като реално обществено благо в момент на все по-шумни критики, че двустранните отношения са прекалено фокусирани върху елитите.


Всъщност ваксините изглеждат като най-невинното проявление на често проблематичните и непрозрачни сделки на Китай в региона (и най-вече, но не само, в Сърбия). Част от експертната общност вижда проблеми в китайските инфраструктурни проекти (за ЕС символ стана жп линията Белград-Будапеща) в държави като Сърбия и Босна; магистрала от крайбрежния град Бар вкара Черна гора в дългов капан. Шопов посочва и разминаването в пъти между обещаните обеми търговия и инвестиции и и нуждата местните елити "все по-често да искат по-симетрични икономически отношения".


Впрочем дори при ваксините "невинността" не може да бъде доказана: в последните дни Белград даде на китайска фирма още инфраструктурни проекти, критикувани от част от сръбския строителен бранш.


"Съществува и висока степен на неизвестност какви обещания и ангажименти Пекин получава в момента в резултат на своята здравна подкрепа. Повечето договорки между правителствата в региона и китайската страна не стават публично достояние и тепърва ще трябва да наблюдаваме, за да разберем."


Владимир Шопов,

анализатор


Да трупаш точки пред ЕС


Преди няколко месеца Вуксанович каза, че Белград използва връзката с Пекин, както за да издейства още помощ от ЕС (както и стана миналата година), така и за вътрешнополитически ползи. Впрочем Сърбия изтъква много повече помощта от Китай, отколкото десетките милиони евро, предоставяни от ЕС за справяне с пандемията, а миналата пролет каза, че "само братята от Китай" ще могат да влизат, когато съюзът не подаде ръка.


Китайската помощ за Сърбия в началото на пандемията бе <a href="https://www.slobodnaevropa.org/a/30960713.html">много по-конкретна</a>, макар финансовата ѝ стойност вероятно да е по-малка - защитни облекла; медицински материали; респиратори; лекарства; маски; лекарска помощ.

© Associated Press

Китайската помощ за Сърбия в началото на пандемията бе много по-конкретна, макар финансовата ѝ стойност вероятно да е по-малка - защитни облекла; медицински материали; респиратори; лекарства; маски; лекарска помощ.


Заради бавната си реакция "и в планирането, и в изпълнението" на ваксинната политика към Западните Балкани ЕС "създаде пространство Китай да трупа точки за негова сметка", каза още за "Дневник" Вуксанович. Отговорността не може да се търси само от съюза предвид забавянето в доставките от фармацевтичните производители, но "проблемите с ваксините вредят тежко на имиджа и престижа на Европа" след серия провали на регионално и глобално ниво, продължава анализаторът.


И двамата потърсени по темата изследователи виждат ограниченията в началото на пандемията и последвалото изолиране на Западните Балкани от европейската рамка за ваксини като ключов проблем. От една страна, темата бе политически чувствителна в ЕС, където ваксините бяха недостатъчно. От друга, много държави (сред които и България) призоваваха за помощ не само за Западните Балкани, но и за Украйна, дни преди да осъзнаят, че ще има недостиг.


"Образът на ЕС в Сърбия вече страдаше заради умората на населението от бавния процес на интеграция в ЕС и цялостното раочарование от провалите на политическия и икономическия преход във времето след Милошевич. Все още не са правени проучвания в контекста на поръчките на ваксини, но бих се обзаложил, че резултатите няма да са добри за ЕС."


Вук Вуксанович,

анализатор


През ноември изготвено за Белградския център за политика в сигурността проучване показа, че цели 16% смятат Китай за най-добрият приятел на Сърбия. В страна, където руснаците убедително са първи (40%), офанзивата на Пекин в последните десетина години вече жъне плодове. Попитани кой е помогнал най-много от началото на пандемията, 75% отговарят: "Китай". Едва 3 на сто споменават ЕС, водещия инвеститор в Сърбия, предоставил 94 млн. евро като помощ заради COVID-19. Нещо повече, 51% не желаят влизане в ЕС, а положително настроени към съюза са едва 18% от младите.


Кой е най-добрият приятел на Сърбия? ЕС отсъства като отговор в този въпрос, но е интересно, че един процент от респондентите са посочили България - колкото е делът за Израел, Германия и Северна Македония.

© Скрийншот, YouTube

Кой е най-добрият приятел на Сърбия? ЕС отсъства като отговор в този въпрос, но е интересно, че един процент от респондентите са посочили България - колкото е делът за Израел, Германия и Северна Македония.


Според Мая Биелош от Белградския център Сърбия не е изключение от световната тенденция ваксинирането да е въпрос на политически маркетинг и геополитика.Усилията на Вучич да укрепва чрез него връзките с Китай и Русия, да го ползва като коз пред ЕС и актив преди изборите през 2022 г.. силно влияят на обществените нагласи. "Политическото ръководство подхранва евроскептицизма, а страната бавно се отдалечава от ЕС и се приближава към Китай", в ущърб на гражданите заради укрепващото авторитарно управление, обвитите в тайнственост преговори и новите обществени поръчки за Китай, казва Биелош в коментар по темата, написан за "Дневник".


"Ваксинирането увеличи популярността на Вучич в обществото и мнозина са доволни, че живеят в Сърбия и могат да си набавят ваксина в сравнение с останалата част от света. Обикновените граждани осъзнават, сръбската външна политика, седенето на мног остолове, дава плодове. Освен това се укрепва вярването на обществото, че не е толкова лошо да стоиш извън ЕС и да имаш (авторитарен) лидер, който да набавя ваксини от различни производители и държави."


Мая Биелош,

изследовател


Пакетите с мерки за подкрепа от ЕС не решават проблема, нито "звучащата не особено убедително реторика на солидарността", но подобно развитие не е изненада, смята Владимир Шопов, чийто последен анализ за ЕСВП очертава Китай като "най-видната трета страна в Западните Балкани": "ЕС дълги години оставя Западните Балкани в ситуация на геополитическа безтегловност, която превръща региона в поле на конкуренция между множество международни играчи... Политическата реалност е такава, че ако Западът не успее дълбоко да преобърне сегашните динамики там и да осъществи реална стопанска и политически интеграция на региона, неговото влияние ще отслабва необратимо."


Разочарованието на Западните Балканите обобщава в скорошен коментар и македонският журналист Борис Георгиевски: "Очакването беше спасението да се търси от съседни държави членки на ЕС като Гърция, България, Румъния, Хърватия или Унгария, Но там или ги чакат затворени граници, или няма ваксини."


Още за обществените нагласи на Западните Балкани след китайската "ваксинна дипломация" четете тази седмица в "Дневник".


Как се задълбочиха връзките на Сърбия и Китай, четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  Явно са свършили фурмите в Саудитска Арабия и на сърбите им се налага да работят с Китай.

  Поне на братята македонци дали изпратихме 200-300 кг от питателната храна ?

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  "Разочарованието на Западните Балканите обобщава в скорошен коментар и македонският журналист Борис Георгиевски: "Очакването беше спасението да се търси от съседни държави членки на ЕС като Гърция, България, Румъния, Хърватия или Унгария, Но там или ги чакат затворени граници, или няма ваксини.""
  ....................,
  И колко Спутника кацнаха в Македония?

 3. 3 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Нещо не схващате ли? Цялата спамдемия беше разработена от Китай за да може да убие малкия и средния бизнес на запада и да премахне оранжевия. Олигархо комунистите се възползваха от това да въведат безумните локдауни които още повече помогнаха на китайската комунистическа партия.

  Сега когато малкия бизнес вече е на колене и му предстои умиране, китай идва като спасител на хората да предложи ваксините си.

  Това е като сценарий от евтин латино сериал ама комунягите не са много умни.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 4. 4 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 398 Неутрално

  Ваксина или изолация и мизерия?
  Кое си избрахте?

 5. 5 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  До коментар [#4] от "sbaleev":

  > Ваксина или изолация и мизерия?

  А може ли да да разделим България на два резервата.

  Тия дето искат да избират - отиват в зона 1. Тия дето искат да си живеят нормално - както досега - отиват в зона 2.

  Ако заразата е толкова страшна, до 12 месеца всички от зона 2 ще са измрели и тия от зона 1 ще могат да си разширят хабитата. Тъкмо ще намалим и малко населението на земното кълбо.

  કટાક્ષ
 6. 6 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  До коментар [#4] от "sbaleev":

  Но е изключително важно двете зони да са изолирани и обезопасени, за да не може някой от зона 2 'случайно' да влезе в зона 1 и да зарази населението там, независимо че то е ваксинирано и сертифицирано според най-модерните технологии.

  કટાક્ષ
 7. 7 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  Докато едните раздават ваксини и строят потоци, другите строят бази, разнасят демокрация по света, налагат ценности и полове. В същото време ЕС тръпне какво ще нареди големия новоизбран брат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 8. 8 Профил на bosev.asen
  bosev.asen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Сърбия по-далеч от ЕС!

 9. 9 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 657 Неутрално

  "Между здравето и (гео)политиката - защо Китай ваксинира Балканите"

  Защото могат.

  И в морето ми е до колене .....................
 10. 10 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1053 Неутрално  Не мога да разбера за какво е целият този плач на автора , както и този на другаря Шопов .

  Европа и Американците поради егоизъм или неспособност не могат да предложат жизненоважен продукт не само на Балканските страни , но даже и на голяма част от страните в ЕС . Балканците сами си намират алтернативни ваксини от Русия и Китай .

  Е , какво не е наред ? Може би трябваше да седят , да чакат и да умират , както направиха Украинците ? 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  До коментар [#3] от "radelmarfx":

  Значи че и Безос е китаец - това, което Амазон, с помощта на държавата САЩ, направи на дребния и средния бизнес в Западна Европа и САЩ и Канада - е в пъти повече от удара на китайския вирус - много пъти в повече.

 12. 12 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 2278 Неутрално

  ....................,И колко Спутника кацнаха в Македония?
  —цитат от коментар 2 на 4ort

  Николко.
  Заев се тупаше по гърдите, че е голям натовец и затова не е поръчал Спутник V.
  От вчера е обърнал плочата и сега се моли за руските ваксини.

 13. 13 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 907 Неутрално

  То и Русия използва ваксината за геополитика. В момента по света има повече ваксинирани със Спутник, отколкото руснаци. Вместо масово да си ваксинират населението изнасят по-голямата част от произведените дози. Ако бях руски гражданин щях да съм доста разочарован от управниците си, защото жертват собственото си население, в името на скрити намерения.

 14. 14 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 5140 Неутрално

  Има ли празно пространство - има , значи ще има и кой да го напълни.....

 15. 15 Профил на lig35561597
  lig35561597
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Както обикновено в статията на Дневник истината е демагогски извъртяна с комплексарщина и злобни заяждания от автора

 16. 16 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#13] от "bpcorp":


  То и Русия използва ваксината за геополитика. В момента по света има повече ваксинирани със Спутник, отколкото руснаци. Вместо масово да си ваксинират населението изнасят по-голямата част от произведените дози. Ако бях руски гражданин щях да съм доста разочарован от управниците си, защото жертват собственото си население, в името на скрити намерения.
  —цитат от коментар 13 на bpcorp


  Ало , другарю , като не сте наясно не пишете нелепости . Произведените в Русия ваксини " Спутник Ви " си остават в Русия . Тези , които се продават в чужбина са произведени по лиценз във фармацевтични компании разположени в Казахстан , Индия , Китай , Република Корея и Бразилия . Освен това в Русия се произвеждат още две ваксини произведени по различни технологии , " ЕпиВакКорона " и " КовиВак " . Така , че успокойте се , за Руснаците ще има достатъчно ваксини .

  По - добре се заинтерсувайте защо Европейска страна като република Сан Марино се ваксинира със " Спутник Ви ". 17. 17 Профил на glo2w
  glo2w
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ужасно написан текст, редактори няма ли?

 18. 18 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  До коментар [#16] от "bxr35608444":

  >По - добре се заинтерсувайте защо Европейска страна като република Сан Марино се ваксинира със " Спутник Ви ".

  Защо ?

  કટાક્ષ
 19. 19 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1005 Разстроено

  Докато едните раздават ваксини и строят потоци, другите строят бази, разнасят демокрация по света, налагат ценности и полове.

  Кой ти е наложил пол ве?оХ СИРОМАХА...

 20. 20 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 748 Неутрално

  Какво цели тази публикация? Да оплюем пак Китай и Русия или балканските страни, които не чакат като нас ЕС да ги оправя а търсят и намират решения сами?

  Провалът на Брюксел и ГЕРБ е повече от всякога видим.

 21. 21 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1053 Неутрално  До коментар [#18] от "Ан Он":


  До коментар [#16] от "bxr35608444":>По - добре се заинтерсувайте защо Европейска страна като република Сан Марино се ваксинира със " Спутник Ви ".Защо ?
  —цитат от коментар 18 на Ан Он


  Ами сигурно , защото управляващите там са агенти на Кремъл . 22. 22 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 520 Неутрално

  До коментар [#16] от "bxr35608444":

  Не е Сан Марино, Андора е!

 23. 23 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":

  И като разбереш това ще успокои ли русофобската ти съвест и завист?

 24. 24 Профил на hkr17702506
  hkr17702506
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#8] от "bosev.asen":

  И видимо по добре да стоят по далече от него. В това му състояние ЕС има повече ограничения отколкото плюсове.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Весело

  До коментар [#13] от "bpcorp":

  Прав си, ето например колкото и армии да изнасят САЩ по света винаги имат 25000 щика с които да блокират столицата си докато се заклева президента им

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2201 Гневно

  китай и русия използват ваксините, като идеологическо оръжие.
  Който се докосне до китайците и руснаците горчиво ще се кае!!!

 27. 27 Профил на Максим
  Максим
  Рейтинг: 763 Неутрално

  Отлична статия. Четох с интерес. Поздравления за автора!

  Sic transit gloria mundi...
 28. 28 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 1053 Неутрално  До коментар [#25] от "дерибеев":


  До коментар [#13] от "bpcorp":Прав си, ето например колкото и армии да изнасят САЩ по света винаги имат 25000 щика с които да блокират столицата си докато се заклева президента им
  —цитат от коментар 25 на дерибеев


  Нещо повече . Оня ден другарката Пелоси каза , Оградите и войските на две дивизии ще останат да окупират Вашингтон поне до Септември . Освен Белия Дом , заграден е и Капитолия .

  Дето се вика напълно в духа на либерализма и демократичността . 29. 29 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Руснаците за момента поне изглежда печелят по всички параграфи. Ваксината им е доста успешна и обхваща доста широк спектър от вариантите на вируса.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  The Lancet: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736 (21)00432-3/fulltext

  Който не иска да чете в подробности за АстраЗенека. Като цяло резултатът е че 22 дни след първата доза има 0% постъпили в болница с Ковид. Имат такива САМО в първите 10 дни. Не включват случаи от ден 11 до 21, защото не са имали, но не са се концентриали за този период, тъй като нивото на кръвните проби не е било така високо както след 21 дни. Измерването на антителата и други кръвни резултати са показали, че нивото на имунитет не е намалял 90 дни след дозата. За сега няма публикувани данни какво става с нивото на имунитетеа след 90 дни. След този период хората са получили втора доза и резултатите отчитат втората ваксина.

  За да раберете какъв е ефектът от китайски ваксини търсете източници от Бразилия, защото там беше основното тестване

  За да раберете какъв е ефектът от руските ваксини четете известните руски блогери. Пълно е със съобщения на хора, които са се ваксинирали с вде дози и след това са проболедували тежко. Сред неудачно ваксинираните има и депутати-

  подпис
 31. 31 Профил на petrapetra
  petrapetra
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Винаги ще имаме оправдание за малодушието си - ниските цени на китайските стоки не заробват и ни правят съпричастни на комунистическия режим в Китай!

 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2142 Неутрално

  https://ourworldindata.org/covid-vaccinations?country

  От тук може да се уверите, че във Великобритания почти всички са ваксинирани само с първа доза. Хората с две дози за под 1%.
  При това няма хоспитализирани хора 21 дена след първа доза.

  Заиграването с лекарствата се плаща трагично.

  подпис
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3558 Весело

  " Повечето македонци смятат, че властта е виновна. При нас най-често се сравняват със Сърбия. Казват: ако Вучич може да набави три различни ваксини, при нас има проблем, ако ние не можем." "


  накрая, две-три думи за толкова противоречивите гражданства. Над 100 000 души се прехранват в западноевропейски страни благодарение на „българските паспорти“. Представете си, ако тази “армия” от безработни е у дома, какъв би бил политическият и социален климат в Македония.

  Но днес е важно не какво и колко си дал, а колко си успял да се похвалиш, че си дал. Оказва се, че формата е по-важна от съдържанието.

  P. S. Вчера Вучич ни донесе 4000 ваксини. Тази сутрин в телевизионно предаване чувам екзалтираният коментар на един гражданин: “Вучич е вторият Исус Христос”!

  O tempora, o mores. /БГНЕС"

  http://bgnesagency.com/bulgaria/любчо-куртелов-за-македонските-медии/


  "

 35. 35 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  " В китайския случай обаче един далечен от Западните Балкани, но все по-уверен в региона играч трупа точки изцяло за сметка на ЕС."

  Китай е враг, защото е конкурент. Това разкрива същността на Брюкселската общност. Тя е агресивна по презумпция.

 36. 36 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 907 Неутрално

  До коментар [#16] от "bxr35608444":

  Всучки ваксини Спутник5 към момента ва произведени в Русия. Очаква се да започне производство по лиценз и в други държави, особено след като стана ясно че капацитеа за производство в Русия до края на годината не може да покрие нуждите дори и за самата Русия.

 37. 37 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Сърбия прилага стария титовски приом, да прави ляв завой с десен мигач. Видяхме до къде се докараха. Един ден ще им потропат на врата всички чийто задници е цункала и всички ще й поискат "лоялност". Шот времето на безплатния обяд отдавна мина.

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4895 Любопитно

  Нищо кой знае какво не се е случило. Нормално е Балканските държави извън ЕС да потърсят ваксини от Китай и Русия след като обещаните от ЕС по линия на КОВАКС се бавят.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  Руснаците за момента поне изглежда печелят по всички параграфи. Ваксината им е доста успешна и обхваща доста широк спектър от вариантите на вируса.
  —цитат от коментар 29 на bludniq_sin


  Ха-хааааа

  Ти
  Форумната ви Бригада
  Путин
  Песков

  ваксинирахте ли се със сПутник !!!!!!

  И АКО НЕ СТЕ - ЗАЩО !!!!

 40. 40 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 541 Неутрално

  На всеки четящ този коментар , пожелавам здраве успех и благоденствие , също и на близките ви !! ❤

 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4895 Любопитно

  То и Русия използва ваксината за геополитика. В момента по света има повече ваксинирани със Спутник, отколкото руснаци. Вместо масово да си ваксинират населението изнасят по-голямата част от произведените дози. Ако бях руски гражданин щях да съм доста разочарован от управниците си, защото жертват собственото си население, в името на скрити намерения.
  —цитат от коментар 13 на bpcorp


  То и с китайските ваксини е така. Явно руските и китайските управляващи не бързат с ваксинирането на своето население. И предпочитат да дават ваксините си собствено производство на други държави, които желаят ваксинация сега.

  В същото време не съм прочел самите руски и китайски граждани да се оплакват от правителствата си, че продават своите ваксини на чужди държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4895 Любопитно

  До коментар [#40] от "crq15625101":

  Много мило. Всичко хубаво и на теб. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#4] от "sbaleev":> Ваксина или изолация и мизерия?А може ли да да разделим България на два резервата. Тия дето искат да избират - отиват в зона 1. Тия дето искат да си живеят нормално - както досега - отиват в зона 2.Ако заразата е толкова страшна, до 12 месеца всички от зона 2 ще са измрели и тия от зона 1 ще могат да си разширят хабитата. Тъкмо ще намалим и малко населението на земното кълбо.
  —цитат от коментар 5 на Ан Он


  От втората зона ще оцелея само тези, които имат природен имунитет срещу короните и ще се завърнат към нормален живот. А тези от първата зона ще се покрият по дупките и ще си показват парцала на мутрата само когато търчат за поредната ежестимесечна ваксинация.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 44. 44 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1724 Неутрално

  До коментар [#4] от "sbaleev":> Ваксина или изолация и мизерия?А може ли да да разделим България на два резервата. Тия дето искат да избират - отиват в зона 1. Тия дето искат да си живеят нормално - както досега - отиват в зона 2.Ако заразата е толкова страшна, до 12 месеца всички от зона 2 ще са измрели и тия от зона 1 ще могат да си разширят хабитата. Тъкмо ще намалим и малко населението на земното кълбо.
  —цитат от коментар 5 на Ан Он


  От втората зона ще оцелея само тези, които имат природен имунитет срещу короните и ще се завърнат към нормален живот. А тези от първата зона ще се покрият по дупките и ще си показват парцала на мутрата само когато търчат за поредната ежестимесечна ваксинация.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 45. 45 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  “ защо Китай ваксинира Балканите”

  Защото може да го направи.
  ЕС се издъни с доставките на маски и дезинфектанти за Сърбия преди година, сега същото се случва с ваксините. Факт! Такива са реалностите.
  Няма нужда от търсене на теле под вола.

 46. 46 Профил на Локомотив
  Локомотив
  Рейтинг: 863 Неутрално

  [quote#39:"Hawaii"][/quote]

  Кажи в коя болница ваксинират със Спутник!
  Ще отида още днес да се ваксинирам.

 47. 47 Профил на Nik Nikolov
  Nik Nikolov
  Рейтинг: 520 Неутрално

  На българина му е само до ваксини,,,мести го кат джобен тенис това....обаче сметките, кредитите и глада няма да бъдат ваксинирани и скоро ще думне тенджерата,,,то не е като да цоцаш на държавна хранилка или да списваш в някоя полит коректна медия...хората имат истинска работа и бизнес , които олигофрените съсипаха, под лъжливия предтекст, че ги спасяват от ковида.

 48. 48 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2142 Весело

  До коментар [#16] от "bxr35608444":
  "Произведените в Русия ваксини " Спутник Ви " си остават в Русия . Тези , които се продават в чужбина са произведени по лиценз във фармацевтични компании разположени в Казахстан , Индия , Китай , Република Корея и Бразилия"

  Да, това е руската стратегия - за чужденцити нека сами си ги произведат.
  Хитро!!!
  След това ако ваксината не върши работа другите са виновни.
  Ваксините се пракрасни но
  Казахстан , Индия , Китай , Република Корея и Бразилия са иновни

  подпис
 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  Какво цели тази публикация? Да оплюем пак Китай и Русия или балканските страни, които не чакат като нас ЕС да ги оправя а търсят и намират решения сами?Провалът на Брюксел и ГЕРБ е повече от всякога видим.
  —цитат от коментар 20 на hkr17702506


  Точно обратното цели тази публикация. Да оплюем ЕС и да възхвалим Китай и Русия , както и политици на Западните Балкани като Вучич и Заев, които се грижат за своето население, въпреки лошия ЕС.

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  До коментар [#21] от "bxr35608444":
  "Ами сигурно , защото управляващите там са агенти на Кремъл ."

  Не са агенти на Кремъл , а са подкупени от Кремъл. Разликата не е много голяма.

 52. 52 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2142 Весело

  До коментар [#45] от "мики маус":
  "ЕС се издъни с доставките на маски и дезинфектанти за Сърбия преди година, сега същото се случва с ваксините. Факт! "

  Ваксините и маските си приличат колкото си приличат компютрите и компотите от един стар виц

  подпис
 53. 53 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4479 Любопитно

  [quote#39:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 46 на Локомотив
  Кажи в коя болница ваксинират със Спутник!Ще отида още днес да се ваксинирам.[/quote]

  Ще отидеш ако от Пасольството ти доставят сПутник

  Ама НЯМА ДА ТИ ДОСТАВЯТ защото НЯМА

  И В СКЛЯДА НЯМА !

  сПутник е медицинския еквивалент на КАРТОНЕНИТЕ ТАНКОВЕ

  и АНИМАЦИОННИТЕ свръх-оръжия на Кремъл

  АНИМАЦИОННА ТЕЧНОСТ с НЕЯСНО СЪДЪРЖАНИЕ

  и с ОЩЕ ПО-НЕЯСЕН ЕФЕКТ от него

  Още по-точно - сПутник е САМО ТЕМА ЗА ХВАЛБИ БЕЗ НАЛИЧНОСТ

 54. 54 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4762 Любопитно

  До коментар [#16] от "bxr35608444":

  "По - добре се заинтерсувайте защо Европейска страна като република Сан Марино се ваксинира със " Спутник Ви "."

  И защо огромната по територия и неселение европейска държава Сан Марино се ваксинира с Спутник V?

  Защото производителите на руската ваксина НЕ са подали документи в Европейската агенциа по лекарствата за лицензиране на тази ваксина?

 55. 55 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4762 Любопитно

  Руснаците за момента поне изглежда печелят по всички параграфи. Ваксината им е доста успешна и обхваща доста широк спектър от вариантите на вируса.
  —цитат от коментар 29 на bludniq_sin


  Това твърдение Ваше ли е? Или е подплатено с някакви данни с произход не от Русия?

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4221 Неутрално

  "Освен това се укрепва вярването на обществото, че не е толкова лошо да стоиш извън ЕС и да имаш (авторитарен) лидер, който да набавя ваксини от различни производители и държави."

  "Попитани кой е помогнал най-много от началото на пандемията, 75% отговарят: "Китай". Едва 3 на сто споменават ЕС, водещия инвеститор в Сърбия, предоставил 94 млн. евро като помощ заради COVID-19. Нещо повече, 51% не желаят влизане в ЕС, а положително настроени към съюза са едва 18% от младите."

  ЕС трябва да престане да помага финансово на Сърбия. Вижда се каква е благодарността на сърбите. Те не желаят влизане в ЕС. Това е добре за България. Сърбия трябва да се държи далеч от ЕС.

 57. 57 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1851 Неутрално

  ваксинирахте ли се със сПутник !!!!!!

  И АКО НЕ СТЕ - ЗАЩО !!!!
  —цитат от коментар 39 на Hawaii


  Чакаме кубинската ваксина :-)

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 58. 58 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#37] от "nix1130":

  "Безплатно е само сиренето в капана зае мишки" - пише класикът Адам Смит в "Богатството на народите".
  На шумадийците им предстои да разберат тази азбучна истина!

 59. 59 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#39] от "Hawaii":

  Рубладжиите са само теоретични адепти на руските продукти...на практика карат немски коли, цъкат на южнокорейските си дигитални устройства и пият италианско вино с френско сирене, докато децата им учат в САЩ...!

 60. 60 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#10] от "bxr35608444":

  Много правилен коментар. Всъщност какво иска да каже авторът и повечето комнентирали тук или поне аз така го разбрах: "леле, колко е лош тоя Китай и отчасти тази Русия, че чак доставят ваксина на държави, които имат нужда от нея, при това искат да извлекат полза от тази дейност." Имам три въпроса: защо Европа и САЩ не го направиха, за да извлекат полза; коя е държавата, която не би се опитала да извлече полза в подобен случай и как биха реагирали тул пишещите ако излезе някой български политики каже: не е честно спрямо държави иколо нас и ние настояваме там да се изпратят ваксини, дори да е за сметка на ЕС и в частност България.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#58] от "selqnin":
  ""Безплатно е само сиренето в капана зае мишки" - пише класикът Адам Смит в "Богатството на народите".
  На шумадийците им предстои да разберат тази азбучна истина!"

  А какво трябва да направят "шумадийците" (може ли да обясните значението на тази дума) в този случай? Да викнат "не ви щем ваксината, ще чакаме още 5 години Европа да се смили над нас и да ни прави нещо, каквото и да е то"?
  А това пък с цитатите от Адам Смит направо ме хвърля в тъч. Сиреч, ако не го е казал той ние не можем да се сетим, че всяко нещо има цена, която все някой трябва да плати. Едно време се замеряха с цитати на Ленин, Сталин, Маркс, Димитров, сега, за , ни замервате с други цитати.. Навремето в казармата един майор формулира следната мисъл: "Оставили отворена чешмата и водата тече, защото още древните гърци са казали "Панта рей". И вашият цитат е от този род.

 63. 63 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Нищо кой знае какво не се е случило. Нормално е Балканските държави извън ЕС да потърсят ваксини от Китай и Русия след като обещаните от ЕС по линия на КОВАКС се бавят.
  —цитат от коментар 38 на Иво


  Ако това бяха обикновени търговски сделки сигурно щеше да си прав, но те не са. По-скоро става въпрос за дипломатически и пропагандни игри.

 64. 64 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#57] от "dark'star":

  Севернокорейската на Вас със сигурност ще Ви подейства с по-добре!

 65. 65 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Чакаме кубинската ваксина :-)
  —цитат от коментар 57 на dark'star


  Чакаш?

  Ми аз си имам перманентен инкубационен план с кубинска ваксина!
  Ваксинацията е лесна, вкусна и разнообразна според настроението на всичкото отгоре!
  Те' избирай и се ваксинирай:
  Мохито
  Май тай
  Дайкири
  Куба Либре

  Много добра ваксинация се получава!

 66. 66 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3848 Весело

  До коментар [#65] от "xm...":

  Опс!
  Ваксинационен, не инкубационен, разбира се!
  Сорри!

 67. 67 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#62] от "grajdanin1":

  Шумадийците много слабо ме интересуват.
  Те хванаха пътя за евразия през русия към китай и им желая неприятно пътуване и още по-неприятно пристигане!
  Няколко пъти Съдбата и Историята бяха на тяхна страна и те си повярваха, че вечно ще е така... но ЯДЕЦ!!!

 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4895 Любопитно

  До коментар [#63] от "Ехото на Гласът":

  Ако има пропаганден момент, той се прави не толкова от руснаците и китайците, а от сръбския президент автократ Вучич.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1567 Неутрално

  До коментар [#52] от "Иван K":

  Различни или не, факт е, че когато са нужни, ЕС не може ги достави въпреки обещанията.

  Четѝ, ако можеш:
  https://www.euractiv.com/section/china/news/serbia-turns-to-china-due-to-lack-of-eu-solidarity-on-coronavirus/

 70. 70
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 71. 71 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  ЕС гласува доверие на българската дипломация да представлява Съюза в Западните Балкани.
  Някой ще поеме ли отговорност?

 72. 72 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  Дребният бизнес отдавна пречи на евро-атлантиците-либерали.
  Десетки години го унищожават. У нас, с махането на митата 2007 година, започна рязкото закриване на работни места в промишлеността. Никаква ваксина и китайци не са виновни.

  Любовта ще спаси света!!!
 73. 73 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  Дано братята българи от Македония се спасят от ЕС. Въпреки, че от Брюксел се напъват постоянно. Сега набиват канчето на Борисов, че им пречи да анексират още един пазар, макар и двумилионен.

  Любовта ще спаси света!!!
 74. 74 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Докато едните раздават ваксини и строят потоци, другите строят бази, разнасят демокрация по света, налагат ценности и полове. Кой ти е наложил пол ве?оХ СИРОМАХА...
  —цитат от коментар 19 на Димитър Димитров


  Подай една обява, че търсиш служител и не напиши вътре, че освен мъж и жена, може и да е от друг пол и ще видиш каква случка ще ти се случи, понеже дискриминираш другиите полове.

 75. 75 Профил на marko vasilev
  marko vasilev
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Няма да кажа нищо ново - ние сме ужасни негативисти и мрънкялници,винаги е добре там където ние не сме,другите се уреждат,ние се проваляме...За всичко това ни е помогнала една талантлива литературна школа,която повече от 70 години умело и подло ни манипулира.И аз ще помоля тези,които са прегърнали като свои тези внушения,със силата на своето въображение да ми опишат дали би изглеждала по различна от Молдова,Мордовия или Башкортостан България извън ЕС!

  mV
 76. 76 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  До 72:"hope"....Дребният бизнес отдавна пречи на евро-атлантиците-либерали.Десетки години го унищожават. У нас, с махането на митата 2007 година, започна рязкото закриване на работни места в промишлеността....."

  Би ли пояснил какъв бе дела на дребния бизнес у нас точно в промишлеността? В Кремиковци, Радомир, или в Балканкар?

 77. 77 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  Впрочем Макрон много искаше ЕС да отдели от ваксините за европейците, за френската геополитика в Африка. Обаче не му се получи.

  Любовта ще спаси света!!!
 78. 78 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До 72:"hope"....Дребният бизнес отдавна пречи на евро-атлантиците-либерали.Десетки години го унищожават. У нас, с махането на митата 2007 година, започна рязкото закриване на работни места в промишлеността....."Би ли пояснил какъв бе дела на дребния бизнес у нас точно в промишлеността? В Кремиковци, Радомир, или в Балканкар?
  —цитат от коментар 76 на historama


  Промишлеността се дели на лека и тежка.

  Любовта ще спаси света!!!
 79. 79 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4017 Неутрално

  "Промишлеността се дели на лека и тежка..."

  Така е, но не разбрах точно кое унищожила евроатлантизма?
  Знам, че много от предприятията от тежката промишленост бяха разпродадени за скрап от Илия Павлов и Николай Банев, но и двамата са евроатлантици, колкото Си Дзипин е демократ.

 80. 80 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":


  “ЕС трябва да престане да помага финансово на Сърбия. Вижда се каква е благодарността на сърбите. Те не желаят влизане в ЕС. Това е добре за България. Сърбия трябва да се държи далеч от ЕС.”

  ——-
  Не мога да си представя, че все още има наивници, като теб , които мислят, че ЕС “помага”. Колкото помогнаха на украинците... даваха им помощи, помагаха в “Революцията”.. сега Украйна е на дъното.
  Едни корпорации и големи фирми плащат на политици, за да им осигуряват пазари. Нищо повече, всичко е за пари и суровини.

  Голите участъци в българските гори и хвостохранилищата се виждат вече от Космоса.

  Любовта ще спаси света!!!
 81. 81 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  "Промишлеността се дели на лека и тежка..."Така е, но не разбрах точно кое унищожила евроатлантизма?Знам, че много от предприятията от тежката промишленост бяха разпродадени за скрап от Илия Павлов и Николай Банев, но и двамата са евроатлантици, колкото Си Дзипин е демократ.
  —цитат от коментар 79 на historama


  Ами мога да ти дам за пример производството на платове, от 30 фабрики, оцеляха две и те едвам кретат.
  То са толкова много примерите, че не знам кой да ти дам.
  Като започнем от виетнамските кисели краставички в буркани, полските яйца, италианските консерви с домати, полските ябълки, полското прясно мляко.
  До Кюстендил, в Драговищица, са затворени 500 работни места само от консервната промишленост.
  Не давам други примери, че не ми се слуша колко им били остарели технологиите на нашите производители..

  Любовта ще спаси света!!!
 82. 82 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  А Атлантизмът, като ценностна система е ултралиберална. Сравнено с Традициониите държави на Изток, ние разрешаваме всичко и малко по-малко ще се самоунищожим. Естественият подбор ще си каже думата. В България има 250 000 двойки с възпроизводствени проблеми, младите не искат да се женят, пълно е с гейове и транссексуални психопати, жените не искат да раждат.
  Демографията на ЕС е показателна за пътя по-който се движим.

  Любовта ще спаси света!!!
 83. 83 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  Впрочем, вече нямаме български производител на асансьори.

  Любовта ще спаси света!!!
 84. 84 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  [quote#39:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 46 на Локомотив
  Кажи в коя болница ваксинират със Спутник!Ще отида още днес да се ваксинирам.[/quote]

  Професорът Кунчев каза който иска Спутник да ходи да се ваксинира в Русия. Той е един предан на делото, политкоректен доктор.

 85. 85 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  [quote#39:"Hawaii"][/quote]

  А защо в Москва западните дипломати се ваксинират с руска ваксина, Хайванин?

 86. 86 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 781 Неутрално

  До коментар [#85] от "venelingeologia":

  Ъхъ, така ще да е. А защо посоля в США се боцна с Модерна, скажи вата?

 87. 87 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 781 Весело

  Ето, малко инфо за третата уж "ваксина" сделана в РФ, "ЭпиВакКорона":

  https://www.bbc.com/russian/features-55900813

  Само хора без изход и с умствени проблеми биха избрали нещо руско...

  Правительство выделило "Вектору" более 2 млрд рублей на ее производство, в Роспотребнадзоре заявили о ее 100-процентной эффективности, но, по данным группы участников клинических исследований, у большинства не появляются после нее антитела.

 88. 88 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  То и ние, ако не бяхме в ЕС, щяхме да сме, като македонците.

 89. 89 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4479 Неутрално

  [quote#39:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 85 на venelingeologia
  А защо в Москва западните дипломати се ваксинират с руска ваксина, Хайванин? [/quote]

  Това ли е новата ви КРЕМЪЛСКА ОПОРКА !

  Ти сериозно ли ни убеждаваш че западните дипломати в Москва

  ваксинирали се били с руската "ваксина"

  Най-малкото на такива няма да им бъде позволено от Външните им

  Министерства да правят по този начин РЕКЛАМА на нещо

  пробутвано от РУСКАТА ПРОПАГАДНА уж като "ваксина"

  Дори да им е било платено от руска страна да го направят !

  Айде ся ще ни пробутвате ХИБРИДКИ с ченгеджийски привкус

 90. 90 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  До коментар [#89] от "Hawaii":

  Върви да спиш, че да порастеш. Хем си едноразмерен, хем си дребноразмерен.

 91. 91 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  Искат да ни се дръпнат очите, не се ли сещате.

 92. 92 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3312 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":

  То не е само Спутник, гледах по первъй, че руските ваксини са общо три. Само русофилите да боцнем и стадния имунитет е готов.

 93. 93 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До 72:"hope"...Би ли пояснил какъв бе дела на дребния бизнес у нас точно в промишлеността? В Кремиковци, Радомир, или в Балканкар?
  —цитат от коментар 76 на historama


  Кремиковци, Радомир ... ега ти заводите... все на дотации

 94. 94 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 870 Неутрално

  До 72:"hope"...Би ли пояснил какъв бе дела на дребния бизнес у нас точно в промишлеността? В Кремиковци, Радомир, или в Балканкар?
  —цитат от коментар 76 на historama


  Кремиковци, Радомир ... ега ти заводите... все на дотации

 95. 95 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Докато на запад политиците си говорят как трябеало да се помага на бедните, Китай изнесе 490 милиона ваксини към развиващи се страни.

 96. 96 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  "В Босна, с население 3.3 млн. души, има над 3700 починали"

  Чуваш ли, Тикво? България с двойно население има тройно повече жертви. Или с 50% повече на глава от населението. Убийци сте Вие, Гербаджиите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK