Първите сто дни на Марс: как ще започне мисията на Perseverance

Първите сто дни на Марс: как ще започне мисията на Perseverance

© NASA/JPLВ петък учените от НАСА показаха поразителните първи снимки от перфектното кацане на марсохода Perseverance, включително селфи на шестколесното превозно средство, висящо точно над повърхността на Марс.


Тази седмица НАСА се надява да представи повече снимки и видео със звук от кацането, направени от всичките шест камери, прикрепени към спускащата се сонда. Те би трябвало да са заснели повече от маневрите на "небесния кран", както и свръхзвуковото разгъване на парашута.


Полин Хванг, един от ръководителите на мисията, заяви на пресконференция в петък, че самият марсоход "се справя отлично и е в пълна функционалност на повърхността на Марс и продължава да бъде изключително функционален и страхотен".
Роуврърът кацна на около два километра от високи скали в основата на древна делта на река, изсечена в ъгъла на кратера Джезъро преди милиарди години, когато Марс е бил по-топъл, влажен и вероятно гостоприемен за живот.


Наземният екип на мисията ще прекара следващите дни и седмици в разгъване и тестване на роботизираната ръка на роувъра, комуникационните антени и друго оборудване, подготовка на научните инструменти и ъпгрейд на софтуера на марсохода, каза Хванг.


Тя каза, че ще минат около девет "сола", или марсиански дни, преди роувърът да е готов за първото си тестово пътуване.


"Наблюдателната мачта" на роувъра - най-отгоре е инструментът SuperCam. Под него са разположени две камери Mastcam-Z с по една навигационна камера от всяка страна.

© NASA/JPL

"Наблюдателната мачта" на роувъра - най-отгоре е инструментът SuperCam. Под него са разположени две камери Mastcam-Z с по една навигационна камера от всяка страна.


1025-килограмовият роувър се задвижва от радиоизотопен термоелектрически генератор, захранван от плутоний, което трябва да реши проблема със захранването. Мисиите на предшествениците му - Opportunity и Spirit - приключиха преждевременно заради замърсените с прах слънчеви батерии.


Но е от решаващо значение първите стъпки на Perseverance да минат без проблем. Марсоходът има амбициозна научна програма, която да проведе в основната си мисия с продължителност една марсианска година (две земни години). И въпреки че мисията му вероятно ще бъде удължена, като се има предвид огромното богатство на мястото, учените са нетърпеливи да започнат.


Първите десет дни


Първото нещо, което Perseverance направи след кацането, бе да използва няколко пиротехнически устройства, освобождавайки защитното покритие на камерите на борда на марсохода. След това направи изображения пред и зад марсохода и ги изпрати обратно на Земята чрез орбиталния космически кораб Mars Odyssey на НАСА и европейския Trace Gas Orbiter.


След това? Бърза дрямка, разбира се, "за презареждане на батериите до следващия ден на Марс", разказва Дженифър Троспер, заместник-ръководител на мисията в Лабораторията за реактивно задвижване на НАСА (JPL) в Калифорния, пред списание Science.


Движението на всяко едно от колелата на роувъра може да бъде следено от отделна камера.

© NASA/JPL

Движението на всяко едно от колелата на роувъра може да бъде следено от отделна камера.


През следващите няколко дни Perseverance ще премине през редица важни задачи, за да гарантира, че е готов и работи безпроблемно. Той ще потвърди точното си местоположение на Марс, докато екипът ще "се опита да установи основните функции на превозното средство - захранване, температура и комуникации", казва Троспер. Той също така ще използва позицията на Слънцето в небето, за да установи къде точно се намира Земята в небето за директни комуникации, и след това ще премине през проверки на своите инструменти и системи - като същевременно ще продължи да изпраща образи на заобикалящата го среда.


"Ще ни отнеме около четири или пет дни, за да свършим всичко това", казва Троспер. Междувременно следващите пет дни ще бъдат за преминаване от софтуера, използван за кацането, към софтуера, който е необходим за работа на повърхността. След това роувърът ще изпробва своята роботизирана ръка, която ще се използва за събиране и съхраняване на проби на повърхността, а също така ще направи първите си стъпки, изпълнявайки кратко задвижване на шестте си колела.


Спускането на роувъра с разгънат парашут бе уловено от камера на Mars Reconnaissance Orbiter.

© NASA/JPL

Спускането на роувъра с разгънат парашут бе уловено от камера на Mars Reconnaissance Orbiter.


Докато всичко това продължава обаче, друг екип ще преглежда изображенията на мястото за кацане, подготвяйки се за още един голям тест - първият полет на Марс.


Дни 11 до 60


Под долната част на Perseverance е монтиран малък 0.5 метра висок спътник, наречен Ingenuity ("Находчивост"). Този "хеликоптер за Марс" с четири въртящи се витла за първи път ще направи опит за аеродинамичен полет в небето на друг свят. Технологичната демонстрация може да бъде прелюдия към летящи разузнавателни дронове при бъдещи човешки мисии. Полетите на Ingenuity ще изискват роувърът да намери равно място, избрано от екипа на хеликоптера, в рамките на 10-дневно пътуване от мястото за кацане, казва Троспер, или на разстояние до един километър (марсоходът може да изминава около 100 метра на ден).


След като бъде намерено мястото за полети, процесът на пускане на хеликоптера ще премине доста бавно. Дронът ще трябва много внимателно да бъде завъртян и поставен на повърхността. "Краката" трябва да се разгънат с помощта на пружини, а хеликоптерът трябва да получи последен заряд от Perseverance, преди да премине към собствената си батерия, захранвана със слънчева енергия.


Едва след това, след като всички проверки са завършени и всичко е готово, дронът внимателно ще бъде пуснат на повърхността. На теория целият този процес - освен зареждането на батерията - отнема само минути. Но инженерите ще напредват изключително внимателно, правейки множество снимки, което означава, че цялото разполагане всъщност ще бъде "в диапазона на една марсианска седмица", казва Джошуа Равич, ръководител на инженерния екип на хеликоптера в JPL.


Илюстрация на Ingenuity

© NASA/JPL

Илюстрация на Ingenuity


Оттук ще започне мисията на хеликоптера. Той има 30-дневен прозорец за извършване на до пет автономни полета на Марс, всеки с продължителност до 90 секунди. Първите полети ще са на малка височина и кратки като време, но в крайна сметка трябва да се развият до по-големи височини и разстояния от потенциално няколкостотин метра.


"Полет номер пет може да бъде нещо толкова сложно като излитане, прелитане на известно разстояние, избиране на ново място за кацане и кацане на това място", казва Равич. На ден може да се опита само един полет, тъй като хеликоптерът трябва да зарежда батериите си между всеки опит. Perseverance ще наблюдава полетите, ще прави снимки и евентуално дори видео на полетите.


Дни 60 до 100


В тези ранни дейности има известно пространство за забавяне и отлагане на задачи, като ден 60 е най-ранният, а ден 100 - най-късният, в които могат да завършат. Така или иначе приключването на тестовите полети с хеликоптера - пет полета или 30 дни, което от двете настъпи първо - ще означава, че началната фаза на мисията е приключила. Тогава ще започне работата по основните научни цели на марсохода.


Първите сто дни на Марс: как ще започне мисията на Perseverance

© NASA/JPL


"Инженерите ще предадат ключовете от марсохода на научния екип, казва Кейти Стек Морган, заместник-ръководител на научния екип. След като хеликоптерът приключи тестовете, много от нашите научни инструменти ще бъдат готови за работа."


В този момент научният екип вече ще е избрал първото място, на което да изпрати марсохода - това ще е основната задача на учените през първите седмици на мисията на Марс.


"В зависимост от това къде ще кацнем имаме набор от места, от които да избираме, казва Морган. Това, което очаквам да направим е научно разследване на дъното на кратера преди изследване на делтата, защото това може да е вулканична скала, а вулканичните скали са наистина добри за получаване на абсолютни датировки", давайки полезна времева базова линия за всички бъдещи проби, събрани от марсохода.


Първите сто дни на Марс: как ще започне мисията на Perseverance

© NASA/JPL


В дните след това Perseverance потенциално ще вземе първите си проби на Марс и ще остави първия контейнер с размер на пура на повърхността - те трябва да бъдат събрани от бъдеща мисия за връщане на проби, за да бъдат върнати на Земята. Неговият инструмент MOXIE, който ще извлече въглероден диоксид от марсианската атмосфера за химична трансформация в кислород, вероятно вече ще работи по това време, както и MEDA - марсиански метеорологичен инструмент - и RIMFAX, който ще използва радар, за да търси воден лед под повърхността.


Това е мисия, която ще започне различно от всяка друга досега - заради тестовете на хеликоптера в ранната фаза. Но след като това бъде направено и марсоходът е преминал проверките си, за да потвърди, че функционира правилно, основната му мисия на Марс ще бъде наистина в ход. След първите 100 дни на Марс, вероятно някъде през юни, марсоходът ще бъде готов да проведе едно от най-вълнуващите търсения за живота на Марс до момента.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  Пак се хвърлят милиарди за щуротии.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1617 Любопитно

  Като техническо и научно постижение - прекрасно!
  Хайде сега да опитаме да се замислим над думите на Папа Франциск, че :"Стигнахме и изследваме Космоса, но често не забелязваме братята и сестрите си, които имат необходимост от помощ и подкрепа"?!

 3. 3 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1323 Гневно

  САЩ, ЕС, Русия, Китай, Япония, Индия и дори арабските държави ако бяха отделили само 10% от колосалните космически бюджети за изследване и опазване на океаните, то планетата ни би изглеждала по съвсем различен начин.

  Жалка история и пари хвърлени на вятъра.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  До няколко часа се очакват звуци от Марс, има два микрофона за целта.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Като техническо и научно постижение - прекрасно!Хайде сега да опитаме да се замислим над думите на Папа Франциск, че :"Стигнахме и изследваме Космоса, но често не забелязваме братята и сестрите си, които имат необходимост от помощ и подкрепа"?!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Добре е да се замислим, че ако човекът не притежаваше откривателски дух, още щяхме да клечим в пещерите, а ти щеше с въглен да пишеш коментари по каменната стена.

 6. 6 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 851 Весело

  Пак се хвърлят милиарди за щуротии.
  —цитат от коментар 1 на Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда


  Като видя някой мрънкалник като тебе и се сещам за старият виц, че Колумб никога не би открил Америка ако беше женен (понеже жена му нямаше да го пусне)

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#6] от "herbaltea":

  Като видя някоя умница като теб и се питам защо никой не иска да се засели на Антарктида, всички искат на Марс, въпреки че условията са къде по-добри.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 9. 9 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1383 Весело

  Като видя някой мрънкалник като тебе и се сещам за старият виц, че Колумб никога не би открил Америка ако беше женен (понеже жена му нямаше да го пусне)
  —цитат от коментар 6 на herbaltea


  Отроумно, но мисля, че Колумб е бил женен, когато е тръгнал за 1-ви път. Което допълнително подчертава силата на човешкия дух - дори и жена не е могла да го спре.:)

 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Неутрално

  До коментар [#3] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Мисията струва 2.5 млрд., нищо работа, предвид научните ползи, вкл. и ново поколение лекарства, които може да "донесе".

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 11. 11 Профил на pppdaemon
  pppdaemon
  Рейтинг: 516 Весело

  Кратерът се казва "Йезеро", демек езеро. :)

 12. 12 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#9] от "dma12587967":

  Няма нищо общо с откривателският дух, госпожата изобщо не разбра коментара.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 13. 13 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Марс няма какво да ни даде.
  Там няма въздух, годен за дишане, нито подходяща за живот температура, нито почва, на която нещо може да вирее, нито достатъчно енергия, която да може да бъде преобразувана в нещо полезно.
  Просто една студена, мъртва планета.

 14. 14 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  Какви неща правят хората. Докато нашето най-голямо постижение е реденето по безумни опашки, тези дни с ваксинацията пак показахме, че само това можем и ни харесва.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 15. 15 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1323 Неутрално

  До коментар [#10] от "hamiltonf":

  Само с 1% от тези пари могат да изчистят острова на буклука в Северния Тихи океан и ония 100 000 тона пластмаса от които и ти кратко ядеш.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 16. 16 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Какви неща правят хората.
  —цитат от коментар 14 на rumen_s


  Източват едни пари.

 17. 17 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  Евала на учените от цял свят, които въпреки всички проблеми на Земята се занимават с наука, която дърпа цялата цивилизация напред. Това, което се случва сега на Марс е огромен скок в познанията ни за други светове, светове, за които доскоро само сме мечтали, гледайки ги през окуляра на телескопа. Пожелавам пълен успех на мисията и с нетърпение очаквам резултатите от първите изследвания...

 18. 18 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#9] от "dma12587967":

  Е, все пак това е само виц и идеята да открои тъпотията на онзи Хорниманиак 🙂

 19. 19 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#6] от "herbaltea":Като видя някоя умница като теб и се питам защо никой не иска да се засели на Антарктида, всички искат на Марс, въпреки че условията са къде по-добри.
  —цитат от коментар 8 на Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда


  Скъпа, ти защо реши, че целта на ровъра е да заселва някой на Марс? 😆
  Ако си извадиш главата от задника ще имаш по-голям успех в разговора с мен 🙃

 20. 20 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1383 Весело

  До коментар [#9] от "dma12587967":Е, все пак това е само виц и идеята да открои тъпотията на онзи Хорниманиак 🙂
  —цитат от коментар 18 на herbaltea


  А, ний си го знаем, но въпреки това той постоянно ни го напомня:)

 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3844 Весело

  До коментар [#15] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Де да бяха само 100 000 тона!? Като преминем всички на биоразградими, тогава има смисъл от чистене...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 22. 22 Профил на lpi31580057
  lpi31580057
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Като техническо и научно постижение - прекрасно!Хайде сега да опитаме да се замислим над думите на Папа Франциск, че :"Стигнахме и изследваме Космоса, но често не забелязваме братята и сестрите си, които имат необходимост от помощ и подкрепа"?!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  тролете, тролете, не ни пречите...

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Гневно

  43 милиона американци на купони за храна
  0,5 милиона са бездомните
  25 % безработица по неофициални данни
  U6 unemployment 11.10%
  официално 10 милиона са безработни
  28 трилиона дълг
  7,8 трилиона бюджетен дефицшт.

  Иначе караме камиончета по марс

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 26. 26 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Неутрално

  Тук "хейтърити" и "русоробите" са налазили коментара като термити. Във Фрогнюз е ужасно. Гледат кои сайтове се четат и ги налазват. Руснаците пък са се подиграли с марсохода. Имах един колега. Интелектуален примат. За да се чувства значим неперекъснато се подиграваше на всички. Накрая сам напусна, защото го бяхме изолирали напълно.

 27. 27 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 876 Весело

  До коментар [#15] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Само с 1% от тези пари могат да изчистят острова на буклука в Северния Тихи океан и ония 100 000 тона пластмаса от които и ти кратко ядеш.
  —цитат от коментар 15 на Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда

  Има нещо умилително, родно в такива призиви – „да изчистят“. Кои се те? И що един път не написа „да изчистим“?!

 28. 28 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#15] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Ех, нещастник. А как да намалят популацията във Китай, Индия, Пакостан, Авганистан, Южна Америка .... Като станем 10 млрд ще заселваме не Марс, но и мъглавината Андромеда. Само с 20% да намалее населението на Земята и значитено ще се намали замарсяването

 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Дневник, може ли да пишете такива глупости за старите мисии с ровърите Spirit и Opportunity, дето били приключили преждевременно! Това да не сте го превеждали от северномонголската преса? Оригиналните мисии на Spirit и Opportunity са били планирани за всичко 92 земни дни! За сметка на това Spirit успява да навърти 20 (двадесет) пъти повече време на повърхността на Марс, а близнака Opportunity пък изкарва 55 пъти повече от плануваното или точно 5498 дни, вместо 90. Та това дето го пишете, че мисиите им били приключили преждевременно е меко казано невежо и тотално неотговарящо на истината.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#25] от "radelmarfx":

  По данни от руснаците (Путин) 50000 умипат от акохолизам. И това са официални данни. А колко са в действителност .... По селата все още се играе комар "на жизни". Имам приятели руски учени. Страхотно интелигентни и разбрани хора. Но вече се замислям - тази огромна маса от неуки и примитивни хорица - как се управлява. Между другото, виждал съм и в Щатите и Канада, вечер паркове и райони, където не ти препоръчват да ходиш. А при нас - какво милите за тези, дето се страхуват да не ги "чипират" през тъничките иглички при ваксинация.

 33. 33 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#25] от "radelmarfx":По данни от руснаците (Путин) 50000 умипат от акохолизам. И това са официални данни. А колко са в действителност .... По селата все още се играе комар "на жизни". Имам приятели руски учени. Страхотно интелигентни и разбрани хора. Но вече се замислям - тази огромна маса от неуки и примитивни хорица - как се управлява. Между другото, виждал съм и в Щатите и Канада, вечер паркове и райони, където не ти препоръчват да ходиш. А при нас - какво милите за тези, дето се страхуват да не ги "чипират" през тъничките иглички при ваксинация.
  —цитат от коментар 32 на evtimvz


  Какво общо има Путин с това че Щатите харчат пари които нямат не ми е ясно. Но коментара ти не обяснява по никакъв начин защо когато всяко четвърто дете е гладно в една държава, правителството на същата си позволява да си играе на откривател.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 34. 34 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 658 Неутрално

  Чудесна статия ! Моите поздравления !

 35. 35 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#25] от "radelmarfx":

  И да добавим - в Тексас още не могат да възстановят електроснабдяването

 36. 36 Профил на Облако в Штанах
  Облако в Штанах
  Рейтинг: 353 Неутрално

  До коментар [#25] от "radelmarfx":И да добавим - в Тексас още не могат да възстановят електроснабдяването
  —цитат от коментар 35 на georgi_ww


  И бият негрите 🙂

 37. 37 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  А по това време в Путенланд плачат по повод загума на космос, глупави шегички на Рогозин по повод американска програма Марс.
  Дори "Московски комсомолец" осъжда това детско поведение на Рогозин:

  ©️"Щетите, причинени от шегите на Рогозин, са изчислени. ...
  „Например, заради шегата на батута, САЩ драстично ускориха работата по пилотирани космически кораби, построиха ги и Русия губиха над 500 милиона долара приходи годишно. Ако тази шега не съществуваше, тогава Русия щеше да продължи да получава доходи ", каза Моисеев (ръководител на Института за космическа политика)..."©️

  Рогозин вече изтрил всичко, но добри хора направили скийншот:)))))
  https://pbs.twimg.com/media/EuqWDWvXYAAPUUc?format=png&name=900x900

  "Чуждестранен агент"
 38. 38 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1323 Весело

  До коментар [#28] от "evtimvz":

  Явно мъглАвината е само в главата ви господине.

  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 39. 39 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1323 Весело

  До коментар [#19] от "herbaltea":

  Ти ти го реши, не аз Магелане...

  Леле какви хора започнаха да пишат коментари в Дневник🙄.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 40. 40 Профил на Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Wornoxmaniak Черно море вече мирише на зелени чорапи
  Рейтинг: 1323 Весело

  До коментар [#21] от "hamiltonf":

  Печи, защо да ядем като пак ще огладнеем?

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 41. 41 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  До коментар [#34] от "pepisky":

  Чудесна статия ли? Ти въобще прочете ли я? Гледай сега, каква нагла лъжа се съдържа в статията:
  "Мисиите на предшествениците му - Opportunity и Spirit - приключиха преждевременно заради замърсените с прах слънчеви батерии."
  Това въобще не е вярно. Мисиите на двата марсохода, продължиха значително по-дълго от планираното.

  мурзилка
 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7201 Неутрално

  Дали наистина ще се разбере, че някога на Марс е имало живот.

 43. 43 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  Дневник, може ли да пишете такива глупости за старите мисии с ровърите Spirit и Opportunity, дето били приключили преждевременно! Това да не сте го превеждали от северномонголската преса? Оригиналните мисии на Spirit и Opportunity са били планирани за всичко 92 земни дни! За сметка на това Spirit успява да навърти 20 (двадесет) пъти повече време на повърхността на Марс, а близнака Opportunity пък изкарва 55 пъти повече от плануваното или точно 5498 дни, вместо 90. Та това дето го пишете, че мисиите им били приключили преждевременно е меко казано невежо и тотално неотговарящо на истината.
  —цитат от коментар 30 на Птеродактиль Северномонгольский


  И аз си мислех да напиша същото, ама ти си до направил вече. Наистина чудно, откъде черпят тази фейк информация?

  Пазете се от доносника vesolr
 44. 44 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 821 Неутрално

  До коментар [#38] от "Wornoxmaniak подложен на патетична реторика демагогия пропаганда":

  Преди да гледаш правописните грешки на другите виж твоите. Например. След:
  "Печи" следва удивителна - Печи! ...Следва ново изречение с главна буква.

  Когато поваряш два пъти "Ти ти" ги отделяй със запетайка - Ти, ти ...

 45. 45 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1239 Неутрално

  Като техническо и научно постижение - прекрасно!Хайде сега да опитаме да се замислим над думите на Папа Франциск, че :"Стигнахме и изследваме Космоса, но често не забелязваме братята и сестрите си, които имат необходимост от помощ и подкрепа"?!
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Да. Путин загроби над 100 милиарда долара(!!!) за напълно ненужни газопроводи, които почти не работят, вместо да ги даде на "братята и сестрите " си в Русия и по света.
  Него защо го забравяте? Защото той ви спусна упорката за безсмислените харчове за космически изследвания, след като Русия вече никакви такива не може да прави!!!!!!

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 46. 46 Профил на cheburashka
  cheburashka
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#30] от "Птеродактиль Северномонгольский":


  До коментар [#43] от "GreenEyes":

  Хора, преди да се възмущавате, си отворете речниците и вижте за какво говорите, защото става едно просто тролене. И Спирит, и Опортюнити спряха преди да стане нужно, сиреч преждевременно, заради проблеми със зареждането - и никъде в статията не се твърди, че е било преди крайния срок на мисиите.

  Иначе казано: "Някои форумци в "Дневник" се изказват преждевременно, без да са отделили нужното време да проверят дали са разбрали правилно."

  I am a dinosaur - somebody's diggin' my bones !
 47. 47 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2680 Весело

  До коментар [#46] от "cheburashka":

  Казано е ясно, че са спрели преждевременно, а ти си го тълкувай както си искаш. За протокола от статията "Мисиите на предшествениците му - Opportunity и Spirit - приключиха преждевременно". Ако не знаеш какво означава "мисия" пиши, ще ти помогнем. Ако имаш нужда от речници, обаче, това не е наш проблем.

  Пазете се от доносника vesolr
 48. 48 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 975 Весело

  43 милиона американци на купони за храна0,5 милиона са бездомните25 % безработица по неофициални данниU6 unemployment 11.10%официално 10 милиона са безработни28 трилиона дълг7,8 трилиона бюджетен дефицшт. Иначе караме камиончета по марс
  —цитат от коментар 25 на radelmarfx


  Абе вие руските тролове ще спукате жлъчките от злоба.

  1. В САЩ имало 43 милиона американци на купони за храна, ама на вас няма кой да ви каже че стойността на тези купони е по-висока от средната заплата в русия.
  2. Три пъти пишеш едно и също нещо по различен начин - за безработицата. Факт е че тя е колкото в русия - 6,3 % , с малката разлика, че тия които работят в САЩ поличават средно 5000 $, а тия в Русия 45$. И преди и след корона пандемията тя ще бъде под 4 %.
  3. Стига сте повтаряли глупостите за тоя дълг. Кой е по добре, например аз
  който изплащам кредит от 200 000 $ за апартамент или портиера в кооперацията дето няма никакви кредити. Кой е по-добре руснака дето работи за 450$ средна и 150$ минимална заплата но Русия няма кредити или американеца дето работи за 5000$ и мин. заплата от 15 $ на час, а САЩ имат дълг от 28 трилиона.
  4. И последно 28 трилиона е малко повече от БВП на година, а американците притежават активи на стойност от 100 трилиона.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 49. 49 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Весело

  Спирит и Опортюнити издържаха съответно, 6 и 14 години. Спирит спря заради проблеми с колелетата и заради това че затъна в пясъчна дюна. Опортюнити бе покрит с пясък в една от най- големите пясъчни бури на Марс. Последните му думи бяга
  'My battery is low and it's getting dark'. В общи линии тази мисия, бе една от най- успешните на НАСА.

  А днес, днес очаквайте страхотно видео! И всъщност това са две мисии на НАСА, защото на повърхността се приземиха два апарата, голям ровър и първият вертолет
  на друга планета.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 50. 50 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#48] от "iak":
  Аз посочих три различни данни за безработицата в Щатите. Първата е на shadowstats, втората и третата са официални които ако се беше образовал преди да ми отговаряш щеше да знаеш че са два различни показателя как се определя безработицата.

  Колкото до това че плащаш 200 бона явно толкова ти е акъла да плащаш нещо във въздуха за толкова пари. В крайна сметка може и да не го доплатиш нали 🤫

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 51. 51 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  До коментар [#9] от "dma12587967":

  Или е бързал да избяга по далеч от нея, което пак си е силна мотивация ЛоЛ

 52. 52 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Весело

  43 милиона американци на купони за храна0,5 милиона са бездомните25 % безработица по неофициални данниU6 unemployment 11.10%официално 10 милиона са безработни28 трилиона дълг7,8 трилиона бюджетен дефицшт. Иначе караме камиончета по марс
  —цитат от коментар 25 на radelmarfx


  Това от вестник "Цървулена правда" ли е, дрОгарьо? Хубаво е че се просвещавате, ама в политпросветата не ви ли научиха, да не се изхождате под статии на друга тематика. Комунистите и парт-просветата сте като конски мухи!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 53. 53 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2680 Весело

  До коментар [#52] от "Realist":

  Да напомним на руските другари за гръмките изявления на техния другар Рогозин, които се появиха по някаква "случайност" точно ден след успеха на НАСА. Според Рогозин (който си яде фуражката 24 часа), магучая Русия щяла да направи 29 изстрелвания в космоса през 2021 година. Да се отбележат два факта - отново се говори в бъдеще време и второ, никакви детайли за изстрелванията на какво и къде. С едно изключение, щели да завладяват пак Луната.

  Пазете се от доносника vesolr
 54. 54 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2680 Весело

  До коментар [#52] от "Realist":

  А, забравих.
  Др. Рогозин с увереност заяви, че тестовете на "Ангара" продължавали. Предполагам, че "тестовете" е най-любимата дума на Рогозин.

  Пазете се от доносника vesolr
 55. 55 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Весело

  До коментар [#54] от "GreenEyes":

  Като си помисли човек, по време на първият полета на Ангара, 2014-та Спейс Екс все още не можеше да приземява ракети. За вторият полет на Ангара, преди 2 месеца, краят на 2020-та, Спейс Екс имаше 70 приземявания на Фалкън 9.

  Там, в Муджикистан, всичко е на бавни обороти, като мисълта на пиян мужик!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 56. 56 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Весело

  Първоначалната мисия на Спирит и Опортюнити бе едва 3 месеца, това да покаже колко повече издържаха двата ровъра от началото на 21-ви век. Единият изката до 2010-та, другият до 2018-та. Първоначалната мисия на Кюриозити бе около година, този ровър вече е почти 10 години на Марс и продължава да работи. Хеликоптера на Марс е с мисия около месец, но си мисля, че и нея ще я удължат с години.

  В момента на Марс, НАСА има два работещи ровъра, вертолет и стационарна станция, наречена InSight, която измерва вътрешността на Марс.

  Няма друга държава приземила успешно апарат на Марс до сега, СССР има един, Марс 3, работил 14 секунди на повърхността. Както САЩ са единствената страна изпратила хора на Луната, така и САЩ са единствената страна успяла да приземи апарати на Луната, и то не един, а над 10 от 1976-та до сега.

  Ще видим какво ще направи Китай през април, те имат ровър и стационарна станция с техният апарат. Пожелавам им успех!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 57. 57 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#56] от "Realist":

  Както САЩ са единствената страна изпратила хора на Луната, така и САЩ са единствената страна успяла да приземи апарати на Марс, и то не един, а над 10 от 1976-та до сега.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 58. 58 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  След около час, НАСА ще публикува видео от кацането. Това ще е за първи път в историята видео, записано в реално време. Ето линк от събитието:

  See Mars Like Never Before! NASA's Perseverance Rover Sends New Video and Images of the Red Planet

  https://www.youtube.com/watch?v=gYQwuYZbA6o

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 59. 59 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2680 Весело

  До коментар [#58] от "Realist":

  Ти само гледай след видеото какви гении на мисълта ще започнат да тръбят, че това е фейк, фотошоп, анимация и пр. россиянски бисери. Оня старгейтчо, и днес продължава да каканиже под оная тема. :)

  Пазете се от доносника vesolr
 60. 60 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Весело

  Ти само гледай след видеото какви гении на мисълта ще започнат да тръбят, че това е фейк, фотошоп, анимация и пр. россиянски бисери. Оня старгейтчо, и днес продължава да каканиже под оная тема. :)
  —цитат от коментар 59 на GreenEyes


  Боже, прибери си вересиите! Ако въпросният, старшина Фото-Шоп (Ганю на снимка) можеше да се погледне отстрани, щеше да се застреля с личният Макаров.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 61. 61 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#57] от "Realist":

  аз бях направо треснат от това,
  че гагарин, всъщност не е бил
  в космоса. доста са ми били промили мозъка като малък.
  поредната лъжа на комунистите.
  тея трябва да бъдет забранени за 100 години.

 62. 62 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Страхотно видео, Мога да го сравня единствено с видеото от камерата от борда на Ийгъл записала за целият свят кацането на лунният модул на Аполо 11 с Нийлс и Бъз, 1969-та година.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 63. 63 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Небесният кран е страхотна машина!

  Такова нещо никога не е показвано до сега.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 64. 64 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  Пресконференцията на НАСА и показаните снимки, видео и звук от Марс са исторически! Поклон пред научния гений и невероятните умения на този екип! Да пожелаем успех и попътен марсиански вятър на мисията! Представете си само ако ровъра открие следи от марсиански фосилни следи, показващи някогашен живот, зародил се паралелно на земния!

 65. 65 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  И Спирит, и Опортюнити спряха преди да стане нужно, сиреч преждевременно, заради проблеми със зареждането
  —цитат от коментар 46 на cheburashka

  Таваришч, обяснявам ти какво означава преждевременно на български, че на вас северните монголци нещо българския език не ви се удава, ако и да сме ви дали азбука, на която да пишете. Преждевременно означава преди планираното или очакваното време. Повтарям като за индивиди неуспяли да преминат летвата на основното образование - планираното време за работа на двата ровъра е било всичко на всичко 92 дни. Ровърите успяват да навъртят десетки пъти по толкова и да събират информация с години на повърхността на Марс - многократно повече от очакваното и планираното. Та по всички възможни логични концепции, тези факти НЯМА КАК да се третират като, цитирам статията, "Мисиите на предшествениците му - Opportunity и Spirit - приключиха преждевременно". Сега стана ли ти ясно или ти трябва обяснително видео?

 66. 66 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Весело

  До коментар [#64] от "Птеродактиль Северномонгольский":

  Преди няколко дни, форумните ватници искаха видео, ето им видео, че даже, ...., и звук! 😂🤣😅

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 67. 67
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 68. 68 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2680 Весело

  До коментар [#61] от "mihail_p":Чакай сега, има ли неккъф сериозен сорс, че НЕ е бил?
  —цитат от коментар 67 на Моа Преател Тайпи


  А има ли някакъв сериозен "сорс", че е бил?

  Пазете се от доносника vesolr
 69. 69 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#65] от "Птеродактиль Северномонгольский":

  Между другото, операторите на Спирит и Опортюнити се научават как да изчистват соларните панели от прах с помоща на марсианският вятър и на локални малки торнадота, дърт девил. За първи път това се случва, точно когато един дърт девил минава над единият от ровърите и го изчиства от прах, и операторите на земята, веднага усещат пийк в производството на електроенергия от панелите. Научават се как да позиционират ровърите така, че да се изчистят от марсианският вятър.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 70. 70 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Единият от говорителите спомена за специални обективи, които са инсталирали на камерите на ровъра. По принцип всяка от тях е 20 мегапиксела, с този обектив, разделителната им способност се умножава по 10. Това са възможностите само на хардуера, разделителната способност само от хардуера!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 71. 71 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2338 Любопитно

  Старгейт, и това ли е фотошоп?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 72. 72 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Весело

  Старгейт, и това ли е фотошоп?
  —цитат от коментар 71 на vesolr


  За старшината, всичко генерирано от компютър е фотошоп! Всяка цифрова камера е фотошоп. Чудно ми е как ги подбират от ембасадата, това е направо вишу на трупчета, даже магнаурската школа и средното сержанско в Пазарджик не произвеждат толкова брак.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 73. 73 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Нямам думи, велико:

  https://www.youtube.com/watch?v=4czjS9h4Fpg

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 74. 74 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2680 Весело

  Нямам думи, велико:https://www.youtube.com/watch?v=4czjS9h4Fpg
  —цитат от коментар 73 на Realist


  Светът е възхитен, ушанките не вярват! Приказка!

  Пазете се от доносника vesolr
 75. 75 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Весело

  До коментар [#74] от "GreenEyes":

  "ушанките не вярват!"

  Изгледайте и това. И това е супер велико! Ушанките не вярват и на него. Видеото от ляво е снимано 1969-та, видеото от дясно е снимано 40 години по- късно, 2010-та, от апарата LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter):

  https://www.youtube.com/watch?v=YKXw_3Pblh8&t

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 76. 76 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  До коментар [#73] от "Realist":

  И като си помислиш каква революция е този лендинг в сравнение с не толкова отдавна кацналите на Марс Спирит и Кюриозити. За прецизността да не говорим, да планираш и изпълниш такова летене на стотици милиони километра от Земята и да "уцелиш" дъното на точно избраното дъно на пресъхналото езеро си е направо връх на американската наука и техника. За мен този успех е важен и с това, че интересът към цялостния проект, който включва и връщането на пробите на Земята се засили много. Скоро в Конгреса ще започне да се обсъжда финасирането на втората и третата част от проекта.

  Пазете се от доносника vesolr
 77. 77 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#76] от "GreenEyes":

  Компютрите станаха пилоти от най- висша класа, Асове, като Нийл Армстронг.

  Като гледам автопилота на Теслата ми, хич не съм учуден. Това е наистина не само страхотно постижение, но и страхотно компютърно постижение.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 78. 78 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  До коментар [#77] от "Realist":

  Така е, проектът струва 2.7 млрд долара, но това са пари дадени за нещо голямо. Освен това от преди десетина дни, около Марс вече обикалят орбитърите на Обединените Арабски Емирства и Китай. Обаче американският спейскрафт не влезе в орбита, а директно се запъти към повърхността на Марс. Да свалиш скоростта от 12 хил. мили в час до няколко метра в час и до кацане само за 7 минути.....Опитът и технологиите си казват думата.

  Пазете се от доносника vesolr
 79. 79 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  Ако слушате говорителя от видеото, когато съобщава съобщава:

  Lander vision system has produceд valid solution.

  Системата за наблюдение на Ландъра е произвела валидно решение. Компютъра е изчислил точката на кацане.

  Нямам думи, до къде стигна прогреса!!!!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 80. 80 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1053 Весело

  Колеги, абе вие не разбрахте ли, че това е фотошоп! Щом северномонголските ушанки го твърдят, значи трябва да е така. Тях даже и на Марс лично да ги закараш, пак ще твърдят, че е фотошоп. Също като вица за Вуте дето викал пред клетката с жирафа: "Е па такова животно нема". 🤣😂

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK